- Boss81: Halott Torrentek keresése, törlése egyszerűen.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- Celeron aranykor
- eBay-es kütyük kis pénzért
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Met
nagyúr
Az Ablak című műsorra emlékeztek?
-
TA68
őstag
Nekem a Delta volt a kedvencem. Akkoriban egy ilyen tévénk volt: [link]
-
Met
nagyúr
Ó, én a Petőfi kívánság műsorába még kértem is
Írtak választ hogy mikor fogják leadni.
Meg akkor még volt Calypso rádió, Fiala leadta a So what-ot a Metallicától és mondta hogy ez a Hetfield bácsi nem beszél túl szépen
-
bambano
titán
most jutott eszembe egy másik nosztalgikus poszt miatt: 1980. január elsején vezették be a Système International d'Unités-t.
-
ViZion
félisten
hétfő adásszünet...
Yugó TV adás, amikor Győrben éltem, akkor meg ORF1, németül a májkülnájt...
Krumplilövedék a bergmann csőből. Fantasztikus fehér karácsonyok, senki nem sírt a sok hó miatt, ma meg 2 cm-től már beteg mindenki.
Szuper karácsonyi ajándékok, ezek a kis lemezautók... ha nem baCCom szét mind, most milliókat érneFentebb linkelt FF TV, kis hibás volt, nagyapám kivett és visszatett egy "lámpát" ha elment a kép. Utána valutásbóltból Grundig színes, mert kellett a C64-hez. Annyira nem volt otthon fontos a TV, h tök soká lett színes. Igazi kártyázós, szomszéd átjön fröccsözős család voltunk. Kiscsit hiányzik.
Akkor még amúgy is jellemző volt, h összeszaladt az utca-rokonság, ha volt vmi nagyobb munka. Most még az sem ér rá, aki abból él (kőműves, ilyesmi...)
Nah, meg a mosások... Asszonyok már 4-kor keltek, és a "kicsit" csapágyas (értsd: morog mint a szar...) forgótárcsást beizzították. Viszont már délelőtt volt "szaladgálós" rétes. JAh. szinte minden "házi" volt. Rettenetes hatalmas kenyér a szomszédból, nem penészedett meg a 2. napra és finom volt, pedig napokig azt ettük...
NAh, nekem kb. ennyi hirtelen.
-
gozso
őstag
nem is tudtam hogy van ilyen topic...
kezdem olvasgatni -
vargalex
félisten
Sziasztok!
Sziku69 invitált a topicba, a hozzászólás írása előtt végig is olvastam az összes hozzászólást. 1975-ös születésű lévén a tinédzser koromat valóban a 80-as években kezdtem, így valamennyire ide (is) tartozom.
A katonaságot megúsztam, így igazából azzal kapcsolatban csak a sorozásról van élménybeszámolóm. Kicsit magas vérnyomást mértek, ezért elküldtek belgyógyászatra, ahol 24 órás vérnyomásmérőt kaptam. Kiértékeléskor a doki megállapította, hogy teljesen normális értékeket mért az eszköz, majd az asszisztens (aki édesanyám jó ismerőse volt) szólt a dokinak, hogy "De doktor Úr! A fiú nem akar katona lenni!". Erre a doki: "Miért nem mondták korábban, akkor nem is adtam volna oda a 24 órás mérőt!". És megírta a magas vérnyomásról a papírt. Majd ismételt sorozás (Miskolcon), ahol a megyei kórház kardiológia szakrendelésére küldtek, hogy erősítsék, vagy cáfolják meg az orvosi véleményt. Az ottani dokinő is kedves volt, annyit mondott, hogy "Nem normálisak ezek ott!". Majd minden vizsgálat nélkül ő is kiállította a magas vérnyomásról a papírt. Ekkor már túl voltam az egyetemi tanulmányaimon, munkahelyem is volt, úgyhogy valóban nem akartam még a katonasággal is húzni az időt.
Kicsit vicces volt ez a sorozás, ugyanis rajtam kívül csak olyan srácok voltak, akik rendőrtiszti/katonatiszti suliba akartak menni. Aki alkalmatlan lett, világvége hangulatban jött ki a bizottság elől, én pedig örömömben ugrottam ki a bőrömből.
Sokakhoz hasonlóan én még emlékszem a szombati tanításra (bár lehet, hogy nekem már csak 2 hetente volt), a kötelező programokra, a kisdobos és úttörő életre.
Valamikor a 80-as évek végén váltottunk színes TV-re, konkrétan egy ilyen Orionra:Arra már nem emlékszem, hogy mikor vettük meg az előtte szolgálatot teljesítő fekete-fehér TV-t, de az biztos, hogy néhány éves voltam már. Még emlékszem a hétfői adásszünetre, a szombati Kengyelfutó Gyalogkakukk és Süsü a sárkány izgalmakra.
Számítástechnikával az általános iskola 7-8. osztályában találkoztam. Vidéki iskola lévén nem voltunk eleresztve, a teljes flottát néhány Primo gép jelentette.
Ebben az időszakban kaptam meg bátyámmal szüleimtől (a Mariahilfer Strasse-ról beszerzett) Commodore Plus/4 gépet, amin Commodore Basicban programozgattam is. Majd 8. osztályban részt vettem egy körzeti "programozás" versenyen (szintén Commodore Basic-ban C16-osokon és VC20-asokon), amit sikeresen megnyertem.Gimiben aztán már volt HT-1080Z, illetve továbbra is C16, C64, majd megjelent a "kitüntetett helyen" 1 db XT is.
Valamikor a gimi alatt kaptunk egy Siemens Club 818 kétkazettás magnót:
Majd később vettem hozzá Orion HS-282 típusú hangfalakat, amiket közvetlenül a magnó kimenetéről hajtottam.
Egyetem alatt tettem szert saját x86-os PC-re, rögtön egy Pentium 1 személyében.
Úgyhogy lehet mondani, hogy már általános iskolában eldőlt a szakmám.
(Ma is fejlesztőként dolgozom...)
Elsőre ennyi.
-
-
Gloob
addikt
A zenéről is beszélgettetek. Azok az előadók, zenekarok akiket emlegettetek számomra nem sokat mondanak. A zömét azt sem tudom eszik, vagy isszák, de komolyan mondom ám! Én az ABBA-n, a Queen Bohém rapszódiáján, Dee Purple zenéjén, Suzy Quatró-n, a magyarok közül Omega, Zárai Márta-Vámosi Laci Homokóra, és társai, a nagyon fiatal Kovács Kati, Aradszky Laci. Nem tudom ezek a nevek kinek mit mondanak, de nekem sok, kedves emlék fűződik a zenéjükhöz.
-
Gloob
addikt
A holdra szállást pl. élőben néztük. Akkor már volt saját TV-nk, egy FF Kékes személyében. Szegény apám még fényképezett is. A tv képernyőjét fényképezte le, egy filmes géppel. Akkor még nem volt videómagnó, meg digitális fényképezőgép, meg fene tudja még micsoda. Volt egy jó minőségű filmes gép, abba ment a FF film. A film előhívását az OFOTÉRT-be csináltatta meg, a képeket pedig saját magunk hívtuk elő.
-
Gloob
addikt
Sziasztok!
Engem Sziku invitált meg ide. Megígértem Neki, hogy benézek hozzátok. Hát azért egy kicsivel idősebb vagyok itt nálatok, én 58-as gyerek vagyok, a Ratko-korszak gyereke. Nekem a 80-as évek már 20-as, sőt a vége már a 30-as éveim elejére esett. Katona egy kicsit későn voltam, 81-83 között 1.5 évig. Ennek oka, hogy gimi után ipariba mentem, és halasztást kértem a katonaság alól. Ez olyan jól sikerült, hogy a bevonulásom, 81 szept. volt az utolsó lehetőség, amikor elvihettek katonának. A következő bevonulásnál már túlkoros lettem volna. Akkor még volt olyan is. Így aztán nem lettem létszámfeletti sem, mert akkor még az is előfordult, ha valaki emlékszik még rá. Bevonulásom előtt még hosszú hajam volt, az utolsó nap este mentem el nyiratkozni. Volt egy kiscsaj, aki hosszú hajjal ismert meg, és csak úgy látott. Hát nem összefutottam vele nyiratkozás után?: Azt a reakciót! "Jesszus maríjja! Te meg hogy nézel ki?" No mondtam, hogy holnap bevonulok.
Katonaság! Hát igen. Volt abban minden, néha jó, néha rossz. Összességében azért nem volt az rossz, és szerintem a mai ifjúságnak nagyon is hiányzik. Persze ezt ők nem így gondolják. Dobbantások, hát igen olyan is volt. Első sorban le a faluba a kocsmába, ott 2 láda sört bele balonba, meg a falu zugkimérésébe egy balon bor. Vissza az objektumba, és ott jöhetett a gombapöri, az erdőben szedett alapanyagból.
Aztán volt olyan eset is, amikor az egész objektum minden pihenős katonája lent volt a faluban géppisztolyostul, gyakorlóba felöltözve. Persze üres tárral tárazva, de ezt nem tudták a falubeli kemény legények. Miért mentünk le? Hát csak azért, mert megvertek egy közülünk való katonát a faluban. Szóval volt ott minden a honvédségnél. Volt fenyítés is, no azért nem testi. A leszerelésem előtt 3 hónappal közölték velem, hogy leszerelésig nem mehetek haza! No volt azért egy kis para, de összességében röhögtem rajt. Aztán 3 nap múlva hazajöttem. Kibundáztuk. Pedig a könyvemet tényleg elrakta a főnök a páncélszekrényébe. Csakhogy valakinek kellett valami, amit csak én tudtam megoldani. Így előkerült a könyvem a páncélból.
No a számtechet én egy ZX Spectrum-mal kezdtem. Azok voltak a szép idők. BASIC nyelven programozgattuk, ökörködtünk vele. Akkor még olyan hogy internet? No az nem voltelérhető számunkra. -
sziku69
őstag
Hogy nekem milyen műszaki arzenálom volt? (jó, ez még a 70-es években.
Ok, sajátom egy se volt. Mind közös.
Az emlékezetem szerint első tv márkáját nem tudom. Nem tudtam még olvasni akkoriban. Azt tudom, hogy valamilyen kattogós nagy tekerő tárcsa szerűség volt jobb oldalon alul.
A második azt hiszem Mátra volt.
Aztán volt egy nagy világrádiónk, ami egybe volt építve egy lemezjátszóval. Vagyis a lemezjátszó egy négylábú lapos kibillenős szekrénykében volt. Ezen volt rajta a rádió.
Miket hallgattam a 70-es években lemezen? Hofi, Záray-Vámosi, Valamint egy csomó kislemez volt még. Gedeonbácsi, Harmonikás, Távollét, stb..
Szép emlékek! -
bambano
titán
te, kétezres években voltál tinédzser te
dobizás: amikor a laktanyában a katonának sürgős, ámde parancsnokok által nem támogatott mehetnékje támad, leginkább este, takarodó után, akkor történik a dobizás: odarohan a laktanya kerítésének egy félreeső, nem megvilágított, őrség által nem kezelt szakaszához, dobbant egyet, felugrik a kerítés tetejére, majd angolosan távozik.
erre mondták hosszabban, hogy dobi kapitány írta a könyvét, röviden, hogy dobizik vagy dobbant.
hivatalos katonai szlengben engedély nélküli körletelhagyás, köznapi nevén szökés
zömében krónikus alkoholhiány az oka, esetenként más is lehet.ahol én voltam katona, ott nem vitték túlzásba a titkolózást, kifelé menet vagy megkérdezte a dobbantó az őrt, hogy mi a tarifa (hétdekás
) vagy meg sem kérdezte, mert tudta. A hétdekás a hét decis barackpálinka volt. kiment, visszafelé jövet letette a "tarifát" a torony lépcsője mellé és ment a dolgára.
volt olyan este, hogy a komplett belső őrség matt részegen aludt a századszinten. ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy lehetett úgy kettő kötőjel négy szabály a szabályzatban, amit nem szegtek meg, az összes többit igen
-
sziku69
őstag
Ez nagyon jó!
Szivesen olvasnék itt a PH-n még katonatörténeteket. Nem hiszem el, hogy csak ennyien vagyunk erre a témára.
Ha csak a stoppos élményeket vesszük. Vagy a dobizást.
Mondjuk nekem szerencsére nem volt a dobizásra szükségem, mert szinte akkor mentünk ki amikor akartunk.
De voltak a laktanyában olyan századok, pl őrszázad, akik ritkán mehettek.
Mondjuk őrszázad........hmmm,egymás közt elintézték a dobizást.
-
bambano
titán
olyan 8-10 kilométerre lehetett a gyaktér a laktanyától, így minden gyakorlat egy röpke másfél órás menettel indult, majd letudtuk a penzumot és megint másfél óra vissza. Nyilván kint a gyakorlótéren is sokat mentünk. így leszerelés után egy darabig még bennünk volt, hogy egyáltalán nem féltünk a lábunkat használni...
azon a sétán ráadásul már egy könnyű kis sportcipő volt rajtam, nem katonai bakancs, meg egy szál széldzseki, nem teljes menetfelszerelés géppisztollyal. nem volt az nagy tétel.
ez a katonai stíl megmaradt később is. nem csak az, hogy sokat tudtunk gyalogolni és gyorsan, hanem az is, hogy katona módra mentünk egyensen. Amit egyszer három rendőr észrevételezett, mikor átlósan átmentünk debrecen legnagyobb kereszteződésén...
legjobb katonai sztorim az volt, hogy egyszer beteg volt a rajparancsnokom, emiatt a páncélosban üresen maradt a parancsnoki torony. engedélyt kértem, hogy akkor hagy üljek már oda, kíváncsi voltam a technikára. jöttünk be a gyaktérről a városon át, és megálltunk egy kereszteződésnél, amíg a váposok leállították a forgalmat és letették a gumiszőnyeget, ami az úttestet védte a lánctalptól. no én az egyik oldalperiszkópon megláttam egy jó csajt, aki a zebránál várt, megragadtam a karokat és ráfordítottam a parancsnoki optikát, hogy nagyítva lássam a csirkét. ettől, hogy a nagy vasban hirtelen ráfordul egy mini torony, a csaj majdnem infarktust kapott. akkor hálát adtam a sorsnak, hogy nem az irányzónk beteg, mert ha én ráhúzom a célzóoptikát a nőre, a szervók ráviszik a löveget is...
-
bambano
titán
anno én is sokat stoppoltam... két "csúcs" esetem volt:
- egyszer megállt egy úthengerköszöntem, de nem szálltam fel
- egyszer meg egy halottaskocsi (ma pompakocsinak hívnák). franc se agyalt, azzal mentem majdnem a teljes távot. anyám meg infarktust kapott, mikor elmeséltem.leszerelés után nem sokkal volt egy vasszűz koncert, elmentünk a haverokkal. utána meg irány haza. éjfél körül indultam Pestről, nyilván stoppal, haza is értem reggelre
vagy három órát gyalogoltam Gödöllő után az m3-ason, mert ott tettek ki. de a kutyát nem érdekelte, frissen leszereltként úgy voltam vele, hogy kiképzett tökös katona vagyok, aki elém áll, félbeszakítom, mint egy udvarias terminátor.
-
sziku69
őstag
Nálunk ez úgy volt, hogy a nagy baráti körből az egyik győri srácnak volt csak videomagnója. Nála töltöttük a hétvégéket. Az általad említetteket, Mad max, Freddy Krüger, egyebek. Nekem volt egy videokazettám. Mindig a kezemben hurcoltam ilyenkor. Persze nem táskában.
A 90-es évek elején, mikor leszereltem, akkor vettem mellé videomagnót.
-
Syl
nagyúr
>Jah, mentünk megnézni az "Erdő szellemét" alámondásos verzióban.
Emlékeztek még erre az időszakra?Hogy a retekben ne
Ez nekem a 80-as évek közepe volt, Rocky III és IV, Rambo II, Conan I-II stb. A falu művelődési központjában (gyk. diszkó) ültünk össze 40-50-en, ment a német szinkronos film, a hangstúdióban meg ült egy fószer és olvasta fel a fordítást.
Felejthetetlen korszak! A mai fiatalok nem érthetik ezt. -
sziku69
őstag
1987. Haverom épp katona volt Pápán. Másik haverom helikopter pilótának tanult a Szovjetúnióban.
Akkor mindketten itthon voltak éppen. Egy faluban laktunk mindannyian.
A pilóta haver kapott egy kismacskát a másik havertól. Kocsival vitték (skoda 120) át egyik helyről a másikra. Pilóta haverom vezetett. A kismacska valahogy elszabadult az utastérben, és beugrott a pedálok közé. Egy szó mint száz, nekimentek egy fának. Pilóta haverom, aki vezetett, jobban megsérült, korházban feküdt egy darabig. Győri honvédkorházban.
A másik haverom szerencsésebb volt. Csak a lábára sántított egy kicsit. Természetesen így kapott betegszabadságot a honvédségtől. Nem kellett neki visszamenni az eltávról.Hát, mit csináljunk a hétvégén? Menjünk be Győrbe bulizni? Menjünk.
Ha akkor elkapja a katonai rendészet, akkor ott helyben agyonlőtték volna.
Mindegy.Győr, Vaskakas Taverna. Itt volt a discó. Jól éreztük magunkat. Megismerkedtünk két Ménfőcsanaki csajjal. Valahogy elkerültünk Ménfőcsanakra. Ekkor már volt vagy éjjel 2 óra. Autónk nem volt. Gyalog, a haverom sántikálva, indultunk el Csanakról Győrbe. Ahogy az úton poroszkáltunk, megláttunk egy autót az árokban. Két fickó próbálta valahogy kitolni onnan. Kiderült hogy mindketten katonák. Nem voltak éppen józanok. Mi már nagyjából azok voltunk.
Segítettünk kitolni az autót az útra. Hálából elvittek magukkal a főútig, amelyik a mi kis falucskánkba vitt. Mondanom sem kell, hogy halálfélelmem volt az autóban. Talán nem véletlenül mentek bele az árokba.
Mindegy, megúsztuk. Pár kilométert még sétáltunk a sötétben, aztán valaki felvett minket (ez is kész csoda volt) és így értünk haza.Igen. Annak idején nagy divatja volt a stoppolásnak is.Katonaruhában pedig főleg. Szinte a legelső autó megállt.
Én Szentkirályszabadján voltam katona. ( a fenti haverom, a pilóta, később ott volt a helikopter dandárnál)
Szóval mi rendszeresen stoppoltunk Veszprémből Győr irányába. Abban az időszakban voltam katona, amikor a rendszerváltás volt. Amikor bevonultam, még elvtárs voltam. Pár hónappal később már bajtárs lettem. Kicsit bonyolult volt ez az időszak.
Boldog katona évek. -
sziku69
őstag
Ez teccik.
Nekem a nyolcvanas évek tetszett, amikor a videokazettához vettünk (volna) videomagnót. A győri "bkv"-ra, amikor felszálltunk anno, videokazettával a kezünkben, na azért megnéztek bennünket.
Jah, mentünk megnézni az "Erdő szellemét" alámondásos verzióban.
Emlékeztek még erre az időszakra?
Amikor valami szörnyűség történt a filmben, akkor is tök nyugis hangon mondta a szöveget.
"Jajj vigyázz !! Mögötted van a szörny!!!!!" -
bacsis
Közösségépítő
eszembe jutott egy nosztalgikus sztori!
Persze ez sem telljsen a 80-as évek, inkább a 2000-es évek eleje
nyahh szóval úgy 2002-ben vehettem meg életem első épkézláb laptopját, egy P1 233MMX-et, 70ezer Ft volt... ugye ez már egy színeskijelzős multimédiára is korlátozottan de használható gép volt még akkoriban...
Persze már mindenki discman-el, meg mp3man-el neeem, nem elírás, tényleg láttam olyan mp3 lejátszót, amire ez volt ráírva hogy mp3manmászkált...bár utóbbi még nem volt elterjedt...
Na szóval én is hallgattam zenét útközben... de hogy?!
Fogtam a laptopot, bevágtam az iskolatáskába, és szépen hátulról előre kivezettem a fülest és had szóljonelment a gép akkuról így becsukott kijelzővel 4-5 órát simán... jókat poénkodtunk hogy 3 kilós zenelejátszóm van
persze vehettem volna egy discmant de az nem lett volna akkora menő
nagyjából nekem volt a suliban először lapitopim ,mekkora csajozós voltam már vele
-
bambano
titán
Hogy a gyerekem mit hallgat, nem annyira tudom, mert nála már az agydugó a divat. mikor én ilyen koromban zenét hallgattam, azt hallotta az egész utca (felturbózott orosz hangfalakon, saját építésű erőlködővel
)
de a húsnevűt ő hozta a családban köztudatba. meg néhány olyan zenekart is hallgat, aminek leírni sem tudom a nevét (evanescene ?)
-
bacsis
Közösségépítő
hááát, ha a Paffendorf kinyír, akkor vajon mit szólnál egy kis Skrillex-hez?
Deeee ez a része már tényleg OFF
A feleségem 10 évvel idősebb nálam, így a mi zenei ízlésünk is eléggé eltér, ő michael jackson meg Ákos rajongó, de hát ez érthető is a 10 éves difinknek köszönhetően -
bacsis
Közösségépítő
Igen.. futottam már bele...
a jobbik eset az az, hogy én magam jövök rá, amikor meghallom az eredeti számot, akkor döbbenek rá, hogy bakker ezt dolgozta át egy mostani előadó.. pl a Benny Benassy No Milk Today számával voltam így...
De égtem már be úgy, hogy az eredetire hittem azt, hogy az valami gyenge átdolgozásErős vs. Spigiboy Valami véget ért számára hittem azt, hogy az eredeti, és Ákos csak átdolgozta
Aztán az is lehet hogy az is valami átdolgozás és az eredetit még az Edda írta vagy valami ilyesmi -
sziku69
őstag
Én meg azt vettem észre, hogy sok mai DJ veszi elő a 80-as évek nagy klasszikusait, és keveri bele a mai zenékbe.
-
Syl
nagyúr
Én inkább csendben maradok
Olyan együtteseket irkáltok, hogy csak pislogok. -
bacsis
Közösségépítő
van ez a klasszikus mondat, hogy régen minden sokkal jobb volt...
Ha már a zenénél járunk!Na most én nagyon sok mai előadót szeretek, pl Inna, Armin van Buuren, stb. szeretem a mostani aktuális Trance/Dance zenéket...
DE! Akkor is hiányzik egy Master Blaster, vagy Brooklyn Bounce hangzásvilága...
De sok Magyar előadóit is hiányolok, pl Nákis vs Brunner vagy Peat jr& Fernando...
helyettük meg van nekünk jó kis két kicsi legó Apu vedd meg nekem a várost, ami nem rossz, de hiányoznak a "régi klasszikusok" -
updog
őstag
Hjáááj, italo/germano trance/dance
Kai Tracid, Pulsedriver, ATB!
Nálunk már a 90-es évek elején volt kábeltv (pedig falusi gyerek vagyok), és volt MTV(!). Viszont valamiért elég hamara lecserélték német VIVA-ra, úgyhogy én is ezeken a zenéken nőttem fel
A kazettás magnó line-in-je egy hákolt rca-jack kábellel volt rákötve a tv-re, állandóan a REC/PAUSE gombon volt az ujjam, szerencsére Mola Adebisi autentikus germán műsorvezető úr
mindig bemondta, milyen szám következik, úgyhogy komplett válogatáskazikat készítettem így.
-
bacsis
Közösségépítő
Tudjátok, hogy min sokkolódtam?
Félve merem leírni, mert ez már 99-2001-es korszak...
De bizony rá kellett jönnöm, hogy ez is már "retro"...
szóval én afentebb írt években éltem a tínédzser koromat... és hát mentek a diszkók, bulizások stb...
tolattuk a gigi d'agostino-t a Paffendorf-ot, a Bomfunk MC-s-t stb...
És hját ezek az elaőadók és a számaik alap műveltség... (az én korosztályomnak)
Szoktam készítgetni az oldalamra videókat, és hát van hogy fűzök a videók alá egy-egy zeneszámot.. persze hogy a fentebb taglaltak közzül választok...
És hát jött is az egyik komment, hogy nagyon jó zene szól alatta, ki az előadó..
Én meg megrökönyödtem, hogy mi az hogy nem ismeri fel valaki ezeket az előadókat illetve a műveiket?!
És hát bizony rá kellett döbbennem, hogy ami nekem alap, egy mostai tinédzsernek már nem feltétlenül az, hiszen eltelt 10-15-20 év közben -
sziku69
őstag
Hétvégén Sopronban voltunk a haverom szüleinél. Összejött egy retró csapat. Volt egy kis szülinapi, névnapi kertiparti. Nyomattuk a régi nagy zenéket.
Ha már a retrónál tartunk. A házigazda kérésére,a pincéből felvándoroltattunk egy 150 literes, vagy nagyobb, szölöprést, (több mint száz éves) a maga 250 kilójával. Így kezdődött a buli.
-
bacsis
Közösségépítő
ő már csak szőkéket meg barnákat lát benne
bambano! Én úgy érzem, most sem ért véget a tinédzser kor, annak ellenére hogy van család/gyerek, meg munkahely
Ha van egy kis időm, meg energiám, csapatom a kockulás valamely formáját
Na de hogy egy kicsit visszakanyarodjunk az eredeti témához!
A mamámnál találtam egy '68-as KRESZ könyvet... hááát.. vannak benne vad dolgok, majd idézek belőle
A kedvencem, hogy csak 80-as kisbusszal abban az esetben lehet menni, ha a posta elnök meg a közlekedési miniszter egyetért -
bambano
titán
a gyerekkorom eléggé más volt általánosban és gimiben. főleg a kockulás miatt. általánosban még nem volt lehetőségem bekockulni, ott volt minden, ami más, átlagos falusi gyereknek.
pl. ha akartunk fürdeni, gátat építettünk a helyi "folyó" felső folyásánál, és akkor a kis öblöt elöntötte a víz és szinte medence lett belőle. meg egész nyáron a bicajon ültem és jártam a környéket, időnként haverokkal.
a gimi más volt, elsősorban azért, mert be voltam fogva a családi másodbizniszbe, apám meg a testvére kertészkedett és onnan nem szabadultam. így a nyaraimat a napi meló töltötte ki, ha azt letudtam, mehettem, amerre akartam. és akkor már volt számítógép, tehát leginkább odáig mentem. Érettségi után szerezhettem jogsit, majd jött egy év nyaralás az mn szanatóriumában, és utána, már nem annyira tinédzserként, autós csávó lettem
nem önként, hanem mer' szóltak fentről
attól kezdve csak arra kellett figyelni, hogy szépen elosztva vágjak meg mindenkit egy kis benzinpénzre
a tinédzser koromnak kb. 3-os egyetemista koromban lett vége, amikor már melóztam egyetem mellett (helyett?
) és eltartottam magam. pont az évtized fordulóján...
egyébként az egyetemről is lehetne sztorizni, csak az kiesik a topic témájából...
-
bambano
titán
ha lassú volt a ht-n a scrollozás a képernyőn, vagy éppen lefelé/oldalra akartál scrollozni, akkor beírtad:
21 00 7c
11 01 7c
01 fe 03
ed b0 c9és akkor scrollozta neked arra, amerre akartad, attól függően, hogy az első két sor második bájtjába mit írtál
emlékszem, anno a bitletben csináltak nyereményjátékokat. volt olyan játék, hogy három "kisebb" feladat, amire egy-egy hónap volt, plusz egy nagy feladat, amire három hónapot adtak, és lehetett nyerni egy zx-81-et vagy hasonló gépet. a nagy feladatra szövegszerkeszőt (mint régen a norton editor) írtam. félúton betelt az assembler szimbólumtáblája, attól kezdve a kód zömét hexában faragtam fejben, mert gyorsabb volt
utána még megtanultam rendesen a c64-et is assemblerben programozni, de a pc-k gépi kódját már nem, arra már nem volt lelkierőm. ennek az is lehet az oka, hogy előbb ültem nagygépen, mint pc-n. anno tudtam a nagy ibm-ek, az s/360 assemblerét is, mert tananyag volt... azóta csak a hálózati forgalmat olvasom hexában, mást már nem.
egyszer meg visszafejtettem a novell szerver komplett indulási szekvenciáját, mert egy usernek olyan diszkje volt, amit a novell eredetileg nem kezelt. biztos láttál olyan gépet, amiben volt (ha jól emlékszem) 31 darab előre definiált geometriájú vinyó, és ha nem ilyened volt, a novell nem ismerte fel.
-
bacsis
Közösségépítő
Hát te beteg vagy
azaz voltál
Még egy gyerek kori emlékemet osztanék meg! Kaptam egy segate hdd-t, de ezeket mini jumperrel kellett belőni. Az nem volt készleten... akkoriban a 90 es évek elején közepén ugye nem volt minden utcasarkon pc üzlet. Sógorom BP-en elvitt a ready computers-be, bementem egyedül, egyből a 2 eladó: jajj de édes kisfiú, apukádat keresed? ugye akkoriban az sem volt átlagos hogy 10 éves gyerek számítástechnikai üzletbe jár... Mondom az eladóknak, áá nem csak a segate hdd-mhez keresek mini jumpert. Fenn akadt a szemük és kaptam egy marékkal -
bambano
titán
én anno bele tudtam fütyülni a telefonba a modemek szinkronizációs hangját... faxot már nem tudtam küldeni úgy, mint a terminatrix...
egy idő után hexában programoztuk a ht-t. se assembler, se basic, minek
de szép is volt... egyszer majdnem letéptem a pad tetejét az osztályban, mert aznap a tanár feleltetett, és miután lefeleltem, a padra írtam egy programot és el akartam vinni begépelni. természetesen gimiben kockás papíron autóversenyeztünk, mint állat...
szerk: spectrumhoz mezei kazettásmagnót használtunk, ott mindig volt egy kezdőgrafika a programoknál. azoknak is jellegzetes volt a hangja, meg lehetett ismerni a kép hangjából, hogy melyik játék töltődik. pl. a jetpack hangja nagyon tipikus volt.
-
bacsis
Közösségépítő
Én akkoriban még nagyon gyerek voltam....
a 80-as évek végén, 90-es évek elején csak TVC-nk volt... mondjuk a TVC-hez holyan magnónk volt, aminek volt hangszórója is, így a játék betöltésekor az serceget mint állat.. egy időután a hangszóróbol kiadott zajból tudtam, hogy melyik játéknál van épp a szalag
És bizony, hogy mennyire kevés embernek volt otthon számítógépe... húú de tisztán emlékszem hogy egyszerre 16 külök volt nálunk és játszottunk az Invaders-elAmúgy én úgy gondolom, nagyjából én vagyok az a korosztály, aki már kis gyerek korában szerencsés esetben találkozott számítógéppel, de még/már mégse (nem csak) a számítógépeken nőttünk fel...
-
bambano
titán
pc-guru... ahhh...
amikor ez az egész elindult itthon, akkor még nem volt egy darab önálló ámítástechnikai újság sem. először az ötlet című gazdasági újságban csináltak egy komplett informatikai mellékletet, az lett a bitlet.
mekkora királyság volt abban cikket publikálni
voltak ugye a nagy titkok, de valahogy mindig csurrant-cseppent valami nekünk is, vidékre. leesett egy trs-80 komplett rom dissassembly, egy c64 kernal api speckó, az Úry könyv, meg pár data becker könyv...hogy kábítottuk a laboros csajt, hogy elindítottunk c64-en egy nyomtatást, kihúztuk a buszkábelt a gépből és nyomtatott tovább
volt olyan "továbbképzés" a megye számtech tanárainak, hogy egy teremnyi ht-be beletoltak egy másolóprogramot, meg egy-egy programot mindegyikbe, rajta címke, hogy micsoda, és a tanárok odamentek sorban, nyomtak egy s gombot és másolták maguknak az anyagot...
az volt a legjobb, hogy akkoriban otthon még kevés embernek volt gépe, így a jobbak rá voltak kényszerítve, hogy egy helyen nyomuljanak és egymást tanították. rengeteget tanultunk egymástól, király volt.
-
bacsis
Közösségépítő
HA már a logouton találtam egy invitáló bejegyzést ide, akkor gondoltam megosztom, hogy mi is hiányzik nekem a 90-es évekből.. igaz a 90-es években még csak kiskamasz is alig voltam, így elég csücskösen lehetek köztetek, de úgy gondolom mégis, mert már nagyon kicsi koromban beszippantott az informatika...
Hiányzik az a korszak, amikor alig vártuk a PC guru magazin következő havi számát, hogy újabb játékokról olvashassunk... emlékszem, hogy én mindíg hátulról kezdtem lapozni az újságot mert a végén írtak a hardverekről.. akkor még nem foglalkoztam tudatosan a hardverekkel
emlékszem milyen szívás volt egy-egy játékot átvinni egyik gépről a másikra... aztán vette mindenki a mobil racket, meg a pár száz MB-os HDD-ket, hogy leváltsuk a Floppy-kat...
Internet? az biza volt akkor is... jó kis betárcsázós. De legalább volt..
na meg a suliban is.. ott dupla ISDN vonal volt, csak épp 120 gépre elosztva, így ekkoriban hiába írtunk 2000-et, ha a sebesség a 90-es évek közepét is alig tükrözte
Nagyon jó élménnyel gondolok vissza, mikor valaki beszerzett egy újabb játékot, és hosszú órákon azon elmélkeztünk, hogy vajon menni fog-e vagy sem, és ha igen mennyire fog szaggatni?!
Érdekes, hogy a sok szívás utólag mégis milyen szép élményeket ébreszt... és ezek hiányoznak...
És itt jön képbe a mostani hobbim, hogy régi, 80-as 90-es évekbeli gépeket rakok össze, mert ha nem is telljesen olyan, de egy kicsit sikerül újra átélnem a gyermekkori számítástechnikámat -
bambano
titán
zengeni zenghetsz, de azt mindenki végigszívta... engem érdekel, de csak ha van benne lekvár is
az izgalmasabb szerintem az, amit más nem élt át, mert fiatal volt.
hogy például milyen az, amikor c64-en programozol le 80 oszlopos karakteres képernyőt, hogy be tudj jelentkezni egy cm-52-es főkeretbe és hasonlók -
bacsis
Közösségépítő
Nagyon Troll lenne ha a 90-es évek számítástechnikájáról zengenék ódákat?
őőő a kérdésemet viszont semmiképp ne vegyétek trollkodásnak
-
Syl
nagyúr
No, ezt a topicot elmentem magamnak
-
sziku69
őstag
Köszönöm ez a részletes leírást.
Ahogy olvastam a soraidat, egészen beleéltem magam a három évtizeddel ezelőtti proli világba.Hmmm...kisdobosok, úttörők. Mozgalmi énekek. "hejj te bunkócska te drága" "fel fel ti rabjai a földnek"
Nekem is emlékezetesek az iskolai ünnepségek. Amikor először kötötték a nyakunkba a kék nyakkendőt. Utána alig vártuk, hogy a pirosat kössék oda. Nálunk a suliban ünnepek alkalmával, az iskolából a művelődési házba vonultunk. Hosszú sorokban, dobszóra. Emlékszem, elöl mentek a nagyok. Nyolcadik osztálytól visszafele vonult a sor. Évről évre előbbre kerültünk. Olyannyira, hogy jómagam, az utolsó évben már ott gyalogoltam legelöl. Nyakamban a dobbal. Büszkén ütöttem. A falubeliek pedig figyelték a vonulásunkat.A művelődési házig meg sem álltunk. Ez majdnem egy kilométeres séta volt.
A művház nagytermében, (mely szinházterem, moziterem, és tornaterem is volt egyben) volt az ünnepély. Rendszerint egy óra alatt lezajlott, aztán vissza az iskolába. Már alig vártuk.Utána szabadok voltunk, mert ünnepnapok jöttek általában.A faluban a foci volt az egyetlen, fiúknak való sportolási lehetőség. Volt ugyan másik sport is, de arról majd később.
Télen a befagyott kis "tavakon" korcsolyáztunk. Ezeket a falu közepén lévő réten lehetett megtalálni. Igen, akkor még voltak normális telek. Volt hideg is és hó is minden évben. Sokszor előfordult, hogy az utcákon korcsolyáztunk. Ugyanis akkoriban még nem tolták mindig le az utakat, hanem csak rá lett taposva az útra, ahol ráfagyott, megkeményedett a hó. Remekül lehetett rajta korcsolyázni.
Nyáron a kertünk alatt elfolyó patakban pecáztunk. Lehetett, mert még nem volt leszabályozva. Hal is volt benne.
Emlékszem néha pecázás helyett kézzel, vagy uborkás zsákból kötött hálóval halásztunk. Amit fogtunk, általában pedigree, és kitekat helyett (mert olyan még nem volt) nekiadtuk a kis kedvenceinknek.Nyár eleji kedvenc elfoglaltságunk a cseresznye (hogy is fogalmazzak szalonképesen?) illegális eltulajdonítása volt. Ennek néha az lett a vége hogy vagy elszaladtunk, ha jött a gazda, vagy cseresznyét szedetett velünk.
Nálunk a faluban minden héten (ha jól emlékszem) kétszer volt mozivetítés a művház nagytermében. Az egyik hétfőre esett. Tehát arra a napra, amikor nem volt tv adás. Igen, ilyen is volt.
Amúgy mindegy milyen filmet vetítettek. Szinte mindegyiken ott voltam. Csillagok háborúja, vagy Ördög jobb, és bal keze. Persze ez volt a csúcs, mert voltak mozgalmi filmek is. Ezek a nagy Szovjetúnióból jöttek. -
bambano
titán
Az iskolai irányból tekintett második félév már többnyire nem volt annyira hatékony, mint az első.
Január és február még csak-csak elment, nem volt túl sok "zavaró tényező", de utána...Kezdődött azzal, hogy volt ez a tavasz nevű évszak, amikor a téli nagykabát meg a csizma már sok volt, de az egyszál ing még nem volt elég, és olyan ruhákat hordtunk, amiket a mai gyerekek már nem ismernek: átmeneti kabátot
meg volt diolen mobi iskolaköpeny, az kötelező volt nekem még gimiben is. jó kis sötétkék műszálas vacak volt.
Szóval politikai oldalon nyitottunk a három tavasz ünnepével: március 15., március 21., április 4. 15-öt nyilván ismeri mindenki, az egyik legnagyobb tavaszi ünnepünk volt, amit normálisabb iskolákban rendesen megünnepeltek, nem csak úgy pártutasításra. Kisebb hangsúlyt kapott a tanácsköztársaság (21), majd igazi össznépi hacacárét rendeztek április 4-re, gyakran országos körkapcsolással, Battonyára meg Nemesmedvesre is (tudja valaki kapásból, hogy miért pont ezek voltak a kiemelt települések?).
A következő ünnep május 1. volt, amikor a nagyobb városokban felvonulást tartottak, utána majálist. A gyári dolgozókat kivezényelték transzparenseket cipelni, a rokonság kötelezően ott nyomorgott a felvonulási útvonal mellett nézőként. Meg ott volt szinte mindenki, elég nagy buli volt az akkoriban. Utána helyi kiránduló központokban majálist tartottak, műsorokkal, stb.
Nem pártvonalon is sok ünnepség volt, ezeket meg is tartottuk mostanra is: nőnap, húsvét, gyereknap, anyák napja, pedagógusnap. Közben húsvéthoz tapasztva volt tavaszi szünet is, amit nyilván szerettünk
Akkoriban még jártunk locsolkodni, ez apránként elkopott: a nőnemű egyedek rávezették az embereket, hogy ne menjenek, elmentek wellnesszelni vagy csak simán nem nyitottak ajtót. Pedig locsolkodni kisgyerekként jó buli volt, egy százas egy rokon, akár 1000-1200 forint is összejött, ami pedig nem volt kevés pénz akkoriban.
Ez a sok ünnep szakította meg a tanítási napok monoton ütemét, míg eljutottunk az évzáróig. Évzáró, bizonyítványosztás, kínos kérdések, rossz válaszok, nyakleves volt az alapértelmezett sorrend. Majd a büntetés kiosztása, hogy ki mit csinál nyáron a bizonyítvány következményeként, amit persze harmadik naptól elszabotáltunk. Ééés jött a nagy szabadság, két és fél hónapra.
Apámat alig láttuk nyáron, mezőgazdasági vezető volt, neki zúgtak a gépek. Rokonokhoz voltunk lepasszolva, nagyanyámhoz, nagybátyámékhoz, vagy csak simán az utcára. Ez utóbbi sem volt nagy durranás, a faluban mindenki ismert mindenkit, nemcsak hogy nem voltunk felügyelet nélkül, de az se fordulhatott elő, hogy valaki megtámad vagy kárt okoz bennünk, mert azt tudta volna az egész falu. Nyáron rendszerint futotta két hét nyaralásra, azt nagyon szerettük, mégha az is (mai szemmel) proli szinten ment. Elmentünk vizes/strandos helyre, ahol nyitástól zárásig a vízben és a víz alatt lehetett tartózkodni és ökörködni. Kaptál fagyit, választhattál a csoki-puncs-vanília trióból, 2 forintért négy gömböt adtak. 1-2x belefért, hogy elmentünk a strand éttermébe, sült krumpli+rántotthús kombóra (nem, kedves pincérúr, a zónaadagot ne elém tegye, hanem anyám elé, nekem teljes adag jár...
).
Hát így zajlottak az események. Mivel volt ez másabb?
Egyrészt kevesebb cuccot vettünk, nem volt fogyasztási mánia. Volt a literes tej nagy zacskóban meg a félliteres kicsiben, meg a félliteres kakaó, ez volt a tejipari választék. Volt parizer, 2-3 felvágott, ünnepnapokra téliszalámi, oszt jónapot. Kicsit nagyobb koromban lett trapper farmer meg tisza cipő.És mi mindezekkel boldogok voltunk. Főleg mi, gyerekek. Mindig volt valami esemény, aminek közösségképző ereje is volt. Illetve minden felnőtt tudta, hogy csak egy ellenség van: a párt, így soha nem voltak helyi villongások. Tudtad, hogy aki melletted megy az utcán, pont ugyanolyan, mint te, pont ugyanazok az ellenségei, tehát neked haverod. Azt mi, gyerekek, 6-8 évesen, honnan is tudhattuk volna, hogy milyen adóssághalmazt csinálnak, meg milyen besúgószolgálat volt meg a többi. Nem tudtuk és nem is érdekelt. Mindenki egy sokkal rosszabb, de stabil és egységesebb életszínvonalon élt.
Akik a kádári nosztalgiát emlegetik, azok erre gondolnak, és bizonyos fokig igazuk is van. Az általános helyzet a hatalom felé sokkal rosszabb volt, de a plebsz egymás között sokkal jobban összetartott, mint ma.
-
bambano
titán
milyen volt az az időszak?
a csillagok háborúját alsótagozatos iskolásként a falunk kultúrházában láttam. ott tartottak minden kulturális eseményt az óvodás báltól kezdve (ahol egyszer nyertem egy tortát a jelmezemmel
) mindenféle eseményt. emlékszem, nagy sorozat volt, egymás utáni hétvégéken vetítették Kovalskyt, a ragadozó madarakat és az sw-t. Ilyen öreg bácsis mozigépészes helyi kis köpködős igazi mozi volt, gyakran csak fekete-fehér kópiát kaptunk, mert kistelepülés volt.
a nyári szünet jól telt, a falu vásott kölkei mindig találtak szórakozási lehetőséget. helyi kis patakban fürödtünk, bicikliztünk (igen, a patakban, az a buli
), az utcán fociztunk. A focit rendszerint egyszer hagytuk abba, amikor apám hazajött, mert akkor már volt autónk, egy ezerkecske. faternak a munkájához kellett, soron kívül kapta.
nyaranta még kellemes meleg volt, egy jobban megépített házban kifejezetten hűvös is volt. ősszel eső meg sár volt, november végére rendszerint megjött a hó és kitartott februárig. mondtam már, hogy négy évszak volt?
a tanév kezdetétől az őszi félévben nem sok érdekes történt. ünnepeltük az ünnepelni valókat, de őszi szünet nem volt. kezdetben heti hat nap, szombaton is volt iskola, majd áttértek a hosszú hét-rövid hét beosztásra, amikor minden második szombat szabad volt, majd csak egész későn a szabadszombatra meg az ötnapos munkahétre.
A november 1-éket a temetőben ünnepeltük, összejött a teljes rokonság. Mi, gyerekek, nyakig faggyúsan gyertyáztunk a sírokon. Mi nem ünnepeltük az akkor még ellenforradalom néven emlegetett 56-ot, ennyire nem voltak bátrak a tanárok, viszont november 7-ét igen. utána kezdődött az "ünnepi láz", ami a töredéke sem volt a mainak. szülők, rokonok által összeállított mikuláscsomagokat kaptunk: zörgős piros celofánzacskóba pakoltak mindenféle rágcsálnivalót, csokit, mogyorót, mikulást. Meg kaptunk mellé banánt. Nagy ritkán narancsot is. Akkoriban ez ritkaság volt, állambácsi csak a nagy ünnepek környékére engedett ilyet behozni az országba. Évente leginkább egy, ritkán két alkalommal volt, hogy általánosan volt banán. A mikucsomagokat kiraktuk az ablakba, dicsekedni az utcán járók felé
A mikulás után nem sokkal jött a karácsony, amit nagyon vártunk. Szocialista karácsony volt, vallási vonzatok tiltva. A karácsony volt az egyik ünnep/alkalom, amikor a magyar tv belehúzott, és olyan műsort próbált csinálni, ami színvonalasabb volt, mint az átlag hétköznapi. Szenteste Süsü a sárkány, karácsony első napján egy aktuális Piedone film volt állambácsi meg pártbácsi ajándéka a népnek. Végigjártuk a rokonságot, ajándékozás oda-vissza.
Emlékszem, egyszer biciklit kaptunk a nagybátyámtól, amit náluk adott át. Azt javasolta, hagyjuk ott éjszakára, majd másnap reggel elmegyünk érte és világosban hazavisszük, ami jó ötletnek tűnt. Egész éjjel esett az ónos eső, ami másnap reggelre 6-8 centi vastagon ráfagyott mindenre. Mi persze (a bátyámmal) soha nem voltunk teljesen normálisok, így imádtuk, hogy azon a jégen kell biciklizni, amin mások koriznak az utcában...
Előfordult, hogy kevésbé kreatív rokonoktól pénzt kaptunk, amit én nem bántam. Csak ettem a kefét, hogy mikor nyit már a játékbolt, hogy el tudjam költeni
Szóval ahogy befejeződött a karácsony, volt pár nap csendesedés az ünnepben, mint most is, majd jött a szilveszter. A szilveszteri műsoroknak mindig külön koreográfiája volt a magyar tv-ben (korrekt név, mind az egy akkori tévéről beszélek). Délután bakiparádék, este 8-tól Árkus Szuperbolája ment, utána valami akkor extrának számító nyugati film, vígjáték, majd az a műsor, amit az alkalomra gyártott a magyar tv, kabaré közvetítés vagy ilyesmi. Majd a végét pontosan időzítve Hofi.
Éjfélkor himnusz Ferencsikkel, emlékeim szerint beszéd akkor még nem volt, majd nótaest hajnalig. Akkoriban még nem volt se központi, se háztáji tüzijáték. Ilyenkor rendszerint rokonoknál vendégségben voltunk, bírtuk, ameddig lehetett, majd haza.
Január 1-én délelőtt rendszerint volt valami fajsúlyos nagy volumenű magyar film, tipikusan Egri csillagok. Utána már rendszerint tanulással egzecíroztattak a szülők, mert 2-3 nap múlva már kezdődött az iskola, a második félév. Akkor még a második félév nem februárban kezdődött, meg nem is január végén, mint most.
-
bambano
titán
igen, a 80-as években voltam tinédzser
7. általánosból elmentünk egy haverral az ország egyik legjobb gimijébe programozást meg mateket tanulni. a programozást nem hagyták, a mateket igen.
kis programozók baráti köre meg kis matematikusok baráti köre ismerős?
otthon még nem voltak személyi számítógépek, a gimiben már volt abc-80 meg egy aircomp.
meg volt rendes mainframe, egy "gyors tpa", a pontos típusára nem emlékszem, de lyukszalagra mentettük a programokat, teletype-on gépeltük be és papírra listázta.majd 8.-os koromban már mehettem programozó szakkörre is. a matek szakkörnek hála (volt annyi eszem, hogy abba a csoportba mentem, amit az igazgató vezetett) simán felvettek a gimibe spec-matra. addigra a gimiben már volt c vic20, c64, meg lettek ht-1080z-k. ennek hatására finoman fogalmazva nem jeleskedtem a tanulásban, mire osztályfőnököm kitiltott a számtech laborból. januárban kaptam a szüleimtől egy spectrumot. az ofó őrjöngött...
-
sziku69
őstag
Igen. A nyolcvanas években nőttem fel. Pontosabban a tinédzser korszakom kezdete volt. Akkoriban még játszótéren játszottunk. Nem voltak személyi számítógépek. Nagyságrendekkel kevesebb autó járt az utakon.
A falusi búcsúknak még olyan hangulata volt, hogy alig vártuk. Sőt átmentünk a szomszéd falvakba is. A környéken ismert minket mindenki. Az északdunántúliak talán ismerik. "Rudibácsi löködője" Az öreg, búcsús volt. Ácsról járta be a környéket a hajóhintájával. Talán van itt olyan fórumtárs, aki ismeri.
Az évtized közepén már volt egy sétálómagnóm. Siemens. Jó minőségű volt akkor. Emlékszem a Petőfi rádióból vettem fel zenéket.
Poptarisznya. Ugye? Sokunknak ez jelentette az akkori zenebeszerzési lehetőséget.Simsonos korszak, és Jawa mustang. Riga 12, 16,
A menőknek már volt ezeröcsijük. De nekünk Trabant jutott, meg warthburg.
Persze ez már a 80-as évek vége fele volt. Öten hatan is mentünk vele, amikor kevesen voltunk.
Sokat mentünk gyalog, vagy biciklivel bulizni a szomszéd faluba.Jól éreztük magunkat! .
Új hozzászólás Aktív témák
- Nagyobb kijelzővel érkezhet a harmadik Apple Watch SE
- iPhone topik
- Gitáros topic
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Konkrét moderációval kapcsolatos kérdések
- Hobby elektronika
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- EAFC 25
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Boss81: Halott Torrentek keresése, törlése egyszerűen.
- További aktív témák...
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- AKCIÓ! Beszámítás! Intel Core i9 13900K 24 mag 32 szál processzor garanciával működéssel
- AKCIÓ! Gigabyte B450 R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660Ti 6GB Zalman S2 TG Zalman 500W
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest