Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gerner1
- sziku69: Szólánc.
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
twi452
senior tag
válasz
bringasisti #31348 üzenetére
Egy növényes akváriumban előfordul, hogy ha nincs minden rendben akkor a növények fehérjét nyomatnak a vízbe ami a felszínre emelkedik és ott elszaporodnak a baktériumok. Ettől ilyen olajos rétegnek tűnő cucc lesz a felszínen. Ezért szokták használni ott ezeket.
-
Skillet
addikt
Jól működik az eheim, csak hülye megoldásai vannak. Azon csodálkozom, hogy ennyi év után sem adtak ki belőle valami ápgrédelt, javított verziót. A szűrő tisztítása nagyon gáz. Szívó rész sem túl jó, az a 4 nagy beömlő nyílás nem a legjobb ötlet.
EZ viszont hibátlan... lenne. Minden szempontból átgondoltabb, mint az eheim, de valamiért nem az igazi. Néha nem akar rendesen szívni. Majd még teszek vele egy próbát. Csak linkre nem szívesen rendelgetek hozzá pumpát... de lehet, hogy az a baja. Passz. -
bringasisti
őstag
válasz
Eugene Roe #31345 üzenetére
Sportolok
-
Eugene Roe
őstag
válasz
bringasisti #31342 üzenetére
Neked elhiszem :D én hetente egyszer nem adok enni, azt jól bírják, de félek, hogy a sügér megenné a garnikat, ha sokat koplaltatnám.
(Azt egyébként nem mondtam, hogy belehalnak, csak azt, hogy élőlényt én nem hagynék 1 hétre kaja nélkül :) )
Olyan volt, hogy péntek este etetés, aztán utána legközelebb vasárnap este. Sügér majd kiugrott az akváriumból, mikor lekapcsoltam a szűrőt (etetéshez), de maradt még garnéla (igaz 60-ból sose látok többet 10-nél).
Az elzsírosodás az emberekre is igaz
-
bringasisti
őstag
válasz
Eugene Roe #31339 üzenetére
Csak jót tesz nekik ha egy hétig semmilyen kaját nem kapnak.
-
Skillet
addikt
válasz
Egyébként nem találom az alin
-
Skillet
addikt
válasz
Ezt most hallom először halak esetében. Eddig mindig volt valaki, aki etesse őket, azért nem foglalkoztam ezzel, de sokszor, sok helyen belefutottam már abba, hogy kb 1 hetet gond nélkül elvannak a halak. Most akkor mégsem?
-
Skillet
addikt
válasz
Eugene Roe #31321 üzenetére
na majd kitalálom.
(#31322) oszy
köszi. igen, azzal szoktam. az utóbbi időben erősen lusta voltam. meló, gyerek, stb... az aki háttérbe szorult.(#31323) Alg
a porok már megvannak, a micro-ból is van egy jó időre. meg így hosszabb távon olcsóbban is jövök ki.pár kérdés... nyaralásnál lehetnek a halak kaja nélkül? 1 hétről lenne szó. nem szívesen kérnék meg erre senkit.
másik... felszínleszívó. van ajánlott? jelenleg ILYEN van fehérben, de már erősen fárad. és talán jobb lenne különválasztani a felszínleszívót a külső szűrőtől, hogy ne annak rontsa a teljesítményét. korábban voltak erre próbálkozásaim, de nem túl nagy sikerrel.
ez a kettő lett kipróbálva: KATT és KATT
az eheim minőségi, jól szív, de pucolni nehézkes és a pipa (szívófej, bigyó, izé... hogy hívják?) kialakítása is borzalmas. hatalmas likak vannak rajta, mindent és mindenkit beszív, hamar eltömődik. mókoltam, raktam rá valami hálót, de attól még a szivacs pucolása szerintem nagyon gáz.
az ocean free sokkal jobb megoldású, gagyibb anyagokból és valami a szívásával sem stimmel. van, hogy jól szív, de van, hogy az istennek sem, hiába pucolom ki a szivacsot, nem azzal van baj.
tudtok valami jó alternatívát? kínából is jöhet (aliexpress és társai).
találtam párat, de szerintem mindegyiknél a szűrő pucolása necces. az oceanfree-nél az nagyon korrekt!
lehet hogy tennem kellene vele még egy próbát, csak új motort (szivattyút) kellene hozzá rendelni. -
oszy
veterán
válasz
szabolcs77 #31335 üzenetére
eBay-eset vegyél! Szívó és nyomó ágat is kapsz olcsón és jót!
-
Eugene Roe
őstag
válasz
szabolcs77 #31335 üzenetére
Ki kell ékelni, ha feszes a cső (rövid), akkor hátra húzza a fejet a felszín felé.
Ha bő (hosszabb, mint kellene) akkor belenyomja.
Itt láthatod, nekem egy szivaccsal van kiemelve a feje, mert lusta vagyok levágni a szilikon csőből :) vastagabb szivacs jobban kiemeli a fejet. (mosogatószivacsot méretre vágsz mondjuk, kb 50ft 1 db)
-
haxiboy
veterán
válasz
szabolcs77 #31333 üzenetére
A lily pipe tökéletes csak be kell állítani hogy kicsit felfelé nyomja a vizet. Nem kell nagyon erősen fodrozni elég ha mozog valamennyire. Szerintem nálad elég közvetlen a vízfelszín közelébe raknod a lily pipe-t és máris mozog a felszín. CO2 mellé pláne nem ajánlott a levegőztető, mert rengeteg CO2 megy feleslegbe.
Ha csinálsz videót meg tudom mondani hogy jó-e vagy sem a felszín mozgása.
Nálam a 200l-ben szintén Lily-vel van megoldva, 0 hangja van.
-
szabolcs77
tag
válasz
haxiboy #31327 üzenetére
persze a vízfelszín mozgatás meg buborékolttatás teljesen megfelelő, de mindegyik hangos. Ezért keresnék olyan megoldást ami hangtalan vagy legalábbis halk. A levegő pumpát nem kívánom becsomagolni, mert nem szeretném ha lángra kapna...
Külső szűrő van és üveg lily pipe ([ilyen], viszont ha ezt nem a vízfelszín alatt van és mozgatja a felszínt akkor szintén hangos.
CO2 van és a 70L-es akváriumban vannak még neonok is.
Korábban esőztető volt és azt gond nélkül be tudtam úgy állítani, hogy fodrozza a felszínt, lehet egy üveg esőztető lenne a megoldás a fodrozásra? mert az hangtalan is egyben.ilyen [diffuzor] esetén a nyomóágat akkor el kell ágaztatnom? mennyire lesz hangos? Meg akkor ez folyamatosan megy, co2-t nem kergeti ki?
-
bringasisti
őstag
válasz
Eugene Roe #31331 üzenetére
Nem mindegyik szűrő tudja, buborékot fúj a vízbe
-
Eugene Roe
őstag
válasz
bringasisti #31330 üzenetére
Azt úgy hívják? :) Belső szűrőn azt a kis csövet.
-
bringasisti
őstag
válasz
Eugene Roe #31329 üzenetére
Diffúzor
-
Eugene Roe
őstag
válasz
szabolcs77 #31325 üzenetére
Belső szűrő levegőztető pipával?
Gondolom oxigén kéne a jobb szaporodáshoz.
#haxi: ikra keltetésnél meg pici halnál jobb eredményt kapsz az extra oxigénnel. Legalábbis ezek mások tapasztalatai :)
Ha csak nézegetni akarod a garnikat, akkor tényleg elég a vízfelszín mozgatása.
Hátfalra akasztós szűrőnél a vízesés és az általa babrált vízfelszín is jó.
-
haxiboy
veterán
válasz
szabolcs77 #31325 üzenetére
Elég ha mozog a vízfelszin egy kicsit, oxigén hiány nagyon ritkán fordul elő. A levegőztető célja is a vízfodrozás.
-
szabolcs77
tag
Sziasztok!
Garnélás akváriumokba (20L és 70L bruttó ) mivel lehetne kiváltani a légpumpát (Eheim mindkettő)?
Mennyire használható a Söchting Oxydator cucc ilyen méretű akváriumokban? -
Directors
senior tag
Sziasztok!
Ti a vasat foszfátot és nitrátot mikor szoktátok mérni ? Heti vízcsere előtt ?
-
Eugene Roe
őstag
válasz
Skillet #31320 üzenetére
Neked lowtech növények vannak lowtech akvárihoz, ráadásul egészségesnek tűnnek a növények. Szerintem próbáld ki az oldal Kálium ajánlásának a felével 1 hónapig, aztán meglátod, hogy mi lesz.
Co2 nélkül a foszfát és nitrát emelés csak algát fog eredményezni. (Co2-vel is eleinte :))
A csak kálium + micro az egyenlő lesz ezzel: [link] szerintem neked ez elég.
-
Skillet
addikt
válasz
Eugene Roe #31319 üzenetére
ejj, sok dolgot nem írtam, kihagytam. nincsen CO2, csak carbo. a carbo a sok ecset alga ellen tűnik hatásosnak, ezért maradt. digitális patikamérleg van. az aki 120 literes brutto (100x30x40). a szűrés egy külső Atman 1200, meg egy belső 400-as Juwel. a világítás jelenleg 39W T5, de van mellette egy másik ugyanilyen cső is, csak ki van kötve.
KATT és KATT. ilyen az aki.
van cryptocoryne wendtii brown, anubias nana, ceratophyllum demersum,
Cabomba Caroliniana, Pistia stratiotes.
napi adagolás volt eddig. hogy érdemesebb, heti vagy napi?
KH2PO4-re nekem EI szerint ez jön ki:
az üvegem 400ml, 8.8gramm kell bele, ebből 5ml/nap. ezt visszafejtve kb 0.8 gramm jön ki hetente, nem 2,3
vagy te másképp számoltad? elvesztem.
K2SO4-re viszont 57gramm jön ki (400ml-re)ez eddig nálam 12 gramm volt.
de rájöttem, miért. a KNO3 viszont 20gramm volt. de azt már nem adagolom.
tényleg elvesztem, mert csak egy-egy tápot lehet kiszámolni külön külön. de az arányok, mennyiségek változnak, ha más tápot is adagolunk. -
Eugene Roe
őstag
válasz
Skillet #31318 üzenetére
https://barrreport.com/pages/planted-tank-nutrient-dosing-calculator/
A foszfáthoz ékszerészmérleg ajánlott, mert a heti adag ilyen 2,3g (és ez a bőven adagolt).
Ha sok hal van és közben lowtech, akkor kezdetben próbálkozhatsz csak káliummal. Halkakiból és nem megevett haltápból jut be nitrogén + foszfát.
Ha van co2 akkor szerintem a halkaki már nem elég.
Össze lehet őket keverni üvegben, de változó, hogy mennyit tudsz feloldani egységnyi vízben. Egyikből pl 100g oldódik fel 1 literben, másikból meg csak 70g ami alapból nem egy tragédia, ha egyből beleöntöd.
-
Skillet
addikt
növénytápozás: van itthon saját beszerzésű (külföld) micro, és vannak porok (k2so4, kh2po4). micro nagyjából oké... de kálium szulfátból és foszfátból mennyit kellene adagoljak? össze lehet őket keverni egy üvegbe? van kno3 is, de van elég hal, gyanítom, akkor nem kell. hetente van 50% vízcsere.
-
Alg
veterán
Tegnapi meglepi:
Nagy nyírás volt megint, szinte az összes Ludwigia és Bacopa a víz fölött volt már, tiszta dzsungel volt az akvárium.
Szóval kihúzgáltam a régi felkopaszodott szárakat és csak a szép algamentes hajtásokat tettem vissza. A meglepi ott jött hogy miközben a hajtásokat válogattam, megláttam hogy az egyik Bacopa kivirágzott
A Microsorium továbbra is makkegészséges és hatalmas, lassan arra is sort kell keríteni de valahogy nincs szívem megnyírni meg kidobni a levelek végén fejlődött új hajtásokat...
-
haxiboy
veterán
válasz
KisTücsök #31314 üzenetére
Szia!
Sakura Orange színváltozatnak néz ki. Viszont a garnélák nagyon stresszelősek, sajnos saját bőrömön tapasztaltam meg hogy inkább kinyúlnak minthogy idegeskedjenek. Kiugrálnak
megfulladnakstb...
Éhezni nem fognak a garnik mert mindenevők, ha nem steril az akváriumod akkor nem lesz baj velük.
Viszont vízparaméterekre elég érzékenyek, főleg az ammóniára és a nitritre, ezeket mérni kéne főleg ha újonnan indult az akvárium. Ha új az üveg akkor szilikátot sem árt. -
KisTücsök
addikt
Sziasztok!
Előzmény kicsit lejjebb. Úgy döntöttem, h a 40 litereset használom egyelőre csak, most van benne kb 8 guppi, meg két zebra hal. Ezekhez vettem egyelőre 3 sakura garnit ([link] ez ugye sakura? a városban lévő egyetlen állatkereskedés eladója maradjunk annyiba, h lehet látni, nem igazán élvezi amit csinál...). Azért hármat, mert úgy olvastam, h érdemes először csak ennyit, hogy megnézzem, hogyan érzik magukat. Sajnos időközben egy elpusztult. Fogalmam sincs miért, egyébként csak azt látom, hogy talán kicsit félénkek, leginkább a növényekben bujkálnak. A halakat nem nagyon érdeklik a garnélák. Az, hogy félénkek, betudható az új környezetnek, meg hogy kevesen vannak? Tervezek venni hozzájuk jövőhéten még 7-8-at, ahogy olvastam kb tízzel érdemes indítani. Nem tudom volt-e bármi értelme beszerezni csak ennyit egyelőre, vagy várjak még a többivel esetleg... Egyébként víznek az előző kicsiből öntöttem át, plusz a maradékot pótoltam újjal.
Van külön halas tápom, meg garnis, ellenben a halak eszik a garnisat is, nem tudom, hogy mennyi jut el hozzájuk, de attól nem kell tartanom, hogy éheznének vagy ilyesmi? Jut elég "maradék" nekik gondolom.
jah meg vettem pár növényt is. Mármint igazit.
-
-
Directors
senior tag
válasz
haxiboy #31291 üzenetére
Szia!
Sikerült végre beszereznem a vas tesztet is.
Vas 0,05mg/L
Nitrát 15mg/L
Foszfát 1mg/L
Gh 12 KH 6
Napi 8 órát világítok.
Érdekes mert az egyik növényem alsó levelei olyan mint ha málnának szét és ilyen barnásak. Nem olyan szép zöldek mint az új hajtások. Nem tudom mi lehet. Jahh a növény az érdes tócsagaz " Ceratophyllum demersum. "
Szerintetek ? -
knorbi90
csendes tag
Sziasztok,
Az elmúlt időszakban kicsit elszaporodtak a guppik az akvámban. Mit tudnék a kicsikkel csinálni? Esetleg tudtuk valami helyet Budapesten ahol be tudom őket adni, vagy felajánlani valahol?
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
- Call of Duty: Modern Warfare III (2023)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hobby elektronika
- Motorola Edge 30 Neo - wake up, Jr...
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- alza vélemények - tapasztalatok
- Samsung Galaxy Tab S8 Ultra - szépséges a szörnyeteg
- Túra és kirándulás topic
- Bittorrent topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi 9 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest