Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#6051) King Unique válasza Bargab (#6050) üzenetére


King Unique
titán

Lásd a topik téma összefoglalójában lévő + ezeket a példákat egylemezes külső házakra attól függően, hogy pontosan milyen (pl. információs táblázat szerinti jellemzők alapján) kell.

A 4Kn (4Ke) logikai - fizikai szektorméret és amiatt pl. ennél az esetnél részletezett probléma a korábban gyártott, régebbi firmware-rel rendelkező egyes külső házaknál volt jellemző (+ példa), ellenben manapság már aktualitását - GPT partíciós sémát nem támogató asztali operációs rendszerek (pl. 32 bites Windows XP) is kezelni tudják MBR alapon a 2 TB-nál nagyobb tárolókapacitású külső HDD-ket - vesztette ezen megoldás és a mostanság gyártott külső házaknál már csak elvétve találkozni ilyennel (4Ke).

[ Szerkesztve ]

(#6052) Bargab válasza King Unique (#6051) üzenetére


Bargab
tag

Köszönöm a segítséget :R

Pár éve volt gondom a szektoméret problémával, azóta nem követtem a piacot, de most kicsit megnyugodtam.

[ Szerkesztve ]

(#6053) Petszol1


Petszol1
csendes újonc

Sziasztok. Valaki próbálta már ezt a típust? UGREEN 3.5 50422. Minőségileg ajánlott lehet? Összefoglalóban nem szerepel.

(#6054) King Unique válasza Petszol1 (#6053) üzenetére


King Unique
titán

Ha a téma összefoglalóban nem szerepel az adott külső ház és a topik keresője sem ad rá találatot, akkor azzal értelemszerűen nincsen itt tapasztalat, vagy legalábbis nem említették itt eddig. Ennek okán, illetve tényleges tapasztalat híján pedig a mennyire ajánlott kérdésre sem feltétlen lehet jó választ adni. Más Ugreen termékekkel viszont akad említés szintjén vagy tényleges használaton alapuló, lásd a találatokat.

(#6055) Fityi


Fityi
újonc

Sziasztok, vettem egy LC Power LC-35U3 Sirius házat, szépen működik de valamit nem értek, segítsetek ki légyszi. Van a hátulján hely egy 20x20-as ventinek, vennék rá mivel filmnézésre használnám elsősorban, menne rendesen. Viszont hol távozna a beszívott levegő? A kis kitörhető lapka helyén? Kicsit mintha közel lenne ahhoz. Valaki azt írta egy értékelésben hogy házilag könnyen javítható a ház szellőzése, konkrétan mire gondolhatott? Honnan kapná a tápot? A lapon az egyetlen csati foglalt (már ha egyáltalán az jó lenne a célra), usb-s kellene esetleg? Esetleg ajánlhatnátok mert nekem elég keveset dobott fel a kereső 20x20-ban, azok se usb-sek. Előre is köszi. [kép] [kép]

(#6056) King Unique válasza Fityi (#6055) üzenetére


King Unique
titán

Az LC-35U3 Sirius alapvetően egy passzív hűtéses külső ház, még ha a gyártó opcionális használatra ki is alakított benne helyet egy kicsi ventilátornak. Vagyis ennél alapesetben nem szükséges foglalkozni külső hűtéssel, meg átlagos, nem túl intenzív használat esetén pl. egy 5400 RPM-es HDD azért nem fog megfőni ebben a külső házban. + Ugye ~ 45 / 50 °C-ig még általában beleférhet némi tartalékkal - a legtöbbnél 60-65 °C az adatlapon megadott felső határ - a HDD üzemi hőmérséklete, illetve a lényeg, hogy tartósan lehetőleg ne üzemeljen pl. 50 °C fölött, vagy a felső határérték közelében.

De ha már aktív hűtés, akkor egy 20 x 20-as ventilátor amúgy sem sokat ér, pl. az aktív hűtéses Thermaltake Max 5G külső házban 2 db 80 mm átmérőjű ventilátor van, azok már kellően hatékony hűtést biztosítanak, lásd más beszámolóját.
Vagy másik lehetőség aktív hűtésre pl. szobai ventilátor / USB-s ventilátor / notebook hűtőpad használata, + említett itt más korábban egy nála bevált alternatív módszert is.

[ Szerkesztve ]

(#6057) Fityi válasza King Unique (#6056) üzenetére


Fityi
újonc

Köszi a kimerítő választ. Nekem is gyanús volt hogy abban a házban nemigen jönne össze használható légáram. Még arra gondoltam hogy talán a ventis alkatrész több tipushoz is jó lehet, lefaragva a gyártási költségeket. Ha jól meghajtottam a vinyót, 47-49 C-ig elmászott de csak olvasásban tv-hez kötve talán alatta marad. Ha mégsem, ráaplikálok egy 80-as ventit usb-vel. :R

(#6058) fgeth


fgeth
csendes tag

Sziasztok,

Elolvastam az összefoglalót, de nem segített. Sok linknél már nem él az oldal. Ha a pl. aqua, emag stb.-nél nézem, nincs megadva a maximális kapacitás. Kérlek, hogy segítsetek. 6-10 TB-os hhd-khez szeretnék külső rack-et. Lehet 1 v. 2. férőhelyes, csak hűtsön jól. USB lenne az igazi és 20-25 E Ft fölé nem mennék, ha nem muszáj. Emag, alza, aqua bármi érdekel, ami rendelhető.
Próbáltam már passzív hűtésesbe 10 TB-t, de gondolhatjátok. Vettem i-tec két hhd-s ventillátorost, de a nagyobb lemezeknél írási hibákat ad (infó nem volt, hogy hány TB a max.)
Egyszerűbb, ha kérdezek mint ha tovább szívatom magam.
A legjobb lenne saját tapasztalat rackről, ami megbízható, régóra működik, szíved csücske.
Előre is köszönöm.

(#6059) King Unique válasza fgeth (#6058) üzenetére


King Unique
titán

Azt értelemszerűen fixen el kellene dönteni, hogy most egylemezes, vagy kétlemezes külső ház kell-e.
Ahogyan azt is, hogy a kétlemezesnél biztosan külső ház, vagy nem-e esetleg egy dokkoló (példák).
A megadott 20-25 ezres anyagi keretbe egy kétlemezes és pláne RAID funkciós külső ház nem vagy csak kicentizve férne bele a hazai webáruházak árait elnézve, ellenben egy egylemezes külső ház és egy kétlemezes dokkoló már inkább.
Az egylemezes külső házak rendszerint passzív hűtésesek, azoknál ritka az aktív hűtéses (példa). + Arról ugye nemrég volt szó itt egy másik esetnél, hogy szükség esetén megoldható akár más módon is az aktív hűtés.

Ha egylemezes külső ház kell és abból is olyan, ami biztosan kezel 10 TB-os vagy nagyobb tárolókapacitású HDD-t, akkor a téma összefoglalóban lévő példák mellett lásd egy másik kérdésére adott válaszban leírt, linkelt modelleket.

Ha kétlemezes külső ház kell, akkor a téma összefoglalóban lévő példák mellett lásd egy másik esetnél + ebben a válaszban leírt, linkelt modelleket.

[ Szerkesztve ]

(#6060) fgeth válasza King Unique (#6059) üzenetére


fgeth
csendes tag

Köszönöm a választ. Kétlemezes dokkolóm van, de szeretnék egy kompakt, egyben szállítható racket.
Thermaltake-em van, de az 2TB max-os. Mondjuk most egy nagyobb van benne, de át kellett alakítani egy kicsit a racket, és jobban örülnék, ha egy arra tervezett eszközbe tennék egy ilyen hagy hdd-t.
Van passzív hűtéses egylemezes házam, de a 10 tb-s vinyó pillanatok alatt 50 fok felett van benne...
Ahogy nézem, Icy box lesz a megoldás. Nem olcsó, de ezt tűnik a legjobbnak.

(#6061) freelanced


freelanced
addikt

Üdv,
Western Digital Purple merevlemezhez keresnék rack-et vagy hasonlót.

Igazából alkalmi használatra lenne, főleg backup fájlok kerülnének rá, illetve esélyes, hogy mondjuk havi pár alkalommal elővenném, hogy megnézzek néhány képet, videót stb róla. Nyilván ha a kapacitása bírja és arra is használható, akkor az sem elképzelhetetlen, hogy később többet lenne bedugva és akár aktív használtban lenne (kicsit NAShoz hasonló jelleggel, leszámítani a hálózatos részt), de egyelőre ezzel nem tervezek annyira.

Méretben kb 5 TB menne bele, de inkább 3-4.

Mit javasolnátok ami praktikus, megbízható stb? Az sem elképzelhetetlen, hogy a közeljövőben érkezne még HDD igénytől függően. Viszont mivel az adatok rajta fontosak, így a megbízhatóság szempont mindenképp.

Köszönöm :R

Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.

(#6062) King Unique válasza freelanced (#6061) üzenetére


King Unique
titán

Nemrég a legutóbbi válaszban linkelve lettek példák egylemezes külső házakra, kétlemezes külső házakra (+ infó), valamint kétlemezes dokkolókra is.
Ha egylemezes külső ház kell és abból is olyan ami biztosan kezel 3-4 TB-os vagy nagyobb tárolókapacitású HDD-t, akkor lásd a linkelt példákat, valamint az alábbi blogbejegyzésben lévőt és itt a topikban mások példáit ugyancsak WD Purple merevlemezekkel. Továbbá ott vannak a téma összefoglalóban lévő egyéb információk, konkrét példák is attól függően, hogy pontosan milyen jellemzőknek (lásd pl. információs táblázat szerint) megfelelő külső ház kell.

A fontos adatok tárolásánál meg eleve az a lényeg, hogy azokról mindig legyenek naprakész biztonsági másolatok, szükség esetén újabb és újabb másolatok készítve, stb., lásd az egyik társtopikban bővebben kifejtve. Ahol adott tárolóeszköz megbízhatósága nyilván nem szimplán csak a külső ház, hanem a benne lévő HDD megbízhatóságának / tartósságának is a függvénye, valamint nagyban függ a megfelelő használattól is.

[ Szerkesztve ]

(#6063) fgeth válasza fgeth (#6060) üzenetére


fgeth
csendes tag

Megvettem az Icy box-ot, beletettem egy 8 TB-s hdd-t, de pillanatok alatt felmegy 50-52 fokra folyamatos másolásnál.
Van olyan rack, ami egy 6-10 TB-s hdd-t képes hűteni, úgy hogy ne menjen a hőmérséklet veszélyes szintre? Ja, és nem aranyárban mérik?

(#6064) King Unique válasza fgeth (#6063) üzenetére


King Unique
titán

Nem derült ki a leírtakból, hogy az "Icy box-ot" és a "8 TB-s hdd-t" alatt pontosan milyen külső ház és milyen belső HDD értendő.
Az nem újdonság, hogy folyamatos másolásnál, tartós írásterhelésnél intenzíven melegedik a külső házban lévő HDD, ami ha 7200 RPM-es, akkor pláne nem meglepő. Itt első körben inkább az a kérdés, hogy a fájlmásolás előtt / után üresjáratban, valamint a fájlok olvasásánál mennyire melegedik, mert ugye vélhetően nem 0-24-ben csak fájlmásolás illetve írás történik.
Ha már ICY BOX, akkor az IB-351StU3S-B és az ugyanolyan kialakítású IB-351StU3-B külső házak hőelvezetése kiemelkedően jó az egyes beszámolók alapján. + Az előző válaszban már linkelve lett példa aktív hűtéses külső házra - ami nyilván kezel 2 TB-nál nagyobb tárolókapacitású HDD-t is - , valamint egy másik eset a passzív hűtéses külső házak alternatív aktív hűtésére vonatkozóan.

[ Szerkesztve ]

(#6065) Moonwolf


Moonwolf
senior tag

Sziasztok!

Lehet kicsit off topic, de ilyen dokkolókkal van tapasztalat? Több kisebb hdd-hez célszerűbbnek tartom egy ilyen beszerzését, viszont tapasztalat nincs vele. Egy ilyen néztem ki, ORICO 6518C3-G2 Dokkoló 2.5-3.5" HDD/SSD

Mennyire lehet ezekkel mellé nyúlni?

=Privát üzenetre illik válaszolni!= \...Az élet értelme nem a létezés, hanem a létezés által megtett út...\

(#6066) King Unique válasza Moonwolf (#6065) üzenetére


King Unique
titán

Ha rákeresel, akkor láthatod a találatok alapján, hogy volt itt a topikban már téma a fekvő (horizontális) dokkolók, többek között ORICO márkájúak is. A linkelt 6518C3-G2 modellel viszont nem feltétlen van tapasztalat, ellenben ugyanazon gyártó kínálatában hasonlókkal igen.

[ Szerkesztve ]

(#6068) tomp


tomp
félisten

Van egy Evolveo Dion 2-es dokkolóm és sokadjára játsza el, hogy a benne lévő 2db HDD-re először hibát jelez a Windows, aztán RAW lesz.
Az egyik meghajtó éppen használat közben lett RAW így a Windows már nem lát róla semmit de a Plex még vígan viszi a filmet.
Lehetséges, hogy a dokkoló kezd dögleni? :F

(#6069) King Unique válasza tomp (#6068) üzenetére


King Unique
titán

Igen, ilyenkor akár az eszközhiba, azaz a dokkoló hibája is szóba jöhet, viszont az csak 1 lehetséges ok a több közül, ami nem olyan régen már el lett magyarázva itt a topikban egy másik esetnél, ahol az ott leírtak a mostaninál is érvényesek.

Ha már egy másik dokkoló is RAW hibát produkál és nem az USB-kábel hibája / USB-portok és / vagy USB-hub hibája / HDD-k hibája / Windowsban a szoftveres leválasztás hiánya / Windowsban a bekapcsolt gyorsindítás miatt, akkor vagy sikerült gyári hibás - bár akkor a kezdetektől produkálnia kellene a hibát - dokkolókat kifogni, vagy a dokkolók SATA foglalatai lettek idővel a HDD-k túl sok ki- és behelyezése illetve csatlakoztatása miatt kontakthibásak, vagy a saját hardver- és szoftverkörnyezetben nem stimmel valami, amely utóbbi másik PC-n és másik operációs rendszer alatti teszteléssel megerősíthető vagy éppen kizárható.

[ Szerkesztve ]

(#6070) tomp válasza King Unique (#6069) üzenetére


tomp
félisten

Több mint 1,5éves a dokkoló és majdnem folyamatosan megy. Még azt is el tudom képzelni, hogy valami már haldoklik.
pl a vezérlő már olykor hibázik és akkor ugrik az NTFS tábla.
Az Axagonnál a leválasztás után volt RAW. Amíg nem volt leválasztva addig nem volt gond vele. De ott a boltban lévő eladó nem lepődött meg, hogy visszavittem. Lehet az már járt valakinél.
Itt viszont menet alatt Windows értesít, hogy ellenőrizni kell a meghajtót mert hibát talált. Ekkor még mutatja az NTFS meghajtót, hogy mennyi a foglalt és mennyi a szabad. Csak mappák tűnnek el illetve némelyik mappát nem lehet megnyitni mert a rendszer szerint sérült.
Ha ilyenkor futtatnék egy meghajtóellenőrzést akkor közli, hogy használatban van de ha mégis szeretnék akkor nyomjak a gombra. Ahogy rányomok azonnal bezáródik és máris RAW lesz.

Azért tippelek a dokkoló meghibásodásra mert a dokkolóban lévő mind2 HDD egyszerre produkálja. A dokkoló egy aktív hub-ra van kötve de a hubról megy egy noti vinyó is(sata-usb adapterrel) és annak semmi baja. Ezen felül közvetlenül a gépre van kötve egy SSD is és annak sincs baja. Ha szoftveres környezettel lenne gond akkor azoknál is jelentkezne.

A dokkolóból 1,5év alatt összesen 2x lettek kivéve a HDD-k. Mozgatva sincsenek. Kábelek is fixek.

Szerintem újból rendelek egy Axagont mert maga a háza nagyon bejött.

(#6071) tomp


tomp
félisten

Gondoltam formázom. Nem tudja a Windows formázni. Oké, lemezkezelőben akkor törlöm a kötetet. Hopp, nem lehet sőt kicsi össze lett kuszálva az egész...

1db partíció volt rajta. Most meg így néz ki. A védőpartíciót törölni sem lehet. Mi lett ezzel? :F

(#6072) tomp


tomp
félisten

Sikerült a diskpart segítségével törölnöm. Most a lemezkezelőben feldobja, hogy inicializálni kell a HDD-t de nem fut le! Ki van választva, hogy GPT, ok-ra megyek és ennyi. Nem hajtja végre.

Ok után bezáródik az ablak de a lemez állapota változatlan marad:

(#6073) King Unique válasza tomp (#6070) üzenetére


King Unique
titán

"A dokkoló egy aktív hub-ra van kötve de a hubról megy egy noti vinyó is(sata-usb adapterrel)"

Az már az előző esetnél is le lett írva, hogy lehetőleg közvetlenül az asztali PC / laptop USB-portjához kellene csatlakoztatni a dokkolót és nem USB-elosztóhoz, mert az utóbbi plusz hibaforrás lehet és rossz esetben problémát okozhat.
Aztán értelemszerűen célszerű lenne kipróbálni a másik USB-port mellett másik USB-kábellel is a dokkolót, valamint ha van rá lehetőség, akkor másik PC-n és / vagy másik operációs rendszerrel is.

"A védőpartíciót törölni sem lehet. Mi lett ezzel?"

Védett partíciót a Windowsok grafikus lemezkezelője biztonsági okból nem enged törölni, ellenben parancssorban (DiskPart) megoldható csak az adott partíció és a teljes lemez törlése is.
Apropó GPT-védőpartíció, olyan alapesetben akkor szokott lenni, ha pl. a 2+ TB | GPT formátumú HDD a PC (SATA) és a külső ház (USB) között cserélgetve van és eltérő a kettőnél a logikai-fizikai szektorméret, lásd egy másik esetnél leírtakat. Vagyis a mellékelt screenshoton lévő állapot akkor reális, ha eltérő logikai-fizikai szektorméretnél az USB-s dokkolóból ki lett véve a HDD és a PC-be téve SATA-n csatlakoztatva, vagy másik USB-s dokkolóba téve, ellenben végig az "eredeti" dokkolóban tárolva normál esetben nem szabadna ilyennek előfordulni.

"Ok után bezáródik az ablak de a lemez állapota változatlan marad:"

Normál esetben nyilván működni kellene Windowson a dokkolóban lévő HDD inicializálásának, egyből és eredményesen végre kellene hajtódni a parancsnak. Ha esetedben nem, akkor ki lehetne próbálni pl. a dokkoló újracsatlakoztatását, újracsatlakoztatását másik USB-porthoz, újracsatlakoztatását másik USB-kábellel, Windows újraindítását és utána a dokkoló újracsatlakoztatását, a HDD-t a dokkoló másik foglalatába téve, valamint lehetőség szerint másik PC-n és / vagy másik operációs rendszerrel is, stb. Ha a leírtak szükség esetén mind ki lettek próbálva, ellenben továbbra sem lehet inicializálni a dokkolóban a HDD-t, akkor igen, felmerülhet az eszközhiba, mármint a dokkoló hibája.

[ Szerkesztve ]

(#6074) tomp válasza King Unique (#6073) üzenetére


tomp
félisten

Kábelhiba kizárva mert más kábel van berakva a rendszerbe. Ha hub hiba lenne akkor a többi eszköznél is produkálná amelyek eleve a hubról kapjál a tápot is.
A másik HDD a dokkolóban félig még olvasható Windows alól mert több mappát is lementettem róla. De van olyan mappa ami reggel még megnyitható volt, délutánra meg már nem.
Nem volt átrakva egyik HDD sem másba így aztán a GPT védőpartíció megjelenése érdekes.
Reggel megnézem egy dokkoló újracsatlakoztatás után, hogy lefut e az inicializálás.

(#6075) tomp


tomp
félisten

Újra csatlakoztatás előtt le akartam választani a windows-ban a dokkolót. Ettől a Windows teljesen kiakadt. A System folyamat szépen tekerte a cpu-t és a leválasztás nem történt meg. Le kellett kapcsolnom. Bekapcsolás után már a másik HDD is RAW lett. Pedig előtte még egyes mappákhoz gond nélkül hozzáfértem.

(#6076) King Unique válasza tomp (#6075) üzenetére


King Unique
titán

Az nem újdonság, hogy Windowsoknál a hardver biztonságos eltávolítása nem minden esetben lehetséges normál / egyéb módon azonnal, illetve ha még használatban van az eszköz, de ettől még normál esetben nyilván nem kellene "kiakadni", kifagyni a Windowsnak. Ha esetedben igen, akkor ott felmerülhet a saját szoftverkörnyezet hibája mellett akár az eszközhiba (dokkoló / HDD-k hibája) is, vagy USB-n csatlakozási, érintkezési probléma, nem véletlenül volt előzőleg már többször említve, hogy az USB-kábel biztosan jó-e, az USB-elosztó (hub) helyett közvetlenül a PC USB-portjához legyen csatlakoztatva a dokkoló, lehetőség szerint másik PC-n és / vagy másik operációs rendszerrel is célszerű lenne kipróbálni a dokkolót, stb.
Ha a dokkoló ment tönkre, akkor elvileg adott a garanciális csere lehetősége ha még garanciális, de arról akkor ugye nem ártana előtte fixen megbizonyosodni, mármint hogy tényleg a dokkoló hibája okozza a problémát és nem-e a felsorolt egyéb dolgok.

[ Szerkesztve ]

(#6077) pmatthew


pmatthew
tag

Sziasztok. Keresek 3,5-ös racket 10-20k-s ársávban, ami - amennyire ebbe belefér - megbízható, ext4 FS-t kezeli, áramszünet után automatikusan újra indul. Előre is köszi a tippeket

(#6078) King Unique válasza pmatthew (#6077) üzenetére


King Unique
titán

Az adott fájlrendszer (jelen esetben Ext4) kezelése értelemszerűen a gazda hardveren (pl. PC / Mac / egyéb) futó operációs rendszertől függ, amihez magának a külső háznak nyilván semmi köze nincsen.
Az "áramszünet után automatikusan újra indul" nem teljesen világos pontosan hogyan értendő, ha nem kap áramot a hálózatról a külső tápos 3,5"-os külső ház, akkor értelemszerűen kikapcsol és nem működik, ha kap, akkor pedig bekapcsol és működik.
Nem derült ki a leírtakból, hogy milyen csatlakozófelületű (IDE / SATA) és mekkora tárolókapacitású (hány TB-os) HDD-hez kell külső ház.
Ha USB-s csatlakozású egylemezes (1 db HDD-t kezelő) 3,5"-os külső ház kell SATA HDD-hez, akkor lásd pl. ebben és ezekben + ezekben a hozzászólásokban linkelt, valamint a topik téma összefoglalójában lévő példákat attól függően, hogy pontosan milyen (pl. információs táblázat szerinti jellemzők alapján) külső ház kell.

[ Szerkesztve ]

(#6080) racskobalazs


racskobalazs
senior tag

Sziasztok,
Remélem jó topik :)
Igazából nem feltétlen külső házat keresnék, hanem inkább plug&play dokkolót, mentések készítésére, heti/havi rendszerességgel. Nézegettem a topikösszefoglalót, a képet is a gyűjtöttekről, de amit találtam, elérhető, és az ajánlott asm chippel van, az 20k jelenleg és 1 boltban lehet csak kapni.

Amit tudnia kéne:
3,5" HDD befogadása, egyelőre 2TB-s vinyó kezelése maximum, de nem bánom ha tud esetleg 6TB-t is kezelni, a jövőben jól jöhet.
Nagyjából ennyi, nincs semmi extra igényem, csak annyi, hogy ha elindítom a backup scriptet akkor kimentse a csatlakoztatott vinyóra a megadott dolgokat, aztán rakom vissza a polcra.

Miket ajánlanátok? :)

Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.

(#6081) King Unique válasza racskobalazs (#6080) üzenetére


King Unique
titán

Nem teljesen világos hogyan értendő az "ajánlott asm chippel" és hogy pontosan melyik külső házról van szó, de pl. ASM1153E vezérlővel a téma összefoglalóban is szereplő AXAGON EE35-XA3 ALINE külső ház számos hazai webáruház kínálatában megtalálható jelenleg az árukereső találatai alapján, az ára pedig általánosan 9-10 ezer forint körüli.

A téma összefoglalóban eleve vannak információk HDD dokkolókról is, többek között pl. az AXAGON ADSA-ST kétlemezes dokkolóról, aminél a HDD-k max. tárolókapacitása nincsen korlátozva, offline klónozási funkcióval rendelkezik, támogatja a készenléti (alvó) módot, szintén számos hazai webáruházban kapható az árukereső találatai alapján, stb.
Egyéb egylemezes / kétlemezes dokkolókkal kapcsolatosan lásd a linkelt példákban, válaszokban leírtakat.

[ Szerkesztve ]

(#6082) racskobalazs válasza King Unique (#6081) üzenetére


racskobalazs
senior tag

Szia,

Igen, erre a vezérlőre gondoltam "asm chip" alatt :D

Köszönöm szépen a segítséget és a részletes választ! :)

Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.

(#6083) tomp válasza King Unique (#6076) üzenetére


tomp
félisten

Úgy tűnik valóban az Evolveo Dion 1 dokkoló volt a ludas!
Amióta cseréltem Axagonra, megszűntek a random RAW esetek.
Úgy tűnik nem bírta sokáig a 0-24h-s üzemet a vezérlője.

(#6084) Dorian


Dorian
félisten

Sziasztok,
Külső dokkoló egységet kell vennem. Van egy régóta meglévő Sharkoon, amit most elővéve furcsán zörög, a takarólemez is letörve, és bekapcsolva durva zajt ad, úgyh gyorsan áramtalanítottam. A család gyerek- és nőtagjai mindent tagadnak. Remélem a HDD-nek nincs baja. Az ebben használt HDD-ken filmeket és egyéb archív dolgokat tárolok, USB-s csatlakozás elegendő.
Milyent vegyek? Van ezek közt egyáltalán bármi különbség?

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#6085) King Unique válasza Dorian (#6084) üzenetére


King Unique
titán

Ha kétlemezes HDD / SSD dokkoló kell, akkor lásd a téma összefoglalóban, valamint pl. az ebben a hozzászólásban felsorolt, linkelt modelleket.

(#6086) Dorian válasza King Unique (#6085) üzenetére


Dorian
félisten

Nem terveztem kétlemezest, elég, ha egy HDD-t bele lehet tenni.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#6088) Victorio


Victorio
aktív tag

Megpusztult a harmadik Fantec DB-ALU3e házam is.

Az első kettő kb 1-1,5 évig húzta. Az egyiknek elsőnek elmúlt az USB képessége, és csak eSATA-n át lehetett elérni, aztán kipurcant az eSATA is benne. A másik kapásból végetért teljesen.
Most ez a harmadik 3 év után úgy döglött meg, hogy a benne lévő lemezt is hazavágta. Ha direktben kötöm be a lemezt gépbe akkor a BIOS se ismeri már fel.

Kb 1-2 hetente voltak használva, egy menetben pár GB adat kiírására és visszaolvasására - szóval nem voltak szétpörgetve.

Részemről a Fantec tiltólistára került, soha többé ilyen HDD házat.

Hiába nem szereted, - mondta a Macska - itt mindenki bolond. Én is bolond vagyok. Te is bolond vagy. Honnan gondolja, hogy én bolond vagyok? - kérdezte Alice. Ha nem volnál bolond, - válaszolt a Macska - nem jöttél volna ide.

(#6089) axlfsi


axlfsi
veterán

Sziasztok!

Lehet hülye kérdés, de felteszem: van pár kihasználatlan SAS vinyóm szerverből és gondoltam, munkába fogom őket. Létezik SAS csatolóval dokkoló, esetleg külső ház? ... nem igazán találok a célra megfelelő eszközt, néhol látok egy DeLock márkájút, de kicsit nonszensznek találom az árát...

Valóban nincs igény erre, azért nincs piaca vagy mit látok rosszul?

Köszönöm előre is! :R

˜”*°•.˜”*°• 𝟚𝟘+ é𝕧𝕖 𝕒 𝕜ö𝕫ö𝕤𝕤é𝕘 𝕥𝕒𝕘𝕛𝕒 •°*”˜.•°*”˜

(#6090) King Unique válasza axlfsi (#6089) üzenetére


King Unique
titán

Az a Delock 47232 egy belső (asztali PC-be szerelhető) mobil rack, nem külső.
Egyébként létezik elvileg SAS csatolófelületű HDD-khez is USB-s adapter / dokkoló (példa), de azokkal itt a topikban nincsen tapasztalat, vagy legalábbis eddig nem nagyon említette itt senki, hogy olyat használna. Na meg azok ugye meglehetősen ritkák, mivel a legtöbb USB-s adapter, dokkoló és külső ház eleve SATA HDD és SSD meghajtókhoz van tervezve, + egy ideje az M.2 SATA és M.2 PCIe NVMe típusú SSD-khez is.

[ Szerkesztve ]

(#6091) axlfsi válasza King Unique (#6090) üzenetére


axlfsi
veterán

Köszi! :R

˜”*°•.˜”*°• 𝟚𝟘+ é𝕧𝕖 𝕒 𝕜ö𝕫ö𝕤𝕤é𝕘 𝕥𝕒𝕘𝕛𝕒 •°*”˜.•°*”˜

(#6092) Synthwave


Synthwave
HÁZIGAZDA

Üdv a népeknek.

Egy 6 és egy 2 TB-os WD Purple-höz (3,5 hüvelykesek) keresek egy kéteszközös külső házat, ami lehetőleg aktívan hűtött.

Az i-tec MySafe-ről (CAMYSAFEDUAL35-2) van valami konszenzus? Kb. 20k-ig van jobb? A Type-C előny, de a RAID nem követelmény, mert egyrészt amúgy sem egyforma lemezek mennének bele, másrészt meg már tele vannak, szóval nem tudnám lementeni a tartalmukat sem a tömb létrehozása előtt.

[ Szerkesztve ]

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#6093) King Unique válasza Synthwave (#6092) üzenetére


King Unique
titán

Itt a topikban a linkelt példában lévő aktív hűtéses kétlemezes külső házakkal vannak tapasztalatok, ellenben az i-tec MySafe (CAMYSAFEDUAL35-2) modellel nem, vagy legalábbis eddig nem nagyon említette itt senki. Viszont ránézésre nem tűnik rossznak az utóbbi és elvileg megfelelhet a célra, meg ha feltétel az USB-C (maga a külső ház ugye USB 3.0-s 5 Gb/s alapon) fizikai csatlakozás (külön kábellel), valamint tud a RAID 0, 1 mellett JBOD (Standalone) módot is, azaz külön-külön meghajtóként is használható a két HDD.

[ Szerkesztve ]

(#6094) Synthwave válasza King Unique (#6093) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Igen, néztem a listát, csak nem láttam benne, azért gondoltam, hátha időközben valaki megvizslatta közelebbről.

Akkor lehet, hogy bepróbálom, mert nekem is szimpi, a Type-C meg igen, csak amiatt kell, hogy ne Type-A-t foglaljon.

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#6095) PinguPingvin


PinguPingvin
csendes tag

Sziasztok!
Van egy Sharkoon swift case pro USB3.0-ám, használtan vettem.
A gond az, hogy nem megy vele a 3TB-s Toshiba P300-am (HDWD130UZSVA)


Ha bedugom USB-n, felpörög, kék LED jó, piros villogni kezd, majd abbahagyja.

Külön SATA-n formáztam már a merevlemezt T névvel, 4096, NTFS-ben, teljesen jól megy amúgy, biztos hogy nem vele van a baj.
A Sharkoon házzal a lemezkezelő nem tölt be, a lemez nem megnyitható, tartalma nem hozzáférhető.
A biosban egyébként látszódik. A feladatkezelő is látja a 2,7 TB-ját. A lemez amúgy 7200-on rendesen pörög, néha használatot jelez 100%-on a feladatkezelő, néha 0%, időnként megpróbál valami adatot átvinni, de pár mp után abbahagyja a piros villogást a LED.

Próbáltam előlap, hátlap USB porton, más konnektorban a táppal, 2 másik gépen (WIn11/10), a csatlakozókat megtisztítottam, ugyanez fogad mindenhol.
Az asmedia MPToolban nem jelenik meg, nem lehet firmware-t frissíteni.
Diskpart sem látja.

Őszintén nem értem, hogy egy ilyen kicsi és egyszerű nyáklapon mi az, ami elromolhat :W
Esetleg Windows hibája lehet? A vezérlőpult Eszközök és nyomtatók résznél illesztőprogram hibát ír.

(#6096) King Unique válasza PinguPingvin (#6095) üzenetére


King Unique
titán

"A vezérlőpult Eszközök és nyomtatók résznél illesztőprogram hibát ír."

A Windows rendszer Eszközkezelő segédprogramja által generált hibakódok magyarázata

Akkor meg lehetne próbálni alkalmazni az adott hibakódhoz tartozó megoldást, valamint szükség esetén az egyéb, Windows specifikus módszereket.

Az "I/O eszközhiba" viszont ugye eszközhibára utal, ahol ha tényleg nem a HDD-vel van gond mert a PC-be téve SATA-n csatlakoztatva megfelelően működik és pl. a HDS program szerint az állapota is rendben van, akkor marad jobb híján az USB-kábel / tápegység vagy a külső ház mint hibaforrás. Az utóbbi esetben pedig lehetőség szerint ki kellene próbálni a külső házat másik USB-kábellel, másik tápegységgel, valamint a HDD-t másik külső házba / dokkolóba téve, ha van kéznél másik. Bár tönkrement tápegységnél akkor alapesetben be sem kapcsolna a külső ház és fel sem pörögne a benne lévő HDD, vagyis annak hibája nem feltétlen reális a jelen esetnél.
+ Ugye ha használtan lett vásárolva a külső ház, akkor ki tudja milyen volt az állapota valójában, lehet X év használat után az előző tulajnál már részlegesen tönkrement és emiatt nem véletlenül akarta lepasszolni.

[ Szerkesztve ]

(#6097) PinguPingvin válasza King Unique (#6096) üzenetére


PinguPingvin
csendes tag

Az eszközkezelőben nem ír hibát, ott "Az eszköz megfelelően működik".
A Vezérlőpult >> eszközök és nyomtatóknál ha kijelölöm, akkor írja alul, hogy hibás illesztő, külön kódja nincs, a diagnosztizáló nem ismeri fel a hibát.

Én is inkább hibás kábelre gondolnék, vagy ki tudja.
A tulaj azt mondta, ha nem találok megoldást, visszaveszi, szóval nem hinném hogy át akarna verni, ő azt mondta, nála linuxon, windowson is jól ment, bár utóbbin egy 80GB-ossal próbálta.

[ Szerkesztve ]

(#6098) King Unique válasza PinguPingvin (#6097) üzenetére


King Unique
titán

Az érdekes, mivel ha az eszközillesztőnél hiba van, akkor annak normál esetben az eszközkezelőben is meg kellene jelenni.

Akkor adott a lehetőség kipróbálni másik USB-kábellel is a külső házat, hátha csak az esetleges kábelhiba a gond.

A HDD állapotáról, kondíciójáról nem esett szó, de ha a HDS szerint 100/100-as, akkor oké. Ellenben ha nem és szektorhibás, akkor viszont nem meglepő, ha kifagy a lemezkezelő vagy akár maga a Windows, I/O eszközhiba van, stb.

Ha az előző tulajnál tényleg hiba nélkül működött a külső ház közvetlenül az eladás előtt, akkor normál esetben nyilván az új tulajnál is hiba nélkül kellene működnie. Valamint ha esetedben eleve több PC-vel és több operációs rendszerrel is ki lett próbálva, akkor azt sem lehet mondani, hogy csak egy adott hardver- és szoftverkörnyezet esetleges hibája miatt nem működött megfelelően.
A HDD 3 TB-os tárolókapacitása meg nyilván nem lehet gond, mivel a Sharkoon Swift Case Pro külső ház névlegesen 12 TB-ig kezeli a HDD-ket, de volt akinél 16 TB-ossal is gond nélkül működött. Sőt, lehet akár még pl. 20 TB-ossal is működne, mivel a gyártó által megadott érték (12 TB) csak névleges - valószínűleg csak akkora tárolókapacitásúval tesztelték - és nem feltétlen tényleges limit.

[ Szerkesztve ]

(#6099) PinguPingvin válasza King Unique (#6098) üzenetére


PinguPingvin
csendes tag

Köszi a tippeket, sajnos ilyen végű USB-m nincs más, ami jó lenne bele.
100/100, nincs vele gond.
Veszek helyette másikat, ezt meg visszavetetem.

(#6100) Llew


Llew
senior tag

Sziasztok!
Egy régebbi asztali gépből van pár hdd-m, amiket szeretnék használni. Illetve lehet csak egyet, mert a másik kettő az hibás emlékeim szerint, tehát max ideiglenes használatra alkalmasak, elhalálozás veszély miatt.

Szóval hosszabb távra 1 lemeznek kéne valami külső csatlakozási lehetőség, fénykép backupnak, vagy tv-hez, médialejátszóhoz kötött használathoz. Erre a célra dokkolót, vagy külső házat lenne érdemesebb nézni?
Egyelőre nem tervezek új, nagy lemezt venni, szóval valami minél olcsóbb megoldás érdekelne. Az ajánlót már átfutottam, az ár miatt kb. az axagonokat nézném szerintem róluk, esetleg valami oricot.

Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.