Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#6001) Moonwolf válasza King Unique (#6000) üzenetére


Moonwolf
senior tag

Beszereztem egy ilyet, ami érdekes hogy azok a kis fülek rendesen megtartják a merevlemezt, egyáltalán nem lötyög benne, a Captiva külső házban jobban lötyög, viszont annak a tartója sokkal jobb, ennek egy vicc kb. a gumitalpak nélkül. Sajnos nincs rajta rácsos kialakítás hogy jobban szellőzzön, de maga a ház anyaga elég vastag és nem csuklik össze, mondhatni elég jó minőségű.
A linkelt videó alapján a Kolink és az Axagon elektronikai része "teljesen" megegyezik.
A tartó része viszont mind a három furatba belemegy, ez a megoldás tartósabbnak tűnik!

Ami érdekes hogy két ugyanolyan merevlemez van mind kettőben.
Ez a része lehet egy picit eltér a témától, de az miért van hogy ami a Captivában leformázott 4 terrás purple winyót mindegyik eszköznél 4ks formátumot ír, ami meg ebben a Kolinkben van ott úgy jelzi ki a hdsentinel mint egy sima 500 gigás winyót ami nem advanced formatos.
Úgy értem ezt hogy amit a kolink rackben formáztam hdd-t, ide oda rakosgathatom és bárhol felismeri normál hdd-ként.
Viszont amit a Captivában formáztam le ugyanolyan 4 terrás winyót, ha beleszerelem egy másik gépbe akkor nem ismeri fel a winyót, pedig ugyanúgy lett meghajtó betűjel hozzá adva és formázva is.
A merevlemezek teszik a dolgukat a külső házakban.
Viszont ez a különbség miért lehet két egyforma merevlemeznél, mi köze lehet a külső házakhoz amiben benne vannak?

[ Szerkesztve ]

=Privát üzenetre illik válaszolni!= \...Az élet értelme nem a létezés, hanem a létezés által megtett út...\

(#6002) King Unique válasza Moonwolf (#6001) üzenetére


King Unique
titán

Az eltérő logikai-fizikai szektorméret miatt lehet, amiről már többször volt szó itt (példa) és a Captiva külső háznál is volt már téma. Ahol esetedben a Captiva USB-n a leírtak alapján 4Kn (4Ke), míg a Kolink USB-n és a PC SATA-n 512e szektorméret szerint kezeli a HDD-t, azért az eltérés.

(#6003) Moonwolf válasza King Unique (#6002) üzenetére


Moonwolf
senior tag

Így már érthető! Köszi a választ!

Egyébként az Axagon műanyag rögzítője a merevlemez mindhárom csavarhelyére belemegy, míg a Kolinknek csak a két egymáshoz közeli furatba megy bele, tulajdonképpen harmad akkora a Kolink műanyag rögzítője.
A merevlemez vége aminek semmi kapcsolata nincs magával a külső házzal jobban rezeghet.
A kérdés pedig az hogy mivel nem teljes szélében tartja meg a merevlemezt, a másikhoz képest ez mennyire befolyásolhatja a merevlemez élettartamát?

=Privát üzenetre illik válaszolni!= \...Az élet értelme nem a létezés, hanem a létezés által megtett út...\

(#6004) Bikkrom


Bikkrom
senior tag

Sziasztok!

Kamera rendszerekhez szoktam 3,5-es satás HDD-ket venni és kellene egy külső tok amivel a laptopomra köthetem és tesztelhetem őket. Másfelől egy 8 terás vinyón elkezdem gyűjteni a filmeket projektorozáshoz.

10 ezer alatt keresek (csak akkor mennék felé ha valami miatt nagyon megéri).
Az összefoglaló alapján az AXAGON Aline Box 3.5 USB 3.0 és az nBase N-Drive EH35ND3 felé nézegetek. Mindegy melyiket veszem vagy van ezeknél jobb ennyiért?

Köszönöm szépen a segítséget! :R

Sic vis pacem, para bellum! - Ha békét akarsz, készülj a háborúra!

(#6005) King Unique válasza Bikkrom (#6004) üzenetére


King Unique
titán

Ez értelemszerűen attól is függ, hogy pontosan milyen jellemzőknek - lásd pl. a téma összefoglaló információs táblázatában - megfelelő külső ház kell és mekkora tárolókapacitású merevlemez lenne belerakva. Ha olcsó, akkor az említett két külső ház általánosan megfelelhet a célra az itteni tapasztalatok alapján, + a nemrég kitárgyalt Kolink és akár az alábbi blogbejegyzésben lévő LC-Power is. Ha olyan ami biztosan kezel kimondottan nagy tárolókapacitású HDD-ket, akkor meg lásd egy másik esetnél leírt, linkelt modelleket.

"Kamera rendszerekhez szoktam 3,5-es satás HDD-ket venni és kellene egy külső tok amivel a laptopomra köthetem és tesztelhetem őket."

Itt azt is fixen el kellene dönteni, hogy biztosan egy standard külső ház (példa) kell-e, vagy a teszteléshez és egyben a HDD-k gyakori cserélgetéséhez nem-e lenne praktikusabb inkább egy (kétlemezes) HDD dokkoló (példa), sőt akár egy IDE / SATA - USB adapter (példa).

[ Szerkesztve ]

(#6006) Pokzoli válasza Bikkrom (#6004) üzenetére


Pokzoli
tag

Az AXAGON-t nekem a tv. nem látja.

(#6008) f4cg80


f4cg80
tag

Sziasztok!
18TB-s Toshiba HDD-hez szeretnék külső házat,az egyetlen elvárásom hogy legyen benne valamilyen szintű rezgés/hangcsillapítás.
Előre is köszi a tippeket!

(#6009) King Unique válasza f4cg80 (#6008) üzenetére


King Unique
titán

Lásd egy másik esetnél leírt, linkelt modelleket, ha olyan külső ház kell, ami biztosan kezel 18 TB-os HDD-t. A "rezgés/hangcsillapítás" kérdésre külső ház specifikusan lásd pl. az ebben a válaszban leírtakat, ahol a működési zaj másrészt nyilván magától a külső házba tett HDD-től is függhet, utóbbi mennyire halk vagy éppen hangos működés közben.

[ Szerkesztve ]

(#6010) Geri12345


Geri12345
tag

Sziasztok!

A táblázatban az N BASE N Drive EH35ND3-nál azt írják, hogy az alvás mód és a leválasztás utáni leállítás beállítható a firmware-ben. Ehhez van útmutató?
Az összefoglalóban láttam, hogy van leírás a firmware frissítéshez és ott van valami ilyesmi, de nem világos, hogy akkor ez csak firmware frissítéssel együtt állítható-e be.

(#6011) King Unique válasza Geri12345 (#6010) üzenetére


King Unique
titán

Igen, a firmware frissítésével engedélyezhető és tiltható egyaránt, amihez van a téma összefoglalóban útmutató ASMedia - ha az egyes korábbi információk és a fizikai szemrevételezés alapján még mindig ASM1053 chip van abban a külső házban PID: 55AA azonosítóval - specifikusan is.
Ahol az is le van írva, hogy kizárólag csak opcionálisan és csak saját felelősségre alkalmazandó a firmware frissítése!
Egyébként az, hogy az nBASE n-Drive EH35ND3 külső ház nem támogatja a készenléti (alvó) módot + az OS-ben a szoftveres leválasztás utáni leállítást, egy korábbi információ, ami azóta már lehet változott, az újabb gyártású példányokban már lehet nem is AMS1053 chip van, stb.

A leírtakból az nem tejesen egyértelmű, hogy csak tervben van az nBASE n-Drive EH35ND3 külső ház vásárlása, vagy már meg lett vásárolva. Ha az előbbi és feltétel a készenléti (alvó) mód + az operációs rendszerben a szoftveres leválasztás utáni leállítás támogatása, akkor értelemszerűen eleve olyan külső házat célszerű venni, ami gyárilag támogatja azon funkciókat - lásd az információs táblázatban - és szükség esetén nem utólag kell piszkálni a firmware-t.

[ Szerkesztve ]

(#6012) Geri12345 válasza King Unique (#6011) üzenetére


Geri12345
tag

Sajnos megrendeltem amikor írtam, de más dolgok miatt nem/sem kellett volna.

A gyártó és az eladó oldalán sem írták, hogy mekkora a max kapacitás, amit bele lehet tenni, pedig a dobozon egyértelműen le van írva, hogy max 2 TB. Úgy látom, hogy az itteni a táblázatban az EH35ND3-nál N/A van, akkor ez alapján ki lehetne tölteni.

További hátrány még, hogy a kábelek elég rövidek. Az USB-USB kábel kb 30 cm hosszú, a tápkábel pedig kb 86 cm.

Adtak hozzá 4 kicsi és 4 még kisebb csavart, amivel a merevlemezt és a ház két végét lehet rögzíteni, ehhez egy kicsi csavarhúzót is mellékeltek. A merevlemezt rögzítő csavarokat el lehet fedni két becsúsztatható műanyag csíkkal.

Valószínűleg ezt a példányt már visszavitte valaki, mert a csavarok csak úgy a dobozban voltak, a kis nejlon tasak üres volt, ami a csavarok tárolására szolgál, valamint a doboz belsejében is van gyűrődés, ami arra utal, hogy valaki már visszazárta előttem.

Megpróbálom visszakérni az árát, vagy kicseréltetni egy jobb modellre.

(#6015) King Unique válasza Geri12345 (#6012) üzenetére


King Unique
titán

Az a 2 TB egy korábban megadott és azóta "beragadt" érték lehet, lehet korábban csak akkora tárolókapacitású HDD-vel tesztelte a gyártó ezt a külső házat és azért adta meg a 2 TB-ot limitként. Hasonlóan mint ugyanezen gyártó egyik 2,5"-os külső házánál, ott 500 GB van a dobozra írva, aztán mégis simán kezelte a tesztelésnél a 2 TB-os és utólag kipróbálva a 4-5 TB-os HDD-ket is. Na meg az előző válaszban linkelt hozzászólás alapján egy másik fórumtagnál eleve 3 TB-os HDD volt akkor a 3,5"-os nBase EH35ND3 külső házban, vagyis az is szemlélteti, hogy nyilván nem 2 TB a limit. :N Az információs táblázatban erre vonatkozóan az "N/A" meg ugye pont az előbbi miatt is van, ahol nem adja meg a gyártó a termék weboldalán naprakész (mostanában tesztelt) információként a tényleges limitet, sőt lehet éppen ennél a külső háznál sincs ilyen limit a mai HDD-k tárolókapacitásához viszonyítva, erről is volt már szó itt.

Nem minden külső házhoz mellékelnek gyárilag hosszú USB-kábelt ami bizonyos esetekben valóban hátrányos lehet, de a rövid kábel önmagában még nem hiba, meg ha azzal megfelelően működik az eszköz, + szükség esetén lehet igény szerinti akár hosszabb kábelt is vásárolni külön, stb.

Apropó működés, az nem derült ki a leírtakból hogy ténylegesen ki lett-e próbálva a külső ház, kezelte-e az X TB-os HDD-t, maradt-e ASMedia ASM1053 chipes vagy már másmilyennel szerelik, készenléti (alvó) mód működése változott-e, stb. De ha azóta másik lett helyette vásárolva, akkor már mindegy.

A jobb webáruházakban külön fel szokták tüntetni, ha az adott termék már felbontott mert másik vásárlónak 1x már eladták aki később visszaküldte, ahol ilyenkor akár X%-os árkedvezményt is szoktak adni az ilyen termékre, stb. Ha esetedben ez nem történt meg, nem volt sehol feltüntetve, akkor elvileg pláne lehetne reklamálni, + ugye belföldi online vásárlásnál 14 napig amúgy is indoklás nélkül el lehet állni utólag a vételtől.

Köszönjük a beszámolót!

[ Szerkesztve ]

(#6016) Geri12345 válasza King Unique (#6015) üzenetére


Geri12345
tag

A kipróbálásról nem írtam az előző hozzászólásban, de leírhatom azt is.
Egy Seagate 4TB SATA3 64MB Ironwolf (ST4000VN008) merevlemezzel próbáltam használni, sikertelenül. Az hallatszódott, hogy megy a merevlemez, és a Windows kiadott hangot a csatlakoztatásnál, de nem jelent meg a merevlemez a Lemezkezelésnél sem.
Hogyha küldesz egy útmutatót, hogy hogyan lehet kideríteni a chipet, akkor megnézhetem még mielőtt visszaviszem.

(#6017) King Unique válasza Geri12345 (#6016) üzenetére


King Unique
titán

Windowsoknál a lemezkezelő csak a detektálás egyik része, elsődlegesen az a lényeg, hogy az eszközkezelőben megjelenik-e a külső meghajtó, az utóbbinál nincs-e esetleg hibakód, stb. Na meg ha tényleg 2 TB lenne a limit ennél a külső háznál, akkor másnál nem kezelte volna a 3 TB-os HDD-t, valamint ha már a 3 TB-osat kezeli, akkor ennyi erővel elvileg egy 4 TB-osat vagy akár nagyobb tárolókapacitásút is kellene.
+ Ha van rá lehetőség, akkor tesztelésképpen javasolt másik USB-porton - asztali PC-nél elsődlegesen a hátlapon lévő porton - és másik USB-kábellel, valamint másik PC-n és másik OS alatt is kipróbálni az eszközt. Ahol ha nincsen másik asztali PC vagy laptop, akkor a másik OS lehet pl. egy pendrive-ról bootolt HBCD PE vagy Linux Live rendszer is, amik telepítés nélkül kipróbálhatók.

Jó esetben már a VID és PID azonosítók alapján is lehet következtetni a chip pontos típusára, lásd a linkelt példát, ahol a HDS programot használták, de Windowsok esetén pl. az eszközkezelőben is megtekinthető. Viszont a legbiztosabb módszer a fizikai szemrevételezés, ha van rá lehetőség, akkor elsődlegesen az utóbbi javasolt.

[ Szerkesztve ]

(#6018) Geri12345 válasza King Unique (#6017) üzenetére


Geri12345
tag

Elhiszem, hogy van, akinél működik 2 TB-nál nagyobb, de nálam nem működött. Viszont most próbáltam WD20EZEX 2 TB-tal, azzal jól működik, felismerte a Windows. Szerintem ezt úgy lehetne értelmezni, hogy 2 TB-ig garantáltan kompatibilis.

HDS ezt írta: VID: 152D, PID: 0578

Igen, van olyan előlapi csatlakozó, ami rosszabb, de nekem ez már működött egy Sharkoon Swift Case Pro 3.0-ás rackkel, ezért nem hiszem, hogy ezzel lenne a gond. Ha meg mégis hátra kell kötni, akkor a rövid kábele miatt nagyon nem ideális a helyzet. Most egy LC Power LC-35U3 Siriusban gondolkozom.

(#6020) King Unique válasza Geri12345 (#6018) üzenetére


King Unique
titán

Oké, de a nem működött nem derült ki, hogy a 4 TB-osnál pontosan mit jelent. Mármint mi volt Windows esetén az eszközkezelőben, ott nem-e volt hibakód, másik USB-kábel és asztali PC-nél hátlapi USB-port esetén valamint másik hardver- és szoftverkörnyezetben történő kipróbálásnál mi volt, stb. Ahol az eszközkezelő azért is lényeges, mert ott alapesetben akár üresen, HDD nélkül is meg kell jelennie magának a külső háznak. + Ha az adott külső ház nem kezeli megfelelően a 2 TB-nál nagyobb tárolókapacitású HDD-ket, az nem feltétlen úgy működik, hogy akkor egyáltalán nem ismeri fel a Windows semmilyen szinten az eszközt, hanem pl. felismeri csak éppen a HDD tárolókapacitása nem fog stimmelni a lemezkezelőben, a HDS program is figyelmeztető üzenetet jelenít meg erről, stb., lásd ezen és ezen példákat.
A HDD-k tárolókapacitásának kezelésére vonatkozó 2 TB-os limit inkább a régebbi, USB 2.0-s külső házaknál - mint az előbb linkelt példában lévőnél is - szokott lenni, ellenben az újabb típusú vezérlővel és firmware-rel szerelt USB 3.X modelleknél általában adott a 2 TB-nál nagyobb tárolókapacitású HDD-k megfelelő támogatása és kezelése. Amelyik USB 3.X külső háznál esetleg mégsem, akkor az manapság, az egyre növekvő tárolókapacitású HDD-k korában - ahol már régen nem téma ilyen téren a 2 TB-os, mivel kapható jelenleg akár 20 TB-os is - elég nagy hiányosság és eleve problémás lehet.

Az előző válaszban linkelt kompatibilitási lista alapján a VID: 152D, PID: 0578 azonosító JMicron vezérlőre utal, USB 3.0 alapon lehet akár pl. a JMS578 is. Vagyis akkor változás történt a korábbi VID: 174C, PID: 55AA azonosító és ASMedia ASM1053 chip állapothoz képest.

LC-Power LC-35U3 Sirius rack

Ha olcsó USB 3.0-s külső ház kell, akkor az LC-35U3-Sirius megfelelhet a célra, bár annál is akad pár kevésbé előnyös jellemző, lásd a linkelt blogbejegyzésben leírtakat. + Ez a külső ház a blogbejegyzés alapján 3 TB-os HDD-t simán kezelt és elvileg akár nagyobb tárolókapacitásút is kellene, az adatlapján egész pontosan 4 TB-ig írják a támogatást, de ugye az előzőek értelmében az lehet csak névleges és nem feltétlen tényleges limit.
Ha olyan külső ház kell, ami biztosan kezel nemhogy 4 TB-os, hanem akár 14 TB-os vagy még nagyobb tárolókapacitású HDD-t is, akkor meg lásd egy másik esetnél említett modelleket.

[ Szerkesztve ]

(#6021) tomp


tomp
félisten

Vettem egy Axagon ADSA-ST dokkolót amiben bele is raktam 2db HDD-t. Bekapcsolás után közölte a rendszer, hogy mind2 RAW lett! :W
A korábbi rackben/adapteren semmi gond nem volt velük. Visszarakva azokra semmi változás. Na ilyenkor mit lehet tenni?
Vissza lehet őket hozni?

(#6022) koncsik


koncsik
MODERÁTOR

Sziasztok, van 2 db. WD40PURZ 4TB WD Purple SATA HDDM, ezek eddig egy médialejátszóban voltak. Ez eladásra került, most egy oppo (203)-hoz csatlakoztatnám őket USB 3.0-n keresztül. Nem akarok több belső HDD-t venni.
Az a kérdésem, hogy mi javasolt:
1/ 2 db. külső házat venni és azokba szerelve cserélgetni - ha ez a bölcsebb döntés, mi a javaslat, milyen külső házat vegyek?
2/ 1 db. dokkolót venni, ami azért lehetőséget ad további belső HDD-k használatára, ha mégis kedvem támadna... talán praktikusabb is? :B - mi a javasolt dokkoló?
Előre is köszönöm a segítséget, üdv. :R

Eladó játékaim (LEGO, Switch, PS4): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/koncsik/index.html

(#6023) King Unique válasza tomp (#6021) üzenetére


King Unique
titán

Aminek ugye lehet több oka is, lásd nem olyan régen egy másik topikban leírtakat, ahol a RAW kötet és annak javítása amúgy is Windows specifikus téma, illetve adatmentéses ha az utóbbi a cél.
Igen, lásd az előbb linkelt topikban az alábbi kérdésre adott válaszban leírtakat.

(#6024) King Unique válasza koncsik (#6022) üzenetére


King Unique
titán

Értelemszerűen fixen el kellene dönteni, hogy a HDD-k két külön vagy egyazon tárolóeszközön belüli használata-e a cél, tartósan egy külső házba szerelve vagy a gyakori meghajtócsere igénye miatt inkább egy dokkolóba téve, stb., majd annak megfelelően választani egylemezes külső ház (példák) / kétlemezes külső ház (példák) / kétlemezes HDD dokkoló (példák) / egyéb megoldások közül.

[ Szerkesztve ]

(#6025) koncsik válasza King Unique (#6024) üzenetére


koncsik
MODERÁTOR

Köszönöm. Félek, hogy a médialejátszó egy USB-n keresztül nem látja a kétlemezes dokkolóban/házban mindkét hdd-t, utánanézek az adott példákkal. Mégegyszer köszi.

Eladó játékaim (LEGO, Switch, PS4): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/koncsik/index.html

(#6026) tomp válasza King Unique (#6023) üzenetére


tomp
félisten

Nem tudom mi okozta mivel a HDD-k korábbi helyein(rack és adapter) rendesen leválasztottam ahogyan kell. USB Safely Remove programot használom a leválasztásokra.
Ahogyan átraktam őket az Axagonba, jött a baj.
MiniTool program szerencsére lát minden adatot így most átmásolok mindent aztán az Axagonban formázom a 2 HDD-t és remélem nem lesz több ilyen...
Ha viszont 14napon belül újra csinálja akkor megy vissza a dokkoló... :(((

(#6027) King Unique válasza tomp (#6026) üzenetére


King Unique
titán

Lehet a RAW-nak több oka is, a Windowsban a megfelelő szoftveres leválasztás hiánya csak egy a több közül, a másik USB-s tárolóeszköz és a dokkoló közötti eltérő logikai-fizikai szektorméret, valamint USB-n csatlakozási / érintkezési probléma, stb. miatt is lehet ilyen gond. Ha a dokkoló hibája miatt lenne - ilyen problémát itt eddig mások nem nagyon említettek - , akkor viszont elvileg rendre produkálnia kellene az előbbiektől függetlenül is, ezért is lehet lényeges adatmentés után ennek tesztelése.

Nem szimplán csak újraformázni célszerű ilyenkor a HDD-ket az úgymond tiszta lappal történő kezdéshez, hanem a dokkolóba téve törlés (bővebben) után először újrainicializálni - 2 TB feletti (és akár alatti) tárolókapacitásnál értelemszerűen GPT szerint - , majd újraparticionálni és újraformázni (bővebben).

[ Szerkesztve ]

(#6028) tomp válasza King Unique (#6027) üzenetére


tomp
félisten

Újrainicializálás meg sem fordult a fejemben. Az egyik HDD 500GB-os a másik 2TB-os. Eddig ezek amúgy MBR voltak.
Alaposan le fogom tesztelni! RAW-ba fordulást amúgy egy aktív hubra(tp-link uh700) kötve produkálta. Megnézem majd hub nélkül is. Ki tudja nem e a hub vezérlője akadt össze a dokkolóban lévő vezérlővel és emiatt lett RAW...

(#6029) King Unique válasza tomp (#6028) üzenetére


King Unique
titán

Az USB-hub megint plusz hibalehetőség lehet, lehetőleg közvetlenül a PC USB-portjához csatlakoztatva kellene tesztelni és használni a dokkolót, sőt asztali PC-knél elsődlegesen a hátlapon lévő portokhoz, mivel az előlapi portoknál előfordulhatnak ilyen-olyan anomáliák.

(#6030) tomp válasza King Unique (#6029) üzenetére


tomp
félisten

Laptopról van szó. Már van egy dokkoló a gépre kötve egy Evolveo Dion 2. Az a hubon keresztül megy. Mellé dugtam be az Axagont is.
De akkor az Axagont közvetlenül a laptopra csatlakoztatom. Legyen fizikailag is elválasztva a másiktól.

(#6031) tomp


tomp
félisten

A 2TB-os merevlemez kész. Igaz lementettem mindent róla de a MiniTool hibajavítása szépen listázta az összes fájlrendszer hibát és szépen javította pár mp alatt. Visszajött minden.
Amúgy ez az Axagon dokkoló eléggé érdekes. Ha üzemel akkor a MyAsus program nem tud elindulni. Bejön az üdvözlő animációja majd mikor bejönne maga a program felülete, rögtön bezáródik. Ha még a dokkoló bekapcsolása előtt indítom el a programot akkor nem záródik be de ha én magam zárom be akkor már nem indul el.

(#6032) Moonwolf


Moonwolf
senior tag

Sziasztok!

Igaz picit off topik, de hogyha van egy ilyen külső tápos 3,5"-os rack, akkor azt össze lehet hozni egy belső dvd íróval?

=Privát üzenetre illik válaszolni!= \...Az élet értelme nem a létezés, hanem a létezés által megtett út...\

(#6033) King Unique válasza Moonwolf (#6032) üzenetére


King Unique
titán

Vannak ilyen célra 5,25"-os ODD külső házak, lásd egy másik esetnél leírtakat.

(#6034) tomp


tomp
félisten

Visszavittem a dokkolót. Hiába formáztam a HDD-t benne a következő csatlakozásnál újra RAW köszöntött.
Az eladón látszott, hogy nem most hallja ezt először. Rögtön adta is a pénzt.
Jó lenne találni egy másik dokkolót. Most így a 2 HDD 2 külön eszközön van. Az 500-as 3,5-es egy ős régi Sharkoon rackben, a 2TB-os 2,5-es pedig egy Sabrent sata-usb adapteren.

(#6035) King Unique válasza tomp (#6034) üzenetére


King Unique
titán

De hisz le lett írva előzőleg (+ a másik topikból linkelt esetnél is), hogy nem szimplán formázni kellene a HDD-ket, hanem teljesen törölni, majd újrainicializálni + újraparticionálni + újraformázni a dokkolóba téve, lehetőleg közvetlenül a PC illetve laptop USB-portjához és ne USB-elosztóhoz (hub) csatlakoztatva, Windows esetén használni a fizikai eltávolítás (USB-kábel kihúzása, dokkoló kikapcsolása) előtt a hardver biztonságos eltávolítása opciót, stb.

Ha esetleg olyan példányt adtak el újra amit más már visszavitt, akkor persze hogy nem most hallják először. Ha a dokkoló hibája, akkor az valószínűleg gyári hibás példány - aminél adott a garanciális csere lehetősége is - lehetett és nem feltétlen általánosan jellemző hiba, mert az utóbbi esetben akkor mindenki tapasztalta volna aki olyan dokkolót vett és használt, ellenben ilyet eddig pl. ebben a topikban sem említettek kollektíven az érintett tulajok.

Ha másik kétlemezes HDD / SSD dokkoló kell, akkor lásd egy másik esetnél leírt, linkelt modelleket, + a téma összefoglalóban lévő egyéb példákat.

[ Szerkesztve ]

(#6036) tomp válasza King Unique (#6035) üzenetére


tomp
félisten

Természetesen ezeket hajtottam végre igen. MBR helyett már GPT-re csináltam. Amig nem csatlakoztattam újra addig nem volt gond. De ahogyan visszakapcsoltam és felpörögtek a HDD-k újra RAW.
Próbáltam a laptop saját 3.1 Gen2-es USB-A portján és a Thunderbolt 4 képes USB-C-n is a Sabrent gyári USB-A-C adapterén keresztül amit a sata-usb adapterhez járt.
Mindig leválasztom Windowsban a meghajtót mert már megjártam anno. Hiába nem volt semmilyen művelet a meghajtón de miután lehúztam és visszadugtam szólt a Windows rögtön, hogy gond van. Azóta egy szimpla Windows restart miatt is leválasztom.
A csomagon amúgy nem lehetett látni korábbi használatot. Még a doboz fedele sem volt betörve a hajlatnál.

(#6037) fehér_ember


fehér_ember
addikt

Sziasztok!
Vettem egy ilyen (Ewent EW7014) dokkolót + hozzá usb hosszabbító kábelt is.
Mivel először van ilyen cuccom lenne róla kérdésem. :B
Az normális hogy a dokkolóban lévő merevlemez még a pc lekapcsolása után is pörög valamilyen sebességgel, tehát nem áll le teljesen? Ezek a külsó tápos dokolók ilyenek?
Szóval ha leállítottam a gépet akkor utána még a dokkolón lévő billenókapcsolóval a dokkolót is áramtalanítom és a kapcsoló átbillentésekor hallom hogy akkor fékeződik le/ áll meg a merevlemez. Ez akkor így normális? Ezek így működnek? Ez a leállítás rendben van/szabályos? Nem árt ez így a merevlemeznek?
Bocsánat az aggodalmaskodásomért, de régen pc-ben amikor mobilrack-em volt, ott ha leálíltottam a pc-t akkor minden leállt rendesen. Ezért nekem ez most fura/ijesztő, hogy én kapom le a tápot a vinyóról és akkor áll le/fékeződnek le a tányérok és most nem tudom hogy ez így normális-e/szabályos-e a merevlemez leállításának szempontjából.

[ Szerkesztve ]

(#6038) King Unique válasza fehér_ember (#6037) üzenetére


King Unique
titán

Az USB-s tárolóeszköz kikapcsolása, abban a HDD automatikus leállítása attól is függhet, hogy maga a tárolóeszköz (dokkoló) firmware szinten támogatja-e ezen funkciókat, illetve pl. a Windowsban a hardver biztonságos eltávolítása funkció javasolt alkalmazása és az adatkapcsolat fizikai megszakítása (USB-kábel kihúzása) után.
Plusz akár az adott hardverkörnyezettől is függhet az előbbi, mármint hogy a PC kikapcsolása után az USB-portok is kikapcsolnak-e, vagy továbbra is aktívak maradnak pl. töltési céllal, lásd a BIOS / UEFI erre vonatkozó ezen és ezen beállításait.
Egyébként nem véletlenül szokott lenni az ilyen külső tápadapteres külső házakon és dokkolókon fizikai tápkapcsoló (billenőkapcsoló), azzal lehet alapesetben áramtalanítani, teljesen kikapcsolni magát a tárolóeszközt (dokkolót) és egyben a benne lévő merevlemezt.

A szabályosságra vonatkozóan elsődlegesen az a lényeg, hogy a fizikai eltávolítás előtt az operációs rendszerből is megfelelően legyen eltávolítva szoftveresen az USB-s tárolóeszköz az ilyen-olyan problémák elkerülése érdekében (bővebben), lásd pl. Windowsok esetén a már említett hardver biztonságos eltávolításának használatát. + Értelemszerűen akkor, ha már nem villog az állapotjelző LED, vagyis nincsen aktív lemezművelet a HDD-knél, amit pl. ezen leírás jól szemléltet.
A HDD esetében az az optimális, ha szépen, egyenletesen leáll és kikapcsol az előbbi leállítási parancs hatására, ellenben ha még működő állapotban a billenőkapcsolóval a tápellátás hirtelen megszakítása miatt áll le, akkor az utóbbi kevésbé, bár egy mai merevlemeznek az utóbbit is ki kell bírnia.

[ Szerkesztve ]

(#6039) A Mágus


A Mágus
csendes tag

Üdv!

Van egy Axagon ADSA-ST-m, nincs vele különösebb gond, csupán az, hogy Linux alatt (Manjaro) SMART adatokat nem lehet kinyerni, valamint nem lehet módosítani meghajtóbeállításokat (írási gyorsítótár, APM, készenlét), valamint a TRIM funkciót nem támogatja.

Éppen ezért vettem egy ADSA-SN-t, hiszen papíron a TRIM funkciót támogatja. Nos, Manjaro alatt ugyanaz a helyzet, mint az ST esetében, így sajnos ezt sem tudom használni. Lehet, hogy Win10 alatt jó, de nekem ez sajnos nem elég - Manjaroval is használnom kellene.

Másnál is ugyanez a helyzet? Amennyiben igen, tudtok ajánlani egy olyan típust, amely képes arra, amit fent részleteztem? (Csak példának okáért: az Axagon EE25-XA6 típus tökéletesen támogatja a fentebb vázolt kívánalmakat, tehát nem az oprendszer/kernel/firmware a problémás, de az - értelemszerűen - nem külső tápról megy, és a méret sem megfelelő, hiszen nem csak SSD-vel szeretném használni)

[ Szerkesztve ]

(#6040) A Mágus válasza A Mágus (#6039) üzenetére


A Mágus
csendes tag

Hmm, egy kis update, mert valamit nagyon elnézhettem: hdparm, smartctl látja őket, write cache elvileg okés, self-testek mennek. Még a TRIM funkció tesztelése maradt hátra SN kapcsán.

(#6041) King Unique válasza A Mágus (#6039) üzenetére


King Unique
titán

Ha Windows 10 alatt eleve megfelelően működik mindkét dokkoló, ki lehet olvasni az állapotinformációkat illetve a SMART-ot, valamint az ADSA-SN modellnél az UNMAP (TRIM) is működik, ellenben az említett Linux rendszernél nem, akkor nyilván Linux illetve Manjaro specifikus a probléma, nem pedig dokkoló specifikus. Vagyis ez esetben nem feltétlen megoldás egy másik dokkoló használata, mert lehet annál is ugyanúgy jelentkezne.
Linuxok esetén pl. terminálban a smartctl parancs általános formában nem minden esetben kezeli megfelelően az USB-s meghajtókat, nem minden esetben tudja kiolvasni az állapotinformációkat, egyes típusoknál szükség lehet a -d és akár egyéb kapcsolók használatára is (bővebben).
USB-s külső meghajtóknál az UNMAP (TRIM) működésénél szintén az előbbihez hasonló lehet a helyzet az egyes Linux disztribúcióknál, szükség lehet az fstrim használatához némi tákolásra, lásd más példáját (pont EE25-XA6 külső háznál), ami a Manjaro Linux topikban is le lett írva.

[ Szerkesztve ]

(#6042) A Mágus válasza King Unique (#6041) üzenetére


A Mágus
csendes tag

Köszi a választ, igen, most már minden működik. Ahogy linkelted, eszembe is jutott, hogy XA6 esetén is ez volt a megoldás. (Annyi a szépséghibája ennek a módszernek, legalábbis a tapasztalataim szerint, hogy az ADSA-SN-nek már a bootoláskor bekapcsolva/csatlakoztatva kell lennie a géphez, ha később kapcsolod be/csatlakoztatod, akkor nem működik a TRIM/UNMAP)

(#6043) poirot


poirot
senior tag

Sziasztok! Egy laikusnak tünő kérdést szeretnék feltenni.
Van 2 mobil rack-em 5-5 winchesterrel, szeretném bővíteni, úgy, hogy 2 régi 500 GB-os kivennék belőle és helyette jóval nagyobbakat raknák bele, illetve átrendezni a bentlévő winchestereket egy bizonyos szempont alapján.
A kérdésem a következő; a windows 10 "megtartja" az eddig bennelévő winchesterekhez hozzárendelt meghajtó betűjeleket, vagy nekem kell utólag átrendeznem.
Csak hogy tudjam, mire készüljek.
Köszönöm a válaszokat.

(#6044) King Unique válasza poirot (#6043) üzenetére


King Unique
titán

Az, hogy a Windows 10 hogyan kezeli, milyen sorrendben osztja ki - alapesetben betűrendbe sorolás szerint, meg attól függően melyik meghajtóbetűjel foglalt és melyik szabad - külső meghajtóknál a meghajtóbetűjeleket, értelemszerűen Windows 10 specifikus és nem külső ház specifikus, ezért inkább az előbbi téma topikjába való kérdés.
Egyébként Windows 10-nél is van lehetőség a meghajtóbetűjelek módosítására, vagyis ha a meghajtócserék miatt esetleg nem maradna meg az eredeti kiosztás - amit alapesetben megjegyez a rendszer - , az sem feltétlen gond, mivel utólag tetszőlegesen módosíthatók a meghajtóbetűjelek.

How to Change and Assign Drive Letter in Windows 10

[ Szerkesztve ]

(#6045) poirot válasza King Unique (#6044) üzenetére


poirot
senior tag

Természetesen tudom, hogy kell módosítani a meghajtó betűjeleket, csak gondoltam van valakinek mobilrackkal kapcsolatban evvel tapasztalata.
Köszönöm.

(#6046) Zsiráfnyál


Zsiráfnyál
aktív tag

Üdv,

Külső, USB-SATA adaptert keresek, de nem sikerül konkrét típust választanom. Látok itt kereteset, keret nélkülit, egy kábeleset, két kábeleset, saját táposat, saját táp nélkülit, stb... Melyiket érdemes választani ?

Felhasználási igény :
- Csak alkalmilag használnám, nem állandóan (évi 1-2 alkalom).
- Egy 3,5" HDD-t (Western Digital 2TB 64MB WD20PURZ), és egy 2,5" SSD-t (Samsung 840 EVO 250GB) szeretnék vele USB-ről használni (egyszerre csak az egyiket).

Köszi előre is ! :R

(#6047) King Unique válasza Zsiráfnyál (#6046) üzenetére


King Unique
titán

Értelemszerűen fixen el kellene dönteni, hogy most standard külső ház (példa), (kétlemezes) dokkoló (példa), vagy IDE / SATA - USB adapter (példa) kell-e, ahol 3,5"-os HDD és 2,5"-os SSD használatához nyilván az utóbbi kettő a praktikus.
Ahogyan azt is, hogy évi 1-2, azaz meglehetősen ritka használatnál érdemes-e egyáltalán pl. adaptert / dokkolót venni, vagy ha megoldható, akkor nem-e célszerűbb inkább kölcsönkérni arra az időre egy ismerőstől.

(#6048) Zsiráfnyál válasza King Unique (#6047) üzenetére


Zsiráfnyál
aktív tag

Sima adaptert keresek, a lehető legegyszerűbbet.

A kb 5.000 Ft-os kategória (pl: [ez]) használható, vagy van valami buktatójuk ? Van ezek között kifejezetten ajánlott / kerülendő típus, vagy kb tök egyforma mindegyik ?

Látok itt [egészen filléres] fajtát is, meddig szabad ezekkel lemenni, mire kell figyelni ?

Soknál látok [dupla USB kábeles] megoldást, van amelyiknek [saját tápegysége] van, de a fentinek meg pl [egyik se], az ha jól látom egy USB kábellel megoldja tápot és adatot is (?). Ezek között pl van ajánlott / kerülendő megoldási elv, vagy működik mindegyik ?

(#6049) King Unique válasza Zsiráfnyál (#6048) üzenetére


King Unique
titán

A csak USB-s tápellátású SATA - USB adapterek értelemszerűen 2,5"-os SATA HDD és SSD meghajtókhoz valók, ellenben ha 3,5"-os SATA HDD is csatlakoztatva lesz az adapterhez, akkor értelemszerűen olyan kell, amihez mellékelnek külső tápegységet (ilyen), az előbb is ezért direkt olyan lett linkelve példaként.
Lásd a topik téma összefoglalójában lévő beszámolókat, teszteket a különféle IDE / SATA - USB adapterekről.

[ Szerkesztve ]

(#6050) Bargab


Bargab
tag

Sziasztok!

Van egy 4TB-os WB purple merevlemezem Win10-es asztali gépbe szerelve, kivenném külső házba, anélkül hogy formáznám. (Főleg fotók, JPG és CR2RAW, és videók)

Külső adaperesre gondoltam, de kicsit elvesztem a gyártók között. Nem szeretném hogy az eltérő szektorméret miatt ne működjön a cucc.

Van olyan külső HDD ház ami ajánlott, bevált?

Előre is köszönöm a segítséget, ajánlásokat. :R

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.