Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
rwin5
őstag
Igen, az a paraméter
A linkelt akasztós szűrőkből tudnál konkrét 1-et kiválasztani részemre? Mert akkor fix nem lőnék mellé. Akvás "ismerőseim" a topicon kívül nincsenek
Akkor akasztós lesz.
Akarok lyukat vágatni a bútorlapba, mert olyanra tervezem, hogy a szekrénynek lenne egy +65 centi magas hátulja (sarokba kerül, és így tetszik).
A kérdés az, hogy az ilyen akasztós szűrőknek is hasonló lehet az adaptere? (ez a világításé) - vagy erről neked sincs infód?
Mert, ha csak a villásdugóból áll és nincs egyéb összeköttetés, akkor elég nagy lyukat kéne belefúrni.
példa, ilyen lenne jó -
rwin5
őstag
válasz
Satyricon
üzenetére
+ #36685Alg Köszi az infót!
Ésszerű kereteken belül megvásárolnám a megfelelő szűrőt, mert hosszú távra tervezek, meg valószínű a lakásban ez a 2 akvárium lesz összesen, szóval későbbiekben se lesz váltás nagyobbra. Ez az Aquaball nekem is jó lenne? Láttam van belőle nagyobb is, pl 180-as vagy fölös?
Most a Betta tartásról nézegetek videókat, és mindig új infó jön szembe.
Pl totál nem tudtam, hogy nem szabad neki magas akváriumot vásárolni, mert elfárad a hal abban, is hogy felúszik a felszínre. Ezért a Bettás akva méreteinél erre gondoltam:
30 cm hosszú 40 cm mély és 30 cm magas - ez lenne a 36 liter.
A videót amit néztem, ott azt javasolta a Betta szaporító, hogy nem feltétlen kell külső szűrő. A heti vízcserét mindenképp, de ő magyarázta, hogy akár 2-3 naponta is jó lehet, ha van időkapacitás rá.
Ebből azt akartam kikerekíteni, hogy ő se javasolta a külső szűrőt. (ezt még a hsz-em írása után hallottam - próbálok minél több helyről infót összeszedni
).
Én is a belső szűrő felé hajlok így hsz és videó alapján.A szaporító a szivacs szűrőre rakta le a voksot, erről nektek saját vélemény?
Külső mellett egyedüli érvként az állítható áramlás jött szóba
Egyebekben vagy akasztós vagy szivacsos.
Amúgy az akasztós = belső szűrő? vagy az megint egy új kategória?
-
rwin5
őstag
36 literes Betta akváriumhoz elég a belső szűrő gyenge áramlással vagy minden akvához a külső szűrő célszerű hosszútávon?
-
rwin5
őstag
Ha egy nanoban tartanék egy Bettát, és az kb ~ 10 centire lenne a másik akváriumtól, az stresszelné a Bettát?
L alakúra tervezem az akva alatti szekrényt, és lenne a tervezett 60x45x45-ös, mellé egy Nano, ami vagy növényes vagy 1 db Bettás lenne. De most ilyeneket olvastam, hogy a Bettát egy másik hal látványa, akváriumi "rezgések" nagyon zavarják
Szóval röviden a kérdés: túl kicsi a távolság a 2 akva között? -
rwin5
őstag
Összeállt talán az egész végül, írom az érveimet minden mellett.
Végül 122 liter - 60x45x45-ös akváriumra esne a választás. 8 mm üveg, merevítők nélkül.
Tetszik, ha magas az akvárium, kb 70 centis bútoron lenne, 30-35-ös magasságú akváriumok nekem nagyon alacsonynak tűnnek, már összképi megjelenésből. Az a plusz 10 centi sokat dob rajta. A szoba sarkában lesz, nekem jobban bejön ez a négyzetesre hajló alak, még ha nem is az teljesen. Meg, hát az a lényeg, hogy nekem bejöjjön
Világítás: 2 db [Chihiros LED B60 37 W 60-80] dimmerrel
Szűrő: [EHEIM eXperience 350]
Szűrőközeg: [OASE BioCliff - 1 l - biológiai szűrőanyag] 2-3 l
Fűtő: [EHEIM ThermoControl 100 - fűtő] - társasházi lakásba lakok, és nem vagyok körbefűtve, mert van amelyik lakásba nincs állandóan lakó szomszéd. + régi nyílászáró, szóval tök változó a hőingadozás, főleg, ha én se vagyok otthon 0-24.
Co2: nem lesz
Akváriumtető: nem lesz
Aljzat: növényi táptalaj 2-3 centi vastagon rá 2-3 centi vastagon kavics. Ez így jó lehet?
Erről nem találtam sok infót. Megerősítésként kb. 10 -10 kg kell mindkettőből ezen kombináció alapján?Növények:
Előre: [Dennerle Plants növény - Anubias barteri nana] 2 db
Középre: (2 szélére) [Tropica növény - Microsorum pteropus] 2 db
Hátra: [Tropica növény - Ludwigia repens Rubin] 1 db
Nem tudom miből mennyit lehetne venni ezekből darabszámra egy ekkora akváriumba?
Ez csak úgy tetszik: [Green Aqua növény - Rotala rotundifolia]
Eszközök:
1 db mágneses üvegtisztító, vízteszterek
Olló kell a metszéshez vagy egyelőre nem szükséges elején?
Bármi ami elején célszerű és kimaradt?
Növényi tápanyag?
Vízzel kapcsolatos dolgok tesztelés utánUtószó

Halakból még nincs semmi konkrét, a hsz ajánlásokat már nézegettem.
Inkább kevesebb halat akarok, a kisebb akvárium végett is.
Ami biztos: pár darab garnélát szeretnék
Ez a hal nagyon tetszik: [Panda páncélosharcsa]
Akarok majd 1-2 darabot, ami így az aljzatot takarítja, meg egy csapatosabb halat a középső-felső részre. Tovább nem bonyolítanám.Vízcserét, hogy érdemes ekkora akváriumnál? Kimerjem vagy ilyen csövön keresztül lefolyatni?
Akvárium dekoráció a növényeken felül. Kell ez egyáltalán? Nem degradálóan, hanem komolyan kérdezem. Azt olvastam kezdő akvás csoportban, hogy a legtöbb csak kioldja a festékanyagot, meg műanyagot sem érdemes. Akvárium fáról vagy kerámiáról vélemény?
Köszi, ha bárki tud hozzászólni valamit

-
rwin5
őstag
Amikor ilyen, a bútorhoz passzoló csík van az akvárium tetején az simán egy ragasztószalag vagy ez valami tapéta cucc?
-
rwin5
őstag
Köszi szépen!
Bútorasztalos ismerősömmel már beszéltem, ő is mondta a merevítést.
Akarok egy kis nano-t is, abból 30x30x35-öst néztem ki.
Bár ez lehet már inkább lakberendezés téma, de a nano az, hogy mutat jobban, ha egy kb 2x akkora felületű szekrényen van mondjuk középre helyezve vagy mondjuk, mint egy "totem" oszlop tetején lévő hasonló méretű tehát 30x30x35-ös +1-2 cm-es szekrény tetején mutat jobban? -
rwin5
őstag
Nálatok az akvárium alatti asztal, szekrény vagy amin tartjátok, az maga be van fúrva a falba (vagy egyéb módon hozzá van-e rögzítve)? Mert nálam egyenetlen a laminált padló, a szekrények nincsenek befúrva, csak simán ki van szintezve a talpuk, de akvárium alatt jó lenne, ha a megbillenés ki lenne küszöbölve, nem?
-
rwin5
őstag
Köszi mindenkinek az építő hozzászólásokat, egyelőre úszom az információtengerben.

Rengeteget olvasok a témában, szerintem Kristóf tanácsára belevágok egy kis nano-ba is, de azt is méretre csináltatom, legalább egy szállítással elhozzák, és marad a számomra optimális 80x40x40-es is. Nem akarok nagyobbat, mert derék és hátfájós is vagyok sokszor, és tegnap mikor mértem az 50-esnek a helyét már éreztem, hogy fölé kell hajoljak igazán.ennek esetleg tudja valaki a nevét?

Valami ilyen minimál nano-ra gondoltam, ez a fajta lámpa külön tetszik

Amúgy nagyjából mindennek megemésztettem az árát, egyedül a lámpán vagyok meglepődve, hogy ennyire drága. De annak se látom értelmét, hogy barnuljon, pusztuljon a növényzet.
Rokonságban van egy nagyobb akvárium, ahol állandóan pusztultak a halak, most már, hogy kezdek egyre többet olvasni a témába sejtem, hogy mennyire nem megfelelő az ottani idő és pénzráfordítás. -
rwin5
őstag
Hálásan köszi!
Nagyon jól összeszedett hozzászólás, igaz többször is elolvastam, és fogom is még
Mai nap folyamán még jobban utánaolvasok az általad leírtaknak, és ha valami nem világos még jelentkezem.
Tegnap Fb csoportban láttam egy akváriumot, engem totál elvarázsolt. Ezt csak érdekességből akarom megkérdezni, hogy egy ilyen 43 literes akváriumban is egészségesen elfér ennyi élővilág? Egyelőre egy akváriumot szeretnék, a 80x40x40-est, de később, ha anyagi dolgok és a szenvedély is engedné, lehet kisebbe, mint ez is belevágnék.
-
rwin5
őstag
Na, ezért örülök, hogy van kikkel ezt megbeszélni, mert így teljesen ráhajlottam a <200 liter akváriumra.
80x40x40 - egyedi vagy készen kapható 80x35x40 lesz akkor a befutó
az optiwhite az 2,5x olyan drága, mint a sima, nem tudom ez egy kezdőnek, mint nekem megéri-e a felárat. Néztem összehasonlítást, tény, hogy tisztább, de szerintem megfelelő részemre a sima is.Valamiért a PH nem enged linkelni semmit most, bocs érte.
Nézegettem most a tartozékokat, sima üvegből:
80x40x40 ~29k - 6 mm üvegből
80x35x40 ~22400 Ft 8 mm üvegből
Világítás: Chihiros B60 LED világítás kézi dimmerrel - 60-80 cm (37W, 2214 lm)
31 890 FtAz nem világos, hogy kell-e külső és belső szűrő is? Van ahol azt olvastam, hogy kell belső és külső is, van ahol azt, hogy belső is elegendő?
EHEIM BioPower 200 belső szűrő 22 990 Ft
EHEIM Classic 250 külső szűrő (2213) + 2 duplacsap + biológiai töltettel 44 990 Ft
EHEIM fűtő automata 200 W (300-400 l) 11 990 Ft - szakik azt javasolták, hogy érdemesebb a 2 watt / liter, ha pár napra otthon van hagyva az akvárium télen pl, és nincs fűtés addig a lakásban.Légpumpából totál vakon vagyok, nincs nagy választék: EHEIM légpumpa + állítható porlasztó 400 l/h
16 990 Ft - ez nagyon overpowernek néz ki.
EHEIM CompactOn 300 szivattyú (170-300l/h)
7 490 FtCO2, ozmó felszerelés - ez kell?
Édesvíz esetén vízteszterből mennyire széleset kell választani?
akváriumi vízkezelők - itt is eltévedtem a sokaságban vagy ezt a tesztelés után állapítható meg?Ez elég az akvárium alá? SERA Thermo-safe 100x40 cm (polifoam)
Kristof93: halaid is vannak vagy mind növényes? Lehet nanoból, ha maradna pénzem, akkor egy növényesbe belevágok, de egyszerre a kettőt nem akarom.
Ha a felsorolásban sok a hülyeség, akkor ne kövezzetek meg érte. A face csoportban is azt olvasom, hogy túl sok információ ütközés van, amennyi infót eddig összeszedtem, azok alapján írtam ezt a hsz-t is, de nem feltétlen jó. Ezért sem vagyok biztos a külső és belső szűrő szükségességében.
-
rwin5
őstag
válasz
Kristof93
üzenetére
Világos, nem negatív fennhangon írtam.
Neked mekkora akváriumod van most?
Még a 80x40x40 egyedi méreten gondolkozok.
Azért nem akarok kísérletezni nano-val, mert egybe akarom most csak befektetni a pénzt, de világos amit írtál, értettem a jó szándékot és bölcsességet benne. -
rwin5
őstag
Hát, lehet még is kisebb lesz. 2. emeleti társasházba lesz vásárolva, és néztem, hogy azért a 300 literes akváriumoknak már elég komoly súlya van szekrénnyel együtt, nem szeretném, ha statikailag bármin is kéne aggódni.
A cég, akivel beszéltem gyártanak egyedi méretet is, de alapesetben ezeket kínálják:
Csak a méreteket tekintve ez jött be a legjobban:
Akvárium - 300 liter - 120x50x50 (8 mm) - ennek a mélysége tetszik, hogy + 10 cm - elvileg statikai szempontból már necces lehet társasházban, ki kellene kérni a statikus jóváhagyását.
Akvárium - 200 liter - 100x40x50 (8 mm), statikai terhelés szempontból ez még pont határeset - aggodalommentes.
Akvárium - 112 liter - 80x35x40 (6 mm) - nem vagyok megalomániás, de ez már nem túl kicsi, ha nagy növényes akváriumot akarnék? Vagy, mint veteránok forgatjátok a szemeiteket, hogy mi a töknek egy kezdőnek ekkora?
Őszinte vélemény?
-
rwin5
őstag
Youtube-n van egy "teszt" videó a szettről és pont a legnagyobb probléma a világítással kapcsolatban volt a szettel, ott is felhívták a figyelmet rá, hogy kevés ide a fényerő, és hogy minimum kéne még egy lámpa bele de az +25k költség.
A fűtő teljesítményére is határesetet írtak. A szűrőére is ilyen határeset kategóriát mondtak.Közben e-mailben beszéltem egy nagyobb kereskedéssel egy közeli városból, és ők készségesen házhoz viszik a nagyobb akváriumtól az összeválogatott szettig mindent.
Szóval az lesz, hogy a kész szettet szerintem elfelejtem és megpróbálom én összeválogatni a kompatibilis cuccokat.
Valami szépet akarok kihozni az akvából, mert grafikus vagyok, szóval rászánom az időt. Azt már látom, hogy elég költséges. Ezt a labdát mindig azzal csapom le, hogy nem iszom, nem dohányzom, ezzel járó pénzt másra fordítom be
Az angol nyelvű youtube csatira midnenképp benézek.Kristof93
A nano-ról letettem, meg inkább most már annak a pártján vagyok, hogy veszek egy nagyobb akvát, amit nem növök ki olyan gyorsan, először úgy is csak élő növényekkel akarok kísérletezni, a halak ráérnek. -
rwin5
őstag
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Először is köszi az ajánlást, olvastam időben, csak még tájékozódtam, hogy mik a lehetőségek, ezért nem reagáltam
.
Ha már van itt egy segítőkész topic, kérdeznék előtte.
Egyedül lakok a lakásomban, aztán szeretnék valami hobbiba belevágni (az akvarisztika régóta érdekelt, csak korábban pénz híján egyáltalán nem vágtam bele, most sincs végtelen pénzcsap, de azért messzebbre tudok végre nyújtózni), szóval ez jónak tűnik.Helyigényt tekintve elég nagy a hely a lakásban az akvárium számára. Azt olvastam most több helyen (sok dolgot fenntartással kell kezelni, így ha butaságot írok, ne vegyétek szándékosnak), hogy nagyobb akváriumnak is van előnye és hátránya. Előnye, hogy könnyebb fenntartani az ökoszisztémát, legnagyobb hátránynak a vízcserét olvastam eddig.
180 és 126 literes akváriumban gondolkozok most. Továbbra is szettben, hogy kompatibilisek legyenek, azt olvastam, hogy az EHEIM márka mondhatni jó.
Két szettet néztem ki:
[EHEIM AquaproLED 126 LED akvárium szett (fekete)]
[EHEIM AquaproLED 180 LED akvárium szett]Viszonylag sok növényt szeretnék, jó megvilágítással.
Később, ha már kialakul az egészséges ökoszisztéma, akkor szeretnék halakat, azokkal kapcsolatban még konkrétan semmi terv nincs, csak annyi, hogy édesvízi lenne az akvárium, az ilyen január, február környéke.Van egy bútorasztalos ismerősöm, azzal szeretnék csinálni alá egy sima bútort. Esetleg ezzel kapcsolatban van tapasztalatotok, hogy milyen magasra érdemes rakni?
Nekem 2 dolog jutott eszembe, hogy sima asztal magasság, vagy egy kicsit magasabbra, hogy ilyen mellkas magasságban legyen.Mindenképp élő növényeket szeretnék bele.
Dekornak eszembe jutott több dolog, de nem tudom ez mennyire hülyeség? Ilyen kicsit kalózos feeling jutott eszembe, valami hajótörött kalózhajó
stb, vagy ez hülyeség és a halak nem szeretik az ilyen cuccokat?Hirtelen ennyi jutott eszembe.
Ahogy írtam élővilággal kapcsolatban nincs konkrét, de ezeket javasolták, amik elvileg megférnek egymás mellett, egy ekkora akváriumban:
razbóra (ezt te is írtad) VAGY lazac 20–25,
páncélos harcsa
6–8 gurámi
2-3 garnéla / csiga -
rwin5
őstag
Sziasztok!
Már régóta szeretnék belevágni az akvarisztika világába, de FB csoportba ahova beléptem, ott eléggé elment a kedvem tőle, mert minimális / semmilyen tudás mellett nem tűnik túl egyszerűnek még belevágni sem.
Viszont ajánlották, hogy vegyek egy kész nano akvárium szettet, szó szerint pár darab hallal.
Esetleg ez jó útnak tűnhet? Bár pár száz méterre lakok egy kisállat kereskedéstől, de lehet még is internetről venném meg a szettet, a halakat meg nyilván személyesen.
Van valami dolog amire oda kell figyelni különösebben az összeállított szetteket illetően? Vagy bölcsebb elmenni a kisállat kerbe? Köszi -
rwin5
őstag
válasz
Motion_Blur
üzenetére
nagyon szép
Új hozzászólás Aktív témák
- Házimozi belépő szinten
- Cyberpunk 2077
- Vezetékes FEJhallgatók
- Napelem
- Bekeményítenek az ügyfelekkel szemben a memóriagyártók
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen széket vegyek?
- Más termékek kárára gyárt több AI gyorsítót idén az NVIDIA
- PlayStation 5
- Milyen monitort vegyek?
- További aktív témák...
- Eladó D1S LED izzók Canbus 160W 25000LM 6000K 2 db
- Eladó új, hibátlan állapotú, EGYSZER SEM HASZNÁLT ASUSINSEARCH OF INCREDIBLE EXTERNAL SLIMDVD-RW SDR
- Hario MINI MILL SLIM PLUS tekerőt keresek, mert elveszett
- Philips Lattego EP5345 Szervizelve I Megkímélt állapot I Tejes kancsó I Garancia I Beszámítás
- Mi Vacuum Cleaner mini kézi porszippantó
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3747, 100% Akkumulátor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honeywell DC313N elemes kapucsengő
- iPhone 16 128 GB Plus White - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
- Macbook Pro M3 Max 16" - 64 GB/4TB/ AJÁNDÉK MAGIC KEYBOARD 3/ 27% ÁFÁS!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Erről nem találtam sok infót. Megerősítésként kb. 10 -10 kg kell mindkettőből ezen kombináció alapján?

Silentfrog