- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- Gurulunk, WAZE?!
- MasterDeeJay: Legújabb beszerzésem: Sata to Sas adapter
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
DreaD88
tag
-
-
PuMbA
titán
válasz
bambano #9664 üzenetére
Ez van benne (nem nyúltam hozzá):
#
# deb cdrom:[Debian GNU/Linux 5.0.4 _Lenny_ - Official i386 CD Binary-1 20100131-18:53]/ lenny maindeb cdrom:[Debian GNU/Linux 5.0.4 _Lenny_ - Official i386 CD Binary-1 20100131-18:53]/ lenny main
deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ lenny main contrib non-free
deb-src http://ftp.hu.debian.org/debian/ lenny main contrib non-freedeb http://security.debian.org/ lenny/updates main contrib non-free
deb-src http://ftp.hu.debian.org/debian/ lenny/updates main contrib non-freedeb http://volatile.debian.org/debian-volatile lenny/volatile main
deb-src http://volatile.debian.org/debian-volatile lenny/volatile main -
PuMbA
titán
válasz
bambano #9656 üzenetére
"Kikapcsoltam az IPv6-ot de így sem jó. A csomaglistákon végigszalad 1mp alatt és mindegyikre azt írja,hogy 0Byte-os fájl. Net természetesen megy,meg tudok nézni minden oldalt."
Két hozzászólással előbb írtam.
Az baj lehet,hogy ebből a 3 sorból csak kettőt írtam be?
alias net-pf-10 ipv6 off
alias net-pf-10 off - ezt kihagytam
alias ipv6 offAmikor nyomtam egy apt-get update-et IPv4 címeket láttam úgyhogy elvileg anélkül is megy,de megnézem ezzel a +1 sorral is.
-
bejmuller
aktív tag
válasz
bambano #9553 üzenetére
de csak linuxnal es csak az en gepemnel? lakotarsamnak is van fedoraja, ha o leallitja a gepet, akkor nem jelentkezik ez a problema.
nekem a shutdown scriptes megoldas is megfelel, csak nemtudom hogy melyik konytarba kell tenni, es milyen formaban.
betettem a /etc/rc0.d-be S10xxx linkkent, mert igy irta egy angol forumban, de nem hasznalt semmit,
betettem a fedora autostart progijaba is, a shutdownhoz, de ez sem segitett sajnosigy nezett ki a script, es 777 perm volt adva neki
#!/bin/bash
sudo ifconfig eth0 downelnezest az ekezetnelkulisegert, oran vagyok, itt meg nincs magyar bill.kiosztas
@9555: ok, ha hazajutok kiprobalom
koszi
-
tildy
nagyúr
válasz
bambano #9531 üzenetére
find -type f |xargs sed -i 's@<#if:browser.long:eq:NS4#> background=\"images/myaccount/ns4_greyright_table_bg.gif\"<#/if#>@<\? if (\$browser->isFirefox()) {echo \'background=\"images/myaccount/ns4_greyright_table_bg.gif\"\';\}\?>@'
igy probaltam de igy nem futott le,igy meg igen, de kihagyta a macskakormoket...
find -type f |xargs sed -i 's@<#if:browser.long:eq:NS4#> background="images/myaccount/ns4_greyright_table_bg.gif"<#/if#>@<? if ($browser->isFirefox()) {echo 'background="images/myaccount/ns4_greyright_table_bg.gif"';}?>@' -
whYz
őstag
válasz
bambano #9458 üzenetére
Nekem egyre jobban úgy tűnik, hogy nem jó. Egy próbát megér.
Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de egyszer haverom fordított kernelt, és előtte felrakott, vagy beállított valamit, hogyha nem indul az új kernel, akkor újraindul a régivel. Ezt minek hívják, vagy hogy lehetne megcsinálni?
-
ivivan
tag
válasz
bambano #9154 üzenetére
Nem csak szerinted, hanem valóban tud konzisztens állapotot menteni már évek óta, és elvileg a mysqldump is konzisztens állapotot ment, ha a tábla tárolási metódusa ismeri a tranzakciót (mondjuk InnoDB), de az igazat megvallva, ezt még nem próbáltam: olyan esetekben, amikor fontos a konzisztencia mindig Postgrest használok.
-
kbalazsa
senior tag
válasz
bambano #9153 üzenetére
ext4-en biztos nem, mert minthogy ahogy írtam is, csak ext2 és ext3 fs-t lehet dump/restore segítségével részben vagy egészben menteni/visszaállítani. Ahogy a feladatot értelmeztem nem is az lenne a cél, hogy más vason kelljen visszaállni, hanem pl. ugyanazon, márpedig ebben az esetben tökéletes eszköz (feltéve, ha ext2/ext3-ról van szó). By the way solarison is van dump, csak ott ufsdump a neve, a kettő közti átjárhatóságot nem ismerem (pl. egy dump -al lementett fs-t hogyan lehet-e ufsdump illetőleg az ő restore párjával kezelni). cpio, tar is jól jöhet, de ők pl. inkrementális mentést nem tudnak és ne keverjük őket, ők fájlmentésre tökéletesek míg a dump kifejezetett fájlrendszerre koncentrál.
De hogy haszna is legyen ennek a hozzászólásnak én az rsnapshot nevű eszközt javasolnám tanulmányozni, ő mintha tudna futó rendszert is menteni ütemezetetten, inkrementálisan, akárhogyan tetszés szerint...
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
bambano #9143 üzenetére
De ha ténylegesen csak a rendszerpartíció kerül mentésre, ahol semmiféle adat nincsen (log fájlokat leszámítva, amik biztonsági mentés szempontjából nem túl lényegesek), akkor elméletben nem léphet fel semmi inkonzisztencia, hiszen nem változik semmi a partíción. Vagy tévednék?
-
FixY67
senior tag
válasz
bambano #9143 üzenetére
Nem véletlenül kérdezem. Más (nem windows) op.rendszereken soha, semmi gondom nem volt abból, ha a működő op.rendszert mentettem le. Pedig elég gyakori volt, hogy az ilyen módszerrel előállított backup-ból hoztunk létre tesztrendszert az élesből vagy klónoztunk teszteket egymás közt.
Persze kérdés, hogy milyen mentésről beszélsz: image jellegű vagy gyakorlatilag file szintű backupról? Én az utóbbiról...
-
válasz
bambano #9097 üzenetére
azt is tudom írni/olvasni terminál alól
de ha létrehozok egy teljesen új usert, és a /home-ját a azArch gyökerében létrehozott /home-ba teszem, (tehát sdb1-re, semmi bind, meg Debianos partíció), azt sem engedi beloggolni KDE alól(#9096) FixY67: kilistáz párat, de bármelyikre megyek, ugyanaz az eredmény.
feltettem a gnome-ot, az is megjelent, azzal se enged beloggolni, a gdm-et pedig el se tudja indítani -
-
ivivan
tag
válasz
bambano #9062 üzenetére
"Azt elég bátor lenne kijelenteni, hogy más módon nem hekkelhető a rendszer..."
Nem mondtam, hogy másképp nem hackelhető, csak azt, hogy most nem így hackelték...
"Pár napja azt írtad, hogy az egész cucc meghaladja a képességeidet"
Most is ezt mondom, de nem tolonganak a jelentkezők, akik karbantartanák...
"Ha valami táphiba vagy tűz miatt megáll a cucc, akkor viszi a vinyót is a diszkrétre..."
Hát a tűz és egyéb elemi kár valóban necces, de szerintem a táphiba nem árt a külső vinyónak, hiszen annak saját tápja van. Bár eddig még egy tápom sem robbant le úgy, hogy volt rajta külső vinyó, így nem tudom, hogy ártana-e neki...
Jelenleg a mentés ugyanarra a vinyóra történik, amit mentünk. Annál azért többet érne a külső vinyó :-) -
-
ivivan
tag
válasz
bambano #9050 üzenetére
"De nem marad ugyanaz, mert először a web szerveren levő cuccok segítségével megtörnek egy mezei accountot"
Hát én most azt olvastam, hogy nem törnek meg accountot, csak egyes apache szálakat függetlenítenek az apache-tól, és ha pechedre éppen azt a szálat kapod a pool-ból, akkor vírust kapsz vissza.
"Mindezt természetesen felügyelet nélkül"
Ez biztosan meghaladja a képességeimet, ezért inkább nem rontom el vele...
"Az se lenne baj persze, ha sok meghajtón lenne a diszkterület"
Ebben a szerverben max 4 vinyó fér el és jelenleg ez a 4x250G egybe van szedve egy RAID5 vinyóvá (ami valamiért még 700G sincs, nem értem miért...), így nincs lehetőség még egy vinyót belerakni, pedig jó lenne. Most backup-ra tervezünk hozzá venni egy külső USB vinyót, de az nyilván nem lenne elég gyors ahhoz, hogy másra is használjuk...
-
ivivan
tag
válasz
bambano #9046 üzenetére
"Ehhez kell másik gép és pxe"
Azt nem értem, hogy mit érek el egy gyors újrarakással, ha az adatok - azaz azok, amik a hibát okozzák - ugyanazok maradnak?
Egyébként ez a pxe hogyan működik? Ennél célszerűbb lenne egy teljes image-t csinálni a vinyóról és azt visszatölteni, ha gond van, mert az exim-et vagy 3 napig lőttem be, hogy jó legyen és a levlisták még mindig nem mennek... Szóval lehet, hogy villámgyorsan van egy alap Debianom, de utána napokig állítanám be..."előfordulhat, hogy megállnak azok a cuccok, amik arra a partícióra akarnak írni"
Ez igaz, de kisebb valószínűséggel telik meg egy db több száz gigás partíció, mint 4-5 20-30 gigás. A mostani szerverünkön van még 200G szabad hely, amit azért loggal teleírni bazi sokáig tart, annyi idő alatt csak kiszúrjuk (remélem)
A latex-hez ezt találtam: http://amath.colorado.edu/documentation/LaTeX/reference/faq/a4.html
Valahogy ott is meg lehet adni a lapméretet, de kb 5 éve latex-eztem utoljára, úgyhogy már nem emlékszem :-) -
ivivan
tag
válasz
bambano #9039 üzenetére
"kell lenni időpontnak, amikor lemountolhatsz egy fájlrendszert és átméretezheted"
Hát történetesen az egy cégnél lévő szerver, ahova ugye hétvégén nem nagyon tudok bejutni, hétköznap meg használják és nem lehet leállítani, ezért nem lett átméretezve, inkább symlinkek halmazával oldottam meg a problémát. Viszont ebből azt a következtetést vontam le, hogy az lvm nem oldja meg a problémát úgy, hogy 200km-re vagyok a szervertől, ezért lett egyetlen partíció, bár olvastam olyat is, hogy reiserfs-t át lehet méretezni menet közben is, de nem akartam vele kísérletezni.
"A pxe arra lenne jó, hogy hálózatról újra lehessen rakni a debiant."
Aha, hát ezt nem értem :-)
"A dellben távoli szervizprocesszor van?"
A nagyokban igen, de sajnos abban, ami nekünk van én úgy tudom, hogy nincs.
-
ivivan
tag
válasz
bambano #9037 üzenetére
"Arra, hogy ne teljen be egy partíció, ext3-as fájlrendszer és lvm való."
Van ilyen gépem. Sajnos ebből is csak baj van, mert van 40G ki nem osztott hely, amit nem tudok újraosztani, mivel menet közben nem lehet ext3-at növelni, viszont lemountolni sem tudom menet közben és csak ezért nem akarok hétvégén Pestre menni...
Pont emiatt a rossz példa miatt nem lett lvm, pedig egy rendszergazda ismerős nagyon rá akart beszélni."pxe-t tud a hálókártyád?"
Mi az a pxe? A szerver egy sima DELL szerver, nem tudom, hogy azoknak az integrált hálókártyája mit tud.
"van kéznél tartalék gép?"
Ott a régi gép, amit lecseréltünk a mostanira, de mire megyek vele?
-
ivivan
tag
válasz
bambano #9035 üzenetére
"ugye azóta külön fájlrendszerre került a /tmp és a /var/www is, nodev,nosuid,noexec-cel mountolva? (értelemszerűen ha eddig nem így lett volna.)"
Nyilván nem. Menetközben ezt aligha tudnám megtenni. Igazából nem menetközben sem tudom, hogyan kellene...
És nem is értem, hogy miért jók ezek a szétbontások. Eddig mindig csak problémám volt a szanaszéjjel particionált vinyókból, mert az egyik partíción mindig elfogyott a hely, míg a többin szabad hely hegyek voltak...
Ezért ezen a gépen szándékosan egyetlen partíció van, hogy ne legyen gond abból, ha esetleg a szerver telepítésekor rosszul becsülöm fel, hogy melyik partíciónak mekkora hely kell."ugye azóta lekerült a setuid bit a mountról"
Most levettem, de nem értem, hogy ez milyen problémát okozhatott?
-
ivivan
tag
válasz
bambano #9018 üzenetére
Nem kétfelé, sokfelé szoktam a vinyót particionálni, minden külön partícióra kerül, ami menet közben üzemszerűen növekszik és ha valami megszalad, elszedheti mástól a helyet
De ez így nem különbözik az én egybeformázott verziómtól, csak nyilván lassabb, nem?
A teljes vinyót, minden bitjét legyalulnám nullára, sosem tudhatod, hova dugta a lomját.
Akkor a két nap elég sem lenne, lévén cirka 500G adat van a szerveren jelenleg (csak adatbázisból 200nál is több)
és egyébként is local root exploitos a kerneled
Remélem nem az, ezért frissítem rendszeresen a Debian-t.
És erősen fontold meg a virtualizációt
Az már sajnos meghaladja képességeimet. Lehet, hogy ki kellene adni alvállalkozónak a szerver karbantartását, csak akkor az a kis haszon is elveszne, ami eddig volt rajta...
-
ivivan
tag
-
ivivan
tag
válasz
bambano #9011 üzenetére
Kösz, ezt az apt-get reinstall dolgot kipróbálom egy nem életfontosságú gépen (valszeg egy virtuális gépen)
A jótanács a teljes gyalu és újratelepítés (ami nem tudom, miért tart 2 napig)
Mert béna vagyok, mivel főállásban programozó vagyok és nem rendszergazda (programozónak jobb vagyok :-) )
de ha ez nem megy, akkor live cd-ről bootolva chrootolva újrarakni minden binárist
Ez meg nekem nagyon bonyesznek tűnik...
Még olyan kérdésem van, hogyha egyszer valahogy kiírtom ezt a galibát, akkor hogyan tudom megakadályozni, hogy újra bekapjak egyet?
-
ivivan
tag
válasz
bambano #9005 üzenetére
A tesztelt domain tiszta, megnéztem, direkt azért választottam ezt.
Ezért gondolom, hogy a probléma nem weboldal, hanem webszerver szintű, tehát az egész gépet feltörték, de nem tudom hogyan tudnám ezt leellenőrizni (a chkrootkit-et ismerem csak, de az semmit nem talál) -
ivivan
tag
válasz
bambano #8945 üzenetére
Biztos emlékszel még a régi Apache problémámra, miszerint néha fehér képernyőt ad vissza.
No azóta volt egy Apache frissítés, amitől a segmentation fault-ok eltűntek a logból, ennek ellenére néha - most már kicsit ritkábban - kapunk fehér képernyőt a kérésre, de most már úgy néz ki, mintha a hibák főleg a csúcsidőre - amikor másodpercenként 8-10 kérést kap a szerver - korlátozódnának.
Ezért gondoltam, hogy esetleg a rengeteg megnyitott fájl okozhat gondot... Ráadásul megnéztem és a vmstat szerint másodpercenként 500-1000kbyte írás olvasás van folyamatosan a szerveren, amit én - más ötlet híján - a logok írására-olvasására fogok. -
The DJ
addikt
válasz
bambano #8913 üzenetére
Nem ez lesz a gond, ha kiadom a ~# host X.X.X.X parancsot, akkor rögtön visszakapom a hostomat és ezt több IP-vel is teszteltem, mindegyik esetben gond nélkül.
Tűzfal gondra gyanakszom, mert azóta figyeltem fel erre a gondra, mióta az iptables aktív. De ha egyszer ki van engedve a szükséges port (vagy port tartomány) akkor nem értem hol zavarhat még be. Hozzáadtam még pár ajánlott szűrési feltételt, syn, fin, rst stb csomagokra vonatkozóan, ez számíthat ebben az esetben valamit?
-
sto1911
veterán
válasz
bambano #8905 üzenetére
Koszonom neked is, ahogy irtam sajnos en is csak 3-4. ember voltam a sorban, igy nem tudok meg egy verzioszamt sem mondani, a gephez meg eselyem sincs hozzaferni.
Azt hiszem egyebkent mukodott a script, lehet, hogy a szoban forgo debian-ra mar fel volt rakva a kerdeses csomag.
-
moma
őstag
válasz
bambano #8898 üzenetére
azt hiszem semmilyen extra beállításom nincs. ubuntu 9.04. a routernél(edimax br6104kp) a WAN Settings a PPPoE-n( itt annyi változás történt, hogy korábban a kábel netnél a dynamic ip-n volt), a tűzfal bekapcsolva. a linux tűzfalat a firestarterrel konfiguráltam, amit ha kikapcsolok, akkor minden rendbe jön szóval valahol itt van a probléma. korábban a upc-s nettél minden rendben volt szóval erre a PPPoE-re váltás okozhatta a gondot. a linuxos internet beállításokban semmit nem kellett változtatnom mivel a gépek a routeren át kapják a netet(ha nincs bekapcsolva a firestarter, akkor úgy tűnik minden rendben is van).
azt hogy a firestarter konfigurációs filejaihoz, hogy tudok hozzáférni közvetlenül egyelőre nem sikerült kiderítenem. -
ReJim
őstag
válasz
bambano #8834 üzenetére
olyan függőségei vannak a csomagnak, hogy nem lehet telepíteni. (a lib-ek nem elérhetőek számára.) apt-get-el sem jutottam előbbre, pedig hozzáadtam forrást a sources.list-hez. de szintén függőségre panaszkodik.
pl. a rendszerem azt mondja, hogy valami libimage 1.2 van fent, és nincs új változat/nem elérhető. de a vlc-nek meg 1.2.5 feletti kell. no meg vlc-nox kell, de annak olyan lib amihez egy másik lib, de ezeket meg nem engedi telepíteni.ez az egész egy ubuntu 9.04-en. valamennyit van frissítve, de egy hete kikapcsoltam az automatikus frissitést, zavaró volt, és nem érek arra rá, hogy 30 percenként frissítsen nekem, meg ajánlgassa az új ubit...
Lehet megpróbálok valami másik disztribet, nem tetszik az ubuntu, felépítése, mentalitása. nem áll kézre. (csak a slacknak meg szerintem a támogatása elég gyenge.
(olyan terjesztés nincs, ami min 2.6.30 kernellel van szerelve, és videó alkalmazásokra van kitalálva?)
-
doc
nagyúr
válasz
bambano #8705 üzenetére
a baj nem az, hogy nincs Xorg, hanem hogy grafikus alkalmazast akar graf. felulet nelkul futtatni
kapasbol egesz idaig ki sem derult, hogy egyaltalan nincs graf. felulet, hiaba emlitettem vagy haromszor a hozzaszolasokbanha sima textmode cucc kell, akkor miert nem igy indultunk neki?
ez kb. az a szitu, hogy neki kell egy jarmu amivel eljut a nagymamahoz, majd miutan harman negyfele autot ajanlunk, es csak azt halljuk hogy nem meg, nem megy, kiderul hogy ja, a nagymama egy szigeten lakik es nincs hid, tehat csonak/hajo kell...
ha igy indultunk volna neki, hogy vizi jarmu kell mert nincs ut, akkor nem futunk tiszteletkoroket az autokkalmielott barki felreertene: nem leszolom a kerdezot, de azert az igenyek pontos specifikalasa es a korulmenyek ismerete nelkul nehez azt a valaszt megadni, amit o var...
amugy a screenshotokat elnezve ez alighanem windows, ahol a halozattranszparens graf. felulet, mint olyan...
-
-
ivivan
tag
válasz
bambano #8584 üzenetére
Hát most egy nagyon paraszt megoldással kikerülöm a problémát: minden reggel 5kor újraindítom az apache-ot cron-ból. Estig általában kibírja...
Remélem hamar lesz apache és php frissítés lenny-ben és az talán megoldja...
És közben ha járok Pesten, akkor nézek egy memtest-et is.ivivan
-
-
ivivan
tag
válasz
bambano #8578 üzenetére
Hát elvileg marha drága CRC-s RAM van a DELL szerverben, csak nem hibás...
Ha már így a hibás működés szóbakerült, akkor még egy kérdésem lenne: ez egy DELL szerver, hardveres RAID vezérlővel, 3db SATA vinyóval RAID5-ben. Az a kérdésem hogy honnan tudhatom meg, hogyha az egyik vinyó esetlen elromlik?
-
ivivan
tag
válasz
bambano #8575 üzenetére
Nekem sem, de a tünet hajszálra ez: megtaláltam végre, hogy hova logolja a sok vhost mellett a segfaultokat és bőséges a termés :-(
Egyébként nekem 5.2.6.dfsg.1-1+lenny3 PHP és 2.2.9-10+lenny4 apache van.
Nem tudom, hogy ez ugyanaz a bug-e, vagy csak az eredmény ennyire hasonló, de mindenesetre érdekes véletlen lenne, mert a jelenség éppen a lenny-re való frissítés óta jelentkezik (dist-upgrade volt az előző stable-ről, aminek már nem emlékszem a nevére)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- TV antenna és jelerősítés
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Anime filmek és sorozatok
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- AliExpress tapasztalatok
- Fogyjunk le!
- Apple asztali gépek
- Háztartási gépek
- További aktív témák...
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Antivírus szoftverek, VPN
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900XTX 24GB be quiet! SB802 1000W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Napi 700 ft tól elvihető RÉSZLETRE BANKMENTES HP 840 G11 Ultra 5
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P43s - i7-8G I 8GB I 256GB SSD I Nvidia I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged