- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- mefistofeles: Ezt csak úgy beteszem. Szerinem tanulságos....
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- gerner1
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- lezso6: Dasu Auto
- Chosen: Canon R6 II vs 5D II színösszehasonlítás
- GoodSpeed: Apple Magic Mouse 2024 (MXK53ZM/A)
- Gurulunk, WAZE?!
- GoodSpeed: Samsung Galaxy S24 FE (Exynos 2400e) vas Apple iPad 11 A16 2025 (Apple A16)
-
LOGOUT.hu
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kirir
tag
A nem indul és mi a baja a gépemnek topicban javasolták, hogy itt érdeklődjek a problémámmal. Egyszer már írtam, kaptam néhány tippet, melyet végigpróbáltam.
A gép paraméterei:
alaplap: MSI Tomahawk B450
processzor: Ryzen 7 3800X
vga: MSI RTX 2080 Duke
processzor hűtő: Be Quiet! Dark Rock Pro 4
SSD: Samsung 970 Pro 512 GB
memória: G.Skill FlareX 16 GB DDR4 3200MHz (CL14)
tápegység: Corsair HX 650, most éppen EVRA 650
Előzmény:
2018 decemberében lett összerakva a gép (kivéve tápegység, az 7 éves lesz márciusban), egy Ryzen 2700X processzor volt benne, melyet nemrég lecseréltem egy Ryzen 3800X-re.
Probléma:
Amikor bekapcsolom a gépet, felpörögnek a ventilátorok (processzor csere előtt bekapcsoláskor soha nem pörögtek fel), 5 ház hűtő és 2 processzor hűtő ventilátor, az alaplapon van világítás, mely bekapcsol, kékes színű lesz (ha elkezdi betölteni a biost, akkor pirosra vált), és az egész folyamat így marad, nem indul el a gép. Nincs pulzáló hang, nem állnak le egy idő után a ventilátorok. Az előző processzornál soha nem volt ilyen probléma. Nem jelent meg a probléma közvetlenül a processzor csere után, hanem csak néhány hétre. Ekkor áramtalanítom a rendszert, újraindítom és ezt addig csináltam amíg végre egy idő után elindul. Nemrég majd 20-szor kellett indítgatni, mire sikerült.Eddigi próbálkozások:
Az alaplap biosát még az előző processzor használata közben frissítettem (kb. 3-4 hónapja), megnéztem, nincs újabb bios az alaplaphoz.
A bios beállításokban a memória órajelére gyanakodtam, elvileg viszi a 3200 MHz-t, leraktam 2666-ra. Nem segített.
Nincs game turbo
Nincs processzor tuning sem, 3,9 GHz alap órajelen megy.
Kiszedtem a processzort, megtisztogattam, újrapasztáztam kevés anyaggal, hogy nehogy a processzor mellett kinyomott matéria okozzon problémát.
Átmozgattam a kábeleket.
A processzor hűtő két csavarját éppen, hogy meghúztam (ezt ajánlotta valaki a másik topicban).
Ha már egyszer elindult a gép, akkor ha újraindítgatom, akkor már nem csinálja, mindig elindul.
Kértem ismerőstől egy 650 Watt névleges teljesítményű maximum 1 éves tápegységet, az első indítás szintén sikertelen volt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Suzuki topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Apple asztali gépek
- Minden a maxon: Asztalunkon a ROG Strix Scar 18 notebook
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Új/5 Ciklus APPLE MACBOOK AIR 15,3"- M3 Chip ,8GB/256GB - MRYM3MG/A- 2,5 év garancia -asztroszürke -
- AM 4 Lapok
- Xiaomi Redmi 9 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest