Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#6039) A Mágus


A Mágus
csendes tag

Üdv!

Van egy Axagon ADSA-ST-m, nincs vele különösebb gond, csupán az, hogy Linux alatt (Manjaro) SMART adatokat nem lehet kinyerni, valamint nem lehet módosítani meghajtóbeállításokat (írási gyorsítótár, APM, készenlét), valamint a TRIM funkciót nem támogatja.

Éppen ezért vettem egy ADSA-SN-t, hiszen papíron a TRIM funkciót támogatja. Nos, Manjaro alatt ugyanaz a helyzet, mint az ST esetében, így sajnos ezt sem tudom használni. Lehet, hogy Win10 alatt jó, de nekem ez sajnos nem elég - Manjaroval is használnom kellene.

Másnál is ugyanez a helyzet? Amennyiben igen, tudtok ajánlani egy olyan típust, amely képes arra, amit fent részleteztem? (Csak példának okáért: az Axagon EE25-XA6 típus tökéletesen támogatja a fentebb vázolt kívánalmakat, tehát nem az oprendszer/kernel/firmware a problémás, de az - értelemszerűen - nem külső tápról megy, és a méret sem megfelelő, hiszen nem csak SSD-vel szeretném használni)

[ Szerkesztve ]

(#6040) A Mágus válasza A Mágus (#6039) üzenetére


A Mágus
csendes tag

Hmm, egy kis update, mert valamit nagyon elnézhettem: hdparm, smartctl látja őket, write cache elvileg okés, self-testek mennek. Még a TRIM funkció tesztelése maradt hátra SN kapcsán.

(#6041) King Unique válasza A Mágus (#6039) üzenetére


King Unique
titán

Ha Windows 10 alatt eleve megfelelően működik mindkét dokkoló, ki lehet olvasni az állapotinformációkat illetve a SMART-ot, valamint az ADSA-SN modellnél az UNMAP (TRIM) is működik, ellenben az említett Linux rendszernél nem, akkor nyilván Linux illetve Manjaro specifikus a probléma, nem pedig dokkoló specifikus. Vagyis ez esetben nem feltétlen megoldás egy másik dokkoló használata, mert lehet annál is ugyanúgy jelentkezne.
Linuxok esetén pl. terminálban a smartctl parancs általános formában nem minden esetben kezeli megfelelően az USB-s meghajtókat, nem minden esetben tudja kiolvasni az állapotinformációkat, egyes típusoknál szükség lehet a -d és akár egyéb kapcsolók használatára is (bővebben).
USB-s külső meghajtóknál az UNMAP (TRIM) működésénél szintén az előbbihez hasonló lehet a helyzet az egyes Linux disztribúcióknál, szükség lehet az fstrim használatához némi tákolásra, lásd más példáját (pont EE25-XA6 külső háznál), ami a Manjaro Linux topikban is le lett írva.

[ Szerkesztve ]

(#6042) A Mágus válasza King Unique (#6041) üzenetére


A Mágus
csendes tag

Köszi a választ, igen, most már minden működik. Ahogy linkelted, eszembe is jutott, hogy XA6 esetén is ez volt a megoldás. (Annyi a szépséghibája ennek a módszernek, legalábbis a tapasztalataim szerint, hogy az ADSA-SN-nek már a bootoláskor bekapcsolva/csatlakoztatva kell lennie a géphez, ha később kapcsolod be/csatlakoztatod, akkor nem működik a TRIM/UNMAP)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.