Új hozzászólás Aktív témák

• HSM

félisten

válasz Petykemano #4413 üzenetére

Egyébként, hatékonyság témakör. Szerintem érdekes, a gyári BOOST-hoz képest mekkora tartalék van akár egy Zen2-ben is. Én ezt mértem: [link] . Elég impozáns szvsz perf/watt-ra amit a boost nélküli 3,6Ghz órajelén produkált.

#4415 S_x96x_S : A dekóderes rész nekem ott nagyon sántít, hogy nincs figyelembe véve, hogy az x86 komplex utasítás architektúra, azaz elviekben (!!!) kevesebb utasításból meg tudod csinálni ugyanazt, tehát a "dekóderszám x órajel" metrikát erős fenntartásokkal kezelném egy RISC rendszerrel összehasonlítva.

#4426 Petykemano : "Minél nagyobb a ROB (Re-order buffer), annál nagyobb a soron kívül, párhuzamosan végrehajtható utasítások száma"
    Ami a ROB-ot illeti, vélhetőleg ott is azért sok tényezős az egyenlet. Például felső korlát a végrehajtó egységek száma a CPU-n belül. :D Annál nagyobb ROB-ot beépíteni pazarlás, mint ami a végrehajtó egységek hatékony működéséhez az adott csipen indokolt. A Ryzeneken pl. ott az SMT és az óriás L3, ami szintén sokat segíthet utasításokkal ellátni a végrehajtókat és átlapolni az esetleges várakozási időket.

Ami az X86 utasításkészlet átalakítását illeti, az erősen problémás, hiszen az X86 legnagyobb előnye a kompatibilitás. Ha csinálsz belőle egy inkompatibilis verziót, akkor már jobban járnál, ha alapoktól átterveznéd az egészet egy hatékonyabb rendszerre.

"Vajon elképzelhető-e, hogy a 8 decoder beépíte azért lehetséges, mert a sűrű 5nm-en elképesztően rövidek a késleltetések, kicsi a delay."
    Szvsz ezt máshogy értik.Ha lassú lenne a dekóder (azaz túl komplex), akkor csökkenne az elérhető órajel, ez nyilván az x86-nál okozhatna problémát.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés