Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- janacsi: Kasztrendszer?
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Villanyórás okosóra számlap
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Victoryus: Thomson 43UC6306 tv
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mdk01
addikt
A Milesi még szóba jöhet, de akkor úgy kell csinálni mindent ahogy ők azt leírják és ha így teszünk akkor sokkal drágább mint egy sadolin.
Nem akarok az olajozással hülyeséget írni, még nem próbáltam csak hallottam, de utána fogok járni milyen olaj kell kültérre ami nem büdös mint egy fáradt olaj. -
thyeby
őstag
válasz
L.Szilárd #12717 üzenetére
Üdv!
Mi újság veled? Vége a dunántúli projektnek?No, igen, magam is inkább Milesi párti vagyok, csak itt arról volt szó, hogy kevesebb, mint feleáron jut hozzá a Sadolinhoz. Azt hiszem, én inkább költenék többet a milézire, arról rossz tapasztalat nem nagyon érkezett még.
-
Armahun
addikt
Hú de nem szeretem ezeket a ragadós vastaglazúrokat. Nem szárad meg soha.
Most kellett kennem lazuránnal, két napig nem tudtam rákenni a második rétegetpedig jó meleg volt a műhelyben.
Egy festő barátom tanácsolta, hogy meg kell hígítani alaposan lakbenzinnel. Az tényleg sokat segített, szépen el lehetett dolgozni, nem csíkozott az ecset. -
L.Szilárd
csendes tag
válasz
runner 125 #12714 üzenetére
Üdv!
A olvastam, hogy vastag lazúrral szeretnéd kezelni a kerítést. Tapasztalatból azt javaslom hogy felejtsd el. Azzal, ugyan úgy fogsz járni mintha pácolnád, és lakkoznád. Én a Boróka vizes kültéri lazúrt ajánlanám neked, olcsóbb is, de jó. Ha minden képen abban az árkategóriában gondolkozol, akkor már inkább a Milesi-nek szintén kültéri vizes lazúrját ajánlanám.
A Sadolin vastaglazúr alá a saját alapozóját is kell használni, hogy valamennyire meg álljon, és akkor meg már egy vagyon. Azt hittem én is, jó a Sadolin lazúrja, megcsináltam a szomszéd kerítését, mit mondjak nem telt el két év és úgy néz ki mintha min 10 éve lett volna festve. Az utóbbi időben a Borókát, és a Milesi-t használom és eddig meg vagyok elégedve. Magamnak csináltam kerti padot, és virágládát, amit Milesi-vel kezeltem, két éve most lesz három éve, egy minimális fakuláson kívül semmi nem látszik rajta. Nem pereg, nem válik el tőle, a fa sem kezdet rohadni, szétrepedni. Pedig mindegyik nyáron a nap 90 %-ban a tűző napon van kinn. Annyi, hogy télre elrakom, így azt nem tudom a telet mennyire bírná, de legtöbbször a nap kezdi ki. A kerítés lécek meg nem fognak folyamatosan vízbe állni, így az nem fogja kikezdeni őket.
Ez az én egyéni véleményem, tapasztalatom.Csáó, Szilárd!
Üdv, a régi, és új embereknek is!
Régen jártam már erre, talán most majd rá fogok érni ismételten írni, és részt venni a fórum életében. -
thyeby
őstag
válasz
runner 125 #12714 üzenetére
"Egyébként te mit mondasz? Vegyek fafestéket, vagy elég lesz az olaj? Olajozáshoz sem kell alapozni?"
Azt mondom, hogy ha rám halgatsz, azt csinálsz, amit akarsz.
Én nyugodt szívvel rákenném ezt a Sadolint. Kb ötévente át kell egyszer kenni minden csiszolás, meg hókuszpókusz nélkül. De a hatodik évre halasztva bizony már csiszolgatni kell. (Értsd jól, akkor kell újrakenni, mikor még nem kezdett el repedezni, peregni. Ha ez három év, akkor három, ha hét, akkor annyi. Soktényezős dolog. Ilyen Sadolint kentem a gyerek számára készített korlátra a lépcsőhöz három éve. Azóta is olyan, mint ha új lenne, pedig még csak nem is alapoztam, mert ha a srác négy-öt éves lesz, úgyis kidobom. Igaz, eresz alatt van, de ahol az eső is éri, a nap is tűzi, ott is hibátlan még - de ha holnap eszembejut, megnézem Neked, mi újság a kényesebb helyeken három év után.)
Ha szimplán olajjal kezeled, akkor azt sűrűbben kell átkenegetni - és a fáradt olajtól kap egy feketés színt, és szaga van. Mint a vasúti talpfák. Olajozáshoz nem kell alapozni, hiszen az alapozó maga egy olaj, ami mélyebben beivódik.Én azt tapasztaltam, hogy ha kellően száraz fára megy a Sadolin, a Xiladekor, akkor tartós. Ha vizesre, akkor xar.
-
runner 125
nagyúr
válasz
thyeby #12711 üzenetére
Oké, köszönöm.
Igen-igen, ezt néztem a Sadolin oldalán, de egy ilyen rajzból nem akartam biztos következtetést levonni. Pláne úgy, h szerintem minden festék máshogy viselkedik egy adott fán.
Egyébként te mit mondasz? Vegyek fafestéket, vagy elég lesz az olaj? Olajozáshoz sem kell alapozni?
-
thyeby
őstag
válasz
runner 125 #12703 üzenetére
"írtad a viaszos "áztatást" a deszka végekre. Ezt még alapozás és a lazúrréteg felhordása előtt csináljam meg?"
Igen. Ecsettel is felviheted, az anyagtakarékosabb, az áztatás viszont gyorsabb és biztosabb - éppcsak belenyomod, már kész is (kb fél centire).
-
jimy_l
tag
válasz
runner 125 #12706 üzenetére
Esetleg a bütüre kenhecc vékonyan D3 ragasztót.
Habár a ragasztó ilyetén használatára nincs tapasztalatom. -
Sanyabá
senior tag
válasz
runner 125 #12706 üzenetére
A viaszolással a végeken ügyelj,mert ha nem csak a végeket éri hanem feljebb is ,semmiféle lazúr,festék, nem áll meg rajta! Mármint a viaszos felületen.
A legolcsóbb impregnáló a fáradt olaj,és tuti hogy az időjárást is bírni fogja.
A szüleimnek 40 éve fenyőfa kerítésük ezzel van lekezelve 4-5 évente.
De visszatérve a Te témádhoz, vannak olyan lazúrok melyek kimondottan kültérre vannak kitalálva.
Ezek vízlepergető ,UV állóak,stb. Én lenolaj kencével ereszteném be,aztán olyan színre festeném ami éppen tetszik. -
runner 125
nagyúr
válasz
Winner_hun #12704 üzenetére
Köszi, akkor ezt kihagyom. Brutál sötét nekem.
mdk01
Hm, ennyire rossz lenne a Sadolin?
Egyébként alapozóval se kenjem le, csak olaj és annyi? (A viaszos történet kipróbálom a deszkavégeken.)
"Fával kültéren hosszú távon csak a baj van.."
Azért ezt furcsa olvasni pont az Asztalos topikban - még ha a "Kovácsoltvas" topikban lennénk, megérteném.
Köszi.
-
mdk01
addikt
válasz
Én biztosan nem kenném le semmiféle lazúrral, pláne nem sadolinnal.
Olajozd be vastagon aztán ue. tedd meg minden tavasszal 1x. Sok éven keresztül sokkal szebb lesz mint hogy 3évente csiszolgatod a lepergő/kopott/befölledt(penészes lazúrt meg lehet újból átkenni a drága sadolin lazúrral.
Olajtól foltos sem lesz, a vizet meg ugyan úgy lepergeti és lélegzik rendesen a fa is.
Nekem már tele a hócipőm az összes lazúrral.
Fával kültéren hosszú távon csak a baj van, mert ha nem foglalkozol vele és nem raksz bele egy csomó időt meg pénzt a felületének a kezelésére akkor évek alatt leamortizálódik és csak ronda lesz.
Sztem... -
Winner_hun
félisten
válasz
-
runner 125
nagyúr
Sziasztok!
Jövő hétre meglesznek a deszkáim, végül a 2,5cm-re gyalult mellett döntöttem, fában mégis mutatósabb a "vaskosabb".
Festés;
thyeby írtad a viaszos "áztatást" a deszka végekre. Ezt még alapozás és a lazúrréteg felhordása előtt csináljam meg?
Illetve, itt a környéken találtam gyakorlatilag bolti ár fele alatt Sadolin Extra vastaglazúrt, "teak" színben.
Lövésem nincs, h ez miként mutat az akácon. Esetleg valakinek nincs tapasztalta - esetleg fotója - e téren? Ehhez hasonló, pirosas/brutál sötét árnyalatot azért nem szeretnék. Egy ilyen felület viszont tetszene, mivel a ház is hasonlóra van színezve.Köszönöm!
-
thyeby
őstag
válasz
t..janos #12699 üzenetére
Nekem két gondolatom van:
1 - Nem vágták le a tábla szélét, és az olykor ilyen szokott lenni. (Le szoktak egy centit szedni a széléből egyrészt a kifogástalanul tiszta vágáskép miatt, másrészt pedig ezzel garantálják, hogy a többi vágás pontosan merőleges lesz. Előfordulhat, hogy a Te esetedben ezt elmulasztották, és egyszerre jelent meg mindkét cicakaka.)
2- Épp azon az anyagon hangolgatták, balanszírozták szinkronba a két vágókorongot. Mint jeleztem, ezt hulladék anyagon szokás.Elég az ilyen malőrhöz annyi, hogy új fiú kerül a műhelybe, még betanul, és téveszt, vagy egy olyan mentalitású szabász, akire ha rákiabál a főnöke, hogy: Tempó! Tempó!, akkor megrántja a vállát és tolja az anyagot ész nélkül, gondolván, hogy oké, ha tempó, akkor legyen tempó.
Ismétlem, nem érdemes szó nélkül elmenni az ilyen hibák mellett. Egy élvonalbeli lapszabászat ilyenkor megkérdezi, hogy méretezzük át a bútort néhány mm-el, vagy adjunk hibátlan anyagot ugyanebben a méretben - és benyeli a komódodra való anyagot, vagy egy részét. Ha nem is szólsz, akkor nem is fogják tudni, hogy nem jól dolgoznak.
-
balkéz
újonc
Kedves Asztalosok!
Szeretnék készíteni egy étkezőasztalt. A problémám a nyithatóság, illetve méretnövelés megoldása.
Tudna valaki szakirodalmat, rajzot, stb. javasolni?
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! GIGABYTE AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest