Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5351) King Unique válasza aix (#5346) üzenetére


King Unique
titán

Tehát az "A" és "C" 4Kn szektorméretet használ USB-n, ellenben ha a "B", "D" és "E" tárolóeszköz csak 512n és 512e típusút támogat, akkor az utóbbiakban nyilván nem lesz közvetlenül hozzáférhető az előbbiekben inicializált és particionált 2 TB+ HDD. Illetve itt az is lényeges, hogy az említett probléma általában > 2 TB | GPT felállásnál jellemző, ellenben ≤ 2 TB | MBR lemezek esetében nem (példa). Az a régi Samsung HDD pedig ugye csak 1,5 TB-os és vélhetően MBR séma szerint lett particionálva, meg az még nem 512e Advanced Format, hanem 512n típusú lehet. Vagyis a most leírtak értelmében vélhetően ezért nem kezeli megfelelően pl. a "B" külső ház az "A" és "C" tárolóegységben particionált 3 TB-os és 4 TB-os HDD-ket, ellenben a 1,5 TB-osat igen.

A kézenfekvő megoldás továbbra is az lenne, ami az előző válaszban már említve volt. Vagyis USB-n egységes szektormérettel (pl. 512 bájt logikai) rendelkező külső házakat/dokkolókat használni, szükség esetén beállítani a megfelelőt a firmware-ben. Vagy másik megoldásként nem variálni összevissza a HDD-ket az adott külső házakban/dokkolókban, hanem mindegyiket azzal használni, amelyiknél nem jelentkezik az említett probléma. Vagyis ha pl. az egyik külső ház/dokkoló 4Kn-es, akkor az abban inicializált és particionált 2 TB+ HDD-t nyilván nem rakjuk át egy másik olyanba, ami 512e alapon kezeli, mivel akkor az utóbbiban nem lesz közvetlenül hozzáférhető és használható a HDD, max. csak törlés és újraparticionálás után.

Ha a médialejátszó kezeli USB-n a 2 TB+ HDD-ket, valamint a GPT partíciós sémát és/vagy az MBR 4Kn megoldást, akkor nyilván kellene a 3 TB-osat és a 4 TB-osat egyaránt. Ha egyazon külső házban/dokkolóban, vagy ugyanolyan szektorméretet használó modellben lettek inicializálva és particionálva a HDD-k, akkor meg szintén. Ha nem, ellenben PC-n gond nélkül működnek, akkor az már egyértelműen a médialejátszó hibája, korlátja lehet. De ez az ilyen készülékeknél mondjuk annyira nem meglepő, már az jónak számít, ha kezelik egyáltalán a 2 TB+ és a GPT partíciós séma szerinti lemezeket.

[ Szerkesztve ]

(#5352) liszi70 válasza King Unique (#5350) üzenetére


liszi70
nagyúr

Nem kell raid.
Hát igen, a zaj a legnagyobb dilemmám. Hajlok a 4 hdd-s icy box felé, de a ventillátor nyugtalanít, bár fogalmam sincs, mennyire lenne zavaró ott, ahová teszem. Azon agyalok, hogy egyáltalán érdemes-e a ventillátort működtetni. 99%-ban olvasás (lejátszás) menne a hdd-ről, az írást mindig pc belső satáján szoktam végezni. Az alább feltett 2. kérdés is befolyásolja a dolgot, mert ha mind a 4 hdd megy folyamatosan, az jócskán termeli a hőt. Ha a többi automatikusan kikapcsol, akkor szerintem egy teljesen zárt dobozban sem lehet vészes a hőmérséklet, olvasás esetén. Van teljesen zárt, passzív külső házam, abban sincs semmi baja a hdd-nek, le szoktam csekkolni időnként őket hds-el. Szerintetek?

Van infója valakinek, hogy az ICY BOX IB-3640SU3
1. Mennyi idő alatt megy alvó üzemmódba?
2. A 4 hdd-t teljesen külön kezeli, tehát ha mondjuk négyből csak az egyik megy, akkor a másik hármat leállítja?

[ Szerkesztve ]

(#5353) aix válasza King Unique (#5351) üzenetére


aix
csendes tag

Igen, arra rájöttem, hogy egységes dokkolók kellenek, ezért akartam a félresikerült "D" vásárlása után egy 4Kn-t vásárolni. Ezért előre kérdeztem a gyártók szupportját, de az "E" esetében ezek szerint nem mondtak igazat. De lehet, hogy mégis a 3db 2+ lemez újrahúzása lenne célravezető, így nem kell a jövőben sem ilyen problémával küzdeni, míg nem jön szembe újabb 4Kn inicializált lemez.
Azt viszont nem értem, hogy ez (512/4Kn) miért nincs publikálva, mint alapspecifikáció a dokkolóknál/házaknál, és miért nem mindennapos gond másoknál? Illetve miért nem alapvetés a 4Kn?
Kérdés még hogy "B"-vel mi történhetett, illetve szabad-e így használni egyáltalán?
Köszi mégegyszer!

(#5354) King Unique válasza liszi70 (#5352) üzenetére


King Unique
titán

1. 30 perc után vált alvó módba, lásd az egyik előző válaszban már linkelt hozzászólásban leírtakat.

2. Igen, külön kezeli JBOD módban a HDD-ket, lásd ugyancsak az egyik előző válaszban már linkelt hozzászólásban leírtakat. Az pedig adja magát, hogy ilyenkor a használaton kívüli HDD-k leállnak, készenléti állapotba (alvó módba) váltanak X perc teljes inaktivitás után. Feltéve, hogy nincsen zavaró tényező, ami ezt meggátolná, lásd egy másik válaszban leírtakat.

(#5355) King Unique válasza aix (#5353) üzenetére


King Unique
titán

Azért, mert egyrészt a gyártóknak egyszerűen nem szokása bizonyos információkat megadni a specifikációban. Másrészt előfordulhat egy adott külső ház/dokkoló akár többféle vezérlővel, firmware-rel is, eltérő logikai szektorméretet használva, vagyis már csak ezért sem egyszerű egységes információt megadni ezekről. De ez a 4Kn megoldás amúgy már kikopóban van, meg a legtöbb gyártó rendszerint amúgy is csak a GPT partíciós sémát nem támogató OS-ek miatt szórakozott ezzel, lásd pl. a már nem támogatott 32 bites Windows XP esetét. Ennek (4Kn) köszönhetően az XP is kezelte pl. a 8 TB-os külső HDD-ket MBR alapon (példa), illetve ilyenkor egész pontosan 16 TiB a limit. Plusz ezzel a megoldással a FAT32 fájlrendszer 2 TiB korlátja is kitolható 16 TiB-ra, ezzel is játszadoztak egyes gyártók a nagy kompatibilitás jegyében.

Azért nem mindennapos gond, mert egyrészt a 4Kn megoldások már kevésbé jellemzők, lásd az előbb leírtakat. Másrészt korántsem mindenki pakolgatja ide-oda a HDD-ket egyik külső házból/dokkolóból a másikba, vagy éppen veszi ki a PC-ből és utána teszi a külső házba/dokkolóba, vagy éppen fordítva. Ha az adott HDD-t többnyire csak egy bizonyos külső házban/dokkolóban használják, akkor úgy nyilván nem okoz gondot a szektorméret, mindegy hogy 512e / 4 Kn alapon kezeli-e a külső ház/dokkoló USB-n.

Az előző válaszban le van írva, hogy a "B" esetében valószínűleg mi okozhatta a problémát. Ahol a "többé már nem olvassa a 3 és 4TB-seket" gondolom a közvetlen hozzáférésre vonatkozik, mert amúgy normál esetben magát a fizikai lemezt nyilván ki kellett listáznia az OS-nek, majd törlés és újraparticionálás után annak újból használhatónak kellett lennie.

[ Szerkesztve ]

(#5356) liszi70 válasza King Unique (#5354) üzenetére


liszi70
nagyúr

1. Ó basszus, pedig ezt olvastam, mert már linkelted, de elfelejtődött. :B A gyári oldalon meg semmi sincs erről. Az a 30 perc kicsit sok, lehetne kevesebb, 10 perc. A win energiagazdálkodási beállítása nem jöhet szóba, hiszen nem pc-hez, hanem médialejátszóhoz lesz csatlakoztatva.

2. Erre a kérdésre nem leltem a választ a (most már harmadszor :D ) linkelt írásban, mert számomra a JBOD mód - tehát hogy teljesen különálló egységként működnek - csak annyit jelentett, hogy a médialejátszó vagy pc külön meghajtóként ismeri fel a hdd-ket. De akkor most már tudom, akkor ez egyben azt is jelenti, hogy inaktivitás esetén a kikapcsolás is működik merevlemezenként külön-külön.
Köszönöm!

[ Szerkesztve ]

(#5357) aix válasza King Unique (#5355) üzenetére


aix
csendes tag

Újra köszönöm! Ez az első ilyen pozitív fórumos tapasztalatom, ahol a válaszadó nem szétaláz, hanem türelemmel akár többször elmagyaráz. Ha ismeri az ember az okokat a neki kevésbé passzoló tényeket is könnyebb elfogadni.
Vettem egy nagy levegőt és újraparticionáltam a 3 kérdéses lemezből kettőt. Az "A"-ban lévő vinyóhoz nem nyúltam, egyelőre elvan, nem mozgatom. Így már minden kérdéses eszköz olvassa őket.
"B"-t még többszöri újraolvasás után sem értem. Hiszen ez az "A"-val mindenben megegyező volt, a benne lévő lemez nem lett mozgatva, vagyis fura ez az "üzemmód" változás. Lehet, hogy valami paraméter ez a firmware-ében, és ez valamitől átállítódott? Mindenesetre most újra olvassa a saját 3TB-os, de ugyebár újraparticionált lemezét, immár 512-ben.
"D"-vel viszont negatív tapasztalatom, hogy - talán mivel alacsonyabb a magassága - az új lemez kicsit kiálló csavarja beakad abba a lehajló műanyagba, ami a 2,5-es lemezeket hivatott megtartani. Csak segédeszközzel lehet kivenni belőle, ami nálam egy bicska pengéje, ezzel beljebb tolva ezt a rugós műanyagot már sikerül kihúzni. Nem kevés bosszankodás, mire rájöttem.
"D"-ben és "E"-ben is ugyanott és mindkét slotban belül-hátul van egy nyílás. Ez vajon mi célt szolgál?

[ Szerkesztve ]

(#5358) King Unique válasza aix (#5357) üzenetére


King Unique
titán

Attól, hogy az "A" és "B" látszólag ugyanolyan külső ház, még lehet eltérő a bennük lévő chip és firmware, attól függően a szektorméret kezelése USB-n. Ha az utóbbi megegyező, mindkettő esetében ugyanazt mutatja ugyanannál a HDD-nél az fsutil fsinfo ntfsinfo parancs, akkor lehet érdekes. De még akkor is ott van az, hogy ha azok gyárilag készre szerelt külső HDD-k (nem külön vett külső ház + HDD), akkor alapesetben nem arra valók, hogy utólag tetszőlegesen cseréljék bennük a HDD-t, lehetnek amiatt gondok. Az viszont nem meglepő az előzőleg leírtak értelmében, hogy ha USB-n az adott külső házban van inicializálva és particionálva a HDD, majd utána ugyanott használva, akkor nyilván nem lesznek gondok a logikai szektorméret miatt. Ahogyan értelemszerűen akkor sem, ha olyan másik külső házban/dokkolóban történik ez, ami ugyanolyan szektorméret szerint kezeli USB-n a benne lévő HDD-t.
Nem teljesen világos, hogy pontosan milyen belső nyílásra célzol a "D" és "E" dokkolóknál. De amúgy különösebben nem kell ezzel foglalkozni, ha gyárilag okkal olyan, valamint ha alapvetően megfelelően működnek és a HDD/SSD meghajtók fizikai csatlakozása is rendben van a foglalatoknál.

[ Szerkesztve ]

(#5359) aix válasza aix (#5357) üzenetére


aix
csendes tag

Egyszerre vettem "A"-t és "B"-t sok éve. Gyárilag formázott 3TB-os külső HDD-k. Az egész story azzal kezdődött, hogy "B" nem látta magát többé. Eladdig nem szedtem szét őket.
De hogy a szopóroller ne álljon meg: legújabb tapasztalás, hogy az Asus O!Play most olvassa "A"-t, de nem látja a "megjavított" "B"-t.

(#5360) liszi70 válasza King Unique (#5343) üzenetére


liszi70
nagyúr

Köszönöm az ajánlást, végül ebből lett 2 db: Axagon ADSA-ST dual dokkoló
Abszolút hozza az elvárásaimat és nem drága. Szép designe, szálcsiszolt fém külső, masszív érzetű kábelek. Automatikus kikapcsolás és alvásba menés tökéletes, pc és a médialejátszóm esetén is. Az alap, hogy külön jelennek meg a lejátszóban és pc-n is a belehelyezett hdd-k, de kellemes meglepetés volt, hogy külön is altatja, és külön is indítja őket, ha kell. Ezt nem vártam, mert egy másik típusról azt írták: "Ha két HDD van az tárolóegységben és bármelyiket is használjuk, az alvó mód nem fog működni (hiába csak az egyik lemezzel dolgozunk, a másik sem fog leállni)." Azt gondoltam, ezek egykaptafára készülhetnek, de úgy látszik, van különbség azonos árkategórián belüli dokkolóknál is. Szerencsémre. :)
Ami esetleg kis negatívum, hogy a hdd-k eléggé instabil módon rögzülnek. Kicsit labilis, lötyögős, pláne olyan 3,5" hdd-nél, ami a vékonyabb fajta, és nem tölti ki az egész rést. Nekem ez nem jelent különösebb problémát, a centerem mögött helyezkedik el, így nem éri gyakran fizikai behatás, ennek ellenére egy kis összehajtogatott kartonnal finoman befixáltam a helyükre őket. :) De szerintem ez a legtöbb típusnál ilyen lehet ebben a kategóriában.
Arra kell még vigyázni, hogy a klónozó gombot, ami meglehetősen könnyen elérhető helyen van, nehogy véletlenül 3 másodpercig nyomjuk, mert akkor lőttek a B fiók hdd-jén tárolt filmgyűjteménynek. :D De ez mindegyik típusra igaz, ami tartalmaz klónozó funkciót. Én egyébként ezt nemigen fogom használni.
Úgyhogy úgy tűnik, jó választás volt, köszi a linket!

[ Szerkesztve ]

(#5361) King Unique válasza aix (#5359) üzenetére


King Unique
titán

Erre továbbra is azt tudom mondani, hogy ha pl. a PC, az azon futó Windows most gond nélkül kezeli a "B" külső házban lévő HDD-t, ellenben a médialejátszó nem, akkor az már az utóbbi, az azon lévő OS hibája, hiányossága lehet. Azt pedig értelemszerűen inkább a médialejátszó felől kellene megközelíteni, annak a témának a megfelelő topikjában (pl. ezek valamelyikében) érdeklődni.

[ Szerkesztve ]

(#5362) King Unique válasza liszi70 (#5360) üzenetére


King Unique
titán

Köszönjük a beszámolót! :R

(#5363) aix válasza King Unique (#5361) üzenetére


aix
csendes tag

Köszi, nyilván, csak érdekes, hogy előtte mindkettőt olvasta, most, hogy az egyik maradt 4Kn a másik 512 lett utóbbit már nem szereti. A 4TB-ost pedig sem 4Kn sem 512 formában nem olvassa. Megyek a másik topikba...

(#5365) H_András válasza liszi70 (#5360) üzenetére


H_András
tag

Az igen. :Y már rendeltem is egyet, olvasgatom egy ideje a topikot, de ez mindent tud, ami nekem kell. Az ára egy vicc egyébként sztem ahhoz képest amit nyújt..

Az ember egész életében gyermek marad, csak a játékai változnak / Sarcasm - because beating the shit out of people is illegal

(#5366) tomp


tomp
félisten

Sziasztok!

Beszerzésre fog kerülni 2db 3,5-ös merevlemez amelyeket külsőként fogom használni.
Ehhez kinéztem egy Sharkoon QuickPort XT Duo Clone dokkolót.
[link]
Ha jól értem ez a 2 merevlemezt tudja külön-külön kezelni de akár klónozásra is képes?
Klónozás nem rossz tudás mivel ezért lesz 2db. Jelenleg is 2-t használok 2,5-ös méretben csak kézzel klónozom őket.
Gondolom a HDS tökéletes kezeli ezt a dokkolót.

(#5367) King Unique válasza tomp (#5366) üzenetére


King Unique
titán

Igen, az ilyen dokkolók általában külön-külön meghajtóként kezelik a 2 db HDD-t és a linkelt modell közvetlen klónozásra is képes. A HDS felőli támogatás pedig általában rendben szokott lenni. Viszont ha az árakat nézzük, akkor hasonló jellemzőkkel a nemrég egy beszámolóban említett AXAGON olcsóbb, mint a Sharkoon. Az utóbbi áráért már pl. ilyen USB 3.1 Gen 2-es kétlemezes dokkolót lehet venni.

(#5368) tomp válasza King Unique (#5367) üzenetére


tomp
félisten

Ohh! Az az Axagon nem is tűnik rossznak! Köszi! :)
Nem lenne rossz ha megúsznám kevesebből.
Kerestem több oldalon is de nem leltem rá, hogy milyen vezérlő lehet benne.

(#5369) zolikaDB


zolikaDB
veterán

Sziasztok!
Egy 3TB-os WD Purple-t tennek kulso hazba. (Nem dokkoloba)
Az Alza kinalatabol tudnatok ajanlani valamit?
Csak tarolasra lenne hasznalva, USB 3-as porton, amit letoltok, attennem ra, filmek, kepek, szemelyes dolgok.
Koszonom!

(#5370) King Unique válasza zolikaDB (#5369) üzenetére


King Unique
titán

Elsődlegesen nyilván azokat a külső házakat, amelyekkel itt a topikban van tapasztalat, lásd az összefoglalóban, illetve pl. az ebben és ebben a válaszban felsoroltakat. Ezek közül pár kivételével a legtöbb pedig a hazai boltok kínálatában is megtalálható.
Az általad linkelt webáruházban viszont pont másmilyen külső házak vannak. Ha nem felel meg az előbbi és mindenképpen az ottani kínálatból akarsz választani, akkor ránézésre és a gyártó weboldalán lévő jellemzők alapján (mivel konkrét tapasztalat itt nincsen azokkal) pl. az AXAGON EE35-XA3 nem tűnik rossznak és az ára is kedvező. Másik lehetőség az ottani kínálatból meg pl. a két EVOLVEO (TiNY 4 és TiNY 5), valamint az ICY BOX IB-366-C31 attól függően, hogy USB 3.0 / USB 3.1 Gen 2 interfészes, USB-A / USB-C fizikai csatlakozós, normál / tool-free kivitelű, nyomógombos / billenőkapcsolós, olcsóbb / drágább külső ház kell-e.

[ Szerkesztve ]

(#5371) zolikaDB válasza King Unique (#5370) üzenetére


zolikaDB
veterán

Koszonom!

(#5372) draco31


draco31
veterán

Sziasztok!
Átolvastam nagyjából az összefoglalót, és örömmel tapasztaltam, hogy amit kinéztem 2db ház, azok gyártója szerepel a listában.
Egy 4TB-os WD40EFRX NASware 3.0 lenne az áldozatom bele. Fél éve itt kerülgetem már, mert a PC-ben van bőven helyem, ezért nem raktam bele. Gondolkoztam az eladásán is, de 22 óra működéssel tökéletes állapotban csak 14e-et írtak rá a beárazóban.
Szóval e között a kettő között vacillálok:
külső tápos ORICO 3588US3
belső tápos ORICO 3599U3
Haver szerint a külső tápost kellene, mert ha annak baja akad, akkor egyszerűbb pótolni. Nekem viszont pont a másik tetszik, mert egyben van.

ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\

(#5373) King Unique válasza draco31 (#5372) üzenetére


King Unique
titán

Valójában mind a kettő külső ház külső tápos, hálózati áramforráshoz (konnektorba) kell csatlakoztatni őket a működéshez. Max. annyi a trükk, hogy az 3599U3 esetében a gyártó weboldala alapján állítólag maga a tápadapter be van építve a külső házba és különálló elem a tápkábel. Ahol ha a beépített adapter tönkremegy, akkor elvileg lehet cserélni kompletten az egész külső házat, ellenben különálló tápadapternél - mint amilyen az 3588US3-V1-nél van - csak azt az elemet kell. Tehát ilyen szempontból tényleg előnyösebb lehet az utóbbi külső ház. Ellenben egyes jellemzők (pl. max. 16 TB-os HDD kezelése, UASP + TRIM/UNMAP + alvó mód támogatása) terén viszont az előbbi.

Konkrét tapasztalat itt a topikban viszont ezekkel az ORICO külső házakkal nincsen, max. némelyik említés szintjén került szóba korábban. A 3569S3 modellel viszont van, arról készült beszámoló is. Valamint még azokkal a külső házakkal van, amelyekre az előző válasz elején volt utalás, hivatkozás. Ettől függetlenül viszont akár válaszható a most említett két ORICO közül is valamelyik, de konkrét tapasztalat híján max. a gyártó weboldalán lévő információk, esetleg külsős tesztek (ha vannak) alapján lehet elemezni, rangsorolni.

[ Szerkesztve ]

(#5374) draco31 válasza King Unique (#5373) üzenetére


draco31
veterán

Úgy értettem a külső-belső tápot, hogy az egyikben benne van a házban, a másikban meg külön.
Rendben, akkor megrendelek egy 3599U3, és majd kiderül mit tud. Ha meg el nem felejtem, akkor írok majd róla egy pár szót, de az már szerintem csak jövőre lesz. :)

ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\

(#5375) tomio


tomio
tag

Sziasztok!

A Téma összefoglaló Utoljára frissítve: 2018-11-16 18:32:21 Ez bő egy év.
Engem kis előrelátással érdekelne napokon belül egy 3,5" USB-s ház. Az előrelátás alatt azt értem, hogy egyelőre vmi 2-4TB menne bele, majd idővel akár 8-10-12+ TB is akár.
Van ma a piacon (főleg magyar boltokban) már előre felkészített és ajánlott típus? Ugyan fw-frissítéssel ahogy látom felhozható régebbi is, de inkább olyat keresek ami már up-to-date.
Tudjon már mindent amit csak lehet '19 Q4-ben.
Ha aliexpress, gearbest, banggod egyéb attól még jöhet a típus; átgondolom.
De tényleg főleg honi kereskedésből szeretném: "bemegyek - megveszem"
Ár - hmmm Nos nem NAS-árban keresek egy szimpla USB-s házat, ez talán nem elítélendő

:R

Linux, BSD, ReactOS, MenuetOS, Haiku-OS, Syllable... Van még több is! distrowatch.com/

(#5376) King Unique válasza tomio (#5375) üzenetére


King Unique
titán

Ha olvastad a téma összefoglalót, valamint itt a topikban a legutóbbi kérdéseket - válaszokat, akkor láthatod, hogy említve van több olyan ajánlott külső ház, amik a hazai boltok kínálatában is megtalálhatók. Valamint olyan modellek, amelyekkel bár itt nincsen konkrét tapasztalat, de elvileg szintén számításba jöhetnek. Továbbá ha olyan külső ház kell, amelyiknél biztosan oké a 8-10-12+ TB-os HDD-k kezelése, akkor arra is vannak példák, többnél fel van tüntetve a gyártó weboldalán az erre vonatkozó névleges limit (példa), sőt némelyiknél a mai HDD-k tárolókapacitására vonatkozóan nincs is limit megadva (példa).

(#5377) tomio válasza King Unique (#5376) üzenetére


tomio
tag

Köszönöm!
(Olvastam, de pont ezek az orico cuccok amikre az arukereso meg az argep vagy egyebet (pl töltő) ad, vagy 2,5 "-t. Ezért kérdeztem végül.)
Jó ez a csoportos tól-ig hsz blokk :K
Lesz itt jó.
:R

Linux, BSD, ReactOS, MenuetOS, Haiku-OS, Syllable... Van még több is! distrowatch.com/

(#5378) p-rolee


p-rolee
tag

Sziasztok!

Lehet hogy volt már, elnézést a kérdésért.
Most üzemeltem be egy RAIDSONIC IB-3640SU3 házat, melynél az 1db 4TB WD winyót az alábbiak szerint látja (nem látja) a windows:

Valóságban 1 partíció van.
Vélhetően szabad róla lementeni mindent és újra inicializálni, de ha van gyorsabb megoldás, azt szívesen venném. Előre is köszönöm!

(#5379) King Unique válasza p-rolee (#5378) üzenetére


King Unique
titán

A mellékelt screenshoton eleve 2 külön fizikai lemez van, illetve az azokon lévő partíciók, ahol a 848 MB-os lehet a Windows helyreállítási partíciója (WinRE) a rendszermeghajtón (lemez 0). Vagyis nem világos, hogy a kettőnek mi köze van egymáshoz.
Egyébként meg tippre lehet az MBR/GPT szerinti inicializálást nem sikerült elsőre eltalálni - ahol a 4 TB-os HDD-nél alapesetben eleve a GPT kell - és ezért MBR alapon max. 2 TB lett használható a 4 TB-os lemezterületről. Vagy ha eredetileg a PC-ben SATA-n lett inicializálva és particionálva a 4 TB-os HDD, majd utána átrakva a külső házba, akkor meg az lehet a gond, amiről pl. ebben a hozzászólásban van szó. Azaz ez esetben az adatok lementéséhez vissza kell helyezni a HDD-t az eredeti környzetbe (PC-be). Majd utána a külső házba tenni és ott újrainicializálni, újraparticionálni, stb. Bár az érdekes, hogy egy korábbi teszt szerint az illetőnél az utóbbi nem volt gond, állítólag kezelte a külső ház a SATA-n inicializált és partíciált 2 TB+ | GPT lemezeket, ahogyan fordított esetben a PC is. Vagy lehet mégsem, mert a "lehet inicializálni windows alól vagy a rackben is" nyilván evidens és pont az lenne a lényeg, hogy ne kelljen újból.

(#5380) esicyhun


esicyhun
tag

Sziasztok!

Segítséget kérnék egy részben idetartozó dologban. Van egy Xiaomi R1D routerem beépített SATA 1 TB-os 2,5" HDD-vel (Samsung Momentus ST1000LM024). Az SATA vezérlő ASMedia ASM1062. FreshTomato FW van a routeren, és Transmission kliens is fut rajta, így a HDD szinte mindig megy.

Ebbe szeretnék egy nagyobb HDD-t rakni, de:

- WD RED, ami erre való, 2.5" méretben csak max 1 TB-os van.
- Seagate HDD-k vannak, azokból is a magasság miatt max 2 TB-os fér be, és kérdéses, hogyan bírná a non-stop üzemet (a jelenlegi 1 TB-os HDD csak egy hónapja van gyilkolva a Transmission klienssel, előtte pihent a HDD sokat, mivel csak este néztünk a routerről filmeket).

Vajon működne-e a következő megoldás:

vennék egy külső 3.5" HDD keretet, abba raknék bele egy WD RED 4 TB-os HDD-t, viszont buherálással a router belső SATA adatcsatlakozóját kötném össze a 4 TB-os vinyó adatcsatlakozójával. A tápot a külső keret adná. Kérdés, vajon tudja-e kezelni a router a 4 TB-os HDD-t? Ha nem, megelégednék egy 2 TB-os WD RED HDD-vel is....

Van a routeren USB 2.0 csatlakozó is. Vajon mekkora lenne a sebesség, ha erre egy USB 3.0-ás külső 3.5"-es házban levő WD RED 4 TB-os HDD-t kötnék? 70-80 GB-os 4K HDR filmek lejátszásához kellene. A routerben levő gyári HDD-ről ezek most teljesen jól mennek. A választott külső ház egy Sharkoon 4044951016310 Swift Case Pro lenne.

Vajon melyik megoldás lehet életképes?

Köszönöm a segítséget előre is.

(#5381) draco31 válasza esicyhun (#5380) üzenetére


draco31
veterán

Szia, van egy logout cikk, az elég részletesen foglalkozik vele. Telefonnal nem tudom sajnos linkelni. Ott kellene esetleg megkérdezni pluszban, hogy mit bír el ez a masina. Ott láttam sebesség adatokat is.

ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\

(#5382) esicyhun válasza draco31 (#5381) üzenetére


esicyhun
tag

Szia! Vannak magyar oldalak/fórumok, de a gyári HDD-nál nagyobb beépítésével egy sem foglalkozik. Sajnos elég ritka router típus.

(#5383) King Unique válasza esicyhun (#5380) üzenetére


King Unique
titán

Ha a routerbe akarsz a jelenlegi helyett nagyobb tárolókapacitású 2,5"-os HDD-t tenni és fizikailag tényleg max. 9,5 mm magas fér bele, akkor az 2 TB-ig opció, lásd a belső merevlemezekkel foglalkozó topik összefoglalójában az ajánlott modelleket. Ahol az említett célra akár egy normál típus is megfelelhet, nem feltétlen csak a WD Red, ami 2,5"-os fizikai méretben amúgy is max. 1 TB-ig opció. Valamint gyárilag sem olyan, hanem az említett ST1000LM024 merevlemez van benne. Ha esetleg 15 mm magas is szóba jöhet és kezel 3-5 TB-os merevlemezt a router, akkor meg lásd az alábbi blogbejegyzés elején felsoroltakat.

Ha inkább 3,5"-os USB-s külső HDD-t vennél, raknál össze külső házas megoldással, akkor azt alapesetben nyilván USB-n kell a gazda hardverhez csatlakoztatni és úgy használni. Vagyis nem az említett buherálós megoldással, azt ha lehet, akkor inkább hanyagolni kellene. Valamint azért is, mert ha 4K-felbontású HD-filmek lejátszása a cél, akkor ahhoz amúgy sem feltétlen szükséges akkora adatátviteli sebesség, akár egy 5400-as külső HDD és USB 2.0 csatlakozás is elég hozzá. Ez korábban az egyik társtopikban ki volt tárgyalva. A mekkora lenne az adatátviteli sebesség a routerhez csatlakoztatva kérdésre meg lásd válaszként az alábbi cikkben említett értékeket, ahol inkább a Wi-Fi-s felállás lehet a szűk keresztmetszet.
A célra az említett Sharkoon külső ház megfelelhet, ahogyan akár más modellek is, lásd az előző kérdéseket - válaszokat. A router, valamint az azon lévő Tomato firmware esetében viszont esetlegesen kérdéses lehet, hogy biztosan kezel-e USB-n 4 TB-os külső HDD-t, illetve GPT partíciós séma szerinti lemezeket. Ami felől értelemszerűen azon téma topikjaiban kellene érdeklődni, ahogyan a 4K HDR filmek lejátszásával kapcsolatosan is a tényleges tapasztatatokról.

[ Szerkesztve ]

(#5384) devil-k


devil-k
nagyúr

Sziasztok!

Bocsi a láma kérdésért. Ezekkel a külső meghajtókkal ugyanúgy lehet torrentezni, mintha a PC-ben lenne? Letöltési sebességet mennyire korlátozza az USB kábel? Volt régen NAS-om, de már nem igazán szeretnék ilyesmit.

- mozi bolondéria -

(#5385) King Unique válasza devil-k (#5384) üzenetére


King Unique
titán

Nyilván külső HDD-re is lehet torrentezni, alkalmas ilyen célra. Viszont nem árt, ha a külső HDD-nél kellően stabil a tápellátás (3,5"-osnál elvileg ez adott a külső tápadapternek köszönhetően) és USB-n az adatkapcsolat, valamint a külső ház hőelvezetése megfelelő (alumínium, akár szellőzőnyílásokkal ellátva), hogy a benne lévő HDD ne melegedjen túl. Ha gyakori és hosszas, vagy akár nagyüzemi, közel 24/7-es torrentezés a cél, akkor meg pláne. Továbbá főleg az utóbbi esetben az sem, ha a HDD akár az átlagosnál tartósabb, kifejezetten folyamatos üzemre tervezett, lásd a belső merevlemezekkel foglalkozó topik összefoglalójában az ajánlott modelleket.
Adatátviteli sebesség szempontjából maga az USB 3.0 interfész és csatlakozás egy külső HDD-nél általában eleve nem jelent szűk keresztmetszetet, pláne UASP módban nem, mivel a szabvány maximumát rendszerint csak külső SSD-vel lehet kihasználni. Vagyis az eszköz felől egy egylemezes, 3,5"-os külső HDD-nél USB 3.0-s felállásnál maga a külső házban lévő HDD sebessége lesz a szűk keresztmetszet. A torrentezésnél pedig többek között nyilván az internetkapcsolat sebességétől is függ, hogy mennyivel lehet letölteni a külső HDD-re.

[ Szerkesztve ]

(#5386) devil-k válasza King Unique (#5385) üzenetére


devil-k
nagyúr

Köszönöm szépen a mindenre kiterjedő választ. :R
Igazából én mindig is WD RED HDD-ket használtam a PC-ben és a NAS-ban is egyaránt.

Most 2 (max. 4) lemezes külső meghajtó lenne a cél. Mire érdemes figyelni még ezen kívül? Milyen szolgáltatások lehetnek hasznosak?
Az Orico és a RaidSonic márkák között gondolkozom. Vagy van más is, ami említésre méltó?

[ Szerkesztve ]

- mozi bolondéria -

(#5387) King Unique válasza devil-k (#5386) üzenetére


King Unique
titán

Ha egylemezes külső ház kell, akkor pl. azok jöhetnek szóba, amikről nemrég volt szó. Ha többlemezes, akkor meg lásd az ennél és ennél az esetnél leírtakat.
A szolgáltatásoknál nem teljesen világos mire célzol, de ha működés szempontjából az egyes jellemzőkre, akkor lásd az ezen és ezen hozzászólásokban leírtakat. Ha többlemezes külső ház kell, akkor azoknál még a különféle RAID módok támogatása lehet kérdés, amit szintén el kellene dönteni, hogy van-e rá igény, vagy sem (elég a JBOD külön-külön kezelve a HDD-ket).

(#5388) esicyhun válasza King Unique (#5383) üzenetére


esicyhun
tag

Köszönöm a részletes választ, akkor első lépésben megpróbálom kideríteni, hogy tud-e a Xiaomi R1D és Freshtomato páros 2 TB-nál nagyobb HDD-t kezelni. A belső HDD viszont sajnos tényleg csak 9,5 mm magas lehet, a 15 mm-es sajnos nem fér bele. Ahogy néztem, kimondottan adat/NAS üzemre a 2 TB, 2,5" HDD-k mind 15 mm magasok sajnos.

(#5389) fatal`


fatal`
titán

Sziasztok!

Létezik olyan combo dokkoló, amin van IDE, SATA, USB3-as és kezel 2TB-nél nagyobb HDD-t?

Egyelőre csak a Sharkoon QuickPort Combot láttam, de a régi chip miatt az 2TB-ig kezeli csak.

(#5390) King Unique válasza fatal` (#5389) üzenetére


King Unique
titán

A Sharkoon QuickPort Combo eleve csak USB 2.0-s, a Sharkoon QuickPort Combo USB 3.0 az USB 3.0-s változat. Ahol az utóbbinál ugyan nincsen megadva információ a max. HDD-tárolókapacitás kezelésére vonatkozón, de az USB 3.0-s típusoknál általában megoldott a 2 TB+ HDD-k támogatása. Aztán vannak egyéb gyártók kínálatában is ilyen univerzális IDE/SATA - USB 3.0 dokkolók, mint pl. a StarTech UNIDOCKU33. Annál írják a specifikációban, hogy a 6 TB-os HDD-k kezelése rendben (tesztelve), ami vélhetően a SATA-s típusokra vonatkozik. Valamint még pl. eBay és társai online piacterek kínálatában is vannak ilyen univerzális dokkolók.

Másik megoldás egy IDE/SATA - USB 3.0 adapter, mint pl. az Ewent EW7016, amiről készült itt a topikban teszt. Valamint ilyen van a Sharkoon kínálatában is DriveLink Combo USB 3.0 (+ V2) néven. Igaz ezeknél nincsen megadva, hogy max. mekkora tárolókapacitású HDD-t kezelnek, de USB 3.0, illetve modernebb vezérlő alapon általában működni szokott a 2 TB-nál nagyobbak kezelése. Ha olyan modell kell, amelyiknél megadják, akkor adott pl. az alábbi Ugreen, amelynél névleges limitként 4 TB, illetve 6 TB van megadva.

[ Szerkesztve ]

(#5391) fatal` válasza King Unique (#5390) üzenetére


fatal`
titán

Hmm, Sharkoonból néztem mindkettőt pedig, de úgy láttam mindkettőnél 2TB a max limit. Most látom, hogy nem így van.

Köszi a választ. :R :R

[ Szerkesztve ]

(#5392) pinnacle válasza pinnacle (#4811) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Végre van megoldás arra, hogy saját tápos/kapcsolós külső házban, Androidos boxal, a HDD is leálljon. :)

(#5393) csubuka


csubuka
addikt

Sziasztok!

Igazándiból a sima 3,5"-os külső házakból a legolcsóbb vállalhatók 5k körül kezdődnek (nBase N-Drive EH35ND3, mondjuk 2.0-ásat már nem vennék, hiába olcsóbb az EH35NDS), de dokkolókból inkább 10k körül nemde? Szóval, hogyha nagyon nem akarok éjjel nappal lemezeket cserélgetni, illetve nem annyira fontos, hogy 2,5"-ös vinyót is gyorsba berakhassak oda, akkor a sima ház lesz a megfelelő nem?

A dokkoló igazi előnyi inkább ilyen speci funkcióknál jönne ki, hogy klónozzunk egyiket a másikra stb... gondolom.

(#5394) King Unique válasza csubuka (#5393) üzenetére


King Unique
titán

Akkor érdemes dokkolót venni, ha pl. a HDD-k gyakori és minél egyszerűbb, gyorsabb cseréje, valamint 2,5"-os és 3,5"-os fizikai méretű HDD-k használata, sőt akár IDE és SATA csatolós modellek használata is cél, amely utóbbi témáról épp nemrég volt szó. Plusz a kétlemezes dokkolóknál - amikről szintén volt szó - a közvetlen klónozási funkció is előny lehet, bár az megoldható az adott operációs rendszernél külön programmal is, Windows esetében pl. ezekkel.
Ellenkező esetben viszont egy 3,5"-os HDD-hez megfelel egy standard, egylemezes 3,5"-os külső ház is a célra, amiről konkrét példákkal szintén nem olyan régen volt szó.

[ Szerkesztve ]

(#5395) csubuka válasza King Unique (#5394) üzenetére


csubuka
addikt

Nagyon szépen köszönöm a részletes hivatkozásokat. :R

Ahogy nézem a AXAGON ADSA-ST alig 2000 Forinttal drágább, mint az élhető sima 3,5"-os házak és azért több funkciót kínál és a topikban eszerint említett termék már. Így hiába jelenleg max a 2,5"-os HDD-k esetleges extra csatlakozása lehet értékes extra, kétezer extráért simán megérheti. Annyival csak nem lesz hangosabb egy WD Purple benne és legalább hűlni biztos jól fog. Alapvetően csak fotók lesznek rajta tárolva, meg másolgatva rá időnként.

*Plusz a jövőben mégis ha felmerülne a klónozás, akkor laptopról csakis egy ilyen dupla slotos cucc használatával tudnánk tükrözni a vinyót.

[ Szerkesztve ]

(#5396) bull84ghia


bull84ghia
őstag

Hello
Olyan kérdéssel fordulok hozzátok hogy van nekem egy sharkoon rapid case 3,5" esata külső házam. Viszont bármilyen hdd-t rakok bele szépen felpörög, aztán amikor rádugom a laptopra usb kábellel akkor meghülyül a touchpad, nehezen reagál.
Hibás a ház?

Hazámat szolgálom...............ameddig tart a cérna :

(#5397) King Unique válasza bull84ghia (#5396) üzenetére


King Unique
titán

A külső ház hibája alapesetben akkor jöhet szóba, ha nem működik megfelelően, nem pörögnek fel benne a HDD-k, egyáltalán nem ismeri fel, nem kezeli az OS külső háttértárként, stb. Ellenkező esetben viszont nyilván nem feltétlen reális és helytálló a kijelentés. A jelen hibához meg max. akkor köthető, ha kizárólag csak ennél a külső háznál áll fenn a jelenség és más USB-s tárolóeszközök csatlakoztatásánál egyáltalán nem. De ez esetben is célszerű másik USB-porthoz, akár másik USB-kábellel csatlakoztatva is kipróbálni, valamint lehetőség szerint másik gépen (laptopon), másik operációs rendszerrel is az eszközt. Ha máshol is fennáll a probléma és kizárólag csak az említett Sharkoon külső ház USB-s csatlakoztatásánál (eSATA-n nem?), akkor lehet azt mondani, hogy az lehet a hiba okozója. Ha nem, akkor az adott laptopnál, OS-nél nem stimmel valami, ami ugyan összefüggésben lehet a külső ház csatlakoztatásával, viszont nem feltétlen jelenti azt, hogy az utóbbi alapból hibás lenne.

[ Szerkesztve ]

(#5398) csubuka válasza csubuka (#5395) üzenetére


csubuka
addikt

Annyit olvastam az alza értékeléseknél, hogy melegszik kicsit, ha huzamosabb ideig megy vinyó benne. Ez mondjuk az adott vinyón is múlhat tán egy Purple fele annyit eszik, mint egy Black.

De tény, hogy esetenként lehet, hogy addig menne, ameddig a gép is használva van. A laptop amihez kapcsolva lenne az asztali pótlék kb.

Nehéz elképzelni, hogy a zárt külső házak kevésbé melegednének, mint egy ilyen nyitott eszköz mondjuk.

Végülis egy ilyen dokk is okés huzamos használatra, nem csak egy sima ház nem?

(#5399) King Unique válasza csubuka (#5398) üzenetére


King Unique
titán

Igen, akár egy dokkoló is megfelelhet az említett célra, valamint jobb választás lehet akkor, ha az előző válaszban leírt dokkolóspecifikus előnyök is számítanak. Huzamosabb használatnál és intenzív terhelésnél pedig nem meglepő, ha melegedik az USB-s tárolóegységben lévő HDD. Ilyen téren pedig általában egy külső ház sem jobb annyival, annál is passzív hűtés van. Valamint azoknál is a full alumínium és az akár szellőzőnyílásokkal is ellátott modellek hővezetése a jó, ellenben a teljesen zárt, műanyag típusoké nyilván kevésbé. Plusz nyilván magától a HDD-től is függhet, hogy melyik mennyire melegedik, ahol ilyen téren az 5400 RPM-es, kevesebb lemeztányérral szerelt modellek előnyösebbek lehetnek.

[ Szerkesztve ]

(#5400) csubuka válasza King Unique (#5399) üzenetére


csubuka
addikt

Köszönöm szépen a további részletes választ!

Végülis, ha külön vennék 2,5"-os házat, akkor az is kerülne pénzbe, így legalább egyben van a kettő. És a fotók másik vinyóra klónozása miatt előnyös lehet ez. Nagyon cipelgetve nem lenne szerintem, szóval el lesz magának.

Akkor végülis mindig be lehet dugva a gépbe, de csak amikor már az asztalra betöltött és tényleg szükséges akkor legyen bekapcsolva pl. És ha már nem kell akkor esetleg leválasztás és gombbal kikapcsolni a dokkot. Az a baj, hogy akik használni fogják nem biztos, hogy ennyire nyomogatni szeretnének.

Jelenleg egy asztali gép lesz kiváltva majd laptoppal azért kell ez, ott meg ugye folyamatosan, amikor megy a gép el tudják érni a vinyót. Szóval azért remélem egy pár Wattos Purple nem fog melegedni még folyamatos használat mellett sem a normális hőmérsékletek fölé.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.