- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
Új hozzászólás Aktív témák
-
joysefke
veterán
Sziasztok!
Barátnőm hozott keretbe készíttetett a 112-es Ofotértben lencsét. Ezzel kapcsolatban szeretnék kérdezni egyet-kettőt, mivel nem mozgunk otthonosan a lencsék és dioptriák világában
1, A szemét (-4,75 +0,5) illetve (-4,25 +0,5) nek mérték, ez a "Mért adatok" sorban van, ahol a második szám a cilindert jelöli.Az elkészítendő szemüveg pedig az adatlap alapján így néz: (-5 +0,5) illetve (-4,5 +0,5) legalábbis ezek az értékek szerepelnek a "Távoli MONO korr.", "Távoli BINO korr" illetve "Távoli szemüveg" sorokban (mindhárom sorban ugyanaz)
Nos az első kérdésem az lenne, hogy honnan adódik a 0,25-ös különbség?
2,
Az említett lencsékért, tehát (-5sph +0,5cyl) illetve (-4,5sph +0,5cyl) berakási díjjal (2200Ft)eggyütt 36180 FT-ot fizetett, ezért 1.6-os lencséket kapott, egy alap (zöld) tükröződésgátló van rajta más réteg állítólag nincs rajta.Kérdésem az lenne, hogy a 34000Ft az reális-e a két darab cilinderes 1.6-os lencséért, vagy átverték?
3,
Mivel az elkészült lencséről semmilyen adatlapot nem kapott ezért azt sem tudom mi a lencse fantázianeve, illetve milyen rétegek vannak rajta, a számlám: RP 60A3 7575 szerepel a lencse megnevezéseként.
Mond ez valakinek valamit?
Létezik, hogy nincs karcálló réteg a műanyag lencsén??
Ha igen, rakathat rá utólag karcálló réteget?4,
A hozott keretét szépen összekarcolták lencseberakás közben, így 50000Ft-ért van egy szemüvege amelynek mindkét szárán a lakk a fémig fel van karcolva. A 112-es Ofotértben mereven elzárkóztak attól, hogy az általuk okozott kibát valahogy helyrehozzák. Kérdésem:Lehet valahol/valahogy javítani a lakkot? Néhány négyzet-milliméterről lenne szó, de akkor is zavaró, hogy a nulla-kilóméteres szemüveg karcos.
üdv
J. -
donjohnson
addikt
válasz
donjohnson #998 üzenetére
látom nem vagytok túl aktívak.
na időközben visszamentem egy másik helyre és kiderült, hogy nincs semmi gond. a szemvizsgálat meg a szemüveg is jól sikerült, az általam észrevett "hiba" pedig a vékonyított lencse sajátossága. eddig nem volt vékonyított lencsém, ezért nem tudtam. -
donjohnson
addikt
válasz
donjohnson #997 üzenetére
jah és 50%-os vékonyítású, az előző lencsék simák voltak.
-
donjohnson
addikt
sziasztok,
most csináltattam új szemüveget a vision express-nél és azt vettem észre, hogy amikor nagyon éles szögben próbálok nézni valamit a szemüvegen keresztül, akkor az a rész már homályos. tehát olyan mintha beszűkült volna a látóterem, a szemem sarkából nem látok rendesen pedig előző szemüvegnél nem volt ilyen gond.a bal -4,5-ről változott -5,5-re, a jobb pedig 5,5-ről 6,25-re. a cilinder maradt ugyanolyan.
szóval szerintetek ez normális ilyen dioptriájú szemüvegnél vagy elcsiszoltak valamit és menjek vissza? -
xdx@
aktív tag
válasz
ferkoboy #994 üzenetére
Régivel távolra már semennyire nem láttam, ezért mentem el szemészhez.
Igen, ez érdekes, tisztán emlékszem, hogy a régivel távolra már új korában is sokkal rosszabbul láttam, mint ezzel.
De lehet, hogy rosszul értelemezem, amit mondasz.
Egyelőre még nagyon fura az újat hordani.
Az orvos azt mondta, fél év múlva menjek vissza. -
ferkoboy
senior tag
Számít.
Előző szemüvegeddel volt gondod/bajod?
Ha nem -így látatlanban - akkor azt mondanám, hogy lehet az újjal alul leszel koriigálva. Azaz a szemüveg mögött távolra nézéskor is igénybe fogod venni a szemlencséd alkalmazkodóképességét. (ami nap végére fáradtságérzésként jelentkezhet. De nem biztos, hogy ezt tényleg meg fogod érezni!)
Látatlanban nehéz.
Amenyik vizsgálat eredményében - vizsgálóban - jobban bízol, azt csináltasd meg, illetve ahhoz menj vissza.Üdv: Ferkó
-
ferkoboy
senior tag
-
xdx@
aktív tag
Kb. két hete voltam szemésznél:
Jobb:
Sph.: +2,0
Cyl.: +1,0Bal:
Sph.: +2,0
Cyl.: +1,253 évvel ezelőtti adatok:
Jobb:
Sph.: +3,75
Cyl.: -0,75Bal:
Sph.: +3,5
Cyl.: -0,5Valaki hozzáértő kielemezhetné az adatokat!
-
HXY
addikt
Sziasztok!
Ma voltam a látásvizsgálaton.
Azt mondták nem kell szemüveg, de a bal szemem nem tökéletes.
A jobb az tiszta 0.A bal meg:
sph: M00,25
cyl: 00,50
ax: 13Ezek mennyire rossz értékek?
Üdv.
HXY -
Gergello
addikt
Tappancs cserét mennyiért csinálnak kb.?
-
koshmar
addikt
válasz
ferkoboy #980 üzenetére
Akkor nekem bizonyára van asztigmiám, ha a lencséken van +1.0 cyl.
Azt hiszem, a tengelyállást is tudom.
A balnál 97 fok, a jobbnál 90.
(Legalábbis gondolom- ezen a kórlapon láttam egy olyat, hogy 'A' (feltételezem Axle) és utána jöttek a fenti értékek)Persze ezek tavalyi értékek.
-
ferkoboy
senior tag
A szemtengelyferdülést felejtsd el! Az koránt sem ez! Elég sok helyen TÉVESEN használják ezt a kifejezést - még orvosok is. A kettőnek semmi köze nincs egymáshoz!
Az asztigmiát lehet korrigálni cylinderes szemüveglencsével. A cylindernek meg van egy tengelyállása, amit fok-ban adunk meg (annak megfelelően, hogy adott személynél az ő asztigmiáját hogyan korrigálhatjuk a legjobban). -ez most így nagyon leegyszerűsítve.
-
ferkoboy
senior tag
Szia!
Keret és PD (pupilla-távolság) függő a dolog, és az sem mindegy, hogy milyenek a te igényeid lencsék vastagságát tekintve.
Elkészíthető többféle törésmutatójú műanyagból isés üvegből is. Minnél nagyobb a törésmutató, annál vékonyabb lehet adott dioptria esetén a szemüveglencsék széle.A fejlesztések műanyag lencsék esetén folynak. Pár évente megjelenik egy-egy ujabb generációs műanyag-fényresötétedő lencse, melyek annyiban jobbak az elődeiknél, hogy hamarabb reagálnak az őket ért fényhatásokhoz. (hamarabb besötétednek, és hamarabb ki is világosodnak).
Üveg: itt nagyobb alapszíne van beltérben ezeknek a fényresötétedő lencséknek, és kültérben sem képesek annyira besötétedni (és olyan gyorsan sem) mint a műanyag társaik.
Cserébe: nehezebben karcolódnak, de egy-egy esést lehet nem él túl a szemüveglencse - magyarán törik.
+ az üveg lencsék sokkalta (átlag 2-3x) nehezebbek,mint a műnyag lencsék.Neked kell eldöntened, hogy melyik felel meg jobban a te igényeidnek.
Műanyag lencsék rétegeinek tartósságára is vannak fejlesztések, jelennek meg jobbnál-jobb rétegek (jobbak vannak már mint pl 5-6 éve). (de nem mindegyik jobb is, a ma kaphatóak közül)Árban széles a paletta, 2 db fényresötétedő lencse akár már 20-30 ezer forintból is kihozható/pár. Az újabbak-vékonyabbak pedig (jobb réteggel) akár már 60.000Ft/pár áron is hozzáférhetők.(ez a normál műanyag lencsétől kb. 25%-al vékonyabb)
(Az említett ár sajnos még nőhet a vastagság(vékonyság) függvényében. Minél vékonyabb...)Üdv: Ferkó
-
koshmar
addikt
válasz
ferkoboy #973 üzenetére
Köszönöm!
Igazából a két szememen különböző értékeket mértek tavaly: (fentebb az erősebbiket írtam le)
jobb -3,75 sph +1.00D cyl.
bal -4,5 sph +1.00D cyl.Így is ki tudod "számolni"?
szerk.: Na várjunk, megpróbáltam én is.
Tehát a jobb lencse az -3,75-ös, rá merőleges irányban pedig 2,75-ös. Jól tévedek? -
QG
tag
5-6 évvel ezelőtt csináltattam utoljára szemüveget, 60ezer forint volt, majd szívbajt kaptam, az azelőtti a felébe került talán. Ez fényre sötétedő műanyag lencse, mostanra annyira összekarcolódott, hogy cserélni kell.
Megszoktam, hogy a műszaki cikkek egyre olcsóbbak, erre nem látok műanyag lencsét (vékony sötétedő keményített) 90 alatt. Meg még a keret.
Az üvegről lényegesen olcsóbb, viszont mindenhol azt hallom, hogy nem jó. 15 éven át üveglencsém volt, semmi bajom nem volt vele.
Történt valami változás az elmúlt 5 évben üveglencse fronton, vagy csak nagyobb a profit a 3x drágább műanyagon?
Ajánlanátok üveget? -4,75 és -5,25 a szemeim -
koshmar
addikt
Az alap dioptria értékekhez hozzá kell adni a cylindert?
Nem tudja valaki?Az egy évvel ezelőtti szemüvegem -4,5-es, de most jobban megnéztem az orvosi papírt, és rájöttem, hogy van ott +1.0 cyl. is.
Akkor az most -5,5? Vagy a + miatt csak 3,5?
Nem értem... -
markymango
tag
válasz
ferkoboy #970 üzenetére
Ezt de jó, hogy írod. Megvan az időpontom a szemdokihoz, nagyon úgy látom (vagyis úgy nemlátom
), hogy romlott mind a két szemem... Az új lencséknél akkor erre is odafigyelek.
Nem tudom érdekel-e valakit a kontaktlencse (én sztem maradok a szemünél), de "az egyik nagy optikai cég" kontaktlencse próbát tart, vizsgálattal-oktatással-tisztítólötyivel ad 3 hónapra ingyen lencsét. Hátha érdekel vkit: http://data.hu/url/kontaktlencse -
ferkoboy
senior tag
válasz
Winner_hun #969 üzenetére
Az nem egy tipikus ár 1,67-es törésmutatójú lencsére. Kíváncsi vagyok a lencse gyártójára.
Ha előkerül a papírosa, akkor írd meg!Üdv: Ferkó
-
ferkoboy
senior tag
válasz
Winner_hun #967 üzenetére
Szólj, ha megvan. Érdekelne.
(Az árára véletlen nem emlékszel a lencsének?)Üdv: Ferkó
-
ferkoboy
senior tag
válasz
Winner_hun #965 üzenetére
Ez egyik sem.
Nem a vizsgálat adatai kellenek, hanem a vállalásos lap, hogy mit is rendeltél. -
ferkoboy
senior tag
válasz
Winner_hun #963 üzenetére
Papírodon rajta kell lennie a törésmutatójának (vagy annak megfelelő fantázianévnek - ez gyártónként más és más).
Ha leírod, segítek beazonosítani.Üdv: Ferkó
-
ferkoboy
senior tag
válasz
Winner_hun #961 üzenetére
Kromatikus aberráció, amint már előttem írták.
Rekeszeléssel a lencsehibák egy része megszűntethető (esetedben: hunyorogsz).
Nem a cylinderes szemüveglencse okozza, hanem a lencse alapanyaga. Ha jól sejtem "vékonyított", 1,67-es törésmutatójú lencse kerülhetett a szemüvegedbe. Más alapanyag-választással ez kiküszöbölhető. A lencse Abbe-számától függ, hogy tapasztalsz ilyet a lencséddel, vagy sem.Üdv: Ferkó
-
Winner_hun
félisten
No de ha a lencse miatt van ez a narancs / kék szín akkor ha hunyorítok miért halványul / tűnik el ez a plusz konturszín?
-
sti10p
senior tag
Kinőtte a fejem a szemüveget (vagy a szemüveg ment össze
) és most ha leveszem két nút van az fülem mellett az arcomon. Már elvittem kitágíttatni, de szerintem csak annyit csináltak, hogy fogóval széjelebb húzták a szárakat. Azóta megint vissza szűkült és kérdés az, hogy memerjem e itthon egy kis fogóval ugyan ezt, mert nem akarom eltörni se.
A szemüveges mondta hogy elég szűk a keret, de hát nekem ez 3 évig jó volt eddig, próbálkozzak vagy inkább egy új keret?!Ja és még egy másik kérdés: ti focizáshoz/kosarazáshoz le veszitek a szemüveget? Mert én félek hogy puff...
-
neduddki
nagyúr
válasz
Winner_hun #956 üzenetére
HI!
a tobb mint egy eve huzodo jobbkezes bugom inhuvejjgyulladaskent bukott ki, most pihentetem:- (
udv
neduddki
-
Winner_hun
félisten
válasz
Drótszamár #957 üzenetére
De szép neve van. Az előző nem csinálta, igaz az nem is volt cylinderes. Akkor ez okozza?
-
Drótszamár
őstag
válasz
Winner_hun #952 üzenetére
Kromatikus aberrációnak hívják.
Nekem cilinderes a lencsém, és a mostani és az előző is csinálta.
A fényképezőm is csinálja
-
neduddki
nagyúr
válasz
Winner_hun #954 üzenetére
HI!
szept1ig szunetelka gyilkolassal, hatha rendbe jon a kezem:- (((
udv
neduddki
-
neduddki
nagyúr
válasz
Winner_hun #952 üzenetére
HI!
fogd fel ficsornaek, akkor elglabb nem boszankocc
udv
neduddki
p.s. latom rendesen hejjre ke ne tenni a nyakad, me vmi nem stimmel:- )))
-
Winner_hun
félisten
Meg van szokva, nincs fejfájás. De van más. Ha oldalra nézek akkor a tárgyaknak az egyik felén narancs, a másik felén kék kontúrjuk van. Jobbra nézésnél bal oldalt van a narancs, balra nézésnél jobb oldalt. Másik felén kék. Ez mi?
Fel-le nézésnél is van ilyen. Az előző szemüvegnél nem volt. Ilyen a lencse? Ez bug vagy feature? Csak akkor frankó a kép ha egyenesen bámulok kifele. -
koshmar
addikt
válasz
Winner_hun #950 üzenetére
Az új szemüveget mindig szokni kell. Nálam is így volt.
Amikor elmentem az optikushoz, és feltettem az új szemüveget, mindig le voltam döbbenve, hogy mennyire élesen látok távolra. Ez kb. 1-2 napig tartott.
Ahogy a szem hozzászokik, már nem lesz furcsa érzés.Egy olyan szemüveggel, amivel távolra élesen látsz, nem csoda, hogy a közeli dolgokat túl élesnek látod.
Olyan, mintha egy távcsövet beállítanál, hogy 30 méterre láss élesen, és hirtelen 15 méterre néznél.
A kép túl éles, szétesik, zavar.Bár az 1,5-ről 2-re, illetve a 2,5-ről 3,25-re való váltás egyáltalán nem tűnik túlzottan nagynak.
Az jelenthet problémát, ha túl hirtelen, túl nagyot emelnek a dioptriákon.
Meg fogod szokni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dell Optiplex MT/SFF/Mini 3040, 3050, 3060, 3070, 5070, 7060/ Hp ProDesk /SZÁMLA- GARANCIA
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE A520 R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest