Hirdetés
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- BerserkGuts: 9800X3D Hitvallás, Dogma megcáfolása egy RTX5080+12600K-val
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- balojazz: Szódakészítés üzembiztosan és olcsón! Figyelem, csak hardcore szódázóknak!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Monya78
üzenetére
''Múltkor mondtad hogy a proci sorozatszámáról meg tudod mondani hogy hány mhz-el ment át az AMD tesztjén''
Ezeket a számokat többezer másik proci is viseli. Nekem a cimkén lévő összes adatra szükségem van.
''Kiváncsi vagyok hogy sikerül eltalálni a max sebességeket ''
A TbredB-ket az AMD csak 1,65V-on 2166MHz-ig vagy 2200-ig tesztelte. A proci maximumát nem fogod megtudni, mert az AMD nem a tuningosoknak dolgozik.. -
mr_ricsi
veterán
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
''és az arányaiban nem annyira, db.-számban viszont nagyon is sok meghibásodás miatt hatalmas ellentábor alakult ki.''
Én szétszedve is láttam Codegent, és már vadi újan sem képes leadni a ráírt teljesítményt, a 300-as tápból úgy csinálnak 350-est, hogy megpiszkálják a vezérlést. (Semmi nagyobb borda, semmi vastagabb tekercs, semmi nagyobb félvezetők.) 2db 3A-es dióda adja le a 12V-on a ~12-15A-t. A különféle védelmek teljes hiánya.
Ez egy ócska táp.
Hogy kinél meddig működik, az csak a szerencsén múlik, nem a tervezésén. -
Monya78
veterán
mr_ricsi:
Múltkor mondtad hogy a proci sorozatszámáról meg tudod mondani hogy hány mhz-el ment át az AMD tesztjén, mostani procimnak még nincs meg a száma, de a füzetemben találtam két sorozatszámot
egyik az ismerősőmé: AXDA1700DUT3C JIUHB 0251 MPMW
másik a régi procimé: AXDA1700DUT3C JIUHB 0303 XPMW
Kiváncsi vagyok hogy sikerül eltalálni a max sebességeket
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
mr_ricsi
üzenetére
Érdekes, hallottam már sokfélét Codegen tápokról, de szerintem emögött is vastagon ott van, hogy Codegenből nagyságrendekkel többet használnak, mint ahogy Maxtor HDD-ből is, és az arányaiban nem annyira, db.-számban viszont nagyon is sok meghibásodás miatt hatalmas ellentábor alakult ki.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Egy ismerősömnek nemrég azért kellett cserélni a Codegenjét, mert a kezdeti Barton 2166MHz/2HDD/9550/2DVD-ről végül már a Barton500/1HDD/1DVD-t sem bírta el.
-
VaniliásRönk
nagyúr
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Daneeka
üzenetére
''VIA Kt600 chipsettel mir számíthatok tuning terén?''
Ami neked kell, azt tudja.
''Mert ha szorzót emelem akkor már minimáli tuningtol is fagy.''
A 3000+-os Bartonok nem szoktak szabadszorzósak lenni. Ha lefelé állítod a szorzót akkor is fagy?
És ez egyben a 6000. szakmai hsz-om.
[Szerkesztve] -
mr_ricsi
veterán
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
''Ezeknek a S462-es rendszereknek még nincs akkora áramfelvétele, hogy ne vigye el őket egy sima Codegen táp is.''
A Codegenekből gyorsan megy ki a szufla, és egy 2éves már közel sem tudja az újkori teljesítményt. -
mr_ricsi
veterán
válasz
(Bundás)
üzenetére
''A proci alatt levő termo dióda méri a hőmérsékletet, a magban is van, de azt nem minden alaplap jeleníti meg.''
Ez időben a KT333-ig volt igaz, a KT400-as korszakban kijelezték mindkettőt, azóta pedig már nincs a proci alatt hődióda. (A VIA chipseteket csak az időbeli behatárolás miatt írtam, azonos korszakból származó NVidiásokra dettó igaz.) -
mr_ricsi
veterán
-
Lui76
őstag
válasz
(Bundás)
üzenetére
Nekem csak az furi hogy ezt olyan hamar eléri (61fok)
Nem is nagyon látok alacsonyabb hőmérsékletet.
A mérés a prociban vagy alatta az alaplapon történik?
Nekem mostani gépem előtt (régesrégen
szintén ilyen2800+bartonom
volt egy whisperrock IV. full alu hűtővel de sajnos nem emlékszem hőm. adatokra... -
Daneeka
senior tag
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Azthiszem igazad van, bár kapott feszt és úgyse akart elindulni, pedig anno emiatt vettem egy új tápot ugyanis az előd egy codegen volt
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
(Bundás)
addikt
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Teljes kitárulkozásában: [link] !
Sarkazott volt, véletlen találtam eme gyöngyszemre !
-
(Bundás)
addikt
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Bár lehet a Cpu-ra is ráfér a polírozás, ahogy egy kolléga csinálta!
[link] -
Daneeka
senior tag
VIA Kt600 chipsettel mir számíthatok tuning terén? Mert ha szorzót emelem akkor már minimáli tuningtol is fagy. Fsbt vagy memen kéne emelni?
-
(Bundás)
addikt
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Nem mondta, hogy rézmagos lenne!

A paszta fontosságát nem írom le természetesen, de mit lehet várni egy gagyi Alu hűtőtől 30 fokos szobában? Ez a meleg az Alcompom is megizzasztja, maxon pörög a 12cm-es hűtő és 50 fok a 2000-es Thortonom... -
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
(Bundás)
üzenetére
Mivel nem húzta, ez a hőmérséklet durván 15-20°C-kal több mint amire egy AlCu hűtő képes, ennyi különbség nincs (hacsak nem valami fullgagyi csenevész kacat), vagy a felhelyezéssel van valami gebasz, vagy rosszul mér az alaplap. Ahhoz meg szét sem kell szedni a gépet, hogy látni lehessen jól van-e fent a hűtő (még az oldallap sincs fent, csak be kell sasolni), ennyit azt hiszem meg lehet tenni.

A pasztát meg nem viccből találták ki, nem szabad alábecsülni, rendes fém-fém kontaktus csak néhány ponton van, ezeket a bordákat nem precíziós technológiával gyártják, közel sem sík a felületük, és általában még fel sincsenek rendesen polírozva, főleg nem a sima alu bordák.
-
(Bundás)
addikt
Nem tudom mit vártok egy Alu hűtőtől... 6x fok, az 6x fok, hiába pasztáz vagy akármi...
-
VaniliásRönk
nagyúr
Egyszer én is benéztem valahogy és fordítva került fel a hűtő, szerencsére rendesen bepasztáztam akkor és mint ált. elég óvatos voltam a melőrtől eltekintve, így nem lett komoly baj, viszont kb. 5-10°C-kal melegebb volt a kelleténél. Szóval nem kizárt, jobb ha ellenőrzöd.
-
D.Orion
veterán
Hát ez biza lockmentes
Továbbiakban, majd osztálytársam szórakozik vele.
Most 10x200-on megy, öcsikém elkezdett cod2-t játszani rajta, az majd megizzasztja. 
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
(Bundás)
üzenetére
Nos, a 20-25 perc pont azért kell, hogy kiderüljön van-e nagy gond, érdemes-e tovább emelni vagy épp ellenkezőleg (érdekes lenne úgy húzni, hogy 5 MHz-enként 10 órát fut a Prime95
).
A végigfutot pedig úgy kell érteni, hogy lefut a 4. nemtom hány k-s teszt is, és kezdi előről 8k-sal, ez nálam most valamivel kevesebb mint 3 óra.
-
D.Orion
veterán
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
13.5 úgye az alap szorzó, most 12-n megy. Előszőr megpróbáltam levinni kapásból 9re és 200-as fsb-t adni neki, de valami nem stimmelt. Most szép lassan nekiállok. Ismerem a prime-ot csak rühellem, hogy olyan sokat kell rá várni.
-
(Bundás)
addikt
válasz
D.Orion
üzenetére
Ahogy írta VaniliásRönk AIUHB jót jelent, de nem feltétlen 2200+nál, 1700+ és 2100+ -os órajeleken jó tuningot produkálhatnak, 2200+nál én olyan @2200mhz-et láttam.
VaniliásRönk: mondjuk ez 20-25 perces prime95 futtatás nem jelenti a rendszer stabilitását, csak ha nagyon instabil, akkor fog megbukni ennyi idő alatt. Van amikor 3-4 óra alatt akad ki, sőt volt már amikor 23. órában hibázott nálam.
Másrészt, milyen verziód van neked, hogy végigmegy a prime95? Nem folyamatosan fut véletlen?
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
D.Orion
üzenetére
Ha tesztelni akarod a CPU-t, akkor Prime95, Options, Torture Test, legfelső, aztán hadd szóljon. Ha húzni akarod, akkor elég 20-25 perc, ha nem hibázik mehet feljebb, de ha végleges órajelet teszteltsz, akkor legalább egyszer futtasd le az egészet (3-3.5 óra).
Az AIUHB jót jelent, illetve a 0247 is, nem superlockos. Azt nem tudom melyik hidakat kell megnézni, de lehet hogy teljesen lockmentes, próbáld alap FSB mellett csökkenteni a szorzót, akkor azonnal kiderül. -
D.Orion
veterán
Nah szereztem osztálytársamnak egy Tbred-B 2200+ -os procit. Az volna a kérdésem, hogy ha superP1-ben lefut a 32MB-os teszt akkor vehetem stabilnak a procit? Tuningnak még nem álltam neki, egyenlőre még alapórajelen tesztelgetem. Egyébként ez van ráírva:
axda2200duv3c
aiuhb 0247mpm
Őszintén megmondom, hogy nekem nem sok mindent mond ez a számsor, de valami olyasmi rémlik, mintha az az mpm jót jelentene vagy tévedek?
Bartonban kicsit otthonosabban mozgok. -
Lui76
őstag
A 2800+ bartonnak 1,65V az alap fesz?
Felpasztáztam +levett oldallap
így 61 fok alapban ?
[Szerkesztve] -
Lui76
őstag
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
De.
Azért fém a fémnek is átadja a hőt...
Nem magic a paszta. -
Troy.
addikt
Valaki használja a cpuidle nevezetű progit?
-
Lui76
őstag
régen volt Xp-procival feladatom , most
üzemeltem be egy 2800+bartont - kánikulában mennyi
a max normális hő?
Egy vmi titán hűtő van hozzá de még nincs közte paszta....
most viszek haza közévalót...
62-n ment alapban 66 terhelten ... -
mr_ricsi
veterán
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Most legalább megértitek, hogy miért vagyok ellene az 1,75V feletti tuningnak. Kivéve persze -10°C-ban az erkélyen.

-
VaniliásRönk
nagyúr
''Újabb jó példa arra, hogy a PC Worldnél miért ellenzünk minden túlhajtást.'' Azért ez a mondat bántotta a szememet.
Eleve amit alapfeszen visz a CPU az nem okozhat károsodást, vagy tévedek? (Természetesen megfelelő hűtéssel, dehát az alapértékeken is dukál szegénynek főleg ilyen nyári melegben.
) -
-
chaby7
aktív tag
válasz
mr_ricsi
üzenetére
Nem garantálom hogy jó amit irok:

Én olvastam olyat ha minden igaz, hogy naggyából az órjelemelés a hőtermeléssel egyenesen arányos + a fesztültségemelés pedig négyzetesen arányos. Tehát amig ''csak'' órajelet emelünk addig nincs nagy gond hűtés terén, a drasztikus hőtermelés a fesz emeléstől jön.
Ha jól számolok akkor egy példa:
3200+-os Barton 2200MHz 1,65V gyári adat 76W
pl.: 2400MHz-en 1,8V mellet kb. 99W
Ha menne alap feszen 2400MHz-en akkor: kb. 83W lenne -
Sparx81
csendes tag
Helló mindenki!
Segítség kellene!
Szeretnék tudni mindent amit lehet az alaplapomról és a procimról!
ASUS A7V266-C , AMD Athlon 1600+
Hogyan frissíthetem a biost?
Meddig húzható a proci megfelelő hűtéssel?
Tudom kicsit elavult már a cucc , de én szeretem.És persze nincs ''kedvem'' másikat venni.Stabilan működik.Ez lényeg!Ha valaki tud segíteni azt megköszönöm!
Antauri81@freemail.hu -
Monya78
veterán
válasz
mr_ricsi
üzenetére
A 2600Mhz feletti sebességnél, sajna nem mentettem el a hőmérsékleteket csak ezt a képet: [link] Természetesen ennél a sebességnél nem stabill a rendszer, csak egy képernyőmentést csináltam.
2D alatt terhelve tudja a 2450-2500Mhz közötti sebességet
3D alatt, és szarásig húzott VGA mellett a 2400Mhz körüli sebességet, itt a képen pont 3dmark2005-ös próbálgattam az erkélyen na itt vannak hőmérsékletek
[link] Itt már egy 1 perce terheletlenül volt 12 fokos a prockó -
mr_ricsi
veterán
válasz
J.R.Ewing
üzenetére
''te miről beszélsz?''
A prociknál megadott max hőmérséklet csak a gyári core-fesz esetén annyi, nagyobb fesznél kisebb a megengedett hőmérséklet. (Ezt írtam korábban.)
Csak éppen nincs gyári adat, hogy mennyivel csökken.
130nm-en egy gyárilag túlhúzott prociról tudok, a 3066MHz-es Northwood magos P4. Itt 0,025V-tal emelték a corefeszt, és 1-6°C-kal kisebb max. hőmérsékletet adtak meg. (Vegyük az átlagát, azaz 3°C-t)
Az AMD-nél a corefeszt felnyomtad 1,65V-ról 2V-ra, az 14x0,025V. Ezzel a megengedett hőmérséklet 14x3=42°C-kal csökkent, azaz már csak ~43°C. Ezt egy átlagos hűtéssel, szobahőmérsékleten te tutira túllépted. (Olyan 60-65°C-ra tippelek.)
Amikor Monya az erkélyre vitte a gépét, akkor elérte, hogy a -10°C-os levegővel hűtött pocija ne legyen melegebb ~20-30°C-osnál, vagyis alatta volt a megengedettnek. (Ráadásul nála alacsonyabb volt a corefesz is.)
Nos, én a fentiek miatt tartom a te próbálkozásodat procigyilkosságnak, Monyáét viszont tuningnak.
A számításom ''buktatói'':
- A 3066-os P4 válogatott proci, ami az átlagosnál jobban sikerült. Egy ''átlagos'' proci esetén elméletileg 3°C-nál nagyobbal kellene számolnom
- Az AMD katonai IC-kkel kezdte, és azóta is jobban bírják a cuccai a meleget. Emiatt meg lehet, hogy a 3°C-nál kisebbel kellene számolnom
- Lehetséges, hogy nem lineáris az U/T függvény. (2 ismert pontjából nem lehet meghatározni.) Ha másodfokú -vagy a lineáristól valamennyire a másodfokú felé tendál-, akkor jóval drasztikusabban csökken a megengedett hőmérséklet, mint amit számítottam.
(Én az Ohm-törvény alapján vettem lineárisnak, vagyis 2x akkora U 2x akkora áramot hajt át a szigetelőrétegen.) -
-
Savage5
senior tag
válasz
(Bundás)
üzenetére
Most keresek valami statisztikát, vagy számadatos teszteket, eddig elég kevés sikerrel. De ha megnézzük a későbbi processzorokat, akkor ezen az elven: ''minél több cache, annál jobb'', valamennyivel biztos gyorsabb mind a tömörítés, mind a game, azt meg mindenki döntse el maga, hogy megéri-e neki csak +256 miatt váltani, vagy pl. egy Thortonból előcsalogatni...
De ha valaki tud ilyen oldalt, ahol konkrétan van valami teszt is, akkor azt én is szívesen fogadom! -
D.Orion
veterán
válasz
mr_ricsi
üzenetére
Köszönöm a kimertő segítséget. Az a baj, hogy jelenleg egy lapban pihen valahol a polcon a tulajnál és ha kell akkor nekem kell levennem a procihűtőt, mert ő nem meri. De úgye én meg előtte azért szeretném müködés közben látni, nehogy azlegyen, hogyleveszem a hűtőt aztnincs meg két sarok... Asszem öszzedobatom vele egy gépbe, azt Everest majd megmondja, hogy A vagy B. Azt ha meg tudunk egyezni az árról akkor meg leveszem a hűtőt.
-
Savage5
senior tag
válasz
mr_ricsi
üzenetére
Játékban szerintem annyit számít, hogy BIOS-ban be lehet kapcsolni (már amelyik alaplapnál) a Video RAM Cacheable-t, na én úgy vettem észre, ha ez nálam Enabled, akkor kicsit dob a játékokon (a 9600 XT-m nem szaggat 1-2 nagyobbat be a játék elején [pl. COD-nál]).
Mod.: (Bundás)-nak ment
.
mr_ricsi:
[Szerkesztve] -
Savage5
senior tag
válasz
greatchaos
üzenetére
Egy Thortonban nem hiába van lenyakazva az a 256 cache, egy ilyen modnál szerintem jobb, ha 1 egész napot áldozol minimum tesztre (Prime95 Torture Test, memtest, SuperPI, Everest (az újabbakban van valami stabilitás teszt, azzal nyüsztetni))...
-
Savage5
senior tag
válasz
parandroid
üzenetére
Mi is köszönjük, és hála, hogy valaki figyeli ezt a topikot is!
-
mr_ricsi
veterán
válasz
greatchaos
üzenetére
''3d mark 03 procitesztje, meg pár gameban próbáltam...''
A 3d prociteszt egy sebességmérő teszt, és erre is + a gamekra is vonatkozik, hogy az XP kernel a procihibákat próbálja felderíteni és korrigálni. Ezért aztán lehet, hogy majd 1 hónap múlva fog az XP-d összeomlani a hibás L2 miatt. -
greatchaos
addikt
4órát még azért nem ment...
3d mark 03 procitesztje, meg pár gameban próbáltam...
kb 1 órája megy így...
nem a forrasztás, hanem a folyékony ezüstözés mellett döntöttem... -
mr_ricsi
veterán
válasz
greatchaos
üzenetére
''műxik a 256+256 L2 cache''
Úgy érted, hogy 4-4 órát hiba nélkül ment a Prime95 és a Memtest86? -
mr_ricsi
veterán
-
mr_ricsi
veterán
válasz
greatchaos
üzenetére
''azt szeretném megtudni, hogy ezt át lehet e alakítani bartonná, mert látam pár oldalt, hogy a thortonból lehet bartont csinálni...''
Igen, az L2 elvágott hídját kell összekötni. Csak fűtőszál-javító ezüst jó erre a célra, és a lyukat kell kitölteni vele. (Tehát nem grafitcerka, és a lyukat nem szabad pl. pillanatragasztóval kitölteni.)
És nagyon időrabló munka a tesztelése, valamint ha rossznak bizonyul a letiltott cache-rész, akkor nehéz kipiszkálni az ezüstöt a lyukból. -
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
D.Orion
üzenetére
Attól függ.
T-Bred A vagy B? Ha A, akkor azt nem nagyon lehet húzni, nem ér többet 10000-nél, ha B, akkor 11, de 2GHz fölé azt sem biztos, hogy fel lehet húzni (a 2200+-omnak 2025MHz a vége). Ha valami ritka tuning példány és megy 2.3-at 2.4-et, akkor talán 12. Szerintem. 
Legalábbis nagyjából ezek voltak az árviszonyok az AMD és az Intel tegnapelőtti durva áresései előtt, aminek a hatása nem tudom mikor gyűrűzik be a használt piacra, de most már egy Athlon64 3200+ S939-be 19-20000 bruttó... (vagyis használtan nemsokára max. 15-16000 körül mennek majd)
Szerk.: Ahogy elnézem már most lementek 1-2000-rel az árak ahhoz képest amit írtam.
[Szerkesztve] -
D.Orion
veterán
Hy all. Osztálytársamnak kajtatlok Athlon XP procit. Kaptam ajánlatképpen egy 2200+ Athlon-t. Tuningban nem tudni mit megy, mert a mostani tulaja nem húzta. Sarkazva nincs, gari meg majd megbeszélés tárgyát képezi. Szerintetek mennyit ér most egy ilyen proci?
-
parandroid
félisten
Ezúton szeretnék mindenkit kérni, ha személyes ellenérzése van egy fórumtársával kapcsolatban, akkor azt igyekezzen magánúton elintézni, és ne egy szakmai topik keretén belül.
Személy szerint úgy látom, hogy a vitaindító hozzászólás ([link]) nem kellett volna, hogy okot adjon erre, ami utána történt. Minden kezdő tisztában kell legyen azzal, hogy az extrém tuning károsíthatja a hardverelemeket, ne butítsuk le annyira a fórumot, hogy a tapasztalatainkról sem számolunk be, hátha valaki emiatt teszi tönkre a gépét.
Mindenki szakmai véleményét tiszteletben tartjuk és szívesen látjuk természetesen, de ne csináljunk a bolhából elefántot.
Remélem a személyes flémet befejeztétek, ha nem, akkor gondolkodás és különösebb mérlegelés nélkül kitakarítom a topik utolsó kb 50 hozzászólását, és figyelmeztetem azokat, akik nem képesek abbahagyni a meddő vitát.
Köszönöm a megértést és további jó fórumozást kívánok mindannyiótoknak,
p
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bluetooth hangszórók
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Kutya topik
- Elektromos cigaretta 🔞
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Filmvilág
- Pixel plus ultra: teszten a 6K-s LG UltraFine monitor
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 11900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core I9 12900KF - 16mag/24szál - Új, bontatlan, 1 év gari - Eladó!
- Intel Core i9-10850K 10-Core 3.6GHz LGA1200 (20M Cache, up to 5.20 GHz)
- Intel Core i7-7700K 4.2GHz (8M Cache, up to 4.50 GHz) LGA1151 Processzor
- AMD Ryzen 9 9950X3D2 4.30GHz
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Ezeknek a S462-es rendszereknek még nincs akkora áramfelvétele, hogy ne vigye el őket egy sima Codegen táp is.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

'' Sőt, azt mondta, hogy nem rézmagos.