Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5101) Peter Kiss válasza King Unique (#5100) üzenetére


Peter Kiss
senior tag
LOGOUT blog

Kopik a külső ház tápellátása, egyéb elektronikája, ugye minden öregszik.

(#5102) diox


diox
tag

Üdv urak! Következő a helyzet, van egy KOLINK HDSUB3U3-as rack..USB2.0-án másol minden rendben, USB3.0-án kifagy a gép, találkozott már valaki ilyen jellegű problémával?

"mindenki okos, némelyek előre, mások utólag"

(#5103) King Unique válasza diox (#5102) üzenetére


King Unique
titán

Ilyenkor célszerű első körben másik USB 3.0 porton is kipróbálni az eszközt és a másolást. Illetve ha asztali PC a gazda hardver, akkor az előlapon lévők helyett inkább a hátlapon lévő portokon. Aztán szükség esetén akár másik USB 3.0 kábellel is, ha van rá lehetőség. Azt nem írtad, hogy pontosan milyen operációs rendszerrel használod a külső házat, de valószínűleg valamilyen Windowszal. Azoknál általában csatlakozási problémáknál (pl. hibás kábel, csatlakozó és aljzat nem megfelelő illeszkedése) és az eszköz hibája (pl. szektorhibás merevlemez) miatt szokott átmenetileg kifagyni a fájlkezelő, a külső meghajtót használó egyéb programok, vagy rossz (extrém) esetben akár maga az operációs rendszer.

[ Szerkesztve ]

(#5104) diox válasza King Unique (#5103) üzenetére


diox
tag

Win10Pro az asztalim próbáltam hátul az összes 3.0-ás portba dugni,laptop 3.0 portba ami win 8.1! 2TB Toshiba DT01ACA200 (bad sector nincs) most jön kábelcsere...de fura,hogy 2.0 portokon mindegyiken felismerte..

"mindenki okos, némelyek előre, mások utólag"

(#5105) diox válasza King Unique (#5103) üzenetére


diox
tag

Kábelprobléma volt! Köszi a tanácsot! :)

"mindenki okos, némelyek előre, mások utólag"

(#5106) DonMaster


DonMaster
addikt

vettem egy sharkoon swift case pro usb3 és nem tudom de 30-40mb/s a sebesség írás olvasásnál. ez normális? nem kéne több legyen ? próbáltam a400 ssd-t -vel is usb3.1gen2 helyre bedugva de ugyan úgy 40/40-et tud, sata-n az ssd 500/300-at tud és az usb3.0 5gbps ami azért 5000/8=625mb/s -ig elvileg jo kéne legyen , ez lenne a határa a vezérlőnek?
ha igen akkor tudtok ajánlani 10-max 12e-ig dual rack/bay usb3/3.1 külső rack-et ?

[ Szerkesztve ]

LG V30-> Iphone 12 Pro Max

(#5107) UberMutant válasza DonMaster (#5106) üzenetére


UberMutant
őstag

a határ ennél magasabb , nálam a vinyó 100 megabytetal ír.
lehet vacak az usb portod, mert ez usb2 sebességnek látszik.vagy hibás a case, vagy a vinyó.

(#5108) DonMaster válasza UberMutant (#5107) üzenetére


DonMaster
addikt

elötte l200-as toshiba volt benne az is 130/130-at tud sata-n gépbe kötve.
megnéztem most és legdurvább hogy usb2. nem érzékeli usb3-nál sem csak usb3.1-es csatin,
tv usb2-ese érzékeli,
mini pc usb3masa érzékeli de mind kettö gépnél hasonlo a sebesség 40nél nem tud se többel irni se olvasni
2gb lett irva az ssd-re nem hiszem hogy avval lenne, baj.
kábel okozhat ilyen zürt?

LG V30-> Iphone 12 Pro Max

(#5109) UberMutant válasza DonMaster (#5108) üzenetére


UberMutant
őstag

persze

(#5110) DonMaster válasza UberMutant (#5109) üzenetére


DonMaster
addikt

valami javaslat honnan tudok vagy milyen minőségben kábelt beszerezni ?
tudom persze google keresö usb3-a to usb3b de van 700-ért és van 4e ért is de igy wtf ha ugyan az elvielg akkor nyilván 700-ért vennék ha más akkor a másiakt de nem mindegy szerintem, igy még nem jártam hogy szar az usb kábel és amiatt nincs meg a sebesség.

[ Szerkesztve ]

LG V30-> Iphone 12 Pro Max

(#5111) King Unique válasza DonMaster (#5106) üzenetére


King Unique
titán

Ha már USB 3.0-s a külső ház, akkor nyilván nem normális a max. 30-40 MB/s, az USB 2.0-s sebesség. HDD-vel pl. ilyen értékeket kellene tudnia USB 3.0-n, SSD-vel pedig még többet. Illetve az előbb linkelt hozzászólásra adott válaszban le van írva, hogy SSD-vel akár az USB 3.0 szabvány maximuma is elérhető vele. Ami a gyakorlatban egyébként nem 625 MB/s, hanem 450 MB/s, ami pl. ebben a hozzászólásban is részletezve van.

A mostani problémánál a lényeges részleteket viszont nem írtad le, vagyis pontosan hogyan tesztelted az adatátviteli sebességet, milyen operációs rendszerrel, milyen hadveren (gépen), az utóbbinál pl. asztali PC esetében előlapi / hátlapi portokon történt-e a mérés stb. De amúgy maga az USB 3.0 kábel hibája az adatkapcsolati és eszközfelismerési gondok mellett akár sebességproblémát is okozhat (példa). Tehát célszerű lenne másik USB 3.0 kábellel is kipróbálni a külső házat, vagy venni hozzá egy másikat, ha jelenleg nincsen. Akár egy olcsóbb kábel is megteszi, de ha minőségi kell, akkor pl. a Delock és a Belkin kábelek jöhetnek szóba. Korábban más az előbbit vette, illetve ajánlotta itt a topikban. De azért túl drágát sem feltétlen érdemes venni.

[ Szerkesztve ]

(#5112) DonMaster válasza King Unique (#5111) üzenetére


DonMaster
addikt

köszönöm nyilván elméleti maxot irtam,
közben probálgattam régebbi hsz-ed szerint és usb tree-s progival látom hogy highspeed-ben megy tehát usb2.0-lán: majd kihuztam és bedugtam az usb3.0 pendrive-omat és azt superspeedre irta .

kérdéseidre a válasz:
win10 hátsó usb3.1gen2 portokon (msi z270gaming m3 alaplap) ott irt usb2.0 az usb-tree progi.
win2019server usb3.0 hátlapi gigabyte brix(j5005) itt is 40/40nél nem mértem többet
a tv gondolom lényegtelen azon nem usb3 van :)

de így gondolom a kábel rossz

LG V30-> Iphone 12 Pro Max

(#5113) DonMaster válasza King Unique (#5111) üzenetére


DonMaster
addikt

crystaldiskmark teszteltem .

[ Szerkesztve ]

LG V30-> Iphone 12 Pro Max

(#5115) King Unique válasza DonMaster (#5112) üzenetére


King Unique
titán

Mármint az USB Device Tree Viewer programra célzol gondolom. Annál az eszköz mellett a H = Hi-Speed (USB 2.0), az S = SuperSpeed (USB 3.0). Ha nálad az előbbi, akkor USB 2.0 módban működik és csatlakozik a külső ház, azért max. 30-40 MB/s az adatátviteli sebesség. A Windows 10-nél egyébként natív USB 3.0 támogatás van, legalábbis az Intel és VIA alaplapi vezérlők esetében. Valamint elvileg az USB 3.1 Gen 2 is adott. Ha az eszközkezelő nem jelez problémát az USB-vezérlőknél, szükség esetén a megfelelő külső driverek telepítve vannak, akkor az úgy elvileg oké. De egyébként az adott OS-ben lévő esetleges hibát úgy lehet egyszerűen kizárni, ha leteszteled az eszközt másik operációs rendszerrel is. Ami lehet akár pl. egy pendrive-ról bootolt Live Linux is, ahol az újabb verzióknál szintén adott a natív USB 3.0 és USB 3.1 Gen 2 támogatás. Ha Linuxon is ilyen lassú a sebesség, akkor még inkább esélyes az USB 3.0 kábel hibája. Rossz esetben ugyan lehet akár a külső házé is, de ilyen probléma általában inkább a kábel hibája, valamint a hardver- és szoftverkörnyezet miatt szokott lenni.

Ha a szintetikus teszthez a CDM-et használtad, annál egyébként számít a program verziója és beállításai mellett még az is, hogy mennyire van leterhelve (telemásolva) a meghajtó, mennyire töredezett rajta a fájlrendszer. A maximum értékek általában akkor jönnek ki inkább, ha teljesen üres, vagy csak kevés adat van rajta, pláne HDD-knél. Illetve a merevlemezeknél még akkor, ha nem, vagy csak kevésbé töredezett rajtuk a fájlrendszer. Viszont pl. a HD Tune akár még jobban telemásolt és töredezett állapotban is kb. azt a szekvenciális olvasási sebességet mutatja, amit "gyárilag" tud a háttértár. Az írási sebességet viszont csak particionálatlan meghajtón lehet vele tesztelni, legalábbis HDD-k és SSD-k esetében. De ha jelenleg tényleg USB 2.0 módban működik a külső ház, akkor mondjuk gyorsabb úgysem lesz, a HD Tune is megáll majd 30-40 MB/s körül.

A tv amúgy tényleg nem lényeges most, ha csak USB 2.0 portok vannak rajta. :D Na meg azoknál a 2 TB feletti, illetve a GPT partíciós séma szerinti lemezek kezelése sem minden esetben támogatott.

[ Szerkesztve ]

(#5116) DonMaster válasza King Unique (#5115) üzenetére


DonMaster
addikt

meg probálom live linux-al de ebböl kábel vásárlás lesz sajnos.
igen azt probáltam és H-t irt . totál üres frissen formázott lemeznél próbáltam.
irok amint meg van a live linux teszt. addig is köszönöm segítségeteket.
jah még valami kábelt nem cserélik garanciálisan?

LG V30-> Iphone 12 Pro Max

(#5117) King Unique válasza DonMaster (#5116) üzenetére


King Unique
titán

Ha bebizonyosodik, hogy a kábel rossz, akkor elvileg lehet garanciális cserét is kérni. Viszont ilyenkor normál esetben általában kompletten cserélni szokták az egész terméket, vagyis az egyéb tartozékokkal együtt. Aminek ráadásul lenni szokott X hetes, vagy rossz esetben akár X hónapos átfutási ideje. De azt, hogy a vásárlás helyén ez pontosan hogyan megy, megoldható-e külön csak a kábel cseréje, azt már ott kellene megérdeklődni. Valamint itt a fórumon a garancia kérdés, fogyasztóvédelem topikban. Ha a boltban kicserélik azonnal csak magát a kábelt, akkor úgy oké. De ha csak kompletten és eltart a szokásos ideig, akkor nem feltétlen érdemes vele vesződni csak a kábel miatt. Ezért volt említve másik lehetőségként egy másik USB 3.0 kábel beszerzése.

[ Szerkesztve ]

(#5118) DonMaster válasza King Unique (#5117) üzenetére


DonMaster
addikt

tudom irtam már nekik ipon-tol vettem, jan22-én vissza viszem ez van szerintem nem ér +3k-t hogy menjen maxon 11e böl már dual dockolot vettem volna inkább nem sima külsö racket nah mindegy köszi tényleg visza viszem aztán majd leirom mi lett.

LG V30-> Iphone 12 Pro Max

(#5119) DonMaster válasza King Unique (#5117) üzenetére


DonMaster
addikt

vettem kábelt, windows alalt ugyan ugy usb2.0 érzékeli és nem mindegyik usb port .
live linux-al viszont nem tudom minek érzékeli de ráirásnál 130mb/s-el irt , tehát gondolom usb3.-nak viszont linux nál sem érzékelte mindegyik usb ,

másik gépnél usb3.0 port win server2019 és ugyan ugy usb2.-nek érzékeli.

ami igy már biztos hogy linux alalt a kábel jó , de akkor mi a szar? a windosok? az usb portok? vagy mi? hogy windos alalt is meg legyen az usb3.0 speed-em ?

LG V30-> Iphone 12 Pro Max

(#5120) DonMaster válasza DonMaster (#5119) üzenetére


DonMaster
addikt

másik usb3 pendrive végig dugdosva mindegyik usb porton felismeri super speed-nek.

igy totál ötlet telen vagyok, szar lenne a rack? vagy qa winben van valami amimiatt usb2.-nek ismeri? több gépen is?

LG V30-> Iphone 12 Pro Max

(#5122) King Unique válasza DonMaster (#5119) üzenetére


King Unique
titán

Azt nem írtad pontosan hogyan tesztelted Linuxon az írási sebességet, de ha tényleg 130 MB/s volt, akkor bizonyára USB 3.0 módban működött a külső ház. Vagyis ez alapján elvileg nem hibás ilyen szempontból, nem szimplán csak USB 2.0-s sebességre képes. Valamint ebből kiindulva az új kábel és a gépen lévő port sem lehet az, mivel akkor nem tudott volna ennyit. Viszont az, hogy nem minden porton ismeri fel az OS a külső merevlemezt, nem éppen normális. Csatlakozási probléma lehet nemcsak a kábel, hanem az aljzat (port) hibája miatt is, ha pl. az érintkezők megkoptak, vagy esetleg deformálódtak. De akkor mondjuk az USB 3.0-s pendrive sem működne rendesen.

Egyébként meg az a gond, hogy nem ismertek bizonyos részletek és így nem egyszerű a hiba pontos okát kideríteni. Vagyis, hogy a Windowsoknál a szükséges driverek telepítve vannak-e, nincs-e valami elállítva a rendszerben / BIOS-ban, más USB-s tárolóeszközök ugyanabban a hardver- és szoftverkörnyezetben megfelelő sebességgel működnek-e USB 3.X portokon stb. Ha csak a Sharkoon külső ház nem, akkor első körben az eszközillesztő eltávolítását meg lehetne próbálni pl. a gépházban, majd utána újraindítani a rendszert és újracsatlakoztatni az eszközt. Ha nem használ, akkor meg pl. az ITT említett egyéb módszereket. Vagy esetleg újratelepíteni a Windowst, ha máshogyan nem megy.

Egy másik lehetőség meg a külső ház (garanciális) cseréje, ha végképp nem sikerül megoldani a problémát. Aztán az mondjuk más dolog, hogy mennyire indokolt és jogos, ha nemrég sikerült vele 130 MB/s adatátviteli sebességet elérni USB 3.0-n, de mindegy.

[ Szerkesztve ]

(#5123) DonMaster válasza King Unique (#5122) üzenetére


DonMaster
addikt

rámásoltam egy 8gb file -és ott irta a sebességet .
viszont linuxnál se látta másik port, usb3 portok nem látták csak usb3.1gen2 és usb2 portok látták.
viszont usb3 pen-t. mindegyik látja . már 3gép 1laptop -on teszteltem és mindegyiknél usb2-nek látja és nem mindegyik portnál érzékeli.
végig probálom amit irtál, aztán ha ugyse akkor megy gariba ez még akkor is egy plug&play eszköz kell legyen de lassan több szivás van vele ami nem kéne legyen szerintem . köszi

LG V30-> Iphone 12 Pro Max

(#5124) DonMaster


DonMaster
addikt

15nap után vissza kaptam ipon-tól, cserélték, nem volt jó(gyári hibás volt az előző) ez pöcre super speed usb3-ként megy bármelyik usb portban.

LG V30-> Iphone 12 Pro Max

(#5125) maestro87


maestro87
őstag

Múltkor vettem egy ilyen Orico 7688U3 házat, amit Raspberry Pi-re kötve használok és egy WD Purple 6TB-os lemez van benne.
Kérdés, hogy az alvóüzemmódot ki lehet valahogy kapcsolni? Vagy nem árt a Purple lemezeknek a sok ki-bekapcsolás? Mióta megvan, HD sentinel szerint már 295 ki-bekapcsolás történt (Start/Stop Count) ami szerintem cseppet sok ~2,5 hónap alatt (a HDD előtte nem volt használva).

Egyébként jó ez a rack, letisztult, jó az anyaghasználat és kellemes, maximum 43°C-os meleg van bent. :) Bár az kicsit aggasztott, hogy semmi műanyag keret nem jár a rack-hez, simám a fém belsőbe kell belecsúsztatni, így egyrészt picit lötyög benne, másrészt meg akár rövidzárat is okozhatna a HDD-n ha középen összenyomom a rack-et. Bár lehet csak túlaggódom. :)
Érdekesség, hogy a csavarhúzó amit adnak mellé az méretben nem is megfelelő a ház csavarjához. :D

(#5127) King Unique válasza maestro87 (#5125) üzenetére


King Unique
titán

Magát az alvó módot a gazda hardvernek, illetve a rajta lévő OS-nek, valamint jelen esetben a külső háznak is támogatnia kell firmware szinten. Azt, hogy esetedben az előbbinél milyen beállítási lehetőségek vannak a tiltáshoz, értelemszerűen pl. a Raspberry Pi topikban kellene megkérdezni, valamint a különféle hdparm parancsokra rákeresni. Ebben a topikban inkább az utóbbi lehet aktuális, vagyis magánál a külső háznál tiltani a készenléti állapotot firmware szinten. De ahhoz egyrészt tudni kellene, hogy pontosan milyen chip és firmware van benne, meg azok függvényében megoldható-e egyáltalán. Másrészt ezt az opciót inkább csak akkor indokolt választani és akkor is csak saját felelősségre (!), ha máshogyan nem sikerül megoldani, valamint biztosan a végleges tiltás a cél. De amúgy akár alternatív módon is lehet mérsékelni a sok leállást, kikapcsolást. Például mindig legyen valami olvasási / írási művelet a merevlemezen és akkor akkor nem fog alvó módba váltani. Vagy csak akkor legyen bekapcsolt és csatlakoztatott állapotban a külső HDD, ha ténylegesen használva van és ne "üresen", inaktív állapotban legyen "lógatva" a készüléken hosszú ideig (pl. napokig). Ami egyébként akkor még nem is feltétlen lenne baj, ha közben végig készenléti (alvó) állapotban maradna. De ha valami ezalatt állandóan felébreszti és emiatt rendre felpörög, majd utána X perc után megint leáll, akkor úgy már igen.

Egyébként a Start/Stop Count a felpörgések / leállások száma szokott lenni a SMART-ban, míg a Drive Power Cycle Count a bekapcsolások / kikapcsolások száma. Tehát a 2 nem teljesen ugyanaz, de az értékük általában hasonló, vagy bizonyos esetekben akár még megegyező is lehet. Viszont legyen akármelyik is, a lényeg most az, hogy az a 295 db indulás / leállás eleve nem sok. Az pedig, hogy 2,5 hónap alatt mennyire reális, függ a tényleges üzemidőtől is. De amúgy itt az X 1000-es / 10 000-es érték az, ami soknak számít és adott esetben akár még kritikus is lehet a mechanikára nézve. Tehát jelenleg különösebben nincs min aggódni és a Purple amúgy is az átlagosnál strapabíróbb merevlemez.

[ Szerkesztve ]

(#5128) MZsoltee


MZsoltee
veterán

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Nemrég birtokomba jutott egy Xiaomi 3G-s router, amire szertnék csatlakoztatni egy külső merevlemezt. Ehhez szükség lenen egy külső házra.
A AXAGON Aline Box 3.5 USB 3.0 EE35-XA3-t néztem ki és mellé egy Toshiba P300-as 3TB-os winyót. Cél a dokumentumok hálózati meghajtón való tárolása illetve torrent. Padavan kerül a routerre.

Rákerestem a rack-re a topicban, de nincs róla tapasztalat. Esetleg van, aki tudna róla mondani valamit?

A tökéletes nő süketnéma, nimfomániás, és az apjának kocsmája van.

(#5129) King Unique válasza MZsoltee (#5128) üzenetére


King Unique
titán

Ezzel az AXAGON EE35-XA3 külső házzal valóban nincsen itt a topikban tapasztalat, max. az ADSA-ST dokkolóval van. Ránézésre amúgy hasonló az AXAGON, mint a Kolink HDSUB3U3, amivel vannak itt tapasztalatok (példa), de hogy pl. a belső kialakítása, a HDD rögzítési lehetősége stb. milyen, az nem derült ki. Bár a gyártó weboldalán azt írják, hogy csak bele kell tolni a HDD-t a külső házba és utána a külső zárófedéllel rögzíteni, de hogy az mennyire oké úgy, nem tudni. A célra viszont elvileg megfelelhet és maga az alumínium külső ház, Type-B fizikai aljzat, billenőkapcsoló, alvó mód, leválasztás utáni leállítás, UASP, TRIM stb. támogatása is nyilván előnyös, sőt az utóbbi extrának számít és SSD-knél jól jöhet. Így összességében pedig egyáltalán nem tűnik rossznak, sőt. De mivel itt nincsen vele konkrét tapasztalat, ezért más egyebet nem nagyon lehet róla mondani.

Egyébként jó a P300-as sorozat, de az 7200 RPM-es, ellenben az ilyen passzív hűtéses külső házakban elsődlegesen inkább 5400 RPM-es HDD-t javasolt használni. Aztán a router, a rajta lévő firmware esetében célszerű utánajárni annak, hogy biztosan kezel-e USB-n 3 TB-os HDD-t, illetve GPT particionálási stílus szerinti lemezt. Maga az AXAGON külső ház az oké, annál írja is a gyártó weboldala, hogy nincsen ilyen téren korlátozva, jelenleg nincsen reális limit.

[ Szerkesztve ]

(#5130) MZsoltee válasza King Unique (#5129) üzenetére


MZsoltee
veterán

Elvileg a GPT nem gond, támogatja a router. Azért gondoltam a P300-asra mert lényegesen olcsóbb. 21,5k vs 26-29k egy WD Purple vagy Red. Nem tudom menynivel melegszik jobban azonos terhelés mellett. Nem programok lesznek róla futtatva.

A tökéletes nő süketnéma, nimfomániás, és az apjának kocsmája van.

(#5131) maestro87 válasza King Unique (#5127) üzenetére


maestro87
őstag

Jogos. :)

"De ha valami ezalatt állandóan felébreszti és emiatt rendre felpörög, majd utána X perc után megint leáll, akkor úgy már igen."
A torrent seed az pont ilyen. :)
Általában hetente töltök le vagy két-három torrentet, szóval annyira aktív használatnak nem nevezném. Lehet az lesz a legjobb megoldás, hogy csak 48 órát hagyom őket seed-ben, így jó esetben csak az két-három torrent ébresztheti majd fel amint hetente letöltök. Jobb megoldást nem tudok.

Drive Power Cycle Count az csak 91, de ennyiszer biztos, hogy nem kapcsoltam ki fizikailag a HDD-t.

[ Szerkesztve ]

(#5132) UberMutant válasza maestro87 (#5131) üzenetére


UberMutant
őstag

hard disk sentinelnek van ébrentartó funkciója.

(#5133) King Unique válasza MZsoltee (#5130) üzenetére


King Unique
titán

Az oké, hogy olcsóbb, de egy 7200 RPM-es HDD valamivel jobban melegedhet az 5400-asnál, ami egy passzív hűtéses USB-s külső házban azért nem teljesen mindegy. Igaz, az már az adott külső háztól + a HDD-től is függhet, hogy milyen mértékben és mennyire bírja, meg azért az 5400-as típusok is melegedhetnek, de egy 7200-as rendszerint még inkább. Aztán ugyanakkor zajosabb is lehet egy 5400-asnál, ami szintén számíthat. Ha nem lesz olyan sokat használva, akkor még csak-csak elmegy a + melegedés, de ha pl. 0-24-ben a routeren fog lógni és csaknem folyamatosan pörögni (alvó mód / kikapcsolás nélkül), akkor már nem feltétlen. Az intenzívebb melegedéshez pedig nem kell róla mindenáron programokat, vagy OS-t futtatni, elég ha állandóan megy a torrent, az átlagosnál magasabb (pl. nyáron) a szobában a hőmérséklet stb.

Aztán amúgy meg olyan SATA HDD-t veszel és teszel abba a külső házba, amilyet akarsz. Bár az 5400-as fordulat mellett hivatalosan a valamivel nagyobb tartósság és a + 1 év gyártói garancia a Red / Purple mellett szól, de ha annyira a P300 kell az olcsósága + a valamivel nagyobb adatátviteli sebessége miatt, hát akkor legyen az, a te döntésed. Ha netán a kelleténél jobban melegedik majd a külső házban, akkor meg szükség esetén lehet aktív hűtést adni neki pl. egy ventilátorral, vagy esetleg ezzel a módszerrel.

[ Szerkesztve ]

(#5134) xabolcs


xabolcs
őstag

Sziasztok!

Vettem egy ICY BOX IB-3740-C31 kulso hazat: 4 lemez, JBOD, USB Type-C csatlakozas, ViaLabs VL820 es VL715 chipset.

Ez eddig szep es jo, de egy atalakitoval USB 3.0-val tesztelve igencsak kiabrandito teljesitmenyt tud felmutatni.

A parhuzamos muveleteket teszteltem es azt vettem eszre, hogy egyenletesen szetoszlik a sebesseg. :F
Ket laptopvinyoval es egy regebbi illetve egy ujabb SSD-vel teszteltem az olvasast.

Az SSD-k kulon-kulon hoztak a 200~210 MB/s sebesseget.
Ha egyszerre inditottam az olvassasi tesztet, akkor lelassultak 120~135 MB/s-re.

Ha ezek melle elinditottam (az egyebkent ~100 MB/s olvasasi sebesseget tudo) laptopvinyo olvasasi tesztjet, akkor mindharom teszt sebessege 90~95 MB/s-re esik vissza.

Ha elinditom negyediknek a masodik laptopvinyot is, akkor 70~75 MB/s lesz mindegyik lemez olvasasi sebessege.

Ez vajon egyedi eset, vagy az USB 3-as JBOD megoldasok mindegyike ilyen?

Akinek van tobblemezes megoldasa es lehetosege, az lenne szives letesztelni ezt a fajta konkurrens hozzaferest mind olvasasban mind irasban? :R

[ Szerkesztve ]

aláírás1: csocsó-vesztes vagyok, főleg a Bog és Bocha páros ellen, aláírás2: van mobilarénáskulcstartóm! :D

(#5135) King Unique válasza xabolcs (#5134) üzenetére


King Unique
titán

Az ehhez hasonló, szintén 4-lemezes, de csak USB 3.0-s IB-3640SU3 külső házról készült itt a topikban korábban egy teszt. Az ottani eredményeken viszont nem az látszik, hogy feleződnének a sebességek. Igaz az nem derült ki, hogy egyszerre, vagy külön-külön történt-e a mérés. De az adott illetőnél érdeklődhetsz ez ügyben, ha gondolod. Egyébként meg, mivel jelen esetben 1 db USB 3.X porton keresztül történik a tárolóeszköz működése és JBOD módban külön-külön vannak kezelve a benne lévő HDD-k, ezért reális lehet, ha egyidejű használatnál megoszlik a porton a sávszélesség és ennek megfelelően az adatátviteli sebesség. Ha támogatná a külső ház a különféle RAID módokat, azoknál lenne reálisabb a HDD-k párhuzamos használatánál az olvasási / írási sebesség szinten tartása, avagy akár növekedése. Továbbá maga a külső ház hiába USB 3.1 Gen 2-es, ha az adapter és a gépen lévő port csak USB 3.0-s, mivel ilyenkor az utóbbi sebességén fog működni. Valamint ha a külső ház támogatja az UASP-t, ellenben az adott OS nem, akkor az még tovább redukálhatja a tempót.

[ Szerkesztve ]

(#5136) xabolcs válasza King Unique (#5135) üzenetére


xabolcs
őstag

Igen, olvastam azt a leirast, de nem talaltam teljes mertekben kielegitonek. :B Valoszinuleg privat lesz belole, igen.

A savszelessegel meg pont az a bajom, hogy a szamaimbol 270~290 MB/s atviteli sebesseg jon ki, ami boven elmarad az USB 3.0 tetejetol (hat meg az USB Type C-tol ;])

Azzal, hogy a 4 lemez atviteli sebessege X / 4, azzal kevesbe van bajom, minthogy azzal, hogy X << 450 MB/s

Persze majd csinalok USB-C-n keresztul is tesztet, de az tulzottan nem fog erdekelni, mert a cel rendszer csak USB 3.0-t tud majd, sot: halozati tarhely lesz, igy eleg az 1Gbps-t megugrania ;) .

aláírás1: csocsó-vesztes vagyok, főleg a Bog és Bocha páros ellen, aláírás2: van mobilarénáskulcstartóm! :D

(#5137) oxide83


oxide83
aktív tag

Sziasztok!

Használ valaki ilyen dokkolóegységet?

https://www.axagon.eu/hu/produkty/adsa-st?ami=90

Mi a vélemnyetek, megbízható eszköz? Az okos tv-k felismerik vagy csak számítógépeken használhatók?

(#5138) King Unique válasza oxide83 (#5137) üzenetére


King Unique
titán

Ha az AXAGON ADSA-ST kétlemezes dokkolóra célzol, akkor igen, van vele itt a topikban tapasztalat. Igaz némi kontraként adatkapcsolati probléma volt az illetőnél, de az valószínűleg csak az USB-kábel hibája / elmozdítása miatt. Valamint Windowson NTFS fájlrendszernél a jogosultsági probléma csak beállítás kérdése volt. Viszont magára a dokkolóra nem volt különösebb panasz.

Arról már többször volt szó ebben a topikban is, hogy az ilyen eszközöknél az elsődlegesen támogatott hardver- és szoftverkörnyezet = PC, Mac & desktop OS. Ettől függetlenül működhet gond nélkül akár máshol, pl. okostévéhez csatlakoztatva is, de egyrészt ez nem garantálható olyan mértékben, mint az előbbi esetben. Másrészt a pontos információk és a tényleges tapasztalatok felől ez esetben a TV & Audió fórumkategória megfelelő topikjában is célszerű érdeklődni. Valamint ha 2 TB-nál nagyobb tárolókapacitású HDD-vel lesz használva a dokkoló, akkor az ügyben is, hogy a 2 TB feletti és ehhez kapcsolódóan a GPT particionálási séma szerinti lemezeket biztosan kezeli-e a tévé. Maga a dokkoló egyébként igen, valamint pl. PC-n az aktuális Windowsok és Linuxok is.

[ Szerkesztve ]

(#5139) oxide83 válasza King Unique (#5138) üzenetére


oxide83
aktív tag

Köszi a választ, van 4TB-os HDD-m, gond nélkül lejátsza a televízióm, a gond csak az lehet ha nem ismeri fel magát a dokkolót a TV, vagy felismeri de pl a nagyfelbontású filmeket akadozva játssza le de akkor max élek a 14 napos visszaküldési lehetőséggel.

(#5140) abdulka1


abdulka1
őstag

Sziasztok!

A Kolink HDSUB3U3 külső házban használok egy Toshiba 3TB 64MB P300 HDWD130UZSVA HDD-t. 10-20GB másolása esetén 46 fokra melegszik benne.
Gondolom ez még nem a világvége, és nem is használom tartósan.

Van egy LC-Power EH-35BSII házam is. Az USB mellett van rajta egy SATA csatlakozó is.

A gyorsabb adatátviteli sebesség reményében, próbáltam méteres sata kábellel az alaplapra kötni, de a siker elmaradt, sőt még adatvesztés is lett belőle.
Eleve a 3TB-s P300 nem működött benne, gondolom van egy méretkorlát.
Egy 1TS WD EZEX-et tettem bele, ami USB kábelen tökéletesen muzsikált, de a sata kábel használata mellet indítva a gépet, még az SSD-n levő rendszer boot ideje is, 15mp-ről 2 percre nőtt, ráadásul az egyik partíció RAW rendszerű lett.

Próbáljam meg SATA-eSATA kábellel?

Nem az számít, hogy veszítesz vagy győzöl, az számít hogy ÉN veszítek-e vagy győzök.

(#5141) King Unique válasza abdulka1 (#5140) üzenetére


King Unique
titán

Az a Kolink külső ház passzív hűtéses, amiben tartós, intenzív terhelés, meg magasabb környezeti hőmérséklet hatására egy 5400 RPM-es HDD is jobban melegedhet az átlagosnál. A P300 viszont eleve 7200-as, vagyis annál pláne nem meglepő a melegedés, illetve a 46 °C.

Ez az EH-35BSII külső ház nem éppen mai darab és nem valószínű, hogy USB 2.0-n megfelelően kezelne 3 TB-os, vagy annál nagyobb tárolókapacitású HDD-t. Inkább SATA/eSATA csatlakozásnál lehet reálisabb, de egyrészt ilyenkor is lehet gond, ha mondjuk USB-n másfajta szektorméret szerint lett particionálva a HDD. Másrészt normál esetben eSATA csatlakozónak kellene lenni a külső házon, nem ilyen közvetlen és egyben szokatlan SATA csatlakozási lehetőségnek. Az eSATA csatlakozó viszont eleve más fizikai kialakításra, olyan kábellel max. akkor lehet értelme próbálkozni, ha a gazda oldalon (gépen) is van olyan port. De amúgy nem feltétlen kellene ezt erőltetni csak a sebesség miatt, mert USB 3.0-s csatlakozásnál azért a Kolink külső házban sem lehet lassú a HDD. Ha nincs a gépen USB 3.0 port, max. akkor lehet értelme. Meg a Kolink legalább rendesen kezeli a 3 TB-os HDD-t és a bootolásba sem zavar bele, bár az utóbbi akár USB-n is előfordulhat. Mármint ha előtte csatlakoztatva van a külső ház és úgy történik a gép indítása, az OS bootolása, mert amúgy a futó OS alatt csatlakoztatva / leválasztva nyilván nem.

[ Szerkesztve ]

(#5142) abdulka1 válasza King Unique (#5141) üzenetére


abdulka1
őstag

A Kolink házban nincs problémám USB3.0 sebességen, csak a melegedés miatt szerettem volna az LC power-be rakni a 3 terrás lemezt.
Eleve ebben szerettem volna formázni is, az UEFI mutatta is a lemezt, viszont USB kábeles csatlakozásnál a win 10 már nem látta, így nem tudtam vele mit kezdeni.
SATA kábelre dugva viszont, csak kb 1,5TB területet lehetett formázni illetve particionálni.
Mióta leformáztam a másikban, azóta nem próbáltam az LC-be tenni, mert félek a további adatvesztéstől.

Nem az számít, hogy veszítesz vagy győzöl, az számít hogy ÉN veszítek-e vagy győzök.

(#5144) RaTaTa


RaTaTa
csendes tag

Evolveo Dion 2 külső HDD dokkoló

Az Evolveo Dion 2 kétlemezes dokkolóról szeretném megosztani a tapasztalataimat és egyúttal a King Unique közreműködésével készült tesztünket, amit a terjedelme miatt inkább logout blogbejegyzés formájában tennék. Az alábbi linken elérhető mindenki számára.

Evolveo Dion 2 külső HDD dokkoló

RaTaTa, A Tata

(#5145) King Unique válasza RaTaTa (#5144) üzenetére


King Unique
titán

A külső házakhoz képest a dokkolókkal amúgy is kevesebb itt a topikban a tapasztalat és mindig jól jön az utóbbiakról egy-egy újabb beszámoló, teszt. Ha ilyen részletes és korrekt, akkor pedig természetesen pláne helyet kap az összefoglalóban is.

A tesztben szerepló modell egyébként már csak az USB 3.1 Gen 2, valamint a Type-C fizikai interfész, továbbá USB-n a TRIM (UNMAP) támogatása miatt is érdekes. Akik SATA3-as SSD-vel (is) akarják használni, azok számára ideális lehet.

Köszönjük! :R

(#5146) Vibalazs


Vibalazs
tag

Sziasztok!

Nem szeretném a lemezeket folyamatosan bekapcsolva tartani. Adat mentésre használom. Ezért arra gondoltam, hogy vennék egy 3.5-ös házat.

Ami fontos lenne, hogy fektetve legyen (ne fejjel lefelé), ne legyen vagy csak tiltható alvó móddal. Elég amibe 1 fér.

Ha valakinek van saját tapasztalata arra is kíváncsi lennék.

Előre is Köszönöm!

(#5147) King Unique válasza Vibalazs (#5146) üzenetére


King Unique
titán

A leírtakból csak annyi derült ki, hogy egylemezes külső ház kell és olyan, ami fektetve is használható, valamint gyárilag kikapcsolt / külön tiltható alvó móddal. Viszont ezeken kívül más nem, mint pl. a rendelkezésre álló anyagi keret és az összefoglaló információs táblázatában feltüntetett egyéb jellemzők. Először ezeket kellene tisztázni, utána lehet annak megfelelő külső házat ajánlani. De egyébként ott van az összefoglaló, ahol említve van több konkrét példa is beszámoló, teszt, információs táblázat formájában, valamint pl. ebben a korábbi hozzászólásban is.

Az alvó mód működésénél pedig lényeges lehet az is, hogy milyen környezetben, milyen gazda hardveren és operációs rendszerrel lesz használva a külső ház. Ha PC, Mac & desktop OS, akkor ott szükség esetén könnyű a működését befolyásolni, ami egy másik válaszban szintén le van írva.

(#5148) Vibalazs válasza King Unique (#5147) üzenetére


Vibalazs
tag

Valami ilyesmibe gondolkodtam: [link]

Bár ezt nem tudom, hogy támogatná-e a HD Sentinel?

(#5149) King Unique válasza Vibalazs (#5148) üzenetére


King Unique
titán

A célnak elvileg akár ez a külső ház is megfelelhet, viszont konkrét tapasztalat nincsen vele itt a topikban. Illetve ugyanazt tudom rá mondani, amit korábban.

Az előbbi miatt arról sincsen biztos információ, hogy kezeli-e a HDS. Viszont a SMART támogatása az ilyen külső házaknál kb. alap szokott lenni és Windowson rendszerint a CDI, HDS stb. programok is kezelni szokták őket.

(#5150) oxide83


oxide83
aktív tag

Sziasztok!

Vásároltam egy Axagon ADSA-ST USB 3.0 DUÁL HDD dokkolót és az a gondom vele, hogy a 4TB-os Wester Digital HDD egyik particíóját nem ismeri fel. Korábban két partíciót csináltam rajta mert a régebbi televíziók csak így ismerték fel, van egy régebbi mobile rack-em, azon könnyen felismeri mindkét partíciót.

Esetleg van-e megoldás arra hogy a dokkoló mindkét partíciót kezelni tudja vagy az Axagon ADSA-ST winchesterenként csak egy partíciót tud kezelni?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.