- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Kempingezés és sátrazás
- gerner1
-
LOGOUT
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
balasig
tag
Sziasztok! Néztem van új MSI bios az MSI B350 Tomahawk-hoz. Síma első verziós. 7A34v1OQ(Beta version). Feltettem. Bios telepítés után default beállításokon feláll a rendszer. VISZONT! Az alábbi hiba van ezzel a verzióval. Ha a Hardware Monitor beállításban bárhogy átállítom a ventilátorok kezelését, végül save and reboot. Ebből a save rész teljesül a reboot nem. Kikapcsolom, újraindítom és innentől már a biosig se jut el. Részemről visszakerült az ABBA bios, ezzel működik rendesen. Írok ticketet az MSInek. Akinek B350 Tomahawkja van vigyázzon ezzel a verzióval!
-
válasz
Sontir Fel #10196 üzenetére
Igen, értelmezheted úgy. Fogod tudni használni korábbi processzor nélkül.
-
Pro!Petya
addikt
3600 tulajok , akik tolják a BFV multit, azoktól kérhetek egy HWinfo-s képet legalább egy fél óra csapatás után?
(Érdekelne hogy PBO mennyin tartja átlag a frekit és a feszt)
THX -
Sontir Fel
őstag
Jó estét!
Vásároltam egy Asrock B450 Steel Legend alaplapot, és egy ilyen matricával fogadott:
Ezt értelmezhetem úgy, hogy ha 3600os cput veszek (még nem dőlt, el hogy 2700 vagy 3600 kerül bele) akkor a gép összeszerelelését követően tudom használni, vagy ettől függetlenül keresnem kell egy korábbi processzort bios frissítés erejéi?
-
wwenigma
Jómunkásember
FAQ - XMP HFR
Q: What is "High frequency support" under XMP?
A: This is a quick way to adjust Infinity Fabric speed manually.Level 1 = 1600 IF Level 2 = 1700 IF Level 3 = 1800 IF To go above 1800 IF set the speed manually, do not use these presets. -
wwenigma
Jómunkásember
válasz
Dragon3000 #10190 üzenetére
MOST adok 145öt egy 3900x-ért jatekok nelkul.
-------
GIGABYTE tulajok, el van qrva a biosunk, ugy kb minden lapnál. PBO-nál az EDC értéket állítsátok 0 (NULLA)-ra mindkét helyen, egyebkent nem mukodik a PBO... [link] kb szerintem korabbiaknal is megvolt.
-
warcat
veterán
válasz
Dragon3000 #10190 üzenetére
Vannak ott cifrább dolgok is, akció lejárta után felvitték a PG27UQ monitor árát egymillió! forint fölé, hogy a visszaküldott bontott monitor ára kedvezőnek tűnjön
-
Tibro5
senior tag
Bekapcsoltam a PBO-t biosban, nyomtam egy CB20 tesztet és nem mennek proci magok 3950Mhz fölé, mit kell még állítani, hogy szépen felboostoljon? Hűtés van bőven, 70fokon üzemel terhelve.
R5 3600, MSI B450M Mortar Max, 3200CL16 Ripjaws ram -
wwenigma
Jómunkásember
-
-FreaK-
veterán
Meddig tart ez a két játék a proci mellé akció? Gondolkodom, hogy megveszem a játékokat, de Ryzen procit is tervezek venni év legvégén/köv év elején.
-
dkess
őstag
válasz
Gróf... #10178 üzenetére
A fogyvédők sokra nem mennének Velük, mert külföldi cég.
Ugyanakkor a 'Felbontott' címke jelentheti például, hogy 14 napos elállást követően rajtuk ragadt készletet adják el ilyenformán olcsóbban. Lehet az ehhez kapcsolódó ügylet idejében az AMD akció még nem volt. Avagy, ha már volt is - a szoftveres részt már esetleg felhasználta a "kedves vevő" (amit aztán letiltanak később vagy sem az e szempontból másodlagos kérdés). Persze nem kizárható, hogy olyan beszerzési forrással is dolgoznak ahol ezen akció nem él, de ez nem biztos. Ugyanakkor ezen 'Felbontott' címkét használják régóta - már az AMD akciót megelőzően is és jellemzően az először említett ok miatt.
-
Feriboy2
aktív tag
válasz
perfegor17 #10176 üzenetére
Hát ez nagyon fura eset, még senki se panaszkadott ilyesmire, nekem is MSI lapom van és működik rendesen.
PWM vagy DC módot próbáltál változtatni? Smart fan mód elől pipa ki elmented aztán visszakapcsolni stb. Állítgass össze-vissza mindent, hátha valami megmarad. Szerintem valahogy "beragadt" az alapbeállítás. Esetleg megpóbálhatsz egy CMOS cleart is (áramtalanítod a gépet és kiveszed az elemet 10 percre) ettől a bios minden beállítást elfelejt.
Gyors guglizás után találtam hasonló panaszokat. Ha be volt kapcsolva az XMP akkor nem tudták állítani a ventik sebességét, szóval kapcsold ki az xmp-t, hátha.
Illetve windowsból tudod vezérelni a ventiket? tedd fel az msi command centert és próbáld ki, hogy az tudja-e állítani a ventiket -
Gróf...
aktív tag
-
Feriboy2
aktív tag
válasz
perfegor17 #10170 üzenetére
Ha a biosban a Settings menüben a "Save & Exit" majd "Save Changes and Rebootra" mész akor is elfelejti?
-
jokeph
nagyúr
Nem akarlak elszomorítani, de a 7601 még mindig 1.0.0.3. ABBA.
Tehát nem az új 1.0.0.4.
Ezt csak onnan tudom, hogy feltettem én is az Extreme-re, ugyanaz a Hero és az Extreme 7601-es BIOS leírása, hogy miket javít.
Pl. nekem visszavett a Vcore-ból, CB alatt 4080 MHZ az all-core. Single-core boost viszont meg van a 4,4 GHZ.Mondjuk, engem ez jobban érdekel. (R5 3600X).
-
L4mie
veterán
válasz
Sir Riccio #10162 üzenetére
CH VI-ra jött 1.5 hete az új, pedig az 370.
-
Krisz0418
őstag
Hátha érdekel valakit de giga b450 aorus elite-re is kijott az uj bios már egy hete lassan. Semmi gond vele.
-
Puma K
nagyúr
Ryzen 9 3900X pretested @ 4,30 GHz - 619 EUR
+ 4,25 & 4,2GHz: [link]
-
Feriboy2
aktív tag
válasz
perfegor17 #10167 üzenetére
biosban a hardware monitor menüpontban
-
perfegor17
senior tag
MSI lapoknál hogy lehet normálisan beállítani a hűtést? bekapcsol a gép akkor még halk minden utána minden veni maxon pörög és elég zavaró. oké hogy jó hűvösen tartja a procit de egy kicsit azért már túlzás xD
-
Sir Riccio
addikt
válasz
SECTORnooB #10159 üzenetére
ROG Strix X470-F Gamingre se jött semmi már szeptember óta.
Erősnek érzem, hogy csak az 570-et reszelik.
-
Tibro5
senior tag
MSI B450M Mortar Max-hoz is kint van az új bios: 7B89v25
-
ThodEE
őstag
válasz
SECTORnooB #10159 üzenetére
Ohh bocsánat
-
ThodEE
őstag
válasz
SECTORnooB #10157 üzenetére
Várható ennél újabb?
PRIME X570-P BIOS 1404
1. Update AM4 combo PI 1.0.0.4 patch B
2. Support Ryzen™ 2000-series APU -
weri
senior tag
Akit esetleg érint / érdekel, kint van a non beta bios MSI X470 Gaming Pro-hoz (7B79v1E)
-
Tyrel
őstag
Azért elég sok minden változott a PS4 - XBOne megjelenése óta, PC-re nem léteztek még "explicit API-k". Szerintem az újabb játékokat már konzolra is úgy írják hogy az Vulkan/DX12 kompatibilis legyen, nekik is megéri mert így könnyebb portolni.
Régen mikor még csak < DX11 volt, az logikailag is tök máshogy működött mint ahogy a konzolokat programozták, szerintem elsősorban abból adódtak a portolási nehézségek. Most viszont már elég hasonlóan működnek, persze a konzolok kötött hardverére továbbra is jobban lehet majd optimalizálni, de nem lesz akkora különbség, mert az alap 'pipeline' nem különbözik nagyban.
Az új konzolok gyakorlatilag Ryzen CPU-s és RDNA2 GPU-s OEM PC-k lesznek, más szoftveres környezettel. Egyedül memória terén lehetnek bennük esetlegesen még problémákat jelentő érdekességek, például egy váratlan helyre beszúrt, relative nagy HBM cache, vagy valami közös-koherens memória(kezelés) a konzol CPU és GPU közt... értsd. egy továbbfejlesztett HBCC
Na az okozhat gondokat PC-n, mert egy ilyen memória modellt nem mostanában fognak szabványosítani, mivel Microsofton, Intelen és nVidián egyaránt keresztül kéne verni, ami nagyon lassan fog menni... AMD meg nem ér majd vele semmit sem, hogy neki van, mert a játékok nem fogják támogatni (mivel akkor nem futnának a piacvezető hardvereken).
-
ÁdiBá
veterán
válasz
worxland #10147 üzenetére
Itt nem arról beszélek, hogy nem lesz elég erős rendszer, hanem ahogy jönnek majd a konzol portos játékok a PC-re, akkor lesznek ám sirások.
Lásd GTA4 nél nem volt rendszer ami birta mikor megjött PC-re.
Nem beszélve arról, hogy számtalan jó féle játék megse közeliti a PC platformot... marad az online multi, mert abban jobb a PC. -
Tyrel
őstag
válasz
szasanyi #10140 üzenetére
Dettó, bár én kiegészíteném annyival, hogy Microsoft egyre közelebb és közelebb hozza egymáshoz a Windowst és az XBOX-ot. Kevés olyan címük van már ami ne jelent volna meg mindkét platformukra, és várhatóan még egyre kevesebb lesz. Meg XBOX-hoz már pl. lehet bill+egeret használni (hivatalosan is), gyakorlatilag egyre inkább egy kompakt OEM PC az egész, ami bajnak egyébként nem baj, csak feleslegessé teszi hogy mindkettőt birtokold.
A Sony viszont elég durva játékok licencein ücsörög még mindig (pl. Last of Us, Horizon: Zero Dawn, stb.), és nem is valószínű hogy változtatni fog ezen... Szóval szerintem ha az alap felállás az, hogy PC gamer vagy és van is egy erre alkalmas géped, onnantól már nem kérdés melyik konzolt "kell" mellé venni. (egyébként ritkán játszok a PS4-emen, de akkor olyan játékkal ami nagyon jó és semmi másra nincs... a többi napon pedig tökéletes HTPC)
-
jokeph
nagyúr
Ha nem nézem az árát, akkor igen. Bár ha meggondolom, ekkora többletfelárat nem ér meg pár + FPS.
Tehát, a realitás talaján állva azt kell mondjam, hogy nem.
Az új RyZenben az a szép, hogy szükségtelen az OC igazából, megteszi ezt helyetted a CPU+LAP.
Az Intelre még mindig haragszok az s1151v1 vs s1151v2 húzásuk miatt... sebaj... egy combos lap + R5 3600X kijött egy 9700k árából.
Az új RyZen-ek megjelenése előtt még agyaltam HEDT Intel gépen, de már nem érdemes velük foglalkozni...(#10142) Tyrel: Hát, valóban így van.
Mondjuk, ha PC-ről kikopik a játék, akkor ott be is fogom sanszosan fejezni, konzolt nem szeressem. -
ÁdiBá
veterán
válasz
Freddy S #10011 üzenetére
Jelenleg a 9700K vagy a 9900K vagy a KS a legjobb játékra...
Itt a kérdés milyen áron és meddig.
Én úgy gondolom ahogy jövőre jönnek a PS5 nevek, úgy térdel le a PC ipar vele együtt...
Konzolt kell venni.Ha most választanom kellene AMD konfirgurációt vásárolnék, egy pár szaki itt irt olyan badarságot hogy az Intel nem lehet tuningolni. Most ha te húzol bármelyik ryzenen 1300 Mhz-et AllCore módban akkor Isten vagy. Intelnél gond nélkül lehet ennyit és többet is.
Persze attól még jelen állás szerint elavult a ryzenhez képest. Mai szemmel én se vennék már most HEDT.
Viszont számomra az AMD megoldotta hogy szaré hugyé tudjak egy 10960X vásárolni
THX AMD...(#10140) szasanyi
PS5 nél ezt jobban fogjuk érezni, ennek a hátását, főleg hogy sugárkövetést is tudni fog a ''fiú, állitolag. -
ADAM1337
nagyúr
válasz
Tomassy00 #10136 üzenetére
Találgatós topikba hátha, de tendencia sima foglalat és egy pluszos.
am2 am2+ am3 am3+ -
Tomassy00
senior tag
Az AMD tervezi új socket bevezetését jövőre az új Ryzen procikhoz ? Vagy a köv generációs ryzen passzolhat még majd egy x570 -es lapba ?
-
ADAM1337
nagyúr
Van aki gigabyte b450 aorus elite lappal használ 3700x-et ?
2600x-ről tervezem a váltást az rx 5700xt-hez már kevés a proci, remélem a lap elég lesz neki, ha van tapasztalat vele azt megköszönném. (amúgy nem szeretem a lapot se llc se sok minden setup nincs benne, oc-ra szinte alkalmatlan) -
boogie84
veterán
válasz
fudi2002 #10063 üzenetére
Aorus elite-en nem kevés usb van hátul.
E pillanatban a porihűtő venti és a hátsó venti megy egy fordulaton az van csak használva.
Többi előlapi vezérlőről, hogy a házventik ne menjenek maxon.(#10129) Szt_eltviz
Igen, olvastam. Sőt azt írja h kb 2 hét a kiszállítás. Így jobban járok, ha az alzás hűtőhez megveszem. Gyorsabb és nem egy nagy összeg viszont azonnal itt van és tudom szerelni a gépet. -
gabro0
őstag
Azt hiszem a linux 5.valamennyi is ide-oda pakolgatja a végrehajtó szálat a CPU magok közt
Azt érzem nagyon új még az architektúra és nem tapasztalták még ki, nincsenek rá kiforrt szoftverek. Se oprendszer, se bios, se egyéb segédprogram részről. Ez nem feltétlenül probléma, mert működik és van lehetőség a javulásra.
Túl van lihegve szerintem a téma, én feladtam a mókolást. Használjátok ti is a gépet ahogy van. A biosokon úgyse tudunk változtatni, a windows ütemezőjén szintén nem, tuningpotenciál meg köztudottan minimális adatik ezekkel a procikkal. -
wwenigma
Jómunkásember
válasz
Floyd80 #10123 üzenetére
B450 Aorus M, 1 szálas terhelésnél - mert gyenge magra teszi - 4,3GHz CPU-Z alatt, egyebkent a magok pörögnek, allcore 4,1GHz-et megy automatán.
Olyan szempontbol rossz a 3700x hogy 8 mag mukodik 1 CCD-n míg a 3600/3900x esetén 3-3 igy jobban meg lehet küldeni azokon az egyes magokat , ugyanaz a hőmennyiség kevesebbre oszlik el. A screenshoton lathato hogy a 4,4GHz megvan a legjobb 3 magon ahogy a perf értékek vannak megadva csak eppen az ütemező cseszik erre...
-
Tyrel
őstag
válasz
fudi2002 #10122 üzenetére
Láttam hogy az MSI fórumról van, de mit gondoljak egy olyan BIOS-ról ami annyira belső-béta build, hogy még az alaplap Support oldalára sem merték kirakni? Ami kint van nem-béta live biosnak azok közül is nagyon sokkal meggyűlt már a bajom, milyen lehet akkor a béta? Ezért nem raktam fel az 1.0.0.4 bétát sem...
Nincs nekem arra időm hogy teszteljek helyettük, így is épp elég sokat elvesztegettek már a bugjaikkal...
-
Floyd80
addikt
válasz
szivacs1987 #10020 üzenetére
Köszi a megerősítést, akkor 4200-re lőtte be a Gigabyte a 450-eseket az ABBA update-tel és nem a procik minőségével van gond. Gyakorlatban viszont ezt se hozza tartósan, mert a 4100-4175 tartományban ugrál játék alatt. Marad a a manual OC.
-
beef
őstag
Nálam is ez a helyzet, az első magot terheli, függetlenül attól, hogy a csillagozott magok a 3 és 6, a második leggyorsabb magok viszont 1 és 5. Tehát magyarázható volna az elsőre terhelés is, de mivel attól van legalább kettő másik ami gyorsabb, azok meg gyakorlatilag sleep-ben vannak.
-
Memória tuninghoz olvasmány: Best Memory Settings for AMD's 3000 CPUs, Tested
-
Tyrel
őstag
válasz
fudi2002 #10116 üzenetére
Kösz de ilyen bazári BIOS-okat én ugyan fel nem rakosgatok, hivatalosan egy abba van erre, azt használom, meg várom hogy az 1.0.0.4 végre kilépjen bétából...
Amúgy 2 Windows van a gépen (egyiken dolgozok) és mindkettőnek a schedulere ugyan úgy magasról tesz rá, hogy melyik core-t kéne használni... amiből ugye arra gondolnék hogy nem szoftveres eredetű issue, de ebbe a szál elosztásba az UEFI szerintem nem szólhat bele, szóval mégis szoftveres issue...
(egyik Windows egy nagyon nagyon régi Home, a másik kb. egy egy éves Professional, igaz mindkettő friss és azonos driverekkel mennek)
Vagy, ami még lehetségesnek tűnik, hogy ezzel a sz*r BIOS-al simán nem működik a CPPC, hiába teszem Enabled-re. Nem lepődnék meg ha vak kapcsoló lenne, MSI nagyokat tud alakítani ha BIOS-ról van szó, meggyőződésem hogy a programozói gárdájuk a 'végtelen számú majom' elve szerint dolgozik.
-
Tyrel
őstag
válasz
fudi2002 #10107 üzenetére
Ez minden így volt, kivéve a Cool'n'Quiet mert arról korábban azt olvastam redditen valami AMD-s faszitól, hogy az egy régi feature amit még az FX processzorokhoz csináltak, és elvben a Ryzenes alaplapokban már nem is kéne benne lennie, mert itt a C-States Control van helyette... (már nem találom azt a postot)
Ami érdekes hogy a C'n'Q-t bekapcsolva az 1 szálas max boost órajel javult egy kicsit, nélküle 4120-4124-et ír ryzen master, vele 4157-4160-at. Nem rossz reading mert a CPU-Z 1 szálas pontszám is magasabb kb. 4 ponttal.
De hogy ennek hogy 1 szálon meddig boostol a C'n'Q-nak mi a bánatos franc köze van?...
Oh well, ennyivel is előrébb lettem, köszi érte!Arra a problémámra (amivel úgy látom nem vagyok egyedül, pl. wwenigma is) viszont teljesen tanácstalan vagyok, hogy a Windowsom schedulere miért nem "ccx-aware", vagyis 1 szálas terhelésnél miért nem a legjobb magra teszi azt?... Ha így csinálná lehet meg is lenne a 4200MHz, de nem arra rakja hanem a 0. magra, de ott sem tartja meg konstansan, hanem kicsit passzolgatja köztük erre-arra. Tökre nem AMD-sen viselkedik.
-
válasz
arabus #10112 üzenetére
Jim Kellerre gondol.
Wikipedia:
"In August 2012, Jim Keller returned to AMD, where his primary task was to design a new generation microarchitecture[5][11][15] called Zen.[14] After years of being unable to compete with Intel in the high-end CPU market, the new generation of Zen processors is hoped to restore AMD's position in the high-end x86-64 processor market.[3][13] On September 18, 2015, Keller departed from AMD to pursue other opportunities, ending his three-year employment at AMD.[20]
In January 2016, Keller joined Tesla, Inc. as Vice President of Autopilot Hardware Engineering.[1]
In April 2018, Keller joined Intel.[21]" -
fudi2002
nagyúr
Kis érdekesség:
[link] -
-FreaK-
veterán
Gyors (csak 47perc) alaplapajánló Buildzoidtól.
Az egyetlen probléma, hogy bizonyos esetekben itthon totál más árak vannak, még egymáshoz képest is.
Buildzoid's massive AM4 motherboard roundup 2019 // ALL X570 X470 and B450 -
Tyrel
őstag
válasz
fudi2002 #10102 üzenetére
Nekem abba van, visszaraktam a 8. havi chipset drivert és nem változott semmi sem... Ugyan úgy sorban tölti fel a magokat ill. alapból mindig a 0. magra teszi a terhelést, nem érdekli melyikek a jobb magok.
CPPC is aktív, bár hiába kapcsolgatom attól se változik semmi sem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Formula-1
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Házimozi belépő szinten
- Synology NAS
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Melyik tápegységet vegyem?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090 (ELKELT)
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB DeepCool MATREXX 40 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest