Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Infotech  »  Bitcoin topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

I. Általános tudnivalók

1. Mielőtt kérdezel, olvasd el legalább a II. részben levő linkeket és semmiképpen se félj a Google-t használni!
2. Igen, lehet pénzt keresni vele de nem könnyű és kockázatos, ezt nem lehet elég sokszor hangsúlyozni. Csak akkor fektess bele, ha van játszópénzed, mert lehet, hogy egyik napról a másikra bukod az egészet és még egy jó nagy áramszámlát is kapsz a nyakadba.
3. A bányászat nehézségi szintje immár több éve olyan magasra emelkedett, hogy a videókártyák teljesítménye alkalmatlan profitcélú Bitcoin bányászatra, még "ingyen" árammal is. Amennyiben bányászatból remélsz számottevő profitot, több millió forintos beruházásra lesz szükséged, célirányú hardver (ASIC) vásárlására és specializált hosting megoldásra (lehetőség szerint valahol ahol Magyarországnál jóval olcsóbb az elektromos áram ára).

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1951) deadwing válasza moonguru (#1937) üzenetére


deadwing
addikt

cgminer -I 3, és már mehet is a filmnézés. :) Én is így csinálom. Ha filmezek az intenzitást lejjebb veszem, a 3-as értékkel 720p-t is lehet nézni, és nem vágja teljesen agyon a számítási kapacitást sem.

60Hz = lakossági frissítés :) Jabarkas!

(#1952) moonguru válasza deadwing (#1951) üzenetére


moonguru
őstag

Nem akarom elkiabálni, de sikerült összehoznom!

Méghozzá a "klasszikus" d-vel, no meg a nehézség "2"-re állításával... :)

Ui:

"1" nehézség mellett mindig visszaesett a "WU" filmnézés közben! (d, 5 6 x beállítás esetén is)

[ Szerkesztve ]

Monitor Guru!

(#1953) Whiskys válasza moonguru (#1952) üzenetére


Whiskys
csendes tag

Igaz én litecoin-t bányászok cgminerrel, de 12-es intenzitás mellett, ha kikapcsolom MPC-HC-be a dxva támogatást, szaggatás nélkül mennek a filmek és a bányászás sebessége is kb 10%-ot esik csak vissza.

Szerintem ez egy próbát megér, hátha ez bitcoinnál is működik. :)

(#1954) ngabor2


ngabor2
nagyúr

indítanám az egyik linuxos gépen a bitcoin-qt-t, a splas képernyő be is jön, aztán a fő képernyő is, csatlakozik is, majd kilép a következő hibával:

~$ /usr/bin/bitcoin-qt
bitcoin-qt: src/main.cpp:1127: unsigned int GetNextWorkRequired(const CBlockIndex*, const CBlockHeader*): Assertion `pindexFirst' failed.
Félbeszakítva (core készült)

a rendszer ubuntu, a legutóbbi lts verzió (12.04 talán), 3.2.0-43-generic-pae kernellel. ma volt frissítés. próbáltam csomagból is, meg külön, letölthető verzióban, ugyan ez az eredmény. tippre egy libbel van baj, csak vajon melyikkel...

mod: talán ez alapján a -reindex segít. pár perc, és kiderül.

[ Szerkesztve ]

(#1955) #68216320


#68216320
törölt tag

Valaki használja a cgminert linux server alatt, de SSH-n? Telepítésben kellene kis segítség. Próbáltam már, de SSH-n nem akart menni. Nem látta a VGA-kat.

[ Szerkesztve ]

(#1956) TommyNagz


TommyNagz
senior tag

Sziasztok!

Nemrég vágtam bele. A BitMiner clienttel csinálom, napi 0,0060-at ír átlagban naponta. Átváltva ez kb fél Euró. Megéri ez egyáltalán? :( Esetleg másik klienssel jobb lenne? kb. 130 mhps-sel megy a mining, gtx570-esem van, és i3 2100-m.

[ Szerkesztve ]

encapsulation dot1q

(#1957) FireKeeper válasza TommyNagz (#1956) üzenetére


FireKeeper
nagyúr

az okosok azt mondják nVidiával egyáltalán nem éri meg bányászni. meg úgy VGA-val sem nagyon már.

steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 V || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill

(#1958) ngabor2 válasza TommyNagz (#1956) üzenetére


ngabor2
nagyúr

1GH/s alatt már erősen megkérdőjelezhető a bányászat kifizetődése. és ez az érték csak nőni fog, főleg vga esetén.

(#1959) TommyNagz válasza ngabor2 (#1958) üzenetére


TommyNagz
senior tag

Tehát külön masinát kell erre venni. Akkor inkább hagyom :)

encapsulation dot1q

(#1960) Chal válasza #68216320 (#1955) üzenetére


Chal
addikt

DISPLAY változót állítsd be, utána menni fog (HA fut az X és HA jól van bekonfigurálva):

export DISPLAY=:0

X config generálás:

aticonfig --adapter=all --initial

(Előtte a /etc/X11/ -ben tüntess el minden configot (xorg.conf*), mert egyébként mergelni fogja.)

Ja és a config generálás után érdemes a benne levő DPMS opciókat "false"-ra állítani (mindegyik kártyánál), ellenkező esetben lehetnek meglepetések ha nincs a kártyákra monitor kötve).

[ Szerkesztve ]

(#1961) #68216320 válasza Chal (#1960) üzenetére


#68216320
törölt tag

Kösz. Lepróbálom majd.

(#1962) Penge_4


Penge_4
veterán

Lefoglalták az MtGox pénzét a Dwollánál

Tök érdekes, hogy az árfolyamon nem is látszott meg...

(#1963) taranis válasza Penge_4 (#1962) üzenetére


taranis
addikt

Sajnos nem... pedig nagyon pályáztam rá :D

colorizer.net

(#1964) ignorant válasza taranis (#1963) üzenetére


ignorant
senior tag

En is figyeltem az esemenyeket, mondjuk jo jel hoyg nem volt jelentos panik :)

Igen hamar elterjesztettek forumokon, hogy hogy lehet kikerulni dwollat.

Valaki probalta mar, hogy hogy mukodik ripple-on currency trading (amikor en checkoltam akkor offline volt ez a resze)?

Anno kaptam ingyen XRP, indulasi promocio kereteben, minap megneztem es 30K XRP mar 300dollart ert :D

Nekem mondjuk nem tetszik, hogy centralizalt, es nem nyilt forraskodu. de exchange-nek meg mukodhet, elvileg minden letezo valutat tamogatni fog.

[ Szerkesztve ]

(#1965) Penge_4 válasza ignorant (#1964) üzenetére


Penge_4
veterán

"En is figyeltem az esemenyeket, mondjuk jo jel hoyg nem volt jelentos panik"

De simán lehet, hogy a nemrég bevezetett shortolási lehetőségnek köszönhető, ami meggátolja a nagyobb kilengéseket azáltal, hogy az eladási hullámot meglovagolják, ezzel korrigálva az árfolyamot.

Tegnapelőtt (vagy az előtt) láttam lemenni 105 dollárra (hogy örültem volna, ha instant lehetne vásárolni BTC-t Paypallal :D), azóta viszont visszakapaszkodott 110-120 dollár közé és tartja is ezt a középárfolyamot apróbb kilengésekkel.

Már csak a belső gazdaságot kéne bővíteni, hogy hozzá lehessen jutni a bányászaton kívül más módon is, ezáltal jobban terjedjen. Bár ennek van egy olyan hátulütője is, amivel még mindig nem vagyok kibékülve, hogy a 21 millió rohadt gyorsan töredékére csökkenhet, ha csak azt vesszük, hogy az átlaguser milyen gyakran veszít adatot ilyen-olyan módon. Ez pedig a pénzzel sem lenne másképp. Régebben hallottam, hogy egy statisztika szerint több milliárd dollárra tehető a nyerőgépek, italautomaták és társai alatt elejtett/elhagyott aprópénzek száma világviszonylatban.

Meg a fekete pénz (amit írtál a másik topicban, hogy ha bevezetik a taint-et, akkor az "megfesti" digitálisan a lopott pénzeket). Azokkal mi lesz a helyzet? Mert ha az állam lopott pénzt foglal le, akkor a jegybank azt tisztára mossa, ezáltal nem veszik el, mert nem semmisítik meg úgy, mint pl. a lopott cigit vagy egyéb árut. Szóval ha a lopott pénz nem kerül újrakiosztásra a bányászok között, akkor az tovább tizedeli a teljes BTC mennyiséget.

Bár lehet, hogy a drasztikus mennyiségi csökkenés miatti félelmem abból ered, hogy egész életemben inflációs gazdaságban nőttem fel, ahol a pénz elvesztése nem növelte annak értékét, mert nyomtattak/vertek újat. De akkor is, olyan furcsa elképzelni...

(#1966) ngabor2 válasza Penge_4 (#1965) üzenetére


ngabor2
nagyúr

ez az elvesző pénz engem is zavar, remélem a kitalálók valamit tudnak kezdeni, hogy ne legyen ennyire véges. ha folytatódna tovább a bányászat, az se lenne az igazi. biztos, hogy lesznek nálunk sokkal hozzáértőbbek, úgyhogy nyugodtan alszom :)

(#1967) csaba951


csaba951
veterán

Ilyen sem volt még! :Ö
The Bitcoin Bundle

Mondjuk az Average: BTC 0.06 nagyon sok ezért a csomagért, a Minimum (Steam): BTC 0.01 már valamivel reálisabb.

(#1968) ignorant válasza Penge_4 (#1965) üzenetére


ignorant
senior tag

Ahogy en ertelmeztem a taintet anno a cikkben, akkor a rendorsegnek lehetne pl implementalnia egy rendszert ami a "blockchain folott" fut. Valaki jelent xy kart (bizonyitva), igazabol automatizalna a keresest a blockchainen. kb annyira lehetne lenyomozni mint mostani banki tranzakciokat, elobb utobb el lehetne jutni konkret szemely(ek)hez. Persze errol csak elmeleti szinten hallani meg.

Amugy limitalt BTC mennyiseghez:

2,099,999,997,690,000 reszre lehet osztani az osszes bitcoint, 1BTC-t pedig 100,000,000-reszre.

(#1969) Penge_4 válasza ignorant (#1968) üzenetére


Penge_4
veterán

Az oszthatósággal tisztában vagyok, csak az aggaszt, hogy a jelenlegi adatvesztési trend alapján pár évtized múlva a satoshi lesz a hivatalos világvaluta és aki 1 BTC-vel rendelkezik az 100 000 000 satoshi-s vagyonnal fog rendelkezni.

+ amit mondtam, hogy nem tudjuk eldönteni, hogy az a pénz, amit nem mozgattak évek/évtizedek óta az csak pihen vagy elveszett (ez inkább az igazi veszély, nem maga az elveszett coinok), ezért könnyen lehet, hogy mikorra a satoshi lesz a hivatalos pénz és 1 satoshi mondjuk 1 dollárnak fog megfelelni megjelenik valaki, aki még ifjúkorában (vagy neki az apja/nagyapja) elraktározott 10000 BTC-t (ami jelenleg is sok pénz, de közel sem annyira) és azt mondja majd: Na emberek, akkor én most felvásárolom a világgazdaságot és előlépek világ urává.

Ezzel nem tudna mit kezdeni a piac, mert kétféle kimenetele lehetne.
- A BTC hiperinfláción menne keresztül és azok, akik eddig 1 BTC-s "vagyonnal" rendelkeztek azok örülnek, ha hónap végéig tudják majd fizetni a rezsit, mert az árakat drasztikusan feltornázza az újonnan belépett csilliárdos.
- A BTC árfolyam nem változna és szabadon megvehetné kilóra a világ összes erőforrását az újonnan belépett csilliárdos.

[ Szerkesztve ]

(#1970) csaba951 válasza Penge_4 (#1969) üzenetére


csaba951
veterán

Azért számolj már egy kicsit utána! 10000 BTC csak 0,04761%-a a 21000000 BTC-nek. De ha pl. a mai állapotot nézzük akkor is 10000 BTC csak 0,0897%-a a 11148000 BTC-nek. Szóval 10000 BTC elköltése nagyon kevés ahhoz, hogy megrázza az egész BTC gazdaságot.

(#1971) Penge_4 válasza csaba951 (#1970) üzenetére


Penge_4
veterán

Én most arról beszéltem, hogy a satoshi-t minősítik hivatalos pénznek, mert annyira kevés BTC mozog évtizedek óta a gazdaságban, hogy a többit elveszettnek nyilvánítják.

A 21 ezertől vonatkoztass el, mert azok nem mozogtak évtizedek óta, tehát mintha elvesztek volna (vagy ténylegesen el is vesztek). Ilyenkor egy hosszú deflációs folyamat után belép valaki, aki egy összegben rendelkezik egy ekkora vagyonnal.

[ Szerkesztve ]

(#1972) csaba951 válasza Penge_4 (#1971) üzenetére


csaba951
veterán

Lehet, hogy ez téged meglep, de ezek a százalékok pont ugyanígy néznek majd ki akkor is ha 1 satoshi = 1 USD. :)
Egyébként a világban ma is rengeteg ilyen "elveszett" pénz van. Nekem pl. van 3 db papír százforintosom, egymást követő sorszámmal. Gyakorlatilag gyári állapotban vannak. Egyszer kiadták a postán, én meg eltettem. :)

(#1973) csaba951 válasza Penge_4 (#1971) üzenetére


csaba951
veterán

Ez semmilyen problémát nem okoz már ma sem.

Az utóbbi 1 évben a napi BTC forgalom többnyire kb. 20000-40000 BTC között mozgott.

1 évvel ezelőtt kb. 9025000 BTC volt. Ennek 20000 BTC a 0,2216%-a, 40000 BTC a 0,4432%-a.

Ma kb. 11148000 BTC van. Ennek 20000 BTC a 0,1794%-a, 40000 BTC a 0,3588%-a.

Tehát 10000 BTC azonnali elköltése már ma sem rengeti meg alapjaiban a BTC gazdaságot. Persze nyilván lenne egy kilengés az árfolyamban, de ennek 1-5 nap után már nyoma se lenne.

(#1974) Penge_4 válasza csaba951 (#1972) üzenetére


Penge_4
veterán

"Nekem pl. van 3 db papír százforintosom, egymást követő sorszámmal. Gyakorlatilag gyári állapotban vannak. Egyszer kiadták a postán, én meg eltettem."

De most inflációs modellben élünk. Jelenleg a numizmatikai értéke nagyobb, mint a reálértéke (ráadásul ki is van már vonva a forgalomból).

De próbáld meg akkor úgy elképzelni, mintha fordítva történik. Most birtokolsz 100 000 000 forintot (ami most is sok pénz) és visszarepülsz a Kádár-rendszerbe, amikor 1000 forint jó fizetésnek számított, 3,60 volt a kenyér és félmillió körül már kaptál házat/lakást.

Még ez sem tökéletes példa, ugyanis ez a 100 millió nagyságrendekkel kisebb, mint amekkora akkor lenne 10000 BTC, amikor 1 satoshiért kenyeret kapsz.

Még attól is nagyobb kilengést jelentene, mintha ma költene el valaki 10 000 000 BTC-t (aki egyszerre birtokolja).

(#1975) bolbatiku válasza ignorant (#1968) üzenetére


bolbatiku
tag

Az MtGox próbálkozott régebben azzal hogy a tainted coinokat (címeket, mert coinok ugye nincsenek) nem fogadja el. Annyit tudtak hogy x BTC-t loptak át egy adott címre a hackerek, úgyhogy feketelistára tették az összes címet ami ehhez kapcsolódott, vagyis ha erről a címről utaltak egy másikra akkor az is listás lett, és a következő is és így tovább.
Ennek az lett a vége hogy a hacker elkezdett olyan vadidegen címekre utalni kisebb nagyobb összegeket, amiken a blokklánc szerint volt BTC, így random emberek címei is feketelistára kerültek, persze a címen lévő pénzükkel együtt.
Úgyhogy a Gox fel is hagyott ezzel.

Szerintem az Open Transactions ből lehetne még kurva nagy durranás, legalább akkora mint a BTC-ből.
https://github.com/FellowTraveler/Open-Transactions#readme
Ez megoldaná az exchangek problémáját miszerint a Goxon folyik a BTC tranzakciók tán 80%a, ha bezárják akkor ki tudja mi lesz.

Meg a Zerocoin ból ami az OT-vel karöltve már tényleg anonim és kiírthatatlan lenne ugyanúgy mint a bittorrent.

(#1976) Penge_4 válasza bolbatiku (#1975) üzenetére


Penge_4
veterán

Az Open Transactions jelenleg semmit sem ér, amíg nem tudok rá pénzt küldeni Paypal-ról és társairól. Jelenleg ezt tartom az egyik legégetőbb problémának, hogy nincs megoldva a visszavonható payment processzorok támogatása. Ettől függetlenül ígéretes, de az a rohadt Paypal azért támogatott lehetne...

A Zerocoin-t meg hát nem tudom... Épp elkezdtem agyalni ezen az adófizetés dolgon, hogy az oldalak, amik implementálják a Bitcoint megadnak ugye egy címet, amire kapják a zsét és a blokkláncban teljesen könyvelve vannak a tranzakciók, ami alapján az adóhatóságnak egyszerűen csak ki kell számolni a százalékot. De itt rá is jöttem, hogy hülyeség az egész, mert ha el is tekintünk attól, hogy weboldalak elmentett változatai nem biztos, hogy megállják a helyüket egy bíróságon (elvégre szabadon módosíthatók), akkor sem tudják figyelni, mert a végén az lenne, hogy ír egy scriptet az oldal, ami cserélgeti a fogadó címeket, ami így végtelen sok erőforrásába kerülne az adóhatóságoknak, hogy figyeljék mely címek tartoznak a megfigyelt, potenciális adócsalóhoz.

Szóval ennél fogva teljesen mindegy, hogy lesz-e Zerocoin vagy sem, egyszerűen nem kompatibilis a Bitcoin a jelenlegi állami berendezkedésekkel. Maximum egy hihetetlenül rugalmas állam merné bevállalni, aki maga is beállna bányászni. De egyszerűen nem lehetne ezt kivitelezni.

Egyébként az állam megmaradhatna, csak alapítványként működne tovább és csak addig, amíg a politikus (eredeti rendeltetése szerint) szolgálná a népet, nem pedig lenyúlná.

(#1977) #68216320


#68216320
törölt tag

50btc helyett ajánlanátok pool-t? Valamiért csak 1 worker-t lát tegnap este óta. Coinotron, slush próbálva, de valahogy nem tetszik.

(#1978) #68216320 válasza #68216320 (#1977) üzenetére


#68216320
törölt tag

Helyesbítek, 50btc látja a workereket, de a kijelzés (hashrate, napi btc, stb.) nem működik. Jó lenne valami korrekt pool.

(#1979) Penge_4


Penge_4
veterán

Röviden a Microsoft Bitcoin-ötletéről - erről mi a véleményetek? Elég régi cikk, azóta orvosolták már a problémát? Mert ez így ebben a formában tényleg problémát jelenthet, minél inkább tevődik át a hangsúly a block rewardról a tranzakciós díjakra.

(#1980) csaba951 válasza #68216320 (#1978) üzenetére


csaba951
veterán

Táblázat alapján talán ők: BTC Oxygen Mining Pool
Többi PPS Pool-ban nagyobb a fee és/vagy nincs stratum szerver. BTC Guilde-ot tudnám ajánlani szívből, csak hát nagyon megnövelték a fee-t. :(

(#1981) #68216320 válasza csaba951 (#1980) üzenetére


#68216320
törölt tag

Oxigen-t próbáltam, gyakorlatilag semmi kijelzésük nincs. Elég kontorllálhatatlan így.

Coinotron-nál mit jelent a DMG pontosan. Mert nem világos egészen. amúgy van stratumja is, bár a táblázat nem jelzi.

[ Szerkesztve ]

(#1982) <Lacy85>


<Lacy85>
addikt

Sziasztok!

Annyit ment már a vita a másik topic-ban, hogy kicsit utána néztem a dolgoknak. A VGA-mról ennyit találtam, de nem tudom, hogy ez most mire is lenne jó / elég.

Típus - GTS250
Mhash/s - 35.39
Mhash/J - 0.244

Mindez 150W fogyasztás mellett.

Ezek a számok mit takarnak?

[ Szerkesztve ]

(#1983) #68216320 válasza <Lacy85> (#1982) üzenetére


#68216320
törölt tag

Azt, hogy gyakorlatilag nem éri meg szerintem használnod. Összehasonlításképpen: az én kártyám (5970) 275W mellett 1300 MH/s-et tud. Neked lehet több lenne a fogyasztásod, mint a hasznod. Töltsd ki ezt. Áramdíj, ha nem éjszakairól megy, akkor kb. 50Ft/kWh. Persze váltsd dollárra. NVidia nem nyerő ebben.

(#1984) csaba951 válasza Penge_4 (#1979) üzenetére


csaba951
veterán

Első ránézésre bukta. Ez arra ösztönözné az embereket, hogy minél több csomópontot állítsanak fel, mert ezzel pénzt tudnak keresni. Virtualizációval pedig további pénzkiadás nélkül is létrehozhatsz csomópontokat ugyanazon a gépen. Rögtön lesz is értelme a 32 GB RAM-nak a gépben! :D

A BTC alapelvei nagyon-nagyon lettek lefektetve. Többek közt ebből is látszik, hogy Satoshi mennyire zseniálisat alkotott!

[ Szerkesztve ]

(#1985) <Lacy85> válasza #68216320 (#1983) üzenetére


<Lacy85>
addikt

$-0.54/Nap ;]

Megvan az évezred biznisze :DD

(#1986) <Lacy85> válasza #68216320 (#1983) üzenetére


<Lacy85>
addikt

Néztem pár miner gépet, amivel elméletben napi 20-25 dollár össze szedhető. Ez mind szép, de ezeket a coin-okat hol a bánatban lehet eladni? Az oké, hogy váltók, meg stb., de konkrétan hol van ilyen?

(#1987) csaba951 válasza <Lacy85> (#1986) üzenetére


csaba951
veterán

https://mtgox.com/‎
https://btc-e.com/

(#1988) Nisida válasza Penge_4 (#1976) üzenetére


Nisida
aktív tag

Attól még, hogy valamit államnak, alapítványnak, vagy másnak nevezel semmi nem változik. A rendszer mindig is korrupt lesz ezen sem lehet változtatni, mindenfajta hatalom koncentráció formától függetlenül erőszakot és korrupciót szül.

Amúgy jó érzés az, amikor hetekkel ezelőtti Bitcoin mindenre megoldástól végre gondolkodva eljutunk oda, hogy lehet ez sem tökéletes. Nakamoto sem tökéletes ahogy semmi sem. Amerika alapítóatyái legalább arra rájöttek a kezdett kezdetén, hogy nem lehet tökéletes rendszert alkotni így bele "programozták" az ő rendszerükbe, hogy lehessen változtatni és javítani.

"Majom nem öl majmot ..... Te nem vagy majom!"

(#1989) ignorant válasza Nisida (#1988) üzenetére


ignorant
senior tag

Kulon kell azert valasztani a dolgokat, es nem osszemosni mindenfelet.

Amikor pl en azt mondom, hogy a bitcoin jobb, jobb utra vezet, az nem azt jelenti, hogy ettol varom h minden varazs utesre jobb legyen, nem fog megoldani semmit onmagaban.

Egy bitocinhoz hasonlo rendszer, megszuntet egy sarkalatos problemat, kivenne a szuk elit kezebol a penz folotti hatalmat.

A mai rendszer alappillere az allando koltekezes es a vegtelen novekedes.

Ahhoz hogy barmi is jobb legyen, szemlelet valtoztatas is kell parhuzamosan.

(#1990) doc


doc
nagyúr

(#1991) <Lacy85> válasza doc (#1990) üzenetére


<Lacy85>
addikt

Az amerikai jogszabályoknak megfelelően ugyanis a pénzváltóknak regisztrálnia kell a pénzügyminisztérium pénzmosás ellen felállított osztályán, az illegális ügyletek megelőzése érdekében. Az engedély megszerzéséhez azonban az is szükséges, hogy az ügyfeleket a tranzakcióknál minden esetben azonosítsák. Ezzel azonban éppen a virtuális pénz egyik legnagyobb előnyét, az anonim átutalás gyakorlatát kellene megszűntetni.

Erről ment a vita 600 hsz-en keresztül a másik topic-ban. Most már talán értitek, miről papoltunk sokan.

[ Szerkesztve ]

(#1992) ignorant válasza <Lacy85> (#1991) üzenetére


ignorant
senior tag

Elegge tul van lihegve ez a tema, es sokan alapbol feltetelezik hogy a BTC economy nagy resze fekete.

Az anonim BTC utalas elonye ugyanugy megvan, nincs megszuntetve ezzel. Ha pl szukseged van valamire, amit nem szivesen szeretned hogy az utolso bank alkalmazott is lasson a szamlatortenetben, hogy hol koltotted a penzed (pl porn), ugyanugy anonimitast ad ha BTC-ben veszed.

Az, hogy az exchangeket kotelezik, penz mosas elleni szabalyok betartasara, szerintem elfogadhato, es alap dolog.

Ha pl van feketen 100 millio Ft-d, bemesz barmelyik bankba (vagy barhova), nem fognak szoba allni veled, ha nem tudod igazolni a penz eredetet, ezert is van csomo ceg ami az ilyen penzek atmosasat szolgalja (igazabol, a nagy anti-money laundering kampany ellenere, jatszi konnyedseggel kijatszhato minden egyes orszag rendszere barmilyen valutaban, ez max a kisembereknek allit illuziot, akiknek soha nem lesz jelentos mennyisegu penz a kezeben)

Masik oldala a dolognak, ha nem lenne ennyi ado, szerintem mindenki boldogan fizetne (plusz ha tudnank hogy hova megy a penz pontosan....)

[ Szerkesztve ]

(#1993) ngabor2 válasza <Lacy85> (#1991) üzenetére


ngabor2
nagyúr

a következő logikus lépés az lesz, hogy a fő váltó nem amerikai lesz, hanem tetszőleges afrikai banánköztársaság, ahol nincsenek pénzmosás elleni törvények. ez a lefoglalás nagyjából olyan, mint amikor a tpb-t leállították. megszűnt vele a torrent? nem. most bezárták a legnépszerűbb váltó legnépszerűbb részét, amin eddig a forgalom 63%-a ment. tehát ezentúl a maradék 37% lép elő 100%-ra. ha a következőt is bezárják, még tovább lépnek.

amíg lesz igény a btc-re, addig lesz btc. amíg lesz igény a btc-usd váltásra, addig lesz is váltó.

Egyrészt a központi bank semmilyen eszközzel nem képes befolyásolni a virtuális pénz árfolyamát, mennyiségét, így nem képes megvédeni sem a Bitcoint használókat a visszaélésektől, vagy a pénz elértéktelenedésétől.

a mondat első része milyen (valódi) összefüggésben van a másodikkal? mert szerintem kb. semmilyen... a dollár árfolyamát képesek befolyásolni, mégis valahogy lehet hallani visszaélésekről és elértéktelenedésről.

banki tranzakciók vetélytársa lehet a Bitcoin, mivel teljesen ingyenes, vagy nagyon alacsony díjak mellett lehet vele átutalást végezni.

na EZ a lényeg. semmi mást nem féltenek, csak az eddig beállt értékteremtés nélküli extraprofit-termelést.

(#1994) ignorant


ignorant
senior tag

link, magyar fejlesztes

(#1995) bolbatiku válasza Penge_4 (#1976) üzenetére


bolbatiku
tag

Az OT a centralizált piacterek/exchangekkel kapcsolatos problémákat oldhatná meg, pl nem lenne szükség MtGoxra amit DDOS támadásokkal béníthatnak, bezárhatnak, feltörhetnek, vagy Ebayre Vaterára, amik egyeduralomra törnek és gyakorlatilag azt csinálnak amit akarnak (zárolják a számlád, kitiltanak termékeket, árat emelnek)

Paypalt azért nem fogadnak el a váltók mert:
- Paypal tiltja a bitcoinnal való kereskedést
- a tranzakció visszavonható, de ez nem csak a BTC vásárlásnál van így, ha zoknit adsz el az ebayon és a vevő azt állítja nem kapta meg, akkor visszakapja a pénzét. Ha postai bizonylattal bizonyítani tudod hogy elküldted a zoknit és a paypal foglalkozik veled, és szerencséd is van, akkor a vevő csak a pénze felét kapja vissza ergó hozzájuthat a zoknidhoz féláron.

(#1996) ignorant válasza bolbatiku (#1995) üzenetére


ignorant
senior tag

Annyival kiegeszitenem, hogy ebay/paypal nem konkretan a bitcoinnal valo kereskedest tiltja, hanem minden (virtualis) penzt:

ebay prohobited items

paypal Acceptable Use Policy

(#1997) Penge_4 válasza bolbatiku (#1995) üzenetére


Penge_4
veterán

Addig oké, hogy maga a hálózat ezáltal védve van, mert nincs egy központi hely. De a payment processorokkal hogyan teszik kompatibilissé?

Nem csak a Paypal, hanem akkor itt a Dwolla. Hogyan akadályozzák meg, hogy letiltsák a Dwolla számlájukat? Csinálnak sok ezer fiókot elosztott IP címekről? Vagy hogy? Mert ez a "lelke" az egésznek.

(#1998) Nisida válasza ignorant (#1989) üzenetére


Nisida
aktív tag

Nézd én ezt inkább pengének mint neked írtam.

Amúgy joggal feltételezhetik azt sokan , hogy a bitcoin fekete pénz melegágya, hiszen nem követhető ellenőrizhető a mozgása. A bitcoin a szabadság olyan foka ami inkább szabadosság mint sem szabadság. s valljuk be ha valakinek fekete jövedelme van az el akarja rejteni, akinek meg nincsen annak meg jó a mostani rendszer.

Az a fajta anarchizmus, hogy vegyük ki a mostani elit kezéből a pénz feletti hatalmat azt jelenti, hogy ha abitcoin féle rendszert választjuk és ezzel kívánjuk megvalósítani akkor eldobjuk a lehetőségét annak, hogy valaha kontrollálni tudjuk azt. Ennél már csak az lesz rosszabb , hogy szinte 0 belelátásunk lesz a folyamatokba. Ma legalább a banki jelentési és egyéb kötelezettségek miatt lehet érzékelni az egyes folymatokat, pénz áramlásokat , tendenciákat.
Ezzel a rendszerrel senki , soha többet nem tudja majd átlátni vagy megmondani , hogy igen a pénz áramlik erre és erre , az emberek megtakarítása nő, stb.

A másik dolog, ma ez a rendszer nagyon über fasza , Nobel díjat a rendszerért mint matematikai szisztéma, grat. De nincsen lekezelve a rendszerben az az apró probléma, mi lesz ha elfogy és/vagy a nagy része elveszik amikor már nem tudod értelmesen kicsi egységre osztani mert 0.00000000000000000001 BTC is egy háza ára lesz.

Ahogyan Üllő Bika mondta "... akkor majd rájöttök, hogy a pénz nem ehető.." de ő sem gondol arra, hogy egyszer olyan hülye lesz az ember, hogy már meg sem próbálhatja a hülyéje megenni mert bitek sorozata lesz az egész.

Amúgy csak annyit még aki azt mondja , hogy a világban a defláció a normális annak javallanám nézzen már körül a világban mi az ami gyorsabb, jobb lesz , vagy nagyobb az idő múlásával ? A szar ....
Mert Pamella Anderson sem lesz szebb, ahogy Ben Jonson sem lesz gyorsabb ahogyan öregszik és a Wartburgok sem mennek 150 km/ó -val azért mert 30 évesek.

[ Szerkesztve ]

"Majom nem öl majmot ..... Te nem vagy majom!"

(#1999) bolbatiku válasza Penge_4 (#1997) üzenetére


bolbatiku
tag

Ha a payment processorok tiltják a virt pénzek kereskedelmét akkor nem lehet mit tenni, legfeljebb fizikai formában (paper wallet, casascius érme) kereskedni és mindjárt nem számít annyira virtuálisnak.

@Nisida
Olyan mintha abból indulnál ki hogy a Bitcoin örökéletű és a világ minden problémájára megoldást nyújt. Nyilván nem, de attól még egy krva jó eszköz, rengeteg új lehetőséget rejt magában, de csakúgy mint mondjuk egy kés nem jó mindenre, nem lehet vele levest enni, élezni kell, elkopik, megvághatod magad vele, de attól még egy nagyon hasznos eszköz. A késnél sem azt nézed hogy mit nem lehet vele csinálni hanem hogy mit lehet kezdeni vele, vagy hogyan lehet módosítani ahhoz hogy más célokra is jó legyen (pl kanalat tenni a nyelére), ha a módosítás nem megy akkor kitalálunk egy új eszközt.
Ha 0.000000000000001 btc is egy ház ára lesz akkor mondjuk bevezetjük a Litecoint, vagy biztos van még 1000 féle megoldás erre a problémára.

A többi érved meg annyira sarkít hogy nem tudok mit reagálni rá

(#2000) brd válasza Nisida (#1998) üzenetére


brd
nagyúr

Amúgy joggal feltételezhetik azt sokan , hogy a bitcoin fekete pénz melegágya, hiszen nem követhető ellenőrizhető a mozgása. A bitcoin a szabadság olyan foka ami inkább szabadosság mint sem szabadság. s valljuk be ha valakinek fekete jövedelme van az el akarja rejteni, akinek meg nincsen annak meg jó a mostani rendszer.

Ott tévedsz, hogy ebben a folyamatban (már az elrejtésben), a bitcoin nem cél, hanem eszköz. Ha ezzel nem megy, majd megoldja másvalamivel. Ez olyan, mintha a kést tiltanád be, amiért embert lehet ölni vele. Aki ölni akar, az öl mással, amennyiben késsel nem tud.

Ahogyan Üllő Bika mondta "... akkor majd rájöttök, hogy a pénz nem ehető.." de ő sem gondol arra, hogy egyszer olyan hülye lesz az ember, hogy már meg sem próbálhatja a hülyéje megenni mert bitek sorozata lesz az egész.

A pénz egy csereeszköz, az az értelme, hogy ne libákat, kecskéket kelljen magaddal hurcolászni. Teljesen mindegy, hogy milyen formában van jelen, az a bizalom adja az értékét, hogy más elfogadja cserealapként (bár az sem mellékes, hogy milyen egyszerű/biztonságos vele fizetni, ill. kezelni/raktározni). Aki ennél többet tulajdonít neki, az konkrétan hülye. Az a "baj" a bitcoinnal, hogy a pénz értékének megállapítását teljesen a piacra bízná, és ez nyilván senki olyannak nem tetszik, aki eddig bármekkora részt birtokol ebből a hatalomból (bankok/állam). Csak éppen pontosan ez lenne az egészséges, mert a piac tudja legjobban eldönteni, hogy a csereközvetítőnek (pénz) mekkora az értéke (mennyi marhát tudsz venni adott BTC-ért, és hogy hány liba BTC-ben kifejezett ára ér egy házat).

A BTC értéke pedig nem fog nőni az égig, idővel beáll egy szintre, ahogyan eddig minden csereeszköznek beállt (ill. az állami+banki pénzteremtés miatt folyamatosan romlik az összes). Egyébként is, önmagához képest csak akkor növekszik az értéke, ha elvesznek coinok.

De nincsen lekezelve a rendszerben az az apró probléma, mi lesz ha elfogy és/vagy a nagy része elveszik amikor már nem tudod értelmesen kicsi egységre osztani mert 0.00000000000000000001 BTC is egy háza ára lesz.

Részletkérdés. Valószínűleg le fogják kezelni, pl. úgy lehetne megoldani, hogy az adott időn belül (mondjuk évente 1x) nem megmozgatott coin örökre elvész, azaz nem lehetne fizetni többé vele (a matematikai modell alapján kezelve persze), és helyette lehetne újat bányászni.

The only real valuable thing is intuition.

Útvonal

Fórumok  »  Infotech  »  Bitcoin topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.