2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

ATI vs. NVIDIA kezdetektől napjainkig II.

  • (f)
  • (p)
66. oldal
Írta: |

A párharc folytatódik a 3D gyorsítás két úttörője között. Figyelem, extrém hosszúságú és mélységű cikk!

[ ÚJ TESZT ]

Végszó

Bár eddigi cikkeimben nem volt jellemző, de manapság nagy divat a "leg-ek" hajszolása, álljon hát itt néhány olyan kártya, melyek valamilyen általam kigondolt szempont alapján mély benyomást tettek rám. Egy erősen szubjektív lista következik tehát.

Kedvenc referencia dizájnom

Nem titok, hogy imádom a referenciakártyákat, és ha egy mód van rá, akkor ilyet teszek el a gyűjteményembe egy adott típusból. Bár alapvetően minden refkártyát szeretek, de a választás mégis egyszerű volt, hiszen a lenyűgöző kinézetű Pascal alapú Titan X messze kiemelkedik mind közül véleményem szerint. A blower hűtéses NVIDIA kártyák utolsó képviselője hosszú időre bebetonozza a trónját ebben a kategóriában, hiszen az újabb dizájnok egyáltalán nem tetszenek.

GeForce GTX Titan X (Pascal)

Kedvenc custom dizájnom

Ebben a kategóriában két jelölt között vacilláltam: az ASUS háromventilátoros STRIX hűtőjével szerelt kártyák (RTX 2060 Super és Vega 56) voltak versenyben a Powercolor Red Devil szériás Vega 64-el. Végül utóbbi mellett tettem le a voksomat, elsősorban ritkasága és döbbenetes méretei miatt. A gyönyörű vörös-fekete motívumokkal díszített monstrum esztétikai szempontból legalább annyira kimagasló, mint hűtőteljesítmény tekintetében.

Powercolor Red Devil Vega 64

Legpozitívabb meglepetés

Mivel az NVIDIA kártyái alapvetően közelebb állnak hozzám, ezért nem igazán tudnak meglepetést okozni nekem a tesztek során, hiszen többnyire pontosan tudom, hogy mire számíthatok tőlük. AMD fronton viszont általában akad néhány típus, ahol elégedetten csettintek: ez igen, erre nem számítottam. Nem feltétlenül a legerősebb típusokra kell itt gondolni, hiszen egy méregdrága kártyánál mondhatni elvárás, hogy jól teljesítsen. Az ismeretlenebb középkategóriás típusok között viszont jelen cikk szereplői közül egyértelműen a Sapphire Nitro R9 380-as kártya tetszett a legjobban. Jó teljesítménye, kellemes kinézetű, kompakt dizájnja, és halk, félpasszív üzemre is képes hűtése mellett az ára is kedvező volt, így nem volt kérdéses, hogy ő nyeri ezt a kategóriát.

Sapphire Nitro Radeon R9 380

Legnegatívabb meglepetés

Az agyonhype-olt, alsó-közép kategóriás Radeon "népkártyák" rendre csalódást okoznak nekem. Az RX 460 és az RX 560 is szerepelhetne itt, előbbi komoly esélyese volt ennek a kategóriának, egészen addig, amíg az RX 5500 XT a kezeim közé nem került. Ez a kártya borzalmasan gyengén teljesített nálam, lényegében a fentebb látható R9 380-assal megegyező végeredménnyel zárta a tesztet, miközben alsó hangon is háromszor annyiba kerül. Máig nem tudom, hogy csak ez a (kölcsön kapott) példány volt hibás, vagy mindegyik ennyit tud, de a kártya stabilan, hibák nélkül, és hűvösen üzemelt, csak éppen lassú volt. Az árát is figyelembe véve értékelhetetlen teljesítményt nyújtott, így megvételét nem ajánlom senkinek.

ASUS Radeon RX 5500 XT

Legjobb vétel

Sokan kérdezik tőlem, hogy ebben a megőrült piaci helyzetben, amit a kriptovaluta bányászlázon kívül a modern gyártástechnológiák akadozása miatti globális chiphiány, és nem utolsó sorban a COVID járvány együttesen okoz, milyen kártyát érdemes venni a használtpiacon. Nos, a válasz röviden és tömören annyi: jelenleg, ha egy mód van rá, akkor semmilyet. Ha kis esély is van rá, hogy elhalasszuk a vásárlást, akkor mindenképp érdemes így tenni, mert mostanában boldog-boldogtalan nyerészkedni akar a kártyákon, és egészen döbbenetes árakon kínálnak eladásra ősrégi modelleket is. Ha viszont semmiképp sem tudunk várni, és mindenképp venni kell valamit, akkor olyan típust érdemes választani, ami nem keresett a bányászok körében. Itt nagyjából az összes modernebb Radeon kártya kiesik a képből, de a GeForce-ok között is jól meg kell nézni, hogy mit választ az ember. A leginkább talán a GTX 1060-as éri meg, abból is kizárólag a 3 GB-os változat, mert ennek túl kevés a memóriája ahhoz, hogy a bányászok számára érdekes legyen. Emellett a játékos célra válogatók sem keresik annyira, mert sok tájékozatlanabb vásárlót elriaszt a felezett tárhely, de aki jobban utánanéz, az tudja, hogy nem kell félni a 3 GB RAM-tól, hiszen az alig valamivel olcsóbban árult 4 GB-os 1050 Ti kártyáknál sokkal erőteljesebb megoldásról van szó. A cikkben szereplő MSI Gaming X kártya emellett kimagasló minőségű hűtésével is kiérdemelte a különösen ajánlott plecsnit, főleg azon az áron, amennyiért én tavaly ősszel hozzájutottam. Most már persze ennek az ára is elszállt, de talán nem akkora mértékben, mint a többi kártyáé. Ezzel a típussal ki lehet húzni a mostani GPU-válság végéig, hiszen kisebb kompromisszumok árán a modern játékok futtatására is alkalmas.

MSI Gaming X GTX 1060 3GB

Elérkeztünk hát maratoni tesztsorozatunk végére, mellyel a magam részéről lezártnak tekintem a DirectX 11 végi, és korai DirectX 12-es korszakot, hiszen korábbi cikkeimmel kiegészülve ez az írás talán minden felmerülő kérdésre választ ad ezzel a generációval kapcsolatban. A jövővel kapcsolatban nem bocsátkoznék jóslatokba és ígéretekbe, de ha lesz még a későbbiekben VGA témájú írásom, az már biztosan a Raytracing-el kiegészített DirectX 12-es korszakról fog szólni. Persze a generációk közötti átfedés miatt egyes, ebben az írásban szereplő kártyákkal ott is találkozni fogunk.

Végezetül ezúttal is szeretném megköszönni a segítséget az alábbi fórumtársaknak, akik egy vagy több kártyát adtak kölcsön a teszthez. Nem túlzás azt állítani, hogy a közreműködésük nélkül ez a cikk nem jöhetett volna létre!

kzsolti97
MADKING
MtHq
norbifiatal

66. oldal

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.