- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Argos: Szeretem az ecetfát
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Akkor azok 360 fokos szervók lesznek! Azokat nem fogod tudni normál szervók helyett használni, mert a benne lévő potméter le van vágva a tengelyről. Ezeket normál DC motorok helyett szokták használni, mert helytakarékos, minden egyben van, motor, áttétel, nem kell hozzá külön driver(H-híd), mert benne van a vezérlő panel, meg persze 1db pin elég a vezérléshez. A vezérlése úgy történik, hogy 90° az álló helyzet, illetve a benne lévő potméter helyzetétől függően ez lehet +- bármennyi. A poti állításával lehet utólag kalibrálni, vagy programból lekezelni.
Mivel az sg90 analóg szervó, valószínűleg álló helyzetében is fog nyöszörögni, mert nem lehet annyira pontosan beállítani a potmétert benne, hogy az elektronika teljesen egyensúlyban legyen. Cserébe nagyon egyszerűen lehet szinte fokozatmentesen vezérelni a sebességét mindkét irányba és jó nagy a nyomatéka.
Ha nincs rá szükséged, és szívesen átveszem tőled. -
-
Tudna valaki segíteni?
Kellene nekem egy
- semiduplex
- 5V -> 3.3V szintillesztéses
- soros kapcsolatot létrehozni.A kapcsolás úgy néz ki, hogy a master oldalon 5V logic van, TX és RX kimenet, a slave irányába 1 vezeték, a slave pedig 3.3V logikát igényel. Ez lenne vázlatosan:
A level shift részére pedig ezt a kapcsolást találtam:
Hogyan kellene ezt a kettőt egy kapcsolásba összekombinálni, a lehető legkevesebb alkatrészszámmal?
Elvileg egyszerű feszültségosztóval is meg lehetne csinálni, de szeretném a lehető legstabilabb megoldást, a lehető legkisebb méretben megvalósítani (pl soklábú IC-k nélkül
).
A TX - RX irányban nem probléma a visszhang.A google nem volt a barátom.
-
Ha nem mondom meg a shift registernek (nem töltöm fel 0-val ami kikapcsolja a kimeneteket), akkor hogy tudom kikapcsolni az adott szegmenseket?
Hát úgy, hogy nem kapcsolod be.
Minden körben egymás után kapcsolgatod a szegmenseket. Amikor egy szegmenst vezérelsz, a másik 3-at lekapcsolod! Tehát amikor a következőt bekapcsolnád, egyszerűen csak nem kapcsolod be.
Ezzel:{{0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,1,1,1,1}
minden számjegy minden szegmense egyszerre világítana (8888). -
Ez miért ennyi?
int digits1[11][16] = {{0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0}, //OFF
Miért nemint digits1[11][16] = {{1,1,1,1,1,1,1,1,0,0,0,0,1,0,0,0}, //OFF
vagyint digits1[11][16] = {{1,1,1,1,1,1,1,1,0,0,0,0,0,0,0,0}, //OFF
?
A többi 3-ra is vonatkozik.
Végülis a futás szempontjából nem fontos, csak zavarja az OCD-met.Egyáltalán miért van szükség az off kódot kiíratni, egyszerűen csak ugorni kéne azt a szegmenst, ez egyszerű erőforráspazarlás.
-
válasz
its_grandpa #15203 üzenetére
Miért ellenjavallt? Ő esp32-re írta a kódot, ahol kimondottan elvárt a delay-ek használata, tekintve, hogy ott adja át a vezérlés a többi szálnak, pl. wifi.
-
válasz
Janos250 #15192 üzenetére
Tőlem is megy a lájk! 👍
No, ezt akkor ha időm engedi, én is kipróbálom, van ugyanis egy rfid olvasóm, vagy 3 éve rendeltem, de életjelet még nem bírtam belőle kicsikarni, pedig rajta van a "QC ok" vagy hasonló matrica, és nem hiszem, hogy én öltem volna meg, talán az van nálam is, ami nálad.
Apropó: mi is volt a gond, megosztanád?
-
válasz
ekkold #15190 üzenetére
Ez a piezo-s lifehack nagyon eredeti ötlet, megjegyzem későbbre!
A hall szenzorhoz annyit tennék hozzá, hogy az esp32-ben beépített hall szenzor van (hogy milyen célból, arról fogalmam sincs), ha feltétel a vezetéknélküli működés, akkor egy ilyennel egymagában is meg lehet oldani.
-
válasz
gyapo11 #15174 üzenetére
rémálom használni őket a kapacitív kijelzőhöz szokott ujjammal
Dehogy maradtam, volt PDA-m, és az jó is volt akkor és ott.
De 10 éve csak kapacitív kijelző volt a kezemben, az ujjam ahhoz van szokva, hogy finoman simogatni kell az üveget, nem körömmel benyomni egy puha műanyag lapot. Egy szauna kezelőfelületénél pedig eleve nem is lehet elvárás a stylus használata.
Bár kétségtelen előnye a rezisztív kijelzőnek, hogy nedves ujjal talán jobban kezelhető.
-
válasz
gyapo11 #15165 üzenetére
Ezen alapul az én javaslatom is, de ehhez elég egyetlen bit is. Ha például csak pozitív egész számokat szeretne kiírni, akkor a legfelső bit lesz a marker. Bekapcsolás után végig kell olvasni az adatokat. Ha az első adat negatív (magas marker bit), megkeresem az első olyan adatot, ami pozitív (alacsony marker bit), és azt írom felül. Ha az egész EEPROM végig csak pozitív, akkor kezdem elölről, negatív számmal. Első használatnál, feltételezve, hogy csupa 0 van az EEPROM-ban, az első kiírt adat negatív szám lesz. Ha megtelt, akkor jönnek a pozitív számok. Nem tudom mennyire sikerült érthetően leírnom.
A pozitív-negatív átváltás persze nem közvetlenül értendő, mivel a 0-nak nincs negatív alakja, ezért egy 0 elrontaná az egész rendszert. Emiatt kettes komplemens helyett egyes komplemens alakot kell használni, vagy csak egyszerűen állítgatni a legfelső bitet.Ha több adatot kell kiirni, akkor adatblokkokban kell gondolkodni, egy blokk több változót fog tartalmazni, a marker a blokk legelső byte-jának legfelső bitje, ha megoldható, hogy olyan adat kerüljön oda, aminek az értéke sosem haladja meg a 127-et. Ha ez nem megoldható, akkor egy byte-ot fel kell áldozni markernek.
-
válasz
Tomika86 #15162 üzenetére
A PLC-ről sajnos csak annyit tudok, hogy létezik.
csak szeretem megérteni amit csinálok
Teljesen jogos igény.Wear leveling az lenne mint ssd esetében, hogy összevissza rakja az adatokat?
Nem összevissza, hanem sorban, egymás után, mivel itt mindig szekvenciálisan írsz, és nem kell random törölni adatot a sorból.
-
válasz
Tomika86 #15159 üzenetére
A double az is lebegőpontos érték, ráadásul mega board-on ugyanúgy 32bites, mint a float. Szerintem te az int vagy long típust keresed.
Mi az, hogy nem működik?
Légyszi, ha kódot illesztesz be, válts át a régi szerkesztőre (a szövegbox fölött jobbra), mert ott olvasható lesz a kód, az új szerkesztő szétbarmolja az egészet...
-
válasz
Tomika86 #15157 üzenetére
Nem kell a mutatókkal törődnöd, ez a függvény belügye.
Én a mai napig nem igazán értem a mutatókat, mindig elolvasom, megértem, aztán két nap, és totál elfelejtem az egészet.Ha átállsz erre a megoldásra, és eldőlt, hogy milyen adatokat szeretnél menteni még az EEPROM-ba, akkor javaslom, hogy implementálj némi wear levelinget is. Ha aktuális, és érdekel, akkor leírom a módját.
-
válasz
Tomika86 #15154 üzenetére
Használd azt a két függvényt, amit korábban javasoltam. Az mindig 4byte-ot fog írni.
Ha külön 7805 lesz a kijelzőnek, az úgy jó, csak ne felejts el egy diódát tenni a pufferkondi elé, hogy a többi fogyasztó ne szívja le idő előtt a benne tárolt kraftot a másik irányból.
-
válasz
Tomika86 #15150 üzenetére
Ez jó kis feladat, kétféle megoldási javaslatom van, külön-külön vagy együtt is alkalmazható:
1. kikapcsoláskor szeretnél menteni, ezt úgy lehet megoldani, ha a tápfeszültség elvétele esetén pár másodpercig még működni tud. Ezt vagy egy akkumulátorral, vagy egy szuperkondenzátorral tudod megoldani. Az egyik pinnel figyeled a tápfeszültséget, mikor megszűnik, azonnal mented az adatokat.
2. wear levelinget alkalmazol az EEPROM-ba írásnál, erre van készen library, de egy nagyon egyszerű módszerrel házilag is meg lehet oldani. Ezek után tetszőleges gyakorisággal mented a menteni való adatokat, mert néhányszor 10 byte-nyi adatot 64kbyte területre kb. az idők végezetéig el lehet osztani. -
válasz
Tomika86 #15147 üzenetére
Most jöttem rá, hogy a kód az egész "hatalmas" EEPROM-ba csak ugyanarra az egyetlen címre írja ki az értéket, aztán azt írja felül újra és újra. Így végülis mindegy, hogy milyen hosszú a szám. Azt hittem, hogy folyamatosan írja egymás után, log-ba.
Megjegyzem, hogy ez a módszer elég gyorsan el fogja használni azt az egy memóriacellát a folyamatos írással. Ha a cella élettartama során 1000000 írási műveletet bír elviselni, 10ms-onkénti írással durván 3 óra alatt ez be is fog következni. -
válasz
Tomika86 #15146 üzenetére
Ha esetleg meggondolnád magad, ezzel az erről az oldalról vett példával így is ki lehetne íratni a float értékeket:
void EEPROM_writeFloat(int ee, float value)
{
byte* p = (byte*)(void*)&value;
for (int i = 0; i < sizeof(value); i++)
writeEEPROM(xAddr, ee++, *p++);
}
float EEPROM_readFloat(int ee)
{
float value = 0.0;
byte* p = (byte*)(void*)&value;
for (int i = 0; i < sizeof(value); i++)
*p++ = readEEPROM(xAddr,ee++);
return value;
} -
válasz
Tomika86 #15142 üzenetére
Én azt nem értem, hogy
1. minek astrcat( chrFloat, buffer); //
a kódba, felesleges művelet.
2. minek kell egyáltalán az EEPROM-ba kiírás előtt a float-ot string-gé alakítani és úgy kiírni? A float minden esetben 4 byte, nem kell gondolkodni, hogy mennyit kell visszaolvasni, ráadásul ha két számjegy+tizedespont+két tizedes esetén már kevesebb írásmennyiséggel is jár (4byte vs. 5byte). -
válasz
Tomika86 #15129 üzenetére
Az árkülönbségből ítélve nagyjából ugyanez lehet. 5500+haszon+magyar áfa.
A tápot illetően szerintem tehetsz vele egy próbát, esetleg a regulátorra tegyél hűtőbordát, ha érezhetően melegszik.
Ha mégis megsülne: semmit nem veszítesz, úgyis kívülről akartad adni neki az 5V-ot. -
válasz
stopperos #15123 üzenetére
Ez csak az eredeti arduino lapokra igaz, a kínai másolatokra nem! Korábban volt róla szó, hogy a gagyibb lapokon elég gyenge a regulátor, 9V tápfeszültség fölött hajlamos megsülni. Egy kínai UNO lapot én is megsütöttem így (a uC maga működik azóta is, USB-ről és 5V tápról, csak a regulátor sült meg rajta).
-
válasz
gyapo11 #15100 üzenetére
A kondenzátor viszont annál kisebb ellenállású minél gyorsabb az impulzus, szóval mindenképpen jobb mint a zéner. Együtt a kettő jó csapat.
Azon gondolkodom, hogy ha egy zener és egy kondenzátor párhuzamosan van kötve, mindenképpen lesz olyan tüske, ami átjut: a rövid impulzusokat a kondenzátor elvezeti, de ezalatt a feszültség sem emelkedik, tehát a zenerben a lavina effektus így is csak akkor kezd el kialakulni, amikor már a kondenzátor fel van töltve.
-
Elkezdtem utánanézni ennek a TTGO platformnak, és mit találtam?!?
Arduino okosóra
Eddig azt gondoltam, hogy sosem lesz okosórám, de kezdem meggondolni magam.Ez nagyon menő!
-
Hát azt bizony csak úgy, ha szerzel valahonnan ékezetes karakterkészletet a neked tetsző méretben, és lecseréled vele a Orbitron_Medium_20.h fájlban lévőt. Vagy ezt szerkeszted. Bitmap alapú font, változó szélességű karakterekkel, kíváncsi lennék, hogy néz ki működés közben. Meg lehet ezt nézni valahol, vagy csinálnál róla egy képet?
-
válasz
Tomika86 #15085 üzenetére
Ja, nem, egyáltalán nem hülyeség, így szokás csinálni, csak én valamiért azt hittem, hogy az 5V tápfeszültséget akarod így előállítani.
A zenerrel együtt jó megoldás, de ahogy a kolléga írta, a MΩ túl sok, nagyon zavarérzékeny lesz, szerintem is elég oda egy 10kΩ+20kΩ osztó. -
válasz
Janos250 #15068 üzenetére
Nem értek egyet, több okból sem.
- A nyelv fejlődik, változik, akármennyire is szeretnék a nyelvészek ennek az ellenkezőjét.A szavak gyakran olyan jelentésváltozáson mennek át, hogy teljesen megváltozik az eredeti értelmük. Most jobb példa hirtelen nem jut eszembe, mint a cselló, ami eredetileg egy kicsinyítő képző az olasz nyelvben, magyarul meg egy hangszer neve lett.
- A brutális semmilyen szlengben nem jelent jót, ahogyan az "egetrengető" vagy az "észbontó" sem. Egyszerű jelző, de nem a dolog jósága az, ami brutális, hanem a rád gyakorolt hatása.
Lőrincze / Grétsy csókoltat. -
Áhá, értem, köszönöm a részletes leírást!
Mindig tanul az ember.Tehát a fenti célra feleslegesen nagy tudású ez a kijelző, bár úgy látom, hogy 7"-os méretben nemigen van "buta" kijelző, vagy ez van, vagy HDMI, vagy telefonba/tabletbe való nemtommilyen csatolós.
Én a magam részéről mindig a "bare minimum" hardverre törekszem, tehát mi az a legkisebb hardver, ami el tudja végezni a feladatot. Rosszul érezném magam, ha olyan alkatrészt használnék fel egy projektben, ami nemcsak drága, de az 1%-át használom ki annak, amire képes.
-
Én eddig nem tudtam, hogy mi ez a HMI, szóval ha jól értem, ez egy intelligens kijelző, aminek soros porton lehet azt mondani, hogy "rajzolj egy gauge-ot" és emiatt kerül 6x többe, mint egy mezei SPI vagy i²c kijelző?
Biztos kényelmes használni, de én biztos egy olcsó i²c oled kijelzőt használnék ilyen mérési célra. -
válasz
Tomika86 #15049 üzenetére
Nem azért kérdeztem, mert tudok jobbat, főleg úgy nem, hogy nem írtad le, hogy mi volt a választás szempontja. Én eddig kétszer vettem LCD kijelzőt, raspberry-hez. A legdrágább és legrosszabb vétel egy eredeti PiTFT kijelző volt, azt 8e Ft-ért vettem, szintén 2.8", abból Octoprint rig lett. A másikból gameboy emulátort csináltam, az egy 3"-os érintőkijelző volt, 640x480 60Hz, postával együtt 6ezer Ft-ért. Egy 2.8"-osat kaptam ajándékba, ami UNO-hoz való, szintén érintőkijelző, 320x240, Kedei típusú, ebből csináltam egy oszcilloszkópot, ez konkrétan ingyen volt.
7"-ost nem vettem még, de ha vennék, a Kedei márka környékén néznék szét.
-
-
válasz
Janos250 #15038 üzenetére
Nagyon meg lennék lepve, ha párszáz forintos cuccra több ezer forintos adminisztrációs díj kerülne. Azt írják: sávos lesz.
Szerintem a legtöbb webshop megoldja majd európai raktárból, vagy beépíti az áfát, legalábbis ebben reménykedem. Azt meg sajnos nem tudom, hogy a jövőben mire lesz szükségem.
Azt tudom, hogy bármilyen értékű ellenállásra lenne szükségem, az sosincs éppen itthon. Tudtok javasolni esetleg olyan készletet, amiben össze van válogatva az összes ellenállás, amire ezután szükségem lesz? -
válasz
Tomika86 #15032 üzenetére
A % az osztási maradék műveleti jele, amit ugye bonyolultan is le lehetne írni, hosszú képletekkel, de így egyszerűbb és elegánsabb. De gyanítom, hogy enélkül is működne, már 30 évvel ezelőtt, Commodore64-en, a Graphics Basic-ben is lehetett körívet rajzolni 360-nál nagyobb szögekkel.
-
válasz
Tomika86 #15030 üzenetére
Hát persze, ez így teljesen rossz, mert 180-270-ig map-eli az értékeket, csak visszafelé, a lesz 270, a 400 pedig 180.
A helyes kód:map(nyomas, 0, 400, 270, 540);
Minden magára valamit adó gauge 360 feletti értéket érték%360-ként fog értelmezni, ha nem, akkor hibát ad. Ez utóbbi esetben neked kell a műveletet elvégezni, vagyishelyes_érték = map(nyomas, 0, 400, 270, 540)%360;
-
válasz
Tomika86 #15011 üzenetére
nem csináltam rosszat igaz?
Persze, hogy nem. Nemrég az oszcilloszkópom kapcsán eléggé beleástam magam én is a sebesség témába, de én lementem egészen assembly-ig, hogy nyerjek néhány us időt, és azt láttam, hogy a fordító meglepően hatékonyan optimalizálja a kódot. Alig tudtam rajta javítani.
Hol érzed lassúnak a programot? A serial.print rohadt lassú tud lenni, még magas bitrátán is, ha esetleg 9800bit/s sebességgel használod, emeld meg 115200-ra, ha lehet.
-
válasz
Tomika86 #15009 üzenetére
Kizártnak tartom, hogy Te a lebegőpontos - integer közti sebességkülönbséget érzékelnéd. Legfeljebb olyan esetben, amikor tízezrével végzel ciklusban műveleteket.
Ha csak 1 tized pontossággal kell számolnod, akkor szorozd fel az értékeket 10-zel, aztán a végén oszd vissza, vagy még gyorsabb a biteltolás, pl: x << 4, a számolás végén pedig osztás 16-tal.Szerintem egyszerűen maga a kijelző és/vagy az azt kezelő library lassú.
-
válasz
gyapo11 #15006 üzenetére
Igen, ez is jó ötlet, raspberry-n csináltam így reset+kikapcsoló gombot ugyanarra az 1db tactile switch-re.
Én arra gondoltam, hogy pl. egy attiny85 projektemben egy pin-re tettem egy mikrokapcsolót, egy ledet és egy hangszórót. De fordítva is lehet, több különböző gombot ellenálláslétrával egy analóg pinre kötni (és még emellett kimenetként is lehet használni, a gombokat nem zavarja). Vagy a soros buszt is lehet multiplexelni, hogy 2 pin helyett csak 1-t foglaljon. -
válasz
Brain75 #14998 üzenetére
Ja, hogy ja! Ez a fontos információ kimaradt, hogy az analóg és a gomb mindig együtt kapja az inputot. Ez esetben valóban weiss kolléga megoldása kapja a pontot.
Egy apró változtatást eszközölnék csak a kódján:const int kapcsolo = 7;
const int gomb = 9;
const int poti = A0;
void setup(){
pinMode(kapcsolo, INPUT_PULLUP);
pinMode(gomb, INPUT_PULLUP);
pinMode(poti, INPUT);
}
void loop(){
int poti_ertek = 0;
if(digitalRead(kapcsolo)){
poti_ertek = analogRead(poti);
}
else{
poti_ertek = digitalRead(gomb)?1023:0;
}Így a poti_ertek változóban mindig egy 0-1023 közti szám lesz, nem szükséges a kapcsoló állását később külön vizsgálni. A gombnál feltételeztem, hogy az alsó (kiengedett) állásban van megnyomva (poti_ertek=0).
-
válasz
Brain75 #14991 üzenetére
Szerintem értelmetlen ez a megszakító gomb, mert egyszerű logika elég lenne hozzá: a nyomógomb felülírja az analóg jelet. Ha a nyomógomb nincs lenyomva, az analóg jelet olvasod be, ha a nyomógomb le van nyomva, az analóg állásától függetlenül 100% állást küldesz. Így akár felváltva is lehet használni a kart és a gombot.
De ha mindenképpen ragaszkodsz hozzá, akkor olyan javaslatom van, amihez 1db analóg láb is elég: a potméter marad fixre bekötve. A VCC és az A0 közé pedig sorba kötve a nyomógomb és a kapcsoló, ami kiiktatja.
Működés: az A0-on az analóg jelet kell olvasni. A nyomógomb 5V-ra húzza az A0-t, a poti állásától függetlenül. A kapcsoló pedig ezt meg tudja akadályozni.
Nem jó, az analóg GND felőli állásában rövidzárlatot csináltamÉn az első megoldást csinálnám. Ha használnom kellene is inkább egy ilyen megoldást preferálnék, mint kapcsolgassam ide-oda. Kivéve, ha a megrendelőnek kifejezett kívánsága volt (de akkor meg lebeszélném róla
)
-
válasz
Brain75 #14982 üzenetére
Szia! Nem értem a logikát.
A potméter egy feszültségosztó, a VCC és a GND közti 5V-ot osztja le, az A0 ezt a feszültséget méri. Ha megszakítod a GND-t, nincs mit osztani, az A0 megkapja a VCC-t.
Miért van szükség erre? Ha egyszerre csak egy bemenetre van szükséged, akkor olvasd csak az egyiket a programból. -
Kaptam valakitől pár éve egy noname, UNO-hoz való TFT kijelző-shieldet, aminek egyetlen hibája, hogy az összes pin-t elfoglalja, így gyakorlatilag semmire nem lehet használni (vagy mega board kellett volna hozzá), aztán kiderült, hogy az egyik analóg pin mégis szabad, úgyhogy építettem belőle egy játék oszcilloszkópot. Gondoltam megosztom, hátha érdekel valakit.
Még a szoftver nincs teljesen kész, de már lehet vele játszani. -
válasz
Janos250 #14977 üzenetére
Az én routeremen egyedül csak a pi2-n futó openvpn szerver van kiengedve, képzelem azt is hányan próbálják kinyitni egy nap...gyapo11: egyszer volt egy hasonló kísérletem, kb. 8 éve, egy olcsó, alkatrésznek való netbook-ból torrent-klienst csináltam, XP alapokon. 2-3 nap múlva 200-nál is több vírust találtam rajta.
-
válasz
RAiN91 #14969 üzenetére
Persze, meg lehet oldani amit írtál, de ez nem megoldás a problémára, legfeljebb a kapcsoló pergése ellen véd.
Ha most az a gond, hogy zárva van a héten minden hobbielektronika üzlet és nem tudsz venni ellenállást, azon könnyen lehet segíteni, csak írd be, melyik városban laksz, vki biztos ad neked egyet. -
válasz
RAiN91 #14967 üzenetére
Hát... Mivel a vezeték antennaként viselkedik, ilyen nagyon hosszú vezetéknél még alacsony értékű felhúzó ellenállás mellett is a levegőből összeszedett zaj nagyobb lehet, mint a küszöbérték az alacsony és a magas érték közt, így mindenképpen árnyékolt kábel kellene (pl. 1 erű fülhallgató kábel), de legjobb lenne minél közelebb vinni a NodeMCU-t a kapcsolóhoz. Az ellenállás értékét sem lehet akármeddig csökkenteni, mert nagyobb fogyasztás, melegedés lesz a végeredmény.
-
válasz
RAiN91 #14965 üzenetére
Igen, ezzel a belső, beépített felhúzó ellenállást kapcsolod be, amivel elvileg - rövid vezetékkel - hibátlanul kellene működnie. Azt viszont nehezen hiszem, hogy akkor is beriaszt, ha semmi sincs rádugva.
Próbáld ki, hogy a D7 és a 3,3V közé teszel egy 10k ellenállást, ha ez sem segít, mert nagyon hosszú a vezeték a NodeMCU és a kapcsoló közt, akkor próbáld ki 1000 Ohm-mal. Ha lehetőséged van, cseréld ki a kapcsoló vezetékét árnyékolt vezetékre. Bár azt nem írtad, hogy milyen hosszú ez a vezeték. -
Semmi gond!
Ha mégis úgy alakul, a hardverapró állás rovatában tudsz ezzel kapcsolatban hirdetni, de az itt kapott segítséggel szerintem egyedül is menni fog!
Nem kell ezzel privátba menni, erre való a topik. Engem is érdekel ez a projekt, mindenképp írd be ide, hogy mire jutottál vele! Én személy szerint nem vagyok túlzottan otthon esp témakörben, de hál' istennek sok hozzáértő jár itt, valaki biztosan segít. -
Srácok (lányok?), ha az UNO AREF pinjére kötök egy 5V-nál kisebb referencia feszültséget, vagy a belső 1,1V-ot használom az analóg méréshez referenciaként, de az analóg pin-re annál nagyobb feszültség kerül, annak van valami anyagi kárral járó következménye? 🤔 Sehol sem találok erre utaló információt.
Azt olvastam a leírásokban, hogy ha külső feszültségforrást kapcsolok az AREF-re és nem állítom át mérés előtt a referenciaforrást, akkor rövidzárat csinálhatok a külső és a belső referencia között, ezt egy nagyobb ellenállással ki lehet védeni.
Szeretnék a program futása közben váltogatni a belső 5V, a belső 1,1V és a külső AREF között, amire a board 3,3V-ját kötném referenciának. -
válasz
gyapo11 #14934 üzenetére
Hát ezért írtam, hogy külön fájlba kell tenni, külön a programkódtól, amit csak include-ol az ember, de nem szerkeszti az IDE-n belül.
Én nem várnám, hogy olvasható legyen, de LCD kijelzőkhöz, ahol lookup table-ökben vannak bitmap-ben a karakterek, tényleg praktikusabbak az 1byte-os karakterek.
Esp+webes kezelőfelületekhez igazából mindegy, hogy utf-8 vagy más. -
válasz
ekkold #14928 üzenetére
Szerintem a kódolást maga az IDE, a szövegszerkesztő szintjén kezeli, ezért a legegyszerűbb az lenne, hogy ezeket a szövegeket egy külön .h fájlban tartanád, amit egy olyan külső szövegszerkesztővel írsz és szerkesztesz, ami tud iso8859-2 kódolással menteni. Fordításkor nem fogja átkódolni utf-8-ra, byte-to-byte fogja a lefordított kódba másolni a string-eket. Úgy emlékszem volt már ezzel saját tapasztalatom.
-
Muszáj vagyok ezt belinkelni, annyira tetszik:
8bites mikrocomputer arduino alapokon.
Hátha valaki szeretne építeni valamit arduino-ból, de nincs ötlete. -
válasz
Janos250 #14913 üzenetére
Leírnád pontosan még egyszer, hogy mi az elvárt működés onnantól, hogy betöltődött a weblap?
Addig világos, hogy van rajta egy csúszka, amit ha állítasz, egy értéket küld az esp felé. Innentől nem világos, hogy a csúszka mozgatása után minek kellene frissülni és milyen okból.
Ugyanazon a weboldalon máshol is megjelenik ez az érték? Vagy másik böngészőben kellene látszódni a változásnak? -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- LG 32GQ850-B - 32" NANO IPS ATW / 2560x1440 / 260Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 600
- 0% THM 3 havi részlet! Beszámítás, 27% áfa, Sapphire Nitro+ RX 9070XT 16GB készletről
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest