Hirdetés

2024. május 22., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#78951) tordaitibi válasza Doky586 (#78948) üzenetére


tordaitibi
veterán

Ugy jon ide hogy nemhogy uefi de meg usb boot se volt a szerencsetlen laposon.
Ha rosszat szoltam, sorry, elbirja a beszelgetest is ez a topik nehaneha.

(#78952) ubyegon2 válasza Doky586 (#78950) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Mondjuk éppen a HP Elitebook 8xxx sorozat, amit még eddig nem hallottam vackozni 8+ évesen is consumer biliműanyag laptopokból süt reggelire rántottát magának. De viccen kívül, az egy igen jó gép, az meg, hogy abban az időben minden egyes gép valamiféle hibrid EFI-legacy megoldással kísérletezett, szerintem nem von le semmit az értékéből. Még ma sem. 1000 Linux telepítést tuti csináltam már utóbbi 8 évben és ebből csak ezen a gépen végzett Manjaro-s kísérletem volt UEFI-s, majd talán az új veterán Dell M4700-on kipróbálom, de sokkal az se fiatalabb, mint a 8570p.
ATX desktopom van, de majd mindennap átcaplatni vele a Pest- Buda távot jó nagy marhaság lenne.

No de legalább tudjuk, hogy van a Kezdő topiknak végre egy notebook szakértője! :DD

Ilyenkor egyébként megmogyoróznak a Windowsos vagy SSD topikokban, azért jössz ide belekötni mindenbe? :P Nem haragszom amúgy, kötekedésben én is otthon voltam, amíg írtam egyáltalán a topikokba.....

(2)

[ Szerkesztve ]

(#78953) Doky586 válasza ubyegon2 (#78952) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Te egy 13 éves laptopról beszélsz.

Én pedig a 9 évnél fiatalabb gépekhez javasoltam a másolást a #78939-ben.

A kettő közt nincs metszőpont.

[ Szerkesztve ]

(#78954) Pano


Pano
addikt

Sziasztok!

Ubuntu 20.04 alá melyik csomaggal lehet ezt a power profile választót felrakni, ami a 21.04 alatt megjelent? Egyszer ráleltem valahol, de már vagy 2 órája keresem és az égnek nem találom..

(#78955) ubyegon2 válasza Doky586 (#78953) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Te egy 13 éves laptopról beszélsz.

Legrosszabb esetben 9 évesnek mondanám, mivel az 2012 novemberében jött ki, de utána is jó darabig szerintem még voltak sok gyártónál saját hibrid EFI megoldások, persze ha Te desktop alaplapra gondoltál, csak nem írtad, azt is megértem.
Nyugtass meg, hogy nem matekszakon végeztél! :D

(3)

[ Szerkesztve ]

(#78956) ubyegon2 válasza Pano (#78954) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Magára a Gnome Tweak Tool- ra gondolsz, amit külön fel kell tenni? A képen az van emlékeim szerint. Bár most meg olyan képeket látok róla, amiben nincs a power management benne....szóval lehet verziófüggő.....bocsi offba is raktam

(4)

[ Szerkesztve ]

(#78957) Doky586 válasza ubyegon2 (#78955) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Te csak kötekszel. Hagyd abba..

(#78958) ubyegon2 válasza Doky586 (#78957) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Én kötekszem? Akkor sorry, írkálj csak marhaságokat össze, ha máshol már nem tudsz. Írtam, hogy 2012-es a gép, erre azt írod egyrészt, hogy vacakszar, utána meg 13 évesnek írod. Tényleg inkább rád kellett volna hagynom, igazad van.

(x)

[ Szerkesztve ]

(#78959) Pano válasza ubyegon2 (#78956) üzenetére


Pano
addikt

Nem, nem a tweak tool. Ez a gnome sima beállítási paneljén van. 21.04-ben jelent meg (nem tudom melyik gnome verzió). Külön lehet telepíteni, utólag. Egyszer már megtaláltam a csomagot, de most valamiért nem lelem.

(#78960) ubyegon2 válasza Pano (#78959) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Jogos, mondjuk csoda volt, hogy emlékezni véltem, mivel a 21.04-et szerintem még nem láttam. Viszont ezek a leírások new featuresről írnak, ahol ott van, amit Te is beraktál imént és a második linknél írják is, hogy Without installing any third-party application, Ubuntu now has built-in option to change the power mode. Szóval ez nem külön utólag telepítős akkor, ezért nem találod sehol.

Ubuntu 21.04 is Releasing This Week! Take a Look at the New Features

Changing Power Mode Is Easy Now in Ubuntu 21.04

Szóval sorry, tényleg semmi értelme nem volt ezek szerint ma ide beírni bármit is. :B

(#78961) Pano válasza ubyegon2 (#78960) üzenetére


Pano
addikt

Tudom, hogy a 21.04 része, de egyszer kb 1 hete sikerült feltelepítenem egy leírás alapján 20.04 alá is. Ezt keresem és egyszerűen már szét túrtam a google-t de nem lelek rá megint.
Azt sikerült kigesztenyéznem, hogy power-profiles-daemon a csomag. Csak még azt nem, hogy 20.04 alá miként varázsoltható fel.

(#78962) májkimiki válasza Pano (#78961) üzenetére


májkimiki
őstag

Innen esetleg?
[link]
Itt írnak róla és a link ide föntre dob.
[link]
Csomagban csak 21.04-re van.
[link]
Forgatnod kell a fentiek alapján.

[ Szerkesztve ]

(#78963) ubyegon2 válasza Pano (#78961) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Leesett, a 20.04-re kell külön telepíteni, értem. Amíg nem találod, rakd fel a Slimbook Battery-t. Kb ugyanaz.

Tényleg nem találni 20.04-re ezt a csomagot(mármint a 21.04 csomag felügyeskedését), amúgy legesélyesebb a PoP OS-nél keresgélni, ők szoktak friss Gnome csomagokat integrálni, itt említik is azt, ami neked kéne, de megoldást nem látok:

The future of power management on pop os

kb 1 hete sikerült feltelepítenem egy leírás alapján 20.04 alá is.

Nincs már meg az a telepítés ezek szerint, mert akkor vissza tudnád keresni az alkalmazott parancsokat....

(.)

[ Szerkesztve ]

(#78964) Penguin95 válasza ubyegon2 (#78949) üzenetére


Penguin95
senior tag

Nem is tudtam, hogy ajánlott blogot írni ahhoz, hogy ne baszogassák az embert egy olyan dologért, amit szíve joga eldönteni. Még akkor is ha nem akkora bölcs mint te vagy, hanem csak "nokedli". De legyen, itt egy rövid blog csak most, csak neked:

Nem pártolom azt a mentalitást, aminek hála a systemd és annak gazdája mindenben is ott akar lenni. Talán ezt még az is megteheti, aki nem terminállal állítja be a napi ébresztőjét, pláne ha vállalja, hogy emiatt nehézségekbe ütközhet a későbbiek során.

A magyar dolgot gondolom a haladó topikos, eddig még nem találtam olyan alternatívát, ami ingyenes, tud magyarul (nekem megfelelne az angol, de a család többi tagja minimálisan se beszéli), könnyen kezelhető, és elérhető linuxon részre értetted, mivel itt erről szó sem esett. Van egy rossz hírem, nem emiatt halogattam eddig az AnyDesk kipróbálását, de ezt a jelek szerint még nem tudod, pedig ez elvárható lenne egy olyan ismeretekkel rendelkező embertől mint te.

nopara, csak ennyi lettem volna ebben a topikban, szerencsére rajtad kívül mindenki más képes volt arra, hogy időt és türelmet szánt a problémáimra, amiket nekik köszönhetően meg tudtam oldani. Nekik köszönöm még egyszer. És mielőtt blogot kérnél arról is, miért ezt a stílust választottam a válaszomhoz: Nem szeretem, mikor nincs egyensúlyban az általam, és a másik fél által képviselt stílus. Én úgy gondolom, hogy ezelőtt a hozzászólás előtt nem voltam tiszteletlen veletek, és igyekeztem nem játszani az eszem.

(#78965) ubyegon2 válasza Penguin95 (#78964) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Köszi a blogot, kb sejthető volt, hogy semmi kézzel fogható problémád nincs a systemd-vel, csak amiket olvastál róla, de miért ne lehetne mentális okból elutasítani bàrmit is. 😐

Amúgy kár volt felkapni a vizet, semmi bántó szándékom nem volt.

.

(#78966) májkimiki válasza ubyegon2 (#78965) üzenetére


májkimiki
őstag

Egész kellemes légkör uralkodott a topikban, egészen máig. Míg tele nem offoltad meg hisztizted. :((

(#78967) ubyegon2 válasza májkimiki (#78966) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Légkör miatt ezután sem kell aggódnod, a felhígult állomány miatt elég ritkán járok erre. Épp te voltál az, aki egy egyszerű könnyen érthető kijelentésemnek az ellenkező értelme miatt kezdtél el toporzékolni. Erre aztán már tényleg nem tudtam én sem mit mondani. :D
Azzal nehéz mit kezdeni, ha valaki nem érti, amit írnak neki, de elkezd pattogni. Szóval higgadalom! ;) Már nem is írtam volna többet, ha nem érzed úgy, hogy neked mindenképpen be kell szólnod. Azért ahogy eddig is, havonta cc 10 hsz erejéig ezután is megjelenek. :)

ДарСтав

Visszaolvastam, amit neked írtam, csak nem a nokedli user jelzőn akadtál ki? Azt kezdő home userre használom, én is kb az vagyok. No mindegy, ha ez sértés....

AnyDesk-kel kapcsolatos javaslatommal mi volt a bajod? Tudnom kellett volna, hogy azzal is van valami hasonló mentalitásbéli problémád? Mivel a TW-ről épp itt írták, hogy nem az igazi már meg időkorlátos a free verziója, az AnyDesk-et javasolták, kipróbáltam és javasoltam neked is. Utólag is elnézésed kérem, ha ez is annyira vérig sértett! :R :N

[ Szerkesztve ]

(#78968) májkimiki válasza ubyegon2 (#78967) üzenetére


májkimiki
őstag

El van ez a topik a havi cc10 hsz. nélkül is, meg nélkülem is.

(#78969) ubyegon2 válasza májkimiki (#78968) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

L :K

De különösebben sok baja nem is lesz, ha néha felpezsdül egy kicsit. Ha valaki rühelli a pofámat és nem örül, hogy néha láthat.....hát istenem, soha ennél nagyobb galádságot ne kövessek el.

Rád egyébként elég nagy szükség van itt! Addig elég jól elvoltam veled is, míg valószínűleg nem véletlen pont ellenkező értelmet tulajdonítva a rövid kijelentésemnek.....no mindegy, szóval addig egész jól elvoltam is sokakkal. No, akkor ezt is megbeszéltük, folytassátok tovább békésen.
(remélem azt még te sem kiabálod rám, hogy azért alapvetően segítő szándékkal jöttem ide mindig)

[ Szerkesztve ]

(#78970) lck válasza ubyegon2 (#78969) üzenetére


lck
senior tag

uby !
Segíteni akarsz Te mindig, csak túl sokan és túl gyakran félreértenek ! :))

(#78971) ubyegon2 válasza lck (#78970) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Erről azért már leszoktam, max akkor írok, ha képtelen vagyok x dolgot felfogni és muszáj rákérdeznem a miért-re. Erre persze többnyire sértődés van, mivel mindenki úgy gondolja, hogy ésszerűen döntve csinálja, azt amit csinál erre jön a koma, aki nyíltan rákérdez, hogy eztmostmérígy? Kolléga esete pont ilyen volt, tökéletesen futott neki sok disztró, Mint is például, erre felrak egy olyat, aminek az eredetije is a függőségek varázslata maga, azt meg tudjuk, hogy a systemd-vel inkább azoknak van baja, akik már értik is, melyik init rendszer miért és hogyan működik. Én például sík tök lehetek, mert 8 év userkedés alatt sem jöttem rá, mi bajom lehetne a systemd-vel. Mondjuk rühellhetném Pöttering frizuráját és akkor dobnám a Mint-et és szopatnám magam Gentoo-val.....

Ja a mondatodra, egész sokan viszont nem értenek félre, így aztán én megnyugodhatok, nem bennem van a hiba! ;]

(#78972) lck válasza ubyegon2 (#78971) üzenetére


lck
senior tag

Szerintem, sok mindent elengedhetnél a füled mellett ! Legyél lazább és toleránsabb, még ha nehéznek is érzed !
Sokszor csak elriasztod a windowstól idemenekülő delikvenseket.
Úgy is frusztráltan érkeznek ide, aztán jön egy mogorva megmondóember, aki minden szavukba beleköt - KÉSZ :)

(#78973) ubyegon2 válasza lck (#78972) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

;) Teljesen igazad van egyébként, de nem is nagyon jövök már, Winről jövőnek idén szerintem nem is írtam, de egyébként közöttük elég sok olyan van, aki hamar ideges lesz és elkezdi fitymálni a Linuxot, vele nem kell semmit kezdeni, értelmetlen a kínlódás. Akik komolyan gondolják, azokkal meg elég hamar megtaláltuk a hangot eddig is, ha eleinte nem is ment zökkenők nélkül minden.

jön egy mogorva megmondóember, aki minden szavukba beleköt

Éppen ennek igen praktikus oka van, ha pongyolán és Windowsos nyelvezettel fogalmazzák meg, mit szeretnének, egyszerűen nem tudom értelmezni. Ilyenkor sokan továbbgörgetnek én meg elkezdtem basztatni az embert, hátha kijön belőle, mit is akar, mik a hibajelenségek, utóbbiak esetén pontosan tudod, ha nem írja le valaki pontosan a hiba minden részletét, akkor csak a látóasszonyban bízhat. ;] De lassan úgyis kiesek a körforgásból, idén egyetlen disztrót raktam fel két gépre, szóval már mezei user szinten vagyok, pár napja már én is segítségért jöttem ide. Szóval van remény, hogy végleg eltakarodok és kellemes lesz a légkör. ;)

(ja és a lényeg, én is sokat tanultam, ha valakivel konstruktívan végig tudtuk vinni egy hiba kiderítését/megoldását, mivel ténylegesen laikus voltam mindig is)

[ Szerkesztve ]

(#78974) vadkörte válasza ubyegon2 (#78973) üzenetére


vadkörte
addikt

"Akik komolyan gondolják, azokkal meg elég hamar megtaláltuk a hangot eddig is, ha eleinte nem is ment zökkenők nélkül minden."

Halkan megsúgom, a pingvinszelídítéshez a legtöbb segítséget Tőled és Kapitánytól kaptam!

Üdv. V. Körte

(#78975) ubyegon2 válasza vadkörte (#78974) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Én köszönöm, hogy emlékszel és ezt meg is említed itt! :R Szerintem közös ötletelésekkel tényleg elég jól haladtunk és kb erről szólna egy Kezdőknek fenntartott topik!

Nekem amúgy megvan az is, hogy itt kicsit morogtál velem, mint mindenki eleinte és utána derült ki, hogy másik topikban (Manjaro talán) azelőtt elég jól és olajozottan tudtunk már kommunikálni.
Nyilván ilyen kérdez/válaszol helyzetben sok függ az adott hangulati állapottól is. Néha velem is előfordult, hogy morcos voltam valamiért vagy valóban elég pokróc stílusban írok. ;]

Egyébként nekem tök jó látni, mikor ide benézek, hogy mennyi régi arc maradt azért itt tartósan, még ha már nem is mindennapi a jelenlét. :K Nyilván a régi kedvenc topikjait mindenki olvassa, ha nem ment el a PH-ról.

(#78976) Doky586


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

És kérdésem is lenne. Mi ez?

Egy régi retro P4 gépemre Linux Mint van telepítve.
A beépített szoftver frissítés opcióval frissítettem egyszer a fennlevő szoftvereket. Azt hittem csak a beépített officet, böngészőt stb frissíti, de megjelent egy ilyen izé bootoláskor:
[kép] [kép] [kép]

Mi ez..? :Y Ez előtt csak fekete képernyő van (szöveg sincs), csak ez után jelenik meg a LM kis kerek bootolás ikonja. Szerintem lassabban is bootol a gép, 9s vár választásra, amire NINCS szükségem.. (a win7 teljesen független telepítés, innen el se indul) Eddig se volt itt ezután se legyen.

Megnéztem linux alatt a sudo nano /etc/default/grub filet, de az csak egy alap 4-5 sor, semmi ilyen választás nincs benne. Ez valami más. De mi? És hogy tudnám törölni mindenestül???

[ Szerkesztve ]

(#78977) tordaitibi válasza Doky586 (#78976) üzenetére


tordaitibi
veterán

Rossz helyen keresed.
/boot/grub/grub.cfg
A vegere gorgess, ahol kezdodik az os es a reco es egyeb kernel mode.
De hibadnak ehhez semmi koze mert akarmennyire nem fogadod el, felvette a wint az inditomenube.
Ha ez a gyanu, fizikailag vagy biosba valasz le a lemezt majd boot
Linux es sudo update-grub.
Majd reboot. Igy biztos hogy semmit nem fog felvenni sajat magan kivul.

(#78978) gregory91 válasza Doky586 (#78976) üzenetére


gregory91
senior tag

Annyi történt hogy talált egy bootmgr-t valahol és felvette a listába.

[ Szerkesztve ]

Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.

(#78979) Rimuru válasza tordaitibi (#78977) üzenetére


Rimuru
veterán

Rossz helyen keresed - nem, o pont a jo helyet talalta meg. Az emlitett update-grub parancsod az /etc/default/grub alapjan (is) generalja ki a /boot/grub/grub.cfg-t. Minden kernel frissitesnel, stb lefut generalas tehat ha a /boot alatt modositas tortenne az elveszik. Grub.cfg-t kezzel nem szerkesztunk hacsak nem tudod mit csinalsz (ha pedig mar tudod akkor nem a kezdo topicban vagyunk a kerdessel)

(#78976) Doky586
Nagyon roviden: [link]

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#78980) ubyegon2 válasza Doky586 (#78976) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ha a Frissítéskezelőt használtad, az ugyanúgy frissít minden csomagot, ha van új belőle, mint az update/upgrade parancs. Pár napja jött ki a GRUB-2 új verziója, így nyilván azt kell látnod, amit képeken csatoltál. A splasscreen-t meg látod bootkor, ha nyomsz egy ESC-et. Ha lassú a WIn7-es HDD és le tudod húzni fizikailag az alaplapról, érdemes megtenned és míg nincs rádugva, frissíted a GRUB-ot, utána visszadugod a Sata csatlakozót, így nem kerregteti a boot a Win-es HDD-t minden esetben. Ezt sajna minden frissítésnél meg kéne csinálnod, amikor GRUB frissítés is lefut, mint az említett új kernel. (ha elegendőnek érzed a kéklufi által javasolt visszaszámlálás csökkentését, akkor ez felesleges)

grub.cfg-ot inkább ne töröld, ahogy kéklufi is említi, még a módosításnál is pontosan kell tudni mit csinálsz. Törlés után mondjuk lesz egy vadiúj telepítésed. ;]

Egyébként a grub.cfg képét csak akkor látod, ha a bootképes OS során nyomsz egy e betűt, normál esetben az nem jöhet elő.

(#78977) tordaitibi

De hibadnak ehhez semmi koze

Mivel nincs is hiba, a rendszer tökéletesen azt teszi és úgy, ahogyan azt kell neki ilyen esetben! ;)
Lehet, hogy kollégánál még a régi fajta fekete-fehér karakteres Grub volt, így nem csoda, ha meghökkent az új Grub-tól.

[ Szerkesztve ]

(#78981) Doky586 válasza tordaitibi (#78977) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Így néznek ki: [kép]

Ott a végén van egy ilyen:
set timeout_style=menu
if [ "${timeout}" = 0 ]; then
set timeout=10

Itt a nemajánlott szerkeszteni fileban a 10-et átszerkeszteni 1-re?
Nem szeretném szétszedni se most se minden frissítésnél a gépet. A win7 ssd-n a linux hdd-n van egyébként. Tehát nem megoldható e választómenü eltüntetése? Bios menüből választva a win7 is tökéletesen működik.

Ki gondolta hogy a linux frissítés rosszabb mint a win10 frissítés, és így szétcseszi a bootot. :))

[ Szerkesztve ]

(#78982) vadkörte válasza Doky586 (#78981) üzenetére


vadkörte
addikt

Ugyanezt csinálta nálam a Manjaro, pedig külön eszközre lett telepítve, a telepítés idejére lehúztam a másik eszközt (W10).
Az első rendszerfrissítéskor rájött, hogy magán kívül van még boot képes eszköz és beleírta azt is. Így marad, engem nem zavar, a W10 meg nem is tud róla, hogy mások is laknak rajta kívül abban a házban. Mani-t meg a W10 nem különösebben zavarja.

#78975 ubyegon2:
"Szerintem közös ötletelésekkel tényleg elég jól haladtunk és kb erről szólna egy Kezdőknek fenntartott topik!"

Erről kellene szólnia a dolognak. :)
"Nekem amúgy megvan az is, hogy itt kicsit morogtál velem, mint mindenki eleinte és utána derült ki, hogy másik topikban (Manjaro talán) azelőtt elég jól és olajozottan tudtunk már kommunikálni."
Így van, aztán rájöttem, hogy már "ismerjük" egymást és arra is, hogy érdemes odafigyelni arra, amit tanácsolsz, mert segítő szándékkal teszed. A néha karcos, cinikus stílusod meg nekem bejön, én sem vagyok szentlélek... :D

Üdv. V. Körte

(#78983) Doky586 válasza vadkörte (#78982) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Igen én is pont így csináltam. De engem zavar az a 10másodperces várakozás.
0 várakozás van beírva (bal oldali kép), de mégis vár..

El lehet képzelni egy win10 + linux dualboot gépen mi történne ha minden frissítéskor ha talál maga mellett a win10 egy másik bootolható lemezt akkor azt ilyen 10s választómenüvel hálálná meg, mekkora botrány lenne belőle.. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#78984) ubyegon2 válasza Doky586 (#78981) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ki gondolta hogy a linux frissítés rosszabb mint a win10 frissítés, és így szétcseszi a bootot.

Ezt kát volt a végére biggyesztened, mivel marhabaromság! Itt akkor van frissítés, amikor te nyomsz rá a gombra és még a GUI-s Frissítéskezelő is pontosan kilistázza, mik kerülnek frissítésre.
A boot-ot meg nem cseszi szét, mivel pontosan és szakszerűen az történt, ami elvárható ilyenkor, ha vannak egyéb OS-ek a gépben, akkor a multiboot miatt a rendszer azokat betallózza. Ez van.

Ha te nem ismered egy adott rendszer működését és pislogsz meglepetten, attól még nem az adott rendszer lesz a rossz. ;)

Egyébként a választómenü késleltetési idejének csökkentése és amit én javasoltam, az két külön dolog. A 10 sec-et sem kell megvárnod, ha nyomsz egy képeden is elmagyarázott gombot! De ettől még az ősrégi vacak HDD-t végigkerregeti majd a rendszered. Próbáltam gyakorlati tapasztalataim alapján ötleteket adni, de ezek szerint nem a szöveget próbálod értelmezni, hanem azt nézed, ki írja! :D Te bajod.

(#78982) vadkörte

:K :R

Akkor ez a dolog nyitja, hasonló karcos stílus! Még szerencse, hogy nem egyedül vagyok ilyen. Néha így is oly egyedül érzem magam itt..... brühühü.... :O (csak poen volt, mielőtt valaki félreértelmezi)

[ Szerkesztve ]

(#78985) vadkörte válasza Doky586 (#78983) üzenetére


vadkörte
addikt

Mint írtam, nálam a W10+Manjaro dual boot-ban működik, bár külön eszközökön. A Linux a saját betöltőjébe beleírta a W10-et is, a W10 nem is lát magán kívül más boot-képes eszközt. A Manjaro már több frissítést megélt - havonta 1x van nagy, meg közben pár kisebb. A W10 is számtalan frissítésen van túl - 2016-ban telepítettem, talán 16xx verzióval, most 21H2 - és a W10 nem cseszte szét a linux GRUB-ját. Lényeg, hogy külön eszközön (gondolom, ha egy lemezen lennének, akkor is így működne) van és őfőméltósága meg van győződve az egyeduralmáról

Üdv. V. Körte

(#78986) Doky586 válasza ubyegon2 (#78984) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Ismétlem: Nem szeretném szétszedni se most se minden frissítésnél a gépet.
Te mondtad hogy ez csak szétszedéssel törölhető a menüből és minden frissítésnél visszajön ha nem húzom le.. :Y
Hogy ez másképp nem megoldható az meg az én hibám. :U

"a választómenü késleltetési idejének csökkentése"
Most 0 hova csökkentsem még..? alt="" title=""

vadkörte:
Nekem is külön eszközön van: a win7 ssd-n a linux hdd-n van.

[ Szerkesztve ]

(#78987) májkimiki válasza Doky586 (#78986) üzenetére


májkimiki
őstag

Egy valamit még megpróbálhatsz. Távolítsd el az os-prober csomagot, majd sudo update grub és restart. Ez a csomag felel azért, hogy más rendszert is keressen a grub a konfigon.
Nincs semmilyen függősége a csomagnak, ne ránt magával semmit. Ezt láthatod majd a Synaptic-ban.
Mivel nem lessz másik OS a grubban, így vsz. helyreáll a várakozási anomáliád is.

(#78988) ubyegon2 válasza Doky586 (#78986) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Te mondtad hogy ez csak szétszedéssel törölhető a menüből és minden frissítésnél visszajön ha nem húzom le.

Nem pont ezt jelenti, amit mondtam. :N Ezzel csak azt éred el, hogy a GRUB úgy tallózza a rendszert, hogy nem fog találni más OS-t tartalmazó meghajtót/particiót. Egyébként látod a boot során a visszaszámlálást? Ha igen, akkor Entert nyomva azonnal felülíródik és elkezdődik a boot, de ha nem látsz visszaszámlálást akkor más a helyzet. (ha semmit nem látsz, nyomj TAB-ot és megjelenik a bootsplash vagy mi a neve)

Egyébként a GRUB-nál default a 0(nulla) és ez akkor változik, ha talál másik rendszert, de akkor a bootplash is láthatóvá válik, értelemszerűen. Szóval nálad lehet nem is ez van!

Nézned kéne egy systemd-analyze kimenetet! systemd-analyze blame még jobb, ha magas az érték.

(no de látom megérkezett a levegőminőség felelős ft is, be is fejeztem, mielőtt megint nyekergés lenne.....ennyi szaktekintély már megoldja hamar) :R -services inaktiválást kérdezd majd tőlük, ha magas értéket kapsz az előbbi kimenetnél

[ Szerkesztve ]

(#78989) májkimiki válasza ubyegon2 (#78988) üzenetére


májkimiki
őstag

Látom nem bírsz a pofáddal.

(#78990) Doky586 válasza ubyegon2 (#78988) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

"látod a boot során a visszaszámlálást?"
Ahogy már mutattam: látom [kép]

(#78991) ubyegon2 válasza májkimiki (#78989) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Bocs, de ez a disznópásztor stílus itt nem elfogadott! Fogalmazz kicsit kulturáltabban, bármily nehezedre esik is!

(#78992) májkimiki válasza ubyegon2 (#78991) üzenetére


májkimiki
őstag

Te nekem itt tartsál kioktatást. Légy szíves!!

(#78993) Caldera


Caldera
aktív tag

Az alábbi problémában kérném segítségeteket. Adott egy UEFI rendszerű gép, GPT meghajtókkal, Win7-x64 és Ubuntu 20.04 LTS x64 grub-os duál boot-tal , aminek elhalálozott a Gigabyte 970A-UD3P alaplapja. Helyére került ma egy AsRock 990FX-Extreme4 lap, a grub újra lett téve. A probléma, ami eddig nem volt, hogy Win7 indítás esetén mindig felülírja a Grub-ot. :W Ilyet még nem láttam, mit kellene akár BIOS-ban vagy bárhol ki/be kapcsolni, hogy ez megszűnjön? :F Nem akarok minden nap Grub-ot telepíteni. Köszönöm!

''Úgy élj, hogyha leperg előtted az életed filmje érdemes legyen végignézned.''

(#78994) ubyegon2 válasza Doky586 (#78990) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Jogos, bocs, nem láttam a kép alját meg bootképernyőt se vagy féléve....akkor nyomj egy Entert, írja is a képeden, sajna évek óta nem foglalkoztam GRUB állítgatásokkal, valami viszont bugos nálad, ha nullán van mindkét érték és mégis 10 s-ről indul a boot. (ha megtalálom a GRUB-os blogomat vagy olvasok valami okosat, visszanézek)

(#78992) májkimiki

Te nekem itt tartsál kioktatást. Légy szíves!!

Ezt lefordítanád az ismert nyelvek egyikére? :DD

(.)

[ Szerkesztve ]

(#78995) tordaitibi


tordaitibi
veterán

Urak (Rimuru és Uby), én egyetlen szóval se mondtam hogy a kolléga beletörölgessen vagy javítgassn a grub.cfg-be.
Csak azt írtam hogy kukkantson bele és ha lát benne Windows bejegyzést akkor bizony a frissítésnél felvette a Wint a grub.
Amúgy meg, kőbe van vésve hogy a grub.cfg-t ne szerkesztgessük, nincs.
Én, igaz teljesen más szituációba de minden kernelfrissítésnél kénytelen vagyok ezt megtenni egy usb-s többcélú bootolható eszközön.
És működik.
Azt nem mondom hogy 2 perc volt mire rájöttem, a grub.cfg-be mi micsoda, volt rendesen guglizás meg fordítózás,
De egyáltalán nem ördögtől való, és amikor teljesen elbaltáztam, boot a gépre telepített Linux, javít és kész.

Doky, írtam hogy biosba tiltsd le a Wines lemezt és update-grub.
Majd kapcsold vissza a Win lemezt a biosba.
Így az első kernel frissítésig megmarad a megszokott indításod.
Az os-prober törlése is jó ötlet, ezt is kaptad tanácsként.

Ez amit idekopizok, ez felelős egy bármilyen OS indításáért.
Gyakorlatilag kell a grubnak a partíció UUID, a kernel verzió és az initrd, ezek helye.
ha ezt bekopizza bárni a saját grub.cfg-be akkor egy vendég lemezről, pendrájvról, sikítókorongról elstartol bármelyik Linux. A Manjaro kicsit válogatós, de Uby tanácsára használom a Fallback opciót és szépen elstartol.

menuentry 'Ubuntu 18.04.5 LTS (18.04) (ezen: /dev/sdc4)' --class ubuntu --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-simple-696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30c6fd' {
    insmod part_gpt
    insmod ext2
    set root='hd2,gpt4'
    if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then
      search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd2,gpt4 --hint-efi=hd2,gpt4 --hint-baremetal=ahci2,gpt4  696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30c6fd
    else
      search --no-floppy --fs-uuid --set=root 696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30c6fd
    fi
    linux /boot/vmlinuz-4.15.0-143-generic root=UUID=696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30c6fd ro quiet splash $vt_handoff
    initrd /boot/initrd.img-4.15.0-143-generic

Itt ha megvan a partíció uuid, a kernel száma és az initrd száma és uuid szerinti helyük, akkor egy Linux elindul, ha ég-föld összeszakad akkor is.
Egy egészen logikus felépítésre hajaz
(ennél már csak a fstab a faék logikusabb valami), és ha kicsit tanulgatja az ember, ilyen menüt is lehet kreálni, a
444tibi stable Kubuntu és a
Kedvenc Windows 10-em made by Redmond
ezek nem éppen a grub-update termékei. :)

[ Szerkesztve ]

(#78996) ubyegon2 válasza tordaitibi (#78995) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

egyetlen szóval se mondtam hogy a kolléga beletörölgessen vagy javítgassn a grub.cfg-be.

Gyakorlatilag ha mondtad volna, azzal se lenne semmi gond, de tényleg az van, amit kéklufi(Rimuru) szaki írt, hogy azt ott picit érteni kell, ha belemódosítgatsz. Én is írkáltam már bele nagyon rég, mikor a kétmagos CPU-nak csak egyetlen magját használta a rendszer, no meg a kedvenc Manjaro-m, mikor mellette lévő rendszer GRUB update-ja felülírta a Manjaro GRUB-ját és jött a kernel panic. Ez utóbbi jött elő nálad is nemrég. Szóval a fallback opció azóta is működik nálad, gyakorlatilag azon a szinten a leghasznosabb opció a Manjaro GRUB-ban.

De látom, Te már nagyon profin átszerkesztgeted a grub.cfg-t is. ;) Szóval nem ördögtől való ez, de Kezdő topikban tényleg nem fogja ezt javasolni senki.

Ez a BIOS-ban való HDD letiltás is jó ötlet, de erre sosem gondolok, mert ahány BIOS, annyi fajta....

Én egyébként desktopnál mindig nyomtam egy Entert, ha elkezdte a boot utáni visszaszámlálást, úgyis ott ültem a gép előtt, ilyen apró probléma miatt nem kezdtem belepiszkálni.

[ Szerkesztve ]

(#78997) Doky586 válasza májkimiki (#78987) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Köszönöm. Sikerült! :R

Ha nem is elsőre. Ugyanis biosban a lemez letiltása semmit se használt, ugyanúgy megtalálta.
Szerencsére volt ezen alaplapon egy másik megoldás: Az IDE módot Enhanced-ről Kompatibilis-re váltottam. Ekkor csak a PATA hdd és dvd maradt meg a SATA ssd eltünt.
Ekkor már működött a sudo update-grub parancs [kép]; majd ezután még a csomagkezelőben uninstalláltam a os-prober szolgáltatást.

Azóta OK. :R

[ Szerkesztve ]

(#78998) májkimiki válasza Doky586 (#78997) üzenetére


májkimiki
őstag

Így tudod bootolni az SSD-det is?

(#78999) Doky586 válasza májkimiki (#78998) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Azzal eddig se volt gond, most is működik.
(Azon lemezbe nem rondított bele szerencsére a linux programfrissítés) :B

[ Szerkesztve ]

(#79000) growler válasza Doky586 (#78999) üzenetére


growler
őstag

Az SSD-hez a trim miatt nem AHCI lemezkezelést kéne beállítani ?

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.