Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- arden: Új robotos magazin építése – 1. rész: Miért hagytam ott a WordPresst?
- arden: Önjavító szoftver (Healing Agent) koncepció és demó
- eBay-es kütyük kis pénzért
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller
Új hozzászólás Aktív témák
-
hoby36
senior tag
válasz
Aszfaltbetya #8849 üzenetére
Köszönöm.Ahol volt ott sok ilyen és diszkosz volt vele.Elég kis akváiumban.
-
Aszfaltbetya
tag
szellemkeshalban az mar nem annyira kicsi
atlag 5 centisen aruljak oket ,
legyen sok buvohelye mert nagyon konnyen bestresszel es elpusztul sajnos ,
ha megszokja az aksit akkor mar nem lessz gond
amire figyelj amikor takaritod oket es kiveszed esetlegesen kulon kell tenni mert kis terben ossze rakva megijed es napokon bellul meghalaz uszonya meggyogyul ne aggodj csak figyelj ra surun a viz legyen 26 fok felett mert szereti a meleg vizet de ne legyen 30 semmi keppen
nekem 2 db van egymas melelt es megvannak tokeletesen
lehet leragtak neki mert valami olyannal engedtek ossze , van egy beta albinom aki ugyanigy jart 2-4 het kellet neki de mar javul
-
_seth_
veterán
Még meggyógyul az
Én ma is alakítottam az akváriumon de most már megvan a végleges kompozíció ugyanakkor a talaj csak vissza lesz alakítva 100% kvarhomokra de ez már csak egy következő takarításkor lesz megoldva addig marad a jelenlegi.
Eheim BioPower 240 beüzemelve, nem semmi cucc, nagyon profi darab, 60 centi magas az akvárium, kb 4-5 cm jelenleg az aljzat és a vízfelszínnél van a teteje a szűrőnek és csak 2 cm marad ki az aljánál, szép nagy darab. Szivacs van benne 2 féle valamint eheim substrat pro.
Külső szűrőben a jelenleg kb fél liter siporaxot kiegészítettem még fél literrel valamint a gyári aqua-nova kerámiát 1 liter mátrixal így teljesen tele vannak a kosarak, az összes cucc tetején pedig egy 2 centis közepes szivacs van így dolgozhatnak a speckó cuccok.
Sera Aqua Test-Box is megérkezett, teljesen új állapotú, minden darabja megvan, folyadékokból csak cseppek hiányoznak, ajándékba pedig kaptam hozzá co2 sera reagenst is, holnap indul a vízelemzés
A növények ellenben nem bírták a kiképzést, egyedül az anubias hozott 2 hét alatt 3!!! levelet így a növények nagyja ment a kukába (elsárgultak, barnultak, és bár nappal nem láttam, hogy a sügérek piszkálnák a növényeket de reggelre mindig voltak leszakadt levelek). A jelenlegi 1 tő anubias mellé hoztam egy nagyot, egy közepeset valamint egy közepeset ami két tő. A gömbmoha maradt valamint a kis tő vízikehely és a valisneria is. A két bújkáló szintén kikerült az akváriumból, helyette egy nagy üreges fatörzs égetett kerámia került bele valamint egy kis fatörzs és még egy apróbb kerámia, mind égetett régifajta, ahogy látom most érzik a legjobban magukat a halak, de valóban szép is lett nagyon, holnap csinálok képet, videót újat
A jbl manado-aquabasias-kugeln így kikerült az akváriumból, sebaj, még egyszer jók lehetnek valamire
-
hoby36
senior tag
Vettem ma egy fekete szellem késhalat és itthon láttam,hogy az egyik mellúszója sérült.Remélem meggyógyul.
-
IreN!CuS
őstag
Próbáltam jobban belemélyedni a dolgokba -bár a munka mellett nehéz-,összeállítottam egy akváriumot.Ez csak kiindulásnak,ha valami fatális dolgot csinálok szóljatok nyugodtan,illetve lehet kifelejtettem ezt azt.Két helyről válogatta össze,szimplán az egyszerűség végett.Nem tudom mely márkák a jók és a kerülendők,így az itt elhangzott márkanevek alapján próbáltam kiindulni.
Akvárium :
100x50x50cm-es, 250 literes, 8mm-es üveg 21.990 Ft
120x50x50cm-es, 300 literes, 8mm-es üveg 26.300 Ft.
120x50x60cm-es, 360 literes, 10mm-es üveg 35.500 Ft (ezt már nagynak is tartam meg ismerve a keretet picit drágának is)
Szűrökkel problémába futottam nem tudom hogy vegyesen kell-e/érdemes-e (belső+külső) vagy elég csak egy "nagyobb" külső.Amit még nem tudok az az,hogy mennyire érdemes "kicentizni" ez a dolgot.Szóval egy 300L-es akváriumhoz egy 300L-re szabott szűrő vagy mondjuk egy 250L-es akváriumhoz egy 300-as szűrő.Illetve talajszűrő mennyire fontos?
Eheim 2036 Ecco Pro 300 külső szűrő - töltettel 31.190 Ft [link]
Belső szűrő Eheim Aquaball 130 moduláris belsőszűrő - 180 - 550/h [link]
Fűtő
Jager 150 akváriumi fűtő - 150W [link]
Mint írtam,tetőtér nyár meleg stb stb,ezért gondolkodtam a fűtő berendezés mellett egy hűtőn is,bár nem tudom mennyire fontos illetve amiket találtam mennyire ajánlott.
Levegőztető
Tetratec APS 300 légpumpa - 300 lph[link]
Világításnál meg teljes mértékben kínai,bár gondolom növény/hal függő
Növények/halak :
Sziámi algaevő [link]
Nem tudom,hogy ez a hal mellé még mit lehet tenni.Mindenképp szeretnék legalább 2 de inkább 3 féle halat.De szeretném elkerülni a vérontást
A növényeket értelemszerűen a halakhoz szabnám.Így egyenlőre nem nagyon nézegettem őket,bár van egy ami elsőre nagyon megtetszett a sok közül.[link] Lehet kicsit giccses de elsőre jól hangzik
Szívesen várom az észrevételek,illetve miket hagytam ki,miből kéne más stb stb.
Aszfaltbetya nem felejtettelek el felhívni csak az a fránya időhiány.Délutános félig estés műszak,este 10-11kor meg nem szeretnélek zavarni
-
-
_seth_
veterán
-
myk74
senior tag
Ha valakit esetleg érdekelne:
Eladó egy vadonat új Eheim 2032 Ecco Pro 130 külsőszűrő.
Nyertem!Nincsen rá szükségem.
[link]
Csak kibontva volt,vizet nem látott,perlon hiányzik belőle de adok hozzá egy adag új sera perlont!
Szintén eladó egy használt, de szép tiszta állapotú,csöpögésmentes, rendszeresen karbantartott
Eheim 2036 Ecco Pro 300
[link]külsőszűrő.Töltettel, ami kékszivacs,kerámiagyűrű,substrat pro,és gyári perlon a tetején,
előszűrőben gyári szivacs.
18000ft/db az ára a szűrőknek
Képeket kérésre küldök a használtról!
Érd:06204118265 illetve privátban -
kymco
veterán
Szombaton veszünk az akvárium pluszban egy 144 literes aksit
-
engusz
veterán
Van 10 db (4 hím, 6 nőstény) Popondetta furcata - Kék szemű villásfarkú kalászhal, akiktől szeretnék megválni. Ha érdekel valakit, akkor Budapesten átvehetőek. Az ár és a részletek privátban.
-
_seth_
veterán
válasz
Aszfaltbetya #8834 üzenetére
Áh, nincs hova tenni így is nálam mostantól létszámstop (na jó még 1-2 auratus jöhet de csak pici)
És ezeket sikerült nagy hirtelen összeszedni:
9 db Napfény császársügér
7 db Yellowsügér
3 db Citromsügér
3 db Jéghátú nyílsügér
2 db Négycsíkos torpedósügér
2 db Porcelánsügér
2 db Nyasszai karcsúsügér
2 db Zebra Tilápia
2 db Páncélos harcsa
2 db Alganyaló
1 db Türkiz aranysügérA 9 db napfénysügér az trükkös mert 3 belőle az nem egészen napfény... olyan mint egy zebra sügér a mintája de kék a feje és narancsok az úszói, lehet valami keverék
Idővel pedig ahogy nőnek majd kialakul, hogy mi is marad végleg, most még csak 1 yellow van ami nagyobbacska és a két hatalmas szájú de csak kb 7 centis tilápia, azok viszont többnyire a háttérben bújnak el és elő sem jönnek... az sem tuti, hogy tilapiak, még nem tudta megmondani senki sem, hogy milyenek is pontosan. A halak többsége pedig 4-5-6 centis így még elvannak szépen de idővel ez a létszám biztosan nem lesz tartható, ellenben sikerült mindhez igen jó áron hozzájutni így még ha tovább is adok 1-2 halon akkor sem bukok semmit
A jéghátúak nagyon szépek de a többi császár is, végre van élet benne
Sera testbox kb holnap már meg is érkezik valamint egy szűrőt is újítok: eheim biopower 240-est. A növények ellenben pusztulnak, valami nagyon nem jó a vízzel és nem jövök rá, hogy mi, táptalaj, jbl kugeln, carbo stb, már folyadékokat nem is adagolok amíg nem lesz kielemezve a víz, utána pedig meglátom mit lehet tenni a növények érdekében. Az anubias és a gömbmoha olyan életteli és szép amilyet még nem is láttam de a többi szó szerint szétfoszlik, és még csak nem is a sügérek szedik szét a növényeket. -
_seth_
veterán
válasz
Aszfaltbetya #8831 üzenetére
Engem nem zavart viszont szép halacska
Ui.:
Ki tudja, hogy ez milyen hal:
[link]Tilapia néven került hozzám de ilyen Tilápiát nem találtam
Egyik halat sem bántja, sőt még a yellow sügérek is megcsípték itt-ott ismerkedés címszó alatt, békésen szorosan párban úszkálnak, még inkább ezek félnek a többi haltól pedig az akváriumomban nagynak számítanak.
-
weresgyufa
tag
válasz
IreN!CuS #8826 üzenetére
Nem kell félni, én azt mondom használt akit vegyél, azt ki lehet hozni olcsó pénzből
én a 750l-erst vettem 60E-ért házhoz hozva bútorral mindennel, csak növények meg halak kellettek bele
Ha van helyed akkor azt tudom mondani mint az előttem szólók is, 100l alatt ne is gondolkozz, sokkal hamarabb beáll a víz egy nagyobb akváriumban mint egy kicsiben, kevesebb vele a gond és ha Low-Tech-ben gondolkozol, akkor a havi költsége sem lesz sok, növényekből, Microsorium, Anubias, Bolbitis, néhány Valisneria és Crypto féléket tudom ajánlani, ha kicsit tápozol is, azt az első három nagyon meghálálja majd, de alapvetően nem nagy fény kell nekik. Jó tanács még, hogy ha keresgélsz, akkor a magas akváriumokat kerüld, ezekhez mindenképpen erős fénnyel kell világítani mert a vízen nem tud lehatolni a fény az alső rétegekbe, szóval az ideális magasság 40-60cm közt, a hossz az nem számít, sügiknél igen, minél hosszabb annál jobb, több hej jut a dominánsabbaknakés van úszótér is rendesen.
Mélységre én azt mondom 40cm legalább, mert akkor tudsz több féle növényt ültetni és zónákat kialakítani, természetesen, ha van hely akkor itt is érvényben van a minél mélyebb annál jobb, bár 90cm fölötti mélység a rájáknak a jó, ilyen mélységnél már nem olyan látványosak a kisebb halak, csak max nagy rajban tartva.
Ajánlom neked az akvarista.hu, aprod, jofogas, vatera, expressz, addel stb stb honlapokat, lehet jót kifogni ha nem sietős a dologpl most csúsztam le egy 500l-esről ami potom 20E volt... de ugye itt az is kérdés mi az amiért el tudsz menni, távolságot tekintve, de egy jó akiért megéri akár 200km-t is utazni.
remélem segítségedre vált az iromány
-
albert8
veterán
válasz
Aszfaltbetya #8827 üzenetére
Igy[link]
-
_seth_
veterán
válasz
Aszfaltbetya #8827 üzenetére
Kicsit nagy lett a kép de a szép diszkosz kárpótol
-
Aszfaltbetya
tag
-
_seth_
veterán
-
IreN!CuS
őstag
Sziasztok!
Már régebb óta érdeklődök az akváriumok után,mindig is foglalkoztatott a téma.
Én most lett meg a anyagi háttér illetve végső elhatározás,hogy belevágnék.De sajnos nem értek hozzá illetve semmilyen tapasztalatom sincs.Elolvastam már ~500 hsz-t,meg jó pár oldalt is végignéztem,de azért bőven maradt megválaszolatlan kérdésem.
Olvastam,hogy nagyon fontos az állandó víz hőfok,na most én egy tetőtéri szobában lakom,ahol télen 20-22 C van nyáron egy melegebb d.u elérheti 33+(sokszor verte a 36-37 fokot is). Én ezt amatőrként nem tartom ideálisnak és mivel feleslegesen nem szeretnék halakat kinyírni illetve bele ölni x tízezreket,így letudok mondani róla
Ezen kívül azt sem tudom egy kezdőnek mekkora lenne az ideális akvárium méret?A belső "dolgokat" sem tudom..milyen halat milyen halall lehet egy akváriumban
tartani,növények,stb stb.Illetve amit rátudok szánni anyagi oldalról az 50 max 60 k.
Munkámból kifolyólag csak is hétvégente van lehetőségem elvégezi a különböző tisztításokat/takarításokat,így túl olyan akvárium semmiképp sem szeretnék amiket 3-4 naponta mindenképp karban kell tartani.
-
_seth_
veterán
Ui.:
Megérkezett a csíkos torpedósügér pár valamint az 1 hím és 2 nőstény császársügér. Szép különleges halak
Még csak keresgélik a helyüket az akváriumban de búvóhely van bőven így ezzel nem lesz gond szerintem
Belső és külső szűrő is megtisztítva az új halak fogadásához valamint a 30% vízcsere is megvolt
A növények viszont nem érzik túl jól magukat, kivétel az anubias ezalól mert az máris két új levelet hozott pedig ismert tény, hogy lassan nő. Barnulnak, sárgulnak pedig:
JBL Aquabasis táptalaj benne egy JBL kugeln tápos bogyóval ezeken pedig JBL manado, Happy plant carbo/plant/ferro adagolása papírforma szerint és az anubias imádja a körülményeket de a rotala, vízibúza, páfrány nem túlzottan kedveli de lehet idővel helyrejönnek. Még a gömbmoha is olyan szép egészséges amilyet soha sem láttam ezelőttAlgásodás nincs az akváriumban.
-
Gordiann
őstag
Így értem, köszi szépen!
Eladnám egyébként, de akkor még kitalálom mi lesz vele...lehet ajándékozás,
karc is van 1-2 rajta sajnos a kavicstól meg algatörlés miatt...lehet inkább ajándékozom majd.... viszont van egy világításom hozzá, azt anno 12k-ért vettem, talán azért kapok valamit majd... meg egy akkoriban komolyabbnak számító külső szűrőm lenne még, utánanézek majd milyen pontosan...
-
mdk01
addikt
válasz
Gordiann #8809 üzenetére
Sztem hogy van e benne a víz vagy nincs az nem sokat jelent az élettartamba. A szilikon öregszik így is, úgy is.
Nem sokat érhet amúgy, max a szabott üveg árának a felét, mivel ha az ember szétvágja lapokra az aksit és újból összeragasztja akkor ugye megnyerte az üveg árát és van egy "új" aksija. -
Gordiann
őstag
Sziasztok!
Lehetséges arra a kérdésre válaszolni, hogy általában meddig bírja egy normál ragasztott akvárium ha nincs benne víz kb 5 éve, és kb 5 évet volt használva előtte? Simán működőképes lehet még? Milyen értéke van egy ilyennek? 150L-es, akvarista nagykerből lett vásárolva, akkor azt mondták, hogy ez így még jobb is mint a bolti "összetákolt" üvegek, állítólag erősebb...
Na szóval remélem érthető a "problémám"
-
_seth_
veterán
Én komolyabb technikára szavaztam
, már most is 26-27 fokos az akvárium estére.
22,9 fokos a szoba és 26,5 fokos az akvárium és kint csak 16,2 van, nyáron el lehet képzelni még mennyit emelkedne a hőfok ezért is kezdtem még most bele
Arra is gondoltam, hogy 1 db 230 mm-es ventilátort tegyek a tető közepére ami szívná ki a levegőt a tető alól és azt pl hajtanám 5V-ról.
-
_seth_
veterán
Elkezdtem az akvárium hűtésének a tervezését, egy 12V digitális termosztátot már rendeltem is, a neon csövek trafói át lesznek helyezve, hogy ne az akváriumot fűtsék bár ha kellően jó lesz a hűtés akkor hagyom a trafókat a csövek mögött. Egy 220V-12V adapter adja majd az áramot és 80 mm-es ventiből lesz kettő, egy fúj egy szív vagy nagyobb de akkor a tetőre kerülnek fel, ez még kiderül, végülis nem olyan bonyolult, inkább csak a párolgás miatt kell majd figyelni a vízszintet mert a venti miatt növekszik a naponta elpárologtatott vízmennyiség.
Vízelemző szettet is veszek majd, hogy végre meglegyen minden
-
kymco
veterán
Tervezek venni egy nagyobb akváriumot. De ehhez elég drága az aktív talaj (aquatic nature pro soil), többe jönne ki, mint az új aksi maga. Jó megoldás lenne, ha az aktív talaj felét, harmadát kaviccsal helyettesíteném? Persze alul a kavics, felül az aktív talaj, mert egyrészt könnyen porlik, másrészt jóval könnyebb a kavicsnál...
-
_seth_
veterán
Az akvárium lakóit némileg átrendeztem:
A szivárvány törpesgügérek és a kakadu törpesügéreket visszavittem mert a dél-amerikai és az afrikai halak között bandaháború volt kezdődőben és ezt megelőzve a dél-amerikai halakat visszavittem a díszhal boltba, és kapok helyettük császár valamint torpedósügéreket így hamarosan ez lesz a felállás:5 db Yellowsügér
3 db Citromsügér
3 db Császársügér
2 db Torpedósügér
2 db Porcelánsügér
2 db Páncélos harcsa
2 db AlganyalóNövény is van bőven szerencsére nem eszik, a külső szűrő is szépen teszi a dolgát
Kezd beállni az egész
Új hozzászólás Aktív témák
- Linux felhasználók OFF topikja
- Be is futott a Honor GT Pro
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- One mobilszolgáltatások
- PlayStation 5
- Politika
- Ujjal lehet mutogatni a Huawei csúcsórájára
- Így változat a Xiaomi 16 dizájnja
- Ingatlanos topic!
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Beszámítás, 27% áfa, 5db Sapphire Nitro+ RX 9070XT 16GB készletről BOMBA ÁRON!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Samsung Galaxy S25 Ultra Titanium Black Használt, újszerű állapotban
- PS3 Játékok 1500Ft/db - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Android 4K TV okosítók / új állapotban / 12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest