Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- droidic: Időutazás floppyval: A 486-os visszavág PCem-men
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- ldave: New Game Blitz - 2026
Új hozzászólás Aktív témák
-
Warton
őstag
Tudom, az 500 forintos ár nem hozott lázba akkor se és most se. Ez annyira drága, hogy már elvből nem fogom megvenni, nem akarom támogatni ezt a gyakorlatot, hogy egy elemnek engedik, hogy így kilőjön az ára. Csak annyit kéne csinálniuk, hogy ki kéne hozni egy 12-24k-ás piros autót, amibe beleraknak kettőt hármat ebből az elemből.
Amúgy vicces, hogy emiatt az elem miatt ez már a második CADA szett amit megvettem. Szép volt LEGO!
Az első CADA szett annyira megtetszett, hogy nem szedtem szét ezért kellett megvenni ezt a távirányítósat.Meg igazából réges régen elengedtem már azt, hogy minden elemnek LEGO-nak kell lennie. Amit most építek abba is viszonylag sok alternatív kocka lesz.
-
kbalage2
aktív tag
Ahogy én tudom, a LEGO soha nem volt 50-70 évig monopóliumban. Az eredeti kocka kapcsolódási technológia szabadalma 1978-ban járt le, azaz már majdnem 50 éve "szabad a vásár" a konkurenciának, legalábbis ami az alap elemek koncepcióját illeti.
Technic fronton nem ilyen egyszerű utánanézni, de az alapján amit találtam az alap csatlakozások és elemek szabadalma kb 1980 és 2000 között lehetett aktív.
Persze folyamatosan védenek le elemeket de ezek ugyanúgy le is járnak, itt egy példa Technic panel, ez ahogy látom 2010-től 2024-ig volt aktív, és a legendás Markus Kossmann neve alatt futott.Lehetne ezt sokáig csűrni-csavarni, szerintem a konkurencia messze nincs túlzottan bekorlátozva. Aki licenszelt szetteket akar (pl CaDA), az kénytelen valamit innoválni hogy elkerülje a jogsértést, a többi korlátozás pedig egyértelműen a copy-paste cégek ellen van, és szerintem ez a része teljesen rendben van.
Visszatérve kicsit az eredeti hírre - a LEGO pont azért szedet le minden LEGO(nak tűnő) terméket az adott kínai platformokról a sajátjaikat is beleértve, mert mára már köznevesült az hogy "lego", és az ott túltengő gagyit is össze fogják kapcsolni az ő nevükkel.
Ami ott megy az azoknak az alternatív gyártóknak is árt, akik minőséget próbálnak gyártani. Ami keletről jött az sokáig egyet jelentett a gagyi másolattal, ezt nagyon nehéz levetkőzni, pláne úgy hogy még mindig virágzik a másolóipar.
A LEGO valóban egy mamuttá nőtt, annak minden előnyével és hátrányával. Széles körben elérhető, ami megjelenik az kis kivétellel stabilan kapható is szinte mindenhol. Dominálja a piacot, megpróbál minden igényt lefedni, de pont emiatt egy csomó rétegcsoport hoppon maradhat, lásd Technic fanok, RC fanok stb. A licenszelt 18+ szettek erőltetésével kineveltek egy olyan réteget is, akik minél élethűbb polcdíszekre vágynak, viszont a LEGO nem hajlandó túllépni a saját korlátain sem, ezért megy a folyamatos elégedetlenkedés a matricák meg pl. a Technic autók kinézete miatt.
Itt van az alternatív gyártóknak a lehetőség, adott szűkebb célpiacok lefedése, másképp mint ahogy a LEGO csinálja. Ezt páran egész jól megragadták, viszont szerintem még senki se ért el arra a szintre, hogy a csalódott fanokon túl is érdemben elkezdhessen terjeszkedni.
2 példa, az első a Mattel Brick Shop. Óriási brand, meg kéne hogy legyen a know-how, a terjesztési csatornák, minden adott a sikerhez. Az elem minőség ok, nem pont LEGO feeling, de valaki szorosan szereti. Egyértelműen nem én vagyok a célcsoport a pofonegyszerűen építhető de mutatós járgányokkal, tele egyedi alkatrészekkel, nyomtatás, fém alkatrészek, minden ami csilli-villi. Van rá célcsoport, viszont az elérhetőség katasztrofális. Amerikában még úgy-ahogy kapható nagyobb üzletláncokban, de a világ többi pontján úgy kell vadászni, teljesen random hogy épp mint hol lehet megvenni, és rettentő gyorsan ki is pörögnek a megjelenések, mintha nem gyártanának eleget. Ez nem Hot Wheels autó, ide más stratégia kéne.
Másik példa a CaDA. A célközönség elfogadta, sőt van már rajongó kemény mag aki mindenhol hirdeti az igét. Szerintem a minőség már nagyjából kielégítő, bár statisztikailag még mindig több hibát találtam az ő szettjeikben mint a LEGO-nál. Van telibe nyomtatás, egyedi elemek nem túltolva, a célcsoport ízlésének megfelelő monkróm belső, motorizálás stb. Náluk két dolog hiányzik a sikerhez, az egyik hasonló a Mattel-hez, a stabil ellátottság. Az AMG Merci esete mutatja hogy saját (drágább) webshopból se tudták ellátni a megrendeléseket, volt aki fél évet várt a szettjére, ez még a fanok ellátására se elég, nem hogy terjeszkedni.
A másik pedig a tervezési oldal. Amig ennyire inkonzisztens hogy ki tervez nekik, és szabadjára vannak engedve a MOC tervezők koncepciói, addig teljesen lutri, hogy éppen milyen minőségben és stabilitásban jönnek ki a szettek. Lehet szidni a LEGO-t a merev szabályok miatt, de annak is megvannak az előnyei. Ott volt az AMG One, mutatós, lehet hogy a srác szobrászkodni nagyon tud, de elég gáz olyan motoros funkciót belerakni egy szettbe ami egyértelműen nem tudja ellátni a feladatát. Vagy ott volt a Sauber F1, lehet hogy jól néz ki, de műszakilag volt benne pár nagyon gagyi megoldás.
Szóval, ha ezek a cégek meg tudnák ugrani ezeket az akadályokat, akkor semmi akadálya nem lenne az egészséges konkurenciának. Nem hiszem hogy a LEGO-t nagyon zavarnák a jövőben sem, mivel nem egyezik a célcsoport, ha van is elvándorlás, jön helyette más.
Szerintem pl a CaDA sikere sose azon fog múlni, hogy kapható-e a magyar Tescoban vagy nem. Az átlag vásárlónak már egy 1:8 LEGO F1 Technic szett is varázslat, megvesz egy AMG One-t mert hű de jól néz ki és legkésőbb a kábelezésnél a falhoz fogja vágni, lehet bármilyen az árkülönbség. Nem neki lett tervezve. Én soha nem értettem az egyik vagy másik márka dicsőítését a másik kárára, egyszerűen más a filozófia, más a megközelítés, más a célcsoport. Attól mert mindkettő építőjáték még tudnak egymás mellett létezni.
Még egy utolsó példa mert már rettentő hosszú lesz, ott a Rastar Red Bull F1. Az építésén érződik hogy egy MOC, de nem kivitelezhetetlen, viszont van benne jó pár hibás megoldás. Az orra leesik, a több elemen terpeszkedő papírszerű matricák gagyik, az első felfüggesztés elemei fél év alatt perecre görbültek, stb. Viszont occó, és ha kirakod a polcra akkor kellő távolságból ezek a hibák nem látszanak, ezért sokan megveszik, és boldogok vele. Ott is van egy célcsoport, és én nem hibáztatom őket, akinek ez kell, vegye, szuper. Csak ne kelljen már folyton azt olvasni hogy mennyivel jobb mint a LEGO, mert nem az (nem itt olvasni, nálam a kommentekben).
-
kbalage2
aktív tag
Nem atomfizika, ettől még egy rendszer folyamatos fejlesztése és bővítése nincs ingyen. Egyik oldalon ott az igény hogy márpedig ez mindenkinek elérhető legyen csak úgy, de ugyanakkor meg felháborodunk hogy miért drágább a LEGO. Én itt azért érzek némi ellentmondást
Persze az árban van még ezer faktor, de azt nem lehet letagadni hogy ez is egy közülük.Ez olyan mintha a Tesla-t köteleznék arra, hogy a teljes architectúrát meg akkumulátor-technológiát tegye mindenkinek elérhetővé, csak azért mert egy jól kitalált rendszer és hatékonyan működik.
Egyébként a LEGO se véd le minden új elemet, itt is folyamatosan lejárnak a régi szabadalmak, szóval azért a konkurenciának nem fáj ez olyan rettenetesen. Aki belerakja az effortot, mint pl. a CaDA, azért csak meg tudja oldani hogy funkciójában hasonló megoldások szülessenek. Lehet hogy nem lesz olyan kényelmes használni, lásd pl. a kettészedett 5x7-es frame esete, de működik. Ezzel jár ha valaki spórolni akar.
Egyébként meg ha "annyira nem különleges a LEGO koncepció", akkor hogy van az hogy valahogy még se futott be egyetlen konkurens gyártó se valami vadiúj szipiszupi építőkészlettel, és a végén mindenki a Technic koncepciót másolja?
-
Throme
veterán
"De szó volt minőségről, meg hogy rombolja a Lego renoméját"
Amióta megszűnt a szabadalom a kockákra, azóta a Lego-nak kuss van!
Kik ők? a világ csendőrei?
A piac majd szabályoz, aki nem tud jó terméket előállítani, úgyis lemaradA szabadalom nem azt jelenti, hogy ha lejár, akkor is a szabadalom beadója kontrollálja a többi gyártót.
Lego-nak ez a vonat elment, palackból kiszabadult a szellem.
Maradjon a saját háza táján.Még a BL, az Ideas (tervek megszavaztatása), ügyfélszolgálat, logisztika, boltok polcai az előnye. Ez nagy előny még, de a vásárló és a kínai legó megtalálta a legrövidebb utat.
Innentől megy az építkezés.Nem szeretném, ha a Lego eltűnne, inkább azt, hogy a verseny ösztönözze a jó dizájnra és a jó árazásra.
Azt nem értem, hogy ki dönti el a legó euró / Ft árfolyamot.
Mi ez a 420-as árfolyam?? -
Throme
veterán
Ami már nem Lego ésn nem valami legó MOC, hanem saját fejlesztés és valamely kínai gyártó terméke, ahhoz ne nyúlhatnak.
Ebben a fórumban talán én mutattam be utoljára Lego MOC -ot a Viper-t.
Szóval itt is inkább új dolgok kerülnek bemutatásra, amihez semmi köze a Lego-nak.Lehet tényleg azokra mennek rá, amik még fellelhetők és Lego dizájnak az 1:1 lopása.
Azt kell mondjam, hogy a sok kreatív egyedi kínai legó áradatból nem is baj ha kigyomlálják ezeket.
Így végre ez az oldal is békén lesz hagyva és nem hívhatom többet "sötét oldalnak"
-
Throme
veterán
"három kínai fapados vásárlási portálon "
Igaz csak ráengedtem a fordítót, lehet nem ez a jó fordítás, de ha ez, akkor csak mosolygok a cikkírón... mire ráeszmélnek, hogy ez nem így van, addigra nagyon nagy baj lesz a gazdaságban...A másik dolog, hogy olyan érzésem volt a kommentek olvasásakor, mintha azt magyarok írták volna....
-
Vistaboy
veterán
Megmondom őszintén, hogy, bár kétségtelenül vonzott a kihívás is, amit egy ilyen pneumatikus rendszer összeépítése jelentett, de elsődlegesen nem emiatt vettem meg ezt a kamiont. Lehet, hogy ez most őrültségnek hangzik, de nekem egyszerűen ezen kívül nem sok olyan kamionos szett volt még, ami tetszett, pedig én már régóta vágytam építhető kamionra. A LEGO oldalán talán a Mack Anthem lett volna, de az csőrös, ráadásul inkább szemetesautónak néz ki azzal a pótkocsival. Az alternatív készletek között pedig nem nagyon van olyan licenszelt európai vontatós szett, ami méretre is elég nagy, és kinézetre is megfelelő...

Szerintem sem a Mould King tehet arról, hogy hibásak a pneumatikus alkatrészek, én úgy vélem, tervezési hiba történt, szimplán túl nehéz ez a modell ezeknek a hengereknek. Vagy kisebbre kellett volna tervezni, vagy még erősebb rendszert beletenni. Pedig maguk a munkahengerek elég masszívnak tűnnek, az első felfüggesztést és a fülkét is négy darab ilyen sárga henger emeli fel, 2-2 darab van párba kötve, és mindegyik fém mozgórészt tartalmaz. Szerintem ezek elbírnák a súlyt, a probléma inkább a kis, kék hengerekkel van, amik a levegőt préselik a rendszerbe. Azok nem elég erősek.

Ezekből a kék hengerekből kellett volna erősebb, vagy több, de az is lehet, hogy az én szettembe hibás darabok kerültek bele. Ez majd kiderül akkor, ha megjönnek a cserealkatrészek. Sajnos ez még beletellik pár hétbe, ugyanis Kínában most van Újév, február 12. és 26. között ünnep van, nem szállítanak. Ami az érdekes, hogy építés előtt ugyebár ki kellett próbálni mindent, a motorokat, a pneumatikus hengereket, és ott még nem volt gond egyikkel sem. Bár némelyik elég szépen be volt ragadva, szó szerint kézzel kellett kihúzni, mielőtt kipróbáltam, mégis működött minden.

Később - már építés közben - az egyik sárga hengerből kiesett a fej, viszont ennek ellenére használható maradt, a modell súlya miatt nem csúszott ki emelés közben sem. Ennek ellenére ebből is kértem cserét, szóval két-két darab új henger fog érkezni majd később. Szerencsére komolyabb szétszedés nélkül ki lehet őket cserélni. Direkt kívülre raktam a hibásat, így csak a kereket kell levenni, és pikkpakk megvan a csere.
Kíváncsi leszek, mert a bemutató videókon is mondják, hogy túl nehéz a kamion eleje, és nem emelkedik fel. Viszont ott, ha kézzel megemelték az elejét, akkor nem süllyedt vissza azután sem nekik. Szóval, vagy ereszt a munkahenger, emiatt nem tud megfelelő nyomást előállítani, vagy valahol máshol szökik a levegő. Én nem hallottam sziszegést, ezért gondolom, hogy a hengerek hibásak.
Majd meglátjuk, ha ki lesznek cserélve. Ezt még megpróbálom, ha megoldódik a gond, oké, de ha nem, szétszedni tuti nem fogom, szóval akkor marad kiállítási darabnak. Maga a rendszer pedig jó, mert fejtetőre állítva működött, szóval reménykedek benne, hogy legalább a felfüggesztés működni fog csere után.
-
RapaNui1
aktív tag
Nekem ahogy írtam is az alternatív hiánypótló.
Ötletes, bonyolult, összetett, motorizált Technic jellegű szettek.
Western, cyberpunk, téli világ, middle age, világitással ellátott ötletes szépen kidolgozott készletek, melyek vagy hiánypótlóak, vagy tökéletesen kiegészítik a Lego világát.
Ezeket mind megadják az alternatívok, közel Lego minőségben, de töredék áron.
-
RapaNui1
aktív tag
Ezt a szorosabb dolgot úgy kell érteni, hogy aki rakott már össze korábban legót az érezni fogja a különbséget, de nem annyira számottevő hogy ne lehetne bevállalni, csak szerintem a legóhoz viszonyítva kicsivel nagyobb erőkifejtést igényel egyes elemek összeillesztése, viszont ez egyben az előnye is a stabilitás érdekében, sőt én korábban a Lego fórumban is írtam már hogy mostanában túl lazának is találom a Lego illesztéseket, mintha megtágulna a műanyag valami oknál fogva.
-
Vistaboy
veterán
Igen, nagyon bonyolult szerkezet, szerintem még a CaDA Yangwang U9-nél is komplexebb. Méretre is impozáns lesz, hosszra meg fog egyezni egy 1:8-as kocsi méretével, magasságra viszont jóval nagyobb lesz, nálam csak a szekrény tetejére fog elférni, a polcok között nem lenne neki helye.
Ami ezt a szettet bonyolulttá teszi, az a pneumatikus rendszer. A motorok és az elektronika nem sokban különbözik az AMG ONE és Yangwang U9-ben lévőktől, viszont itt előny, hogy a jóval nagyobb méret miatt nem kell szenvedni a kábelek elrendezésével.
A pneumatikus csövek méretre vágása, elvezetése és összekötése viszont jóval komplexebb feladat. Ezért is írtam januárban, mikor megrendeltem ezt a készletet, hogy számomra valószínűleg ez lesz a plafon. Ennél bonyolultabbak már csak a valódi, életszerű, működő makettek lennének, de azokat már nem merem bevállalni.
Ott már kenések is vannak (zsír, olaj), fém alkatrészeket csavarozgatni, a borító elemeket megmunkálni, lefesteni és minden egyebek, na, ezek már nekem nem mennének. Arról nem beszélve, hogy egy ilyen kamion olyan formában több százezer forint, és mire megépíted, szerintem simán egy hónap...
-
RapaNui1
aktív tag
Igen köszönöm. Én is láttam már sőt videókat is néztem, ráadásul nagyon jókat mondanak rókuk, Talán még jobbak mint a Lego, de egyenlőre nem akarom elkezdeni azokat is összeszedni mert így sem érem utól magam sosem hát még ha elkezdeném azt is, de valóban foglalkoztat a dolog es előbb vagy utóbb tuti veszek tőlük valamit kipróbálni. Már korábban is szemezgettem a készleteikkel amikor még FunWhole néven futottak, nagyon jó kis téli házikókat csináltak de eddig még nincs tőlük 1 darab sem.
Azért köszönöm -
Throme
veterán
"Gnat 12 studos verdáihoz az elemcsomagot ha jól értettem árulja is valamelyik alternatív."
Fel is hozta az egyik podcast-ban, hogy nála anyáznak, mikor az alternatív gyártó kihagy valamit a csomagból....Szerintem többeket az tarthat vissza a rebrickable-ös MOC építési útmutató vásárlástól, hogy neki kell összevadászni az alkatrészeket.
Persze erre azt mondják, hogy hát vannak alkatrész listák, meg a BL is tud ilyet és utána feldobja a rendszer kitől lehet megvenni mindent.
Aztán egy alternatív kínai gyártónál (legálisan, vagy illegálisan) ott van a szett, van hozzá építési, nem is olyan vészes az ára.... persze, hogy ebbe az irányba mozdulnak a vásárlók....
Én is inkább olyan MOC-okat néztem a rebrickable oldalán, amik egy meglévő Lego szettből kihozhatók.Pedig Gnat-nak vagy egy két verdája, amit szívesen megépítenék.
BL-ezni nem akarok, ő pedig nem árulja az alkatrészt (konkrétan ahhoz a szetthez valót).
Lehet ki kéne egyszer próbálnia, ha van saját BL oldala, hogy összeállít 2-3 ilyen csomagot és azt árulja, mennyire működne a dolog.
Így fizetnének az építésiért és lenne valamennyi haszna a kockákon is.. -
Throme
veterán
Termék - termék. Alkatrészekből épül mindegyik.
A samunak miért ne lenne elvárás 40 évig alkatrészt biztosítani, a Legonak miért az?
Az öntőformák is x lövésre vannak tervezve. Azt a rengeteg öntőformát (szerszámot) logisztikázni, karbantartani nem egyszerű feladat és nem olcsó.Szóval ha samu megteheti, hogy 10 év után vegyél újat, akkor a Lego is mondhatja, hogy oké a régi műanyag eltört, van helyette új

"Vajon hogy nézne ki ez a közösség ha egyszer csak az 1db gyártó beszünteti a gyártást. Nem sokan mennének neki még egyszer."
Nézd meg mi van most PC RAM gyártásban. 3ból 1 - a legnagyobb - kiszált a végfelhasználói piacról.
Nagyobbat akasztanak, érdekli őket az egyszeri júzer? Hát nem.
Ez mindig benne van apakliban. Mi lesz, ha a kínai legó kinyírja a dánok bizniszét?
Bármelyik ilyen hosszútávú hobbi bármikor befuccsolhat. -
Throme
veterán
Máshogy legózunk.
Ahogy én legózok, azoknak szól valszeg elsősorban a support.
Veszek egy szettet és hiányom van/volt számíthatok a supportra. Nem jön meg a cucc, vagy bénázik a kiszállítócég, számíthatok a supportra.Ha valaki neppertől vásárol kifutott, régi szettet és gondja van, arra a support, ha tud segítséget adni, akkor szerencséje van, de nem erre van a support. A Lego szerintem sosem készült a másodpiacra, a nepperekre.
Élvezi az áldásos előnyeit, az tény, de nem kért senkit erre.
Ha valakinek egy régi szetthez van hiánya és a Lego már nem gyártja, akkor így járt. Ezért a Legot nem hiszem, hogy lehet hibáztatni.
De van még megoldás: BL (iegn , megvette a a Lego...biznisz)
Én nem veszek régi, kifutott (meg semmilyen) szettet neppertől. Egyrészt nem tudom, hogy tárolta, milyen állapotban vannak az alkatrészek, a felár sem hiányzik.
Azt vallom, hogy nagyjából minden szettet kiadnak újból, csak kicsit más formában.
Jeep kell, lesz/van, téli szett kisvasút kell? Hát idén lett x év után... stb stb...Nem tudom hány olyan cég van a piacon, akik a 8-10-20 évvel ezelőtti termékeihez alkatrészt kínál.
Amire - szerintem - kitalálták a support-ot, arra nekem pont jó.
Eddig engem nem hagytak a pácban
Várom a fejleményeket vistaboy esetében.
Lehet megkapja az alkatrészt, csak nem egyszerű ez a karácsonyi szezonban.. -
Neurotoxin
őstag
Amit az 'off'-ban írtál, azzal is egyetértek. Én is témafüggetlenül hozzá szoktam szólni az anyagokhoz, mert azt látom, hogy az emberek egyszerűen nem gondolkoznak vagy félinformációk/féligazságok alapján állítanak blődségeket és ez nagyon tud bosszantani. Ha leírom, talán elindul valami a fejekben, de javarészt úgy érzem, hogy csak saját magamat "szórakoztatom" vele.
A 'jóvanazúgy' társadalalom akkor fog észhez kapni, amikor már késő....és több szempontból úgy gondolom, hogy itthon ez a pillanat most van
@Vistaboy: Kiváncsi leszek végül a fejleményekre a Barweer (Youmko) kapcsán, nekem eddig pozitív tapasztalatom van velük, igaz alkatrész hiányom még eddig nem volt.
-
Throme
veterán
" felnire ült Bugattival"
Ez nettó szégyen.
Rohadt drága szettről beszélünk. Licenszelt. Ez akkor azt jelenti, hogy az eredeti bugatti is lecsücsül 1 év után ?![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Lehet, hogy a bugatti tulajok ha kérnek Lego-tól rugót, akkor kapnak újat, vagy kérhetnek valami keményebbet, maradandóbbat?#1256Vistaboy
Ha megkapod a hiányzó alkatrészt, akkor ez már Lego szint. Még a kommunikáción kell javítaniuk.
Kíváncsi vagyok... -
Throme
veterán
Az oroszlános nem lett volna rossz, bár most nem tudom mennyibe került. Helyem nincs hozzá és szerencsére a creatoros - az előző - nagyon jóra sikeredett. Nekem az hozta a gyerekkori nosztalgiát és nekem ez volt fontos, mint egy bazi nagy - persze jól sikrült - váram legyen.
Nem tudom ez a lego nepper értékesítés hogy megy a jövőben.
Egyre fiatalabb szülők vannak és nekik már az aliexpress nem ismeretlen. Én boomer vagyok, de még nekem se gond az alis és egyéb vásárlás.
Mit tudhatnak a fiatalok.. redit revolut.....
Oda akarok kilyukadni, hogy ha kell egy Fish Store és pont ez (nem pedig az általad is említett kínai dizájn hasonló... vagy még jobb is) akkor nem leszek szívbajos és megveszem a kínait.Mindig is vicces volt, mikor a csoró magyar védi a Lego becsületét, aki - Lego - pont lefos minket a 420-as euróval.
Vannak nálam bicskanyitogató dolgok, ez is az...Próbálok eredetit venni, de a lóf@sznak is van vége.
Most azért vettem ezt -azt , kisebb szetteket (Lego), de ezt a Cada mercit nem kizárt, hogy majd megveszem.
Nem tudom hova teszem... majd felfúrom a falra.
Meg kéne forgatni a lakást, a plafon még üres
-
Throme
veterán
... és évek óta nem kell éjszakázni, várni, aztán bosszankodni, hogy elmaradtam, mert a nepper felvásárolta....
Most látom, hogy az alin a neuschwaistein kastély - szerintem lego 1:1 - megjelent.
pl [link]
Jövőre lehet beszerzem. Szép, nem szép, de a legós ár egy vicc.
A HP kastély eredetiben megvan, azért is szívtam már a fogam, hogy olyan 50k huf környéki áron vettem... -
Throme
veterán
Legónál megszoktuk, hogy kisebb festett elemek, 1x1 különböző alakú elemek, csapok, átlátszó kis alkatrészek (gyertyaláng) megmaradnak, de pl lever vagy brivk az nem igazán és emiatt kissé húzom a szám, mert ugye nem jellemző, hogy megmaradjon.
A cada porscheből megmaradt alkatrész, de ott tudom, hogy a motorizációs átalakítás miatt.
Szóval inkább idegesít, mint örülnék neki.Ja láttam, engem is megviccelt már ilyen, azóta nézem a számozást is, de hát ha kib@sznak az építővel és fokot adnak meg az nem vicces... oké nagyjából el lehet képzelni a 157°-ot, főleg az egyeneshez (180° hogy műszakiak legyünk) képest, vagy ha van két könyök alkatrész akkor a kisebb - nagyobb is megvan.
-
Neurotoxin
őstag
Az eltérő színű Technic pin, ugyanazon baromság miatt lett kitalálva, mint az építmények belsejében lévő színes elemek. Azt gondolja a Lego, hogy így könnyebb az építés...látom, pl. a Mattel is tett rózsaszín elemeket a Gullwing belsejébe..Engem is zavar egyébként az a fránya, kék színű pin az elkészült járgányoknál, de pl. a 42177-nél megtudták oldani, hogy feketéket használjanak.
Én személy szerint nem igénylem se a világítást, se a motorizáltságot. Később úgyis Rebrickable-n feltöltik a felhasználók a Lego készleteihez a motorizálási útmutatókat, ha arra van igény. A Cada AMG One-t én pl. venném olcsóbban, világítás, motorok nélkül. Szinte minden review-ban elmondták, hogy "elvileg" van belőle minden-mentes változat is, de sosem találkoztam vele, valószínűleg nem is létezik. Értem, hogy kilehet rá fogni jó akciókat kuponnal stb, de nem akarok fizetni olyan funkciókért, amiket nem használnék.
-
Throme
veterán
Szerintem azért nem erőltetik a világítás témát a legónál, mert még mindig a kreatív építést tartják szem előtt. Vagyis, az egy dolog, hogy egy szettből gyárilag mit lehet építeni, de azt át lehet építeni és más lesz belőle. Ilyenkor egy betervezett világítás és hozzá a speckó kockák elvesztik jelentőségüket, mert csak adott kivitelhez jó.
A kínai meg úgy lehet vele, hogy 1x megépíted, azt' játszol vele. Nincs szétszedés és más szettekkel való vegyítés és MOC.
Persze csak szerintem, lehet nincs így és azért nincs legó világítás, mert csak.
-
Throme
veterán
Lambo és Viper is várat magára, ahogy az eredeti piros corvett is, meg akkor ugye az eredeti porsch-et is át kell építeni lambo-ból mássá (a kínai verzió miatt).
Aztán vannak kínai SC autók, Lego brickheadz-ek, a space űrhajó, dreamzz cápahajó.Szépen elleszek ezekkel 1-2 évig is.
Ezért is le kell állni. Ide nem fér 1:8 "kisautó"

-
Throme
veterán
Egy ilyen 1:8 mértű sportkocsi min 4, de lehet 5 mocinak veszi el a helyét.
.. és igen van még kb 3 moci (kínai), amik arra várnak, hogy megépítsem őket.Lego-val együtt van 14 db motorom megépítve, ha jól számolom. ebből 2db 1:5 méretű óriás.
Utóbbiból nem lesz több.A Lego ducati nekem annyira nem jön be, ráadásul a kicsi megvan, ami viszont jó lett.
Előnye az újabb Lego motoroknak, hogy már jobb megoldással éltek a váltó tervezői és nem véletlen, hogy jött ki újabb alkatrész is hozzá.
Régi váltók szerintem nem tökéletesek.
Defender, Lambo, nagy BMW motor, egyik sem tökéletes (ezek vannak meg).
A kis ducati, meg a kawa már faszák.Csináltam még egy kis helyet, mert vannak - nevezzük creator expert - járgányok, amik szintén építésre várnak.
Az új cobrán még elgondolkodom, de az is drága.
Nem tudom mennyire lesz népszerű, de rémélem azért esik az ára....Aztán ezzel a hobbival is meg kell állni.
-
Throme
veterán
Akinek nincs legó fétise és az 1978-as katonának még nem volt printelt öve, a 2023-asnak meg van és neki a 78-as kel akár 100 rugóért is... téma nem játszik, annak az ali mára egy kánaán.
A Lego fórumban panaszkodnak egyre többen az árak miatt.
Ha a gyerek nagy legó építő lenne és falná a szetteket, tuti kínait vennék. Az a durva, hogy egyre kevésbé kell jól odafigyelni, hogy ki gyártja, mik a vélemények. Utóbbi időben nem volt alkatrész hiányom, vagy hogy nehezen/könnyen kapcsolódnak az elemek. -
Throme
veterán
Az épület gyönyörű!
Részletes. Nincs matrica.
Jók a vakablakok.
Szerintem nicns túl tolva. Nem vagyunk ehhez hozzászokva. Ezt a Lego elintézné a fele dekorból.
Egy hasonló stílusban épült operaház is ennyire - kvázi - giccses.
Hozza a hangulatot.70k huf ezért (3500 db) nem rossz ár.
Amennyire impozáns az épület, annyira borzasztók a minifigek.
Nekem is a zombi kifejezés jutott eszembe, mielőtt a fickó is erre kezdett utalni. -
-
Warton
őstag
A MOCjaim nagy része PF-es. Egy PU-s modell van és vért pisiltem mire leprogramoztam, hogy mire mit kéne csinálnia a motoroknak. Szégyelheti magát a lego, hogy kiad egy ilyen rendszert és alig van róla bármi info, hogy mit hogyan kell programozni, meg mi mit csinál stb. Arról nem is beszélve, hogy menet közben módosítottak az UI-n és egy csomó régebbi videó már nem is aktuális.
-
Neurotoxin
őstag
A GT 1466 db-os, úgyhogy adná magát a méretarány. Az itthon 45e Ft-on nyitott (megjelenés után vásároltam 40e Ft-ért, nem tudom, hogy hogyan csinálták, de nagyon eltalálták, jelenleg a kedvenc készletem), ha az inflációt és a Lego kapzsiságát melléteszem, hihető lenne érte az 54-57k-s ár, bármennyire is fájdalmas leírni. 1:10-es járgányokat már 70e alatt nem fogunk kapni akcióban sem, látszik ez a G500 Prof.line-on is, ami 250 Eurón nyitott, az meg inkább ~100e Ft. Ahogy korábban már írtam, ha lesz olyan szett, ami szemre is arányos, vevő leszek rá, egyébként felejtős. Így is sok mindenről lemondok, arról is, ami tetszik.
@Throme: A Lego a felni (abroncs) méretre is tesz magasról, nem töri magát, csak az 1:8-as verdák kapnak egyedi felnit és méretet. A fent említett 42177 esetében is ugyanaz a felni 1:1-ben, mint, ami a Defenderen volt
De az alternatív gyártók ebben is elmennek a dánok mellett.. -
Throme
veterán
Ebből is látszik, hogy a Lego játéknak kezeli a termékét.
Egy kiskölyköt, aki játszik is vele, nem nagyon izgat 2-3 karc, meg úgy is összekarcolja még jobban.
Ez a nagy szerencséje a Lego-nak, hogy a felnőttek is rákaptak, csak oda már magasabb követelmények párosulnak... de leszarják, mert így is veszik mintha nem lenne holnap
.
BL-nek más útja volt. Ott üzleti szereplők vannak és nagy a kínálat, kénytelen jó minőséget adni, hogy sokan vásároljanak. Nem tudom honnan vannak az alkatrészek. Mindegyik bontásból? Vagy ők is vesznek PaB-ból, csak külföldön jobban ügyelnek a csomagolásra Lego-ék? Nem tudom...Kínából honnan lehet megbízhatóan alkatrészt rendelni?
Nem kezdek el MOC-olni, de ha lenne hiány, vagy sérülés és olcsóbb a kínai, akkor inkább onnan pótolnék.Érdekes, hogy kínai legó még nem tört nálam. Igaz, hogy nincs minifigurám, nem túl régen kezdtem onnan rendelni.
Nagyon laza, leesős és az ellenkezője, brutál nehezen kapcsolódó elemek voltak, de nem tört még semmi.
Biztos vagyok benne, hogy a kínai műanyagban a használt/új granulátum arány is más...
No meg ők nem hiszem, hogy kísérleteznek alternatív műanyagokkal. -
Throme
veterán
Nekem volt ilyen matt, alig átlátszó szélvédőm kínai speed champion autónál. Nagyon lehangoló. Éppen volt PaB-os rendelésem és egy normális szélvédőt is behúztam.
Ez még a Lego-nak nagy előnye, szóval nem akarom én őket nagyon bántani, csak racionalizálom a szett vásárlásaimat, -
Throme
veterán
befektetés:
- utálom, hogy az akciós szettek a neppereknél végzik jellemzően és az átlag szülő mire eljut egy áruházba, vagy online megrendelne egy olcsósított szettet, addigra nincs.
- valótlan adatok a statisztikában, mert a készletek jelentős része dobozban figyel 10-20 évig, addig se játszik vele senki, pedig ez lenne a fő célja. Játék ugye....
- járvány, háború megmutatja, hogy mi a fontos és mi a kurvára lényegtelen (legó utóbbi).
- Én úgy látom, hogy egy szettből előbb-utóbb lesz hasonló, felesleges régi, kifutottat brutál pénzért megvenni. Ha meg nem lényeges a logo, akkor alternatívból már nagyon sok téma le van fedve.Ha lejjebb görgetsz:
Lego árban vicc ezekhez képest
#851 Gubbba
A nem legóknál szerintem azért lesz nehéz túlárazni egy áruházban, mert alin és hasonló helyeken is elérhetők maradnak, ami a legóról nem mondható el. Ha vastagon fog a ceruza, rajtuk marad. Pláne, ha azt is nézzük, hogy biznisz szempontjából nem fognak venni alternatív legót, nincs piaca. -
Throme
veterán
Pont mosta merci link kapcsán átpörgettem pár ilyen alternatív gyártók autóit. Közel se 100k!! Van ugyan köztük nem licenszelt is, de van licenszelt is ezen a 60-70k huf áron!
17-28k huf pedig nem licenszelt. MEg van lopott Lego verdák is (porsche rsr, fiat 500, creator porsche...) 17-25k huf körl.
Ez utóbbi nem szép, de akinek olcsón kell építős játék, az pont le fogja szarni és nem fog eredeti Lego porsche rsr-t venni 70 rugóért....
A Lego még a régi fan-okből él. Ha nagy áruházakba is beszabadul a cada és társai (akik nem lopott dizájnú legót árulnak) durván le fog csökkeni az eladás....
Nem értek a lovakhoz, de én már nem fektetnék Lego-ba.
Ha ez így megy nem fognak az emberek Lego-t venni, pláne nem kifutott szettet aranyáron...A motorokat lehet átlósan egymás mellé is tenni
így kevesebb helyet foglal. Tényleg nehéz a hely logisztika.
Még nem alakítottam át 2 szekrény "kockát" vitrinnek. Ha ez meglesz akkor vége
Amúgy is még vannak szettek dobozban a ruhásszekrényben
. Van baj -
Neurotoxin
őstag
-
Neurotoxin
őstag
Már találkoztam ezzel az F1 készlettel én is, a Redditen
Emlékeim szerint nincs kimondva, hogy Aston Martin, csak hogy az ,ihlette’. Mindenesetre a szín stimmel, jól áll neki ez a metálos fény. Csak azt kellene megtudni, hogy milyen az építési élmény (mennyire jól illeszkednek az elemek).U.i: Köszönöm neked is
Eddig aki látta, nem tudta befogadni, hogy a hajó a levegőben “lóg”. -
Throme
veterán
Ezek most akciósnak tűnnek. Aztán lehet, hogy mindig is ennyi, csak fölé írnak egy magas árat, ami meg sosem volt....
Hát ez rizikó az biztos.
Ha más nem, összeragasztom
.
Ezekkel úgy se nagyon MOC-ol az ember.Napokban megépítettem egy kínai SC autót. Szerintem ferrari testarossa, de majd itt megmondjátok

Majd képelek róla.... -
Throme
veterán
én is kaptam kupont
, mai nap a határidő....Olyan spéci alkatrész szerintem nem volt legó SC-ben, amit máshova, persze más színben és print nélkül (vagy más print-tel, pl fényszórók) ne lehetne felhasználni.
Felhasználást tekintve biztos találnak nekik egyéb lehetőséget.
SC autóknál is volt már balta, korcsolya, szörf-deszka, valami kilövős pisztoly (kipufogó lett)...stb -
draco31
veterán
-
Throme
veterán
Nem vitás itt már fejlesztést látunk, a vezetékeket, arra alkalmas kockákban lehet elvezetni. Legoéknál ez még mindig probléma, hogy nem minden esetben lehet szépen elvezetni a vezetékeket és oké, hogy sötétben szépen világít (külön szettben megvásárolható) a led, de nappal a vezetékek elcsúfítják az építményt.
Erre nem mondható, hogy lopás.
Árban azért kúsznak felfelé. Szerintem az lenne a jó, ha igazi kihívói lennének a Lego-nak.
Egy versenyben a Lego-nak fejleszteni kéne és árakat is át kéne gondolniuk... szvszManapság az internetes rendelések miatt hozzáférhetőbbek a kínai legók.
-
Throme
veterán
Elkészült. Még matricázni kell.
Átnéztem a manualt és nem értem, hogy a megmaradt alkatrész hová kell?!
Ennyire nem lehetek béna
A verda
Ki lett próbálva.
Kemény felületen (parketta, járólap...) kissé hangos. A motornak van alaphangja, de a kerekeknek is a görgős futófelületnek köszönhetően. Szőnyegen elég csendes.
Fürge a gép, az irányítást még szokni kell, főleg, hogy elsőre rosszul tettem fel a kerekeket.
Van 2 R és kettő L jelölésű kerék. Gondoltam azonos betűk mennek egy oldalra.
Meg lett futtatva a kicsike, de a videókban látható oldalazó mozgást nem tudtam előhívni. Aztán látom a rajzot, hogy egy oldalon vegyesen vannak a kerekek.
Megcseréltem és.... lemerült...
Nem egészen 1 hete töltöttem fel az akksit és azóta nem volt bekapcsolva csak minimálisan, hogy lássam működik.
Aztán most. Kb 15 perces játék (nyüstöltem ide oda, jobbra, balra de akkor is) és kész.
Most töltőn van. Meglátjuk hogy alakul az akksi...
Minimális ütközésen túl vagyok, de nem esett le róla alkatrész.Építése jó, szerintem legó szintű. Megvolt minden alkatrésze...sőt...ahogy látjátok van plusz jócskán...
Matrica színeltérés kisebbnek tűnik a műanyag alapszíntől, mint legóéknál...
Arra kell figyelni építés során, hogy tengely, csap illesztésnél a piros nyilat figyelni kell, hogy hova megy, vagy min megy keresztül.Motorban vagy van valami difi, kuplung szerkezet, vagy 2 meghajtás van, nincs köztük direkt kapcsolat. Ha lefogom az első 2 kereket, attól a hátsók forognak). Oké lehet ilyen játék motoroknál ez sztenderd, csak nekem volt érdekes.
Ha az akksi magához tér és tovább bírja akkor egy egész jó vétel volt 19 rugóért.
-
Throme
veterán
Lassan végzek az "ördögszekérrel".
Kíváncsi leszek, ha megépíted, nálad is elmozdul az oldala, ha ott fogod meg, hogy felemeld.
A másik amit nem szeretek, hogy az első lámpasor csak egy csapon van megfogatva, így elmozdulhat.
Ezeket leszámítva jó építeni, jól csatlakoznak az alkatrészek és eddig minden megvan. -
Neurotoxin
őstag
“csak akkor tudnám, hogy mi a francért jön fel egy DPD-s szállításválasztó oldalon?!” +1. Ebben a ‘hatalmas’, az “AtyaÚrIsten-t is optimalizálni akaró” IT-s világban egyszerűen ki lehetne szűrni ezeket a már nem létező átvevő pontokat
Csak egy egyszerű visszaigazolás egy link formájában/applikációban egy pipa kellene az átvevő pontoktól, hogy élnek és virulnak…
@Throme: Az ehhez hasonló hozzászólásaimat mindig off-ba teszem, mert engem is zavarna.
Örülök, hogy fejlődnek az MK útmutatói és hogy pozitívak a tapasztalataid. Az enyémben a színek nem a legjobbak, de lehet, hogy több fény mellett kellene építenem. Viszont már a Lego topikban előkerült, mint téma, de én sem vagyok hajlandó áttérni PDF-re. Így is rengeteget nézem a képernyőket a munkámból kifolyólag, estére elfáradnak a szemeim, szeretnék hétvégén regenerálódni, semmiképpen sem a tabletet bámulni építés közben is.
-
Throme
veterán
én a magam részéről annyira nem szeretem a futáros,rendelős hsz-eket.
Aztán jön rá egy 'rendeld utánvéttel' , vagy valami és már el is vitte a témát .
Persze van az egeremen görgő és át lehet görgetni. Ezt is szoktam tenni.Legós fórum után belejöttem a görgetésbe, hogy pl Warton tankját nem is nagyon néztem meg (#620 Warton)
-
Neurotoxin
őstag
"Kicsit jobban megnézve, google szerint zárva van a csomagpont minden nap.
" Mindig le kell ellenőrizni Google-ban, hogy léteznek-e még úgy egyáltalán vagy mettől-meddig vannak nyitva. Ha valamiért nem szállít pontszerű címre a webáruház, én is DPD/Packeta csomagpontra szoktam kérni a küldeményeket. Viszont van, hogy nem találják a lakásom melletti papír írószer boltot vagy a Fény utcai piac alatti teaboltot, ahova kérni szoktam
. Eddig általában a futár megoldotta, a környéken keresett egy alternatív pontot és oda tette le. -
Throme
veterán
Valószínűleg utánaolvasással és utána nézéssel menne, de nem hiszem, hogy beleásom magam
más
Kösz az infót, meg is jött a kis ördögszekér

Remélem minden alkatrésze megvan és működik a motor/távirányítás...
Sajnos a fekete verzióra nem láttam olyan pontos infót, hogy mikor jön meg és az más paraméterek miatt maradt ez a keki színű.Talán a képeken látszik, hogy nagyon fényes felületet kapott a jármű ás a felverődő sár/homok egy része.
-
Throme
veterán
Megnéztem videón, baromi vicces, ahogy oldalazva is halad az építmény.
Nekünk nincs nagyon távirányítós. 3 össz-vissz.
Ebből 2 kib@szott mobil applikációs irányítású.
Igen, tök jó, hogy 1 eszközzel lehet több szettet irányítani, de a fizikai távirányítót nem pótolja.
Nincs semmilyen programozás, pedig lenne rá xbox kontroller.Nekem igazából csak az a kérdés, hogy az elemcsere (ha egyáltalán elemes) mennyire könnyű, vagy csak rá kell dugni egy usb kanócot..
Elemnek (tölthető) jobban örülnék, mert az időtálló, míg az akksit dobhatom ki és örülök, hogy ha x év után még kapható ilyen mechanizmus.Szerintem Ti simán kiváltjátok valamilyen Lego-s megoldással, amit szerettek és akkor lehet app-al irányítani...
Van valahol ocsóbban. Eddig gyorsan rákeresve 33k huf meg 86$ körül láttam. Egy 2x k huf-os is volt valahol, de az kifogyott...
-
Throme
veterán
Brutál jól néz ki ez a kerék!
Szerintem is a készletet vedd meg és ne vacakolj a külön beszerezhetőséggel.
Nem tudom mennyire működik a nem legós alkatrész beszerzés, ebben a Lego még nagyon előrébb van.Most látom, hogy ez távirányítós.
Ha látok jó áron lehet veszek egy ilyet
. -
Djuree
félisten
Projektmérnök vagyok, vagyis voltam, építettünk akkugyárat is, na hát ott öcsém egy hajszál nem tudott kikerülni a környezetbe, olyan kritériumoknak kellett megfelelni. Többlépcsős biztonsági rendszerek vannak, többlépcsős mérésekkel. Egyszerre több teljesen független, különálló rendszernek kell meghibásodni egyidőben, hogy tényleg baj legyen, ennek az esélye kb. 0, 1:100000000-hoz mondjuk.
Sokkal biztonságosabb mint akármelyik hazai vegyi üzem pl...érdekes azokkal senkinek sincs semmi baja. -
Throme
veterán
Árát nem is néztem/figyeltem
Elég részletes a méretéhez képest.
Minifigek dbszámát itt se kapkodták el
. Oké nem kell hadsereg, de pár + vásárló jöhetett volna, szerintem.Igen, kéne valami vezeték brick, meg érintkező.
Azt is el tudnám képzelni, hogy a falban lenne klipsz és szépen megvezetnék a kábeleket, mint egy rendes külső vezetékelés.... -
RapaNui1
aktív tag
Sinu írt róla korábban, hogy lesznek valami Lego kompatibilis termékek a Lidl-ben is. Szerintem idővel a Lego ára miatt egyre jobban elterjednek kis hazánkban is az alternatív termékek, hisz véleményem szerint a magyar emberek nagy része már most nem tudja megvenni a Lego túlárazott termékeit. Ez vagy jó lesz nekünk vagy rossz, majd az idő megmondja.
Közben elkezdtem összerakni a Panzer IV-et. Ha elkészül lövök róla pár képet. Nem feledkeztem el a II. világháborús diormámáról, csak most egy kicsit a rengeteg lego készlet miatt háttérbe szorult. Nem baj nem hajt a tatár nem 1 nap alatt kell elkészülnie.
-
Throme
veterán
Nekem ezért nem voltak szimpatikusak ezek az utólag ledesítő szettek, mert a sok vékony kábel miatt szét kell szedni az adott szettet és vezetgetni a kábeleket.
Ha majd lesznek külön kockák, meg bontható csatlakozások....stb és benne lesz a szettben, nem utólag kell felcsicsázni azt, akkor lehet elgodolkodok, csak ez megint egy jó ok a Lego-nak, hogy árat emelhessen....
Így viszont az alternatív gyártók jól járhatnak, hogy a szett része a világítás és már építéskor bekerül.
-
Gubbba
tag
Megvan a 16 stud szélesség, a lenti képen látszik. Bár talán az alját kellett volna fotóznom, ott egyértelműbb, az pont 16 stud. A zöld színű elemekről is teszek fel egy képet, amin látszik mire gondoltam. Élőben nem vészes, van valóban egy kis gyöngyház hatása, de a fura márványos hatás a fényviszonyoktól is függ mennyire látszik.Tapintásra sima a felület amúgy, tényleg nehéz úgy fotózni, hogy visszaadja.

-
Throme
veterán
Tényleg! Dom's charger.
A hátsó szélvédő és c oszlop nem egyszerű megoldás, viszont így kiadja az oldalsó ablakokat. Oké ki-belátni nem lehet, azonban ilyen alakú átlátszó elem nincs legóból.
Többször beszélgettünk itt a jogtisztasáról. Igen a tervező (rebrick oldalon biztos megtalálható) megérdemelni a tervekért a zsét. -
Throme
veterán
Korábbi kép, azóta még jött a kawasaki és a batman motor is
ez:
Igy már egyforma méretű a hivatalos narancs terepmotorral
itt a fat boy:
a kis technic chopper
Egy nagy , 1:5 méretű is van, a BMW, de ez a méretarány nem vonz, viszont a sárga cyberpunk gépnek nem mondtam nemet
.
Többet viszont tényleg nem veszek, ami 1:5.
Megvan a kawasaki is:
-
draco31
veterán
Igen, ez valóban nehéz dolog így.
Jó ideje nézegetem pl. a Peugeot 9X8-ast SP méretben.
Ebben a pakkban benne van, a lista vége felé.
Rebrickable-n is megtalálható, de jobban megnézve más a szélvédő, visszapillantó rész is nem sima elem, hanem pötyis, és a motorburkolaton is egy sima elem pötyisre van cserélve. Meg a tetőn a légbeömlő. Ez így kb 4-5 elem eltérés, de akkor már más szettnek tekinthető?
Van ez a SEMBO, itt pl. egyedi elemek vannak mind a négyfajtán. Bár jobban megnézve csak háromnál. Az alapok viszont nagy eséllyel egyformák.
Meg az nem is életszerű, hogy meglátok pl. egy szettet, és ha valami névtelennek tűnik, akkor megnézem, hogy rebrick-en megtalálható-e. Ha igen, akkor megkérdezem, hogy ez másolt-e, vagy sem.Én személy szerint nagyon amatőr vagyok ebben a LEGO dologban. Akkor kezdem el jobban figyelni csak, amikor jöttek az első 8-as SC autók. Tudom mi a MOC, stb. Topicot is csak elég felületesen követem, leginkább csak SC témában. A Rebrickable-ról pl. itt hallottam talán elsőre ebben a topicban. De aki ennyire sincs képben, azoknak eszébe sem fog jutni, hogy mi a helyzet azokkal a szettekkel, csak annyit fognak látni, hogy olcsó LEGO.
-
Throme
veterán
Mióta van ez a fórum kinyílt a világ.
Nem is tudtam, hogy ilyen komoly szettek léteznek és nem csak a másolás megy. Lassan a Lego másolhat ezekről az alternatív szettekről.Továbbra is tartom, hogy ha a freelancer dizájnerek le tudnak szerződni kínai kockagyárakkal, akkor az nekik is jó, mert kapnak lehetőséget bemutatkozásra és nekünk is jó mert olyan szettekhez juthatunk, amik Legoban szinte esélytelen.
Nem hiszem, hogy csak a Lego-nál vannak jó dizájnerek.
Egy szabadúszó pl a legós Ideas (mostanában Icons vagy mi a f@sz.m) keretén belül nem sok eséllyel indul. Kiválasztanak 1 embert? Ráadásul van benne "politika" is, hogy mi jelenhet meg. -
Throme
veterán
Csak egy példát írok erre, ami szerintem öngól.
Korábbi melóhelyemen mikor Mo. belépett az EU-ba, jöttek a különböző irányelvek, ilyen volt a környezetvédelem is.
A hígitós/oldószeres festékeket fel kellett váltani vízbázisúval.
Óvjuk a vízeket, oké.
A vízbázisú egy kalap szar volt az elődhöz képest, a tesztek követelményeit is meg kellett változtatni.
Lényeg, hogy a jóléti társadalomban, mikor elkezd megkopni a kütyü, mit csináltak vele? Igen, kuka és vesz egy másikat. Nmos ez a ciklus lerövidült és felgyorsult a kütyü vásárlás (nem ccsak emiatt). Hol köt ki a szemét? Egy jó része a környezetben és megnő a környezet erőforrásainak kihasználása...
Mondom, nem csak a festék miatt, de sok más - pl nem cserélhető akksik stb - .
Szóval ahogy kezelik a környezetvédelemet, az egy álszent marketing.... -
draco31
veterán
Linkelni ott elfelejtettem a szekeret.
Én is csak 2 hónapig őrlődtem rajta, hogy vegyem vagy sem.Van itt hajómániás? Szívesen.
Rengeteg Brick Heads jellegű cuccot dobálgat nekem fel néha, ki kellene lehet egy olyat is próbálni.
De most kicsit meg kellene állni ezekkel, mert mert tele a polcom.

-
Throme
veterán
A 10295 Porsche creator (vagy az már icons) szettből vettem - nem egyszerre - kettőt.
Egyik az eredeti porsche turbo lett, a másik a Firas féle countach.
Firas csak a szett alkatrészeit használta, ezért lett kicsit béna a szélvédő, de nekem volt elfekvő 31070-es szélvédőm és azt építettem be. Utóbbival látod a becsatolt képen. Így már egész pofás.Talán valamelyik kínai gyártó rááll erre a vonalra és akkor lesz olcsón szélvédő dögivel.
Aki utólag akar F40-est és nem akarja horror áron megvenni neppertől annak a BL lehet alternatíva, de ez a szélvédő, pláne a piros csíkkal biztos nagyon drága.
Mivel az új countach-é nem egyezik meg vele, nem is fog változni.
De lehet már van ilyen vagy hasonló F40 kínaiból nem? -
Throme
veterán
Nézd el nekem, hogy nem néztem utána, de a Lego countach-ban nem ugyan az a szélvédő van, mint a ferrari f40-ben csak piros csík és kék füst színben?
"Egy Creator szettben volt még ilyen, de piros csíkok nélkül."
Ezt írtam a 31070. Kettőt is vettem anno
csak nem azért mert én olyan baromi okos vagyok és tudom melyik alkatrész lesz ritka és drága.
Azért van 2 mert az egyik az eredeti (tetszik és ötletes, hogy technic-esen nyílik az ajtaja, amolyan mercisen), másik egy MOC. Először porsche, majd dodge challenger.... -
Throme
veterán
Hát nem vagyok egy nagy BL, sem PaB májszter, én túl sok Lego szélvédőről nem tudok.
Sokan keresik pl az creator F40 és creator 31070 (lehet rosszul tudom ezt a cikkszámot) sport autó szélvédőket.
Aztán vannak a régi autós szélvédők.
Még speed champion szélvédőből sincs olyan rengeteg.Itt a Cada-nál minden autóhoz egyedi alkatrészeket csinálnak.
szerk....
közben épül a motor. első zacskós etapon túl vagyok, alkatrész hiány nélkül.
A héten be is fejezem.
Kisebb lesz a sárgánál.
2 hengeres, váltó mentes.
-
RapaNui1
aktív tag
2280 db-os a készlet, de ez a méretein nem látszik, bár felteszem, hogy azért tűnik ekkorának, meg valóban is azért ekkora mert nincs a belseje kidologozva a Lego készletekkel ellentétben. Én amúgy az emagról vettem akciósan 52.000.ft-ért, ami szerintem már vállalható ár volt érte.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gumi és felni topik
- Facebook és Messenger
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Futás, futópályák
- Házimozi haladó szinten
- Samsung kuponkunyeráló
- Crimson Desert
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- Papírnehezékként használható csúcs-GeForce-ot árul egy francia viszonteladó
- Vezetékes FEJhallgatók
- További aktív témák...
- NOLAN N91 EVO Louis Special bukósisak N-COM B601S kihangosítóval
- Bontatlan WORX Landroid Vision M600 AI-alapú robotfűnyíró eladó!
- Elektromos Roller KIXIN HX X8
- SZUPER Akcióban Új Bontatlan Dyson V15 Origin 3 év gyártói garanciával Azonnal Átvehető
- Vadonatúj, bontatlan AOVOPRO V1MAX PRO elektromos roller 500 Watt, 1 év gari
- Eladó Realme gt neo 2 5g Dobozában tokkal
- Xiaomi Redmi A3 Pro / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó garancia
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070 12GB GAMER termékbeszámítással
- Apple iPhone 13 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Az első CADA szett annyira megtetszett, hogy nem szedtem szét ezért kellett megvenni ezt a távirányítósat.
Persze az árban van még ezer faktor, de azt nem lehet letagadni hogy ez is egy közülük.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

De az alternatív gyártók ebben is elmennek a dánok mellett..