Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5719) KEAN


KEAN
tag

Sziasztok!

Van valakinek tapasztalata AXAGON ADSA-ST-vel ext4-re formázott vinyókkal?

Ubuntu 20.04, illetve Raspberry Pi OS alatt szoktam használni két NTFS-re formázott winchesterrel, alapvetően meg is voltam elégedve vele. Aztán gondoltam inkább ext4-re formázom a lemezeket, mondván azt a Linux úgyis jobban szereti.
Nah azóta igencsak változatos jelenségekkel szembesülök látszólag mindenféle logika nélkül.
Van, hogy képtelen vagyok mountolni a lemezeket, de ha sikerül is akkor pl egy másolásnál pár másodperc után nullára csökken a sebesség és szétfagy minden progi ami próbálná hozzáférni a tárhelyhez, van amikor működik csak vállalhatatlanul lassú és persze olyan is volt, hogy minden ok ideig-óráig, de ez meglehetősen ritka.

Kíváncsiságból megint leformáztam NTFS-re a winyókat és láss csodát, minden patent újra.
Esetleg valami ötlet, hogy mi lehet az ok vagy, hogy mit csinálok rosszul?

"Persze, hogy tudtam, csak nem sejtettem!"

(#5721) King Unique válasza KEAN (#5719) üzenetére


King Unique
titán

Egy ilyen HDD dokkoló megfelelő működése normál esetben nyilván nem a belehelyezett HDD fájlrendszerének függvénye. Ha a HDD SMR-es, akkor amiatt viszont lehet belassulás fájlmásolásnál (írásnál), de az normál esetben megint nem feltétlen egy adott fájlrendszer függvénye, illetve akkor ugyanúgy NTFS esetén is előbb-utóbb jelentkeznie kellene ugyanolyan használat (nem feltétlen egy újraformázás után azonnal) mellett. Aztán ha készenléti (alvó) módba (bővebben) vált a dokkoló, akkor ott nem meglepő, ha abból ébresztve átmenetileg nem elérhető, mivel ilyenkor kell pár másodperc amíg újra felpörög a benne lévő HDD, de normál esetben ennek működése sem fájlrendszer függvénye. Továbbá ha csatlakozási, érintkezési probléma van a dokkoló foglalata (slot) és a belehelyezett HDD között, vagy az USB-kábel és USB-port között, illetve az USB-kábel/port hibája miatt, akkor amiatt is lehet pl. fagyás és ilyen-olyan hibaüzenet. De ez rendszerint megint független a dokkolóban lévő HDD fájlrendszerétől.

Ha Ext4 fájlrendszer esetén gondok vannak úgy, hogy a dokkoló és a HDD alapvetően rendben van, azaz pl. PC-n futó (egyéb) Linuxon / Windowson megfelelően működik ugyanaz a dokkoló, úgyanazzal az USB-kábellel és tápegységgel, ugyanazzal a HDD-vel NTFS-re formázva és ugyanolyan használat mellett, valamint a HDD állapota (HDS) is oké, akkor az már az Ubuntu és a Raspberry Pi, illetve az utóbbin futó OS hibája lehet, azon topikok témája, ha Ext4-re formázva az említett problémák vannak. Ennyi!

[ Szerkesztve ]

(#5722) KEAN válasza King Unique (#5721) üzenetére


KEAN
tag

Szia, köszi a választ!

Igen, tisztában vagyok vele, hogy a lemezen lévő fájlrendszer elméletileg nem befolyásolhatja a dokkoló működését, csak egyszerűen elfogytak az ötleteim, hogy mi történhet, gondoltam egy próbát megér hátha találkozott már valaki hasonlóval. A dokkoló meglehetősen stabilan áll, és a kábel sem mozoghat semerre, így az érintekzési hibát kizárnám. Sajnos kezdem azt gyanítani, hogy az egyik HDD-m hibás és amikor a hibás szektorra történne írás/olvasás akkor borul össze a rendszer. Egyszerűbb progikkal még nem sikerült kiderítenem, hogy tényleg ez-e a helyzet, most jöhetnek a komolyabb ellenőrzések.

"Persze, hogy tudtam, csak nem sejtettem!"

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.