Hirdetés

2024. május 29., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#33451) ph_5.5 válasza tvamos (#33446) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

"Kedvesek voltak nagyon a Nikonnal. Azt mondtak, hogy olyan 40-70 ezer korul lesz a javitas, de lehet, hogy sokat kell varni az alkatreszre."
40 ezerért ne kedvesek legyenek, hanem rendeljenek egy működő példányt az ebay-ről :)Az nagyon sok pénz- szerintem. De ha van esmei értéke számodra, akkor jó döntés is lehet akár.

#33448Lassú Víz Pár éve a 12 milla KATA-s cégként egész jó bevétel volt. Könyvelő olcsón dolgozott, tudtuk mennyit fizetünk be, plusz úgyis volt más legális bevételünk, így főállású fotósként azért nyugodtan vágtunk bele minden hónapba. Melónk jó része céges. (mondjuk 90% ) így tavaly jött váltás adónemben. A korábbi céges megoldás már anyagilag nem érte meg, így azon is változtatni kellett. Most a teher sokkal több lett, de ha az ember jót akar akkor nem csúszik be az Áfa körbe. Ahoz már nagyon nem éri meg fotósnak lenni. A könyvelő is drasztikusan emelt így is- Áfa-s esetén még hatványozódik.
A költségek elszámolásást a hajunkra kenhetjük, kinek kell minden évben új váz vagy új obik? Ezért nem fogok két Z9-t venni hogy növeljem a kiadási oldalt.
Az évi 12 milla mára tényeg nem lett sok, de fotósként ezt összeszedni még mindig nem egyszerű. És egyre nehezebb lesz ha azt nézem milyen kokurencia kerül ki minden hónapban. Azzal szerez ügyfelet hogy ingyen fotózik. Ez az ügyfélen kívül senkinek sem jó. De ezt nem kell magyarázni - úgyis érti mindenki aki nem megrendelőként van jelen a piacon.

#33449lugosi Én ebben pl nem követtem a trendeket. 2006-tól fotózom esküvőket. Ninc solyan anygom amin ilyen képstílusban lenne utómunkázva- mert sosem tetszett. Idén még esküvőzöm, jövőre már nem. Az elején mondta egy bölcs fotós hogy aki 5 esküvőt látott, az látta az összeset. Igaza volt... Sajnálom néha a párokat amikor nagy marketing dumával mindenfélét rájuk sóznak "egyediség" címén. Legyen az dekor, ültetőkártya, szétváló dobócsokor.. vagy akár egy selfiegép amit nem, nem a fotós hoz, hanem a dj pl. Mert a dj-k is már videoznak pl mobillal, és pluszba ajándékba összevágják az anyagot mobilon és átadják... Én meg majd viszek partyhangfalat meg mikrofont és lehet karaokézni. Meeer az a fotós feladata. (ja nem)

(#33452) ph_5.5 válasza Timer (#33450) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

Sok éve kiszámoltuk hogy mennyit kell keresni a munkával töltött időben ahhoz, hogy a vállalkozás megtérülős legyen. Ez régen azt hiszem 10e/óra volt.
- reklámozod magad esküvőfotósként (idő)
- anyagokat raksz össze, majd jön az érdeklődés, leginkább írásban. Válaszolsz. (idő)
- személyes találkozó (ez sem 10 perc lesz), szerződés
- ha csak írásban beszélgetsz velük később.. az sem 5 perc lesz. (most 32 oldalas PDF-t kaptunk a helyszíntől hogy mit nem csinálhatunk szolgáltatóként a helyszínen... )
- jegyesfotózás. Anyag feldolgozás... majd pár hét, hónap türelem ...
- esküvő előtt a felszerelést összerakod, feltöltöd.. szóval karbantartás- megint idő
- esküvő napja. Nem érkezünk tétre-helyre- befutóra... Ha készülődéssel indul a nap és fotózni kell, akkor sokszor külső helyszínen a sminkesnél indul a nap. Utána fodrász. Utána öltözés. Majd templomi. Csoportképek. Gratuláció (No1), utazás a vacsora helyszíne- ahol jó eséllyel meg lesz tartva a polgári. Újabb szertartás, tavaly volt olyan polgári ami 55 perces volt. Igaz, tényeg olyan volt amilyennek lennie kell.(Meghitt, sírós, nevetős, szívhezszólós... le a alappal ott minden érintett előtt) SZóval utána pezsgőzés, szülőköszöntés, csokordobás, gratuláció (no2).. és esetleg ott is csoportképek.
Buli. Játékok, régen volt menyasszonyrablás meg hasonlók... majd várod az éjfélt, de csúszás van.. tortavgásá, átöltözés, menyecsketánc (tetszőleges sorrend).
A nagy napon ez simán 12 órás meló is lehet.
Utána jön a kreatív. Az helyszíntől, igényektől fügően 2-3-4 órás de akár több napos is lehet. Ez helyszín, kreativitás és leginkább pénztárca függő. Mert ha kivsz a pár Görögbe, akkor nem egy esti 1 órás fotózást szeretnének...
Majd a fotós hazamegy. Másnap hulla, de letölti a fotókat, és válogat. Még gyors gépen is am ost "divatos" képmennyiség átnyálazása nem 1-2 órás művelet. Ninc solyan hogy algoritmus válogat... csak olyan van hogy a fotós aki ott volt, átnézi és a legjobbat összerakja belőle. Utómunka mértéke, egyénire hangolásáról függően hetekbe is tellhet. Anyagonként. Ez naponta legyen csak 4 óra meló... az sem lesz kevés.

És ezt akarja valaki megoldani 100e-ért? 150e-ért? 2 heti munkát? Úgy hogy jó eséllyel saját autóval, milliókat érő felszereléssel megy akár az ország túlsó felére... No ez az igazán előremautató gazdasági szakértés a fotós részéről. (arról nem beszélve hogy a bevétel nem egyenlő a havi nyereséggel... )

(#33453) vond válasza ph_5.5 (#33452) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Van jópár ilyen ismerősöm, aki mellékesként, kvázi szórakozásból csinálja a szarérhugyér fotózást és videózást, és nem, hiába magyarázom neki, hogy ezzel teszi tönkre a szakmát (és olyan emberek életét, akik ebből szeretnének megélni), nem érti meg. A másik a szülőktől, párjától, akárhonnan kapott több milliós felszereléssel szintén nulla pénzért mindent is bevállaló, gépet fél évvel ezelőttig nem látó, unatkozó wannabe fotós/videós, aki pár év múlva valószínűleg már máshol múlatja az időt, és tossza tönkre a lekiismeretes ottani melósok életét. Hát gratula. Én meg közben 5, meg 10 ezer forintokon alkudozok a megrendelőkkel.

Én ezért is próbálok olyan irányba mozgolódni, amit nem tud/akar megoldani sem az egyszeri, kitaláltamhogyfotósvideósleszekésannyieléghogymegveszemalegjobbszettet user, sem az AI. Nem könnyű, de egyelőre még küzdök. Aztán lehet, hogy jövőre a Lidliben kötök ki én is, vagy krumplit sütök Ósztriában kétszer annyiért, mint amit itthon össze tudok tarhálni "kreatív" melóval, miután befizettem a havi 200-at tébére, szochóra, könyvelőre, ipára, meg a tököm tudja, még mire... :(((

[ Szerkesztve ]

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#33454) Jahno válasza ph_5.5 (#33451) üzenetére


Jahno
őstag

"Azzal szerez ügyfelet hogy ingyen fotózik."

Nem fog árat emelni, nem lesz ügyfél és akivel ezzel szóbaáll, az amúgy sem lenne az ügyfeled. Lehet mondani, hogy ügyfelet lop, de mégsem.

(#33455) tvamos válasza ph_5.5 (#33451) üzenetére


tvamos
nagyúr

"De ha van esmei értéke számodra, akkor jó döntés is lehet akár."

Hasznalati erteke van. Meg igy torott gombbal is tobbet hasznalom, mint a Canon M50-et, mert van ez az 1200 fps video, ami nekem nagyon hasznos, meg eleg jo rajta video alatt az AF. Az M50-re meg van macro obim, az meg azert jo.

Szoval ja, egy 30-40 ezret talan megerne, de tobbet nem adnek erte.

Mar azon is gondolkodtam, hogy megjavitom magam, de sajnos ki kell venni az alaplapot is, az szenzorral, nem tudom, hogy utana kell-e kalibralni, vagy mi lesz vele... Meg az a baj, ha varni kell az alkatreszre, elfelejtem, hogy szedtem szet, es akkor nem tudom majd osszerakni.

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#33456) Timer válasza ph_5.5 (#33452) üzenetére


Timer
veterán

Na, így teljes a leírás. És akkor még ott a PS / LR ára, a pixieset és társai, az asztali géped karbantartása / fejlesztése, és a legfontosabb: a felelősség. Ki az, aki szeretne egy olyan melót 100 ezerért letolni, ami kvázi megismételhetetlen, ha beb@sz Murphy?!

(#33457) tvamos válasza Timer (#33456) üzenetére


tvamos
nagyúr

Én szerinte egy csomóan erre nem is gondolnak / nem is érdekli őket. Majd lesz valami.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#33458) Timer válasza tvamos (#33457) üzenetére


Timer
veterán

Ja, ez a fajta linkség az, aminek végül más fizeti meg az árát. Az a durva, hogy nem egy ilyen esetről hallottam, olvastam már, egyáltalán nem ritka dolog.

[ Szerkesztve ]

(#33459) rednifegnar válasza tvamos (#33446) üzenetére


rednifegnar
senior tag

attol kapcsol ki hogy atmozdul kikapcsolt allapotba magatol? biztos volt benne valami reteszelo mechanika.
40-70 az irreal egy ilyen gepert. annyibol kijon egy masik.
en siman leragasztanam ragszalaggal amig hasznalatban van.
esetleg valami diy megodas, alatenni egy valami betetet amitol szorul es nem lifeg. v raragasztani egy kis gombmagnest ragasztopisztollyal ami helyen tartja stb.

A camera does not make art, the artist makes art.

(#33460) Neck válasza Jahno (#33441) üzenetére


Neck
veterán

FF vázon FF obit használok én is, de pl a múltkor egy kicsit már túl messze volt a téma a 35-150-nek. Egy kattintás volt áttenni APSC crop módba a vázat, és úgy fotózni. Persze utólag is lehet vágni belőle, de ha tudom, hogy mit és hogy akarok lőni, akkor miért ne? Plusz az AF rendszer is meghálálja ha szűkebb területen dolgozik ilyenkor.

Írhattam volna úgy is, hogy a 33MP-ből többet lehet vágni. Csak úgy gondoltam, szemléletesebb megmutatni, mennyi MP marad az APSC crop után.

[ Szerkesztve ]

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#33461) Timer


Timer
veterán

Szálló fémporos, szénporos helyre megyek fotózni. Mivel érdemes védeni a vázakat? Objektív cserét nem tervezek a körülmények miatt, inkább viszek két vázat a hátamon. Esővédő tokokat láttam, de azok részben nyitottak, nem sok érteme van porvédelem szempontjából (vagy de, javítsatok ki). Teljes merülős búvártok kicsit érdekesen mutatna az ipartelep közepén, de az ára se tetszik nagyon. Van valami tuti tipp? A vázak (D750 / Z6II) elvileg védettek, objektívek ugyancsak, de na, azért kételkedem kicsit.

(#33462) ph_5.5 válasza Timer (#33461) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

Őszintén? Táskával, és ki sem venni belőle. A táska meg esővédőben. AZ meg az egész nylon zsákban. Ha a szénpor grafitot is tartalmaz (hat) akkor az bekerülve megöli az elektornikát. Ha csak sima szépor, akkor hiába nem jut az obi beljesébe, a mechanikus részeknél megtapadva a koszon kívül kopást is okozhat. A fémpor hasonló- és egyik változat sem szerencsés. AZ ilyen melókat oda kell adni annak aki D80-al fotózik 2023-ban. Egy Z6II vagy D750 kockáztatni max akkor éri meg ha a bevétel meghaladja a teljes felszerelés árát. Szeretek fotózni és pont ezért egy ilyenért eszembe sem jutna szétcseszni...

(#33463) Jahno válasza Timer (#33461) üzenetére


Jahno
őstag

Én nem is dolgozom, de nem szoktam ezeket túllihegni, még mindig jobb, mint egy több napos szaharai fotózás, aztán kész is. Sonyhoz még tudnám is mondani, hogy hol lehet tokot bérelni, aztán tojni le ha hülyén néz ki, ha nap végén leslagozod és kész.

Ezekre nincs jó megoldás és vinnék valami régebbi amortizálható vázat, aztán szopni kell a minőséggel. Direkt ilyesmikre tartottam meg pár kisebb kínai vakut, amit bátran rakok sárba, vízbe, autó alá, aztán ha lekonyul vagy rámegy az autó, akkor már megérte. Némelyik kissé szakadt, de kibasztak velem és mennek 10 éve, így meg sajnálom kidobni mert működik.

(#33464) Neck válasza Timer (#33461) üzenetére


Neck
veterán

Én telefont vinnék :))

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#33465) Stauffenberg


Stauffenberg
nagyúr

Skacok, tudom van táskás topik is, de írhatna némi tapasztalatot a WANDRD PRVKE sorozatról, akinek van/volt ilyen fotós táskája.

Most a PRVKE Lite és a PRVKE 21L között gondolkozom. Szívem szerint elég lenne a Lite is méretben, de közben felcsesz, hogy a PRVKE 21 "Photo Bundle" meg alig drágább nála és többet tud, csak közben meg maga a táska is nagyobb. Egy Fujifilm X-T3 és nagyon maximum 3 objektív, meg a pótakkuk cipelésére kéne, meg a rolltop szekcióba raknék pulcsit, könyvet, kaját, ilyesmit.

Meg ami még érdekel: Mindenhonnan az jön vissza a tesztekből, hogy az anyaga (vitorlavászon) könnyen karcolódik, ami csak esztétikai dolog, vízhatlanságot nem befolyásolja, de engem lehet zavarna. Ezzel van jó/rossz tapasztalata bárkinek?

(#33466) Timer válasza ph_5.5 (#33462) üzenetére


Timer
veterán

Köszi Urak, megnyugtattatok! ;] Ez egy workshop lesz Inotán, szóval bevétel nem lesz belőle, csak kiadás, de az legalább jelentős! Hála az égnek már be vagyok fizetve, és mivel ajándékba kaptam, nem szívesen mondanám le.

[ Szerkesztve ]

(#33467) rednifegnar válasza Timer (#33466) üzenetére


rednifegnar
senior tag

betekered folpackba a vazat+obi, nyilvan egy uv szuro az elejen es ott kihagyod, legumizod v beleteszed atlatszo muanyag zacsiba es az obi elejet kilogatod es ott befottes gumival rafogatod (vagy szigszalag a gumi helyett).
pl:
https://petapixel.com/2014/06/19/diy-protect-dslr-color-festival-run-just-15-bucks/

A camera does not make art, the artist makes art.

(#33468) Timer válasza rednifegnar (#33467) üzenetére


Timer
veterán

Köszi, igazi party warrior szett! :-D

(#33469) Jahno válasza Timer (#33466) üzenetére


Jahno
őstag

Inotán? Az nem annyira működik és ha WS az milyen? Előtted darabolnak? Semmi szénpor nem száll már ott, vagy én vagyok eltévedve. Irodákon kívül elég jól bejártuk az egészet és szerintem ez a Fujis workshopos izé lesz, semmi extra kosz nem lesz benne.

Azt hittem ide Művekbe a kohóba vagy valami rendesebb helyre mész.

(#33470) Jahno válasza rednifegnar (#33467) üzenetére


Jahno
őstag

Ez az amit órák alatt összeszopik az ember és használhatatlan lesz?

(#33471) Timer válasza Jahno (#33469) üzenetére


Timer
veterán

Modell fotózás lesz konkrétan! ;) Hogy hol az épületen belül, az passz, de gondolom, az ikonikus részeken:

WS leírás

Ebből a leírásból, meg a képekből gondolom, hogy nem lesz steril a hely:

KATT

Véletlenül fémipari cégnél dolgozok, és látom, hogy a szálló fémpor milyen frankón teszi tönkre a PC-ket, meg a telefonokat is. Ezért áll fel kicsit a szőr a hátamon az egésztől, de közben meg imádom az ilyen hangulatot, ez meg egy klasszik helyszín.

Nem akartam kéretlenül reklámozni, de ha valakit megihlet, elvileg van még 1 hely kiadó! :)

[ Szerkesztve ]

(#33472) Jahno válasza Timer (#33471) üzenetére


Jahno
őstag

Ja, Saniyék. Ne aggódj, nem lesz ott semmi szénpor meg izé. Bontanak, de teljesen máshol és nem a fotózás ideje alatt. Össze sem fogod magad koszolni.

(#33473) Timer válasza Jahno (#33472) üzenetére


Timer
veterán

Legyen igazad! ;) Azért valami olcsóbb "nejlonzacskót" nézek a D750-re, a Z6II meg marad itthon. Bár, ha azt nézem, melyikkel vagyok elégedettebb, akkor inkább az öreg vasat kellene védenem...

[ Szerkesztve ]

(#33474) Jahno válasza Timer (#33473) üzenetére


Jahno
őstag

Szén nem lesz 8 kilométeres körzetben, a szalagig úgysem mentek el, de már az sem szénporos. Már amennyi maradt belőle. Amúgy érdekes onnan is az egész, de gondolom a kültér meg kazántér ami benne lesz a fotózásban, oldalt a lépcső és az üvegablakos rész, meg téglás falak, max. tornyok. Én végigmásztam az egészet a fotós csoportommal, azért mondom. Most meg a Kelenföldi erőműbe megyünk :-P Fémpor sem nagyon, ha vigyázol és fehér pólóban mész az sem lesz foltos. Turbinacsarnokban lehet még bontás, de ott is fogy minden és szerintem oda nem másztok fel fotózni, mert nem olyan érdekes, cserébe mindenféle szűk szervízlépcsőkön kell balettozni. Aztán majd kiderül.

(#33475) Timer válasza Jahno (#33474) üzenetére


Timer
veterán

Köszi az infót, majd meglátjuk, Sándornál nem csalódtam még soha, valószínűleg most sem fogok, a technikát meg védem, ahogy csak tudom. Eredetileg akartam vinni egy 17-35-öst is, de inkább lemondok róla, annyit nem ér egy hűtőtoronyból kifotózott kép.
Most nézem, van egy 5D MIII tartalékban neki, elkunyizom azt! :DD Ős Nikonosként biztos ösztönszerűen használnám.

(#33476) Jahno válasza Timer (#33475) üzenetére


Jahno
őstag

Nem lesz sokkal koszosabb, mint itt a pesti belváros :-P Túl nagy partit kell ahhoz verni, hogy rendesen szálljon a por.

Kép meg ér annyit, de lehet még a 17 is sok lesz oda. Ellenben nem biztos, hogy be tudtok menni. Meg ott idő nincs semmire, csak egy kis körbenézés lazán 6 óra :DD

(#33477) Timer válasza Jahno (#33476) üzenetére


Timer
veterán

Hát, szerintem annyit összesen nem leszünk ott. Bár két modellel, két csoportban dolgozva nem másfél óra lesz, az tuti. Azt hiszem, rágyógyítok itthon egy 70-200-at a vázra, a nyílásokat esetleg még külön leszalagozom (bár amilyen mákom van, majd a szalagok hagynak nyomot), és imádkozok. A környezeti képeknek meg viszek egy DJI Pocket 2-őt, az legalább meglövi a panorámát, ha kell, egymenetben.

(#33478) Jahno válasza Timer (#33477) üzenetére


Jahno
őstag

Rágyógyíthatod, de a hely kívánja a nagylátót is rendesen.

(#33479) Timer válasza Jahno (#33478) üzenetére


Timer
veterán

Hát, majd kiderül. Nem offolok itt tovább, mert kicsapnak. Nézegettem az esővédőket, de itt aztán van minden, mint a jóboltban, a zacskó szerű párezer forintos JJC-től a 2X ezres manfrotto / thinktank darabokig. Ezek szerint sokan fotóznak esőben, eddig azt hittem, ez csak a vadfotósok szórakozása.

(#33480) Jahno válasza Timer (#33479) üzenetére


Jahno
őstag

Mondom ne aggód már túl, semmi szénpor meg lófasz nem lesz.

(#33481) Beldar válasza Timer (#33479) üzenetére


Beldar
tag

Ha ennyire tartasz a portól, akkor jelentkezz át a medencés ws-ra.
Ott csak víz lesz ;]

(#33482) Timer válasza Jahno (#33480) üzenetére


Timer
veterán

Ha mégis, majd viszek haza a cipőmben, lesz még tél úgyis.

@Beldar: az annyira nem mozgat, őszintén szólva, meg amilyen szerencsém van mostanában, víz közelébe pláne nem viszek semmit,amiben áram van... ;]

(#33483) Jahno válasza Timer (#33482) üzenetére


Jahno
őstag

No majd elmeséled úgyis mi volt.

(#33484) Stauffenberg válasza Timer (#33471) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Ez nem egy aktív üzem, szeptemberben zenei fesztivál lesz itt.

(#33485) Jahno válasza Stauffenberg (#33484) üzenetére


Jahno
őstag

20+ éve. Azóta elég rondán el is bontották, kazánon napról-napra látszódott, hogy fogy és már nem az a háttér, mint a szárnyas fejvadászban.

(#33486) tvamos


tvamos
nagyúr

Volt Megy valaki a Canonos lepkefotozasonra? Szerettem volna menni, de a gyerek nelkul nem volt kedvem. :(

Csak most nezem, 07.05. lesz az alkalom. Jo lenne pedig... szeretjuk a lepkeket.

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#33487) ph_5.5 válasza Timer (#33475) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

Nem értem ezeket a wokshopokat.
- nem olyan helyszín ahova pl magadtól bejutnál
- nem olyan modell aki alapból szóbaáll a legtöbb fotóssal
- modell saját póza, vagy a ws-t tartó kérése
- nem a te világításod (ha van világítás)
- nem feltétlenül a te kedvelt fotózási szöged mert oda más állt be
Szóval gyakorlatilag senki nem azt és úgy fotózza ahogy önmaga meg tudná oldani.
A ws-n készült kép nem mehet portfólióba (pont a fenti dolgok miatt)
Amit ott oktatnak simán fent van yt-n ngyenesen elérhető módon. (Nem az aktuális oktató tudását akarom ezzel kisebbíteni)
Az oktatónak is addig jó, amig a résztvevők közül 30-an ki nem találják hogy csinálnak 1/3 áron saját ws-t... és leadják ugyanazt amit ő már elmondott.
Amit tudni érdemes... ez egy telített piac. Mármint a fotós/videos. Kb mindenkinek van 10 fotós ismerőse. 1 melóra 1 fotós jut... Sorolhatnám a közhelyeket, de 10 most kezdődőből 2 ha marad 2 év múlva. Mármint a "pályán".

(#33488) Timer válasza Stauffenberg (#33484) üzenetére


Timer
veterán

Ezt tudom, természetesen. Ha lehetne, a fesztiválon is ott lennék! :) Ettől függetlenül még jó eséllyel lehet por mindenütt, amit felverhetünk a sürgéssel-forgással, de lehet, hogy túllihegem valóban. Abból indulok ki egyébként, hogy a cégnél, ahol melózom, van hosszabb nyári leállás a lakatos üzemi gyártó részlegen. Gyakorlatilag amikor már egy hónapja nem mennek a gépek, fémpor még mindig van a levegőben, nem is kevés, látod a fényben, ha valaki megy előtted a lépései nyomán. Nyilván itt már ezeréve áll minden, de ha szénpor szagát érzi a túrázó, akkor valami mégis csak száll, erről pedig írtak a beszámolókban. Mindenesetre, veszek ilyen párezer forintos JJC zacskót, azt jól lezárom, aztán majd csak nem lesz gond. Itthon meg majd jól körbefújom a táskát és a vázat is levegővel. Na, majd mesélek, baromira várom már egyébként, ez a posztapokaliptikus-urbex vonal beégett az első STALKER játék és a film nyomán, és régi álmom volt egy ilyen lepattant helyen fehérneműs modell fotózást összehozni, de mivel nem olyan egyszerű, letettem róla. Most viszont elém rakták tálcán, ráadásul még pénzembe sem került, mert ezt kaptam negyvenedikre! ;)

@ph5.5: én ezt nem ilyen szempontból nézem. Egy ilyen alkalommal tapasztalni lehet dolgokat, tanulni szerintem sem. Arra ott vannak a tematikus workshopok, Sándornál ezerféle van például, jártam már néhányon, és hobbistaként nagyon hasznos volt mind. Az egyéni oktatás meg még jobb, mert ott azt csinálsz, amit szeretnél, csak lesz valaki melletted, aki szól, ha mellényúlsz. Ezer online anyag sem fogja ezt hozni, tapasztalatból mondom. De visszatérve, ez inkább szórakozás mindenkinek, aki ott van. Nekem mondjuk egy régi álom ez tényleg. Tavaly, amikor hirdették a fesztivált, épp beszéltük Sándorral, hogy mekkora flash lehet, hasonlóan a Ruhr múzeumos bulikhoz, de fotózni is mekkora lehet már. Hogy emiatt, vagy más indíttatásból szervezte meg végül, azt nem tudom, de mindegy is, ide - már csak az ára miatt is - olyan fotósok, amatőrök jönnek majd, akiknek "fétisük" az ilyen téma, egyébként meg haszontalan, valóban. A modellek kapcsán egyébként nem feltétlenül értek egyet, én fotóztam már három olyan modellel is, akivel előtte workshopon találkoztunk. Nem hiszem, hogy emlékeztek rám, szóval ha valaki szeretne, modell díjért fotózhatja őket szerintem.

[ Szerkesztve ]

(#33489) Jahno válasza ph_5.5 (#33487) üzenetére


Jahno
őstag

Fent van YTon, de nincs aki a kezedre csapjon és nincs modell sem. A sok nem nem egészen úgy van, lehet saját világítással kísérletezni,meg mindennel és jó előadó átfogóbb lesz mint, a a YT, ahol ezer+2 videó van, csak próbáld megtalálni a jókat. Mondjuk haver meg olyat tartott ahol volt egy adag szabad foglalkozás, utána megnézzük a képet és alap gyorsan utómunkázunk is. Akkor nem a fotós póza lesz hanem a modellé. Meg van ennek is a helye, akkor is ha nem érted.

(#33490) Jahno válasza tvamos (#33486) üzenetére


Jahno
őstag

Jó lett volna, de ezek mindig szar időpontban vannak.

(#33491) Timer válasza Jahno (#33489) üzenetére


Timer
veterán

Még annyival kiegészíteném, hogy a fotosworkshopok.hu szervezésében lévő ws-ek mindegyikén van lehetőség egyéni munkára. Te vagy a modellel együtt néhány percet, aztán a következő kolléga , és ha mindenki végig ment, és elégedett, akkor pedig jön a "találjuk ki a következő világítást és ruhát közösen" feladat. Olyan is van, hogy beállásonként más a "főnök", a többiek a keze alá dolgoznak .Mindent úgy rakunk össze csapatként, a világítást is, az oktató csak felügyel, és ha elakadunk, vagy szakmailag kifogásolható valami, akkor szól közbe és javít. Sokat lehet így tanulni a rutinos Kollégáktól. Keresztbe fotózás, hiénázás csak akkor van, ha természetes fénynél dolgozunk, de akkor is az a szabály, hogy a modell arra fókuszál , akivel éppen dolgozik , a többiek meg ha találnak valami jót távolról, akkor nyertek, ha nem, akkor meg majd sorra kerülnek. Ha pedig segítség kell, mert nem megy a pózoltatás vagy a technika, azt az oktató két percen belül látni fogja, és melléd lép, hogy segítsen.

Nem tudom, máshol mi megy, mert eddig egyetlen másik embernél voltam, de ott olyan érzésem volt, hogy oké, összejöttünk, majd lesz valami... Így nem is mentem többet inkább. Az ilyen alkalmakért valóban felesleges fizetni.

[ Szerkesztve ]

(#33492) Jahno válasza Timer (#33491) üzenetére


Jahno
őstag

"Te vagy a modellel együtt néhány percet,"

Volt ahol kiscsoportos ötletelőset is kaptunk, félbevágták a csoportot, egyik fele önállósította magát, addig másikkal utómunka/kérdezz-felelek volt és cseréltünk.

Meg arra jó, hogy ha valami eszedbe jut és láttad YTon, akkor legalább ki tudod próbálni.

(#33493) lugosi válasza Timer (#33491) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

“Hiénázás” - ez tetszett.

Amúgy elkelt a dpreview, nem szűnik meg az oldal.

(#33494) Jahno válasza Timer (#33491) üzenetére


Jahno
őstag

"eddig egyetlen másik embernél voltam, de ott olyan érzésem volt, hogy oké, összejöttünk, majd lesz valami... Í"

Csendes Péter effektus :C

Mondjuk nekem ilyet asszony nem vesz, nem is mer meg nem is biztos, hogy jól jönne ki. Idén kaptam egy bunkertúrát a Művekbe, azt szerintem látta, hogy nézegetem egy ideje csak annyiért nem ruházok be rá, többit inkább megdumáljuk és nem ér meglepetés meg inkább megyünk valamerre ketten. Fotósnál meg haver múltkor vakarta a fejét, hogy kellene valami ilyen meg olyan hely, azt megfejtettem helyette, elmentem érte, vittem vakut és segítettem is, oszt ingyé volt a workshoposdi, de ez már bonyolultabb, mert azóta mindig tarhálunk egymástól cuccokat is.

Asszonnyal most pár "alternatív" dologból elég jókat fogtunk ki, új Néprajzi múzeumban volt olyan előadás, ahol a tárgyakról meséltek a régészek/restaurátorok/néprajzkutatók, hogy honnan bukkant fel, miféle technikával mit dolgoztak rajta, milyen környezetben, hogyan restaurálnak, mit fotóznak, hogy dokumentálnak, tartanak nyilván, ilyesmik. És ezt 10 fő alatti létszámmal, több előadóval végigsétálva.

Meg ilyen filmes dolog, régi korszaktól az Imaxon át a digi cuccokig beszélgetős bemutató. Kaptunk eredeti mozijegyet a KGSTből és az előadóterem székei 1-1 sor régi moziból mentett ülésből állnak:

"Hogyan működött a mozigépház? Milyen veszélyek leselkedtek a gépészre? Miért vált mégis életre szóló élménnyé, ha valakit a filmtekercs szele megcsapott? Sok hasonlóan izgalmas kérdésre választ kap, aki eljön a Hernád Házba, ahol közvetlen közelről lehet a hajdani mozigépházak kulisszái mögé tekinteni! Beszélgetés, tárgybemutató és vetítés – minden, ami a régi mozik technikai tudnivalóiról szóba kerülhet."

Igazi kattant figura a csávó, lehetett filmet fűzni a gépbe is és legalább most megtudtam, hogy annó az analóg korszakban sem ment folyamatosan a tekercs, hanem kockánként megállt és úgy világította át a vászonra :-O Tegye fel a kezét, akinek ez világos volt. Nekem a mindenféle műszaki fotós-filmes érdeklődés miatt bejött, közben derült ki, hogy az ilyesmi érdekességeket asszony is bírja, meg a hasonló csodabogarakat aki egy jó fej műszaki ember és jól is tudott előadni. Lesz ebből még dagerrotípiás közös workshop is, csak győzzem kivárni :C

(#33495) ph_5.5 válasza Jahno (#33489) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

100e egy WS...
100e-ből egy kezdőnek kijön egy halom stúdióbérlés, fizetős modell hívása.
Az olcsó ws láttam hogy mennyit ér. Itt az oktató tudásában nem kételkedem... de pár mozdulatért ennyit kifizetni nem tudom kinek éri meg.
Ráadásul mit is akar valaki egy ilyen ws-al? Fizetős melót? Az nehéz ügy... Ingyen melót? Az nem meló. Szóval szerintem ez zsákutca. Ahogy szinte minden most kezdőnek az egész fotózás. Melót kapcsolatok révén kapnak a fotósok. Az meg sajnos nem tudás kérdése... látom miket adnak ki egyesek a kezükből- csak azért mert ismerősnek melóztak.
"Meg van ennek is a helye, akkor is ha nem érted." Értem én hogy szerinted megéri... nekem az éri meg ha havonta van 10 db kiállított számlám és a végösszeg pedig magas. Ez a vállalkozás lényege. Aki nem tud fotózni annak biztos jó egy ws- de ott max megszereti azt a műfajt amit megnéz. Utána otthon ráeszmél hogy a fotós aki oktat az nem egy szál derítőlappal meg egy kitobival próbál összerakni valamit. És akkor jön a következő beruházás. De mindenki felnőtt és el tudja dönteni mire van szüksége. Szerintem a legtöbb fotósnak másik állásra a megélhetéshez. És sok oktatónak pedig sok kezdőre - ugyanehez :)

(#33496) Jahno válasza ph_5.5 (#33495) üzenetére


Jahno
őstag

"100e-ből egy kezdőnek kijön egy halom stúdióbérlés, fizetős modell hívása."

Legtöbb kezdő azt sem tudja mit kezdjen a vakuval meg mihez kapjon, hát még a modellel. De ha a fizetős modellre van ötleted, hogy merre induljunk el, akkor lehet már ennyire sem vagyok kezdő, néha nem ártana valamit csinálni ésvagy kipróbálni. Régebben nekifutottam, aztán hanyagoltam a témát, de akkor hallgatlak.

Többiben teljesen másképp gondolkozol. Sem számla, sem semmi. Szórakozás, tanulás és tudás. Ennyi van mögötte, néha nem több. Nem meló, nem izé, semmi egyéb bonyodalom, de meg tudom mutatni, hogy akár ilyesmit is tudok. Addig mivel mutassam meg?

Pár mozdulat meg olyan, hogy aki tudja mekkorát és hova kell koppintani, az a kemény, ha meg is mutatja az még keményebb.

(#33497) Timer válasza ph_5.5 (#33495) üzenetére


Timer
veterán

Ez kiugróan drága most egyébként. Jellemzően 60 ezer forint környékén szoktak lenni az alkalmak, itt rögtön két modell is van, jó eséllyel ez és a helyszín is dob a büdzsén. Ahogy írtam is, ez a WS nem azoknak szól, akik tanulni akarnak vagy profitálni ebből. Ez az élvezetért megy, hogy legyen egy élmény. Sokaknak erről szól a fotózás, nekem is, nem ebből élek, és nem is akarok ebből élni. Gokartozni is elmész úgy, hogy nem akarsz másnap az országos bajnokságban indulni. Sándornak vannak olyan képzései, amik onnan indítanak, hogy nézd, ez itt az expozíciós háromszög, az meg ott egy vaku, a vázadban pedig ezt és ezt érdemes beállítani, objektívet meg ilyet vagy ilyet vegyél. Aki ilyenbe önt bele mondjuk egy százast kezdőként, sokkal jobban jár, mintha beiratkozik (inkább már múlt időben) egy OKJ-re, vagy megvesz tízezrekért ilyen-olyan oktató videót, netán könyvet, vagy bújja a fórumokat, ne adja az ég találomra vásárolgat eszközöket. Egy ilyen képzés azonnali és kézzelfogható ugrást jelenthet a tudásban és tapasztalatban, amire aztán építhető már otthon az egyéni gyakorlás.

[ Szerkesztve ]

(#33498) Jahno válasza Timer (#33497) üzenetére


Jahno
őstag

"ez a WS nem azoknak szól, akik tanulni akarnak" Pedig bőven van benne olyan, de akkor most már lehet én sem mindent értek.

(#33499) lugosi válasza ph_5.5 (#33495) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Na várjál akkor most jól értem, hogy 100.000 Ft-ért lehet elmenni egy ilyen workshopra, ahol lesz mondjuk néhány tucat képed egy modellről, akit nem te válaszottál, nem te mondod meg mi hogyan legyen, lényegében lefotózhatod és kész. Csak hogy jól értem-e.

(#33500) Jahno válasza lugosi (#33499) üzenetére


Jahno
őstag

Még mindig olcsóbb, mint egy driftelős délután vagy Microsoft képzés :-D

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.