Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- BerserkGuts: 9800X3D Hitvallás, Dogma megcáfolása egy RTX5080+12600K-val
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- balojazz: Szódakészítés üzembiztosan és olcsón! Figyelem, csak hardcore szódázóknak!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Banderas29
újonc
Sziasztok!
elsőéves levelező hallgató vagyok, ezidáig biztosan összeszedtem 28 kreditet, és nagyon úgy néz ki hogy nem lesz meg a 30 (kérdés még egy matek 1 4 kredit és egy digit I 6 kreditje). Kérdésem, hogy ha így maradok, akkor tuti évismétlés lesz, vagy csak fizetős félévre raknak, vagy esetleg megúszhatom mindkét dolgot?
-
mepet
addikt
válasz
üzenetére
"Bár egyik csoporttársam felvett olyan szabadon választható tárgyat is, ami nincs a mintatantervben."
Azt nem fogják elfogadni, hacsak a tartalmának x%-a nem egyezik az egyik mintatantervben is szereplővel, ÉS a neve nem 100% ugyanaz, mint a mintatantervben is szereplő tárgynak.
Ha mind2 egyezik, lehet akkor is akkreditáltatni kell 3-4ezer Ft-ért, ebben nem vagyok biztos... -
Khan13
senior tag
válasz
üzenetére
Köszi, egyszer már megtaláltam, és most megint : ) Arra van esély, hogy szakmai szabadon választhatót elfogadjanak sima szabadon választhatónak?
Pszichológia I/1 illetve I/2-t nem látom a listákon, pedig ezek felvehetők és nekem kelleni is fognak Msc miatt, de legalább kiindulási alapom van. -
Khan13
senior tag
Főként NIK-es tapasztalt emberektől kérdezném, hogy Neptunt hogy lehet rávenni a nekünk elfogadott szabadon választhatók listázására? Nekem még odébb van, mert második félévemet fejeztem be (100%-os vagyok
), de azért nézelődnék. -
kagyula
aktív tag
Köszi!
Hát estin nem túl nagy a választék, akkor gyakorlatilag ami felvehető, mindent fel kell vennem.
Üzleti komm.(4kr) Információs társadalom(2kr), és FITK(4kr) vannak meg. Ezek mellé akkor még a szociológiát felvennem (csak a szociológiát indítják munkaidőn kívüli időpontban), hogy meglegyen a 3+10.donjohnson:
Megvárjuk amíg összegyűlik legalább kettő, azonos tematikájú kérdés.
Lehet hogy csak urban legend, de hallottam olyat, hogy 210 az össz. kredit ami kell a diplomához, és ha többed van, azt kifizettetik.

-
C^^
őstag
válasz
kagyula
üzenetére
3 kreditnyi gazdasági szabvál, illetve ha 2008-as, vagy azelőtti vagy, akkor 4. (Politológia, Szolciológia, Üzleti komm.)
12 kreditnyi szakmai szabvál (Neptunban B-Kötelezően válaszott, tehát amikhez kell a két szigó)
10 kreditnyi egyéb.
Legalábbis nappalin így van, gondolom nektek is.
-
kagyula
aktív tag
Sziasztok!
NIK/esti -n vagyok, és a következőkkel nem vagyok teljesen tisztában:
Mennyi kreditnyi szabadon választható tárgyat kell elvégezni?
Azon belül kell-e differenciálni, hogy gazdasági, vagy egyéb lapra tartozó tantárgy?
Eddig 10 kreditnyim van, emlékeim szerint elégnek kellene lennie. -
mepet
addikt
Egy-két hónap múlva lesz egy csomó üres férőhely (persze nem feltétlenül abban a koliban, amelyiket választanád), előbb-utóbb mindenkit felvesznek! A Doberdó úton kell valakit megkeresni, nem emlékszem a nevére, de ha jól rémlik a felvételi bizottság elnökét keresd! (lehetőleg telefonon...)
-
Vikt0r
aktív tag
hali
ha nem vettek fel koliba és a fellebezést is elutasitották hova lenne érdemes fordulni panaszommal?
-
donjohnson
addikt
sziasztok,
9 kreditem van eddig szabadon választhatókból és kéne még egy tárgy, hogy meglegyen a 10. ki is néztem dőring elektronikai alkalmazások című tárgyát, ami viszont 4 kredites. így lenne 13 szabadon választhatókból. ez még belefér, vagy már nagyon túllépném?
előre is köszi a válaszotokat!
-
Roliiii
aktív tag
NIK-re 342 pont elég lesz szerintetek? Csak mert ennyim már fixen van pont duplázással.

-
Khan13
senior tag
Szia
Előttem sok választ kaptál, annyival egészíteném ki, hogy vegyél részt a Microsoft NyáriIskolán C# kezdő és haladó oktatáson. Én is végigcsináltam korábban és sokat segített, nagyon jófej az oktató, jól tanít és nem csak tanítja, hanem a munkája is a programozás. (Mellesleg NIK-en is tanít/ott) link -
C^^
őstag
válasz
Brianiac
üzenetére
Nem, nálunk C++ nincs, illetve van, mint szakmai szabvál a két szigorlat után.
Azt nem tudom, hogy azoknak van-e, akik szoftverfejlesztés szakirányon vannak.Analízis 1-ből mi a végén kezdtünk az integrálással foglalkozni, ott vettük át az alapjait, aztán anal2 nagyrészt arra épül. Integrálszámítás alkalmazása, első- és másodrendű diffegyenletek, laplace-transzformáció, többváltozós függvények-kettős integrálás.
Asszem' talán 70%-os tantervi egyezés kell az akkreditációhoz, de lehet, hogy több, erről a TO tudna biztosat mondani.
Viszont ha újra kéne hallgatnod a matekokat, akkor az időveszteségen kívűl más hátrányod nem lenne, nagyon jó a matek tanszék a suliban, pláne Vajda, aki az analízis előadásokat tartja eszméletlen jó tanár, és ez nem egyedi vélemény."Ha esetleg átkerülnék akkor nekem ugye onnan számítanák a 4 félévet ami alatt teljesíteni kell az 55 kreditet?"
Persze, tehát az első itt töltött 4 féléved számít.Úgy tudom, meg úgy gondolom, hogy mi és a mostani évfolyam már kifutó tantervet tanulunk, tehát rád már az új vonatkozna. Pl. első féléves tárgyakat már nem is lehetett most felvenni, akinek még mindig van onnan elmaradása, azokat is majd később fogják beosztani.
Heti 1 előadás és 1 gyak, az időintervallum változó, vannak másfél órás és vannak háromórás előadások és gyakok. Én első-második félévben bejártam mindenre, meg alapvetően most is, viszont most volt olyan időszak, hogy sok tanulnivaló torlódott fel, és akkor kénytelen voltam szelektálni, hogy mire megyek be és mire nem. (Hozzátartozik, hogy agglomerációból járok be, és azért nem mindegy, hogy adott esetben 1,5 óráért utazok 3 órát, vagy ezt az időt tudom tanulásra is fordítani.)
Aztán van 1-2 olyan előadás, amire utólag tényleg azt mondom, hogy felesleges volt bejárni, mert gyakorlatilag a diasort olvasták fel... Pl. digit 1 vagy elektro 1. De itt megjegyezném, hogy csak a saját nevemben tudok nyilatkozni, mert pl. nekem már volt némi középiskolai előképzettségem ezekből, így túl sok újdonságot nem kaptam. Aki életében először látott ilyet, annak lehet, hogy hasznos volt.A laborok általában 24 fősek, néha 12 műszeres méréseknél, pl. Elektro 2.
De van néha heringparty is, pl. közgáz 2, Kandó épület, nettó 40 fok, no légkondi, yes 35 ember egy 20 főre optimalizált teremben. Esetleg tesi után.
Szerencsére ez ritka.Ha van még kérdés, akkor néha ránézek a fórumra, és válaszolgatok, amire tudok.

exxit: Konkrét infóm arról nincs, hogy hányan végzik el csúszás nélkül, viszont, amit lehet mondani, az az, hogy tavaly 2 félév alatt nagyjából 100-an végeztek, amiben benne van az esti és az MSC is. Félévente olyan 30-40 BSc-s nappalis végez.
Szóval kb. ennyien végeznek csúszás nélkül, vagy max. 1 félév csúszással, de ez nagyon erős becslés.
Régebbről hallottam olyan adatot is, hogy az egyik félévben (talán pont, mikor felvettek) 60-an végeztek, és ebből 1db ember volt, aki 3,5 éve kezdte. Aztán hogy ez urban legend, vagy nem, nem tudom.
Egyébként a tanterv szerint akár 6 félév alatt is befejezhető kis ügyeskedéssel, de az tényleg húzós.
Viszont bíztatásképp: most is van ismerősöm, aki 47 kreditet vett fel, ebből 44-et meg is csinált. (17 tantárgy) Persze tele volt néhol hármasütközésekkel az órarendje.
Az első félévben mindenre érdemes figyelni, ha nem akarsz elcsúszni.
Prog1, Analízis, Diszkrét matek, Fizika, ezek a fő kihívások.
Fizika olyan vészes, máshol sokkal durvább, előre megadott tételekből van a vizsga.
Anno én is középszintű matekkal jöttem, kellett járnom matek felzárkóztatóra, amit mostmár nem is bánok utólag (év elején írni fogtok egy szintfelmérőt, amit legalább 70%-ra kell teljesíteni, lehet, hogy nektek már csak 60-ra, nem tudok).
Viszont ez ne rettentsen el, nekem pl. minden matek tárgyam, és a szigóm is elsőre lett meg 3-as jegyekkel, sőt dmla2-m 4-es lett. (Igaz, most a valszámmal sajnos meggyűlt a bajom...) Vannak hozzám hasonlók, és egyébként a matektanárok nagyon jó közösséget alkotnak.A C-t szerintem hanyagold, itt obejktum orientált szemléletet fogsz tanulni. (C#) Én pascalt tanultam középsuliban, és nagyon nehezen tudtam elszakadni a struktúrált programozási szemlélettől, egyszerűen nem tudtam felfogni az objektum-orientált elveket.
Egyszerűen képtelen voltam megérteni, hogy pl. mire jó egy osztály, vagy miért írunk metódusokat, mi az a konstruktor, stb.
Ha valamivel el akarsz kezdeni foglalkozni, akkor szerintem C#-al próbálkozz. Vannak jó anyagok. -
törölt tag
Azt, hogy nyissanak ki bizonyos 0/0-ás kurzusokat, szokták/lehet kérvényezni valahol?
-
mepet
addikt
Ha lesz beugró a laborokra, akkor azért azt szokták jelezni (pl. neptun üzenetben)
Nappalin és levelezőn úgy van villipari anyagism-ből a beugró, hogy az ezekből a pdf-ekből kérdeznek: http://uni-obuda.hu/users/grollerg/Villamosiparianyagismeretlabor-2010/.
-
mepet
addikt
Mik azok a nyári laborok?
Ez valami újdonság?Anyagismerethez itt lesznek az anyagok:
http://uni-obuda.hu/users/grollerg/ -
Norbis
csendes tag
Sziasztok!
Tavaly szeptemberben kezdtem a Kandót,és sikeresen túl vagyok az első két féléven. Július első hetében kezdődnek a nyári laborgyakorlatok,és ezzel kapcsolatban kérdeznék.
Olyan hírek terjednek, hogy az anyagismeret labornál vannak beugró kérdések, de nem találok/unk ezzel kapcsolatban semmit.Létezik ilyesmi, vagy csak kacsa?(távoktatás, óbudai telephely)A laborhoz Dr. Pélyi Bertalan, illetve Gröller György van kiírva. Az elméletet Pélyi tanár úr tartotta.
Digitális technika labort Lamár Krisztián, Informatika I, illetve Programozás labort Mersich Ivánné tartja elvileg, villamosságtannál nem tudom, ki fogja tartani a labort.
Van esetleg ezek közül valahol beugró, vagy semmi ilyesmi?Illetve mennyire nehéz ez a labor téma egyáltalán?Bocs,ha hosszú volt,és előre is köszi a válaszokat!
Üdv!
-
mepet
addikt
válasz
üzenetére
1.: Elvileg igen, én is várok ilyen szabadon választhatókra
2.: Vedd, fel vmelyik labort, beszéld majd meg a tanárral, engedni fogja, hogy ne járj be
3.: Tantervi táblázatból kiderül, hogy kell-e a gyakorlat felvételéhez az előadás
4.: Tantervi táblázatból kiderül, hogy van-e előfeltétel. Ha nincs, simán felveheted, mellesleg sok közük nincs semmi más tárgyhoz
5.: Költői válasz: hogy szivassanak (téged és engem is...)
-
törölt tag
válasz
üzenetére
Holnap lesz a KVK-s elő-tárgyfelvétel és lenne még csomó kérdésem:
1. Nincs meghirdetve olyan tárgy, ami a mintatanterv szerint most jönne, ezt később még meghirdethetik?
2. Villany II-ből nem lett aláírásom, viszont a laborjegyzőkönyvem elfogadták. Jövőre ugyanúgy fel kell vennem a labort is?
3. Elektróból semmim sincs, viszont előadásokra bejártam, van jegyzetem. Elméletből csak vizsgakurzust indítanak, de az aláírás hiányában nálam nem játszik. Nos az lenne a kérdés, hogy elmélet nélkül fel lehet venni gyakorlatot és labort?
4. Van két tárgy, a "műszaki dokumentáció" és az "általános mérnöki ismeretek". Ezeket csak későbbre ajánlják, de én szeretném felvenni őket most jobb híján. Ezekhez kell rendelkeznem valami ismeretekkel, vagy nyugodtan felvehetem őket?
5. Költői kérdés: miért nem indítanak szabadon választható és kötelezően választandó gazd. tárgyat sem?
Köszönöm szépen a segítséget!
-
Brianiac
aktív tag
Hali!
Köszi a kimerítő választ!
Megnéztem a tárgyaitokat stb. hát nagyon el kell gondolkodjak a dolgon akár mennyire is szeretnék menni. Ha jól értem akkor ti C++-t nem is tanultok, nálunk 2 féléven keresztül ez ment prog1, prog2 néven, más nyelvet még nem tanultam. Ahogy elnézem nálatok pl. dig1, dig2 3 kredit, nálunk 6 ill. 5 kreditesek voltak ezek, meg pl. analízis 1-ből mi csak a deriválásig jutottunk, szal még ha beszámítanák is gondolom nagyon le lennék maradva.
Na meg a tárgyak egymásra épülése miatt rendesen elcsúsznék."Az akkreditációval óvatosan, mert az első 4 féléved alatt teljesíteni kell legalább 55 kreditet, és ebbe az akkreditált kreditek nem számítanak bele, továbbá az ösztöndíjindexbe sem."
Ha esetleg átkerülnék akkor nekem ugye onnan számítanák a 4 félévet ami alatt teljesíteni kell az 55 kreditet?
Arról tudsz e valamit hogy ha engem átvennének akkor ugyanazok a dolgok (pl. tanterv változás, új felsőoktatási törvény stb.) vonatkoznának rám mint a mostani elsősökre vagy mivel még tavaly kezdtem a szakot ezért a tavalyi dolgok?
Az előadások, gyakok nálatok hogy mennek? Értem ez alatt hogy pl. előadásra mennyire ajánlott bejárni, mert én pl. nem nagyon jártam előadásra csak a gyakok anyagát tanultam meg és úgy csináltam meg a tárgyaimat. Illetve gyakorlataitok nektek is heti 1 van a tárgyak nagy részénél? Hány fő van egy gyakon kb.?
Bocsi a sok kérdésért, csak próbálok tájékozódni hogy könnyebb legyen a döntés.

-
törölt tag
Az mikor derül ki, hogy átraknak-e költségtérítéses képzésre?
Ebben a félévben nem sok kreditet szereztem. Ugye még most júniusban megtudom, és nem szeptemberben szólnak?
Egyébként 10 kreditet szereztem eddig, ha még átmegyek két vizsgán lehet 16 is... Ezzel gondolom elég esélyes, hogy belekerülök a legrosszabb 15%-ba. :S -
Chosen
addikt
Gyors kérdés:
Megnéztem a meghirdetett tárgyakat, előadásokat mindenhol megtaláltam, de gyakorlatot hova vegyem majd fel?
Rengeteg kisebb csoportot látok. Pl AT I. tele van 5 fős csoportokkal, pedig emlékeim szerint annál többen voltunk egy gyakorlaton.Más tárgyaknál mire kell figyelni ha passzívról megyek vissza? Csak egy Info I.-em van meg, minden mást újra kell felvennem.
Tesin kívül mást szabadon választottat fel kell/érdemes felvennem?
-
Chosen
addikt
Holnap déltől lesz BGK tágyfelvétel ugye?
-
exxit
csendes tag
Sziasztok,
remélhetőleg szeptembertől én is NIK-es leszek, de lenne még pár kérdésem a "végleges" döntés előtt. Remélem tudtok segíteni.
Átlagosan hányan végzik el a szakot csúszás nélkül 3,5 év alatt?
Melyik tantárgyakra kell majd nagyon odafigyelni az első (fél)évben?
Minimális C tudással és jól sikerült középszintű matekkal (a fizikával sosem voltunk jóban) milyen esélyeim vannak? Ha nyáron van időm mit érdemes átnéznem?Előre is köszi
-
C^^
őstag
Gyerekek, hibátlan volt a Neptun!

-
C^^
őstag
válasz
Brianiac
üzenetére
Hali,
Pont most fog változni a mérnökinfós tanterv, úgyhogy nem minden lesz lassan aktuális, amit mondok.
Alapvetően teljesíthető, de tanulni kell. Főleg az elején nagyon megszórják a népet, de ha tanul az ember, akkor meg lehet csinálni. Van két szigorlat, egy Matematika és egy Szoftver. (Ez, amennyire tudom most fog változni, nem szoftver lesz, hanem Szakmai Szigorlat és bővülni fog szoftvertechnológián kívül digitális technikával és elektronikával, de ezt csak hallomásból tudom.)Itt egy kép a tantervi hálóról, de ez most át fog alakulni valamennyire: [link]
Ahogy nézem, az AAO és az OOP egybe lesz olvasztva Programozás I címen, gondolom a VEP lesz a Programozás II.
A Bevinfó és az Informatika Elméleti Alapjai is mintha egybe lenne mostantól.
Bővebben a tárgyakról itt találsz infót: [link]Van néhány tárgy ami elég értelmetlen, legalábbis abban a formában, ahogy oktatják. (szvsz)
A matek szigót, aki eljut odáig általában abszorválja, a szoftver szigó már kicsit nagyobb falat. Ezek után tudsz szakosodni.
Az akkreditációval óvatosan, mert az első 4 féléved alatt teljesíteni kell legalább 55 kreditet, és ebbe az akkreditált kreditek nem számítanak bele, továbbá az ösztöndíjindexbe sem.
Amint látszik is, szinte mindenre épül valami, illetve mindenhez kell valami más (gyakran szvsz. indokolatlanul), és jellemzően nem indulnak keresztfélévek, szóval egy-egy bukás gyakran 1 év csúszást eredményez, főleg a szoftver vonalon.
Programozáson Visual Studio, illetve C# megy, plusz fél évig JAVA is.A közösség szerintem jó, általában van segítség/összetartás. Az oktatói kar is jónak mondható szerintem ilyen szempontból, persze vannak kivételek, de hol nincsenek?
Nekem ez volt a 4. félévem, az átlagok itt nem valami fényesek, valahogy 1,8 körül volt az ösztöndíjindex átlag, 2.0-ra már ösztöndíjat lehetett kapni.
Hirtelen ennyi jut eszembe, ha van konkrét kérdés, akkor megpróbálok(próbálunk) válaszolni.
-
mepet
addikt
válasz
üzenetére
Ha felvettek, jönni fog egy postai levél az egyetemről. Abban benne lesz, hogy hogyan tudsz jelentkezni. (Külön levelet kell majd küldj.)
Kell majd a jelentkezéshez (lehet más is, ez ugrik most be):
-igazolás a helyi okmányirodából arról, hogy kikkel laksz egy háztartásban
-minden veled együtt élő jövdelméről igazolás (melóhelyről, nyugdíjszelvény, ...)
-ha tanuló lakik veled együtt, akkor tőle hallgatói (vagy tanulói) jogviszony igazolás
-ha valaki rokkant vagy fogyi vagy akármi, akkor arról a megfelelő papír
Az egy főre jutó jövedelem minél kissebb legyen, és minél messzebb lakj a sulitól. Asszem elsősöknél még nem veszik figyelembe a jegyeket.Ajánlom figyelmedbe: http://koll.uni-obuda.hu/
(#4154) tottibence: Pontosabban mi érdekelne?
-
tottibence
csendes tag
Nekem is 1 hónap és kiderül. Villamosmérnöki bsc-ről tud valaki infokat? (1. félév tárgyak nehézsége, mire érdemes figyelni) Leginkább a székesfehérvári telephely érdekelne.
-
Brianiac
aktív tag
Hali!
ÓE NIK-re szeretnék átjelentkezni mérnök infó szakra már persze ha átvennének. Aki mérnök infón van tudna nekem írni néhány sort a szakról (mennyire szivatós a dolog, tárgyak teljesíthetősége, bukások stb.), meg úgy az egyetemről? Én jelenleg Kecskeméten tanulok a GAMFon mérnök infón, viszont el szeretnék húzni innen, csak parázok tőle h jóval nehezebb lenne és nem tudom h bírnám e, meg hogy a jelenlegi 51 kreditemből lehet h csak 30-40-t tudnék átvinni. Eddig itt 2 féléven vagyok túl, 2 tárgy kivételével meglett mindenem, az átlagom 3,2 körüli volt itt.
-
törölt tag
Sziasztok!
Hozzátok jelentkeztem villamosmérnöki szakra. Az lenne a kérdésem, hogyan megy nálatok a kollégiumi felvételi? Az itt leírtak alapján olyan, mintha első évesként nem is lehetne jelentkezni. Ez tényleg így van? Vagy egyszerűen nem írták ki még a jelentkezést?
Köszönöm a segítséget!
-
Remus389
nagyúr
sziasztok az lenne a kérdésem egy labor előfeltétele a sikeres vizsga az adott tárgyból, tehát ha nem sikerül a tárgy a hozzá tartozó laborra se lehet menni?
-
mepet
addikt
Jött üzenet a neptunban.
Most először van annyi eszük, hogy a tárgyfelvételt nem csak karonként, hanem még a nappali és táv+levelező tagozat serint is külön napra teszik. Talán, így már elég lesz néhány óra felvenni 5 tárgyat, nem kell majd hozzá egy bő fél nap, mint az elmúlt években. Meglátjuk... -
Jhonny06
veterán
válasz
sziada5925
üzenetére
Én is le akartam adni az előzőt és akkor nem lett volna gond, csak az utolsó 1-2 napba már nem lehet ugye..

-
Jhonny06
veterán
válasz
sziada5925
üzenetére
Ha már második tárgyfelvételnek számítják a vizsgakurzust, akkor az lenne a minimum, hogy törlődik. Vagy akkor ne számítsák annak, ha egyszer csak egy vizsga és nincs is előadás, amin kvázi fejlődhetnél. Nagyon el van ez így baszva..
-
sziada5925
aktív tag
válasz
Jhonny06
üzenetére
Azért, mert 1 tárgyból csak kétszer mehetsz ingyenesen vizsgázni. Ha egyszer felvetted a vizsgát (első tárgyfelvételnél), akkor az is beleszámít a kettőbe, függetlenül attól, hogy elmentél-e. Vizsgakurzusnál meg onnan folytatódik az alkalmak száma, ahol első tárgyfelvételnél abbamaradt. Sajnos ezzel már én is szívtam.

-
Jhonny06
veterán
Egy vizsgakurzus 2. vizsgájáért mi a f***omért írja ki a Neptun, hogy fizetni kell?
(Nem a pénzzel van a gond, hanem a határidővel leginkább.)Az előző félévben az adott tárgyból 1 vizsgát vettem fel, amire nem mentem. Ha ebben a félévben felvettem vizsgakurzusként, akkor az előző félévi alkalmat miért számítja bele? Mi köze van a tavalyi félévnek bármihez? Mert ebben a félévben ez a második vizsga, amit felvennék a tárgyból, de ez az üzenet fogad:
"A vizsga jelentkezési feltétel nem teljesül!
A tárgyból a harmadik, illetve azt követő vizsgaalkalmak IV díj kötelesek. A feltétel kiértékelése : Hamis" -
daffy1989
tag
egyébként utánanézve igazad van,így viszont nem értem,hogy én miért nem fizettem

-
daffy1989
tag
válasz
Studiossrác
üzenetére
én meg akkor közlöm,hogy hiába vettem fel sokadjára egy tárgyat NEM kellett fizetnem érte,mert volt közte vizskakurzus is. akkor megúsztam,de mivel velem ez volt,ezért ezt is mondom,mert ez a saját tapasztalatom. csak eltudom dönteni ,hogy fizettem vagy sem
felvettem az elektrót 2-ra vizsgaként és 3-ra simán és nem fizettem egy forintot sem -
Studiossrác
aktív tag
válasz
daffy1989
üzenetére
Légyszíves ne írogass már ritka nagy ökörségeket
.Nézd meg elősször a tvszt. Vizsgakurzus is tárgyfelvétel, teljesen egyértelmű. Kreditekért meg államin csak harmadik vagy azutáni tárgyfelvételeknél fizetsz. Ha másodszorra vetted fel, akkor nem. Viszont vizsgakurzus kreditdíjja valamivel olcsóbb, nézze meg a tvszt, akit a konkrét összeg érdekel
-
buherton
őstag
válasz
Jhonny06
üzenetére
A vizsgakurzus is tárgyfelvételnek minősül. Hiszen magát a tárgyat felvetted, csak éppenséggel nincs előadás. Más különben mindenki csak a vizsgakurzust venné fel, és bejárna előadásra.
Ha jelentkeztél vizsgára, akkor egy lehetőség kilőve az adott félévben (úgy kell figyelembe venni mint ha elmentél volna rá). Nem számít, hogy elmentél-e vagy sem. Így ha első alkalom, akkor a következő még nem fizetős, ha jól emlékszem. Ha nem így lenne, akkor nagyon elszaporodnának az ilyen "visszaélések" és papíron mindig telt házas vizsgázások lennének.
-
Jhonny06
veterán
A vizsgakurzus nem számít 2. felvételnek, csak a keresztfélév, meg a sima, nem? Tehát amikor ténylegesen van előadás, nem csak vizsga.
2: Ha van holnap egy vizsga, amire nem megyek, de már nem tudok lejelentkezni róla, akkor a következőre gond nélkül feljelentkezhetek? Tehát nem fogja kiírni, hogy már jelentkeztél egyre, stb? Mármint azután, miután lement a vizsga és inaktív lesz, nem most rögtön egy újra, mert akkor kiírná, azt tudom.
-
mepet
addikt
válasz
sziada5925
üzenetére
Ha kéne még mellé jegyzet, esetleg másik kötet az Elektronikus áramkörökből, akkor ajánlom magamat: eladó jegyzeteim
-
Petike6
tag
Márkó Tavaszmező
-
donjohnson
addikt
-
Petike6
tag
Sziasztok! A héten megyek Elektronika I. vizsgára. Valami értelmes anyag nem létezik erről sehol? Kovács Csongor és társai már megvoltak..
Órai jegyzet meg számomra félelmetes. -
mepet
addikt
Jaaaaajj, de elcsesztem...
A köv. félév lesz a kandón a 7. levelezős (C tanterv) félévem.
A köv. félévben pedig csak 2 szabadon választhatót hirdettek meg. Nekem pedig 3-at kéne teljesítenem. Még agyalok, hogy kivel és mit okosítsak ezen, de hogy nem lesz egyszerű kérdés az tuti...Ezek indulnak:
-fénytávközlés
-adat és információ védelem (ezt már teljesítettem)Ezek közül kéne, hogy induljon mégegy:
-természettudományok alapjai
-szervóhajtások
-ökológikus műszaki konstrukciók
-komplex villamos rendszerek
-szórakoztató elektronika
-elektronikai alkalmazások
-szabadalom és szerzői jog
-multimédia
-prezentáció
-kábeltelevízió
-fizika kultúrtörténeteAz utóbbi listából több az, 1., a 3. és az 5. félévre van kiírva hivatalosan, szóval elvileg indulnia kéne. Némelyiket még sosem láttam kiírva...
Na majd kiokoskodok valamit, ha esetleg van valami tippetek, hallgatom! -
mepet
addikt
válasz
raczger
üzenetére
Én a helyedben ezt írtam volna ebbe a topicba:
Képzeljétek, az egyik tantárgyamból nincs kiírva az utolsó hétre vizsgaalkalom. Reklamálni fogok és elintézem, hogy legyen, mivel a TVSZ alapján kell lennie.És erre mindannyian csak bólogattunk volna, hogy igen, tyű egy szemfüles, rátermett kolléga...
De ha az a lényeg 5 hsz-ben, hogy ez a suli ilyen szar, meg olyan szar. Ráadásul a többi nem ilyen, akkor erre mi mást lehet mondani:
Megszoksz, vagy megszöksz.
Vagy én inkább úgy fogalmaznék: Ha egy másik suli jobb, járj oda!Egy-egy tanár mindig lesz, aki katasztrófa, de hát a tanár az adottság. Nem te választod. Olyan, mint a munkahelyen a főnök. Nem te mondod meg, hogy ki legyen, viszont mindened rajta múlik...
De persze vannak alternatív megoldások: áthallgatási kérelem, másik kar ugyanilyen nevű tárgyának felvétele, stb... -
Studiossrác
aktív tag
válasz
raczger
üzenetére
"Nincs estin államilag támogatott és ott van még Járai... Csak nézd meg az értékelését a Markmyprofessoron. Itt egyből sikerült az a két tárgy ami ott 4 félév alatt nem (dimat és linalg 1-2)."
Pontosan ezért nem volt jó számodra az első heti vizsgaidőpont

Én ugyanígy vagyok ezzel, félre értés ne essék, csak ezért legalább nem mást okolok
Szerk: mindig a tanár a hibás.. rosszak a vizsgaidőpontok. Nem én nem tanultam félév közben...ááá, kizárt. Szemét suli

-
Jhonny06
veterán
-
raczger
őstag
válasz
Jhonny06
üzenetére
"Teljesen egyértelmű, mindenki így csinálja, máshogy nem is lehet. Még mindig nem érzem, hogy ez az egyetem hibája lenne."
Lehetne máshogyan is. Csak ismételni tudom magamat, hogy az Eltén nem voltak ilyen jellegű problémák, ott valahogyan meg tudták oldani, hogy mindenki el tudjon menni vizsgázni legalább kétszer egy félévben az adott tárgyból.Az egyetem hibás, ha nem tartja be a TVSZ-t, ez viszont tény.
buherton:
"Ha nem tetszik el lehet menni. Miért nem az ELTE-re mentél?
"
Nincs estin államilag támogatott és ott van még Járai... Csak nézd meg az értékelését a Markmyprofessoron. Itt egyből sikerült az a két tárgy ami ott 4 félév alatt nem (dimat és linalg 1-2). -
buherton
őstag
válasz
raczger
üzenetére
Ha csúszol, akkor végeredményben annak szívod a levét, mert nem tudnak mindenkinek megfelelő időpontba tenni vizsgát, és elsősorban nem annak fognak kedvezni, aki lemaradásban van. Én rendesen csináltam végig, és órarendem is mindig faja volt, mert csak nagy ritkán voltak 45 perc vagy annál hosszabb szünetek. Vizsgával dettó így volt. Volt amikor a vizsgaidőszak első 1,5 hetében mindent megcsináltam (de volt olyan is, hogy egy tárgyra már csak egy vizsgaalkalom maradt, de azaz én hibám volt), mert úgy jöttek egymás után a vizsgák. Barátnőm pár tárggyal csúszik, és neki már közel sem olyan egységes az órarendje, mint nekem volt, vagy a vizsgaidőszaka is össze-vissza van.
Ha nem tetszik el lehet menni. Miért nem az ELTE-re mentél?

-
Studiossrác
aktív tag
válasz
raczger
üzenetére
"Látom még mindig nem értitek. Nem a tanulással van baj, hanem a vizsgák időpontjaival, beosztásaival. Képzeljétek el, a háromból az első két alkalom nem volt jó nekem, a harmadik az jó lett volna."
És miért nem volt jó az első 2 alkalom? Mert nem tanultál évközben!!
Viszont abban igazad van, hogy a tvsz szerint kell lennie viszgaidőszak utolsó hetében vizsgának. Erre tudsz hivatkozni, gondolom emiatt fognak is vizsgaalkalmat kiírni
-
Jhonny06
veterán
válasz
raczger
üzenetére
Akkor kell jelentkezni a vizsgákra, amikor elkezdődik a jelentkezési időszak, ezt már megszokhattad volna. Később betelik és ilyen problémáid lesznek. Ha mondjuk adott napon 8:00-tól lehet jelentkezni, akkor ülj le előző este és írd össze, hogy melyikre fogsz jelentkezni, hogy legyen időd, ne ütközzenek, stb. Akkor még nincs lehalva a Neptun, lazán össze tudod írni. Majd reggel, amikor már ténylegesen lehet, pár kattintással elintézed az egészet és nem lesz semmi gond. Teljesen egyértelmű, mindenki így csinálja, máshogy nem is lehet. Még mindig nem érzem, hogy ez az egyetem hibája lenne.
-
raczger
őstag
Látom még mindig nem értitek. Nem a tanulással van baj, hanem a vizsgák időpontjaival, beosztásaival. Képzeljétek el, a háromból az első két alkalom nem volt jó nekem, a harmadik az jó lett volna.
-
raczger
őstag
válasz
Jhonny06
üzenetére
Múlt hét elején akartam először jelentkezni. 30-áig vártam, hogy lesz-e bővítés, nem volt, aztán 31-én írtam a tanárnőnek emailt (természetesen válasz nincs).
Nem érzem az én hibámnak. Csak ezen az egyetemen van ez a szarakodás. Legalábbis Eltén velem ilyen nem fordult elő, hogy ne tudjak jelentkezni egy vizsgára. Két bátyám is ide járt (akkor még bmf) és rendszeresen voltak hasonló problémák.
Mivel nem tartották be a TVSZ-t, ezért jogosnak érzem a panaszomat és ezt meg is írom a dékánnak.
Előző félévben is szívtam már amiért a tanár csak 12 munkanap után írta be egy adott tárgyból az aláírást, így már csak egy vizsgalehetőségre jutott időm.
-
Tomics
addikt
válasz
Jhonny06
üzenetére
+1
Mindenki úgy osztja be az idejét ahogy akarja. Erről meg nehogy már a suli tehessen.
Én is munkahelyen vagyok napi 10 órát, néha túlórázok, mellette heti 4x edzek 1-2 órát és a tanulásra is jut idő heti szinten sok óra. Hobbira is marad elég idő, csak a szabadságaim mennek el a sulira, de valamit valamiért
-
Studiossrác
aktív tag
válasz
raczger
üzenetére
Tudtam, hogy ezt fogod válaszolni. Estin munka mellett nehezebb tanulni, maximálisan egyetértek veled. Ettől függetlenül az estisek fizikából pl messze könnyebb anyagot tanulnak, mint a nappalisok, de nem is ez a lényeg... Hiába jársz estire, nagyon sok hallgató van, egyszerűen lehetetlen ahhoz igazítani, hogy XYZ nem tanult szorgalmi időszakban, ezért nem tud eljönni vizsgázni az első héten....Egyszerűen ez nem szociális intézmény. (azt is megértem, hogy munka mellett nehezebb tanulni, nem kötekedni próbálok veled) Kezdjük azzal, hogy nem volt kötelező megbuknod, ez esetben nincs vizsgakurzusod... Vizsgakurzusból minden tárgynál 3 időpontot írnak ki szinte mindig! Ebből a 3 időpontból ha kettőre nem tudsz elmenni, mert nincs hely 100%, hogy írnak ki új időpontot, bővítenek helyeket.. de az, hogy az első hét nem jó, mert nem tudtam felkészülni nem indok az ő szemükben, és ez érthető is.
Lényeg: ha megnézed a tantervet, 1 félévben max 5 vizsgád lehetne. Feltéve ha nem csúszol el a vizsgákkal. Ezt az 5 vizsgát mindig összehangolják, ráadásul kb 5 hetes a vizsgaidőszak, szóval tuti feltudod venni. Sőt, ha megnézed a vizsgakurzusokat is nagyjából úgy hangolják, az előtte lévő és az utána következő fél évben lévő tárgyak vizsgái ne nagyon üssék egymást... ha normálisan készülsz fél év közben, egész biztosan meglesz minden tárgyból a 2 lehetőséged.... ergo a lehetőséged megvolt.
-
-
raczger
őstag
válasz
Studiossrác
üzenetére
Látszik, hogy rosszul értelmezted amit írtam.
Kiírtak 3 időpontot igen. Időben beosztva? Azt nem. Vizsgaidőszak utolsó hetére kiírtak vizsgát? Nem.
Év közben az embernek van épp elég más dolga, más tárgyra tanulni, dolgozni, edzeni.
A vizsgaidőszakomat szépen beosztotta, erre meg a következő hétre (első héten meg csak tanultam), tehát véletlen sem lehet mondani, hogy nem tanultam, azért akarok arra a vizsgára jelentkezni."mivel nem készültél fél év közben ez 100%-ban a te hibád" Mivel nem ismered másnak a magánéletét, kérlek ilyen okosságokat ne írj. Estin azért picit nehezebb, mint nappalin.
-
Studiossrác
aktív tag
válasz
raczger
üzenetére
Én megértem a felháborodásodat, DE...
Kiírtak 3 időpontot. Ráadásul szépen tagolva, időben beosztva... Az, hogy az első héten nem jó neked a vizsga, mivel nem készültél fél év közben ez 100%-ban a te hibád... de még így is van 2 vizsgalehetőséged!
Másodikra azért esik 2 vizsgád még, mert arra sem tanultál. Kizárt dolognak tartom, hogy ne tudd úgy beosztani a vizsgáidat, hogy ne 1 időpontra essenek. Azért esnek 1 időpontra, amiért a fizikára nem tudtál első héten menni. Többire sem tanultál...ezért abból sem az első héten mentél, és így előbb-utóbb felgyülemlenek a vizsgák/ütik egymást az időpontok. Én is rengetegszer jártam így, de erről nem az iskola tehet hanem te/én.... ha tudnád hányszor jártam én is így

Mindettől függetlenül keresd fel az oktatót és kérd meg rá személyesen, hogy nyisson 1 helyet. Legtöbb meg fogja ezt tenni....
-
C^^
őstag
válasz
raczger
üzenetére
Ez sajnos így működik.
Fizikából nem nagyon szoktak bővítgetni, anno a tanárnő berágott -megjegyzem, szerintem teljesen jogosan-, hogy felvettek x-en egy vizsgát, és x/2 ember jelent meg rajta.
Én sem értem, hogyha tudom, hogy nem fogok egy vizsgára elmenni, és tele van az adott időpont, akkor miért nem lehet leadni?
Anno emlékszem, nagynehezen fel tudtam jelentkezni az utolsó előtti alkalomra, ha megbuktam volna, akkor az utolsóra már nem tudtam volna menni, mert tele volt.Persze, ha nem volt meg a legalább másfélszeres létszám, akkor érdemes reklamálni, esélyes, hogy bővítenek, vagy nyitnak mégegyet.
MÁS: NIK-esektől kérdezném, hogy az IBA1-hez mennyire kell a valszám? Tudom, hogy előkövetelmény, de a gyakorlatban tényleg szükséges a tananyaghoz?
MOD: "...a hallgatók a sikertelen vizsgákat még a vizsgaidőszakban megismételhessék."
Na erről jó tudni. :-)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple MacBook
- Diablo IV
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Óra topik
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Beolvad a Palitba a Galax a VGA-piac nehézségei miatt
- Jövedelem
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- További aktív témák...
- Samsung 860 Evo 1TB SATA3 93%-os és Samsung 860 QVO 1TB 97%-os
- Apple Watch Ultra (1. generáció) ÚJSZERŰ, 100% AKKU
- Macbook Pro 16" A2485 2021 M1 Pro 16/512 (5)
- Macbook Pro 15" - 2018/2019 6 mag i7, 16GB / 512GB, Radeon 4GB, touchbar - garancia (23)
- ÚRIS10!!! RAMÁRON! LEGION 5 i7-13650HX 32GB RAM 1000GB SSD RTX 5070 8GB
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon 7th - i5-8365U I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- 27%! LG 86UR76006LC (86") UHD (Active HDR, 60 Hz, Smart TV)
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 5900X 12mag 24szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Surface 3 - 13,5" 2k érintő, i5 1035G7, Iris Plus, 16GB RAM, SSD, jó akku, újszerű állapot, számla
- Honor 200 Pro / 12/512GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
), de azért nézelődnék.

Szerencsére ez ritka.
Gondolok itt az üzleti kommunikációra pl.