Hirdetés

2024. június 19., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#78473) Frawly válasza mtomi95 (#78471) üzenetére


Frawly
veterán

Az a baj, hogy itt keveredik a hardveres gyorsítás fogalma, aminek 3 szintje is van.

Van a 2D-s gyorsítás, amit a kerneldriver, és opcionálisan a X.org driver old meg. Van a 3D-s gyorsítás, tipikusan OpenGL alapon, amit a mesa csomag old meg (ha Vulkan alapon megy, akkor valamelyik konkrét GPU-hoz kötődő vulkanos csomag), meg opcionálisan a kompozitor (ez lehet a böngészőbe beépített webrender vagy más webgl-megoldás is). És van a hardveres videó ki/bekódolás egyes videókódekeknél, amit a GPU végez a CPU helyett.

Ha screen tearing van, az az első két megoldáshoz köthető, nem a harmadikhoz. De ha fel is lép, akkor lehetőleg az első szinten kell megoldani, ha úgy nem megy, akkor a második pontban említett szinten.

Ha a 3. pont hibádzik, attól semmilyen tearing nincs, hanem csak azt okozza, hogy böngészős videók lejátszása alatt magasabb lesz a CPU terhelés, meg ha laptop, akkor gyorsabban merül az aksi.

Ami félreértésre adhat okot, hogy a böngészőkben is létezik ez a 2. és 3. pontban írt gyorsítás.

Azzal viszont egyetértek, hogy az Intel IGP hulladék. Bár nekem nagy gondom azzal sem volt, de hát játékra teljesen felejtős, ha Proton, ha nem Proton. Egyébként a CS-nek vannak natív linuxos OpenGL-es változatai is, de akkor is max. ilyen régi verziókat érdemes használni, az Intel IGP nem valami combos, igazából én hardveres lassítónak szoktam csúfolni. Nagyon régi játékokhoz jó lehet, pont ilyen CS 1.6, Half Life 1-2, stb. szintje, alap 60 fps kihajtásáig HD-ben, FullHD-ben.

De nyilván egy RX470 az köröket ver akármelyik Intel GPU-ra, mintha a kispolszkit hasonlítaná az ember egy Ferrarihoz, pedig az RX470 egy 5 éves kártya. Egyébként az az RX470 teljesen jó linuxozni, nyílt driverek kulturáltan viszik (kernelbe épített amdgpu driver, amdgpu-xorg driver, mesa, vulkan-radeon, libva-mesa VAAPI), megy vele Proton, shader fordítás megoldások (RADV, ACO).

Nekem RX570 van, igaz főleg Win10 futott eddig rajta egy dedikált gaming gépben, de amikor Linuxot bootoltam be rajta, akkor korrektül ment rajta minden.

De a laptopban most szintén AMD GPU van, Vega 8 Renoir. Az is teljesen jól támogatott minden szinten, ez volt eleve a fő oka, hogy Ryzen-es laptopot vettem, nem csak a több CPU mag, meg a nagyobb IPC, jobb energiatakarékosság, hanem a legfőbb szempont volt a kulturáltabb integrált GPU, nem akarom megint gyorsan avuló Intel HD/UHD szutykot.

Az 1-2. pontban írt gyorsításokkal nincs is gondom, a böngészőkben viszont jellemzően eddig nálam Arch alatt nem működött a hardveres videódekódolás. Néha, de nem minden Firefox verzióban, de hivatalosan nincs is benne támogatva, kézi hack-kel bekapcsolható, de akkor se garantált a működése.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.