Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#6162) shina


shina
csendes tag

Vettem év elején egy Oyen HDX Pro C külső HDD házat, gondoltam megosztom tapasztalataim veletek.

Tulajdonságok

Alumínium doboz
ASMedia 235CM USB 3.2 Gen2 SATA chip
Via VL822 USB 3.1 Gen 2 Hub chip (két USB-C csatival, egy a gép felé, egy pedig további meghajtók csatolásához)
Beépített tápegység (90-264 VAC) + standard NEMA C13 fali kábel
USB C-C és USB C-A kábel is jár hozzá
Mechanikus be/ki kapcsoló gomb
3cm ventilátor
Gumitalpak
4 év garancia

Felhasználás

Hivatalosan külső asztali tároló amit a laptopodra dugsz ha kell. Én egy pici NUC jellegű passzív szerverre kötöttem, raktam bele egy 16TB-os Ultrastar merevlemezt és automatikus biztonsági mentések mennek rá naponta egyszer (értsd a vinyó esténként mindössze kb. 20 percet megy, amúgy meg készenléti módban van).

Értékelés

A konstrukció jó minőségű, jól átgondolt és szépen kidolgozott. Belül is fém, csak a legszükségesebb alkatrészek vannak műanyagból (leginkább az elektronikán). Egyszerűen használható: a négy gumitalp az alján tartalmazza a csavarokat is amik a külső héjat tartják rajta a fiókon, amibe a merevlemezt kell tenni, amit további négy csavarral lehet rögzíteni alulról. A beépített tápegység egy vékony PVC szigetelő-védővel van elválasztva belül. Ez utóbbi is nagyon tetszik, mert így nincs még egy tápkocka amit valahova rakni kell, összességében alig növeli a ház méretét, és a NEMA tápkábel is biztosabb csatalakozást jelent. Persze ha táp meghal, akkor macerásabb a csere, de itt arra bazírozok, hogy mivel sok garanciát vállalnak rá, valószínűleg nem lesz vele gond hosszútávon. Az USB-C kábel is vastag és minőségi ami Thundebolt porttal is kompatibilis. A csomagolás egy minimál kartondoboz volt, semmi flanc, ezért jár a pacsi. :K

Linux alatt használom, az op. rendszer azonnal felismerte, nem kellett semmi varázslás. SMART és egyéb diagnosztikai parancsok mind működnek. A merevlemez, ha nincs használva, egy idő után elmegy készenléti módba (leparkolja a fejeket, motor leáll), a mobilrack ezt nem akadályozza meg. A sebesség remek, az USB-C tudja a 10Gbps-t, a SATA is a 6Gbps-t. Első teljes mentésemkor gyakorlatilag kimaxolta a merevlemez írási sebességét (olyan 250MB/s), és olvasáskor is hozza ezt, ha az szekvenciális. Ebből a szempontból gyakorlatilag olyan mintha a gépbe lenne beépítve a HDD.

Külön tetszik a HUB funkció az extra USB-C porttal, amivel láncolni lehet a dolgot és további tárolót tudnék rácsatolni a gépre anélkül, hogy azon még egy portot fel kellene használnom. Mivel a 250MB/s az nagyjából 2Gbps-nek felel meg, így további 2-3 merevlemez adatforgalma simán elférne még a buszon. Persze ha valaki SSD-t köt rá akkor már más a mese és hamarabb elfogyna a sávszélesség.

A ventilátor roppant csendes, gyakorlatilag nem hallani. Legalábbis az első három hónapban, utána elkezdett kerregni meg zúgni. :( Szerencsére két csavar tartja csak és szabvány 3 pines csatlakozóval van a belső PCB-re kötve, így cserélhető. Mivel pici ventilátorról van szó, kb. lehetetlen találni valami jót és csendeset, így én simán kivettem és anélkül használom tovább, a garanciával meg nem bíbelődtem. Jó hír, hogy ha a merevlemez folyamatosan fut (ezt direkt kipróbáltam) akkor is olyan 43℃ körül van a hőmérséklete ventilátor nélkül is. Megjegyzem amúgy nem sok hely van légmozgásra, nem tudom mennyit értelme van egy ilyen pici ventilátornak és mennyit segít.

Az áramfogyasztás a következőképpen alakul a konnektornál mérve: HDD írás/olvasás közben 8.9W, HDD idle 6.5W, HDD készenléti állapotban 3.5W. Ezt még ventilátorral mértem, szóval valószínűleg olyan 0.5W-ot ki lehet ebből vonni az én esetemben.

Az ára sajnos nem éppen olcsó, $109, és külföldről kellet beszerezni.

Összességében, a ventilátor blamázst leszámítva, elégedett vagyok vele. Az Ultrastar merevlemez is roppant halk, így aktív működés közben is alig hallani ezt az összeállítást, készenlétben meg hangtalan. Ha működni fog az elkövetkezendő 5-10 évben szerintem megérte az árát.

[ Szerkesztve ]

___________________/\_____________\0/_______

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.