Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5851) King Unique válasza inf3rno (#5850) üzenetére


King Unique
titán

Ha csak alkalmankénti adatmentéshez és nem tartós használathoz kellene, akkor egy IDE/SATA - USB adaptert (példa) célszerű beszerezni ilyen célra, amiről egyébként már többször volt szó itt, lásd mások korábbi eseteit: [link], [link].

(#5852) inf3rno válasza King Unique (#5851) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Köszi! Akkor az lesz.

Aprón van egy ilyen: [link] ennek esetleg van értelme, vagy felejtős?

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#5854) King Unique válasza inf3rno (#5852) üzenetére


King Unique
titán

Mivel a leírtak alapján csatlakoztatható az adapterhez IDE csatolófelületű HDD és a 3,5"-os típusok működtetéséhez szükséges külső tápadapter is (opcionális) tartozék, ezért a célra értelemszerűen elvileg megfelelhet, meg ha elég az USB 2.0-s adatkapcsolat. Aztán hogy gyakorlatilag mennyire oké, az passz, itt a topikban azokkal az adapterekkel van konkrét tapasztalat, amik szerepelnek a téma összefoglalóban.

(#5855) inf3rno válasza King Unique (#5854) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Oké. Igazából csak annyi, hogy havernak van egy régi 120GB-os PATA vinyója, amin adatok vannak, és azt akarja kimenteni. A sebesség teljesen lényegtelen, egyszer lesz használva, utána megy a szög a vinyóba, az adapter meg apróra vagy elektronikai hulladéknak, aztán kész.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#5856) King Unique válasza inf3rno (#5855) üzenetére


King Unique
titán

Ha csak egyszeri használatra kellene az USB-s adapter és utána szükségtelenné válás miatt el lenne adva / ki lenne dobva, akkor szvsz felesleges ilyet venni X ezerért. Ennyi erővel kölcsön is lehet kérni valakitől egyet vagy megbízni az adatmentéssel ha fogad és kezel a PC-je IDE HDD-t, vagy ha nem, akkor esetleg a PC-be venni olcsón egy belső IDE - SATA átalakítót, ami az egyik előző válaszban linkelt eset végén is le van írva.

[ Szerkesztve ]

(#5857) inf3rno válasza King Unique (#5856) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nincs már senkinek ilyen az ismerősök között, én is évekkel ezelőtt kidobtam az utolsó gépet, ami még tudott patát.

A belső átalakító esetleg érdekes lehet. Ha ez a Delock féle működne, akkor veszek egy ilyet: [link] Aztán akkor nem kell egy működő vinyó árát kifizetni érte. Van itthon ilyen gép, amibe bele tudom szerelni, neki van csak laptopja, azért kért meg rá, hogy intézzem el.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#5858) ptesza


ptesza
senior tag

Hali!
Már elég régóta idegesít egy KOLINK HDSUB3U3, egy bizonyos idő után leáll és nem is ébred fel csak akkor ha újraindítom a rendszert. Ez egy linux alapú media szerver TV boxból. OMV fut rajta.
Van valami beállítási lehetőség a lekapcsolási időre?

[ Szerkesztve ]

(#5859) King Unique válasza ptesza (#5858) üzenetére


King Unique
titán

Ez a készenléti, más néven alvó mód, aminek a működéséről már többször volt szó itt, meg hogy normál esetben nyilván nem kell a készenléti állapotból történő ébresztéshez újraindítani magát az operációs rendszert, lásd egy másik esetnél leírtakat. Valamint arról is, hogy ha firmware szinten támogatja a külső ház az X perc utáni készenléti módot, akkor azt véglegesen módosítani illetve kikapcsolni is csak firmware szinten lehet (példa). Vagy másik lehetőség folyamatos olvasási / írási műveleteket generálni a külső házban lévő merevlemezen, ami ezáltal X perc teljesen inaktív állapot híján megakadályozza, hogy készenléti módba váltson a külső ház.
Az nem derült ki, hogy esetedben megfelelően támogatott hardver- és szoftverkörnyezetben (PC, Mac & desktop OS) az előbb leírtaknak megfelelően működik-e a készenléti mód az említett Kolink külső háznál. Ha igen, akkor egyértelműen a tv-box illetve az azon futó OpenMediaVault a probléma forrása és ez esetben értelemszerűen azon téma topikjában kellene érdeklődni a beállítási lehetőségek felől.

[ Szerkesztve ]

(#5860) ptesza válasza King Unique (#5859) üzenetére


ptesza
senior tag

Köszönöm a kiemrítő válaszodat.
Windows vagy más OS alatt nem volt tesztelve, úgy látszik ez a winyó itt fogja leélni az életét. Amúgy sem lenne értelme, mert nem ntfs-re van formázva , így nem látnék semmit a lemezen, aztán meg a túbuzgó win10 még nekiáll megjavítani. :)
Találtam aaz OMV alatt erre vonatkozó beállításokat remélem hatékony lesz. Most ezekkel a beállításokkal fogom tesztelni egy ideig. Ha nem jön össze akkor rámegyek FW frissítésre.
Köszi még 1x.

[ Szerkesztve ]

(#5861) Moonwolf


Moonwolf
senior tag

Sziasztok!

Az nBase N-Drive EH35ND3 mekkora merevlemezt kezel maximum?

=Privát üzenetre illik válaszolni!= \...Az élet értelme nem a létezés, hanem a létezés által megtett út...\

(#5862) King Unique válasza Moonwolf (#5861) üzenetére


King Unique
titán

Korábban már érdeklődtél itt ez ügyben és akkor választ is kaptál.

(#5863) Moonwolf válasza King Unique (#5862) üzenetére


Moonwolf
senior tag

Elnézést, másik rémlett. :)

Viszont melyiket lenne érdemesebb megvenni?
AXAGON Aline Box 3.5 USB 3.0 (EE35-XA3)
nBase N-Drive EH35ND3

=Privát üzenetre illik válaszolni!= \...Az élet értelme nem a létezés, hanem a létezés által megtett út...\

(#5864) King Unique válasza Moonwolf (#5863) üzenetére


King Unique
titán

Attól is függ pontosan milyen kell, milyen jellemzőknek feleljen meg a külső ház, lásd pl. a téma összefoglaló információs táblázatában. Egyébként mindkettőnél akad pró és kontra ha rákeresel: AXAGON | nBase.

(#5866) afi0903


afi0903
aktív tag

Sziasztok!

Jelenleg egy Sharkoon Swift Case PRO 3.5 Rack-et használok. Ezt szeretném egy több lemezesre cserélni. Jobb lenne egy 3-4 lemezes.
A táblázatban benne van a RaidSonic ICY BOX IB-3640SU3. Ennek az árát nem szívesen költeném rá.

Mi a különbség rack és hdd dokkoló között?
Mert lehet, hogy kettő Axagon Adsa ST-vel jobban járnék, mint egy RaidSonic ICY BOX IB-3640SU3.

A lényeg, hogy média szerverhez, itt fontos a 4k filmek FTP-n keresztüli lejátszása, és torrent szerverhez lenne használva. Minimum kettő merevlemezt szeretnék bele tenni, de idővel ez több lehet. Így legalább kettő merevlemezeset szeretnék, de, ha több lemez helyezhető bele és ezzel arányosan nő az ára, akkor az még jobb. Egyszerre kettő lemezt használnék. Mi lene a megfelelő ezzel kapcsolatban nekem?

(#5867) King Unique válasza afi0903 (#5866) üzenetére


King Unique
titán

El kellene dönteni, hogy most többlemezes külső ház vagy HDD/SSD dokkoló kell-e, szükség van-e pl. RAID támogatásra (példák) vagy elég a JBOD (Single) mód külön-külön kezelve minden egyes HDD-t (példa), elég-e a normál külső ház vagy inkább NAS ház - ami a "Milyen NAS-t vegyek?" topik témája - kell, 1 tárolóeszközön belül legyen lehetőség 3-4 db HDD-t egyszerre használni (4-lemezes külső ház / dokkoló) vagy megfelel 2 különálló egységként is (pl. 2 db AXAGON Adsa ST dokkoló), továbbá milyen típusú interfésszel (pl. eSATA / USB 3.0 / USB 3.1 Gen 2 / egyéb) és fizikai csatlakozóval (pl. USB-A / USB-C) szerelt legyen, mekkora az anyagi keret a vásárlásra és belefér-e abba - ahol nem újdonság hogy a többlemezes külső házak és dokkolók (jóval) drágábbak az egylemezes változatoknál - egyik-másik megoldás, stb. Ha ezt sikerül tisztázni, akkor lehet célirányosan választani, ahol az előbbi modellek elsődlegesen példaként és szemléltetésképpen lettek linkelve, nem feltétlen azért, hogy okvetlenül azokat kelljen választani.

[ Szerkesztve ]

(#5868) afi0903 válasza King Unique (#5867) üzenetére


afi0903
aktív tag

Itt nekem sok az ismeretlen szó. Nem tudom, hogy mindegyik kérdésre válaszolok-e, ezzel a válasszal.
Nincs szükségem RAID támogatásra, mindegy, hogy van-e, de elég a JBOD (Single) mód is.
Mindegy milyen házban van, elég-e a normál külső ház is.
Maximum 2 HDD-t szeretnék egyszerre használni.
Megfelel 2 különálló egységként, de jobb lenne egyben. De ez inkább attól függ, hogy mennyi az árkülönbözet.
Egy Raspberry Pi-ra szeretném rákötni az USB 3.0-ás portján keresztül.
Maximum 30-35 ezret költenék rá.

[ Szerkesztve ]

(#5870) King Unique válasza afi0903 (#5868) üzenetére


King Unique
titán

Egy kétlemezes (példa) és pláne négylemezes (példa) JBOD (Single) külső ház gyakran drágább a hazai boltokban mint az imént említett kétlemezes HDD dokkoló, sőt az előbbiek áráért az utóbbiból kijönne több darab is.

(#5871) afi0903 válasza King Unique (#5870) üzenetére


afi0903
aktív tag

Köszönöm! Végig olvasva az Adsa-ST-re vonatkozó fórum bejegyzéseket jó választásnak tűnik.

(#5872) jksx


jksx
senior tag

Üdv!
Azt szeretném megkérdezni tőletek, hogy a külső házba pl. Axagon EE35-XA3 belerakhatok-e WD NAS HDD-t? Nem okoz ez pl. adatvesztést, vagy nem megfelelő működést?

(#5873) King Unique válasza jksx (#5872) üzenetére


King Unique
titán

A téma topikjában a topikgazda már többször világosan leírta erre vonatkozóan a lényeget, vagyis hogy desktop környezetben a WD Red és Purple is normál merevlemezként működik és nem lesz a speciális üzemre tervezett mivoltuk miatt adatvesztés, mivel az a működés csak speciális környezetben (pl. NAS, DVR/NVR) lép érvénybe.

Itt probléma max. akkor lehet, ha a HDD nem USB-n az Axagon EE35-XA3 külső házba téve, hanem a PC-ben SATA-n / másik külső házban USB-n lett / lesz GPT szerint inicializálva és particionálva, de az is csak akkor, ha esetleg eltérő a logikai / fizikai szektorméret az Axagon külső ház és a PC / másik külső ház között + leginkább 2 TB feletti HDD tárolókapacitásnál, lásd más esetét. Ha eleve az említett külső házban lesz inicializálva és particionálva a HDD, akkor viszont értelemszerűen nem téma ez, meg akkor sem, ha a HDD esetleges ide-oda helyezésénél a külső ház és a PC is 512e alapon kezeli.

(#5874) jksx válasza King Unique (#5873) üzenetére


jksx
senior tag

Köszi a segítséget!
Az Axagon külső házba rakom rögtön és ott lesz inicializálva. Azért vennék bele WD Red-et, mert később tervezek egy NAS-t beszerezni és majd abba kerül át.

(#5875) thomasvold


thomasvold
őstag

Sziasztok!

Szeretnék egy minőségi kétlemezes HDD házat. Filmnézésre használnám, HDR és Dolby Vision anyagok lejátszására. Küllem is fontos lenne, tv mellett lesz. Tv-re és/vagy médialejátszóra lesz csatlakoztatva.

RAID jelenleg nem fontos, de későbbiekben ki tudja. JBOD-ban használnám. Bár már mindegyik minőségibb termék tudja a RAID-et, ahogy láttam.

6 és 3 TB-os lemezek lennének benne.

Első körben ez tetszik és ezt néztem ki, de szeretnék még ajánlásokat kapni: OWC Mercury Elite Pro Dual USB/TB2

Illetve ez talán megfelelőbb lenne a Type-C miatt, TB-ra nincs is szükségem: OWC Mercury Elite Pro Dual with 3-Port Hub

Köszönöm a válaszokat!

[ Szerkesztve ]

(#5876) thomasvold válasza thomasvold (#5875) üzenetére


thomasvold
őstag

Néztem még ezt, de nem tűnik annyira minőséginek: RAIDSONIC IB-RD3620SU3

(#5877) Beni2360 válasza thomasvold (#5875) üzenetére


Beni2360
félisten

A 2. szimpi b többet tud. De érdekes, hogy egy 44 e Ft cucc és nem lehet hálózatról elerni. Vagy az már jóval drágább lenne?

Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro

(#5878) King Unique válasza thomasvold (#5875) üzenetére


King Unique
titán

A 2-lemezes, RAID funkciós ICY BOX IB-RD3620SU3 külső házról korábban készült itt beszámoló, amely keretében említve lett pró és kontra egyaránt, + egy javaslat az Akitio NT2 U31C modellre mint valamivel minőségibb megoldás. A most említett 2 db OWC külső ház is az utóbbi kategória, illetve prémium termékek.

"tv mellett lesz. Tv-re és/vagy médialejátszóra lesz csatlakoztatva."
"6 és 3 TB-os lemezek lennének benne."
"Illetve ez talán megfelelőbb lenne a Type-C miatt, TB-ra nincs is szükségem"

Kezel egyáltalán a tévé és a médialejátszó, illetve az azokon futó OS 2+ TB-os külső meghajtókat illetve GPT partíciós séma szerinti lemezeket USB-n, valamint pl. JBOD módban egyszerre több meghajtót? Ha nem, akkor nyilván nem sok értelme lenne ennek az egésznek, meg ilyen célra egy kétlemezes, Thunderbolt, Type-C, stb. külső ház amúgy is overkill lehet, meg pláne hogy a legtöbb tévén és a médialejátszón rendszerint csak Type-A típusú USB 2.0 portok szoktak lenni.

[ Szerkesztve ]

(#5879) thomasvold válasza King Unique (#5878) üzenetére


thomasvold
őstag

Köszönöm, akkor hanyagolom a Raidsonic-ot és ránézek az Akitio-ra. OWC szinte beszerezhetetlen itthon, legalábbis a Type-C változata.

Médialejátszó elvileg kezel nagy lemezeket, (Zidoo) a tv-n volt 3 TB-os és 2 TB-os, azokat vitte. Egyszerre több meghajtót? Azt nem tudom, erre nem is gondoltam.

Köszönöm a válaszokat és ajánlást.

[ Szerkesztve ]

(#5880) thomasvold válasza thomasvold (#5879) üzenetére


thomasvold
őstag

Akitio sajnos elérhetetlen magyar webshop-ban, Bestmarkt-nál van OWC, viszont nagyon sok rosszat hallok a webáruházról. Marad a gyengébb minőségű Raidsonic :(

[ Szerkesztve ]

(#5881) Beni2360 válasza thomasvold (#5880) üzenetére


Beni2360
félisten

Miért rosszak a vélemények. :F

Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro

(#5882) thomasvold válasza Beni2360 (#5881) üzenetére


thomasvold
őstag

Ne a pozitív, hanem a negatív véleményeket nézd. Többen írták, hogy használt termékeket kapnak teljes áron, a garanciáztatásuk nagy nulla, megpróbálják megvezetni a vásárlókat stb. Pedig csak az első két oldalt néztem meg. Mindegy is, nem ide tartozik. Tőlük nem rendelek, ennyi.

(#5883) Alien!


Alien!
senior tag

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy vettem egy AXAGON Adsa ST dokkolót, amiben minden HDD nagy hírtelen leáll. A gép egy kis Lenovo m600 usff, amin Win 10 pro / plex server fut meg torrent, de minden merevlemez pár perc után kikapcsol(?). Csak a ki-bekapcs segít, de az is csak pár percre. Próbáltam 1Tb-ossal, 3TB-ossal is, egyedüli driveként. Energiamenedzsmentnél alvás kikapcsolva, teljesítménycentrikus módban van a cucc. Ötlet esetleg?

[ Szerkesztve ]

(#5884) King Unique válasza Alien! (#5883) üzenetére


King Unique
titán

A gyártó, illetve a termék weboldalán világosan le van írva az alábbi.

"HDD Automatikus leállítás - merevlemez automatikus leállítása egy 10 percig tartó inaktivitás után."

Azaz a dokkoló firmware szinten támogatja a készenléti (alvó) módot 10 perc inaktív állapot után, aminek működésére, szükség esetén tiltására vonatkozóan ebben és az egyik társtopikban is le lett írva a lényeg. Vagyis az a pár perc normál esetben 10 perc és csak azután kellene leállni a dokkolóban a HDD-knek, majd ha pl. a fájlkezelőben rákattintunk, tallózzuk a tartalmat, akkor újra felpörögni és elérhetővé válni. Ha ennek tiltása a cél, akkor adott a linkelt hozzászólásokban említett HDS program és ott a lemezek leállásának akadályozása, vagy amolyan favágó módszerként az is opció lehet, ha mindig van valamilyen olvasási / írási művelet (pl. lejátszás, torrent, stb.) a HDD-ken és emiatt 10 perc teljesen inaktív állapot híján nem tud készenléti módba váltani a dokkoló.

[ Szerkesztve ]

(#5885) Alien!


Alien!
senior tag

köszi, ez mind nagyon szép, de itt nincs 10 perc inaktivitás, torrent letöltés illetve plex streamelés közben egyszercsak kilövi magát. az intézőben sem látszik. nem kell ehhez 10 perc sem, van hogy csak 2 a visszakapcsolás után. Jelen formájában használhatatlan. Mindenesetre a HDS-re ránézek.

(#5886) King Unique válasza Alien! (#5885) üzenetére


King Unique
titán

A készenléti (alvó) mód normál esetben nyilván nem így működik és nem tűnik el a rendszerből a külső meghajtó, nem kell az újbóli használatbavételhez ki/be kapcsolni a dokkolót, stb. Ha random megszakad az adatkapcsolat, akkor annak lehetséges okai és arra a megoldások a téma összefoglaló "Gyakran ismételt kérdések" fejezetében, illetve pl. ebben a hozzászólásban le vannak írva. Ahol nem mindegy, hogy a felhasználó saját hardver- és szoftverkörnyezete, vagy az USB-s tárolóeszköz (dokkoló) a probléma forrása. Ha az előbbi, akkor annak mélyebb fejtegetése nem kifejezetten ennek a topiknak a témája, hanem pl. az OS, jelen esetben a Windows 10, illetve annál pl. ezen + ezen és ezen beállítások függvénye.

(#5887) Alien! válasza King Unique (#5886) üzenetére


Alien!
senior tag

Ok átnézem, de nekem ezen a gépen volt egy kis 2,5-es hdd rackem, az tökéletesen működött, ez viszont folymatosan eldobja magát meló közben is. Cseréltem kábelt az sem jó. Szerintem holnap viszem vissza gariba.

(#5888) King Unique válasza Alien! (#5887) üzenetére


King Unique
titán

Ahhoz azért nem ártana biztosan meggyőződni - pl. másik PC-n is kipróbálni, vagy ha arra nincsen mód akkor másik OS, akár egy pendrive-ról bootolt Linux Live rendszer alatt - a dokkoló esetleges hibájáról, mert ha az adott PC, azon hardver- és szoftverkörnyezet a probléma forrása, akkor pont nem indokolt a dokkoló garanciális cseréje.

(#5889) Alien! válasza King Unique (#5888) üzenetére


Alien!
senior tag

köszi, közben egy másik pc-n kipróbáltam, ott USB3-on tökéletes, a kis Lenovon USB2-n is úgy néz ki, hogy stabil, viszont itt az usb3-on sz*rakodik(?)....

(#5890) kocsiska15


kocsiska15
tag

Üdv!
Nem vagyok nagy szakértő, és kicsit általánosabb jellegű kérdéseim vannak, de nem nagyon tudom pontosan hol érdemes feltenni őket, így itt próbálkozom, remélem oké. :)

Szóval lassan 2 éves lesz a gépemben lévő HDD és ráeszméltem, hogy a legtöbb rajta lévő dolog (képek, videók, fájlok, stb.) csak itt található meg, ami nagy hiba - ezért mihamarabb biztonsági másolatot szeretnék róluk készíteni, hogy nyugodtabban legyek. Sajnos azonban jelenleg nem nagyon van külső - belső HDD/SSD-kre nagyobb anyagi keretem, van viszont egy elérhető 3.5" belső HDD-m (WD5000AAJS) - a gond az, hogy az egyetlen hely a gépházamban már nyilván foglalt. (ezen kívül van még 2 db 2.5"-es hely).
Némi utánanézés után találtam ezt a "belső HDD + külső merevlemez ház" lehetőséget, ami nekem tetszik - egyrészt a fenti helyhiány és a rendelkezésre álló HDD miatt, valamint mert a bekötéséhez nem kell szétszednem a gépet. :D

Amire szeretném használni:
Most tényleg csak "passzív" adattárolásra, a jelenleg a PC-men található fájlok biztonsági másolatainak tárolására (tehát a másolás után menne a szekrénybe), ezt mondjuk néhány havonta megismételve.
Ha viszont ez egy hosszú távon is járható út, akkor későbbiekben vennék nagyobb méretű HDD-ket, amiken nagyobb fájlokat (pl. szerkeszteni való videókat) tárolnék.

A kérdéseim tehát:
1. Jól látom, hogy tényleg így működik a dolog? ( belső HDD megy a rack-be, USB-vel csatlakoztatva a PC-hez, és használható is) lehet hülye kérdés, csak biztosra akarok menni
2. Ez megegyezik egy külső HDD funkciójával/megbízhatóságával, vagy az jobb választás lenne ilyesmire?
3. Hosszú távon is működhet/megbízható? (tehát egyetlen rack-et veszek, és később belső HDD-ket)
4. Azért a 3.5"-es házakat néztem, mert ilyen a jelenleg elérhető HDD-m, de egyébként is érdemesebb ezt választani, vagy a jobb befektetni a 2.5"-be? (Egyébként a 2.5"-ek első pillantásra olcsóbbnak tűnnek + ebből elvileg van 2 üres helyem a PC-ben, tehát itt elvileg a belső tárolás is működhet ha az jobb)
+5. A gépbe való behelyezés szempontjából a 2.5"-es HDD és SSD között van különbség, vagy mehetnek ugyanarra a helyre, ugyanúgy? (nekem elvileg négy csavart kell becsavarozni a merevlemezbe és utána azokkal a helyére csúsztatni)

AXAGON Aline Box 3.5 USB 3.0 (EE35-XA3) - ezt néztem ki én is (az első az árukeresőn..), és látom, hogy az összefoglalóban is ajánlott - tehát akkor ez rendben is lenne? :)

Bocsi a hosszú szövegért és sok kérdésért, csak szeretnék tisztában lenni a dolgokkal!
Köszi a segítséget előre is! :)

(#5891) King Unique válasza kocsiska15 (#5890) üzenetére


King Unique
titán

1. Igen, így működik (példa).

2. Van gyárilag készre szerelt 3,5"-os külső HDD (példa) és külön vásárolt 3,5"-os HDD + külső ház = külső HDD (példa), ahol mindkét esetben külső merevlemezről beszélünk, valamint mindkettőnél lehet pró és kontra egyaránt.

3. A megbízhatóság nagyban függ a megfelelő használattól, a külső házban lévő HDD minőségétől illetve megbízhatóságától is, stb. Ahol 1 db egylemezes külső ház normál esetben egyszerre 1 db HDD-hez használatos, ha a HDD-k gyakori cserélgetése vagy több HDD egyidejű használata a cél, akkor adott a többlemezes külső ház (példa), HDD dokkoló (példa) és az IDE/SATA - USB adapter (példa) használatának lehetősége.

4. Ha 3,5"-os HDD-ről van szó, akkor értelemszerűen ahhoz való 3,5"-os külső házat kellene venni, nem 2,5"-os HDD-hez valót. Azt pedig nyilván fixen el kellene dönteni, hogy most 3,5"-os vagy 2,5"-os HDD kell-e, a PC-be beépítve és SATA-n használva vagy USB-n külső HDD-ként, stb.

5. A belső HDD / SSD PC-be való behelyezése, beépítése nem ennek a topiknak a témája, itt értelemszerűen a 3,5"-os HDD-khez való külső házak, dokkolók, adapterek, az azokba történő beépítés és külső merevlemezként történő használat a téma. De az előbbire is adja magát logikusan a válasz, látszik hol vannak az adott 2,5"-os HDD-n és SSD-n a furatok a csavaroknak, hogyan rögzíthetők az adott PC-ben, stb.

Igen, a célra akár az AXAGON EE35-XA3 Aline Box egylemezes külső ház is megfelelhet, bár annál is akadt pró és kontra vélemény egyaránt, lásd a topikba írt rövid beszámolókat.
Ha egyéb 3,5"-os külső házak + akár HDD dokkolók és adapterek is érdekelnek, akkor lásd a topik téma összefoglalójában lévő információs táblázatot, valamint beszámolókat és teszteket.

[ Szerkesztve ]

(#5892) r6man123


r6man123
senior tag

Sziasztok!
Tech analfabéta tesómnak keresek (szerintem) 2 db USB-s HDD-t a gyerekek fényképeinek archiválására.

Csak laptopjuk van, csak archiválásra használnák (most pendrive-on a képek), nem probléma a lassú írás/olvasás, csak legyen megbízható 500 - 1000 giga kapacitás.

Próbáltam nekik elmagyarázni az, hogy miért jó a NAS és a raid, miért jó a decentralizáltság > felhőbe mentés... Marad az 1 db, de biztos ami biztos 2 db HDD, mit tudnátok javasolni (további győzködésen kívül :D).

(#5893) King Unique válasza r6man123 (#5892) üzenetére


King Unique
titán

Egyrészt egy laptop mellé eleve praktikusabb lenne egy 2,5"-os külső merevlemez, meg pláne ha csak ilyen kicsi tárolókapacitású kell, ahol manapság amúgy is kb. 1 TB a minimum tárolókapacitás, az alatt nem érdemes külső merevlemezt venni, sőt pl. gyárilag készre szerelt kivitelben már nem is lehet a legtöbb gyártónál.

Másrészt ez a topik 3,5"-os HDD-hez való külső házakkal (és dokkolókkal, adapterekkel) foglalkozik, ahol itt értelemszerűen csak a külső ház a téma, ellenben az abba való HDD az alább linkelt társtopik témája, ahogyan a 2,5"-os külső házak és a 2,5"-os valamint 3,5"-os gyárilag készre szerelt külső merevlemezek szintén külön topikok témája, ami az itteni téma összefoglaló elején is le van írva. Azt meg ugye fixen el kellene dönteni, hogy most 3,5"-os külső ház + 3,5"-os belső HDD = 3,5"-os külső HDD (példa), vagy 2,5"-os külső ház + 2,5"-os belső HDD = 2,5"-os külső HDD (példa), vagy 3,5"-os gyárilag készre szerelt külső HDD (példák), vagy 2,5"-os gyárilag készre szerelt külső HDD (példák) kell-e, majd annak megfelelően választani, valamint a most linkelt példák átnézése és a téma összefoglalók elolvasása után ha esetleg még szükséges akkor a megfelelő topik(ok)ban érdeklődni tovább, stb.

Milyen belső merevlemezt vegyek? (2,5"-os / 3,5"-os külső házba való 2,5"-os / 3,5"-os belső HDD-k)
Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja (2,5"-os külső házak a 2,5"-os külső ház + 2,5"-os belső HDD = 2,5"-os külső HDD megoldáshoz )
Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD (2,5"-os és 3,5"-os gyárilag készre szerelt külső HDD-k)

[ Szerkesztve ]

(#5894) r6man123 válasza King Unique (#5893) üzenetére


r6man123
senior tag

Köszi, hogy így ilyen összeszedett választ adtál, atolvastam korábban a linkelt topicocat, User error volt, hogy végül a "rossz topicot" hagytam nyitva. :)

(#5895) kocsiska15 válasza King Unique (#5891) üzenetére


kocsiska15
tag

Köszi a válaszokat!

Azért kérdeztem így, mert gondoltam a részletesebb háttérinfóval jobban személyre szabott válaszok jöhetnek, mivel abszolút tapasztalatlan vagyok ilyen téren, a fórumon jelenlévők viszont meg tudják osztani a tapasztalatokat, tippeket - illetve ha valamit nem jól logikáztam vagy nem jól látok akkor kijavítanak ami szintén nagy segítség. :) - ezért is jöttek kicsit topik-idegen kérdések, nehogy az legyen, hogy valamilyen lehetőség fölött elsiklottam...

"Azt pedig nyilván fixen el kellene dönteni, hogy most 3,5"-os vagy 2,5"-os HDD kell-e" - igen, persze, ezért szerettem volna tudni, hogy van-e valamilyen lényegesebb a különbség a kettő között, hogy tudjak dönteni. :) (nyilván a magán a méreten kívül).
Alapból a 3.5" felé hajlok, de csak mert a jelenlegi 2 HDD-m is ilyen..

Igazából nagyrészt a helyzetem miatti legjobb ár/érték megoldásra irányult a kérdésem, hogy nem járok-e rosszul vele ha most csak egy ilyen külső házra költök, és ezt egyfajta befektetésnek is veszem, azaz egy külső HDD helyett egy ház most + esetleges HDD(k) később
[saját logikám szerint: 1. ez most a legolcsóbb megoldás 2. van is kéznél egy kisebb HDD-m, tehát azonnal felhasználhatom 3. később is tudok venni bele 3.5"-os HDD-t külön, ami olcsóbb mint az SSD (?), ill. a 3.5" belső HDD-k általánosságban gyorsabbak mint a külső HDD-k (mármint gyakrabb látok 7200rpm-eseket köztük (?) ) - csakis adattárolásra kell, tehát keveset lesz használatban, nagyrészt nyugisan fognak ülni a szekrényben a HDD-k is és a ház is]

vagy saját tapasztalat szerint már akkor inkább érdemesebb rászánni a pénzt mondjuk egy külső HDD-re vagy valami más megoldásra
vagy mindkettővel hasonló a helyzet, szóval azt válasszam amelyik jobban illik a helyzetemhez (ami nekem ugye a külső házas megoldás). ...hú, remélem érthető mit akarok kihozni belőle... :D

Ez a "többlemezes külső ház / HDD dokkoló" téma egyébként tetszik, de ahogy írtad gyakori csere ill. több merevlemez egyszerre való használatához ajánlott inkább - ami most nálam pont az ellenkezője mint amit szeretnék. Elsődleges funkciója csakis az lenne, hogy kimásolnám a fontos fájlokat rá, hogy biztonságban tudjam őket, szóval csak akkor lenne bekapcsolva amikor ezt végezném, azaz ritkán, pár havonta talán. Így erre gondolom felesleges a dokkoló, még ha később vennék is egy nagyobb HDD-t akkor is (de csak hogy jól értem-e, példa: egy streamer aki felveszi a játékait nagy felbontásban és szeretné elmenteni, hogy később mondjuk szerkeszthesse őket - neki már megéri, ha több HDD-je van, akár rögtön is rögzítheti is a nagyobb felvételeket, fájlokat, meg ilyesmi).

A megbízhatóság alatt olyasmire is gondoltam, hogy pár komment szerint vannak házak amik nem képesek kezelni HDD-ket bizonyos méret felett... erről fogalmam sincs mennyire lehet igaz ( pl. az általam is kinézett AXAGON EE35-XA3 Aline Box esetében - a leírás szerint: "Támogatja a 3,5 hüvelykes SATA III / II / I merevlemezeket, kapacitástól függetlenül").
Szóval ebben is szerettem volna tisztán látni, oda kell-e figyelni erre, vagy csak felesleges "ijesztgetés".
Az mondjuk fontos lenne, hogy képes legyen nagyobb HDD-t is kezelni, mert úgy vagyok vele, hogy legalább 2TB-osat (de akár 4-5 is lehet) vennék később inkább mintsem több kisebbet.

Egyébként az is tetszik amit te linkeltél: LC-Power LC-35U3 Sirius rack - ha nem gond a kérdés, a saját véleményed szerint ez és az AXAGON között melyik tűnik jobb választásnak? Kb. egyforma árban vannak úgy látom. Esetleg másikra tipp ennél nem drágábban? (bár az összefoglalóban lévő táblázatot nézegetve is ez a kettő tűnik jónak)

Még egyszer bocsi a sok szövegért, és köszi a türelmed, igyekszem tisztán átlátni és megérteni mindent - ami azt illeti ma már rengeteget tanultam a témában! :)

(#5896) jksx válasza kocsiska15 (#5895) üzenetére


jksx
senior tag

Szia!
Én egy Axagon EE35-XA3-ast használok egy WD Red+ 2TB-os lemezzel adatmentésre. Rendesen működik.

(#5897) TechN7ne válasza jksx (#5896) üzenetére


TechN7ne
nagyúr

+1
Semmi baja ,én is vettem egyet az iMac mellé :K

(#5898) kocsiska15 válasza TechN7ne (#5897) üzenetére


kocsiska15
tag

#5896 jksx

Na ez így megnyugtatóan hangzik erről a részről! Akkor lehet ma már meg is rendelem, köszi mindkettőtöknek, hogy írtatok! :)

(#5899) King Unique válasza kocsiska15 (#5895) üzenetére


King Unique
titán

"Támogatja a 3,5 hüvelykes SATA III / II / I merevlemezeket, kapacitástól függetlenül"

Ami szerintem kellően világos és egyértelmű, meg ha másnál 6 TB-os HDD-t is kezel, akkor nyilván nem téma a "legalább 2TB-osat (de akár 4-5 is lehet)". Sőt, akár még pl. 8 - 18(+) TB-osat is kezelne, mivel a jelenlegi HDD-k tárolókapacitásához mérten nincsen tényleges limit. Ami manapság a modern, USB 3.X külső házaknál általában jellemző, max. az egyes régi, USB 2.0-s típusoknál lehet ok aggodalomra, mivel az utóbbiaknál szokott 2 TB-os limit lenni, de itt most ugye eleve nem olyanról van szó és pont ezért nincs miről beszélni.
Itt a HDD illetve az azon lévő partíció kezelése szempontjából probléma max. akkor lehet, hogy ha az a helyzet áll fenn, amiről nemrég volt szó egy másik esetnél. Vagyis ha eltérő logikai szektorméretet használ a külső ház USB-n mint ami a PC-ben van SATA-n / másik külső házban van USB-n, valamint ilyenkor nem a külső házban USB-n, hanem a PC-ben SATA-n / másik külső házban USB-n lett / lesz inicializálva és particionálva a 2+ TB-os HDD. Viszont ha nem 4Kn (4Ke) szektorméretet használ USB-n az AXAGON külső ház (eddig nem említette is senki, hogy 4Kn (4Ke) típust kapott volna), akkor nyilván nincs miről beszélni és nincs miért aggódni, valamint értelemszerűen akkor sem, ha tárolókapacitásról függetlenül eleve a külső házban lenne inicializálva + particionálva a HDD, Továbbá akkor sem, ha 2 TB tárolókapacitású a HDD és pl. a PC-ben MBR séma szerint lett inicializálva + particionálva, lásd más esetét.

Ha olcsó USB 3.0-s külső ház kell, akkor mind az említett AXAGON, mind az LC-Power megfelelhet a célra. Ahol ugyan nem feltétlen tökéletes egyik sem, az előbbinél volt aki a HDD melegedésére panaszkodott, míg az utóbbinál más a linkelt bejegyzésben a nem túl masszív belső vázat és az erős fényű LED-eket hozta fel. Viszont ha eleve csak ritkán, pár havonta lenne használva a külső ház offline biztonsági mentés célra, akkor nyilván ezek sem különösebben téma, ahogyan az előbb linkelt példában másnál sem volt az ilyen használatnál.

[ Szerkesztve ]

(#5900) kocsiska15 válasza King Unique (#5899) üzenetére


kocsiska15
tag

Mint említettem abszolút laikus vagyok, szóval csak felületesen értem a témát, ill. igyekszem megérteni. A második részt kb. háromszor olvastam át, nagyon leegyszerűsítve valami ilyesmi jött le:
Az AXAGON házzal és egy esetleges új HDD-vel amit eleve abban fogok "bekötni" elméletileg nem lesz gond, valamint a mostani HDD-mmel sem kéne, mivel az csak 500GB-os, tehát 2 TB-on aluli - de ha mégis, akkor újra kell formázni, "inicializálni" a házban.
De gondolom, hogy ez már nem igazán ennek a topiknak a témája.. :) Szóval majd próbálkozom vele.

Egyébként az AXAGON mellett döntöttem volna magam is, de a fenti 2 válasz végleg meggyőzött, szóval így is lesz.

Köszönöm a válaszokat, segítséget!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.