Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5301) MCs88


MCs88
aktív tag

Sziasztok!

Új otthon nas-t szeretnék építeni egy kis barbone PC-ből és ehhez keresek megfelelő külső USB3-as házat, ami több HDD befogadására is képes. A fő használat az filmek(leginkább 4K)/sorozatok tárolása és párhuzamosan torrent, a már meglévő 3TBs WD Red-jeimmel.

Eléggé megtetszett a [IB-3640SU3], ami kérdéses, hogy nem nagyon látok rajta elöl nyílást a levegőnék és félek, hogy megsülnének benne a HDDk, van esetleg tapasztalat? (Egyelőre 2 HDD menne benne). Van esetleg más, ami kipróbált, és biztosan jól szellőzik?

[ Szerkesztve ]

(#5302) King Unique válasza MCs88 (#5301) üzenetére


King Unique
titán

Arról nemrég volt szó egy másik válaszban, hogy a többlemezes külső házak rendszerint eleve drágábbak és olcsóbb lehet pl. egy HDD dokkoló. Ha ez nem szempont és mindenképpen az előbbi kell, akkor 4-lemezes kivitelben az IB-3640SU3 külső ház jó választás lehet, azzal van is itt tapasztalat. Feltéve, ha elég a JBOD mód és nem olyan kell ami tud RAID-et, mint pl. az IB-RD3640SU3. A HDD-k hűtése meg különösebben nem téma ezeknél, mivel rendszerint aktív hűtésesek, azaz van bennük hűtőventilátor. Ez az előbbi külső háznál is látszik a gyártó weboldaláról vett képen, valamint a fórumtag által készített teszben lévő képen szintén.

(#5303) MCs88 válasza King Unique (#5302) üzenetére


MCs88
aktív tag

Persze van benne venti, csak ha nincs honnan beszívnia a hideg levegőt, akkor nem fog hatékonyan hűteni se. De utánanézek a dokkolóknak is, köszi.

(#5304) MCs88 válasza MCs88 (#5303) üzenetére


MCs88
aktív tag

Még egy kérdés (csak kicsúsztam a szerkesztési időből): UASP megléte vagy hiánya mennyire számít?

(#5305) emiki6


emiki6
veterán

Kolink HDSUB3U3 (+3TB WD Red)
Teljesen jó, a célnak megfelel. Állítva használom, a kis tartókájába téve, aminek az aljára vékony szivacsot ragasztottam, mivel a rezonanciát nagyon jól átadta a háznak, hangos volt. Így már jó.

Kéne újraformázni, vagy jó lesz az a forma, amit a win adott neki, mint nem rendszer, hanem másodlagos meghajtónak, míg nem vettem ki a gépből?

Kívánom neked, hogy mindent megkapj az élettől, hogy rájöjj, nem elég.

(#5306) King Unique válasza MCs88 (#5304) üzenetére


King Unique
titán

Az egyes USB-szabványok maximális adatátviteli sebessége csak UASP módban érhető el, amit a hardvernek (gép), az eszköznek (külső ház) és az OS-nek is egyaránt támogatnia kell. Másrészt SATA SSD-knél USB-n a TRIM (UNMAP) működésének egyik feltétele az UASP támogatása és működése.

Az utóbbi gondolom nem érint, ha eleve HDD-ket használsz majd a külső házban. Ha az UASP és az adatátviteli sebesség kapcsolata az IB-3640SU3 külső ház miatt érdekel - ami nem UASP-s -, akkor az egyszerre csak 1 db HDD használatánál eleve nem téma, maximum több HDD egyidejű használatánál lehet az. Viszont akkor jó eséllyel úgyis megoszlik a sebesség JBOD (Single) módban, ami egy szintén JBOD, de UASP-s kétlemezes dokkoló tesztjénél is látható a hozzászólások között. Az előbb, az IB-3640SU3 külső házról linkelt tesztben az nem derült ki, hogy egyszerre volt-e mérve a sebesség mindkét HDD-nél, de amúgy jó értékek jöttek ki USB 3.0-n az adott HDD-k sebességéhez viszonyítva.

[ Szerkesztve ]

(#5307) King Unique válasza emiki6 (#5305) üzenetére


King Unique
titán

Ha a gépbe téve, SATA-n lett inicializálva és particionálva a 3 TB-os HDD, majd utána átrakva a külső házba és az kapásból kezelte, akkor nyilván nem szükséges. Max. ellenkező esetben, ami egy másik válaszban részletezve van. Meg ha újraparticionálod, újraformázod, akkor előtte az adatokat értelemszerűen le kell menteni a HDD-ről, mivel ezek destruktív műveletek, az adatok törlésével járnak.

Ha esetleg belefér, akkor megköszönnénk, ha megosztanál pár információt a külső házról. Vagyis hogy pl. még mindig ASM1153(E) chip van-e benne, UASP-t támogatja-e, Windowsban a szoftveres leválasztás utáni HDD-leállítás és X perc inaktivitás után az alvó mód működik-e, meg ilyenek.

Köszönjük a beszámolót! :R

(#5308) MCs88 válasza King Unique (#5306) üzenetére


MCs88
aktív tag

Köszönöm!

(#5309) emiki6 válasza King Unique (#5307) üzenetére


emiki6
veterán

Működik így, akkor marad. :K (úgyse lenne hova lementeni ami rajta van.

Leválasztás után azonnal leáll. Mit nézzek még meg majd és hogy tudom megnézni azokat, melyek nem egyértelműek?

Kívánom neked, hogy mindent megkapj az élettől, hogy rájöjj, nem elég.

(#5310) King Unique válasza emiki6 (#5309) üzenetére


King Unique
titán

Az UASP és az alvó mód működésével kapcsolatban lásd egy korábbi válaszban leírtakat. A külső házban lévő chip típusát legbiztosabban szemrevételezéssel lehet megállapítani, ahogyan mások is tették (példa). Ha erre nincsen mód, vagy takarásban van a PCB-n, akkor a VID és PID azonosítók alapján is lehet rá következtetni. Valamint ha továbbra is ASMedia, akkor az MP Tool - ami innen letölthető - megmutatja a főbb információkat (példa).

(#5311) emiki6 válasza King Unique (#5310) üzenetére


emiki6
veterán

Első kör, chip-ek.
Kolink HDSUB3U3

Kívánom neked, hogy mindent megkapj az élettől, hogy rájöjj, nem elég.

(#5312) emiki6 válasza emiki6 (#5311) üzenetére


emiki6
veterán

- "USB-csatlakozású SCSI- (UAS) kompatibilis eszköz"
- Leválasztás esetén azonnal leáll.
- Készenléti időt nem tudok ellenőrizni, úgyse venném észre, ha leáll. :D

[ Szerkesztve ]

Kívánom neked, hogy mindent megkapj az élettől, hogy rájöjj, nem elég.

(#5314) King Unique válasza emiki6 (#5312) üzenetére


King Unique
titán

Tehát ezek szerint az újabb gyártású példányokban a korábban alkalmazott ASMedia (ASM1153) helyett már JMicron vezérlő, pontosabban JMS578 chip van. Ez eleve új információ, ezért is jó, hogy most szóba került.

Ha X perc teljes inaktivitás után alvó módba vált a külső ház, akkor rendszerint a benne lévő HDD is leáll, akár az állapotjelző LED is kialszik a külső házon, stb. Vagyis ezekből általában észre lehet venni. De ezt valóban nem olyan egyszerű letesztelni, mert egyrészt várni kell X percet (kb. 5-30 perc a jellemző), másrészt ügyelni arra, hogy közben semmi ne használja a külső merevlemezt, mivel akkor nem fog készenléti módba váltani. Viszont azt kapásból le lehet csekkolni, hogy a gépet, illetve a Windowst altatva a külső ház is alvó módba vált-e. Ha igen, akkor az előbbi működésére is lehet esély.

Az adatátviteli sebesség USB 3.0-n egyértelműen a HDD, illetve annak még a kb. 80%-ig telemásolt állapota miatt lett csak ennyi. Ilyen felállásnál kevés adattal és pláne üresen egy 3 TB-os WD Red kb. annyit tud, mint egy tesztben a Purple. De szekvenciálisan még az utóbbi is kb. csak a harmada annak, amit ez a Kolink külső ház SSD-vel tudna USB 3.0-n és UASP módban. Ezt egy másik, de szintén JMS578 chipes külső ház SSD-vel kapott értékei jól szemléltetik.

Köszönöm! :R

[ Szerkesztve ]

(#5315) emiki6 válasza King Unique (#5314) üzenetére


emiki6
veterán

Én köszönöm! :R

Kívánom neked, hogy mindent megkapj az élettől, hogy rájöjj, nem elég.

(#5316) DJ. Ru$y


DJ. Ru$y
félisten

Saját kérdés a saját rackjeimmel kapcsolatban... SyncBack programmal szoktam menteni a külső merevlemezekre (Rapid Case és Swift Case is). A házak adottak a lemezek mindegy a szempontból, ami történik. Végig megy a szinkronizáció, átrakja amit kell, törli amit kell, se a Swift, se a Rapid nem mutat folyamatban lévő adatmozgást, a W7 mégsem engedi leválasztani.. Meg lehet nézni valamivel, hogy ilyenkor mit csinál még, mi nem engedi leválasztani? Ilyenkor azon kívül, hogy lekapcsolom mit tudok csinálni? Csak a lemezek sem szeretnek úgy leállni, hogy elveszed alóla a kraftot... Nagyon idegesít, mert a lemezeket meg óvnám, azért kaptak ilyen házat, amivel szépen leállna... Ha ilyenkor nem szívatna. Ha csak bekapcsolom megnézek róla valamit, leválasztom, akkor leáll. A SyncBack semmilyen folyamata nem fut, ezt megnéztem már mindennel, amivel lehet, nem az tartja vissza a lemezt... Nem értem.

Erőforrás-figyelőben sincs a lemezre semmilyen mozgás... Csak 2 másik partíciót listáz, ami az SSD meg a belső HDD... :W

[ Szerkesztve ]

Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok! Használd a fórumot! | R.I.P PH!TV!

(#5317) King Unique válasza DJ. Ru$y (#5316) üzenetére


King Unique
titán

Igen, meg lehet nézni pl. külön programmal, amiről itt a topikban is volt szó egy másik válaszban, valamint egy ugyancsak másikban szintén.

(#5318) DJ. Ru$y válasza King Unique (#5317) üzenetére


DJ. Ru$y
félisten

Köszi szépen! Muszáj lesz valamit kezdenem vele... Mert ez nem állapot, következő mentésnél ránézek először valamelyik free programmal, aztán, ha leállításra is kell, akkor lehet beruházok az egyikre. :R

Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok! Használd a fórumot! | R.I.P PH!TV!

(#5319) Edgar2621 válasza King Unique (#5300) üzenetére


Edgar2621
őstag

Köszönöm a segítséged :R

XO: Gollami26

(#5320) arcitec válasza DJ. Ru$y (#5316) üzenetére


arcitec
addikt

Nálam ez szinte rendszeres legyen az pen,vagy külső HDD. Van , hogy egyből leválasztja,van hogy 2-3 próbálkozás után. pl mostanában a külső HDD úgy a 2.-ra választ le. Esetleg vársz kicsit,mert azt nem írtad mi az az időtartam, míg már nincs idő kivárni.Ha nagyon óvni akarod, mert nyilván írás után jobb ha normál módon van leállítva, egy pc reboot. Szerintem,
ha más nem...U.I:Ellenben az , hogy egyáltalán nem sikerül többszöri és időbeni próbálkozás után sem leválasztani, az nagyon ritkán fordul elő.Ekkor , ha írás volt boot, ha nem, akkor nyilván, hard mód,abból gond nem nagyon lehet. Nálam hosszú évek alatt nem is volt.Csak most legutóbb a hibás kábel miatt szállt el az egész HDD tartalom. Ha nem írk rá semmi gond nem lett volna,de ki gondolta,hogy az a fránya kábel nem jó.Ráadásul vadi új volt.Szóval még a kábelt is célszerű adott esetben tesztelni.Most feltétlen csak jó minőségű kábelt használok, Külső ház gyári,vagy Delock normál/prémium. ;)

[ Szerkesztve ]

(#5321) DJ. Ru$y válasza arcitec (#5320) üzenetére


DJ. Ru$y
félisten

Elmentem múltkor itthonról mielőtt írtam a problémát ~2 órát nem voltam itthon és utána sem engedte leválasztani.... Azért is kérdeztem. Kábelek biztos nem, az összes rack, összes kábele szar lenne? Nem hinném. (Nincsenek hordozva, az asztalon állnak, ki-be dugdosva sincsenek.)

Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok! Használd a fórumot! | R.I.P PH!TV!

(#5322) arcitec válasza DJ. Ru$y (#5321) üzenetére


arcitec
addikt

A kábelt csak érdekesség kép írtam, hogy jártam, nem gondoltam volna.Na meg a sebesség/hossz/minőség is , mennyire számít.... ;) U.I: Egyébként csak lehet ott nálad valami - (bibi) - , hogy ez a szitu...

[ Szerkesztve ]

(#5323) bnj112


bnj112
csendes újonc

Sziasztok!
Sharkoon Swift Case Pro
Alkalmas, hogy tvre dugjam?
Adott egy Smart tv, amire rádugtam.
Előtte egy Asus Routeren vol, ahol meghalt az USB port.
Nem tudom, hogy ennek az eszköznek a műve volt e.
USBn keresztül nem kaphat plusz áramot a készülékem, ami a tv meghibásodásához vezethet?

(#5324) DJ. Ru$y válasza bnj112 (#5323) üzenetére


DJ. Ru$y
félisten

Ha nem zárlatos, vagy bármilyen egyéb elektronikahibás, akkor nem kerülhet az USB-re plusz áram... Ha hibás a ház, akkor megölheti az USB portokat, de akkor mindenen megöli az USB portot. Maximum az USB portot öli meg, magát a TV-t nem.

Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok! Használd a fórumot! | R.I.P PH!TV!

(#5325) bnj112 válasza DJ. Ru$y (#5324) üzenetére


bnj112
csendes újonc

"Ha hibás a ház"
Hogyan tudnám kideríteni hogy van e hiba a házban?

[ Szerkesztve ]

(#5326) King Unique válasza bnj112 (#5323) üzenetére


King Unique
titán

Általánosan nyilván alkalmas, ha a tévén van megfelelő USB-port és tud USB-n külső HDD-t kezelni, ami a mai modern készüléknél általában adott szokott lenni. Viszont a 2 TB+ és a GPT partíciós séma szerinti lemezek kezelése már nem minden tévénél szokott működni. Ha az utóbbi érint, akkor inkább annak kellene utánanézni. Ha nem, illetve max. 2 TB-os, vagy annál kisebb tárolókapacitású HDD van a külső házban, akkor viszont rendszerint nem téma ez.

A routeren meg tönkremehetett (már ha tényleg ez történt?) az USB-port egyéb okból is, korántsem biztos, hogy a külső háznak köze van hozzá. Amely utóbbinak ha a tápegysége rendesen működik, pl. multiméterrel megmérve 12 V-ot ad le és nem abnormálisan többet, maga a külső ház nem lett elektronikailag megpiszkálva, valamint az USB-kábel is rendben van és nem valami tákolt darab, akkor nem valószínű, hogy bármi gondot okozna a gazda hardvernél. Sőt, inkább az ellenkezője szokott előfordulni, mármint hogy pl. asztali PC-nél egy hibás alaplap, tápegység miatt mennek tönkre az USB-portokhoz csatlakoztatott eszközök. Meg ha valóban ilyen gond lenne a külső házzal, akkor az a routeren kívül elvileg máshol is jelentkezne, ellenben a leírtak alapján eddig nem történt ilyen, holott azóta tévéhez és vélhetően PC-hez is már csatlakoztatva volt.

[ Szerkesztve ]

(#5327) SPY0817


SPY0817
aktív tag

Sziasztok,

Xbox one x hez egy nem használt WD Black 1Tb HDD-t szeretnék csatolni.

Főszempontom az lenne, hogy ha nincs használatban a box akkor totálisan kapcsoljon le a HDD.

a Táblázat alapján Sharkoon Swift Case PRO 4044951016310. és elérhetőség alapján ez a ház amit kinéztem.
Esetleg bármi másik ötlet ellen javallat?

Köszi a választ!

| Xbox Series X | iPhone 13 Pro | BF5 | Forza Horizon 4-5 | Guild Wars 2 | Valami nagy okosság. |

(#5328) King Unique válasza SPY0817 (#5327) üzenetére


King Unique
titán

Ha a készenléti állapot, más néven az alvó mód támogatása lényeges, akkor ez a Sharkoon külső ház ilyen szempontból jó választás, mivel ez támogatja, ami a specifikációjánál is fel van tüntetve. Viszont az más dolog, hogy az Xbox One konzolnál mennyire fog működni, mivel az ilyen funkciók működése és kompatibilitás szempontjából a PC, Mac & desktop OS párosítás az elsődlegesen támogatott. Ettől eltérőnél viszont van hogy lutri, meg eleve nem működik (példa), vagy külön beállítást igényel a készüléknél, az azon futó OS-nél (példa). Tehát ez ügyben elsődlegesen a készülék topikjában, azaz az Xbox One topikban kellene érdeklődni a tapasztalatok felől. Másik megoldás a kikapcsoláshoz pl. a külső házon lévő tápkapcsoló használata, ami a Sharkoon külső háznál is adott, az alábbi képen jól látszik.

Általánosan jó választás az említett Sharkoon külső ház, de ha esetleg valamivel olcsóbb kell, akkor lásd a nemrég egy másik válaszban felsorolt modelleket. Ha még inkább minőségi kell és nem gond a valamivel magasabb ár, akkor meg pl. a Chieftec CEB-7035S modellt. Ha a 7200 RPM-es HDD (alapesetben 5400-asat javasolt használni egy passzív hűtéses külső házban) miatt az átlagosnál jobban szellőző és jobb hőelvezetéssel bíró külső házra van szükség, akkor pl. az ICY BOX IB-351StU3-B jöhet szóba. Viszont ha nem lesz olyan intenzíven használva a HDD, akkor megteszi az előbbi külső házak közül is valamelyik.

[ Szerkesztve ]

(#5329) gurabli


gurabli
senior tag

Sziasztok!
Linux alatt (pl. Rpi4 vagy Armbian OS) működik a két ajánlott, Chieftec vagy Sharkoon Pro?
Alvó mód elsősorban, WD Red 4TB.
SMART működik emígy USB-n keresztül?
Köszönöm

"Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.

(#5330) King Unique válasza gurabli (#5329) üzenetére


King Unique
titán

Ezek támogatása az említett külső házaknál rendszerint adott USB-n. Viszont arról ebben a topikban is volt szó többször, hogy működés, kompatibilitás stb. szempontjából az optimális és elsődlegesen támogatott környezet = PC, Mac & desktop OS. Ettől eltérőnél viszont nem minden esetben biztosított ez, meg van hogy egyes funkciók működése további beállítást igényelhet. Például USB-s tárolóeszközöknél, az azokban lévő vezérlőknél a SMART és egyéb funkciók támogatása desktop Linuxoknál is függhet az adott rendszertől, az abban lévő csomagok, programok verziójától, ami egy korábbi blogbejegyzésben szemléltetve van. Valamint Raspberry Pi és az azon futó pl. Linux-alapú OS esetében az alvó mód lehet alapértelmezetten nem, hanem csak utólagos beállítás, külön parancs kiadása után fog működni, amire a téma topikjában vannak konkrét esetek és példák. Továbbá, ha 4 TB-os HDD lesz a külső házban, akkor ott alapesetben (AF 512e szektorméret) a GPT partíciós séma szerinti lemezek támogatása is lényeges az OS felől, ami az említettől eltérő környezetben megint nem minden esetben szokott támogatott lenni. De modern Linux alapon ennek normál esetben nyilván nem kellene gondot okoznia.

[ Szerkesztve ]

(#5331) velizare


velizare
nagyúr

sziasztok,
tud valaki esetleg olyan külső 3,5"os házat ajánlani, amelyet valahogy falra lehet szerelni? egy router mellé lesz, egy torrentezős vinyót fog kiszolgálni. emiatt külső tápos, sata3as, sub2.0ás megoldás érdekel. elsősorban olyanra gondolok, ahol vagy a házon, vagy az esetleges talpakon elő vannak készítve a furatok, hogy fel lehessen akasztani széles fejű csavarokra.
ha ilyen nincs, akkor kérlek ajánljatok olyan külső házat a fenti paraméterekkel, amely fémházas, és nem egészben jön le a ház külső része, hanem csak az egyik oldala egészben leszedhető.

köszi előre is!

Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.

(#5332) King Unique válasza velizare (#5331) üzenetére


King Unique
titán

Ha ilyen igényed van, akkor itt a hangsúly eleve a valahogyan szón van, amit jó eséllyel magadnak, meg külön vásárolt / készített kiegészítővel kell megoldani. Példák: [link], [link]. Ugyanis hirtelen nem rémlik olyan külső ház, ami kifejezetten ilyen fali elhelyezésre lenne kitalálva és mellékelnének is hozzá ehhez megfelelő tartozékokat. Persze attól még talán létezhet, de a legtöbb 3,5"-os külső házhoz rendszerint max. állítótalpat mellékelnek, meg azt is a normál elhelyezéshez pl. egy asztal sík felületén.

Ha olyan külső ház, ami fém és nem egyben van maga a ház, hanem több darabból illeszthető össze, akkor pl. az ICY BOX IB-351StU3-B pont ilyen, amit egy videó jól szemléltet. Ezen a ház oldalán vannak furatok is, de azok a HDD rögzítésére szolgálnak. Egyébként van többek között USB 2.0-s változata (IB-351AStU-B) is, de azt már nem nagyon kapni, meg annyira amúgy sem érdemes manapság már USB 2.0-s külső házat venni.

(#5333) velizare


velizare
nagyúr

jó ötlet, köszi!

Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.

(#5334) vmilan


vmilan
csendes tag

Sziasztok!

Hetek óta túrom a fórumokat hogy rájöjjek milyen eszközre lenne szükségem. Eleinte azt hittem egy NAS lesz az amire vágyom, de ahogy beleástam magam a témába rájöttem, hogy egyrészt a szolgáltatások 90%-át sose használnám, másrészt a sebessége elmarad egy 3.0-s külső tárolóétól, hát még egy thunderboltosétól.
Szóval a cél az lenne, hogy 2 vinyón redundánsan tudjam tárolni az adataim raid 1-ben.
Miután a NAS-t elengedtem elkezdtem a rack-ek, boxok irányába nézelődni. Nem tudom, hogy én keresek-e bénán, de létezik, hogy az itthon fellelhető lehetőségek száma kb. 8-10 típusra korlátozódik? A legtöbb hely a RaidSonic féle ICY BOX-ot árulja, de arról minden platformon azt olvastam, hogy zavaróan hangos, nekem meg nagyon fontos lenne, hogy halk legyen.
Esetleg tudtok ajánlani olyan rack-et, boxot, akármit amibe 2 vinyó belemegy, tudja a raid 1-et és nem hangos a hűtése? Ha thunderboltos az csak hab a tortán. :) Ja igen, és jó lenne, ha (vinyók nélkül) 70-80 körül megállna a történet.
Nagyon szépen köszönöm előre is!

(#5335) King Unique válasza vmilan (#5334) üzenetére


King Unique
titán

Nemrég egy másik válaszban volt szó kétlemezes, RAID funkciós külső házakról (is). Amelyikkel van itt a topikban tapasztalat, annál nem említették, hogy olyan zavarósan hangos lenne benne a hűtőventilátor. Adatátviteli sebesség szempontjából 2 db HDD-hez meg elég az USB 3.0 is, felesleges a Thunderbolt csatolós megoldást erőltetni, ami úgyis csak további felárat képez. De ha okvetlenül olyan kell, akkor az említett gyártó kínálatában van olyan is (példa).

(#5336) vmilan válasza King Unique (#5335) üzenetére


vmilan
csendes tag

Köszönöm szépen! :R

(#5337) vmilan válasza King Unique (#5335) üzenetére


vmilan
csendes tag

Bocsesz a flood miatt, de most olvastam el a linkelt hozzászólást és a RaidSonic cuccok, de konkrétan az említett modell is [link] több platformon le van fikázva, hogy baromi hangos a venti benne és nem is hűt rendesen. Amazonon is írták páran, hogy átalakították a házat, levették az ajtót és betettek egy ventilátort a helyére annak is, meg magyar oldalakon is írják, hogy a gyári venti is megér egy cserét egy halkabbra. Ez azért kicsit elveszi a kedvem a dologtól. De nincs valami túl nagy választék 2 (vagy annál több) HDD-t kezelő RAID-es külső házakból ahogy elnézem. :(

(#5338) King Unique válasza vmilan (#5337) üzenetére


King Unique
titán

Mihez képest hangos ugye, meg kinek mennyire. Korábban itt a topikban ennél a külső háznál nem volt erre panasz, igaz nem is volt annyira ragozva. Egyébként meg egy aktív hűtéses külső ház, amiben van ventilátor, eleve nem lesz teljesen zajtalan, sőt a HDD-k miatt amúgy sem. Ha az utóbbi, vagy legalábbis a valamivel halkabb működés a cél, akkor passzív hűtéses típust kell használni, vagy marad esetleg az említett házi barkácsolás. Ha nem létszükséglet a RAID mód támogatása, akkor meg egy kétlemezes dokkoló is megteszi.
A választék a többlemezes külső házakból egyébként tényleg valamivel szűkebb, de azért vannak ilyenek, az itteni összefoglaló végén is fel van sorolva néhány gyártó. Az viszont más dolog, hogy a belföldi boltokban ténylegesen melyek kaphatók és ezzel szemben mik vannak globális szinten a kínálatban.

[ Szerkesztve ]

(#5339) vmilan válasza King Unique (#5338) üzenetére


vmilan
csendes tag

Igen, igazad van. Azért látni halkabbakat Amazon-on, csak onnan meg a garanciális dolgok problémásak. De ez már az én dolgom, köszi hogy elindítottál a jó irányba.

(#5340) aix


aix
csendes tag

Sziasztok!
4k szektorméret probléma, lehet, hogy valamit nagyon félreértek...
Van két sokat használt 3TB-os merevlemezem külső házban. Az egyikre egyszer csak azt mondta a Windows, hogy nincs formázva. Betettem a párja házába, ott is ugyanez, tehát gondoltam nem a ház elektronikája ment tönkre. Elvittem egy barátomhoz, akinek van egy spéci (de már elég régi) olvasója, lát rajta egy csomó adatot (de nem mindent). Vettem egy 4TB-os vinyót, hogy mentse rá, ami maradt + vittem az Raidsonic Icy Box IB-116StU3-B típusú dokkolómat. Megformázta a 4TB-ot (GPT), rámenti amit talált, visszajön a cucc. Hát amit rámentett használhatatlan, meg amúgy sem minden. Beteszem a "rossz" 3TB-os vinyót a dokkolóba, simán olvassa. (Szerintem már előtte is próbáltam, és nem működött ott sem, de erre nem mernék esküt tenni.) Valami helyrekattant. Ok, mentsük át az adatokat, de kell még egy dokkoló. Vettem egy Raidsonic Icy Box IB-123CL-U3 HDD dokkolót, gondoltam ugyanaz a márka, biztos jó lesz. A specifikáció szerint nincs kapacitás limit. Bele a 4TB-os, nem olvassa. A lemezkezelő azt mutatja, hogy 2048,00 GB (kifogástalan GPT-védőpartíció) + a maradék nem lefoglalt. Mivel nem kell az adat, törölném a partíciót, nem engedi. Be a régi dokkolóba, partíció törlés. Új dokkoló partíció létrehozás, nem engedi. Régi dokkoló partíció létrehozás + formázás, no problemo. Új dokkoló, nem olvassa. 3TB-os az új dokkolóba, nem olvassa. Írok a Raidsonic supportnak, elég hamar válaszolnak, piros pont. Kérnek mindenféle szokásos hülyeséget (szériaszám stb.). Kérdik a szektorméretet, mert 512-nek kell lennie. (Innentől kell szakértő, mert miért???) Megnézem, írom, hogy mindkettő 4096. Akkor küld egy firmware update-et a RÉGIRE, formázzam újra, és akkor majd 512 lesz. De írom, hogy a 3TB-os gyári formázás és az is 4096, meg különben sem akarom, mert a régi legalább olvassa, ha ráteszem már nem biztos. (Más kérdés, hogy 3 napig másolgattam át az adatokat egy 1 TB-os vinyó közvetítésével, ami 512 és olvasta az új dokkoló.) Ahol olvasgattam, az ajánlás az, hogy ne változtassam a 4096-os szektorméretet. A kérdés, hogy küzdjek-e vele, vagy keressek másik dokkolót? Igaz, amit a support ír, hogy nem jó a 4096? A logika azt diktálja, hogy csúsztatnak. A másik még jó ház is olvassa a 4096-os lemezeket.
Aztán újra beraktam a "rossz" 3TB-osat a párja házába, és most már olvassa. A sajátja továbbra sem, de az 512-es szektorú 1TB-osat igen. Ezek szerint csak a nagyobb szektor olvasó képesség ment tönkre benne... :D
Na tehát tovább olvasgattam, arra jutottam, hogy az új dokkoló valószínűleg nem támogatja a natív 4k szektorméretet, a lemezek meg nem emulálják az 512-t (ez egyébként opció vagy vagy van vagy nincs?). Elhatároztam, hogy veszek egy másik dokkolót. Mivel erről nem írnak a specifikációk, írtam vagy 5 gyártónak, hogy támogatják-e a natív 4k-t. Válaszolgattak is szép sorban, hogy igen vagy nem. Az egyik pozitív válasz volt az AXAGON ADSA-ST. Az ár is jó, megrendeltem. Ma meg is jött, de ugyanúgy viselkedik, mint az új IcyBox, vagyis nem olvassa.
Gyanús, hogy nincs tele a net ezzel, tehát másnak, sokaknak nincs ilyen problémája, vagyis valószínűleg én nem értek/csinálok valamit jól.
Van agy Asus O!Play lejátszóm, az is minden további nélkül olvasta a két 3TB-os lemezt a saját házában. A 4TB-ost a régi IcyBox-ban viszont nem. Arra is tetten új firmware-t (mármint az O!Play-re), az sem. Az ASROCK routerem meg simán.
Közben megjött az Axagon support válasza, hogy ők tesztelték (Seagate ST500LM000) és nekik megy, a problémát a partíciós utasítások rossz igazítása okozhatja. https://www.partitionwizard.com/help/align-partition.html Ez megint elég hülyeségnek hangzik.
Hosszú volt tudom, és előre is köszi a segítséget!

(#5341) King Unique válasza aix (#5340) üzenetére


King Unique
titán

Itt röviden egyrészt annyi a lényeg, hogy ha az "A" külső házban/dokkolóban inicializált és particionált 2 TB+ HDD-t áthelyezed "B" külső házba/dokkolóba, akkor az utóbbiban csak akkor lesz közvetlenül "olvasható", hozzáférhető a tartalma, ha megegyezik USB-n a logikai/fizikai szektorméret. Ha eltérő, azaz egyiknél pl. 4Kn, másiknál 512e, akkor viszont nem és az általad tapasztalt probléma fog fennállni. Amire az egyik megoldás a HDD újrainicializálása és újraparticionálása (példa) lehet a másik ("B") külső házban/dokkolóban, de akkor a rajta lévő adatok is törlődnek. Ha azok megtartása a cél, akkor vissza kell helyezni a HDD-t az eredeti külső házba/dokkolóba ("A") és úgy lementeni őket, vagy eleve ott használni tovább. Másik megoldás a firmware módosítása úgy, hogy USB-n passzoljon a szektorméret "A" és "B" külső ház/dokkoló esetében egyaránt (példa). Ha esetedben az eszköz gyártója biztosított, küldött a support ehhez megfelelő firmware-t, akkor a megoldás elvileg adott.

Másrészt a logikai/fizikai szektorméret meg értelemszerűen USB-s csatlakozásnál, a külső házra/dokkolóra vonatkozóan értendő. Maga a HDD ilyen szempontból másodlagos, mivel USB-n nem annak a szektormérete lesz a döntő, hanem az, amit a külső ház/dokkoló emulál. Valamint a legtöbb mai HDD-nél fixen eleve Advanced Format 512e megoldás szokott lenni, a natív 4K logikai szektorméret max. az egyes enterprise kategóriás, vállalati felhasználásra szánt modelleknél jellemző. Vagyis ha az előbbi van neked, akkor annál nincs olyan, hogy natív 4K-s, max. a fizikai szektorméret lehet annyi, ami a jelen probléma szempontjából viszont lényegtelen. Ahogyan itt az sem számít, hogy a Windowsban milyen lemezfoglalási egységgel formázod a HDD-n lévő partíciót, mivel az a logikai szektorméretre nincsen hatással, hiszen az utóbbi fix érték és USB-n (is) max. a firmware módosításával lehet változtatni rajta. Aztán a partícióeltolás elvileg szintén nem számít ilyen téren, meg annak eleve rendben kell lennie, ha modern operációs rendszerrel, Windowsok esetében ≥ Vista verzióval particionáltad a HDD-ket.

[ Szerkesztve ]

(#5342) liszi70


liszi70
nagyúr

Sziasztok!
Olyan külső dokkolót keresnék médialejátszóhoz, ami minimum 2 db 3.5" HDD-t kezel, és egészen biztosan működik az automatikus kikapcsolása. Tudtok valami ajánlani? Ez esetleg?

(#5343) King Unique válasza liszi70 (#5342) üzenetére


King Unique
titán

Ha kétlemezes dokkoló kell, akkor az említett Sharkoon SATA QuickPort Duo USB 3.0 megfelelhet a célra, az a specifikáció alapján az alvó módot is támogatja. Ahogyan pl. az AXAGON ADSA-ST, EVOLVEO Dion 2 és az ICY BOX IB-123CL-U3 szintén.
Az viszont más dolog, hogy az elsődlegesen támogatott környezet (PC, Mac & desktop OS) mellett médialejátszóhoz csatlakoztatva is működni fog-e az alvó mód. Lehet hogy nem (példa), vagy csak külön beállítás után (példa).

(#5344) liszi70 válasza King Unique (#5343) üzenetére


liszi70
nagyúr

Köszönöm! Egy ilyenem már van a dune hd lejátszómhoz csatlakoztatva, és működik a kikapcsolódás. Ezért kerestem dokkolóban is sharkoon terméket, persze ez önmagában nem biztosíték. :)
Még lenne 2 kérdésem:
1. A dokkoló csatlakoztatása esetén mind a két HDD tartalma látszódni fog egyszerre?
2. Az itt linkelt Sharkoon Rapid-Case külső ház kb.30-35 perc után kapcsolódik ki. Mi a módja, hogy ezt szabályozzuk? Kevesebbre szeretném állítani. Nyilván a szoftverében kell turkálni, de ennek mi a pontos módja? Belenéztem az összefoglalóba, de bevallom elijedtem. :D

[ Szerkesztve ]

(#5345) liszi70 válasza liszi70 (#5344) üzenetére


liszi70
nagyúr

Hoppá. Találtam egy ilyet. Elgondolkodtam rajta...... Ismeritek?
Hmm... 40mm-es ventillátor. Jó hangos lehet.

[ Szerkesztve ]

(#5346) aix válasza King Unique (#5341) üzenetére


aix
csendes tag

Köszönöm, nekem is ez lenne kézenfekvó, de nem tudom összelogikázni, illetve 1 megoldást látok, ami viszont nem tetszik.
"A" ház benne egy Seagate ST3000DM001 3TB (igy vettem kész formatált külső HDD-ként)
"B" ház ugyanaz
"C" dokkoló Raidsonic Icy Box IB-116StU3-B
"D" dokkoló Raidsonic Icy Box IB-123CL-U3
"E" dokkoló Axagon ADSA-ST
az új: 4TB HDD Toshiba HDETR11ZPA51
a 4TB infója
[kép]
a két 3TB infója
[kép]
egy régi 1.5TB HDD Samsun HD154UI infója
[kép]
A 1.5 és 4TB infóket "C" dokkolóban kaptam, a 3TB "A"-ban.
Tehát "A" és "C" olvassa mindegyiket. (a linkelt példa eltér, mert ott egyik sem tudta a másikat olvasni)
"B" többé már nem olvassa a 3 és 4TB-seket, csak a többit, ahol, mint a 1.5-esnél 512 a szektorméret (több lemezzel is próbáltam, van ahol a fizikai 4096, a sima - gondolom ez a logikai - mindenhol 512). "D" és "E" dokkolök ugyanígy viselkednek.
Ebből nekem az jön ki logikailag, hogy "B", "D" és "E" csak 512-t tud olvasni, mí "A" és "C" tudja a 4Kn-t. Ha "B" vagy "D" vagy "E"-ben formáznám meg a lemezetek, akkor azok is 512-es logikai szektorúak lennének, és akkor minden olvasna mindent. Ha "C"-re ráraknám az "új" firmware-t, többé az sem olvasná a 4K-sokat (csak ha újra formázom). Ezt szeretném elkerülni (mind a "butítást", mind a formázást).
Nekem ebből az következik, hogy a lemez formázástól függően emulál vagy nem emulál és nem a dokkoló. Fordtva igaznak tűnik, hogy dokkolótól függően így vagy úgy formáz.
A RaidSonic support "D"-ről egyértelműen írja, hogy 512 kell neki.
Az Axagon support azt állítja, hogy olvassa a 4K-t, ezt azzal próbálja alátámasztani, hogy egy 4K fizikai szektorméretű lemezt beletettek, de szerintem a logikai ott is 512.
A kedvemre való megoldás egy 4kn-t tudó (lehetőleg dupla) dokkoló lenne.
Az, hogy elromlik egy ház elektronikája úgy, hogy a 4k-t elfelejti, de 512-vel meg működik, szintén X akta.
Az, hogy az O!Play nem olvassa a 4TB-ost csak a 3-ast szerintem mást téma, de azt sem értem. Nem logikus, hogy pont ott vált és nem mondjuk 2TB-nál.

[ Szerkesztve ]

(#5347) King Unique válasza liszi70 (#5344) üzenetére


King Unique
titán

1. Igen, nyilván, pl. JBOD módban különálló lemezként kezeli a 2 HDD-t.

2. Az alvó mód működését, a kikapcsolásig eltelt idő hosszát lehet az OS energiagazdálkodási beállításainál is szabályozni, de az többnyire csak az eszköz (dokkoló) firmware-ben lévő értékkel megegyező, vagy annál kisebb érték beállításánál hatásos (példa). Véglegesen módosítani, megváltoztatni a gyári értéket viszont csak a firmware módosításával lehet, lásd az összefoglalóban lévő módszert. Ha esetedben kisebb érték beállítása a cél, akkor ahhoz megfelelhet az előbbi módszer is, az utóbbi amúgy is csak saját felelősségre javasolt.

Ha közben négylemezes külső házakat is nézegetsz, akkor az IB-3640SU3 modellel pont van itt a topikban tapasztalat.

(#5348) liszi70 válasza King Unique (#5347) üzenetére


liszi70
nagyúr

Nagyon köszönöm!
Rájöttem, kell a 4 hdd, azon dilemmázok, hogy 2 db. dokkoló, vagy 1 db. ilyen legyen. :F Minden segítséget, tapasztalatot, pro-kontra érvet megköszönök!

[ Szerkesztve ]

(#5349) liszi70 válasza liszi70 (#5345) üzenetére


liszi70
nagyúr

Ja, csak hogy ne terjesszek rémhíreket. Nem 40-es venti van benne, csak az ipon leírása hibás. 80-as van benne. Az már biztos halkabb. De valószínűleg még mindig nem annyira halk, mint ebből kettő. Passzív hűtés, mondjuk a nyitottsága miatt viszont magának a hdd-nek lesz hallhatóbb a működése. (Fontos a zaj, filmnézéshez, médialejátszóhoz lesz.) A dokkolót külön-külön is tudom használni, akár két helyen is, a 4-es hdd-tár viszont csak egy usb helyet foglal, szépen egyben van az egész és nem lesz poros a hdd, mint a dokkolóban. Hát, nem tudom mi legyen.... Tudtok még érveket, ellenérveket?

(#5350) King Unique válasza liszi70 (#5348) üzenetére


King Unique
titán

Azt alapvetően neked kelleni tudni, hogy számodra melyik megoldás felel meg inkább. Ha nem cél a 4 db HDD egy tárolóeszközön belüli egyidejű elérése és használata, nem kell RAID támogatás (pl. IB-RD3640SU3), akkor a dokkolós megoldás is megfelelhet. Meg az utóbbinál nincsen hőtűventilátor és amiatt esetleges + zaj, bár arra itt a topikban az említett négylemezes külső háznál sem volt különösebb panasz. Ha annyira fontos a minél halkabb működés, akkor másrészt a 3,5"-os HDD-knél lehetőleg 5400 RPM-es modelleket javasolt használni. Ha még halkabb megoldás kell, akkor meg adja magát 2,5"-os HDD-k, vagy akár SSD-k használata. Igen, tudjuk, a 2,5"-os HDD és pláne az SSD az más, főleg az utóbbi jóval drágább lehet azonos tárolókapacitásnál stb., de hát valamit valamiért.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.