Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#6012) Geri12345 válasza King Unique (#6011) üzenetére


Geri12345
tag

Sajnos megrendeltem amikor írtam, de más dolgok miatt nem/sem kellett volna.

A gyártó és az eladó oldalán sem írták, hogy mekkora a max kapacitás, amit bele lehet tenni, pedig a dobozon egyértelműen le van írva, hogy max 2 TB. Úgy látom, hogy az itteni a táblázatban az EH35ND3-nál N/A van, akkor ez alapján ki lehetne tölteni.

További hátrány még, hogy a kábelek elég rövidek. Az USB-USB kábel kb 30 cm hosszú, a tápkábel pedig kb 86 cm.

Adtak hozzá 4 kicsi és 4 még kisebb csavart, amivel a merevlemezt és a ház két végét lehet rögzíteni, ehhez egy kicsi csavarhúzót is mellékeltek. A merevlemezt rögzítő csavarokat el lehet fedni két becsúsztatható műanyag csíkkal.

Valószínűleg ezt a példányt már visszavitte valaki, mert a csavarok csak úgy a dobozban voltak, a kis nejlon tasak üres volt, ami a csavarok tárolására szolgál, valamint a doboz belsejében is van gyűrődés, ami arra utal, hogy valaki már visszazárta előttem.

Megpróbálom visszakérni az árát, vagy kicseréltetni egy jobb modellre.

(#6015) King Unique válasza Geri12345 (#6012) üzenetére


King Unique
titán

Az a 2 TB egy korábban megadott és azóta "beragadt" érték lehet, lehet korábban csak akkora tárolókapacitású HDD-vel tesztelte a gyártó ezt a külső házat és azért adta meg a 2 TB-ot limitként. Hasonlóan mint ugyanezen gyártó egyik 2,5"-os külső házánál, ott 500 GB van a dobozra írva, aztán mégis simán kezelte a tesztelésnél a 2 TB-os és utólag kipróbálva a 4-5 TB-os HDD-ket is. Na meg az előző válaszban linkelt hozzászólás alapján egy másik fórumtagnál eleve 3 TB-os HDD volt akkor a 3,5"-os nBase EH35ND3 külső házban, vagyis az is szemlélteti, hogy nyilván nem 2 TB a limit. :N Az információs táblázatban erre vonatkozóan az "N/A" meg ugye pont az előbbi miatt is van, ahol nem adja meg a gyártó a termék weboldalán naprakész (mostanában tesztelt) információként a tényleges limitet, sőt lehet éppen ennél a külső háznál sincs ilyen limit a mai HDD-k tárolókapacitásához viszonyítva, erről is volt már szó itt.

Nem minden külső házhoz mellékelnek gyárilag hosszú USB-kábelt ami bizonyos esetekben valóban hátrányos lehet, de a rövid kábel önmagában még nem hiba, meg ha azzal megfelelően működik az eszköz, + szükség esetén lehet igény szerinti akár hosszabb kábelt is vásárolni külön, stb.

Apropó működés, az nem derült ki a leírtakból hogy ténylegesen ki lett-e próbálva a külső ház, kezelte-e az X TB-os HDD-t, maradt-e ASMedia ASM1053 chipes vagy már másmilyennel szerelik, készenléti (alvó) mód működése változott-e, stb. De ha azóta másik lett helyette vásárolva, akkor már mindegy.

A jobb webáruházakban külön fel szokták tüntetni, ha az adott termék már felbontott mert másik vásárlónak 1x már eladták aki később visszaküldte, ahol ilyenkor akár X%-os árkedvezményt is szoktak adni az ilyen termékre, stb. Ha esetedben ez nem történt meg, nem volt sehol feltüntetve, akkor elvileg pláne lehetne reklamálni, + ugye belföldi online vásárlásnál 14 napig amúgy is indoklás nélkül el lehet állni utólag a vételtől.

Köszönjük a beszámolót!

[ Szerkesztve ]

(#6016) Geri12345 válasza King Unique (#6015) üzenetére


Geri12345
tag

A kipróbálásról nem írtam az előző hozzászólásban, de leírhatom azt is.
Egy Seagate 4TB SATA3 64MB Ironwolf (ST4000VN008) merevlemezzel próbáltam használni, sikertelenül. Az hallatszódott, hogy megy a merevlemez, és a Windows kiadott hangot a csatlakoztatásnál, de nem jelent meg a merevlemez a Lemezkezelésnél sem.
Hogyha küldesz egy útmutatót, hogy hogyan lehet kideríteni a chipet, akkor megnézhetem még mielőtt visszaviszem.

(#6017) King Unique válasza Geri12345 (#6016) üzenetére


King Unique
titán

Windowsoknál a lemezkezelő csak a detektálás egyik része, elsődlegesen az a lényeg, hogy az eszközkezelőben megjelenik-e a külső meghajtó, az utóbbinál nincs-e esetleg hibakód, stb. Na meg ha tényleg 2 TB lenne a limit ennél a külső háznál, akkor másnál nem kezelte volna a 3 TB-os HDD-t, valamint ha már a 3 TB-osat kezeli, akkor ennyi erővel elvileg egy 4 TB-osat vagy akár nagyobb tárolókapacitásút is kellene.
+ Ha van rá lehetőség, akkor tesztelésképpen javasolt másik USB-porton - asztali PC-nél elsődlegesen a hátlapon lévő porton - és másik USB-kábellel, valamint másik PC-n és másik OS alatt is kipróbálni az eszközt. Ahol ha nincsen másik asztali PC vagy laptop, akkor a másik OS lehet pl. egy pendrive-ról bootolt HBCD PE vagy Linux Live rendszer is, amik telepítés nélkül kipróbálhatók.

Jó esetben már a VID és PID azonosítók alapján is lehet következtetni a chip pontos típusára, lásd a linkelt példát, ahol a HDS programot használták, de Windowsok esetén pl. az eszközkezelőben is megtekinthető. Viszont a legbiztosabb módszer a fizikai szemrevételezés, ha van rá lehetőség, akkor elsődlegesen az utóbbi javasolt.

[ Szerkesztve ]

(#6018) Geri12345 válasza King Unique (#6017) üzenetére


Geri12345
tag

Elhiszem, hogy van, akinél működik 2 TB-nál nagyobb, de nálam nem működött. Viszont most próbáltam WD20EZEX 2 TB-tal, azzal jól működik, felismerte a Windows. Szerintem ezt úgy lehetne értelmezni, hogy 2 TB-ig garantáltan kompatibilis.

HDS ezt írta: VID: 152D, PID: 0578

Igen, van olyan előlapi csatlakozó, ami rosszabb, de nekem ez már működött egy Sharkoon Swift Case Pro 3.0-ás rackkel, ezért nem hiszem, hogy ezzel lenne a gond. Ha meg mégis hátra kell kötni, akkor a rövid kábele miatt nagyon nem ideális a helyzet. Most egy LC Power LC-35U3 Siriusban gondolkozom.

(#6020) King Unique válasza Geri12345 (#6018) üzenetére


King Unique
titán

Oké, de a nem működött nem derült ki, hogy a 4 TB-osnál pontosan mit jelent. Mármint mi volt Windows esetén az eszközkezelőben, ott nem-e volt hibakód, másik USB-kábel és asztali PC-nél hátlapi USB-port esetén valamint másik hardver- és szoftverkörnyezetben történő kipróbálásnál mi volt, stb. Ahol az eszközkezelő azért is lényeges, mert ott alapesetben akár üresen, HDD nélkül is meg kell jelennie magának a külső háznak. + Ha az adott külső ház nem kezeli megfelelően a 2 TB-nál nagyobb tárolókapacitású HDD-ket, az nem feltétlen úgy működik, hogy akkor egyáltalán nem ismeri fel a Windows semmilyen szinten az eszközt, hanem pl. felismeri csak éppen a HDD tárolókapacitása nem fog stimmelni a lemezkezelőben, a HDS program is figyelmeztető üzenetet jelenít meg erről, stb., lásd ezen és ezen példákat.
A HDD-k tárolókapacitásának kezelésére vonatkozó 2 TB-os limit inkább a régebbi, USB 2.0-s külső házaknál - mint az előbb linkelt példában lévőnél is - szokott lenni, ellenben az újabb típusú vezérlővel és firmware-rel szerelt USB 3.X modelleknél általában adott a 2 TB-nál nagyobb tárolókapacitású HDD-k megfelelő támogatása és kezelése. Amelyik USB 3.X külső háznál esetleg mégsem, akkor az manapság, az egyre növekvő tárolókapacitású HDD-k korában - ahol már régen nem téma ilyen téren a 2 TB-os, mivel kapható jelenleg akár 20 TB-os is - elég nagy hiányosság és eleve problémás lehet.

Az előző válaszban linkelt kompatibilitási lista alapján a VID: 152D, PID: 0578 azonosító JMicron vezérlőre utal, USB 3.0 alapon lehet akár pl. a JMS578 is. Vagyis akkor változás történt a korábbi VID: 174C, PID: 55AA azonosító és ASMedia ASM1053 chip állapothoz képest.

LC-Power LC-35U3 Sirius rack

Ha olcsó USB 3.0-s külső ház kell, akkor az LC-35U3-Sirius megfelelhet a célra, bár annál is akad pár kevésbé előnyös jellemző, lásd a linkelt blogbejegyzésben leírtakat. + Ez a külső ház a blogbejegyzés alapján 3 TB-os HDD-t simán kezelt és elvileg akár nagyobb tárolókapacitásút is kellene, az adatlapján egész pontosan 4 TB-ig írják a támogatást, de ugye az előzőek értelmében az lehet csak névleges és nem feltétlen tényleges limit.
Ha olyan külső ház kell, ami biztosan kezel nemhogy 4 TB-os, hanem akár 14 TB-os vagy még nagyobb tárolókapacitású HDD-t is, akkor meg lásd egy másik esetnél említett modelleket.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.