Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Android másképp: Lineage OS és társai
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- Szólánc.
- A legolcsóbb gamer laptop RTX 4060-al.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen mosógépet vegyek?
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Asszociációs játék. :)
- Digitális Állampolgárság Program
Új hozzászólás Aktív témák
-
ferkoboy
senior tag
Dptr függö a dolog.
Vehetsz hasonló rátegekkel ellátott lencsét Hoyánál is.
pl. Hoya Hilux PNX 1,53 Super Hi-Vision - kb.9500/db.
-"páramentestő - vizlepergetö - tükrözödésmentes -karcmentes..."
All-In-One.
Persze ezek a szavak közel sem azt takarják, amit a rétegezett lencse tud.
Karcálló - maradjunk annyiban, hogy átlag - szakszerű használatnál sokkalta ellenálóbb a karcokkal szemben.
Super Hi-Vision 3x ellenállóbb a karcokkal szemben pl. mint egy más normál antireflex-réteg.Ha valakit érdekel esetleg Transitions lencse, akár ajándék Titánium kerettel... vagy más egyéb, megkereshet.
Most találtam erre a topicra - jó sok tévképzet kialakult itt, pl cylendörtöl kezdve... Mókás volt olvasni, hogy milyen hatással van a cylinderes lencse, vagy annak hiánya a perifériális látásra... Természetesen köze nincs hozzá, de ha valakit érdekel, elmondom.
Szerk:
Airwear egy alapanyag fantázianeve, ez az alapanyag pedig nem más, mint a polycarbonát. Az hogy mit tartalmaz- mennyiért, azt pedig a rajta lévö réteg fantázianeve dönti el.
Pl essilornál - Crizal Alizé, vagy Crizal A2 ....[ Szerkesztve ]
Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!
-
ferkoboy
senior tag
Tényleg köszi, hogy felvilágosítassz. Ez jó.
Igen, valóban 1,59-es a törésmutatója az Airwear-nek, de mintha oda irtam volna azt is, hogy Dptr függő.
Egyébként gyártónként változik, hogy ki-milyen középvastagságokkal dolgozik (ennek föleg minuszos(-) (concav) lencséknél van/lehet jelentösége.1,60 törésmutatójú lencse nagyságrendekkel vékonyabb lesz, mint azt az 1,59 és az 1,60 törésmutató közötti eltérés indokolná.
Mellesleg PNX-nek sokkal jobb az ABBE-száma, mint az Airwearnek.
Ráadáskánt megmunkálásukból/gyártásból adódóan a polycarbonát lencsék feszültségesek. Erre van alternativa polycarbonáton belül is, pl. Sola lencsék esetén 4G fantázianévre hallgat. (n=1,59) Csak feszültségmentesítő hőkezelést kap a 4G...Szerk:
Ha már fúrt keretről, s erősebb myopiáról beszélünk (erősebb konkáv lencsével korrigálható fénytörési hiba), akkor nyugodtan nézegethetünk fúrt keretbe is 1,60-os, 1,67-es, 1,70-es törésmutatójú lencséket is. (Essilornál 1,70 nincs, 1,74 van...)[ Szerkesztve ]
-
ferkoboy
senior tag
Szia!
Válaszoltam a kérdésedre.
Ha tudsz pontos dptr-t mondani, akkor mondok neked konkrét lencsejavaslatot (persze ehhez a keretet is jó lenne tudni, hogy pontosan milyen keret -gondolok itt arra, hogy Hídméret, kaliberméret, illetve a te PD-d...) De mindezek nélkül, egy nagyságrendileg megfelelö lencsét már lehet ajánlani.
29e -ért egy Airwear Trio lencsepár - na ezt nem nevezném olcsónak, ugyanis ennek meglelö - ha Hoyánál maradhatok - Hoya Hilux PNX HVA -> 5500 Ft /db (11e/pár)
HVA hoyánál (Hi-Vision Aqua rövidítése) kb ua. mint Trió Essilornál.
Vagy Sola 1,60 HMC is nagyjábol hasonló. Csak vékonyabb (HMC réteg kb. olyan mint Essilornál a Trió), és kicsit gyengébb a szakitószilárdsága. De cserébe jobb az ABBÉ száma...[ Szerkesztve ]
-
ferkoboy
senior tag
Patent?
Müanyag stiftes megoldásra gondolsz?
Szerintem sokkal jobb mint a csavaros megoldás.
De okvetlen ragaszkodsz a furt kerethez?
Itt pont hogy kiemelödik a két szem ammetrópiás különbsége.
Egy damilos (felül keret) keret esetében ez sokkalta szebben összehozható. Teljes (körbe van kerete) keretröl hogy már ne is beszéljünk.Igen, lehet 29e - ha gyártott lencséröl beszélünk. Ez esetben az egyik lencsét eltérö szélvastagsággal kell megrendelni. (Ez esetben a -0,50 D-s lencsét rendeljük meg vastagabb középvastagsággal, aminek vastagabb szélvastagság lesz az eredménye. -2,50D-s lencséhez nagyon hasonló szélvastagságra törekedve.
Ha stiftes fúrt keret, akkor okvetlen csak minöségi keretböl válassz. Olcsóbb keretek között sajnos a stiftbe befúródó kis pöcök kialakitása olyannyira menssze áll a tökéletestöl, hogy könnyen kilazulhat.
Ha ilyen fúrt kereten gondolkozol, akkor a hagyományos Titán-Flex Silhouette kereteket javasolnám.
Esetleg Adidas kereteit. Ezek árban elég drágák. 30-60e Ft között durván.
Itt maguknak a stifteknek a minösége is kiváló, de főleg a keretek stiftbe befúródó pöckeinek kialakitásán van a fő hangsuly, illetve az is fö szempont legyen, hogy ezen (titán-flex) keretek rugalmasak, igy a lencsét érö feszültséget, mely föleg a keretek le-felvételénél lép fel - nem a lencsének, és a stiftnek kell elnyelnie, hanem ezt jelentösen tehermentesiti a keret rugalmassága.
Ilyen a Silhouette Minimal Art szériája.Stift egyébként nem olcsó, de hogy mit is értessz az alatt, hogy drága...
Pl. Kb. stiftenként 500Ft, ha annak számit... ennyiért cégemnél vállalom. ;)
4db stift kell általában egy ilyen megoldású fúrt kerethez.Üdv: Ferkó
-
ferkoboy
senior tag
Szia!
"Vákonyítás" - ennek a szónak esküdt ellensége vagyok.
Adott törésmutatóju alapanyagból rendelve , adott dioptriájú (törőerejű) lencsét...
Egyszóval az alapanyag az, ami meghatározza, hogy milyen vastag lesz adott dioptriaérték mellett az adott szemüveglencse.Nem lehet "vékonyítani".
Más:
Törésmutatók:
Normál műanyag: 1,50
Airwear (=policarbonát): 1,59
PNX(Trivex): 1,53Létezik még műanyagból:
1,60
1,67
1,70
1,74Airwear helyett normál 1,60-os törésmutatót javasolnék - bár ha bevállt....
A gond a nálad felirt Cyl. értéke.
Raktári (=olcsóbb) lencsék 2,00 D cilinderrel vannak maximum.
Nálad ez 2,50 és 2,75 Dptr. a jobb illetve a bal oldalon.
Igy ez csak gyártott lencséböl elkészithetö, mely árban jóval drágább.Raktáriból amugy 1,60-ost tudnék viszonylag alapabb antireflex réteggel kb. 7300/db áron. (de sajnos az csak 2 cilinderig rendelhetö).
Ha megkeresel, holnap igyekszem megnézni neked, hogy gyártottból miböl-mennyiért lenne elkészithetö.
Üdv: Ferkó
-
ferkoboy
senior tag
Lehet kérni.
Ez esetben Damilos keretnél is "megváltozna".
Általában ezt ugy érik el, hogy a középvastagságot is megnövelik, így a szélvastagság is megnő - közben pedig az elsö felszín- és a hátsó felszín görbületének aránya nem változik, tehát a Dprt. sem fog megváltozni.Üdv!
-
ferkoboy
senior tag
Helló!
Milyen jellegű a folt?
Bepárásodik a jobb oldali lencse?
Vagy foltokban nem világosodik ki?
Esetleg a felszínén látsz valami foltot?Ha felszíni, akkor próbáld meg folyó csapvíz alatt megmosni, mosogatószerrel. (kezedben a mosogatószert felhabozod, s kezedben-kezeddel átmosod a szemüveget).
Ha bepárásodik, akkor az lehet a keret helytelen beállításának is az oka.
Ha foltokban nem nyeri vissza eredeti alapszínét, akkor pedig a lencse a hibás. Nekem is van egy Transitions barna lencsés szemüvegem - semmi gondom nem volt még vele.
-
ferkoboy
senior tag
Van különbség közöttük.
Nem olyan nagyon sok, de szakmai szemmel azért van különbség.
Amugy tisztításra: folyékony mosogatószer felhabosit kézben, folyó csapviz alatt, azzal átmosva, utána mikroszálas törlőkendővel szárazra áttörölve.
Szerintem jobb, mint bármilyen spray, vagy egyéb.Üdv: Ferkó
-
ferkoboy
senior tag
Szia!
Sajnos nem ilyen egyszerű. A napszemüvegeket áltatlában magasabb bázisgörbüketű ( = íveltebb ) lencsékkel készítik.
A legegyszerűbb optikai lencsék laposabbak, kevésbé íveltek. Éppen ezért a napszemüveg-keretekkel ezek nem kompatibilisek.
Gyártanak nagyobb bázissal is optikai lencséket, de ezeket sokszor nehezebb megszokni. Léteznek prizmatikus kompenzációval ellátott lencsék is, kimondottan ívelt napszemüvegekben, de ezzel együtt már sokkal drágábban fogsz kijönni, mint ha eredendően egy normál optikai keretet vásároltál volna.Üdv: Ferkó
-
ferkoboy
senior tag
válasz Speeedfire #708 üzenetére
Szia!
Helyileg merrefelé történt ez? Elég a csak a város.
Ha privátba leírod a vény paramétereit szívesen segítek!
-
ferkoboy
senior tag
válasz Speeedfire #710 üzenetére
Áh. Hasábos korrekció. Ez csak gyártott lencséből megoldható. Annak pedig van ára.
Ezek szerint vannnak pl. fejfájásos panaszaid?Én is hasabos(=prizmás) szemüveget viselek. Ha első szemüveg, és csak pár hónapra kell, akkor megpróbálkozhatnánk egy réteg nélküli, vagy csak egy felületkeményített réteggel ellátott lencsével is.(Tükröződésmentesítő, azaz antireflex réteg nélküli lencse.) Ez kb. már 5-8e Ft/db (a lencse) áron elérhető lehet, de estére megnézem neked pontosan.
Lesznek ebben a lencsében kicsit zavaró tükröződések, ami főként este zavaróbb, de nem vészes. Tapasztalatból mondom (saját tapasztalat).Üdv: Ferkó
-
ferkoboy
senior tag
válasz Speeedfire #712 üzenetére
Szia!
Én visszahívnálak pár hónap múlva a vizsgálatot követően. Gyanítom a szemész/optometrista , aki téged vizsgált, szintén ezt javasolhatta.
Ebből az 1-1 prizmából lehet több kellene, de akkor-ott még csak annyit fogadtál el.
Ne aggódj, furcsa az első pár nap, de minden további nélkül megszokható. Én is ilyen prizmás ( =hasábos ) korrekciót hordok. Nekem csak ritkábban voltak fejfájásos panaszaim, de amióta viselem az újabb korrekciómat, enyhültek kicsit a panaszaim is.
Első este éjszakai buszra felszálláskor jól melléléptem, de nem történt szerencsére semmi komoly, csak egy nagyobb horzsolás a sípcsontomon....amit a lépcső éle okozott.Lencse, amit ajánlottam:
HOYA
törésmutató: 1,50 (nem "vékonyított")Réteg nélkül: 2450 Ft + Prizma felára: 3140 Ft =5560Ft /db
HardCoat: 6650 Ft + Prizma felára: 3140 Ft = 9790Ft /db
HVA: 11400 + 3140 = 14540
SHV: 14070 + 3140 = 17210
HVLL: 18270 + 3140 = 21410HardCoat: felületkeményítés = kemény lakk -> véd az apróbb karcok ellen, nehezebben karcolódik meg a műnyag lencse (azért ez sem "karcmentes!", mint ahogy semmi sem)
HVA: HiVisionAqua -> felületkeményítés + antireflex (tükröződést csökkentő réteg)
A zavaró tükröződéseket csökkenti. Praktikus.
SHV: SuperHiVison -> 3x ellenállóbb a karcokkal szemben, mint a HVA, és + Hydrofób réteg. - Nehezebben tapad meg rajta a pára, könnyebben tisztítható, .... Jó találmány.
HVLL: HiVisionLongLife -> a Hoya legjobb rétege. 5x ellenállóbb a karcokkal szemben mint a HVA , ugyanolyan mint az SHV +++ még könnyebben tisztítható, +antisztatikusÖsszefoglalva: A HVLL a legjobb réteg (felületkezelés), ajánlanám is, de neked az esetedben MÉG nem!
Amit igy elsőre javasolnék. az vagy csak egy HardCoat, vagy ha pénztárcád engedi, akkor HVA is nyugodtan.
Ha nagyon ügyelsz a lencsére, elsőre lehet akár minden réteg nélkül.
Kicsit zavaróak lesznek az elején a fényforrások fényei - szellemképei kicsit eltolódva, de minden további nélkül megszokható, főleg ha korábban még úgysem viseltél AntiReflex réteggel ellátott szemüveglencsét. Ugyanis Antireflexes szemüveg után visszaszokni ezekre a kis szellemképekre - zavaró lehet, de nem lehetetlen ez sem.Ha tudok még segíteni, szívesen.
Akár az elkészítésében is.Szerk: 1,50-ös törésmutatójú lencsét csak teljes keretbe ajánlanám. Aminek körbe van kerete. (nem fúrt, nem damilos!) Lehet akár műanyag, akár fém is a keret alapanyaga. Egyik sem akadály.
[ Szerkesztve ]
-
ferkoboy
senior tag
válasz Speeedfire #714 üzenetére
Szia!
Zeiss és R&H árai kicsit húzósabbak. Amiket irtam, azok a Hoya cégnek a termékei.
Irhatnál üzletet is, hogy Veszprémben hol voltál. Akár privátban is, hogy nehogy reklámnak minősüljön.
Ha Pest "útba"esik akkor szívesen segítek személyesen is. De ha Veszprém "játszik" csak, akkor is lehet tudok tanácsot adni, hogy hol próbálkozz.Hővezetés ne legyen alapja a döntésednek. A keret ha az arcodhoz ér, akkor legyen az akár fémből is , ami jó hővezető , éppen ezért követi az arcod hőmérséklet változásait.
(Ha jól fekszik fel a keret, akkor nem igazán szabad érintkeznie a fémnek a bőröddel, ugyanis 3 ponton támaszkodik fel, amelyik közül egyik sem fém. Bal szárvég (ami fém keret esetén is műanyag) a bal fülön, jobb szárvég a jobb fülön, illetve az orron a 2db szilikon/műanyag orrtámaszon. Ha valahol - pl halántéknál- hozzád érne a fém keret, akkor pedig a fentebb leírtak érvényesek.Műanyag keret sem rossz választás. Kicsit hajlamosabbak kitágulni, de ezt be lehet állítani. Érdemes szakemberre bízni.
-
ferkoboy
senior tag
-
ferkoboy
senior tag
Műanyag lencse.
Ha valaki oda tud figyelni rá, akkor ok. Törődést igényel.
A 15k prizma nélkül, Airwear lencsével az a gond, hogy:
- raktári, nem gyártott -éppen ezért prizmával ez nem is rendelhető.
( Azért a te lencséden is biztosan találnánk kisebb karcokat, jó megvilágítás esetén...)Zeiss:
nem biztos, hogy drágább mint a többiek. Attól függ melyik termékükről beszélünk.
Régebben volt egy rosszul sikerült szériás antireflex rétegük, de azóta sokat fejlődtek.
Lotutec rétegük felveszi a versenyt a Hoya - Essilor hasonló kategóriájú rétegeivel szemben.Hozzászokás:
Az optikai tengely dolgot én nem emlegetném. Nem igazán erről van szó.
Tény, hogy nem biztos ugyanazokkal a görbületekkel (első-hátsó felszín göbületi párjának kiválasztása eltérhet) dolgoznak, de ez inkább csak furcsa lehet, a torzítást nem ennek a számlájára írnám.
Lehet különbség szemüveg és szemüveg között, de ezt LC távolság, keret dőlésszöge, adott lencse törésmutatója, ( esetlegesen az eltérő törőerő ), majd másodsorban görbületi pár választása a gyártónak ... is befolyásolja.Üdv: Ferkó
-
ferkoboy
senior tag
válasz Speeedfire #724 üzenetére
A lényeg, hogy te elégedett legyél, s ne legyen semmi gondod sem vele!
Viseld egészséggel!Üdv: Ferkó
-
ferkoboy
senior tag
válasz Speeedfire #726 üzenetére
1-2 hét. Nekem már 1 hét után olyan érzésem volt, mintha mindig is ilyen korrekciót viseltem volna. Menni fog az!
-
ferkoboy
senior tag
válasz Speeedfire #728 üzenetére
10 nap? Vision Express 1 órás igéretéhez képest ez vicc.
Ok, hogy ez gyártott lencse, de 5-7 munkanap maximum. Lehet 1-2 nappal hamarabb megjön, de a 10 napot kicsit sokallom. Persze helye válogatja.
Karácsonyig nem fogsz botladozni, ne aggódj!Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!
-
ferkoboy
senior tag
Szia!
Bár nálunk nincsenek Solano keretek, de Transitions lencsék igen.
1-2 polarizált előtéttel ellátott keret azért akad.A Transitions lencsék nem olcsóak, hogy megéri e a rá szánt plussz összeget, ez relatív. Neked kell eldöntened. Vezetésnél (autóban) nem sötétedik be (csak kicsit), mivel az autók szélvédője UV védelemmel ellátott, és a Transitions lencsék épp az UV fény hatására képesek egyre inkább besötétedni.
Szerintem jó, és praktikus találmány.Rövidlátás esetén viselt szemüveg nyugodtan viselhető reggeltől estig, nem szükséges levenned vezetés után. Nem csak TV-nézéshez, ... használható.
Ha bármi kérdésed van, nyugodtan kérdezz, igyekszem megválaszolni.
-
ferkoboy
senior tag
Szia!
Egy szemüveg minden további nélkül lehet 3-4 éves befektetés (bár én átlagban inkább 2-3 évesnek mondanám), de ez függ a felhasználótól ( ki - mennyire tud vigyázni a szemüvegére ).
A Transitions lencsék nem polarizáltak!Ha polarizált lencsét keresel, az sem lehetetlen, de az beltérben nem lesz teljesen átlátszó. Ezt nézd meg. Árban viszont még drágább, mint a Transitions.
A lencsék ára nagyban függ a választott keret milyenségétől. Egy teljes fém keretbe való lencse (normál törésmutatójú) nem illeszthető damilos és fúrt keretbe sem (nem megfelelő szakítószilárdsága miatt - törékeny,sérülékeny).
-
ferkoboy
senior tag
Adidas - Akkor valószínűsítem az Optiris üzletében járhattál. Rögtön a bejáratnál volt régen az az üzlet, ha jól emlékszem. ...
Jó keretek az Adidasok - sokat dolgoztam velük. Sok olyan gyerek keret volt, amit majd egy tucatszor lehetett halottaiból feltámasztani, olyan jól bírta az anyag.104k elég érdekes. Főleg a fénytörési hibád tükrében...
Az Ofotértnél a lencsékre a 40% ... ezt se hinném el maradéktalanul.
Milyen lencsék azok? Ezt jó lenne tudni.Ha az Adidas keret volt a Best, akkor azt javaslom maradj meg nála! Max. lencsét nem ott tetetsz bele. Esetleg szépen megkéred, hogy irják már fel neked a típusát...
-
ferkoboy
senior tag
Hi!
Lehet neked a gyártott lencsék közt nézték az árát, ezek meg raktári árak.
Szuper3 ? Ilyen nevezetű rétege sohasem volt az Essilornak...
Supra
Trio
Trio Clean
Crizal Easy
Crizal Alizé+
Crizal ForteSorrendben ezek a rétegei vannak Essilornak, alulról felfelé haladva.
40%? a 47/pár árból 40% kedvezmény?
Lehet én vagyok a hülye de nekem ez már gyanús.Üdv: Ferkó
-
ferkoboy
senior tag
Szia!
Német gyártmány. Jó minőség! Régi cég, idehaza kevésbé ismert, de kinnt nagymúltú cégnek számít. No.-ban Zeiss mellett a 2. legnagyobb lencsegyártó cég.
saguaro: Silhouette fúrt keret az amit te keresel. Vannak ennek kópiái is, de nem véletlen annyi az eredeti amennyi.
Silhouette Minimal Art néven keresgess, akár google-ben is.
Privátban is szivesen segítek.
Üdv![ Szerkesztve ]
-
ferkoboy
senior tag
-
ferkoboy
senior tag
válasz Speeedfire #752 üzenetére
Üdv!
Felső sor jobb, az alsó vonatkozik a bal szemre.
-
ferkoboy
senior tag
válasz Speeedfire #755 üzenetére
Ezt így elsőre hadd ne kommentáljam.
Látatlanban nehéz rá bármit is mondani.
Vizsgálaton az adott törőerejű lencsével jól láttál?
Ha igen, akkor gyaníthatóan az elkészítéssel lehet gond.
Kettővel együtt hogy látsz? Rosszul, zavaróan?
Próbáld kicsit részletesebben leírni a problémádat, hátha ki tudunk belőle valamit hámozni.Üdv: Ferkó
-
ferkoboy
senior tag
válasz Speeedfire #757 üzenetére
Látni kellene a szemüveget, és visszanézni, rajtad.
Javaslom a vizsgálat helyszínét keresd fel! Ott esetleg még le is tudnák ellenőrizni, hogy te hogyan látsz az elkészült szemüvegben.A szemed hol/hogy fáj?
-
ferkoboy
senior tag
Van. Alapanyaga jobb, és a festése is másabb!
Persze akadnak kivételek, nem azt mondom, hogy márkásabbak közt nem lehet kifogni egy-két selejtes keretet, de azért nem mondanám, hogy egy kutya mind.
Ugyanez azért ritkább esetben a másik fél oldalán is elmondható. Lehet olcsón is jót venni, de azt nagyon ki kell fogni.Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!
-
ferkoboy
senior tag
válasz Speeedfire #759 üzenetére
Tégy úgy! Tényleg azt javaslom, hogy menj vissza, mutasd meg, mondd el a saját szavaiddal a problémád a szemüveggel.
Engem csak az zavar a problámáddal, hogy azt mondtad nem is látsz az egyik oldalival élesen.
Én mikor az első prizmás szemüvegem feltettem - nem mondom, tényleg szokatlan volt,de - éles volt minden. Jól láttam vele.Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!
-
ferkoboy
senior tag
válasz Speeedfire #759 üzenetére
Van valami fejlemény? Jól készült el a szemüveg? Tudod már használni?
-
ferkoboy
senior tag
válasz Speeedfire #764 üzenetére
Remélem azért megoldódik, s nem "buksz" 24 e Ft-ot!
Én mint jeleztem is, nagyon szívesen segítek, csak a távolságot nem tudom eképpen legyőzni.Üdv: Ferkó
-
ferkoboy
senior tag
válasz Speeedfire #769 üzenetére
Látszerész dolga -munkája- a keret fejre adaptálása , nem javaslom a "csináld magad" módszert!
[ Szerkesztve ]
-
ferkoboy
senior tag
válasz Speeedfire #771 üzenetére
Rendben. Remélem segíteni fog!
-
ferkoboy
senior tag
Igen, létezik műanyag kerethez is szilikon orrtámasz -felragasztható. Ez azonban elég ritka. (De beszerezhető!)
Másik megoldás, a szemüveg fejre adaptálása. - A szárakat beállítani, hogy ott rögzítsen a füled mögött.
Lehet elegendő ez utóbbi is, de kétségtelenül a legjobb a kettő együttes alkalmazása lehet.
-
ferkoboy
senior tag
válasz Bushmann #778 üzenetére
Szia!
Ha az nem optikus, hanem optometrista.... akkor ok. Látszerésznek nincs jogosítványa szemüveg felíráshoz!
Egyébként hypermetrop fénytörési hibád van (convex [+] lencse korrigálja - akkor természetesen van ilyen. Nyugodj meg. Ez esetben azért látsz jól távolra, mert a szemlencséd alkalmazkodóképességét használod arra, hogy távolra jól láss. (ezt az alkalmazkodó képességet normál állapotban csak a kb.5m-en belüli tárgyak szemlélése közben kellene használnod (30-40cmtől egészen 5m-ig)Ne félj! Nem árt az a kis hozzászokás. Elképzelhető, hogy akár még több Dioptriányi fénytörési hiba is rejtve maradhat - és csak a jó szemüveg felírásával, rendszeres viselettel - rendszeres kontrollal (akár közben szépen felfelé haladva a korrekciós lencsék törőerejét tekintve) derül fény a tényleges fénytörési hiba teljes mértékére.
-
ferkoboy
senior tag
Vékonyított.... falra tudnék sokszor menni ettől a szótól.
Van a lencséknek egy tulajdonsága, ami nem más mint a törésmutató.
Adják meg pontosan.
Normál műanyag: n=1,5
"Vékonyított" n=1,6 ; n=1,67 ;n=1,7Sokszor nevezik ezeket "egyszeres vékonyítás"-nak, "kétszeres vékonyítású"-nak, stb.
Sorolhatnám még.Lényege: minél nagyobb egy anyag törésmutatója, annál jobban töri meg a fényt.
Egyszerűbben: adott dioptria esetén nagyobb törésmutatójú alapanyagot választva, csökkenthető a lencse szél-, illetve középvastagsága.Én nem tudok vékonyítani, más sem tud.
Más alapanyagból lehet csak rendelni. (kisebb/nagyobb törésmutatójúból).18k/db. n=1,67 lencsék esetében ez egész átlagos árnak tűnik. Van olcsóbban is, drágábban is. Gyártó/réteg/felszín sokban befolyásolja az árat. (Persze a vásárlás helye is.)
n=1,60 lencsék azért olcsóbbak.
n=1,7 -> ez többszöröse, mint 18e/dbKenvelo - nekem nem szimpatikus, ha csak ez a kettő játszik, akkor inkább már Converse -csak saját szubjektív vélemény!
-
ferkoboy
senior tag
válasz Bushmann #781 üzenetére
Szívesen!
Lehet a 1,5D eltérés cikloplégiában (gyógyszeresen kikapcsolva az alkalmazkodó képességet)mérve nem is 1,50 Dptr. , hanem több lenne.
Jót akarhatott / akar az optometrista ez esetben szerintem bátran bízz meg benne. Lehet érdemes kb. 3 hónap mulva visszamenned kontrollra, és lehet már akkor lehet (kell) változtatni a korrekciódon.
Türelmet kívánok hozzá -arra ugyanis szükség van!Üdv: Ferkó
-
ferkoboy
senior tag
válasz Bushmann #783 üzenetére
Üdv!
Cylinder: az a tizenvalamennyi nekem sántít. Értékre mindenképp, tengelyállásra már nem lehetetlen. Viszont cylinder gyakorlatilag mindenkinél mérhető (fiziológiás [= élettani / normális] asztigmia kb 0,50 dioptria cylinder - ez 100ból 100 embernek van).
Akkor szükségeltetik megadni: ha a hiánya tévesztést eredményez, panaszt okoz. Pl. 73-at 78-nak látod....
Amennyiben nem lett felírva, valószínűleg ugy ítélte meg a kolléga, hogy nem kell.Jobb vs Bal:
Nem én vizsgáltalak, így látatlanba nagyon nehéz bármit is mondani. Szükségeltetik a bizalom az optometrista és a páciens között.
Amit javasolnék, hogyha azt írta fel, akkor viseld azt,úgy ahogy felírta. Nem kell semmi tréning, se oldalak takargatása. Hord a szemüveget, és mással ne foglalkozz.
Ha 2-3 hét után is van panaszod, akkor pedig menj vissza, és meséld el, keressetek rá megoldást! ( vagy bizalmatlanság esetén keress fel mást, akiben meg tudsz bízni )Remélem mindenre válaszoltam! B.U.É.K.!
És kérdezz nyugodtan! Igyekszem válaszolni!Üdv: Ferkó
-
ferkoboy
senior tag
válasz _Highlander_ #786 üzenetére
Nem vitaminhiány. ( - lehet azonban anyagcserezavar következménye is - C vitamint szedhetsz rá, ártani nem árt)
Normál - fiziológiás eltérés. (lehet kóros is, de ez más kérdés)
Az üvegtest kocsonyás állományában található homály okozza a panaszt.
Fáradtan hamarabb látod, és erősebb fényben hamarabb érzékeled.Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest