Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5551) vmilan


vmilan
csendes tag

Sziasztok!

Kicsit hosszú lesz a poszt, de on-topik, szóval remélem nem gond.
Közel fél év használat után leírom a tapasztalataimat a már meglévő RAIDSONIC ICY BOX IB-RD3620SU3 külső házamról. Vannak közte megoldásra váró problémák is amikre nagyon szívesen venném a tippeket más, nálam profibb felhasználóktól. A többit csak leírom azért, hogy más esetleg tanuljon belőle, hogyha neki is fontosak az alábbi pontok, akkor esetleg mást válasszon, vagy ha nem érdekesek, akkor nyugodtan meg tudja várásolni.

Nálam a fő tárhely szerepét tölti be egy kisebb házi zenei stúdióban. 2db 10TB-os WD Red vinyó dolgozik benne Raid 1-ben a redundancia miatt. Az évek során 3-4 2.5"-es WD külső vinyón voltak az adataim szana-szét, ebben a káoszban tett rendszert ez a kis setup. Plusz nem utolsó szempont, hogy így tudom, hogy minden fixen redundánsan van tárolva, ráadásul nem manuálisan kell ezzel bíbelődni, így rengeteg időt megspórolok.
Ellenben a stúdió leghangosabb eleme sajnos, de erre később még kitérek.

Jöjjenek a számomra fontosabb pontok:

1) Hűtés
A gyári ventilátor egy rémálom. De erre készültem mielőtt megvettem, így vásároltam egy SilentiumPC Zephyr 60 típusú ventit ami félig-meddig beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Tudni kell, hogy a gyári ventivel megegyező vékonyságút találni nem igazán lehet a piacon, így aki cserére adja a fejét, annak meg kell barátkoznia azzal, hogy az új venti ki fog állni. Illetve a csatlakozóhoz is kell egy átalakító, mert a legtöbb venti 3 pines, itt pedig egy 2 pines micro csatlakozó van a nyákon.
Az új venti halkabb, papíron jobb is a CFM értéke, de nem hiszem, hogy jobban hűt, ezt később kifejtem.

alt="" title=""

alt="" title=""

alt="" title=""

2) Anyaghasználat
Ez igazából rendben van, nem full műanyag gagyi az egész, üresen is van súlya, érzésre is masszív kis darab.

3) Kialakítás
Ez az a pont ahol részemről konkrétan utálat tárgya lett ez az eszköz az elmúlt hónapok alatt.
A belső "bay"-ek kialakítása túl laza. Nagyon jópofa, hogy van egy 1mm-es dekorgumi csík az ajtóra ragasztva belülről ami elvileg puhán, rezonanciamentesen csukódik rá a vinyókra (a lenti kép bal alsó sarkában láthtó a csík), mégis van egy alap rezonanciája az egésznek, mivel a slot-ok/bay-ek (nem tudom minek nevezzem magyarul) túl lazák, minimum 1, de talán 2mm rés is van a vinyó és a sín között ami konkrétan a vinyó működési rezonanciája miatt egy idő után extra rezonanciát eredményez. Picit olyan, trafó szerű zizegést. Én ezt 1-1db papír összehajtogatásával és betuszkolásával meg tudtam oldani félig-meddig (a képen sárgával bekarikázva). Ettől függetlenül hetente 2-3x így is hallom, hogy hirtelen a semmiből elkezd rezonálni, akkor kinyitom a kis ajtót rajta, megnyomom a vinyókat egy picit és abba is marad egy időre.

alt="" title=""

Egy-egy ilyen nyomkodásnál tűnt fel, hogy baromira melegnek tűnnek így érintésre a vinyók.
Gondoltam megpróbálom megnézni, hogy hány fokosak. Ezt semmilyen programmal nem sikerült, így írtam a Raidsonic-nak, hogy legyenek kedvesek megmondani, hogy hogy férhetnék hozzá a külső rack hőmérsékleti adataihoz. Ezen a ponton nem vagyok biztos benne, hogy nem én vagyok-e a hülye, de én feltételezem, hogy valamilyen szenzornak csak kéne benne lennie ha már van rajta "AUTO" funkció a FAN CONTROL opciók között (AUTO, 1, 2 és 3 fokozatok között lehet állítani manuálisan az előlapon található gomb megnyomásával).
2 hét után válaszolt az ügyfélszolgálat annyit, hogy kérik a készülék gyári sorszámát...ezt elküldtem, majd újabb két hét múlva közölték, hogy ezekben a modellekben nincs hőmérséklet érzékelő szenzor.
Nem paraszt módon, mert feltételezem, hogy az én ismereteim hiányosak, de írtam nekik egy újabb mailt, hogy akkor mi alapján szabályozza az "AUTO" üzemmód a ventilátort amire már nem válaszoltak azóta. Jár a fekete pont részemről ezért. Ha hülyeséget kérdeztem, akkor is illene válaszolni a vásárlónak szerintem. :F

És végül a vicc, ami miatt erősen gondolkozom, hogy lecserélem a kis ketyerét.
A belső kialakítása nevetséges. Ha valaki a ventilátor cseréjére adja a fejét, akkor meglepve fogja tapasztalni, hogy az a széles, szürke IDE kábel (nem tudom, hogy az-e, de tökre úgy néz ki) szinte a 80%-át elállja a levegő útjának, a maradék 20%-on pedig a ventilátor kábele és a nyák osztozkodik.

alt="" title=""

A továbbiakban lehetséges, hogy megpróbálom a ventit újra kicserélni, ezúttal egy Noctua NF-A6X25 FLX-re ami ha minden igaz a 6cm-es kategória királya, bár ez árban is megmutatkozik. Igazából nem tudom, hogy ilyen kialakítás mellett van-e értelme erre elkölteni 5-6 ezer forintot, fog-e bármennyit is javítani a ház hűtésén.
Őszintén szólva gőzöm sincs, hogy hány fokosak lehetnek a vinyók, de a "kifelé álló" élük tapintásra nekem konkrétan forrónak tűnik. Emiatt az ajtót nyitva is hagyom, ami miatt csak még hangosabb az egész sajnos, de a vinyók épségének érdekében muszáj.

Nekem marha nagy csalódás ez a külső ház, főleg ennyi pénzért. :( Kicsit hozzátéve már vehettem volna egy Synology NAS-t amit átrakok 1 szobával arrébb aztán ott úgy hangoskodik ahogy csak akar (ha akar)...csak azzal meg az a gond, hogy nekem fizikailag kell, hogy csatlakozzon a gépemhez és külső tárhelyként jelenjen meg a vinyó, különben nem működnek a projekt fájlok. Egyszerűen nem tallózza be a Logic Pro a fájlokat, ha hálózati helyen van a projekt és a hozzátartozó fájlok (+ dimenziókkal lassabb minden). USB kábelből meg nem használhatok olyan hosszút (kb. 4-5 méter), hogy hallótávolságon kívülre vigyem a vinyót, mert akkor már dobálná el a jelet sajnos (nagyon megosztó véleményeket olvastam aktív kábel/közbeiktatott HUB témakörökben).
Kissé tanácstalan vagyok, úgyhogy ha van bárkinek bármi hozzáfűznivalója, akkor azt örömmel veszem.  :))

[ Szerkesztve ]

(#5552) VVoid válasza vmilan (#5551) üzenetére


VVoid
aktív tag

HDSentinel nem látja a hőfokokat?
Én is próbáltam Raidsonic RAID házat, konkrétan ezt: https://raidsonic.de/products/external_cases/soho_raid/index_en.php?we_objectID=1007
Melegedett és rezonált, illetve sokszor volt, hogy fel sem ismerte a PC, csak többszöri próbálkozásra, ment a levesbe.
Most ilyet használok: https://www.akitio.com/desktop-storage/nt2-u31c.
Lejatszo.hu-n volt annak idején, most nem látom sehol hazai kínálatban.
Ezzel minden rendben, elöl rácsos szerkezetű, ezért hűvösebb, igaz, hátul csak kicsi ventije van, de még így is jók a hőmérsékletek, Ultrastar 12TB, 7200 RPM vinyók esetében is. Nyáron extrém melegben (nincs légkondi) rárakok az elejére egy befújó Noctua 8cm 5V FLX ventit, USB hubról táplálva, ebay-ről beszerzett feszültség alapú szabályzóval, nem kell max. fordulaton mennie, így is 40 fok alatt tudom tartani (nem kell szerelnem semmit, csak elölről kétoldalt szigszalaggal rárakom, kész). Masszív, nem rezonál, pedig 7200-as vinyók vannak benne.
Az Akitio ügyfélszolgálat készséges, hamar válaszolnak, többször is kértem tőlük infót más, régebbi házaikkal kapcsolatban is, illetve volt egy problémás fw. frissítés, amit sehogy sem tudtam felrakni egy régebbi külső házukra, végül nem sikerült valamiért, de ők mindent megtettek, hogy segítsenek, más fw.-t is küldtek, mint ami elérhető volt a honlapjukon...

(#5553) vmilan


vmilan
csendes tag

MacOS-ről dolgozom, arra nincs HDSentinel. DriveDx-et használok (erre a platformra az a legjobb) de nem látja a hőfokot (a belső SSD-nek látja, szóval nem a szoftverrel van a gond). Illetve van egy "iStat menus" nevű app még ami minden szenzort elér a gépben és azon kívül, de az sem látja. Az ügyfélszolijuk szerint meg nincs benne szenzor...marha érdekes.
Ennyit látok egyébként:

alt="" title=""

Megnézem az általad ajánlott házat, köszi szépen az infót meg a tippet! Valószínű mókolás lesz ebből részemről is, szétszedek mindent, ahova lehet oda alátét, talán ráapplikálok a hátuljára egy 80-as ventit is a 60-as helyett, nem tudom még. De nem így akarok nekimenni a nyárnak.

[ Szerkesztve ]

(#5554) King Unique válasza Sanyi.mTs (#5550) üzenetére


King Unique
titán

Itt a topikban elsődlegesen az egylemzes külső házakkal van tapasztalat, a többlemezes, illetve azok közül is a 4-lemezes típusokkal viszont eleve kevesebb. A felsorltak közül az IB-3640SU3 modellről korábban készült itt beszámoló/teszt, vagyis azzal van, de a másik kettővel nincsen, ahogyan az ORICO modellekkkel sem.
Ha célirányosan RAID-et támogató külső ház kell, akkor a JBOD-os IB-3640SU3 nyilván kiesik, vagyis maradnak a RaidSonic, ORICO kínálatában lévő RAID-képes modellek. Ahol ha pl. hazai webáruházból rendelsz online, akkor ott a 14 napos indoklás nélküli elállás lehetősége. Vagyis ha esetleg nem válna be az eszköz, akkor vissza lehet küldeni és visszakérni a vételárat, ilyen egyszerű.

[ Szerkesztve ]

(#5555) xabolcs válasza VVoid (#5552) üzenetére


xabolcs
őstag

:K

En is RaidSonic hazakkal kezdtem, leginkabb az e-sata-s tamogatas (meg persze a 4 lemezes mivoltuk) miatt.

De aztan en is annal az Akitional kotottem ki, aminel te.
Egy kicsit sajnalom, hogy az USB-C-s csatlakozas szinte csak disznek van, mert csak RAID 0 olvasasban kepes atlepni az USB 3-as sebesseget. :U

Emiatt inkabb JBOD-ban, OS szintu RAID10-zel (far 2 layout) hasznalom. (... hasznalnam, ha stabil lenne az adott kernellel a BTRFS :B ), igy legalabb a SMART adatokat ki tudom olvasni.

aláírás1: csocsó-vesztes vagyok, főleg a Bog és Bocha páros ellen, aláírás2: van mobilarénáskulcstartóm! :D

(#5556) Sanyi.mTs válasza King Unique (#5554) üzenetére


Sanyi.mTs
addikt

Raid nem szükséges, de az se baj, ha van.

(#5557) Bélabácsi


Bélabácsi
tag

Kedves Fórumtársak!
Egy kis segítséget szeretnék kérni Tőletek: mivel sok PC és notebook megfordul a kezeim között, szeretnék egy HDD dokkolót beszerezni. Beleolvasván a korábbi hozzászólásokba, bizonytalan vagyok, hogy melyik gyártó és konkrét típus lenne számomra a legmegfelelőbb. Amire szükségem lenne, hogy lehetőség szerint a 2,5" és a 3,5" HDD-t is képes legyen kezelni, lehetőleg egyidejűleg. Esetleg tudnátok Sharkoon, Raidsonic, Captiva vagy Orico gyártók termékei közül javasolni ilyen dokkolót? Személy szerint az Orico termékei szimpatikusnak tűnnek.
Előre is nagyon köszönöm a segítséget!

Üdvözlettel: Bélabácsi

(#5558) Beni2360 válasza Bélabácsi (#5557) üzenetére


Beni2360
félisten

Nekem egy ilyen AXAGON van 1x használtam de rájöttem, hogy nem kell. Mivel nincsenek pucér HDD-m csak 1 db 250 Gb de arra felesleges volt megvennem. Itt is ajánlott termék.

[ Szerkesztve ]

Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro

(#5559) King Unique válasza Bélabácsi (#5557) üzenetére


King Unique
titán

Ha egyidejűleg történne a 2,5"-os és 3,5"-os HDD használata, akkor ilyen célra kétlemezes dokkoló kell (példák). + Van tapasztalat egyes kétlemezes Orico dokkolókkal is. Példa: [link], [link], [link].

(#5560) Lauda


Lauda
félisten

Sziasztok! Szeretnék vásárolni egy megbízható dokkolót, amibe nyugodt szívvel beletehetem a lemezeimet. Kinéztem a Raidsonic ICY BOX IB-123CL-U3 motyót. Azonban rákeresve a topikban olvastam, hogy problémázott a 3tb-os lemezekkel. Nekem van itthon 3-4-6 tb-os lemezem is. Létezik olyan dokkoló, aminél nincs ez a limit és tényleg megbízható?

Köszönöm szépen!

[ Szerkesztve ]

(#5561) King Unique válasza Lauda (#5560) üzenetére


King Unique
titán

Az IB-123CL-U3 dokkolónál a gyártó weboldalán is fel van tüntetve, hogy "HDD capacity: Unlimited", azaz nincsen a jelenlegi HDD-k tárolókapacitásához mérten reális limit és nyilván kezel 3-4-6 TB-os HDD-ket. Nem tudom hol olvastál itt olyat, hogy nem kezeli. :F Max. olyan eset volt, ahol a dinamikus lemez volt a gond USB-n, egy másiknál pedig az 512e vs. 4Kn szektorméret, de egyik sem arról szólt, hogy maga a dokkoló nem kezeli a 3 TB-os HDD-ket.
Ha egyéb kétlemezes dokkolók is érdekelnek, akkor meg lásd a legutóbbi esetnél linkelt modelleket, amelyeknél szintén alap a 2 TB-nál nagyobb tárolókapacitású (pl. 3-4-6 TB) HDD-k kezelése.

[ Szerkesztve ]

(#5562) Lauda válasza King Unique (#5561) üzenetére


Lauda
félisten

Köszönöm szépen! Végülis ezek a dokkolók olyanok, mintha például mobil rackbe tenném a vinyót, csak nem kell a kábelekkel foglalkozni? Még sosem használtam ilyet. Átálltam az sff gépekre és itt korlátozottak a dolgok. Meg igaziból nincs is szükség rá, hogy merevlemez(ek) állandóan pörögjenek és zörögjenek itt nekem, ezért csak ssd-t tettem bele. :D

Néztem delockot is, jó drága. Ez a raidsonic azért megbízható cucc? A tápellátás is fontos, hogy megfelelő legyen. :K

[ Szerkesztve ]

(#5563) King Unique válasza Lauda (#5562) üzenetére


King Unique
titán

Egy korábbi válaszban le van írva röviden, hogy mikor célszerű USB-s dokkolót / adaptert és mikor külső házat használni. Kábelek meg ugyanúgy vannak mindhárom megoldásnál.
A RaidSonic (ICY BOX) termékei általában jók szoktak lenni, de az lehet modelltől és használattól is függő, hogy melyik mennyire lesz tartós. A tápellátás meg eleve fix, külső tápadapterről történik a 3,5"-os HDD-ket kezelő dokkolók és külső házak esetén, nem szimplán USB-ről.

(#5564) Bélabácsi válasza King Unique (#5559) üzenetére


Bélabácsi
tag

@King Unique, Beni2360

Köszönöm a válaszokat, ez az AXAGON ADSA-ST nagyon szimpatikus, ár-érték arányban pedig best-buy-nak tűnik. Azt szeretném kérdezni, hogy ismert-e benne lévő USB chip típusa? Sajnos nem találtam erre vonatkozó információt.

[ Szerkesztve ]

Üdvözlettel: Bélabácsi

(#5565) Lauda válasza King Unique (#5563) üzenetére


Lauda
félisten

Megfelelő tápellátás alatt arra gondoltam (az megvolt, hogy fix tápot kap), mint a számítógépeknél, hogy normális tápja legyen. A nem megfelelő tápellátás okozhat ott is fagyásokat, merevlemez halálokat, különféle egyéb problémákat. Emiatt tartom fontosnak, hogy az a külső megtápolás megfelelően legyen kivitelezve (normális trafó, csatlakozások stb stb). :)

Köszönöm szépen a tanácsokat! ;)

(#5566) hape60


hape60
aktív tag

Sziasztok, 3.5"-os külső mobil rackban mi az ajánlott? 2TB-os WD Purple menne bele, fényképek, filmek archiválására. Ritkán használt, de jó legyen, 10 e alatt. (összefoglalót néztem, de ami ajánlott, nem nagyon kapható..)

(#5567) King Unique válasza hape60 (#5566) üzenetére


King Unique
titán

Ha olvastad a téma összefoglalót, valamint itt a topikban az egyes korábbi kérdéseket - válaszokat, akkor láthatod, hogy említve van több olyan ajánlott külső ház, amik a hazai boltok kínálatában jelenleg is megtalálhatók. Valamint olyan modellek is, amelyekkel bár itt nincsen konkrét tapasztalat, de elvileg szintén számításba jöhetnek.

(#5568) Digidroid


Digidroid
tag

Sziasztok!

A külső USB dokkoló állomások vajon probléma mentesen használhatóak, a mostanában elterjedőben lévő SMR-es merevlemezekkel, adat archiválás céljából :F

Ezt a dokkolót használom (kizárólag az archiválás idejére van fel csatlakoztatva amint végzett leválasztom és kikapcsolom) és most rendeltem hozzá egy Toshiba P300 4TB-os lemezt.

(#5569) King Unique válasza Digidroid (#5568) üzenetére


King Unique
titán

Egy ilyen dokkoló alapvető működése, illetve a belehelyezett HDD kezelése normál esetben nyilván nem PMR/SMR függvénye, vagyis adott a kérdésre a válasz. Illetve az SMR HDD esetleges hátránya (belassulás) ugyanúgy előjöhet SATA-s és USB-s csatlakozásnál egyaránt, de az HDD specifikus jellemző.

(#5570) Digidroid válasza King Unique (#5569) üzenetére


Digidroid
tag

Köszönet a kimerítő válaszért.. :R

(#5571) t72killer


t72killer
titán
LOGOUT blog

Az ugreen CR108-al van tapasztalat? Mennyire megbízható hosszasabb nyüstölés esetén? Ha ssd kerülne bele (ennek nem az lenne a fő feladata, hanem 3.5"-os winyók), azt kiszolgálná extra táp nélkül? - Ha már ssd: trim-et tudhat ez :F Nem írja az alis oldal de az amazonos igen.

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#5572) King Unique válasza t72killer (#5571) üzenetére


King Unique
titán

Ahogyan nemrég a társtopikban is említve volt, úgy ennél szintén érvényes az, hogy azokkal a külső házakkal, adapterekkel stb. van itt konkrét tapasztalat, amelyekről érdemben szó esett a hozzászólásokban, valamint szerepelnek a téma összefoglalóban (beszámoló, teszt, információs táblázat). Amelyek nem és a topik keresője sem ad rá találatot, azokkal értelemszerűen nincsen.

Az meg alap, hogy az ilyen eszközökkel kapcsolatos információk felől elsődlegesen mindig a gyártó weboldalát kellene felkeresni és nézni, nem az xy webáruházakét, ahol az utóbbiaknál előfordulhat hiányos és/vagy pontatlanul közölt adat. Az UGREEN kínálatában jelenleg 20636 / 20627, 20953, 60561 SKU-val vannak USB 3.0-s SATA-USB adapterek, ahol a TRIM/UNMAP támogatását az elsőnél említi a gyártó, annál működhet. + Azt világosan odaírják mindegyiknél, hogy a 2,5"-os HDD/SSD meghajtók használata nyilván nem igényel külső tápellátást, az utóbbi értelemszerűen a 3,5"-os meghajtók esetében kell.

[ Szerkesztve ]

(#5573) t72killer válasza King Unique (#5572) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Köszi:R Az első modellt néztem ki.

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#5574) Lauda


Lauda
félisten

Helló!

Nézegetem a Sharkoon SATA QuickPort XT USB 3.0 dokkolót és nem igazán találom, hogy mekkora merevlemezeket kezel. Én vagyok figyelmetlen, vagy tényleg nincs ez feltüntetve sehol? :F ;)

(#5575) King Unique válasza Lauda (#5574) üzenetére


King Unique
titán

Ha a gyártó nem ad meg az adott eszköznél pontos limitet a HDD-k tárolókapacitásának kezelésére, akkor az általában azt jelenti, hogy vagy nem tesztelték és nincsen erre vonatkozó információ, vagy eleve nincsen reális limit a jelenlegi HDD-k tárolókapacitásához mérten. Valamint ha megadják, az sem feltétlen azt jelenti, hogy ténylegesen max. csak akkora tárolókapacitású HDD-t kezel a dokkoló/külső ház, hanem lehet a gyártó max. akkorával tesztelte. Meg ez a limit inkább az USB 2.0-s tárolóeszközöknél szokott téma lenni, azoknál gyakran (nem mindig) max. 2 TB, ellenben az USB 3.0-s típusoknál kevésbé, azoknál oké szokott lenni a 2+ TB-os HDD-k kezelése. + Ha rákeresel, akkor itt a topikban már többször volt téma ez a Sharkoon dokkoló, többen használtak/használnak ilyet, volt aki 4 TB-os HDD-vel (példa), de valószínűleg kezeli az annál nagyobb tárolókapacitású modelleket is.

[ Szerkesztve ]

(#5576) Lauda válasza King Unique (#5575) üzenetére


Lauda
félisten

Köszönöm szépen! 6 és 4tb-os vinyóim is vannak, remélhetőleg nem lesz velük gondja. ;)

(#5577) Digidroid válasza Lauda (#5576) üzenetére


Digidroid
tag

Én is ilyet használok, még 2012-ben vettem és a WD40EZRZ tökéletesen megy vele..

(#5578) Lauda válasza Digidroid (#5577) üzenetére


Lauda
félisten

Koszonom! Remelhetoleg nalam is menni fog szuperul minden. Azt nem tudom a v2 megjeloles mit takar, tehat hogy mi a kulonbseg a "v1"-hez kepest. ;)

(#5579) Lauda


Lauda
félisten

Megérkezett és be is üzemeltem a Sharkoon SATA QuickPort XT USB 3.0 (a kereshetőség miatt) dokkolót. Tökéletesen felismeri és kezeli az összes vinyómat, a 6tb-os modellt is. A sebesség is hibátlan, hozza amit tudnak a vinyók, a tele lévő ultrastar is simán tolja 200mb/s-al az anyagot. A termék maga is nagyon egyben van, fura is volt, hogy milyen súlya van ennek a műanyag kütyünek. Az usb kábel, tápegység masszív, erős darabnak tűnik, a dokkoló is stabil, jól megépített. Külsőleg is tetszetős, a merevlemezeket stabilan a helyükön tartja. ;)

[ Szerkesztve ]

(#5580) King Unique válasza Lauda (#5579) üzenetére


King Unique
titán

Ez a "Tökéletesen felismeri és kezeli az összes vinyómat" pontosan mit jelent, az eredetileg PC-ben SATA-n / USB-n másik külső házban/dokkolóban / USB-n ebben a Sharkoon dokkolóban inicializált és particionált 4 és 6 TB-os merevlemezeket? Csak mert az előzőleg linkelt példában pont az volt a gond, hogy az illetőnél az ugyanilyen dokkolók nem kezelték direktben (törlés és újraparticionálás nélkül) a máshol inicializált, particionált 2+ TB lemezeket, max. a firmware frissítése, módosítása után. Illetve azoknál gyárilag AF 4Kn szektorméret volt USB-n, nem a megszokott 512e.

Amúgy köszönjük a beszámolót!

[ Szerkesztve ]

(#5581) Lauda válasza King Unique (#5580) üzenetére


Lauda
félisten

;) Ezek a vinyók korábban egy pc-ben üzemeltek, ott is lettek annó incializálva. Tavaly váltottam brand pc-re és ebbe már csak ssd-t tettem, emiatt volt szükség a dokkolóra, hogy tudjam használni a vinyóimat. Semmit sem csináltam velük az ég világon, csak bedugtam a dokkolóba, felismerte a gép, adott neki betűjelet és tudtam használni őket. :) Megfelelően látja a méretet, a sebesség is rendben van és a hd sentinel is olvassa a smartot és minden egyebet. ;) A vinyókat cserélgetve is hibátlan minden.

Nagyon szívesen! Én is köszönöm szépen a tanácsokat, ötleteket! ;) :R

-------------------------------------

Amit tapasztaltam még, főleg így a melegebb időkben lehet jelentősége, hogy a dokkolóban ugye nincs semmi szellőzése a vinyónak és azért ha egy órát mondjuk használva van, azért be tudnak melegedni. A 7200-es hgst-k 44-45 fokra felmelegedtek. A purple-t nem néztem. Ugyanezek a vinyók korábban a szellőztetett házban azért szobahőmérséklet körül működtek (HAF932 házban voltak). Szóval aki dokkolóban gondolkodik, számoljon ezzel a jelenséggel is. Persze akit zavar, ha forró a vinyó. Engem zavar. ;)

[ Szerkesztve ]

(#5582) King Unique válasza Lauda (#5581) üzenetére


King Unique
titán

Ha működik oda-vissza a 2+ TB | GPT HDD-k kezelése, akkor 512e szektorméret és újabb firmware lehet a dokkolónál, meg ezek szerint a gyártó már nem erőlteti az újabb gyártású modelleknél a korábbi 4Kn megoldást. Ez pedig nyilván jobb így, meg korábban is leginkább csak a 32 bites Windows XP miatt szórakoztak egyes gyártók a 4Kn szektormérettel, mivel úgy USB-n MBR alapon az XP is kezelni tudta a 2+ TB-os HDD-ket (példa): De azóta az XP már rég EOL lett és okafogyottá vált ezen beállítás, illetve az újabb Windows-verzióknál már nem téma a GPT kezelése.

A leírt melegedés nem meglepő, mivel ugyan hiába van félig-meddig szabadon a HDD a dokkolóban, attól még egy aktív hűtéses PC házzal ellentétben a dokkoló passzív hűtéses marad, meg a 7200 RPM-es HDD is jobban melegedhet, mint egy 5400-as modell. + Nyáron a magasabb környezeti hőmérséklet miatt is intenzívebb lehet a HDD melegedése, meg ha nem klimatizált a helyiség, ahol üzemel. A max. 44-45 °C általánosan amúgy még úgy-ahogy elmegy, 50 °C körüli, meg pláne afeletti hőmérsékleten viszont már nem tanácsos gyakorta és hosszabb ideig üzemeltetni a merevlemezeket.

Köszönöm!

[ Szerkesztve ]

(#5583) Lauda válasza King Unique (#5582) üzenetére


Lauda
félisten

;) :R

A hőmérséklet oldalnak utánajártam kicsit és érdekes dolgot találtam a western digital oldalán. Mindkét szóbanforgó hgst modellnél azt írja, hogy működési környezet 5-60 celsius - fok között: HDN726040ALE614 , HUS726060ALE610. Ha ezt veszem alapul, akkor 5 és 60 celsius - fok között üzemeltetve a vinyókat elvileg semmi bajuk nem lehet. Azért durva. :D Engem már a 45 fok is idegesített, mikor megfogtam a vinyót milyen meleg. A gyár pedig megad maxnak 60 fokot. :DDD

szerk: Purple 0 to 65 celsius - fok. :Y :D Na az nem én leszek, aki 60 és 65 celsius - fokon üzemeltet merevlemezeket. :DD

Én is köszönöm a szakmai elemzést! :B ;)

[ Szerkesztve ]

(#5584) King Unique válasza Lauda (#5583) üzenetére


King Unique
titán

Igen, a gyártók a működési, üzemeltetési hőmérsékletre tágabb határokat adnak meg a hivatalos specifikációkban, meg trükkösen a környezeti hőmérsékletre vonatkozóan. Viszont ha a HDD hosszú élettartama a cél, akkor nem tanácsos feszegetni ezeket a határokat, illetve magának a HDD-nek a melegedését tartósan egy bizonyos érték fölé engedni, amiről egy másik topikban is volt már szó.

[ Szerkesztve ]

(#5585) CarrGomm


CarrGomm
aktív tag

Sziasztok!
Rendeltem egy ilyen Sharkoon Swift-Case Pro U3-at, tettem bele egy 4TB WD 3.5" SATA-III Red vinyót és nekem lassúnak tűnik rá a másolás.
Kb: 60 000 kbyte/mp
Vagy ez USB 3 sebesség lenne? Ráadásul a hdd led sem világít rajta, de ez lenne a legkisebb gond...

(#5586) King Unique válasza CarrGomm (#5585) üzenetére


King Unique
titán

Nem, ennek a külső háznak USB 3.0-n egy 4 TB-os WD Red HDD-vel ilyen értékeket kellene tudni. SSD-vel pedig még többet, amiről egy másik esetnél volt szó nem olyan régen.

Hogy esetedben miért csak ~ 58 MB/s körüli a másolási (írási) sebesség, ahhoz tudni kellene a részleteket, amit nem lettek leírva. Addig oké, hogy vélhetően USB 3.0 porton történik a másolás és a Windowsban adott az inbox / külső driveres USB 3.0 támogatás, máskülönben az említett érték sem jönne össze, lásd az egyes USB-szabványok maximumait. Az viszont nem ismert, hogy a forrás- és célmeghajtó mennyire van telemásolva, fájlrendszer mennyire töredezett rajtuk, másolandó fájlok mérete mekkora, másik USB 3.0 porton (asztali PC-nél hátlapi) és/vagy másik USB 3.0 kábellel ki volt-e próbálva a másolás, stb. Valamint az már számtalanszor le volt írva itt és más hasonló topikokban is, hogy a fájlkezelős fájlmásolás eleve kéttényezős (forrás + cél) és több minden befolyásolhatja a tényleges adatátviteli sebesség alakulását. Ezért elsődlegesen inkább szintetikus tesztet célszerűbb futtatni (lásd az előző példát) az adott eszköz adatátviteli sebességének teszteléséhez, ahol célirányosan magát a célmeghajtót (külső HDD) teszteljük, nem zavar bele esetlegesen a forrásmeghajtó, vagy egyéb tényező.
+ A Windowsban USB-s tárolóeszközök esetén az írási gyorsítótárazás alapértelmezetten le van tiltva, ami valamivel lassabb működést eredményezhet. Ha engedélyezve van az adott eszköznél, akkor az meg értelemszerűen javíthat, gyorsíthat az adatátviteli sebességén.

[ Szerkesztve ]

(#5587) CarrGomm válasza King Unique (#5586) üzenetére


CarrGomm
aktív tag

Kösz a választ, teljesen új hdd, az első másolásnál toltam rá nagyobb mennyiséget, és ennyivel ment, se többel, se kevesebbel. Viszont azóta történt valami, mert megnéztem én is crystal disk mark-kal és kb ugyanazokat az eredményeket kaptam:

Ezután már total commanderben is felment 125 000 kbyte / mp-re.
Most már csak az zavar, hogy a hdd aktivitás led nem világít, de emiatt lehet nem küldöm vissza...

(#5588) Lauda válasza King Unique (#5584) üzenetére


Lauda
félisten

Köszönöm szépen! :R ;) (valahogy ez kimaradt nekem, hogy még írtál akkor :F )

45-46 fok fölé nem engedem őket, engem zavar, ha ilyen meleg egy hdd. Leválasztottam és folytattam később velük a teendőket. Ha lemegy ez a nyári meleg már úgy sem melegszenek annyira. ;)

[ Szerkesztve ]

(#5589) Lauda válasza CarrGomm (#5587) üzenetére


Lauda
félisten

Valószínűleg annyi történt, hogy a forrás vagy a cél lemez töredezett fájlokat olvas/töredezve írja a fájlokat és emiatt esik le a sebesség. Ott a forrás oldalon lehet inkább a gond, a tesztprogram szerint 19% a szóban forgó lemez telítettsége, szóval ott még elvileg nem lehetne íráskor belassulás.

[ Szerkesztve ]

(#5590) King Unique válasza CarrGomm (#5587) üzenetére


King Unique
titán

Azt amúgy nem írtad, hogy pontosan milyen WD Red merevlemezről van szó. Ha a korábbi, PMR-es WD40EFRX helyett az új W40EFAX, akkor az utóbbi eleve SMR technológiát használ az alábbi táblázat és cikk alapján, aminél ennek okán nem meglepő a belassulás írásnál. Meg ez esetben nyilván HDD specifikus problémáról van szó, amihez a külső háznak semmi köze nincsen.

(#5591) szolnoki


szolnoki
csendes tag

Egy segítséget szeretnék kérni...
Egy bíróság előtt folyó, szakértői vizsgálathoz kellene nekem olyan ASmedia alapú, USB/SATA-s dokkoló, ház, vagy adapter (teljesen mindegy a kivitel), aminek a tray ikonnál "ASMT 2105 USB Device" felirat szerepel csatlakoztatva. Az non plusz ultra lenne, ha 2015 év környéki (tehát rébbi típusú/fw-ű) lenne.

Nyilván megvenném... vagy ha valakinek a szívéhez nőtt, akkor kölcsönözném...
Kérem emiatt PM-ben keressetek. Köszönöm.

De már pontos típusnak, esetleg fotónak is örülnék, mert akkor tudnám mit keressek a bolhapiacon.. :) :) :)

[ Szerkesztve ]

(#5592) szolnoki válasza bandras0226 (#3113) üzenetére


szolnoki
csendes tag

Tudom régen volt... Mi volt a Sharkoon eszköz pontos típusa? Esetleg link a termékhez? Megvan még? :) :) :)

(#5593) King Unique válasza szolnoki (#5591) üzenetére


King Unique
titán

ASMT 2105 megnevezés az ASM1051(E) és ASM1053(E) chipes adaptereknél, dokkolóknál, külső házaknál szokott lenni, viszont azok már rég kifutottak. Helyettük most az ASM1153 és ASM1153E az aktuális vezérlők USB 3.0 vonalon, de azoknál ASMT 2115 az azonosító. Illetve az előbbieknél is gyártófüggő, hogy mi van beállítva a firmware-ben, a konfigurációs fájlban, hogyan jelenik meg a tálcán, attól függően lehet eltérés (példa).

Annál a korábbi esetnél amúgy ASM1053 chipes Sharkoon Rapid-Case USB 3.0 külső házról volt szó, de az már rég EOL, megszűnt a forgalmazása. Meg annál is nem a tálca értesítési területén, hanem az eszközkezelőben volt a "ASMT 2105 USB Device" megnevezés (példa).

Egyébként ha PID: 55AA azonosítójú az eszköz, akkor az ASMedia MP Tool kezelőfelületén tetszőleges gyártó- és eszközazonosító ádható meg firmware flash, illetve frissítés esetén. :))

Amúgy miért olyan fontos ez, pontosan mit kell vele igazolni, bizonyítani? :F

[ Szerkesztve ]

(#5594) szolnoki válasza King Unique (#5593) üzenetére


szolnoki
csendes tag

Köszönöm a segítséget. Ráadásul úgy néz ki, hogy egyik topik-tag tud ilyet biztosítani.

(#5595) BullZeye


BullZeye
veterán

Vettem egy Axagon tokot, és csöndbe van, de időnként fájdalmasat kattan egyet a vinyó benne, mi okozhatja?
Nem a szokásos üveg hang, és csak 1 nagy kattanás. WD RED vinyó.

(#5596) King Unique válasza BullZeye (#5595) üzenetére


King Unique
titán

Ha a HDD állapota (HDS) rendben van, akkor valószínűleg az olvasófej parkolása miatt van a kattanás, ami HDD specifikus, semmi köze hozzá a külső háznak / dokkolónak, vagy amibe téve van, mert az nem derült ki a leírtakból.
WD merevlemezeknél a parkolás a gyári wdidle3 programmal átállítható/tiltható, ami a téma topikjában le van írva + egy másiknak a téma összefoglalójában. Illetve kifejezetten a 3,5"-os WD Red sorozathoz van külön program erre a célra a gyártótól. Viszont ezek használatához SATA-n javasolt csatlakoztatni a HDD-t, nem USB-n. USB-s csatlakozásnál pl. a HDS program jöhet szóba, illetve annál az APM átállítása, vagy a lemezek leállásának akadályozása funkció, ami jó esetben a fejparkolást is mérsékli/tiltja.

[ Szerkesztve ]

(#5597) BullZeye válasza King Unique (#5596) üzenetére


BullZeye
veterán

Axagon EE35-XA3

NAS-ban volt eddig a vinyó, nagyobbra váltás miatt külső offline mentésnek szedtem ki, és tettem tokba.
0/24 ment eddig 1 évet, esélye se volt kikapcsolni, és eldugott helyen, így nem hallottam még ezt a hangot.
Konkrétan olyan mint mikor kikapcsolsz relét, és csattan egyet (picit tompábban).
Fejlett energiagazdálkodás és akusztikai jellemzők szürkék a HDS-ben ennél a vinyónál.

Kipróbálom ezt a lemezleállítás funckió megakadályozását, hogy ez megoldja e a kattogást, ha igen, akkor tudom, hogy "normális" ez a hang. :)

Köszi a segítséget!

(#5598) Lauda válasza Lauda (#5588) üzenetére


Lauda
félisten

Használgattam a vinyókkal a dokkolót és elég nagy a különbség az 5400-as fordulatú purple 3tb és a 7200-as fordulatú lemezeim között (wd black, hgst nas 4tb/ultrastar 6tb) melegedésben. Amíg a purple ment fél napot és 38 fokig melegedett maximum, addig a hgst-ket 47-48 fokig hagytam melegedni és utána lekapcsoltam a dokkolót. Azért elég durva különbség. ;) Aki ilyen dokkolókban gondolkodik, érdemes olyan vinyót választani mellé, ami 5400/5900 -as fordulatú, különben eléggé forró lesz a merevlemez. ;)

[ Szerkesztve ]

(#5599) Roland8622


Roland8622
aktív tag

Sziasztok.
Ma megérkezett a WD Purple 4TB-os 3.5"-os HDD.
Beraktam ebbe a házba: Sharkoon Swift Case PRO
Nem ismerte fel a gép, de a lemezkezelő feldobta, hogy GPT vagy MBR. Ekkor kinyomtam és utána olvastam itt melyik, melyik. Ezután megint vissza a Lemezkezelőbe és választottam GPT-t az inicializáláshoz + választottam meghajtónak betűjelet. És a szektorméretet (remélem jól írom) automatikusra állítottam.
Szépen másolok rá, gondoltam megnézem a hőfokot a HDS-el.
És ez fogadott:
A merevlemez állapota hibátlan. Nem található hibás vagy gyenge szektor, nincsenek felpörgési és adatátviteli hibák sem.
A logikai meghajtó(k) ezen a merevlemezen 4 K fizikai szektormérettel készült(ek). A merevlemezt a jelenlegitől eltérő módon csatlakoztatva (más lemez-vezérlővel, USB, eSATA csatlakozóval) a tárolt mappák, fájlok elérhetetlenné válhatnak.

Most akkor lehet nem a külső rackben kellett volna elsőnek raknom?
A majd érkező ORICO ház felfogja ismerni? :U
Legfeljebb újraformázom ha így nem jó, csak már 30%-ot átmásoltam a közel 2TB-nyi adatból amit mentek át a WD Blue 2TB-os 2.5"-ról.

Huawei P60 Pro / Huawei P50 Pro / iPhone 13 sima (1 hétig, de volt :D) / HTC U11 (már 4.5 éve) /BOSSHIFI B3 / FiiO BTR3

(#5600) King Unique válasza Roland8622 (#5599) üzenetére


King Unique
titán

Ha veszel egy vadonatúj HDD-t, akkor az gyárilag particionálatlan, vagyis nem meglepő, ha az első használatbavételnél a Windowsban először inicializálni (2 TB felett GPT-re), majd particionálni és formázni kell a lemezkezelővel (bővebben). Az meg alap, hogy ha eleve, illetve tartósan a külső házba téve lesz használva a HDD, akkor ott, USB-s csatlakozásnál kell ezeket elvégezni, nem a PC-be téve SATA-n.

A 4K fizikai szektormérettel kapcsolatban lásd egy másik válaszban leírtakat, illetve már többször volt róla szó itt a topikban. Vagyis ha az alábbi szemléltetés alapján tényleg 4Kn (4096/4096) szektorméretet használ USB-n az általad vásárolt külső ház, akkor a 2+ TB | GPT paraméterű HDD tartalma másik külső házban USB-n, vagy a PC-be téve SATA-n nem lesz közvetlenül hozzáférhető, ha az utóbbiaknál eltérő, azaz pl. 512e (512/4096) szektorméret van. Törlés és újraparticionálás után viszont újra használható lesz a HDD, de akkor előtte az adatokat értelemszerűen le kell menteni róla az eredeti környezetbe, illetve külső házba visszahelyezve.

"A majd érkező ORICO ház felfogja ismerni?"

Ha az ORICO külső ház is 4Kn szektorméretet használ USB-n, akkor igen, ha 512e szektorméretet, akkor viszont nem, max. törlés és újrainicializás, újraparticionálás stb. után, lásd az előbb leírtakat. De amúgy nem világos minek összevissza cserélgetni, egyikből a másik külső házba tenni a HDD-t, ha jelenleg megáll a Sharkoon modellben is. :F Vagy ha ez csak ideiglenes állapot és eleve másik HDD lesz abba rakva, az új meg alapból az ORICO külső házba megy, akkor addig nem kellett volna USB-n beüzemelni, pláne elkezdeni rámásolni az adatokat, stb.

A firmware módosításával, frissítésével jó esetben amúgy megoldható a 4Kn —► 512e váltás az adott külső háznál, dokkolónál (példa). De az egyrészt csak és kizárólag saját felelősségre javasolt, mivel rossz esetben balul is elsülhet (példa)! Másrészt az hirtelen passz, hogy a Swift Case Pro esetében ASM1153E chipnél melyik firmware biztosan 512e és melyik 4Kn, bár a korábbi verzióknál külön is állítható, be/ki kapcsolható volt ez az MP Tool kezelőfelületén.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.