Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5451) Hurkans


Hurkans
csendes tag

Sziasztok!
Elolvastam az összes megtalált hozzászólást, valamint az összefoglalót, de nem találtam olyat, ami tesztelt valaki által használt megoldás lenne az alábbira:
4 tb-os hdd-t szeretnék beletenni egy külső rackbe, valami normál áron talán. (wd red menne bele, talán az elég megbízható hosszú távra)

Olyat láttam aminél hivatalosan írták, de azokra olvasva rengetegről kiderül, hogy inkább 2-3 tb amit tényleg tud.
Van aki használ 4 tb-os hdd-vel huzamosabb ideje bármelyik említettet vagy akár másfajta külső racket?

Köszönöm előre is a segítséget!

(#5452) King Unique válasza Hurkans (#5451) üzenetére


King Unique
titán

Akkor nem elég alaposan olvastad el, mivel 4 TB-os WD Red merevlemezről volt már szó itt több alkalommal (példa), ahol a példában említett Sharkoon külső ház amúgy névlegesen 12 TB-ig kezeli a HDD-ket. Valamint arról is volt szó a topikban, hogy a névleges limit nem feltétlen egyenlő a ténylegessel, kezelhet a külső ház akár még nagyobb tárolókapacitású merevlemezt is - mint azt a másik válaszban a fórumtag esete is szemlélteti - , sőt némelyiknél a gyártó már limitet sem ad meg. Meg ez inkább a régebbi, USB 2.0-s külső házaknál szokott téma lenni, ellenben az USB 3.0-s modelleknél általában alap a 2 TB+ HDD-k megfelelő kezelése. Olyan pedig normál esetben nyilván nincsen, hogy megad a gyártó egy limitet, vagy azt írja, hogy nincs limitálva a HDD-k tárolókapacitásának kezelése, ellenben a külső ház ténylegesen annak csak a töredékét kezeli, tudja. Szóval nem világos hol írtak ilyet, de azok vagy eleve fals információk, vagy más (pl. fake termék, alább részletezett probléma, user error) volt ott a gond.

Ami a HDD-k kezelésére vonatkozóan inkább szokott ebben a topikban is téma lenni az az, ami az alábbi hozzászólásban van részletezve. Vagyis hogy a máshol, pl. a PC-ben inicializált és particionált 2 TB+ | GPT HDD-t kezeli-e közvetlenül a külső ház USB-n, vagy eleve újrainicializálást és újraparticionálást igényel a külső házban, ami fordított esetben is fennállhat. Ilyen téren pl. az előbb említett Sharkoon külső háznál vannak kontra és pró tapasztalatok egyaránt. Ha olyan külső ház kell, ami biztosan kezeli oda-vissza, akkor pl. a Chieftec esetében ez működik. Viszont ha eleve a külső házban lesz inicializálva és particionálva a HDD, tartósan ott használva, akkor nyilván nem téma ez.

[ Szerkesztve ]

(#5453) VVoid válasza Hurkans (#5451) üzenetére


VVoid
aktív tag

Sharkoon Swift Case Pro, Asmedia vezérlős, gyártó szerint 12TB (max ekkorával tesztelték), én 16TB-ossal is használom :DD . Mondjuk az előlapját leszereltem, mert itt már elkel a szellőzés...

(#5454) Hurkans válasza King Unique (#5452) üzenetére


Hurkans
csendes tag

Oh, elnézést kérek ez esetben.
Akkor ha abban lesz rendesen inicializálva és particionálva, amiben használva lesz, akár pl az a Sharkoon (Sharkoon Swift Case PRO), akkor nem lehet gond?
Teljesen az jött le, hogy 3 tb fölött már problémásabb a dolog és gond lehet.
Köszönöm a választ, akkor szerintem ráfutok amíg még kapni egy ilyen Sharkoon házra és összerakom :)
Amúgy egy 4 tb-os WD My Passport helyett gondoltam inkább erre (WD Red + ház), talán ez megbízhatóbb végeredmény, mint az elég sok rosszat olvastam arról.
Hosszú távon filmezés + adattárolás lesz a fő cél, ahogy most beleolvastam azokba a hozzászólásokba arra használják többen is.

(#5455) King Unique válasza Hurkans (#5454) üzenetére


King Unique
titán

Igen, le van írva az előző válaszban is, hogy ha eleve a külső házban lesz inicializálva és particionálva, majd használva a HDD, akkor nem lesz gond. Ez esetben a célra pedig nyilván megfelelhet az említett Sharkoon Swift Case Pro külső ház, ami a mostani információk alapján akár 16 TB-os HDD-t is kezel. Ha fontos az előbb említett oda-vissza történő kezelés PC (SATA) és külső ház (USB) között, akkor meg pl. a Chieftec CEB-7035S külső ház jöhet szóba, ami szintén simán kezel 4 TB-os HDD-t, valamivel talán még minőségibb is, de ugyanakkor drágább is.

(#5456) Hurkans válasza King Unique (#5455) üzenetére


Hurkans
csendes tag

De szuper, nagyon köszönöm a segítséget!
Csak a házban szeretném majd csak használni, de a minőség az nagyon fontos, ha már a My passport helyett lesz, az is sz, csak amazonon elég sok negatív értékelés volt róla, így alternatívát kerestem és egy wd reddel aztán valószínűleg bajom nem lesz.
Említetted azt a Chieftec házat, ha nem akarnám gépbe tenni egyáltalán akkor is érdemes esetleg azt megvenni szerinted? Árban 1-2 ezer forint csak a különbség és ha mondjuk sokkal jobb akkor annyit megér simán :)

(#5457) King Unique válasza Hurkans (#5456) üzenetére


King Unique
titán

Az egyes beszámolók (példa) alapján igen, érdemes, meg ha megér számodra némi felárat, bár a Chieftec sem minden téren feltétlen tökéletes.

(#5458) Hurkans válasza King Unique (#5457) üzenetére


Hurkans
csendes tag

Még tovább böngésztem a fórumot, és hát csak még jobban elbizonytalanodtam, hogy hosszú távon melyik biztosabb megoldás. Mintha a Sharkoonba található Chip ASMedia felhasználóbarátabb és "hülye biztosabb" lenne, mint a Chieftec JMicronja, meg így hogy igazából azzal is voltak apróbb problémák, ezek szerint "tökéletes" megoldás ilyen összeg környékén nem létezik, ha jól értem.
A 12-13ezres ára a Chieftecnek még belefér a dologba mégis csak sok évre tervezek és ha lehet inkább jó minőségű legyen mint olcsó.
A chip ami benne van és annak jobb kezelhetősége sokat számít? Ha nem muszáj nem frissíteném a firmwaret, de ahogy olvastam lehet, hogy szükség van rá és abban az esetben a Sharkoonhoz található programok jobbak és biztosabbak ha jól értettem. Míg a Chieftec meg jobban felismerte a különböző HDD-ket és nem kellett hozzá nyúlni, még ha kevésbé biztos is.

Igazából egy biztos lehetőséget keresek maximum ilyen 12-13 ezres áron és ebből ami a legjobb arra húznék.

(#5459) King Unique válasza Hurkans (#5458) üzenetére


King Unique
titán

Egyrészt nem feltétlen kell ezt túlgondolni. A célra bőven megfelelhet az említett Sharkoon külső ház is, többeknél bevált már, ahogyan a Chieftec szintén. Ha árban megér annyit a valamivel minőségibb kivitel, bizonyos előnyök (pl. az említett biztosabb "felismerés" oda-vissza), akkor a Chieftec jobb választás lehet, ennyi. Másrészt ha nagyon muszáj, akkor lehet találni bizonyos hiányosságokat, akár hibákat az említett külső házaknál is, viszont az más dolog, hogy melyik és kinek mennyire az a mindennapi használat során. Meg hogy egyáltalán általánosan jellemző-e, tapasztalja-e, mert esetlegesen előfordulhat a sorozaton belül csak egyes példányokat érintő gyártási hiba is, amire szükség esetén nyilván ott van a garanciális csere.

Igen, nyilván számíthat a működés és a firmware frissítésének lehetősége szempontjából a külső házban lévő vezérlőchip, PID azonosító, stb.. Ahol az előbbi (működés) általánosan rendben szokott lenni mindkét említett külső háznál, viszont a Sharkoon esetében az ASM1153E chip és annál a firmware frissítése, módosítása (az összefoglalóban szemléltetett módon) kiforrottabbnak mondható, több vele itt a tapasztalat. Viszont alapesetben nem szükséges piszkálni a firmware-t, ami amúgy is csak saját felelősségre javasolt.

(#5460) VVoid válasza Hurkans (#5458) üzenetére


VVoid
aktív tag

Nekem volt JMicron-os külső házam (Raidsonic), de csak a gond volt vele, gyakran lecsatlakozott, és nehezen, sokszori újracsatlakozás után vette észre a vinyót. Két különböző rack is volt, két külön géppel próbálva. A pontos típusát már meg nem mondom, évekkel ezelőtt volt, és lehet, az újabb JMicron-okkal nincs baj, mindenesetre, ha új rack kell, én inkább ASMedia-t keresek, azokkal soha gondom nem volt...

(#5461) Hurkans válasza King Unique (#5459) üzenetére


Hurkans
csendes tag

Nagyon köszönöm a segítséged!
Végülis berendeltem a Sharkoont, mert mint kiderül ahol én néztem ott baromi drágák voltak és tényleg 8k-ért meg sikerült szerezni, így meg azért már nem 1-2 hanem 5 ezer a különbség és nem éreztem egyértelmű pluszt annyi difiért.
Egyszerre egy helyről rendeltem mindkettőt, szóval egybe fogom elindítani csak őket meg inicializálni a problémák elkerülése végett.
Amint megjönnek és elindult visszatérek, és ha még érdekes 1-2 programmal kitesztelem, macen is fogom használni, ha úgy van azon is letesztelhetem ezt a buildet:
WD Red 4tb + Sharkoon Swift Case Pro U3 :)

(#5462) super dríve


super dríve
csendes tag

Jó estét!
A segítségeteket szeretném kérni, a következő témában!
Androidos himedia q10 pro médialejátszóhoz szeretnék hdd csatlakoztatni.
Mindenképpen külső házas saját tápos megoldásban gondolkozom.
Két jelöltem van: Sharkoon Swift Case PRO 4044951016310
Illetve: AXAGON Aline Box 3.5 USB 3.0 EE35-XA3
Árban kB. 3000ft a különbség... Tudásban és minőségben viszont nem tudom melyik lenne a megfelelőbb!
Lényeges, és talán a legfontosabb lenne hogy legyen alvó mód, és tétlenség esetén minél hamarabb kapcsolja le a vinyót és akár az egész házat is. (Egy korábban vásárolt Koolink tip. házzal már ráfaragtam mert nem állítja le a vinyót csak ha manuálisan kikapcsolom az egész házat.)
A Sharkoon esetében úgy tudom, hogy elvileg szoftveresen szabályozható sok minden, és a "gyárilag 30 perc tétlenség utáni leállítás" még korábbra faragható.
Lapkakészlet: ASMedia ASM1153E.
Igazából én annak örülnék, ha 5-10 perc után kikapcsolná a hdd-t meg a házat is. Olvastam itt a fórumon hogy ez a típus is többféle lehet ami a lappkakészletet és annak szoftveres kezelhetőségét illeti. De ha webáruházból rendelem akkor nem láthatok bele a házba, nem láthatom a panel színét vagy a számokat az alkatrészeken. Melyik lenne a tuti megoldás?
A másik típusnál
AXAGON Aline Box 3.5 USB 3.0 EE35-XA3 csak annyi olvasható, hogy ez is leállítja és kikapcsolja a vinyót de nem tudom mikor, és ha nem optimális időben, akkor szoftveresen itt van e lehetőség állítani?
A média lejátszó 3.0 usb portján, kikapcsolt és készenléti üzemmódban nincs áram, ez biztos. Csak bekapcsolt állapotban ad le áramot.
Ha valaki tud kérem segítsen a döntésben, lehetőleg indoklással!
Köszönöm hogy meghallgattatok!

(#5463) King Unique válasza super dríve (#5462) üzenetére


King Unique
titán

Itt a topikban az AXAGON EE35-XA3 külső házzal (még) nincsen konkrét tapasztalat, vagyis hogy ténylegesen mennyire oké, arról sincsen biztos információ. De amúgy ránézésre nem tűnik rossznak, a jellemzők alapján támogatja az alvó módot (10 perc inaktivitás után), az ára is kedvező, stb.
A Sharkoon Swift Case Pro külső házzal viszont van, ami egy többeknél bevált modell, szintén támogatja az alvó módot (30 perc inaktivitás után), viszont drágább pár ezerrel. Egyébként igen, mivel PID: 55AA azonosítójú, ezért szükség esetén és persze csakis saját felelősségre (!) lehet frissíteni a firmware-t, másikat (aminél pl. 10 perc után van alvó mód) rátenni. De csak a 10 vs. 30 perc miatt szvsz nem feltétlen érdemes piszkálni, alapesetben bőven jó az utóbbi érték is.

Az viszont más dolog, hogy ha támogatja a külső ház firmware szinten az alvó mód működését, akkor az az elsődlegesen támogatott környezet (PC, Mac & desktop OS) mellett médialejátszóhoz csatlakoztatva is működni fog-e. Lehet hogy nem (példa), vagy csak külön beállítás után (példa). Valamint az is kérdéses lehet, hogy a készüléket kikapcsolva a külső ház is kikapcsol-e automatikusan, leáll-e benne a HDD, amivel az utóbbi példához hasonlóan médialejátszónál szintén meggyűlt a baja a fórumtagnak, de végül talált rá megoldást.

[ Szerkesztve ]

(#5464) super dríve


super dríve
csendes tag

Köszönöm szépen a válaszodat!
Ezek szerint nincs egyértelmű választás, illetve annyi, hogy a Sharkoon egy "már beváltabb" és szoftveresen biztosan hozzáférhetőő típus, ha esetlegesen mókolni kell valamit az "altatás vagy leállítás időn"
Míg a másik típus :AXAGON esetében egy feltételezhetően fix opció ami szintén vagy működik, vagy nem médialejátszóval. Viszont ennél a típusnál valószínűleg nincs lehetőség a "belenyúlásra" szoftveresen.
Hát igen, a legjobb az lenne ha találnék olyan emberkét itt a fórumon, akinek van tapasztalata ezzel a hardver felállással.
Tehát mégegyszer leírom hátha szerencsém lesz!
Himedia q10 pro médialejátszó összekapcsolva
Sharkoon Swift Case PRO 4044951016310 házzal vagy AXAGON Aline Box 3.5 USB 3.0 EE35-XA3 házzal.
Minden tapasztalatot vagy észrevételt szívesen vennék azzal kapcsolatban hogy a fent említett két típus esetében leállnak e a vinyót, illetve kikapcsolt e a ház is tétlenség esetén?! Egyáltalán mik a működési tapasztalatok?
Előre is köszönöm!
Üdvözlettel.: super dríve

(#5465) King Unique válasza super dríve (#5464) üzenetére


King Unique
titán

Az előző válasz lényege többek között az volt, hogy ilyen felállásnál a médialejátszós használattal kapcsolatos tapasztalatok felől elsődlegesen értelemszerűen az azzal, az olyan készülékekkel foglalkozó topikban kellene érdeklődni. Ahol a nemrég linkelt topik esetedben szintén aktuális, mivel azon témába beletartozik az említett médialejátszó, többen használnak ott olyat. Valamint a linkelt példák is szemléltetik, hogy 3,5"-os külső HDD használatánál az alvó mód működése, leállítás-felpörgés stb. problémákra is ott sikerült megoldást találni a másik fórumtagnak.

Amúgy meg ha online rendeled, vásárolod meg belföldi webáruházból egyik/másik említett külső házat, akkor ott van az indoklás nélküli 14 napos elállás joga. Vagyis ha a médialátszóhoz esetleg nem válik be az adott külső ház, ott nem működik az alvó mód, illetve a készüléknél külön beállítás után sem, akkor max. visszaviszed, visszaküldöd a külső házat és veszel másikat. Aztán annál is vagy megfelelően működnek, vagy nem az említett funkciók, az ilyen környezetben nincsen rá garancia. Meg kompatibilitás és működés szempontjából az elsődlegesen támogatott eleve a PC, Mac & desktop OS, mint már említve volt.

[ Szerkesztve ]

(#5466) Hurkans


Hurkans
csendes tag

Sziasztok!

Megérkezett a WD Red 4tb + Sharkoon Swift Case Pro és össze is raktam már tegnap óta másolgatok rá és használom. Volt egy apró gikszer, ami miatt kicsit megcsúsztam, mivel pendrive-nál már tud NTFS-re írni a MacOS, azonban meghajtóknál nem, így az először feltett NTFS-t újra kellett formázzam exFAT-ra, ami elvitte a tegnapi napot teljesen.

Azonban, hogy a házról is írjak tökéletesen működik, ha az ember mozgatja tényleg mozog benne picit a rack, de nem vészes, és nem zavaró. (nyilván nem rángatja, dobálja az ember, valószínűleg így azért nem lesz baja)
Amúgy elég jó minőségűnek tűnik, az egyetlen problémám a racket tartó 2 pici csavarral volt azok elég minimálisan mennek be sajnos ami furcsa volt, de hát ez van.

A sebességet az alábbi képekkel illusztrálva látszik, hogy szinte egyáltalán nem lassít a ház a 3.0-ával szépen átadja a teljes sebességet mind MacOS-en mind Windowson.

Melegedés alulról hűtéssel értendő, mivel a számítógépházam tetején van és biztos, ami biztos azért kicsit megy az alatta lévő venti, de egész napos használattal és másolással sem melegedett 33 fölé így, ami elég jónak tűnik. Egy 1 tb és egy 2 tb winchester van a gépben, azok kb ugyanennyire melegedtek a másolgatás közben, szóval úgy tűnik jó lesz ez a ház.

Nagyon köszönöm a segítséget a kiválasztásban még egyszer!

[ Szerkesztve ]

(#5467) King Unique válasza Hurkans (#5466) üzenetére


King Unique
titán

Ha nagyon muszáj, akkor macOS-nél is megoldható a megfelelő driver/program telepítése után, vagy esetleg terminálban engedélyezve stb. az NTFS fájlrendszerű kötetek, lemezek írása. Másik opció pedig valóban az exFAT fájlrendszer használata, azt a macOS és a Windows egyaránt natívan írja és olvassa.

Az említett Sharkoon külső háznál arról előzőleg is volt szó, hogy igen, előfordulhatnak a pró jellemzők mellett kontrák is, de összességében azért eleve a jobban sikerült modellek közé tartozik. Valamint az eredeti célként említett 4 TB-os HDD kezelése nyilván simán ment, sőt akár még 16 TB-osat is kezel. Az nem derült ki, hogy esetedben eredetileg a PC-be (SATA), vagy a külső házba (USB) téve lett-e inicializálva és particionálva a HDD, de ha az utóbbiban, akkor nyilván az említett probléma sem okozhatott gondot. A külső házban lévő vezérlőchip bizonyára még mindig ASMedia ASM1153E, aminél a firmware verziója lehetett volna még érdekes (példa), de mindegy.

Az adatátviteli sebesség USB 3.0-n jónak mondható, ahol nyilván maga a HDD, annak a sebessége volt a szűk keresztmetszet. Ugyanis maga a külső ház, az abban lévő ASM1153E chip tudna ennél többet is UASP módban SSD-vel (kb. ennyit), meg a szabvány maximuma is eleve többet enged. A fájlkezelős (TC) másolásnál meg számít többek között a fájlméret és a forrásmeghajtó sebessége is, ahol ha az utóbbi lassabb a célmeghajtónál, akkor az fogja limitálni az adatátviteli sebességet.

A HDD melegedése a külső házban, az a max. 33 °C bőven jó érték, sőt akár még 40-45 °C-ig is úgy-ahogy elmegy. Aktív hűtés nélkül, meg főleg tartós terhelésnél viszont nyilván valamivel magasabbb lenne az üzemi hőmérséklet, de ha nálad az aktív hűtés eleve biztosított, akkor pláne nem lesz gond.

Köszönjük a beszámolót és egyben a teszteket! :R

[ Szerkesztve ]

(#5468) Hurkans válasza King Unique (#5467) üzenetére


Hurkans
csendes tag

Igen, olvastam, hogy vannak rá megoldások, de inkább a hosszú távon is biztosban gondolkoztam ezért inkább átformatáltam az egészet.

A külső házba téve lett rögtön inicializálva és particionálva a lemez, ellenben összeszereléskor próbáltam megnézni, de nem láttam rá sehol a chipre... :F

Azt el is felejtettem le printscreenelni, de máris megmondom mit mutat, mert letöltöttem több verziójú MPToolt is, de foglalkozni nem foglalkoztam vele végül.

Egy régebbi 5400 rpm-es Seagate winchesterről másoltam (ami kicsit másként lett anno eladva, de hát ezért IS vettem saját magam által összerakott merevlemezt).

Köszönöm és további szép napot!

(#5469) King Unique válasza Hurkans (#5468) üzenetére


King Unique
titán

Alapvetően fizikai szemrevételezéssel lehet a PCB-n megnézni, a legbiztosabban megállapítani a chip típusát (példa). De amúgy már a VID: 174C, PID: 55AA azonosítóból is látszik, hogy ASMedia, meg abból is egy ideje az ASM1153E az aktuális, valamint ezen külső háznál a gyártó weboldalán is eleve az van megadva. A firmware verziója esetedben is az (140509a18201), mint a linkelt példában, vagyis maradt ugyanaz.

Köszönöm! :R

(#5470) szvl


szvl
tag

Adott egy 3 évvel ezelőtt (egész pontosan 2017.05.02-án) vásárolt Sharkoon Swift-Case Pro U3. Ebbe szeretnék vásárolni egy WD Red 10TB (WD100EFAX) winyót.
Bár a gyártó szerint akár a 12TB-os merevlemezzel is elboldogul kicsit aggódok, hogy vajon a 3 éves modell is kezelni fogja?
A chip-et megkukkantottam, az ASM1153E.
Az MP tool 2.02 szerint a PID=55AA, VID=174C, a firmware version pedig 140509a18201.
Szerintetek belevághatok a WD Red 10TB vásárlásba? Kezelni fogja a 3 éves Sharkoon Swift-Case Pro U3?

Amúgy jelenleg WD Red 6TB winyó van benne, azt szuperül kezeli.

(#5471) King Unique válasza szvl (#5470) üzenetére


King Unique
titán

Ha a gyártó általánosan és névlegesen 12 TB-ot ad meg a specifikációban, akkor akkora tárolókapacitású HDD-t biztosan kezel a külső ház, hiszen konkrétan letesztelték. Valamint nemrég volt szó arról konkrét példával, hogy a névlegestől eltérően kezelhet akár nagyobbat, pl. 16 TB-osat is. Ahogyan arról szintén, hogy a chip és a firmware maradt ugyanaz korábban és újonnan vásárolt/gyártott modellnél egyaránt.

(#5472) SunMount3r


SunMount3r
nagyúr

Hello!

Olyan külső ház megoldást keresnék, amibe egyszerre 3db 3.5" HDD is belerakható. Létezik ilyen? A külső csatlakozó jó kérdés, mert lehet majd egy HP Thin Client-re lenne kötve, aminek külső PCI-E portjára (ha jól informáltak) akkor rakható valamilyen SATA csatlakozó. A kérdés, hogy ez így ebben a formában működne e, ha a ház így ezen a SATA-n csatlakozna és persze, hogy mind 3 lemez rendesen kezelve legyen így. ???

A válaszokat köszi!

(#5473) King Unique válasza SunMount3r (#5472) üzenetére


King Unique
titán

Igen, létezik, vannak ilyen célra többlemezes külső házak és dokkolók egyaránt, egy másik válaszban vannak ilyenekre konkrét példák. 3 db HDD használatához opciók pl. az ott említett 4-lemezes JBOD és RAID külső házak, amiken USB 3.0 és eSATA csatlakozási lehetőség van. Olyan portok, vagy azok valamelyike meg vélhetően csak akad a gazda hardveren (gépen), meg egy ilyen külső háznál általában amúgy is az olyan csatlakozás a standard, nem a hagyományos SATA. Vagyis a külső ház felől felesleges az utóbbit erőltetni, de szükség esetén elvileg lehet pl. SATA-eSATA kábelt használni.

[ Szerkesztve ]

(#5474) qpadb


qpadb
csendes újonc

Sziasztok! Ma vettem:
- Ewent EW7055 R2 ház, mert 5 év garanciával adják
- Seagate Barracuda Pro 4TB 7200rpm 128MB, ST4000DM006, ami szintén 5 év garanciával

Ewent házban Asmedia ASM1153-as chip van (...és látok még FM25F01-et, és Techcode TD1410-et), USB3.1 5Mbps, és a gyártó eddig 8TB-os diszkekkel tesztelte. Win10 64 bit alatt semmi gond, pedig a gyártó csak Win10-et említ, mintha csak 32 bites lehetne. Firmware-t frissítettem, a gyártó linkjét használva az MPTool v2.1.11.1 verziójával (PID 55AA). A ház külseje valóban tiszta alumínium, de a HDD egy műanyag bölcsőben fekszik, ami nagyon puha és vékony (1,5mm) műanyagból van. A SATA csatlakozóra rátolásnál különösen kell figyelni, hogy ne törjön el a bölcső az ellentartástól. Ráadásul itt a bekapcsológomb vezetéke olyan hosszú, hogy a belerakott HDD falának ütközik, ami így majdnem 90 fokban megtöri (...persze hajlítható). Ennél azért többre számítottam. Sokkal szimpatikusabb a pár éves Thermaltake Max4-em, amiben semmilyen műanyag nincs.

Seagate Barracuda Pro jó meleg! A házat nyitva hagytam, de így is felmelegedett 1 óra alatt 29 fokról 43 fokra. És még nem is használtam!
Ha elkezdem használni, meddig érdemes hagyni melegedni? (amíg még egyáltalán nem csökkenti az élettartamot)
Idle average 6W, typical operating 6.7W. Ha csak 0.7W-tal fogyaszt többet használat közben, akkor talán már nem megy sokkal 43 fok fölé?
Random Read 0.83MBps reális? Ha egy WD Red 2MBps fölé is megy (ahogy itt lejjebb látom), akkor ez vajon miért ennyivel lassabb?

(#5475) King Unique válasza qpadb (#5474) üzenetére


King Unique
titán

A gyártó weboldalán a specifikációban a Windows 10 nyilván 32 és 64 bites rendszerre egyaránt értendő.
A HDD max. tárolókapacitásának kezelésénél névlegesen 4 TB-os limit van megadva, de az valószínűleg csak a gyártó által tesztelt, ellenben a külső ház ténylegesen kezelhet attól nagyobb tárolókapacitású HDD-t is. Jó példa erre a Sharkoon Swift Case Pro külső ház is, ahol névlegesen 12 TB-os limit van megadva, ellenben egy fórumtag beszámolója alapján nála 16 TB-os HDD-t is simán kezel.
Az USB 3.1 ezen Ewent külső háznál meg amúgy nyilván csak marketingbulshit, mivel Gen 1 = USB 3.0 alapon értendő. Sőt, ennyi erővel USB 3.2 is lehetne Gen 1x1 alapon. :D
A firmware-frissítés lehetősége pozitívum a gyártó részéről, általában nem jellemző a legtöbb ilyen külső háznál. A pontos firmware verziókat nem írtad, de a gyártó weboldaláról letöltött fájl alapján az eredeti a 13042311ac04 firmware, amit a 140508_21_7B_01 verzióra lehet frissíteni. Ami amúgy nem a legújabb ASM1153(E) vezérlőnél, az USBDev weboldalán vannak az utóbbinál újabb firmware-ek is. De ha a jelenlegivel most jól működik a külső ház, akkor nem feltétlen kell piszkálni. Meg a nem közvetlenül a külső ház gyártójától származó, hanem külső forrásból beszerzett firmware-ek használata amúgy is csak saját felelősségre javasolt.

Az Ewent EW7055 egy passzív hűtéses külső ház, amiben pont ezért elsődlegesen 5400 RPM-es HDD-t javasolt használni, ami kevésbé melegedik. Ellenben a Seagate BarraCuda Pro eleve 7200 RPM-es, vagyis nem meglepő, ha ez esetben intenzívebb a melegedése. 40-45 °C-ig még általában elmegy, de 50 °C, illetve afölötti hőmérsékleten tartósan lehetőleg ne legyen használva. Bár ez is függhet magától a HDD-től, ahol az említett sorozat adatlapján max. 60 °C üzemi hőmérséklet van megadva. De a hosszabb élettartam eléréséhez nyilván javasolt az alatt, illetve lehetőleg 50, vagy akár 45 °C alatt tartani.
A CDM teszt eredménye, az adatátviteli sebesség USB 3.0-n jónak mondható, egy modern, nagy adatsűrűségű lemeztányérokkal szerelt, 7200 RPM-es 3,5"-os HDD manapság 200 MB/s körüli/feletti szekvenciális értékeket tud. A random 4K írás és olvasás viszont HDD-knél általában eleve jóval gyengébb szokott lenni, az utóbbinál a 0.X MB/s érték meg ez esetben leginkább modellspecifikus lehet. Egyébként maga a külső ház SSD-vel tudna ennél többet is, kb. ilyen értékeket.

Néhány információ esetleg még hasznos lehet az alábbiakról:

Windowsban a hardver biztonságos eltávolítása opció használata után, valamint a Windowst, gépet leállítva a külső házban a HDD leáll, állapotjelző LED kialszik rajta?
X perc teljesen inaktív állapot után (+ információ), valamint a Windowst/gépet altatva alvó módba vált a külső ház, illetve a benne lévő HDD leáll, állapotjelző LED kialszik rajta?
Windows 10-nél UASP módban működik a külső ház?
Windowson a CDI, HDS stb. programok megfelelően kezelik a külső házat, illetve a benne lévő HDD-t, a hőmérsékleti adatok mellett az egyéb SMART értékek kiolvasása is rendben van?
A 4 TB-os HDD hol lett inicializálva és particionálva, a gépben (SATA), vagy a külső házban (USB), az ezen hozzászólásban említett probléma nem állt fenn? Milyen logikai és fizikai szektoméretet használ a külső ház USB-n?

Köszönjük a beszámolót! :R

[ Szerkesztve ]

(#5476) qpadb válasza King Unique (#5475) üzenetére


qpadb
csendes újonc

Eredeti firmware verziót nem láttam/figyeltem, de valóban 140508_21_7B_01 verzióra frissült.
HDD max. méretre a modell adatlapján 4TB és 8TB-t is megadnak, a dobozra pedig 8TB-ot írtak. :D
Tényleg nem melegedett nagyon tovább használat közben sem, maximum kb. 2-3 fokot. Hasonlóan, mint amikor bezárom a házat. De persze 5400 RPM-mel ugyanennyivel hidegebb is lehetne, úgyhogy erre oda kell figyelnem. Nyitott házzal most folyamatosan 41-45 fok között maradt. Nyitva is hagyom egyelőre...

A ház elején levő LED kék színű, ha be van kapcsolva. Ha használom, akkor piros, és fényesebb is (talán túlságosan is, úgyhogy inkább a fal felé fordítva hagyom!). Windowsban a hardver biztonságos eltávolítása opció használata után a HDD leáll, és csak a piros világít folyamatosan. A PC leállítása után is piros marad a LED, és persze a HDD is leáll.
Ha nem használom, alvó módba vált a megadott idő alatt, és a piros világít folyamatosan.
Sajnos egyáltalán nem látok UASP bejegyzést Device Manager-ben. Ezt a chip nem tudja, vagy a ház gyártója spórolta ki? :(
CDI és HDS szépen látja a HDD-t és a SMART adatokat.
A háznak először frissítettem a firmware-jét, majd inicializáltam és particionáltam benne a 4TB-os HDD-t (GPT, 4TB partíció). Szektoronként 4kB (Advanced Format), alapértelmezett.
Egyébként HDS szerint 7.2W-ot fogyaszt üresjáratban, és 12.8W-ot használat közben. Ez azért jóval több, mint amit Seagate megadott (6W és 6.7W). Hmmm...

Köszönöm a segítséget, és a gyors választ! :R
Az előző hozzászólásom végét persze át akartam kicsit írni, de 15 perc után már nem engedte, ahogy újat se írhattam. Hát, ez ilyen. :DDD

(#5477) King Unique válasza qpadb (#5476) üzenetére


King Unique
titán

Maga az ASM1153E chip általánosan támogatja az UASP-t, ellenben a tényleges működés már a firmware függvénye lehet. Aztán OS szinten a Windows 10 szintén támogatja, viszont a tényleges működés az adott hardvertől (géptől), annak alaplapi USB 3.X vezérlőjétől, az ahhoz tartozó drivertől is függhet. Vagyis esetedben vagy a külső ház nem támogatja, vagy az adott hardver- és szoftverkörnyezet miatt nem működik. Viszont ha más, UASP-t támogató USB-s tárolóeszközöknél működik az UASP ugyanazon gép és OS párosításnál, akkor egyértelműen az Ewent EW7055 külső ház nem támogatja azt firmware szinten. Ami amúgy nem feltétlen akkora gond, a jelen HDD sebességéhez elég a BOT mód is. Az UASP az USB 3.0 szabvány maximumának éléréséhez feltétel, illetve oda már SSD szükséges a HDD helyett.

A szektorméretnél egy dolog az Advanced Format, ami az említett HDD-nél fixen 512e, vagyis 512/4096 bájt logikai és fizikai szektorméret. Ellenben én a külső házra vonatkozóan kérdeztem, hogy annál USB-n mit mutatnak az alábbi screenshoton lévő parancsok. Azaz pl. nem-e 4Kn, vagyis 4096/4096.

A HDS-nél azok a teljesítményértékek csak a program adatbázisában lévő adatok az említett HDD-nél, nem egy friss mérés eredményei a saját hardver- és szoftverkörnyezetedben. Meg elsődlegesen amúgy is az a mérvadó, amit a HDD gyártója ad meg az adatlapon.

Köszönöm az újabb információkat! :R

[ Szerkesztve ]

(#5478) traktorgumi


traktorgumi
aktív tag

Sziasztok
Szügségem lenne 4 lemezes das tárolora.
4X2tb vinyok raid 5 használnám.
Fontos a hogy gyors legyen és megbizható és lehetöleg nem legyen hangos :DD
Videó vágásra használnám.
Mit ajánlanátok? Akár külfölröl is rendelek csak jó legyen :D
usb c és thunderbolt 3 csatlakozás preferálnám.

Qnap tr 04 néztem... [link]

(#5479) King Unique válasza traktorgumi (#5478) üzenetére


King Unique
titán

Egy másik válaszban vannak példák 4-lemezes, illetve JBOD/RAID funkciós külső házakra. Ha USB-C (Type-C) fizikai interfészes modell kell, akkor a RaidSonic kínálatában ott van pl. az IB-3740-C31, de az nem tud RAID módot és itt nincsen vele konkrét tapasztalat. A GR4670-TB3 viszont tud (azzal sincsen), valamint az már Thunderbolt 3. Plusz az általad linkelt QNAP is szóba jöhet, de itt azzal eleve nincsen tapasztalat, mivel normál külső házakkal foglalkozik a topik.
Az utóbbihoz kapcsolódóan, ha dedikált DAS/NAS ház kell, akkor az eleve nem ennek a topiknak a témája, az ügyben a "Milyen NAS-t vegyek?" topikban kellene érdeklődni.

[ Szerkesztve ]

(#5480) traktorgumi válasza King Unique (#5479) üzenetére


traktorgumi
aktív tag

Koszonom a valaszodat :) amit ajanlasz az nagyon jo lenne csak nagyon draga :Y

(#5481) SunMount3r válasza King Unique (#5473) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Egyelőre jegelve ez a project, ez az ICY Box nem éppen egy pénztárcabarát gyártó (attól még elhiszem, hogy jó).

Viszont van egy HDD RAC-es média lejátszóm (Q10 Pro), amibe vennék egy 2TB-os winyót. Lehet 7200RMP-eset és így a hőfok ellenőrzés lehet szükséges lenne néha. Csak hálózaton Android-os SAMBA megosztással lesz elérhető a winyó pl. a PC-k számára, ill saját magának a Box-nak nyilván Android alatt, de gondolom így akkor a hőfokellenőrzés is ugrott, ugye?

(#5482) M_ToMMy


M_ToMMy
csendes tag

Sziasztok!

A következőben szeretném a segítségeteket kérni, van egy 3,5" HDD-m és külső tárolóként szeretném használni. Idáig egyszerű is volt, de ami miatt segítségre lenne szükségem az az hogy létezik-e olyan amit elegendő csak az USB-re csatlakoztatni és nincs szükség pluszba a 220-as tápra, "szak"boltban kérdeztem, hát ilyen nem létezik de ilyen 20e+-os árkategóriában láttam volna. Létezik olcsóbban is ha igen tudtok valami megbízhatót ajánlani?

Köszönöm.

(#5483) tomp válasza SunMount3r (#5481) üzenetére


tomp
félisten

Zárt médialejátszóhoz miért veszel 7200-as HDD-t?
5400-as is bőven elég! Kevésbé melegszik. Androidon szerintem nem lehet megtudni a HDD hőfokot.

(#5484) King Unique válasza M_ToMMy (#5482) üzenetére


King Unique
titán

Lásd egy másik válaszban leírtakat. Vagyis tudtommal jelenleg nincsen olyan 3,5"-os külső HDD, külső ház, ami csak USB-s tápellátással működne. Max. korábban a Seagate Innov8 volt kivétel és az is USB 3.1 Gen 2 Type-C alapon, de az olyan megoldás végül nem terjedt el. Ha ilyen igényed van, akkor vegyél és használj 2,5"-os külső HDD-t, azok tápellátásához és működéséhez elég az USB-port.
Ha maradsz a 3,5"-os megoldásnál és kell egy USB 3.0-s külső ház a HDD-hez, akkor lásd egy másik válaszban, valamint a topik összefoglalójában leírtakat, említetteket.

(#5485) SunMount3r válasza tomp (#5483) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Toshi P300, ez van a legjobb árban + ajánlott is. Csak alapból nem tudom mennyire melegszik, ill. hogy ez lehet e gond abban a Box-ban. 7200RPM-re pedig a Torrent miatt gondoltam (mert az fog rámenni), hogy így jobban bírná.

(#5486) qpadb válasza King Unique (#5477) üzenetére


qpadb
csendes újonc

Szektorméretnél ezt látom:
C:\WINDOWS\system32>fsutil fsinfo sectorinfo s:
LogicalBytesPerSector : 512
PhysicalBytesPerSectorForAtomicity : 4096
PhysicalBytesPerSectorForPerformance : 4096
FileSystemEffectivePhysicalBytesPerSectorForAtomicity : 4096
C:\WINDOWS\system32>fsutil fsinfo ntfsinfo s:
Bytes Per Sector : 512
Bytes Per Physical Sector : 4096
Bytes Per Cluster : 4096
Bytes Per FileRecord Segment : 1024

Jól értem, hogy ez 512/4096 bájt logikai és fizikai szektorméret, tehát 512e?

Ewent EW7055 nem tudja UASP-ot, pedig az ASM1153 chipje elvileg támogatja. Viszont csak 3Gbps SATA busza van.

Az általad linkelt ASM1153E chip viszont már 6Gbps SATA buszos. Kerestem hát valami észszerű házat UASP + 6Gbps SATA jellemzőkkel, ...és végül vettem gyorsan egy Sharkoon Swift Case PRO-t, amit már ismertek. :)
Pár infó, ami érdekes lehet:
- Tiszta fém ház kívül-belül, és sokkal robusztusabb a belseje, mint az Ewent hajlékony műanyagja.
- Szépen látom az Ewent házban inicializált és formázott Seagate 4TB partíciót a Sharkoon házban is.
- UASP van // 5Gbps USB 3.0 // 6Gbps SATA busz // 12TB-ra tesztelte a gyártó
- LED-ek így működnek: Bekapcsolva kék ég. Használat közben kék ég + piros villog. Elalvásnál kék ég + piros ég. Hardver biztonságos eltávolításnál szintén. PC kikapcsolásnál szintén. (szerencsére mindkét lámpa halvány)
- Szektorméret ugyanúgy néz ki, ahogy Ewent-nél, tehát 512e, ha jól értem.
- SMART adatok ugyanúgy látszanak HDS-ben.

Sharkoon-t megtartom, így ezzel elveszítek 3 év garanciát (Sharkoon 2 év, Ewent 5 év). Gyors SSD-ket a jövőben nem lassítja be 3Gbps SATA busszal és UASP hiányával. Kidolgozásban egyenrangú a Thermaltake Max4-gyel, és azzal sincs gondom.
StarTech márka is jónak tűnt, de inkább feleannyit költöttem, ugyanannyi garanciáért.

Random Read felment 0,8MBps-ről (Ewent) 3MBps-re (Sharkoon), a többi érték nagyjából ugyanannyi:

(#5487) King Unique válasza qpadb (#5486) üzenetére


King Unique
titán

Igen, az 512/4096 bájt logikai és fizikai szektorméret = AF 512e. Ami ha esetedben az Ewent és a Sharkoon külső háznál is megegyező USB-s csatlakozásnál, akkor nyilván nem fog fennállni a korábban említett probléma.

Az Ewent EW7055 külső háznál az ASM1153 chip valóban csak SATA 3 Gbps alapú, valamint ha az UASP sem támogatott a külső háznál, akkor az adatátviteli sebességnél nem lesz elérhető az USB 3.0 szabvány maximuma. De ez is akkor téma, ha esetleg SSD-vel használnád, ellenben a jelenlegi HDD-hez nyilván elég ezen külső ház, illetve vezérlő adta sebesség is. Vagyis csak emiatt nem feltétlen kellett volna másik külső házat venni. Meg egy SSD-hez alapesetben eleve 2,5"-os, vagy M.2 méretformátumú külső házat használ az ember, nem 3,5"-os típust. De ha te mégis, meg emiatt fontos számodra a sebesség kimaxolása, akkor ilyen és akár egyéb téren is előnyösebb lehet az említett Sharkoon külső ház. Illetve ez esetben érthető, ha a leírtak alapján végül mégis lecserélted az utóbbira, bár kontraként ott van, hogy a gyártói garancia arra valóban kevesebb.

Köszönöm! :R

(#5488) mester778 válasza draco31 (#5415) üzenetére


mester778
csendes tag

Szia!
Hogy működik a ház 2-3 hónap után? Minden rendben vele? És honnan rendelted (magyar oldalakon sehol nem találom)?

Köszi a választ előre is :R

[ Szerkesztve ]

(#5489) tomp válasza SunMount3r (#5485) üzenetére


tomp
félisten

Nekem egy 5400-as Samsungon megy a torrent és bírja az 500-as netet is.
7200-al csak jobban melegszik és nagyobb lenne a hangja is.

(#5490) draco31 válasza mester778 (#5488) üzenetére


draco31
veterán

Szia!
Ebay-en rendeltem a forgalmazótól. Legalábbis az eladó neve a márka neve volt, így gondolom Ők azok.
Ritkán van használva, de hibátlanul működik. :)

ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\

(#5491) Vibalazs válasza qpadb (#5474) üzenetére


Vibalazs
tag

Hali!

Nekem is: Ewent EW7055 R2 -es házam van. Kb 1 hónapja. Az 5 év garancia tényleg nagyon biztató.

Eddig 2 db merevlemezzel próbáltam/használom. P300-as sorozat 1 és 3 TB-os változattal. Többnyire adatmentésre. Sebessége teljesen jó. Gyorsabban lement a mentés mint ahogy szokott. (Eddig pc-ben lévő Toshiba-ra.)

Összehasonlításképpen: [kép]
Később lehet lefuttatok egy CDM-t. (ha van rá igény) :)

Házzal nincsen negatív tapasztalatom. Firmware-t hagytam. Szerelésnél a vezeték egy kicsit útban van de nem vészesen. Ledek működése észszerű de nem zavaró. Fényerőssége világosban is látható. Éjszaka nem világítja be a szobát. [kép]
HDD-k hőmérséklete 45°C folyamatos 1 TB írás után. Filmek, zenék, dokumentumok... minden.

Ritkán használtam Sharkoon Swift Case PRO-t is de egymás után mentek tönkre ezért nem erőltettem. :(

[ Szerkesztve ]

(#5492) qpadb válasza Vibalazs (#5491) üzenetére


qpadb
csendes újonc

Szia!

Ewent EW7055 R2 jól hangzott minden szempontból, és még a másolás is gyorsabb vele HDD-re, mint a Sharkoon Swift Case PRO-val. Annak ellenére, hogy csak 3Gbps SATA busza van, és UASP-ot se támogatja. Remélem, Sharkoon kicsit összekapja majd magát SSD-vel. :)

Egyetlen komoly kifogásom Ewent-nél, hogy a belső bölcső nagyon hajlékony műanyagból van, és ha olykor cserélem a vinyót benne, nem szeretném, ha véletlenül eltörném a csatlakozóra rátoláskor. Hőleadást is rontja a műanyag.
Nálam egyelőre mindig nyitva van a ház, és így kb. 42-43 fokig megy fel, de nyáron lesz ez még magasabb. Meg ha becsukom.

Sharkoon Switft Case PRO kicsit sorjás belül, ahol a csavarok tartanák a HDD-t. Ez egyrészt indokolatlan, másrészt összekarcolja a HDD oldalát minden kivételnél és berakásnál. Majd lecsiszolom legközelebb. :(
Ha esetleg kipurcan (ahogy neked), remélem nem rántja a halálba a HDD-t. Vagy a PC-t. :(

P300-as is erősnek tűnik, 2 év szavatossággal.
Remélem, a Barracuda Pro az 5 év garival is jó sokáig kitart :D
Igazán sok használható infót/tesztet a gyári adatlapokon felül nem találtam a vinyókról. Egy helyen valami olyat olvastam, hogy valamelyik Toshiba hangosabb volt mint valamelyik Seagate... Na ja... Akárhogy is, 5 év kiterjesztett garit nem sok HDD kap. Ha mindenben ugyanolyan, mint a sima Barracuda, csak a QC-nél jobbak voltak az értékei, hát legyen.
Az jó, hogy rezgés érzékelő a P300-ban is van. És hogy az is PMR. :C

Köszi az infót! :R

(#5493) daniel2121


daniel2121
senior tag

Itt is megkérdezem hátha itt is tudtok segíteni.
Sziasztok
Egy ismerődömnek Samsung UE55NU8002-es tv-je van. Szeretne egy háttér tárat hozzá csatlakoztatni amin filmket tárolná és a tv lejátszóján lejátszani. Aránylag egyszerű megoldás érdekelné mert nem egy info guru. 4tb-os kellene neki szerintem.
Milyen megoldás jöhet szóba?

(#5494) King Unique válasza daniel2121 (#5493) üzenetére


King Unique
titán

Először inkább annak kellene utánajárni, megkérdezni a tévé gyártójának topikjában, hogy kezel-e egyáltalán a tévé USB-n 2 TB+, illetve 4 TB-os külső HDD-t, valamint GPT partíciós séma szerinti lemezeket. Ha nem, akkor MBR alapon max. 2 TB-os lehet opció, vagy esetleg 4Kn (4Ke) szektorméretes megoldással lehetne összehozni a 4 TB-os kezelését MBR alapon, de az külön mókolást igényelhet és nem is minden külső háznál, gyárilag készre szerelt külső merevlemeznél támogatott.

Ha 3,5"-os, USB 3.0-s külső ház kell, akkor a topik összefoglalójában és pl. ezen hozzászólásban is említve vannak konkrét példák. + Ha visszaolvasol, akkor nemrég egy Ewent és Orico külső házról is volt szó, akár azok is szóba jöhetnek. A külső házba venni és tenni kívánt (belső) merevlemez felül viszont már értelemszerűen azon téma topikjában kellene érdeklődni.

Aztán azt is célszerű fixen eldönteni, hogy biztosan 3,5"-os külső HDD kell-e, vagy nem-e inkább 2,5"-os, valamint biztosan külső házas megoldás, vagy inkább gyárilag készre szerelt. Ha 2,5"-os, akkor 5 TB-ig az is opció, valamint ha van a tévén "HDD 5V 1A" feliratú USB-port, vagy egymás mellett 2 db 0,5 A-es Y-kábel használatához, akkor a tápellátás sem lesz gond. Továbbá pl. az egyes gyárilag készre szerelt WD-knél elvileg van arra lehetőség, hogy MBR séma szerint particionálva is használható legyen a 2 TB+ külső HDD, ami akkor jöhet jól a tévénél, ha nem kezeli a GPT-t. Viszont a gyárilag készre szerelt megoldásokkal nem ezen topik, hanem a külső merevlemezes téma fő topikja foglalkozik.

[ Szerkesztve ]

(#5495) fisherx


fisherx
csendes tag

Sziasztok
A segítségetek szeretném kérni, a határán állok, hogy szilánkosra törjem a vinyót! :) Adott egy samsung 6 os szériás tévém, UE46F6650. Eddig hozzá volt kapcsolva külső rack(captiva)- en keresztül egy 2 tb-os toshiba winyó ntfs-re formázva. 7 éve így üzemeltek gond nélkül együtt. Aztán egyszer csak nem látta a winyót a tv, átraktam a gépre és hát azt jelezte hogy nincs aktív(?,!) partíció, nagy szürke mező. Értetlenül álltam a dolog előtt. Ránéztem a partition wizard-al és az a partíció helyreállításnál látta a mappákat, filmeket. Utána kapott egy formázást, ahogy már máskor is semmi extra, ntfs formátumra. Nem látja a tv továbbra sem. Próbáltam másik rack-el(kolink) azzal sem. Fat32 sem működött. MBR struktúrát használtam. Mindegyik usb portot próbáltam illetve másik kábelt is. Viszont ha egy pendrive-ot dugok rá azt azonnal érzékeli és a filmet is gond nélkül játsza(ntfs).A gép viszont tökéletesen látja a vinyót és kezeli is, továbbá végeztem egy gyári visszaállítást a tv-n. Köszönöm szépen ha valaki segíteni tud!

[ Szerkesztve ]

(#5496) King Unique válasza fisherx (#5495) üzenetére


King Unique
titán

Biztos, hogy nem GPT partíciós séma szerinti a külső házban lévő HDD? Csak mert az ilyen okostévéknél rendszerint a GPT szokott gondot okozni, mivel nem mindegyik kezeli, illetve egy részük csak MBR séma szerint particionált lemezeket.
Aztán a szimpla formázás helyett törölni és teljesen újraparticionálni próbáltad már a merevlemezt a PC-n, illetve az azon futó Windowson pl. parancssorban, vagy akár a tévével, ha van az utóbbinál olyan opció? Meg ha már particionáló program, akkor pl. a MiniTool tud adatvesztés nélküli GPT —► MBR konvertálást is, ha esetleg már nem opció (rá vannak másolva a filmek) az előbbi módszer. A FAT32 fájlrendszer meg nyilván nem lehet gond, azt kb. minden eszköz, illetve OS kezeli. Valamint ha az NTFS-re formázott pendrive-ot kezeli a tévé, akkor nyilván az NTFS fájlrendszert is támogatja.

"A gép viszont tökéletesen látja a vinyót és kezeli is"

Mármint ha PC-n a Windows ugyanazzal az USB-kábellel csatlakoztatva gond nélkül kezeli a külső házat, illetve a benne lévő HDD-t és megfelelően működnek, akkor nem azok lehetnek a hiba forrása, hanem valószínűleg a tévé. Az ügyben viszont értelemszerűen inkább az azzal foglalkozó topikban kellene érdeklődni, meg hogy éppen mi lehet a nyűgje.

[ Szerkesztve ]

(#5497) fisherx válasza King Unique (#5496) üzenetére


fisherx
csendes tag

Köszönöm a segítséged. Biztos nem gpt. De csináltam egy diskpart-os teljes formázást (NTFS, MBR) kb 3-4 óra. Gond nélkül végig ment, továbbra sem látja a tv. Viszont találtam egy ezer éves 70 gb-os seagate vinyót, úgy 15 éves és gond nélkül látta a tv a külső házba építve. Értetlenül állok a dolog előtt, tovább nyomozok. Attól tartok megunom és új merevlemez lesz belőle.

[ Szerkesztve ]

(#5498) kokokka válasza fisherx (#5497) üzenetére


kokokka
őstag

Sziasztok!

Van egy AXAGON ADSA-ST dokkolóm. Eddig egy HDD-vel használtam, hibátlan már több, mint egy éve. Most tennék bele még egyet, de az isdtenért nem látja egyszerre a két beledugott merevlemezt. Hárommal it próbáltam különböző párpsításokkal, de mindeig csak egyet ír ki. Én csinálok valamit rosszul? Remélem nem hiába vettem kettes dokkolót, mert ha ez csak a klónozás miatt van így, akkor csaszhetem. Engem ugyanis ez a funkciója nem érdekel. Köszi a válaszokat!

(#5499) King Unique válasza kokokka (#5498) üzenetére


King Unique
titán

Ha nem írod le a lényeges részleteket és nem pontosítod, hogy mit jelent ez a "nem látja egyszerre a két beledugott merevlemezt", akkor nem is fog kiderülni, hogy hol a hiba. Többek között még az OS sem ismert, aminél csak találgatni lehet, hogy valószínűleg talán Windows. Ha Windows, akkor arról megint nincsen információ, hogy mit mutat az eszközkezelő, lemezkezelő, tárolóhelyek, stb. Ha a felsoroltaknál egyáltalán nem jelenik meg a 2. HDD, max. akkor lehet azt mondani, hogy "nem látja" az OS, ellenkezező esetben viszont nyilván nem.

Aztán ott van olyan alap dolgok kipróbálása és tisztázása, hogy pl. a másik foglalatba helyezett HDD egyáltalán felpörög, működik-e, nincs-e esetleg csatlakozási/érintkezési probléma, egyszerre csak azt az 1 db HDD-t csatlakoztatva működik-e ugyanabba/másik foglalatba helyezve, stb.

[ Szerkesztve ]

(#5500) kokokka válasza King Unique (#5499) üzenetére


kokokka
őstag

Igazad van, nekem egyértelmű, csak azt felejtetem el, hogy nektek nem. Dune médialejátszóra van csatlakoztatva USB3-as csatin keresztül. Mindkét merevlemez 1Tb-os és WIN10-el partícionált, egyenként mindegyiket kezeli. Ha a laptop hazakerül, akkor tudom csak megnézni, hogy azzal mit mutat. Ez remélem még ma meg fog történni.
Közben gondolkoztam és lehet, hogy a Dune miatt működnek egyszerre? Azon ugyanis adnroid van, lehetséges lenne, hogy e miatt?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.