- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
HavocS
senior tag
Egyelőre megkaptam a fórumban hogy kamu és csak szerencsém volt az elemmel, hát nem tudom, nálam elég konzisztens
Amúgy ezért kár visszahívni, egy közleményt kéne kiadni hogy akinek ez van, cseréljen elemet, vagy küldje vissza gariba és ott kapásból ezzel kezdjék.
Egyébként sokatoknál látom hogy régi prime95-öt használtok ami még Bulldozerre optimalizált készletet használ, az új már AMD Zen-t ír, az jóval optimálisabb.
jovás: arra gondol hogy előző verziót flashelni, nem a legújabbat.
-
komi77
senior tag
Köszönöm, sokat segítettetek. Megszületett a döntés: 1600x lesz. Nem akarok tuningolni - legfeljebb auto, mert az is bőven elég. Néhány játék alatt ugyan látok még kis lemaradást az Intel hasonló árú megoldásaihoz képest, de ez nem jelentős és a több mag több szál később még meghálálja magát. Az optimalizálások meg folyamatosak. Itt is lehet még javulás.
-
HSM
félisten
Igen, tudom. A Radeon találgatósban volt róla szó, meg is jegyeztem, hogy kissé sokallom a 130W-nyi TDP-t, amit belezsúfoltak. [link]
Egy notiba a mai elvárások (akkuidő, méret, súly, vékonyság) mellett elég neccesnek tartom ekkora TDP beépítését. A saját notimon tudom, hogy még a sima 35W-os proci is irgalmatlan hőt és fogyasztást tud pillanatok alatt létrehozni, ami a félkilós, 9 cellás akksim is pillanatok alatt (durván 2 óra) felszipkázza. Pedig elég komoly, vörösréz dupla hőcsöves hűtése van a gépnek.Ja, igen, és egy minimum 150W-os adapter sem éppen picike, ami egy ilyen szörnyhöz kelleni fog.
-
-
HSM
félisten
Igen. Mikor kijött az első s115x platfomra, akkor pont annyi magos volt, mint a HEDT, majd persze, HEDT-be beraktak +2 magot. Aztán a következő generációba megint +2-t. Az azutániba még +2-t. (Sandy-E 8 maggal, Ivy-E 10-el). Haswell-nél már 18 magnál jártak... [link] Ehhez képest még mindig 4 mag jött 115x-be, és hű, sláger, 8 mag HEDT-be, csillagászati áron... Ez a vicc.
Szval igen, ez azért elég csúnyán kinyílt olló. Én is nagyon örülök a Ryzen-nek. -
-
apa111
aktív tag
szerintem az 1400 vs 6400,7400 üti egy 10% -al és idöt állobb. 1400 vs 7500 kb egyforma..Ez csak én véleményem nem akarok senkit be folyásolni de ebben a topikban csak rizsát ösztökélhetek másoknak és nekem volt a 1151 vonal bár csak cori3 6100 de váltottam a rizsára nem bántam meg ez már nem fx
-
Yany
addikt
Szerintem a bestseller listák egy hetes intervallumot ölelnek fel, de nem tudom pontosan. Aki akarja, a linken keresztül utána járhat. Volt már a Ryzen 7 előrébb is. Mindenesetre nálam még mindig a 7-es Ryzen a köv egyelőre a 2500K utódjaként. De erre visszatérek majd kb. 1 év múlva és meglátom, akkor hogy áll a helyzet.
-
nkmedve
őstag
"Gondolom pont annyi értelme van, mint kikapcsolgatni az SMT-t meg HT-t
"
Sok mag esetén (6-8+) lehet kapcsolgatni, nekem a tapasztalatom, hogy az SMT/HT sok helyen még mindíg inkább ront, mint segít. Én már az első napokban kilőttem az R7-nél, mivel a benchmark eredmények annyira nem érdekelnek, és a gyakorlatban nincs olyan appom ami profitálna a 8-nál több szálból (annál a néhány appnál amit használok és amelyek ki tudják használni a több szálat, pl. Lightroom, ott tesztek alapján inkább csak ront az SMT).
"Nyilván fura, hogy i5-öt házasítanak HEDT-vel, tényleg fura házasság, de úgy vagyok vele, hogy miért ne, csak szélesebb a paletta, több a lehetőség, és ez csak a felhasználóknak jó."
Különösebben engem sem zavar, csak furcsa lépés. Kb. 10 éve vannak piacon a 4/4-es procik, és én is 7 évig használtam i5-öt, majd most amikor már látszik, hogy a 4/4-es procik ideje leáldozóban van, az Intel lép egy merészet egy berak egyet a HEDT kínálatba (ahol az utóbbi években csak 6-8-10 magos monstrumok voltak).
-
HSM
félisten
Kikapcsolt HT-val tolom a régi hatmagosom, de azelőtt is 3 évig ki volt kapcsolva az előző procimon.
Bőven van értelme kikapcsolni bizonyos felhasználásokhoz.
Hogy jó a felhasználóknak az X-es i5? Ja, nagy élmény lesz, hogy vehetsz hozzá kétszerannyiért lapot, mint a normál i5-höz, de cserébe az értékvesztésed is jóval nagyobb lesz, mert épeszű ember nem fogja megvenni tőled használtan ha fejlesztenél több magra, tehát ha fejlesztenél később is kapásból lesz egy kuka procid is.
-
nkmedve
őstag
A 7700K átültetése az új platformra nem ujdonság nekem sem, és érthető a magas egyszálas teljesítmény miatt. Ami meglepett az a HEDT i5, aminek viszont már semmi értelme ezen a szinten (ez egy szálon sem hoz semmi kiemelkedőt).
Ha valakinek ennyire kell az egyszálas teljesítmény egy ilyen lapban akkor már akár egy kétmagos 5GHz-es darabot is kiadhatnának a HEDT-re, annak is kb. annyi értelme lenne mint az i5-nek
-
Yany
addikt
(d) --> ez nem rólam szól. Ez nektek, tulajoknak lenne könnyebbség.
Felvetődött, hogy néhányan módosítanátok az adataitokat, de nem teszi lehetővé a google egyelőre, csak közvetlen felküldés után. Vagyis utólag sem én, sem te nem tudtok hozzányúlni. Asszem (de ez még nem biztos, nem próbáltam), akkor lehetne módosítani, ha google bejelentkezést kérne a felküldés (ezt át tudom állítani), de akkor asszem törölni kell a jelenlegi adatokat. Rajtatok múlik a dolog, csak azért nem csináltam bejelentkezősre, mert nem akartam olyan embereket megfosztani a feltöltéstől, akiknek nincs google accuk...
-
Cathulhu
addikt
Semmi ertelme az X-nek, ha tuningolsz, tapasztalatbol mondom. X-es procim van, egyaltalan nem huzhato, meg van akadva 3.8-on (hivatalos turbo orajele) es mar ott is 1.35 folott ker. 1.4-el elertem 3.85-ot de 3.9-et mar nem, szoval az X nem garancia semmire. X-nek akkor van ertelme egyedul, ha alapon hagyod, es akkor 2 magon rohogve eleri a 3.9-et is nalam is, magatol, de amint huzod, az XFR ugyis kikapcsol.
-
Walter_White
senior tag
Nagyon Off: Én úgy vettem észre a pumpaleállást, hogy belassult a rendszer, először nem tudtam mitől... azt gondoltam valami megzabálta a memóriát, vagy program, ujraindítom a gépet, és az volt a legbosszantóbb, hogy nem lekapcsolt volna az alaplap, vagy csipogott volna mint az őrült, -mikor a pumpa a W_Pump ra volt rádugva.... amire normális esetben számít is az ember...hanem ujraindítás után pirossal kiirta hogy CPU Overheating.... mintha kiröhögött volna a gép:
" nesze neked, kiirom, nem jelzek figyelemfelkeltően, le sem kapcsolom magam," (külső nyoma ugye nincs annak hogy a pumpa leállt, mert nem látszik semmi) na ekkor táppal lekapcsoltam a gépet rögtön, levettem a blokk/pumpát, maga a cső is forró volt. 1 évet bírt. Visszaszereltem a Dark Rock Pro 2-t, de sajnos a proci sehogy nem volt stabil, folyamatosan fagyott a gép, ismerősömhöz átvittem: ott is már a Biosban is.
Ha most rászánnám magam, ezek után folyamatosan kémlelném a hőfokokat. De nem lenne nyugodt pillanatom. Így döntöttem FIZIKÁLISAN ellenőrizhető épített víz+ pumpa kimenetére kötött áramlásmérő mellett.
Amúgy míg nem tudtam a gépet használni, és szervizesek is mondták amit. Jobban belegondolva, nem hiszem, hogy olyan jót tesz a pumpa elektronikájának a procival való közvetlen érintkezés(blokk formájában) -
nkmedve
őstag
"Én pont ezért vennék X-es procit. Azok 1 szálon biztosan mennek 4GHz-et, jó eséllyel all-core is. És akkor nem kell azon agyalni, hogy 3.8 vagy 3.9 jön-e össze."
Azért az, hogy egy magon megy 4-4.1 GHz-et, még nem biztosíték rá, hogy az összes magra is megy ennyit. Persze egy 1800x jó eséllyel megy többet mint egy 1700 a válogatott chip-ek miatt, de a különbség ott is kb. 1-200 MHz lehet, ami 5%-on belül van (árban pedig 50% a különbség, és oda már nem árt a drágább X-es lap sem). Szerintem a 4 GHz csak egy lélektani határ gyakorlati haszna nincs sok. Jó ha megvan, de én sokkal több pénzt nem adnék azért hogy mondjuk 3.8 helyet 4 GHz-et menjen a proci.
Azzal egyetértek, hogyha valaki nem akar tuningolni akkor egy 1600x-1700x jobb mint a szimpla variánsok (1800x viszont még ilyen körülmények között is kicsit túlárazott szerintem). -
BeZol
őstag
Shadowplay-jel az a baj, hogy gondol egyet és lekapcsol, nem üzembiztos. Észre sem veszed, és lehet 20-30 perc után gondolt egyet és nem streamel, és ha nem veszed észre h nem ég a piros jelzés vmelyik sarokban, akkor jó sokáig eltart mire észreveszed h leállt a stream, viszont mivel az egész ilyen instabil, ezért felejtős. Lehet azóta fixálták, de nekem decemberben még ilyen vacak volt, bár kétségtelen h elég egyszerű működésre bírni.
Az OBS-ben állítottam nvhec-re vagy micsodára. Nem mértem fps-t, mert érezhetően darabos lett, ergo biztos 60 alá beszáguldott, de ha ezt 1920x1080 mellett teszem meg, akkor lehet pont az 2560x1440-es felbontáshoz tartozó fps-számra esek le. Az biztos, h nem fogok 1440p-s monitoron 1080p-ben játszani, nem azért vettem, arról meg nem tehetek h stream csak 1080p-ig van. A lényeg, hogy nekem az 5820k-val ment az 1080p 60fps-es stream 65%-os cpu terhelés mellett (4.4ghz-nél, ami 4.2-4.3ghz-es 6magos ryzennek felelne meg), ha a textúrákat high-ról levettem mediumra, egyébként 100%-on tekert a proci. A képminőségen ez kb. semmit sem rontott egyébként, az fps-em pedig ugyanúgy 85körül tekert mint előtte, csak proci ment fel az addigi max. 35%-ról 65%-ra. Ha erősebb videókártyám lett volna, amivel 120fps körül megyek, akkor már lehet 100% körül tekert volna
Hát ha érdekel titeket a dolog, megnézhetem 6mag12szál 3.8ghz-en mit hoz a ryzen cpu kódolással, majd megnézhetem gpu kódolással is, csak már 10%-kal erősebb gtx 1060-asom van, igaz csak 3gb, és nem 3.5/4gb
-
joysefke
veterán
Teljesen egyetértek. Iszonyat bosszantó tud lenni...
A játék tetszik -> A játék nagyon bejön -> a játék nagyon adja
A tetszik egy már létező kifejezés ami tökéletesen alkalmazható lenne az adott szövegkörnyezetben. A játék bejön az már a "szódával elmegy kategória", de nekem még belefér a tűréshatáromba, mert egyértelmű a jelentése, nyelvtanilag is rendben van, és bár a "bejön" szó kap egy új jelentést az általánosan használthoz képest, de nehéz olyan szövegkörnyezetet kreálni, ahol nem egyértelmű, hogy éppen melyik jelentésre gondolunk.
Ez a "nagyon adja" viszont eléggé legalja nyelvhasználat: az adja maga után vonz egy tárgyesetet ami ugye itt nem fog szerepelni a mondatban, tehát itt nem csak egy szó jelentését definiálják újra (vagy inkább többszörözik), de a nyelvtant is megerőszakolják vele.
-
Cathulhu
addikt
(pedig amúgy igaz, a filmnek van címe, a játéknak meg neve, de mégis)
Ezzel sem ertek feltetlen egyet, eletemben nem hasznaltam/hasznalnam a nevet mint kifejezest egy jatekra, annak is cime van.
Mas: amugy valoszinuleg angol eredetu (eleg beirni a googlebe az "upcoming titles" keresest), de semmikepp sem felreforditas es nem is ujkeletu. -
-
Cathulhu
addikt
-
IstvánLászló
őstag
Köszönöm a korrekt segítségedet.
A lényeg az hogy csak, még jelenleg tervezésnek a fázisában is vagyok és ezért kérdeztem.
Az integrált vga-t is benéztem és kihagynám az mármost is biztosdöntésem a véleményeteknek az alapján.
A vétel előtt pár héttel is körülnézek ez biztos, és akkor választok majd az akkori kínálatból.(#5481) tailor74
+1 -
-
Xero
nagyúr
Az adatlapon a játékos gép van részletezve, de MP-val és MBP-val indul a lista.
Azt csak CSGO-ra tartom fenn.
Most egyesíteni akarom a két gépet. A MacPro-t egyszerűen nem fejlesztik kellő ütemben, így lépni kell. Eredetileg X99 vonalon akartam elindulni, de a Ryzen pont jókor jött. -
Xero
nagyúr
MacPro-ról és MacBook Pro-ról jövök, több éve nvme ssd-t használok. Másrészt elég masszív adatbázisokat tesztelek napi szinten több virtuális környezetben, így "nem árt" ha a háttértár a lehető leggyorsabb.
Memória témakör: Amennyire láttam a 16-os stickekkel kisebb a siker 3200-on.
-
-
Ráadásul a Ryzen már piacon van, Sky-X még sehol. Viszont a 12-16magos Ryzen úgy néz ki újféle foglalatot is hoz a piacra, hiába ruház be valaki ma egy x370-es csodalapba, az igazán nagy procik nem fognak belemenni.
Szóval az idei meccs még messze nincs lejátszva. A memórialimitet látva azt se tartom kizártnak, hogy az AMD reszel egy kicsit a CCX-kommunikáción.
-
-
Malachi
veterán
Hát, mire nekem kell, addigra lesz bőven választék.
Már most is van valahol 30 alatt 350-es chipsetes, (topicban olvastam valahol, ne kérdezd) talán a 370x is benéz majd 30 alá idővel. Valami ASUS, sok fázissal, nekem nem kell más, húzni úgysem fogom szerintem, mert nem is nagyon lehet. Így végül is felesleges is lenne a 350-nél jobb nekem/az átlagfelhasználónak.
-
törölt tag
Mondjuk kíváncsi lennék mikor jelezte ezt az AMD a MS felé és milyen választ kaptak a javítást illetően.
Mert azt remélem senki nem gondolja komolyan, hogy pont az egyetlen hivatalosan támogatott rendszeren nem jöttek ki ezek a bugok már a saját teszteléseik során - ha mégsem megérne a tesztelési metódusuk egy felülvizsgálatot, inkább bevállalták a mostani (elsietett) rajtot...
Pár hetet várhattak volna a kiadással (6 év után már nem oszt nem szoroz) mire a Windows meg a Bioszok is rajtra készek lesznek, nem csak a "vas" (bár pár külföldi fórumozó tapasztalatai alapján az alaplapellátás is akadozik). -
HSM
félisten
Hogyne. Jó lenne. De majd akkor kapod meg, ha picipuha is úgy akarja.
Nekem anno a hangkártyám hardveres gyorsított audióját nyírták ki (X-fi), hogy kihúzták alóla az API-t, igen nagyon örültem neki.
Viszont itt annyival jobb a helyzet, hogy itt most is azt látod a tesztekben, amit a cucc így ahogy van tud, és nem egy meglévő képesség tűnik el, hanem csak majd idővel kaphatsz valamit, ami ma még nincs is.Ilyen volt anno az AVX támogatás is, ott sem dörömbölt senki az ajtókon, hogy miért nincs benne a programban a támogatás, amikor (most mondok egy számot) 10%-al jobban futhatna tőle a kód...
Remélem, átmegy, mire akarok kilyukadni...
-
Habugi
addikt
Ez ebben a formában akkor érne bármit is, ha azonos órajelen készült volna a két mérés, márpedig jelen állás szerint volt köztük 700Mhz.
Amennyiben az elméleted igaz lenne és vajmi keveset számítana a HT, a 6700K @4Ghz-en bőven a 6600K @4.7 alatt teljesített volna multiban, nem pedig ~hozza azt.
-
Habugi
addikt
Ha nem számítana az Intel féle HT akkor a gab3c mérésén látható referencia 6700K @4Ghz multija a közelében nem lenne az OC i5-nek, márpedig a kettő gyak. azonos eredményt produkált, kvázi bőven többet számít az Inteles HT sem mint azt valószínűsíted.
Mielőtt jobban belemélyednénk a CPU-Z bench Offba.., az egész gondolathoz az szolgáltatta számomra az alapot, hogy anno 2-3éve még OC Vishera mellett volt alkalmam végignézni/tesztelni azt az időszakot, amikor a CPU-Z-ben debütált ez a beépített bench.
Az első egy-két verziójával irreális lemaradások voltak FX-ekkel/modulos téma @multiban, majd tán' a harmadik rev-je a benchnek lett olyan, hogy 35-40%-ot javultak a multi értékek, immár kiadva a reálisnak mondható lemaradást az i7-esekkel szemben.Innentől adja magát, miszerint egy olyan bench verzió/rev, ami még akkor készült amikor max AMD-s tesztpadokon voltak Ryzenek, jóeséllyel hasonló fogalmatlanságban szenved Ryzen SMT ügyileg mint anno a korai verziók az FX-ek esetében, ahol feltételezem szimplán csak nemtörődömségből kezelte jóval szarabbul az FX-ek modulos mivoltát az Intel féle HT-val szemben.
-
Omli85
őstag
Mondjuk én vagyok olyan előnyben, hogy ki van építve a víz így legalább erre nem kell már költenem
.
Ha elbírt a rendszer a húzott FX-el akkor ezzel is csak elbír.
A többit meg majd meglátjuk de én a fentebb linkelt MSI féle egygombos OC megoldásból kiindulva gondolom azt talán nem lesz túl nagy probléma a 4GHz közeli OC különben ők sem építik rá a lehetőséget a lapra ha nem tesztelték előtte és ott azért elég szép számok vannak. Mondjuk az igaz hűtőt nem írnak mi az ajánlott a magasabb OC fokozatokhoz. -
Omli85
őstag
Tegyük hozzá azt is, hogy még ha nem is veri meg de némi OC-val (vagy akár anélkül is) például egy 4/8-as Ryzen 5 1300 a maga 175$-os nyitó árával igencsak versenyképes lehet a 7600-7700 szériával szemben is. Főleg ha játékokat nézzük és teszem azt előreláthatólag (úgy néz ki) a különbség nem akkora lesz az intel javára mint eddig az FX szériával szemben. Kedvezőbb ár teljesítmény mutató igencsak az AMD felé billen ismét.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpársportok
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Azonnali fotós kérdések órája
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 R9 5900X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- AKCIÓ! GIGABYTE B360 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged