Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5751) King Unique válasza belinho (#5749) üzenetére


King Unique
titán

"Most van "két ugyanolyan rack", ha meghal az egyik, akkor oda az összes adat, mert se az asztali PC, se a másik rack nem fogja látni a HDD-t."

Az egyrészt max. akkor lehet, ha maga a HDD megy tönkre, a külső ház hibája, illetve az 512e / 4Kn miatti "inkompatibilitás" a jobbik eset. Másrészt egyes adatmentő programok (pl. GetDataBack Pro) képesek akár a korábban USB-n 4Kn (4Ke) szektormérettel kezelt HDD tartalmához 512e alapon PC-ben SATA-s csatlakozásnál, vagy USB-n egy másik külső házba téve is hozzáférni.

A leírtakból egyébként az nem derült ki, hogy megnézted-e milyen logikai + fizikai szektorméretet használ egyik és másik Swift Case Pro. Ha a korábban vásárolt a 4Kn-es és az újabb az 512e, akkor esetleg lehet esély ismét egy újabbnál 512e megoldásra, bár nincs rá garancia. Illetve csak emiatt szvsz felesleges egy 3. ugyanilyen külső házat venni, meg ha nem lesz célirányosan kihasználva, valamint ugye lutri mikor éppen milyet fog ki a vásárló. Az 512e szektorméretet használó külső ház egyébként a jobbik eset, mert alapvetően a 4Kn a problémásabb, amiatt van esetedben is ez az egész kavarodás.

"Ez a firmware frissítés is jó lehetne, de a végén még azt a HDD-t sem fogja látni, amit most lát."

Ilyen értelemszerűen csak akkor lesz, ha annál a külső háznál van utólag módosítva az 512e / 4Kn szektorméret másikra, amelyikben jelenleg van a 3 TB HDD-os és amelyik jelenleg megfelelően kezeli. Ellenben ha a másiknál, akkor annak nyilván semmi köze az előbbihez. Valamint ha pl. az "A" külső ház 512e és abba téve lett inicializálva + particionálva a 3 TB-os HDD, a "B" pedig 4Kn, majd a "B"-nél történik firmware-frissítés és utána a "B" is 512e lesz, akkor értelemszerűen mindkettő rendesen kezelni fogja a 3 TB-os HDD-t és nem kell adatmentő programmal nekiesni, törölni, újrainicializálni és újraparticionálni, stb. Illetve az a lényeg, hogy mindkettőnél azonos legyen a szektorméret, azaz vagy 512e - 512e, vagy 4Kn - 4Kn. Ahol ha szempont, hogy szükség esetén PC-be téve és SATA-n csatlakoztatva is közvetlenül hozzá lehessen férni a 3 TB-os HDD-k tartalmához, akkor az nyilván 512e alapon fog működni, 4Kn (4Ke) esetén nem.

[ Szerkesztve ]

(#5752) belinho válasza King Unique (#5751) üzenetére


belinho
senior tag

Megnézem majd ezt szektorméretes problémát, amint lesz időm, de most lementegetem az adatokat.
Letöltöttem ezt az ASmediaMPTool-t,de vírusos-nak látja a Panda.
HDD Sentinel azt írja, hogy az a Swiftcase, amelyikben mindkét HDD jól látszik, az ez a fajta:
VID: 174C, PID: 55AA, a hdd szektorméret pedig 4096 (advanced format) (4K)

(#5753) King Unique válasza belinho (#5752) üzenetére


King Unique
titán

Nem derült ki honnan töltötted le, de amik pl. az USBDev weboldalán vannak, azok az állományok nem szoktak vírusosak lenni és eleve RAR-ba vannak tömörítve. Amik a Plugable weboldaláról vannak linkelve a téma összefoglalóban, azok viszont .exe kiterjesztésű fájlok, de azok sem vírusosak. Ha az utóbbi forrásból próbáltad letölteni a firmware-t, vagy az előbbinél kitömörítés után futtatni az MP Tool programot és arra beriasztott az AV, akkor ott valószínűleg inkább arról lehetett szó, hogy az említett külső antivírus szoftver volt túlbuzgó és adott false positive találatot.

"hdd szektorméret pedig 4096 (advanced format) (4K)"

A HDS-nél a lemezinformációk szektoronként bájtok sora végén a 4K a 4Kn (4Ke) megoldást jelöli, ami pont a rosszabbik eset, meg ha jelenleg mindkét 3 TB-os HDD abban a külső házban lett inicializálva és particionálva. Ez esetben a másik külső házban csak akkor látszana rendesen a HDD, ha annál is 4Kn-es firmware lenne, de hogy pontosan melyik ASM1153E firmware olyan, az hirtelen passz. Illetve a korábbi ASMedia chipek és MP Tool verziók esetén külön be/ki kapcsolható volt a 4Kn a firmware-frissítés, flashelés során, viszont az újabbaknál már nem feltétlen működik ez a külön be/ki jelöléses módszer (példa).
Másik lehetőség lementeni az adatokat a HDD-kről másik fizikai lemezre, aztán a korábban vásárolt Sharkoon külső háznál a meglévő 4Kn-es firmware-t saját felelősségre (!) megpróbálni frissíteni 512e megoldást használóra, majd utána 512e alapon újrainicializálni, újraparticionálni stb. a HDD-ket a külső házakba téve, végül pedig visszamásolni a fájlokat.
Következő lehetőség olyan külső házat vagy dokkolót beszerezni, ami 4Kn-es, de hogy jelenleg pontosan melyik olyan, az passz a korábban leírt ok miatt.

[ Szerkesztve ]

(#5754) belinho válasza King Unique (#5753) üzenetére


belinho
senior tag

Az USBDev oldaláról töltöttem le a 3.6-os verziót, kicsomagoltam, aztán egyből is karanténba vágta.

Kértem kölcsön egy 2TB-os vinyót, lementettem a 3TB-ról az adatokat.
Mondom akkor berakom az új rack-be, megformázom abban, és akkor így fogom használni, nem cserélgetem már úgysem a HDD-ket bennük, és visszamásolom az adatokat.
Ekkor ér a meglepetés beszerelve a rack-be, a lemezkezelőben csak a 2TB-os GPT védőpartíció látszik, a 3TB-ból.
Lemez kiszerel, berakom a PC-be, mondom megformázom akkor ott. PC-ben már látszik a 2TB-os GPT védőpartíció és 746,52GB szabad terület.
És most jön a fekete leves, nem tudok tovább semmit csinálni, minden inaktív, formázni sem engedi, törölni sem engedi ezt a két partíciót.

(#5756) King Unique válasza belinho (#5754) üzenetére


King Unique
titán

Azért karanténozta, mert false positive találat lehetett, mint már említve volt. Illetve nálam Windowsokon pl. a beépített Defender és az ESET IS szerint is oké az MP Tool, nem ugrik rá egyik sem, ennyit erről.
Az USB 3.0-s ASM1053(E) és ASM1153(E) ASMedia chipekhez egyébként pl. a 2.02-es vagy újabb 2.X verziójú MP Tool használatos, a 3.6.X az USB 3.1 Gen 2 vezérlőkhöz való elsődlegesen, a Product String mezőben is szerepel az USB 3.1 Storage Device megnevezés.

Az meg ugye nem meglepő, ha eredetileg a 4Kn-es külső házban inicializált és particionált 3 TB-os HDD az 512e szektorméretet használó külső házban a linkelt screenshoton lévő módon jelenik meg a lemezkezelőben. Ahol ilyenkor normál esetben bal oldalt a lemez reális kapacitásának kellene megjelennie a lemezkezelőben, nem 2 TB-nak a 3 TB-ból.
Az pedig szintén nem újdonság, hogy GPT-védőpartíciónál inaktívak a lemezkezelőben a törlési, formázási stb. opciók. Ellenben ilyenkor parancssorban megoldható a törlés, majd az újraparticionálás és az újraformázás, amiről már volt szó itt pont a Swift Case Pro kapcsán. Amit lehetőleg a külső házba téve kellene megejteni, ha ott lesz használva a HDD, nem pedig a PC-ben. Bár ha az előbbi USB-n 512e szektorméretet használ, akkor passzol a PC-hez SATA-n, mivel ott is 512e van alapesetben, csak a 4Kn problémás USB-n ilyen szempontból.

(#5757) qpakcovboy


qpakcovboy
őstag

Kérlek segítsetek.

Tönkrement a számítógépem, amiben 3 db 2 TB és 1 db 4 TB méretű HDD van. Új gép hlyett inkább beruháztam egy synology NAS-ba, mert jellemzően csak filemzni szoktam.
A meglévő HDD-ket nem tudom a NAS-ba tenni, de a rajta lévő tartalmat szeretném továbbra is nézni.
Arra gondoltam, hogy veszek egy 4 férőhelyes külső tárolót, amit USB-n keresztül rá tudok kötni a NAS-ra A Radisonic ICY BoX szimpatikus, de elég kevés helyen kapható.

Van esetleg helyette más alternatíva?

(#5758) King Unique válasza qpakcovboy (#5757) üzenetére


King Unique
titán

Ha többlemezes, illetve azok közül is 4-lemezes külső ház kell, akkor lásd egy másik kérdésben és az arra adott válaszban leírtakat.
Ha nem feltétel mind a 4 db HDD "bedobozolása" egy külső házba és egyidejű használata, akkor másik lehetőség pl. egy HDD dokkoló, illetve abból is akár egy 4-lemezes változat (példa), vagy egy IDE/SATA-USB adapter (példa).

+ Lásd a nemrég tárgyalt másik esetnél leírtakat, ami pláne a PC-ben 512e alapon inicializált és particionált 4 TB-os HDD-nél lehet aktuális, mármint akkor lehet majd a tartalmához közvetlenül hozzáférni, ha az USB-s külső ház / dokkoló / adapter is ugyanolyan (512e) szektorméretet használ. Viszont hogy manapság gyárilag melyik biztosan 512e és melyik 4Kn (4Ke), az passz, bár az utóbbi már egyre kevésbé jellemző.

[ Szerkesztve ]

(#5759) belinho válasza King Unique (#5756) üzenetére


belinho
senior tag

Panda nem szereti akkor csak.
Úgy lett minden ahogy írtad, parancssorból megcsináltam a PC-n a formázást, aztán átraktam a rack-be, és tökéletes. Látja a rack is és a pc is a HDD-t oda vissza, ez az 512-es.
Már vissza is másoltam rá az adatokat.
Szóval van két egyforma Swift case pro-m, csak az egyik 4K-s a másik 512-es szektorméretet használ. Jobban örülnék, ha mindkettő 512-es lenne, de együtt tudok élni vele, úgyis a rack-ben lesznek a HDD-k, USB-n meg nem látom a különbséget.
Köszönöm a segítséget a probléma megoldásában.
Üdv!

(#5760) A Mágus válasza King Unique (#5734) üzenetére


A Mágus
csendes tag

Üdv!
Kipróbáltam az Axagon ADSA-ST-t, nem rossz, habár egy picit lassabb, mint a hasonló küllemű régi dokkolóm (SKY 16T) és sajnos ugyanaz a problémám vele, mint azzal volt: ha az egyik merevlemezt olvassa (pl. futtat egy scandisket, vagy szektorhibákat ellenőriz), akkor a másik eszeveszetten belassul. Gyakran fordul elő velem olyan, hogy mondjuk két HDD-n futtatok le egy-egy scandisket, vagy hibaellenőrzést, tehát ha már újat vennék, ezt ki kellene valahogy küszöbölni... Tudsz/tudtok olyan dokkolót, ahol ez a "jelenség" nem tapasztalható?

(#5761) King Unique válasza A Mágus (#5760) üzenetére


King Unique
titán

Lassabb elvileg nem nagyon lehet, mármint mindkét dokkoló USB 3.0-s, ahol JBOD (Single) módban inkább a HDD-k sebessége limitálja az adatátvitelt. Valamint ha a gyártó weboldala alapján a SKY 16T dokkoló nem támogatja az UASP-t, ellenben az AXAGON ADSA-ST igen, akkor pont az utóbbi a gyorsabb.
Az viszont reális lehet, hogy ha egy 2-lemezes dokkolóban egyszerre mind a 2 HDD aktív használatban van, akkor megoszlik a sávszélesség illetve az adatátviteli sebesség, lásd az alábbi blogbejegyzésben, az ott lévő hozzászólásoknál leírtakat.

A CHKDSK egyébként elsődlegesen a fájlrendszer hibáinak javításához való és annál is csak akkor javasolt futtatni, ha megfelelő állapotú a HDD/SSD (bővebben). Ellenben a HDD-k állapotának ellenőrzéséhez Windowson ott van pl. a HDS és annak a tesztjei.

[ Szerkesztve ]

(#5762) A Mágus válasza King Unique (#5761) üzenetére


A Mágus
csendes tag

Lehet a táp az oka? Míg a SKY16T-nek 5A, addig az Axagonnak (azt hiszem) 2.5 Amperes tápja van. Érdekesmód ez a belassulás főleg a nagyobb fájloknál jelentkezett, valamint akkor, ha például belepörgettem egy videóba - SKY esetében gyorsabban lehetett, míg Axagon kicsit lassabb volt.
A 2 HDD aktív használatáról: akkor ez a jelenség úgy tűnik a legtöbb, vagy talán: minden USB-s dokkolónál így lehet. Kár.

Mindenesetre: köszi a segítséget.

(#5763) retekbacsi


retekbacsi
csendes tag

Sziasztok!

Van egy 3.5"-es SATA Blueray író/olvasóm, ami nem fér be az új ATX házamba.
Tudtok esetleg olyan külső racket ajánlani, amit USB-ről meg lehet hajtani? Vagy milyen megoldás jöhet még szóba, ami nem túl "gyánolós"?
KöszönöM!

(#5765) King Unique válasza retekbacsi (#5763) üzenetére


King Unique
titán

5,25"-os ODD lesz az, amely témának a külső házakat illetően van külön topikja, de az már egy jó ideje inaktív.

5,25"-os USB-s ODD ház volt / van pl. a Delock, LC-Power és a RaidSonic (ICY BOX) kínálatában, utóbbiról itteni blogbejegyzés is készült. Viszont ezek többnyire már kifutottak és megszűnt a forgalmazásuk, vagy max. esetleg használtan lehet beszerezni, bár pl. az utóbbi még kapható, de annak az ára borsos.
Másik megoldás esetleg egy külső tápos IDE/SATA - USB adapter lehet, azokhoz 2,5"-os és 3,5"-os HDD mellett akár 5,25"-os ODD is csatlakoztatható (példa).

(#5766) retekbacsi válasza retekbacsi (#5763) üzenetére


retekbacsi
csendes tag

Köszi! igen, klasszikus 5.25-ös.

(#5767) qpakcovboy válasza King Unique (#5758) üzenetére


qpakcovboy
őstag

Köszi a tanácsot. Végül egy 4 fiókos icybox-ra esett a választás. Többen szóvátették, hogy hangos a ventije, de szerintem együtt lehet vele élni.
Ami viszont bosszantó, hogy ha nem csinálok semmit egy ideig egyik lemezzel sem, akkor.kikapcsol és csak gombbal lehet ismét bekapcsolni. Normális ez a teljes leállás, vagy nem működik jól az eszköz?

(#5768) King Unique válasza qpakcovboy (#5767) üzenetére


King Unique
titán

X perc inaktivitás után a HDD-k leállítása a készenléti, más néven alvó mód lehet (bővebben), amit az IB-3640SU3 külső ház támogat a gyártó leírása alapján. Viszont annak pont az a lényege, hogy csak készenléti állapotba vált a külső ház, nem tűnik el teljesen a rendszerből és ha pl. a fájlkezelőben tallózzák a HDD-k tartalmát, akkor újra felpörögnek, illetve felébred az eszköz alvó állapotból, stb. Ha esetedben ez nem történik meg és a külső házon lévő tápkapcsolóval kell ki/be kapcsolni az eszközt az újbóli használathoz, akkor az nem éppen normális.
Ha azt akarod, hogy ne legyen készenléti (alvó) állapot, akkor ott van ehhez Windowson pl. a HDS program és annál a lemezek leállásának akadályozása lehetőség, ahol a lemezsorszámok (pl. 1, 2, stb.) szerint lehet ezt beállítani, vagy a * megadásával az összes lemezre vonatkozóan.

[ Szerkesztve ]

(#5769) qpakcovboy válasza King Unique (#5768) üzenetére


qpakcovboy
őstag

Az a tapasztalat, hogy ment egész este, mert egy külső HDD-re mentettem le adatokat. A totalcommander reggel rákérdezett hogy bizonyos file-okat akarok-e másolni, mert túl hosszú a neve...

Az icybox ekkor már teljesen állt, ledek nem világítottak rajta és a saját gépen belül sem voltak láthatók a meghajtók. Totalcommandertől kértem hogy másolja tovább, de ez ugye nem ment, mert nem látta a forrást. Így nem maradt más, manuálisan bekapcsoltam, lemezek felpörögtek és megjelentek a saját gépen, így folytatódott a másolás.

Mivel már csak 1-2 perc volt hátra, ezért ellenőriztem, hogy sikeresen megy-e minden. A másolást követően viszont megint kikapcsolt.

(#5770) corvin1984


corvin1984
tag

Jo reggelt! Vasaroltam egy Axagon adsa-st dokkolot. Nem szeretnem, ha a hdd-t lekapcsolna, kinek hogyan sikerult ezt megoldania? Nem vilagos, hogy ehhez a modelhez van-e FW, illetve a HDSentinel beallitasa az vegleges-e tehat mas rendszeren is megmaradnak-e a beallitasok!? Koszonom!

(#5771) King Unique válasza corvin1984 (#5770) üzenetére


King Unique
titán

A HDS előző válaszban linkelt beállítása nem végleges, illetve értelemszerűen csak addig érvényes, amíg fut a program és csak az adott gépen, illetve Windowson. Tehát pl. egy másik PC-n, ott egy másik Windowson értelemszerűen újra be kell állítani.
Másik lehetőség, hogy a dokkolóban lévő HDD-ken mindig legyen valamilyen olvasási / írási művelet egyéb módon manuálisan megoldva (pl. torrent, lejátszás) és akkor eleve nem tud az eszköz készenléti (alvó) módba váltani, mivel ahhoz rendszerint X perc teljesen inaktív állapot szükséges.

A firmware módosításához tudni kellene, hogy esetedben pontosan milyen chip és firmware van a dokkolónál, ami van hogy nem mindig határozható meg egyértelműen a VID-PID azonosítók alapján, hanem csak konkrét fizikai szemrevételezéssel derül ki, de ahhoz ugye kár lenne szétszedni, meg az amúgy is garanciavesztéssel járhat, ha marad külsérelmi nyoma. + Ha egy firmware-frissítésnél nem közvetlenül az eszköz gyártójától származik a firmware, hanem külső forrásból, akkor az elvileg szintén azzal járhat, meg amúgy is csak saját felelősségre javasolt, ami az itteni téma összefoglalóban is le van írva. Illetve ezért is egyszerűbbek és kevésbé kockázatosak az előbb említett módszerek.

[ Szerkesztve ]

(#5772) corvin1984 válasza King Unique (#5771) üzenetére


corvin1984
tag

Gondolom HDS is random ír/olvas a diskről, ezzel elkerülve az alvó állapotot. Ilyesmit tudok csinalni linuxon is, valszeg marad akkor ez. Köszönöm!

(#5773) Moonwolf


Moonwolf
senior tag

Sziasztok!

Az ASMT 1051-es chipes hány terrát tud kezelni?

=Privát üzenetre illik válaszolni!= \...Az élet értelme nem a létezés, hanem a létezés által megtett út...\

(#5774) King Unique válasza Moonwolf (#5773) üzenetére


King Unique
titán

Ez alapvetően firmware függvénye az adott ASMedia chipeknél is, lásd a téma összefoglalóban linkelt weboldalt és táblázatot.

Az ASM1051 és ASM1051E meg amúgy már rég kifutottak, jelenleg USB 3.0 vonalon az ASM1153 és ASM1153E chipes eszközök, külső házak jellemzők.

[ Szerkesztve ]

(#5775) Moonwolf válasza King Unique (#5774) üzenetére


Moonwolf
senior tag

Van egy olyan és jó lenne nagyobbat bele tenni. MPTool-on kívül máshogy meglehet még nézni a vezérlő firmware típusát?

=Privát üzenetre illik válaszolni!= \...Az élet értelme nem a létezés, hanem a létezés által megtett út...\

(#5776) King Unique válasza Moonwolf (#5775) üzenetére


King Unique
titán

Arra való az ASMedia MP Tool - lásd a téma összefoglalóban a leírást és a linkeket - , hogy azzal lehessen megnézni az adott ASMedia chipnél a firmware verzióját, meg egy esetleges frissítéshez amúgy is az kell.

Egyébként az nem derült ki, hogy pontosan melyik külső házról van szó és az valóban ASM1051 chipes-e, azaz az adatlapon, specifikációban azt adja meg a gyártó, vagy fizikai szemrevételezéssel lett ellenőrizve. Illetve ha feltünteti az ASM1051-et a gyártó, akkor általában azt is fel szokták, hogy hány TB-ig kezeli a külső ház a HDD-ket, vagy ők max. mekkora tárolókapacitásúval tesztelték (példa).

[ Szerkesztve ]

(#5777) Moonwolf válasza King Unique (#5776) üzenetére


Moonwolf
senior tag

Ez még régebben volt ajánlott Captiva, ASM1053 van a kis chipre ráírva.

=Privát üzenetre illik válaszolni!= \...Az élet értelme nem a létezés, hanem a létezés által megtett út...\

(#5779) King Unique válasza Moonwolf (#5777) üzenetére


King Unique
titán

Na, akkor ugye mégsem stimmel, mivel az ASM1053 ASM1051. Ahol megnézed az ASMedia MP Tool programmal, hogy mi a firmware verziószáma, ami ha az előbb linkelt táblázatban megadott vagy attól újabb verzió, akkor jó eséllyel simán kezel a külső ház 8 TB-os HDD-ket is, ennyi.

(#5780) Moonwolf válasza King Unique (#5779) üzenetére


Moonwolf
senior tag

A firmware verzió száma 13062011b900, erre nem találok információt, akkor esélyes hogy csak 2 tb.

[ Szerkesztve ]

=Privát üzenetre illik válaszolni!= \...Az élet értelme nem a létezés, hanem a létezés által megtett út...\

(#5781) Moonwolf válasza King Unique (#5779) üzenetére


Moonwolf
senior tag

Mondjuk egy nBase N-Drive EH35ND3 típusúnál a nincs adat a tárolókapacitás támogatásra azt jelenteni hogy vagy támogat egy pl: 4 terrásat vagy nem? Mivel ott is ASM1053 van megjelölve. A firmware ugye eltérhet mint itt is. Viszont ott pl. USB3.0-ás a csatlakozás.
Archiválásra kellene, abba menne egy max 4 terrás winyó.

[ Szerkesztve ]

=Privát üzenetre illik válaszolni!= \...Az élet értelme nem a létezés, hanem a létezés által megtett út...\

(#5782) King Unique válasza Moonwolf (#5780) üzenetére


King Unique
titán

Ha megnézed a táblázatban ASM1053 chipnél 130107917D00 verziójú firmware van megadva, ahol az első 6 karakter = év, hónap, nap. A tied meg 13062011b900, vagyis újabb verzió, azaz elvileg az utóbbinál is oké a 8 TB-os HDD-k támogatása és kezelése.
Az meg, hogy pontosan hány TB-os HDD-t kezel az adott külső ház, értelemszerűen úgy fog kiderülni, ha ténylegesen kipróbálod. De egy 4 TB-osat simán kezelnie kell az előbb leírtak alapján, meg ha másnál 3 TB-os HDD-t is. 2 TB-os limit meg inkább az egyes USB 2.0-s külső házaknál szokott lenni, nem a modernebb, USB 3.0-s típusoknál.

Az nBase N-Drive EH35ND3 külső háznál azért nincsen konkrét adat megadva az információs táblázatban a max. tárolókapacitásra, mert egyrészt nem tüntette fel a gyártó, másrészt nem volt > 2 TB téren túl sok tapasztalat azzal itt a topikban. Bár korábban egy fórumtag 3 TB-os HDD-vel tesztelte, az oké volt, vagyis nyilván ennél a külső háznál sem 2 TB a limit.

[ Szerkesztve ]

(#5783) Moonwolf válasza King Unique (#5782) üzenetére


Moonwolf
senior tag

Igen, ez is USB 3.0-ás. :D Az jó lenne hogyha tényleg kezelné.
Van belőle 2.5"-os méretben is, viszont a firmware verziója ugyanaz mint a 3.5"-osnak.

[ Szerkesztve ]

=Privát üzenetre illik válaszolni!= \...Az élet értelme nem a létezés, hanem a létezés által megtett út...\

(#5784) II.Démonlord


II.Démonlord
tag

Üdv!

Képek és videók tárolására szeretnék egy "külső rendszert". A géphez állandóra hozzá lenne csatlakoztatva, de nem mindig lenne használatban. Elvileg a kinézett ház tudja a készenléti állapotot és amikor nincs használva lekapcsol. Amit kinéztem erre a célra az a
Sharkoon 4044951016310 Swift Case Pro U3 és
Western Digital 4TB 64MB WD40PURZ. Ha jól gondolom, akkor ezek megfelelően működnek együtt és az "állandó" bekapcsolt állapotot is tolerálja. Inkább a saját ház+hdd kombinációt választanám a gyári összeszerelt helyett.
Esetleg van más javaslat?

(#5785) King Unique válasza II.Démonlord (#5784) üzenetére


King Unique
titán

Ha olyan külső ház kell, ami biztosan támogatja a készenléti (alvó) módot (aminek a működése már más dolog), kezel 4 TB-os HDD-t, van rajta fizikai tápkapcsoló is a teljes kikapcsoláshoz stb., akkor a linkelt Sharkoon modell nyilván megfelelhet a célra, ahogyan a WD Purple merevlemez is. Ha esetleg más külső ház is érdekelne, akkor meg lásd egy másik esetnél említett, linkelt modelleket.

(#5786) net91 válasza II.Démonlord (#5784) üzenetére


net91
senior tag

Erre a célra én dokkolót használok.
egy változat

[ Szerkesztve ]

Az ember feláldozza az egészségét, hogy pénzt keressen. Aztán feláldozza a pénzét, hogy visszaszerezze az egészségét. És mivel olyan izgatott a jövőjével kapcsolatban, hogy elfelejti élvezni a jelent; az eredmény az, hogy nem él sem a jelenben, sem a jövőben; úgy él, mintha soha nem halna meg, és a

(#5787) menyko


menyko
tag

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy a AXAGON ADSA-SN -el vannak-e tapasztalatok?
Ahogy olvasgattam a dupla lemezes ( Axagon ADSA-ST ) tesóját többen ajánlottátok itt.
Igazából csak 3 ezer forint lenne a kettő között a difi az SN javára, viszont ahogy néztem az adatlapját ott fel volt tüntetve USB 3.2 bemenet a dupla tárasnál viszont csak 3.0.

Érdemes ezzel foglalkozni ?

(#5788) King Unique válasza menyko (#5787) üzenetére


King Unique
titán

Nem, itt a topikban az AXAGON dokkolók közül jelenleg csak a kétlemezes ADSA-ST modellel vannak tapasztalatok, olyat már többen vettek és használnak itt.

Az egylemezes ADSA-SN dokkolónál USB 3.2 Gen 1 (5 Gb/s) van feltüntetve a gyártó weboldalán, ahol a Gen 1 = USB 3.0, vagyis ilyen téren nyilván nem tud többet és nem gyorsabb a szintén USB 3.0-s kétlemezes változatnál. Illetve ennél az USB 3.2 inkább csak afféle marketingfogás, kihasználva az USB-IF módosítását, új elnevezéseit, ami láthatóan most esetedben is működött. :) Amivel viszont többet tud, az a TRIM, illetve USB-n az UNMAP biztos támogatása, ami értelemszerűen SSD használatánál - a gyártó weboldalán is pont olyan kezdőkép van ennek szemléltetéséhez - lehet előnyös. De ha csak HDD-vel lenne használva a dokkoló, akkor nyilván ez sem lényeges.

[ Szerkesztve ]

(#5789) menyko válasza King Unique (#5788) üzenetére


menyko
tag

Köszi a tájékoztatást! Ennek fényében inkább a kétlemezes verziót választottam, ssd-t nem terveztem benne hosszabb távon hajtani. :R

(#5790) Orgi


Orgi
őstag

Sziasztok!

Összeraktam egy ismerősömnek egy új gépet és benéztem a házat, nincsen benne odd hely, viszont ő ragaszkodik a dvd írója használatához. Túrtam picit Aliexpressen, de csak slim külső házakat találtam :( Esetleg tudnátok ajánlani vmi low cost megoldást, dvd író szám ára? Nem nagyon látok ilyet a magyar boltokban sem, de Ali is oké lenne. Előre is köszönöm szépen :R

(#5791) King Unique válasza Orgi (#5790) üzenetére


King Unique
titán

Lásd nemrég egy hasonló esetnél leírtakat.

(#5792) Boond


Boond
addikt

Melyik jobb?
https://egyeb-szamitogep-kiegeszito.arukereso.hu/evolveo/hdd-bn-d4u3p-p508027557/#velemenyek

Vagy az AXAGON 2.5/3.5 ADSA-ST ajánlott inkább?

(#5793) King Unique válasza Boond (#5792) üzenetére


King Unique
titán

Itt a topikban az Evolveo kínálatában a Dion 1 és Dion 2 dokkolókkal van tapasztalat + pl. az ezen esetnél linkelt modellekkel. Amit magad linkeltél, azzal viszont nincsen, max. annyit lehet mondani, hogy elvileg megfelelhet a célra az is, aztán hogy gyakorlatilag milyen, az konkrét tapasztalat híján nyilván passz. Az AXAGON ADSA-ST dokkolóval meg ugye vannak itt tapasztalatok, többen vettek és használnak már olyat, vagyis adott a válasz, hogy a kettő közül itt melyik ajánlott inkább.

(#5794) rii


rii
nagyúr

sziasztok

utp-s rack létezik?

piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg

(#5795) King Unique válasza rii (#5794) üzenetére


King Unique
titán

Létezni létezik, vagy ilyen eBay, AliExpress és társai online piacterek kínálatában (példa), korábban hardveraprón is árultak ilyet (példa), ismertebb gyártók kínálatában is volt / van hasonló (példa), stb. Ahol még mielőtt kérdés lenne, nem, jelenleg nem nagyon van konkrét tapasztalat itt a topikban az ilyen típusú külső házakkal.
Másik opció egy NAS házat venni, de az ügyben már értelemszerűen a "Milyen NAS-t vegyek?" topikban kellene érdeklődni.

(#5796) rii válasza King Unique (#5795) üzenetére


rii
nagyúr

nagyon köszönöm!

( nem is gondoltam volna h létezik, csak inkább azért mégis megkérdeztem, mert az összefoglaló-ban ctrl-f-el rákeresve nem találtam utp-t, lan-t ... vagy volt írva csak nem láttam )

a nas sajna drága mulatság
.-)

piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg

(#5797) Boond


Boond
addikt

Egy kérdés.... van egy 3 tb hdd-m ST3000DM001-1ER166, a gépen újabban mikor lehúztam a kábelt és újra csatlakoztam, azt írja egyes részeknél - hdd sentinelnél, hogy 1117I/O eszközhiba pl olvasás vagy más tesztnél. Viszont korábban semmilyen ilyen probléma nem állt fent. És ami még érdekes, és amiért a topic picit releváns lehet, hogy átrakva külső házba, rackbe ami usb3-as. Viszont hiba nélkül (azaz normál menetrendben) elindul bármelyik teszt, eszközhiba jelzés nélkül.

2 tesztet csináltam, amik javítottak is a hhd-n, viszont mikor visszaraktam a pc-be, akkor első bekapcsoláskor nem látta, nem ismerte fel. Második bekapcsoláskor normálisan látja, érzékeli - viszont ugyan úgy eszköz hibát ír, ki a sentinel, ha próbaként elindítok egy tesztet. Ez miért lehet?
A teljesítmény egyébként kiváló azt írja, már amikor felismeri...

(#5798) King Unique válasza Boond (#5797) üzenetére


King Unique
titán

Hát mert mondjuk lehet gond van a PC-ben az adott SATA-portnál, az adat- és/vagy tápkábelnél, ahol ilyenkor értelemszerűen ki kellene próbálni másik porton, másik kábellel is a HDD-t, stb.
Legközelebb meg lehetőleg a HDD probléma (nem adatmentés) topikban kellene feltenni (+ szükség esetén ott folytatni a mostanit) az olyan kérdéseket, amik alapvetően PC-ben használt belső HDD-kkel kapcsolatos problémák.

(#5800) quailstorm


quailstorm
nagyúr

Elég régi Captiva USB3.0 külső házamban cseréltem vinyót, 500GB-ról 6TB-os Toshiba P300-ra.
Chipen szereplő felirat szerint ASM1051-es.
Gyári FW 11031101a801 volt. Ha jól vettem ki, elvileg már így is felismerte a vinyót.
Semmilyen extra config nem volt bekapcsolva rajta.

Frissítettem a javasolt computerbase No Name Device 130220.81.F6.02 verzióra batagy leírás alapján.
Minden rendben működik, 512e módban látja a gép a 4k-s vinyót.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.