Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#6151) King Unique válasza SunMount3r (#6150) üzenetére


King Unique
titán

Lásd más hasonló kérdésére adott válaszban leírtakat.

(#6152) SunMount3r válasza King Unique (#6151) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Ok, köszi, nomost ami még eszembe jutott ezeket olvasgatva, hogy akkor ha egy ilyen dokkolóba (nem pont ebbe, hanem akármilyenbe) berakom a lemezeket, akkor azokat előbb abban a dokkolóban le kell full particionálnom, hogy az használni tudja? A HDD-ken már van egy csomó adat, tehát akkor ez a külső házas/dokkolós megoldás nem működik sehogy sem, ha meg akarom rajtuk tartani az adatokat?

(#6153) King Unique válasza SunMount3r (#6152) üzenetére


King Unique
titán

Ha megegyezik a logikai - fizikai szektorméret a PC / másik dokkoló / másik külső ház és az új dokkoló között, akkor újraparticionálás és újraformázás nélkül oda-vissza használható lesz a HDD, lásd nemrég egy másik esetnél kitárgyalva.

(#6154) omfgk


omfgk
addikt

Halihó.

Mi az aktuális legolcsóbb, de még nem hulladék 3,5-es külső ház?
Csak egy plusz biztonsági másolatos 4TB-os vinyóhoz kell.
Tehát semmilyen extra elvárás nincs.
3 havonta menne pár órát egy huzamban. Aztán fiók.

[ Szerkesztve ]

(#6156) King Unique válasza omfgk (#6154) üzenetére


King Unique
titán

Mármint ha USB 3.0-s egylemezes külső ház kell olcsón a hazai webáruházak kínálatából, akkor pár-néhány hónapja még pl. az AXAGON EE35-XA3 ALINE box és Kolink HDSUB3U3 külső házak ára volt kedvező, de újabban már azok is drágábbak lettek.
Az előbbieknél olcsóbb a hazai webáruházak kínálatában pl. az USB 3.0-s nBase N-Drive EH35ND3 külső ház és annak USB 2.0-s EH35NDS változata lehet. Bár egy másik esetnél az előbbi volt akinél nem kezelt egy 4 TB-os HDD-t, holott USB 3.0-s külső házaknál a 2 TB-nál nagyobb tárolókapacitású HDD-k támogatása általában alap szokott lenni.
A hazai webáruházak árainál olcsóbban pl. Amazon, AliExpress, eBay és társaik online piacterek kínálata jöhet szóba, de hogy ott éppen mi most a legjobb vétel, afelől értelemszerűen az Amazon, BestBuy topik, eBay, eBay-es kütyük kis pénzért, stb. topikokban, célirányosan azok valamelyikében is javasolt érdeklődni.

[ Szerkesztve ]

(#6162) shina


shina
csendes tag

Vettem év elején egy Oyen HDX Pro C külső HDD házat, gondoltam megosztom tapasztalataim veletek.

Tulajdonságok

Alumínium doboz
ASMedia 235CM USB 3.2 Gen2 SATA chip
Via VL822 USB 3.1 Gen 2 Hub chip (két USB-C csatival, egy a gép felé, egy pedig további meghajtók csatolásához)
Beépített tápegység (90-264 VAC) + standard NEMA C13 fali kábel
USB C-C és USB C-A kábel is jár hozzá
Mechanikus be/ki kapcsoló gomb
3cm ventilátor
Gumitalpak
4 év garancia

Felhasználás

Hivatalosan külső asztali tároló amit a laptopodra dugsz ha kell. Én egy pici NUC jellegű passzív szerverre kötöttem, raktam bele egy 16TB-os Ultrastar merevlemezt és automatikus biztonsági mentések mennek rá naponta egyszer (értsd a vinyó esténként mindössze kb. 20 percet megy, amúgy meg készenléti módban van).

Értékelés

A konstrukció jó minőségű, jól átgondolt és szépen kidolgozott. Belül is fém, csak a legszükségesebb alkatrészek vannak műanyagból (leginkább az elektronikán). Egyszerűen használható: a négy gumitalp az alján tartalmazza a csavarokat is amik a külső héjat tartják rajta a fiókon, amibe a merevlemezt kell tenni, amit további négy csavarral lehet rögzíteni alulról. A beépített tápegység egy vékony PVC szigetelő-védővel van elválasztva belül. Ez utóbbi is nagyon tetszik, mert így nincs még egy tápkocka amit valahova rakni kell, összességében alig növeli a ház méretét, és a NEMA tápkábel is biztosabb csatalakozást jelent. Persze ha táp meghal, akkor macerásabb a csere, de itt arra bazírozok, hogy mivel sok garanciát vállalnak rá, valószínűleg nem lesz vele gond hosszútávon. Az USB-C kábel is vastag és minőségi ami Thundebolt porttal is kompatibilis. A csomagolás egy minimál kartondoboz volt, semmi flanc, ezért jár a pacsi. :K

Linux alatt használom, az op. rendszer azonnal felismerte, nem kellett semmi varázslás. SMART és egyéb diagnosztikai parancsok mind működnek. A merevlemez, ha nincs használva, egy idő után elmegy készenléti módba (leparkolja a fejeket, motor leáll), a mobilrack ezt nem akadályozza meg. A sebesség remek, az USB-C tudja a 10Gbps-t, a SATA is a 6Gbps-t. Első teljes mentésemkor gyakorlatilag kimaxolta a merevlemez írási sebességét (olyan 250MB/s), és olvasáskor is hozza ezt, ha az szekvenciális. Ebből a szempontból gyakorlatilag olyan mintha a gépbe lenne beépítve a HDD.

Külön tetszik a HUB funkció az extra USB-C porttal, amivel láncolni lehet a dolgot és további tárolót tudnék rácsatolni a gépre anélkül, hogy azon még egy portot fel kellene használnom. Mivel a 250MB/s az nagyjából 2Gbps-nek felel meg, így további 2-3 merevlemez adatforgalma simán elférne még a buszon. Persze ha valaki SSD-t köt rá akkor már más a mese és hamarabb elfogyna a sávszélesség.

A ventilátor roppant csendes, gyakorlatilag nem hallani. Legalábbis az első három hónapban, utána elkezdett kerregni meg zúgni. :( Szerencsére két csavar tartja csak és szabvány 3 pines csatlakozóval van a belső PCB-re kötve, így cserélhető. Mivel pici ventilátorról van szó, kb. lehetetlen találni valami jót és csendeset, így én simán kivettem és anélkül használom tovább, a garanciával meg nem bíbelődtem. Jó hír, hogy ha a merevlemez folyamatosan fut (ezt direkt kipróbáltam) akkor is olyan 43℃ körül van a hőmérséklete ventilátor nélkül is. Megjegyzem amúgy nem sok hely van légmozgásra, nem tudom mennyit értelme van egy ilyen pici ventilátornak és mennyit segít.

Az áramfogyasztás a következőképpen alakul a konnektornál mérve: HDD írás/olvasás közben 8.9W, HDD idle 6.5W, HDD készenléti állapotban 3.5W. Ezt még ventilátorral mértem, szóval valószínűleg olyan 0.5W-ot ki lehet ebből vonni az én esetemben.

Az ára sajnos nem éppen olcsó, $109, és külföldről kellet beszerezni.

Összességében, a ventilátor blamázst leszámítva, elégedett vagyok vele. Az Ultrastar merevlemez is roppant halk, így aktív működés közben is alig hallani ezt az összeállítást, készenlétben meg hangtalan. Ha működni fog az elkövetkezendő 5-10 évben szerintem megérte az árát.

[ Szerkesztve ]

___________________/\_____________\0/_______

(#6163) scarf


scarf
csendes tag

Sziasztok!
A korábbiakban tanácsot kértem a már korábban meglévő HDD-k dokkolóban történő üzembe helyezése kapcsán, és nagyon alapos és kimerítő segítséget kaptam King Unique-tól ezügyben, amit ezúton is hálásan köszönök.

A kinézett Axagon ADSA-ST dokkolót sikerült beszereznem, és most kipróbáltam, beletettem a csomagolásából most kivett winchestert, majd a korábban leírtak szerint inicializáltam, és particionáltam is. A gép felismerte, eddig rendben is ment minden.

Ezek után megnéztem a Powershellben az "fsutil fsinfo ntfsinfo x:" paranccsal a dokkolóban lévő, és a gépben lévő HDD-k paramétereit a szektorméreteket illetően, amiről szintén itt kaptam útmutatást a múltkor.

Ezeknél az látszik, hogy az új, dokkolós merevlemez logikai és fizikai szektorméretei 512 és 512 [kép] , míg a már régebbi és a gépben üzemelő merevlemez értékei logikainál 512, viszont fizikainál 4096-ot [kép] mutatnak . Amennyire el tudtam igazodni, előbbi az "512n", utóbbi az "512e" formátumot mutatja.

A kérdésem az lenne, hogy ez a legutóbb említett és kérdezett "átjárhatóságot" befolyásolja-e, hogy a most dokkolóban lévő HDD-t később esetlegesen felismeri-e a gépbe, SATA-kábelre kötve a gép az "512n" és az "512e" formátumbeli különbség ellenére is?

Illetve kell-e ezek alapján bármilyen dologtól tartani még, ami esetleges különbségeket okozna?

Előre is köszönöm a segítséget!

[ Szerkesztve ]

(#6164) King Unique válasza scarf (#6163) üzenetére


King Unique
titán

A 4Kn (4Ke) logikai-fizikai szektorméret szokott problémás lenni egy külső háznál / dokkolónál, akkor van az, hogy ha a benne lévő 2+ TB | GPT HDD-t a PC-be helyezik és 512e alapon SATA-n csatlakoztatják, akkor a rajta lévő kötet GPT-védőpartíció / GPT-védőpartíció / RAW formában jelenik meg és nem lehet a szokásos módon pl. a fájlkezelőben hozzáférni a tartalmához.
Ha a HDD-vel megegyező 512e logikai-fizikai szektorméret használ a külső ház / dokkoló is, akkor viszont nem lesz az előbbi probléma, ami elvileg 512n logikai-fizikai szektorméretnél is érvényes.
Adott a lehetőség ténylegesen kipróbálni (meg amíg még nincsen telemásolva adottal a HDD), azaz a dokkolóból a PC-be és / vagy a PC-ből a dokkolóba helyezni a HDD-t, akkor világosan látszik majd, hogy mi a helyzet.

[ Szerkesztve ]

(#6165) scarf válasza King Unique (#6164) üzenetére


scarf
csendes tag

Szia!

Köszönöm a felvetéseket - amiknél a korábban általad ajánlott témában tanultakból reménykedtem, szembesülve a lekérdezés után, hogy az 512e és az 512n formátumok között talán nem lesz baj, és használható is lesz oda-vissza.

Annyira az elméleti síkot erőltettem, hogy közben legevidensebb módszer eszembe sem jutott, hogy akkor most ezek után, hogy a dokkolóba bekerült az ominózus HDD, bepróbáljam magába a gépbe, felismeri-e, tud-e róla másolni, írni rá valamit...?!

Most kipróbáltam a tegnap dokkolóban felavatott winchestert a gépben is SATA-kábelen is, mint normál belső merevlemezt, és felismerte, működött, tudtam vele mit kezdeni. Igaz, egyelőre próbaként alig pár giga adatot másolgattam rá, hogy ha valamilyen úton-módon mégis gikszer jönne közbe, akkor nagy baj ne legyen - de úgy néz ki, nem lett belőle gond, és nagyon remélem, hogy ilyen téren a későbbiekben sem lesz probléma ezen a téren - bár, később egy próbát megérhet majd az is, ha már viszonylag sok adat kerül rá (amikért esetleg nem annyira nagy kár), azokkal, abban az állapotban is boldogul-e majd.

Igazából a korábbiakban általad vázolt szektorméretes kérdéskörben így most méginkább képbe kerültem a nem kis segítségednek köszönhetően, csak az bizonytalanított el, hogy így direktben az 512n formátummal korábban nem szembesültem, mint lehetőség, plusz az, hogy míg a belsőként használt vinyónál a logikai és fizikai méretek különböztek (ez lenne az 512e-re utaló érték), a dokkolóban lévőnél viszont megegyeztek (ez pedig akkor, ahogy kiderült, az 512n formátuma).
És ennél a pontnál hirtelen megakadtam, mert bár különbözött, de nem a 4Kn / 4Ke irányába (ami nem jött volna jól), hogy ilyenkor, ezek között lehet-e hasonló összezörrenés a működésben.

Nálam jelenleg úgy néz ki, hogy ez a fajta "átjárhatóság" megvan, és talán másnak is jól jön még valamikor ez a fajta információ.

A segítségedért pedig ismételten nagyon hálás vagyok, és köszönöm szépen! :)

[ Szerkesztve ]

(#6166) szacsee


szacsee
nagyúr

Sziasztok!

Visszaolvasgattam a topikot, de még mindig tanácstalan vagoyk.
PC-ből szeretném kivenni a merevlemezeket és komfortosabbá tenni az archiválást, illetve a tv-re kötve is használnám ha lehet.
NAS már van itthon, igaz kezdetleges, de célnak megfelel amin mentések és pár videó is található . Wifis televíziót erről tudom "etetni", viszont egy félig okos TV-t pedig lehetne etetni usb-n keresztül a kisebb korosztály számára.
Merevlemezek:
WD Purple 4Tb
WD Red 2TB
Hitachi 2TB
TV egy sony és egy samsung
Axagon kétlemezes dokkolóját néztem, itteni beszámolók alapján még vállalható lenne, de pl zöld manós boilt véleményei közt sokan adatvesztésre panaszkodnak.
Emiatt lehet inkább a stabilabb házak fele kanyarodnék, de nem vagyok biztos a dolgomban. (még nem volt dokkolóm)
Mit ajánlotok, ami megfelelne számomra hosszútávon?

(#6168) King Unique válasza szacsee (#6166) üzenetére


King Unique
titán

Lásd egy másik válaszban részletezve, hogy mikor érdemes külső házat és mikor dokkolót használni.
Ha esetedben a "C" pontnál leírtak jellemzők, akkor megfelelhet a célra az említett AXAGON ADSA-ST kétlemezes dokkoló, valamint az Evolveo Dion 2 is, stb.
Ha inkább egylemezes külső ház kellene, akkor lásd az "A" pontban leírtakat, az ott linkelt példákat, + azt a külső házat is, amiről nemrég készült itt beszámoló.

Azért az XY webáruházak pár soros beszámolóinál a "sokan adatvesztésre panaszkodnak" eseteket nem árt némi fenntartással kezelni, mert ki tudja, hogy ott mindnél a dokkoló hibája volt annak a tényleges oka, vagy maga a HDD hibája, vagy az USB-kábelé, vagy a nem megfelelő használaté (user error), na meg ugye pontosan mi értendő adatvesztés alatt, stb. Azt pedig az itteni esetek is jól szemléltetik az AXAGON ADSA-ST dokkolónál, hogy korántsem mindig a dokkoló a hiba forrása, hanem bőven lehet egyéb oka is a problémának, lásd az alábbi példákat.
Ennél az esetnél elvileg a médialejátszó volt a probléma oka, az azon futó operációs rendszer nem kezelte megfelelően egyszerre a dokkolóban lévő 2 db HDD-t.
Ennél az esetnél maga a Raspberry Pi és az azon futó operációs rendszer lehetett a probléma oka, ha a dokkolóban lévő HDD-t NTFS-re formázva gond nélkül kezelte, ellenben Ext4-re formázva már nem.
Ennél az esetnél RAW problémára panaszkodott egy fórumtag és ott volt reális a dokkoló hibája, valószínűleg gyári hibás példányt fogott ki, bár felmerült a nem megfelelő használat is a probléma okaként.
Ennél az esetnél a Manjaro Linux nem tudta kiolvasni a dokkolóban lévő HDD S.M.A.R.T. adatait, ami nyilván nem a dokkoló hibája, hanem az operációs rendszeré, az ottani diagnosztikai programé, meg ha pl. Windowson ugyanaz gond nélkül működik.
Ennél az esetnél pedig maga HDD lehetett a hiba forrása és nem a dokkoló, meg pláne hogy a PC-be téve SATA-n csatlakoztatva sem működött a HDD.
Ennél az esetnél csak a logikai-fizikai szektorméret volt a téma, ellenben a dokkoló működésére nem volt semmilyen panasz.

Ha a tévéhez is csatlakoztatva lesz a dokkoló és 4 TB-os HDD lesz beletéve, akkor ott az is kérdés, hogy kezel-e egyáltalán a tévé, az azon futó operációs rendszer GPT séma szerinti merevlemezeket. Ha igen, akkor oké, ha nem, akkor viszont max. 2 TB-os / MBR alapon csak 2 TB-ig particionált HDD-t lesz képes kezelni.

[ Szerkesztve ]

(#6169) Bici


Bici
félisten

Sziasztok!

Nemrég meghalt a külső házam, ami elvitte a winyómat is.

Olyan külső házat keresek, ami kipróbáltan bírja a 24/7 üzemet.
Egy 4TB winyóval szeretném használni SBC-re, vagy routerre kötve.
Előny, ha később bővíthető a winyó, de első a megbízhatóság.

Kössz előre is.

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#6170) szacsee válasza King Unique (#6168) üzenetére


szacsee
nagyúr

Köszi az ajánlást! :R
Megrendeltem, a kétlemezes dokkolót, mivel ez tűnt a legjobb ár/érték arányú terméknek.
Kíváncsi leszek rá.

(#6171) King Unique válasza Bici (#6169) üzenetére


King Unique
titán

Itt nem mindegy, hogy ténylegesen maga a külső ház ment tönkre és már egyáltalán be sem kapcsol, vagy csak a tápegysége, amely utóbbi cserélhető, használható helyette akár másik tápegység is, ha egyezik a polaritás, feszültség (230/12 V), áramerősség (≥ 1,5-2 A), stb.

Korábban már le lett írva itt neked a 24/7-es használatra vonatkozóan a lényeg, ami most is érvényes. Vagyis megfelelhet ilyen célra akár egy átlagos külső ház is mint a topik példái mutatják, de lehet venni intenzívebb használathoz aktív hűtéseset is a HDD túlmelegedésének elkerüléséhez, stb.
Egyébként a meddig, hány évig fogja bírni a 24/7-es üzemet a külső ház kérdésre nem feltétlen lehet előre megmondani a pontos választ, esetleg a termék garanciaidejéből lehet arra tippelni, Na meg az sem mindegy, hogy a 24/7-es üzem folyamatos aktív működést (állandó olvasást / írást) takar, vagy közben üresjárat / alvó állapot is lenne.

Ha egylemezes külső ház kellene, akkor általánosan lásd egy másik válasz "A" pontjában leírtakat, az ott linkelt példákat, + azt a külső házat is, amiről nemrég készült itt beszámoló.
Ha többlemezes külső ház kell, meg olyan amelynél aktív hűtés van, akkor a "B" pontban leírtak és az ottani példák érvényesek.

[ Szerkesztve ]

(#6172) Bici válasza King Unique (#6171) üzenetére


Bici
félisten

A házban ment tönkre a panelen egy kondi, melynek meghibáaodása valószínűleg kinyírta a fő chipet (valami marvel), mert látható volt rajta a pontszerű égés. A táp hibátlan, megmértem, szinte zajtalan 12V jön belőle.

Az előző kérdésem után is egy jó értékelésűt vettem.

Arra gondoltam, hogy van kialakult tapasztalan bizonyos típusokról, amik nagy valószínűséggel jobban bírja a folyamatos üzemet.
De a linkelt hsz-ekben van Orico, ami szimpi.
Teszek egy próbát. :K

Kössz!

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#6173) f4cg80


f4cg80
tag

Sziasztok! Külső merevlemez ház vásárlása előtt állok, 18 vagy 20TB-s HDD-hez. Miket ajánlotok, ami kezeli ezt a méretet? Előre is köszi!

(#6175) King Unique válasza f4cg80 (#6173) üzenetére


King Unique
titán

A 18 vagy 20 TB-os HDD kezeléséhez értelemszerűen olyan külső házak jöhetnek szóba, amelyeknél vagy odaírják a gyártók konkrétan hogy támogatnak 18 / 20 TB-os HDD-ket, vagy azt írják oda hogy nincsen korlátozva a meghajtó tárolókapacitása.
Az utóbbi kritériumnak pedig megfelelhetnek a korábban egy hasonló kérdésre adott válaszban említett külső házak, bár ott 14 TB-os HDD kezelése volt a cél, de amelyik külső háznál nincsen korlátozva a meghajtó tárolókapacitásának kezelése, az értelemszerűen kezelhet akár 18 / 20 TB-os HDD-t is.

[ Szerkesztve ]

(#6176) Tibusz00


Tibusz00
tag

Sziasztok!

Van egy [ilyen] házam. Routerre kötve használnám, de előbb-utóbb lecsatlakoztatott állapotba kerül. HDD csere volt, táp csere volt, nem oldottam meg. Másik dokkolóval minden jól működik. PC-re dugva is furcsán viselkedik. Vagy megy napokig, vagy másodpercenken leállítja, felpörgeti a HDD-t. Lehet vele valamit kezdeni, vagy vigyem vissza gariba?

(#6177) King Unique válasza Tibusz00 (#6176) üzenetére


King Unique
titán

Ha X perc inaktív állapot után kikapcsol a külső ház, az alapesetben a készenléti (alvó) módba váltás miatt van (példa).
Ha nem az előbbi a gond, hanem random megszakad az adatkapcsolat majd újracsatlakozik az eszköz, akkor annak lehetséges okai és arra a megoldások a téma összefoglaló "Gyakran ismételt kérdések" fejezetében, valamint pl. ebben a hozzászólásban is le vannak írva.
A garanciális csere értelemszerűen akkor indokolt, ha a tesztelés (pl. ezek ellenőrzése, kipróbálása) során bebizonyosodik a külső ház hibája.

[ Szerkesztve ]

(#6178) Tibusz00 válasza King Unique (#6177) üzenetére


Tibusz00
tag

Köszi a választ!

Nem készenléti állapotba vált, mert folyamatosan felpörgeti, leállítja. A fájlkezelőkben megjelenik a lemez, de nem tudnak kapcsolódni hozzá. Kábel csere, USB 2.0, driverek frissítése volt. Probléma megmaradt. Másik OS a router volt. Próbáltam a külső ház firmwaréről megtudni valamit, de az ajánlott programok nem ismerik fel. JMicron JM578 chip van rajta. [Ez ] talál frissítést, állítólag meg is csinálja, de ki-be kapcsolás után - amit a program kér - ismét frissít. Ezt végtelenszer képes eljátszani. :) Szóval szerintem nem csinál semmit.
Ha lesz időm majd még egyszer neki állok.

(#6179) r3dsnake


r3dsnake
nagyúr

Sziasztok!

Milyen 4-5 lemezes, USB-s boxot ajánlanátok 3,5"-es HDD-khez? Raid nem fontos, single módban használnám. Az ár-érték arány viszont lényeges. Egyelőre ezt néztem: [link]

Köszi!

(#6180) huan válasza r3dsnake (#6179) üzenetére


huan
őstag

Szia
Én ezt ajánlom: RaidSonic ICY BOX IB-3640SU3
Kétlemezes nas bővítéséhez vettem. Minőségi, halk, tökéletes.

(#6181) r3dsnake válasza huan (#6180) üzenetére


r3dsnake
nagyúr

Köszi, de maradtam az Orico-nál. Egy lemezzel több.

(#6182) axlfsi válasza r3dsnake (#6181) üzenetére


axlfsi
veterán

Hol vetted, dobsz esetleg egy linket hozzá? :R

˜”*°•.˜”*°• 𝟚𝟘+ é𝕧𝕖 𝕒 𝕜ö𝕫ö𝕤𝕤é𝕘 𝕥𝕒𝕘𝕛𝕒 •°*”˜.•°*”˜

(#6184) r3dsnake válasza axlfsi (#6182) üzenetére


r3dsnake
nagyúr

Innen: [link]

Úgy látom picit fentebb ment az ára azóta.

(#6185) axlfsi válasza r3dsnake (#6184) üzenetére


axlfsi
veterán

Köszi! :R

˜”*°•.˜”*°• 𝟚𝟘+ é𝕧𝕖 𝕒 𝕜ö𝕫ö𝕤𝕤é𝕘 𝕥𝕒𝕘𝕛𝕒 •°*”˜.•°*”˜

(#6186) A Mágus


A Mágus
csendes tag

Üdv!

Nem tudom, hogy jó topik-e... De szeretném megkérdezni, hogy valakine ismerős-e az Axagon ADSA-SN?

Mondom a problémát: cirka 2 éve van meg, eddig nem volt semmilyen probléma vele.

Tegnap volt egy kisebb áramszünet, és bár lehet a kérdés kissé bizarr, de lehetett maga az ADSA-SN az okozója?

Eléggé nyögvenyelősen olvasott már tegnap egész nap (a használt HDD tökéletesen működik az ADSA-ST-ben), majd jó 300 gigát másolam át, amikor megtörtént az áramszünet.

Azóta vagy beolvas HDD-ket, vagy nem, feltűnöen problémázik egy 6 TB-os WD Golddal (WD6003FRYZ), crc problémákat generál néha, szóval elég zűrös, mindeközben azADSA-ST tökéletesen olvas/ír, mikor ugyanazon HDD van használva.

Kérdés: mi lehet a gond? Kábel? Táp? Vagy valami más? USB aljzat?

[ Szerkesztve ]

(#6187) King Unique válasza A Mágus (#6186) üzenetére


King Unique
titán

A dokkoló max. akkor okozhatna áramszünetet, ha pl. zárlatos lenne a tápegysége és amiatt "lecsapná a biztosítékot", de az akkor többször is előfordulhatna nem csak egyszer, meg akkor utána szükség esetén vissza kellene kapcsolni a biztosítékot, stb.
Ha nem az előbbi történt, akkor az áramszolgáltatónál lehetett átmeneti probléma, vagy esetleg egyéb oka volt az áramszünetnek.
Ha a HDD-k a másik dokkolóban megfelelően működnek, valamint az állapotuk is oké pl. a HDS program szerint és nincsenek hibás szektorok, + a fájlrendszer ellenőrzése sem talál hibát, akkor nem a HDD-k lehetnek a probléma forrása.
A CRC hiba utalhat az USB-s adatkapcsolat hibájára is, ezért célszerű másik USB-kábellel és másik USB-porthoz csatlakoztatva is kipróbálni a dokkolót, valamint lehetőség szerint akár másik PC-n és másik operációs rendszerrel is.
A tápegység esetleges hibája értelemszerűen úgy derülhet ki, ha pl. egy másik, megfelelő tápegységgel is ki van próbálva a dokkoló.
Ha nem az USB-kábel és nem is a tápegység, nem a HDD, valamint nem az adott hardver- és szoftverkörnyezet a probléma forrása, akkor jobb híján marad maga a dokkoló.

[ Szerkesztve ]

(#6188) r3dsnake válasza r3dsnake (#6181) üzenetére


r3dsnake
nagyúr

Na vissza is küldtem gariztatni, ez egy sz*r. :D 66-70 fokosak a vinyók benne, úgy, hogy csak 4 slotot használok, és 2 vinyó ebből alacsony rpm-es archív vinyó. Ilyet ne vegyetek.

Remélem visszakapom az árát, kértlem, hogy egy csere eszköz jobb lenne.

(#6189) A Mágus válasza King Unique (#6187) üzenetére


A Mágus
csendes tag

Köszönöm a tippeket.

Ugyanazt az USB-portot használtam ma az ADSA-ST esetében, ugyanazon HDD-vel, hasonló műveletekkel, szóval a körülmények hasonlóak voltak, nem volt gond. Megpróbálkozom egy kábelcserével.

(#6190) r3dsnake


r3dsnake
nagyúr

. bocsi nem ide.

[ Szerkesztve ]

(#6191) janos666


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Sikeresen papírnehezéket csináltam egy "LC-Power LC-35U3-Hydra" házból firmware flashh-eléssel.
Már nem látja a PC USB eszközként, de van itthon egy "CH341A Mini Programmer Black Edition" programozóm. Ehhez vajon jó? Mikor felcsippentem, akkor elkezd világítani a kék LED a SATA-USB adapter-en (illetve a piros a programozó modulon). Viszont ha "24 EEPROM" módban próbálom olvasni, akkor csupa nullát olvasok ki. Ha megfordítom a csipeszt, akkor nem ég a kék LED és csupa F-et olvasok.
Bár már az is gáz, hogy ezen a weboldalon [link] pont csak az enyémhez nem működik a link, így egy másikét töltöttem le (de azt írja ki, hogy felismerte a programozó modult).

Tippek?
Illetve meg tudná tenni valaki, hogy egy ilyen házból kiolvassa a gyári firmware-t?

A másik tipp, amit kaptam, hogy zárjam rövidre a MISO PIN-t a földdel, és akkor a chipben és nem a SOIC-ből fog betöltődni a firmware, és látni fogja USB-n a PC a JMS578 chip-et, aztán a zárlat elvétele után programozható a SOIC firmware. De ez sem akar összejönni (már mindenféle PIN-jét zárogattam, mert nem tudom beazonosítani, hogy melyiket kéne) Illetve ilyenkor is kéne a gyári, mert a gyártó oldalán nincs fent egy frissítés se.

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#6192) janos666 válasza janos666 (#6191) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Á, már tárgytalan. Addig játszogattam vele, míg kijött belőle az életet adó füst. Most már 100% papírnehezék.

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#6193) ricsip válasza A Mágus (#6186) üzenetére


ricsip
addikt

Ilyen axagon adsa-sn 1-lemezes dokkolót néztem ki.

De a fórumkereső szerint rajtad kívül mindenki csak kinézte, de megvenni senki nem merte. Bezzeg a drágább ST-t igen!
Beszámolót meg főleg nem látok róla. Arukereső alapján akik fogalmatlanul használják (azaz mint szokásos, a nagytöbbség) azok szerint szimpláncsak "jó". Akinek meg baja volt vele (pár komment alapján) az cseh-kínai-szar és 1csillagos értékeléssel anyázta. Mi a te saját egyéni tapasztalatod? Már azon felül h. látszólag sem a 4Kn nem megy benne hibátlanul, sem a SMART.

[ Szerkesztve ]

-

(#6194) King Unique válasza ricsip (#6193) üzenetére


King Unique
titán

"látszólag sem a 4Kn nem megy benne hibátlanul, sem a SMART"

Ezeket nem világos miből sikerült leszűrni, amikor annál az esetnél eleve áramszünet szakította meg a működést, felmerült az USB-kábel esetleges hibája is, stb. Na meg a S.M.A.R.T. támogatása eleve alap szokott lenni az ilyen dokkolóknál, aminek támogatása az említett dokkolónál a termék hivatalos weboldalán is le van írva. Másrészt a 4Kn vagy USB-n inkább 4Ke logikai-fizikai szektorméret támogatása megint más, arról nem is volt szó. Sőt, annál pont az a jó, ha nem 4Kn (4Ke) megoldást használ a dokkoló, hanem 512n / 512e, mivel akkor oda-vissza használható a benne lévő HDD a PC és a dokkoló között, ellenben 4Kn (4Ke) esetén ilyen probléma lehet.

Az AXAGON ADSA-ST eleve kétlemezes dokkoló, míg az AXAGON ADSA-SN csak egylemezes, azért is drágább valamivel az előbbi, mint az utóbbi.
Ha elég egy egylemezes dokkoló, akkor elvileg az ADSA-SN is megfelelhet a célra, meg ha SATA SSD is használva lesz benne és fontos amiatt a TRIM illetve USB-n az UNMAP biztos támogatása.

[ Szerkesztve ]

(#6195) ricsip válasza King Unique (#6194) üzenetére


ricsip
addikt

Vannak 4kn-re formázott Exos-aim, azokat akarnám benne használni. Abból miért jó, ha visszaalakítja 512e-re?

-

(#6196) King Unique válasza ricsip (#6195) üzenetére


King Unique
titán

Ja, hát az nem lett említve eredetileg, hogy 4Kn HDD-vel lenne használva a dokkoló, úgy lehet értelme annak, ha a dokkoló is eleve olyan szektorméretet használ USB-n. Viszont hogy pontosan melyik dokkoló 4Kn (4Ke), azt ne kérdezd, mert azt nem szoktak megadni a gyártók és amúgy is összevissza váltogatják, de manapság már egyre ritkább a 4Kn (4Ke) megoldás.
Ha konkrét példa kell, akkor pl. ebben és ebben a korábbi hozzászólásban volt szó 4Kn (4Ke) dokkolókról, viszont azok közül nem mindegyik kapható már, amelyik igen, annál meg ki tudja maradt-e a korábbi állapot, vagy már módosított rajta a gyártó firmware szinten.

[ Szerkesztve ]

(#6197) Ferenczi Áko


Ferenczi Áko
addikt

Sziasztok! Van/volt egy ilyen Western Digital MyBook 1,5 TB-os külső tápos merevlemezem, amiről filmeket szoktunk nézni, tv-re kötve. Tegnap behalt a gépezet. Elvittem ma a kollégámhoz, szétszedtük, és a táp (vagy nem tudom mi a neve) az romlott el rajta, mert a laptopja látta a winchestert(particionálás után) Ehhez szeretnék vásárolni egy külső tápos, 3,5"-os tartót.. Tudtok valamit ajánlani? :R

Xiaomi 13T - Playsation 5 - Honor Watch Gs Pro - Hisense 55U8QF & 65U8QF

(#6198) King Unique válasza Ferenczi Áko (#6197) üzenetére


King Unique
titán

Ha egylemezes külső ház kellene, akkor általánosan lásd egy másik válasz "A" pontjában leírtakat, az ott linkelt példákat.

(#6199) Ferenczi Áko válasza King Unique (#6198) üzenetére


Ferenczi Áko
addikt

Végül ezt az Ugreen 50422típust vettem. Az Aliexpressen egész jókat írnak az Ugreen rack-ekkről a vásárlók, ráadásul van pár Ugreen cuccom itthon, jó holmik.. Írok majd beszámolót, meg pár hét/hónap használat után is..

Xiaomi 13T - Playsation 5 - Honor Watch Gs Pro - Hisense 55U8QF & 65U8QF

(#6200) Celithrandi


Celithrandi
addikt

sziasztok,

a aidSonic 2x 3.5 (IB-RD3621U3) ról tudtok valamit? Szeretnék raidbe rakni két winyót (csak tükör) és ezt egy tp link archer routerhez usb-n keresztül bekötni hálózati meghajtónak. Jó lehet ez erre? Köszi.

i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4080 Super, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, LG 34GN850-B, Lian Li LANCOOL III

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.