Hirdetés

2024. május 29., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#33551) Byk01 válasza zafiridas (#33550) üzenetére


Byk01
senior tag

A sajtóközlemény szerint "telekonverterrel akár f/22 értékig működő autofókusznak köszönhetően az EOS R7 és az EOS R10 segítségével bármilyen körülmények között könnyedén nyomon követhetők a repülő madarak vagy a mozgásban lévő sportolók."

"Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn

(#33552) zafiridas válasza Byk01 (#33551) üzenetére


zafiridas
csendes tag

köszi

(#33553) Jahno válasza Byk01 (#33551) üzenetére


Jahno
őstag

Van rá egy gyenge söröm, hogy faszt.

(#33554) Timer


Timer
veterán

Alzán elég erős K&F szűrő akciók vannak, tényleg apró áron sok minden, és a készletek se rosszak. Vannak KF szűrőim, nem Hoya szint, de ennyit bőven megérnek. Főleg ND van a kínálatban, de a mágneses szetteken még én is elgondolkodtam ennyiért. Mivel jellemzően beltérben fotózok, így a meglévő darabokat is maximum kétszer-háromszor használtam eddig, szóval végül kihagyom, de hátha Nektek épp kell valami:

KATT

Aki akar, még most vegye, mert holnap reggel bedobom a linket a Bestbuy topikba, és onnan rácsapnak a kollágák ha kell, ha nem alapon! ;]

[ Szerkesztve ]

(#33555) faki_ válasza Timer (#33554) üzenetére


faki_
senior tag

Kösz!

(#33556) Stauffenberg válasza Timer (#33554) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Kár, hogy a vari-ND szűrőkre nincs kedvezmény. :(((

A mágneses 3db-os szetten én is gondolkozom. Már csak a tatyó és a CPL kombó miatt megérheti (ha nem egy határ fos a CPL szűrő, mert látom van külön is "Nano-X CPL" ami önmagában drágább), de időnként amikor viharos körülmények között fotózok, jól jöhet az UV szűrő is, védve a frontlencsét (apró porszemeket felkap ilyenkor a szél, mint egy homokfúvó). Csak aztán vennem kell még konvertert is a többi objektívhez... francért ilyen bonyolult az élet... :D

(#33557) Timer válasza Stauffenberg (#33556) üzenetére


Timer
veterán

Nekem nano-X CPL van, attól se dobok hátast őszintén szólva, ahogy írtam is, nem egy Hoya, de ha alkalmira kell, akkor jó lesz szerintem a sima is.

@faki_: szívesen!

[ Szerkesztve ]

(#33558) ragyoti válasza Stauffenberg (#33556) üzenetére


ragyoti
csendes tag

Nézd meg a gyártó oldalát. Pár napig elég erős kedvezmények vannak. [link]

(#33559) Byk01 válasza Jahno (#33553) üzenetére


Byk01
senior tag

Lehet, hogy van benne túlzás, de elvileg kompatibilis a 600 F/11-gyel meg a 800 F/11-gyel is, akkor mennie kell elvileg a kérdéses kombóval is ... ha a Sigma meg a Canon konverterrel.

"Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn

(#33560) #04331520


#04331520
törölt tag

Tudja valaki, hogy a Hoya PROND és PROND EX szűrő között mi a különbség?

(#33561) ph_5.5 válasza #04331520 (#33560) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

A marketing bullshitet leszámítva? Semmi. Bár itt még a marketing sem tesz különbséget.
Nincs átfedés a két terméksoruk között, tehát pl ND szűrőből a 8-as az EX a 4-es meg sima pro. ( 3-6-9-10 stoppos szűrő EX fedőnévvel fut, a többi meg pro csak)

(#33562) #04331520 válasza ph_5.5 (#33561) üzenetére


#04331520
törölt tag

Köszönöm.

(#33563) ph_5.5 válasza #04331520 (#33562) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

Nincs mit...
Tizenéve volt egy fotós cikk arról hogy mi az amit megveszel és teljesen felesleges. A divat ugyan változik (pl képstílusban), de a szűrők többsége párszor felkerül, utáne nem fogod sem vinni, sem használni. Ha spórolni akarsz akkor 2x gondold át milyen szűrőbe ruházol. A jók- drágák. Az olcsó meg kb semmit nem ér. Van B&W ND1000 szűrőm. Kb 3x használtam. Elfér... de már nem venném meg. (mondjuk én nem is ennyiért szereztem be anno- ez már beteg egy ár)

(#33564) Jahno válasza ph_5.5 (#33563) üzenetére


Jahno
őstag

Jó, ha Te háromszor használtad, az még nem azt jelenti, hogy másnál kevésbé lesz hasznos. Én elég sokat NDzek (van jó pár haver aki szintén) aztán legtöbb cikk ilyenkor valami köztes állapotot magyaráz, vagy sallang n+1 megmondás az egész.

Nekem sok olyan cuccom van ami másnak eszébe sem jut, másnál meg a klasszikus "mi van a táskádban" meg "mi az amit feltétlen vigyél magaddal" a közelében sincs annak, ami nálam a táskában van. Nyilván nem olyan szélsőséges dolgokra gondolok, mint a kávéfőző, de gumicsizmánál rezeg a léc mert egy kicsi mindig a kocsiban van, a rendes meg csak simán kéznél, hogy ha menni kell akkor azonnal menni kell és nem gondolkozunk.

Aztán persze van aki ráugrik, hogy hú de jó lesz makrózni, vesz mindenféle előtétlencsét, akkor is ha mondjuk, hogy vacak lesz, nyűgös és meg kell küzdeni a képekért is, majd rájön, hogy vacak, nyűgös, meg kell küzdeni a képekért és sosem használja.

(#33565) Jahno válasza ph_5.5 (#33561) üzenetére


Jahno
őstag

Időnként azért az újabb bevonatok csodákra képesek.

(#33566) gjoco1


gjoco1
addikt

Sziasztok !
Előre is elnézésetek kérem , de nagyon kezdő vagyok fotós tudásban .
Ismét obi . . . Teljesen amatőr , mondhatjuk dilettáns számára a hétköznapokban elsősorban tály és egyéb álltalános fotózélásra , néha egy két makró , vállalható a képen látható obi ?
Köszönöm !
Ui : Még valószínű lesz egy pár láma kérdésem . :DDD

"A gyakorlat a legjobb tanitó mester" /Publius Syrus/

(#33567) JohnyBlue válasza gjoco1 (#33566) üzenetére


JohnyBlue
őstag

Egy 18-105-el sokkal jobban jársz ;)

https://ipollo.com/?ref=johnyblue

(#33568) gjoco1 válasza JohnyBlue (#33567) üzenetére


gjoco1
addikt

Értem , csak annyira karcsú a felhozatal , hogy szinte lehetetlen találni a zsebemhez illőt . :DDD . Őszintén szólva nagyon keveset fogom használom a gépet . Kizárólag időtöltés . ( itt nem részletezním miért )
És a másik, hogy nem kívánnék nagyon sokat áldozni erre a dologra .
Ez az " f / 3.5-4.5 " sincs meg nálam . :DDD Alap ismeretségi fogalmak is nagyon hiányosak . De , azt már látom , hogy a kitobi " kevés " lesz Azért is kérdezek botorságokat .

[ Szerkesztve ]

"A gyakorlat a legjobb tanitó mester" /Publius Syrus/

(#33569) lugosi válasza gjoco1 (#33566) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Szia! Van egy pont ugyanilyenem. Nem egy mai obi, lassú az autofókusz, de szerintem egész korrekt. Jó a rajza (árkategóriájában). Az általad írt számok a fényerőt jelentik, nem jó, de nem a legrosszabb. Az obin van egy fém pöcök, amit benyomva a tubus elforgatható (mert amúgy ez egy tolózoom, ezt sokan nem szeretik, megvannak a hátrányai), és ilyenkor egész vállalható makró lesz, de csak manual fókusszal (én ettől használhatónak találtam).
Ha nagyon olcsón adják akkor talán megvehető, de eladni nem hiszem hogy fogod tudni.
Arra számíts, hogy ha nem full frame vázon van akkor nem lesz nagylátószöged. Illetve, ha nem “AF kuplungos” a vázad, akkor nem kész autofókuszod sem (neked van D3200? Azzal nem lesz.). Fénymérés lesz a 3200-on is.
Ha megírod mennyiért adják, könnyebben eldönthető.

(#33570) A Zéé válasza gjoco1 (#33568) üzenetére


A Zéé
addikt

pedig Nikon vonalon nagyjából a 18-105 VR az első, amivel érdemes kezdeni valamit. Az se egy penge obi azért, nem túl gyors, nem túl nagy fényerejű, nem azzal lesznek a legélesebb képek evör, de már vállalható. Nagyjából a kitobi szintjét hozza amúgy, csak hosszabb a tele végén.
Ha valami komolyabb szintet akarsz, akkor komolyan a pénztárcába kell nyúlni sajnos. Egy olcsóbb megoldás van, ami nagyjából általános témákra megfelel, az AF-S 35/1.8 fix, de annál ugye nincs zoomolás, és se nem nagylátó, se nem tele. Azzal az obival lehet agyalni, hogy hogyan fotózz le valamit, és a végeredmény is lényegesen jobb lehet, mint a kitobival. Ha van több kamerás telefonod, nagyjából ugyanazt a látószöget adja, mint a telókon a 2x-es nagyítás.

AF-ed amúgy ezzel sem lesz a D3200-on. mert ahhoz AF-S jelölés kell. Ez nekem ugyanolyan kutyát dobálós obi, mint a múltkori Tamron.

Just a simple Lineman...

(#33571) Jahno válasza gjoco1 (#33566) üzenetére


Jahno
őstag

Én is 18-105 vagy 135 környékét mondanék, aztán majd ha belejössz és nagyon sok húsvéti locsolós pénzt gyűjtöttél össze, arra már tudod, hogy mire lenne szükséged. Úgyis 5en 100félét szoktunk magyarázni, lehet nem is leszel vele előbbre. Egy ilyen alap multi zoomos akármilyen cuccot meg divat szidni, amúgy meg teljesen jók.

Persze az sem mindegy, hogy milyen gépre, én makróra egy manuális TTartisan makrót vennék, ár-értékben baromi jó, tájra hamar jön a nagylátó és a halszem, ez meg kb. ilyen általános. Képeim 90%a hasonlókkal készül.

Legtöbben meg feladják és nem hiszik el, hogy fotózáshoz kell némi elmélet, ha meg belelendüsz akkor viszi a pénzt is rendesen.

(#33572) Jahno válasza gjoco1 (#33568) üzenetére


Jahno
őstag

Végy okosabb kompaktot... Idő meg kell, főleg a használatához és képek gyártásához. Vannak így emberek aztán évekig állnak a polcon az alig használt cuccaik, annak sem mindig van sok értelme. f / 3.5-4.5 majd meg lesz, nem kell ebbe az elején belemenni, hogy fix meg APSC meg rekeszek meg minden, bár sok múlik rajta, én azért szoktam azzal vitatkozni, hogy "nem a technikán múlik, blábláblá" Faszt nem és akkor még finom voltam.

Legtöbb kezdő sokszor itt annyiban is marad, mert jajj utómunka, programok, színkezelés, hova tekerjem, RAW, fileformátumok, jajjanyám, homályos lett csiribiri. Azért nem mindig olyan egyszerű, hogy megnyomod a gombot és profit. Mármint ha jól szerenéd csinálni, de hát jól szeretnénk és egyre jobban, nem?

(#33573) gjoco1


gjoco1
addikt

Köszi srácok !
Mint azt említettem nagyon amatőr szinten vagyok . Tehát semmi extrém . Sőt . . .. . Azt tudom , higy AF nem kesz . Az én szintemen elképzelhető , higy tudok vele élni .
Eladni már tuti nem fogom a fentebb említett okikból . Tovább lépési szándékom nincs .
Ha már őszinte beszéd , akkor emindom . . . Nem szényen , hiszen nem álltam érte sorba . És 65 vagyok . :DDD

Az van , higy még az idei évemet sajnos itthon kell töltnem sok sétával - levegözéssel . Sajnos tavaly óta küzdök , de már az utolsó felvonás lesz Augusztusban . Végbél rák E miatt a sok séta többek között . Ezért született a fotózás gondolata . Augusztusba egy újabb műtét és vége a dologna . 🙏 Tünetmentes vagyok .
Szóval , innen indult a géo vásárlás is .
Tovább nem off olom az oldalt . 😊
Köszi fiúk a válaszokat !

[ Szerkesztve ]

"A gyakorlat a legjobb tanitó mester" /Publius Syrus/

(#33574) Jahno válasza lugosi (#33569) üzenetére


Jahno
őstag

Annyira nem mai, hogy havernak úgy adtam oda egy sörért, hogy a végén inkább én fizettem, csak tűnjön el otthonról egy doboznyi ilyen elfekvő vacak :-D Nekem a 35ös vége kezdésnek már sok helyen eleve nagy. Városba nehéz beférni vele, ha mozog már nem a legjobb fókusz, békebeli filmes cucc.

Nikon oldalán pár hónapja volt hasonló gyutávval pár kép a Tátrából, mert milyen ügyesen megoldotta ilyesmi gyutávval X darab panorámából. Nyilván pár modern cuccot reklámoztak, aztán ki is törölték a hozzászólásom amiben rácsodálkoztam, hogy minek kellett ezzel szívni ott helyben meg utómunkával, ha nagylátóval egy expóból kézből meg lehet oldani?

Másik végének mindegy, én 600mm-en rohangálok de mindig minden is kevés :DD Következő sok éves terv az APSC-n egy 200-600 vagy 150-600 és akkor már úgy szerintem megérkeztem, már úgyis veri a használhatóság/cipelhetőség határait.

(#33575) Jahno válasza gjoco1 (#33573) üzenetére


Jahno
őstag

"Az én szintemen elképzelhető , higy tudok vele élni ."

Pedig lehet pont az életkor miatt már nem olyan a szemed és a géped keresője is korlátozottan alkalmas arra, hogy ezzel szórakozz. Ki kell próbálni.

Életkor meg a többi tök mindegy, néha idősebbek is csapódnak a fotós csoportomhoz, bár idén már nem nagyon jöttek új arcok, meg sokszor mi is csak röhögünk, hogy alapban csoportterápia az egész aztán letojjuk ha nem mindig születnek jó képek. Csak csinálni kell.

(#33576) Timer válasza gjoco1 (#33568) üzenetére


Timer
veterán

Tamron 18-200 VC. Pont jó mindenre, amit akartál.

[ Szerkesztve ]

(#33577) lugosi


lugosi
MODERÁTOR

Volt pár hete a topikban téma az esküvőkön való (baráti alapon?) fotózás. A közelmúltban voltam egy esküvőn, direkt figyeltem a fotósokat-videósokat, hogy mit csinálnak, ez alapján írom a véleményem (egyébként évek óta nem voltam esküvőn, lakodalomban).
3 fő volt, egy végig videózott, egy távolról fotózott telével, egy közelről valami normál obival. A végeredményt nem láttam, úgy látszott egyébként hogy tudják mit csinálnak. Őszintén szólva nekem vendégként fárasztó volt az a bő 12 óra amit ott voltam (feltételezem ők korábban kezdtek, és valószínű később is végeztek, mert még ott voltak mikor eljöttem), de számoljunk 12 órával, 3 fővel, 3 helyszínen. Csak talpon lenni ennyi időt, követni az eseményeket, figyelni fárasztó lehetett de nagyon, nem hogy még dolgozni, odafigyelést és precizitást tanúsítani. Nem tudom mennyit kértek érte így hárman, de nem sajnálom tőlük amit megkerestek, hogy ezt a nyári kánikulában így végigcsinálták. Azt hiszem ilyesmit csak az vállal be ingyen, aki nem tudja, hogy mit vállal.

(#33578) Jahno válasza lugosi (#33577) üzenetére


Jahno
őstag

Igyen egy darabig és nem biztos, hogy teljes 12 óra. De aztán még válogatás, cucc amortizáció, egyéb csiribirik. No meg csak rohangálni és talpon lenni, oldaladon meg lóg kb. 2x2 kilogramm cucc, az olyan. Eleve az első négyet tapasztalatszerzés meg referenciák miatt is meg kell csinálni valahogy. Hó végén lesz egy esküvőm, az mondjuk oda-vissza úttal együtt is bele fog férni kb. 2 órába és akkor mennyivel másabbak az arányok :-) Viszont nem is lesz annyi jó kép. Nekem az eddigi esküvők 12-20 órára jöttek ki, bár volt mikor napközben 3at aludtam belőle a kocsiban. Árfekvés is olyan, amilyen fix 150ezertől 10milliókig. Egy kolléga árfekvését tudom, 37ezer/óra körül van, X óra felett picit occsóbb, 10 óra felett lemegy 27-30ezresig.

(#33579) Jahno válasza Timer (#33576) üzenetére


Jahno
őstag

Ja, ezt is szeretem, csak gyanítom nem szeretne költeni. Pedig hasznosabb. 18-300at megpróbáltam Nikonból is, ott már nagyon takony az átfogás miatt.

(#33580) Timer


Timer
veterán

"oldaladon meg lóg"

Na, ez jó, hogy szóba jött. Szemezek a Peak Design Capture v3 // vagy valamilyen hám vonalon. Azt bírják az F/Z/FTZ mount-ok, hogy lóg róluk egy másfél kilós tele egész nap? Az állványmenet biztos nem szakad ki, de elég szép erőhatások érhetik magát a foglalatot mind az objektív, mind a váz oldalán. Persze, látom, van olyan, hogy 150-600-at is lógatnak, de van ezzel egy rossz érzésem. Pedig kültéri fotózásnál tök jó lenne, ha kéznél lenne egy 70-200 / fix 50 páros, például.

(#33581) Jahno válasza Timer (#33580) üzenetére


Jahno
őstag

Van aki azzal használja, nekünk most már MFT-t felül E és L bajonett van. Többi bekaphassa. L is csak azért, mert olcsón kapom :-D

Kollégának ilyen van mindkét oldalon és úgy dupla pánt, ezzel még valamennyit magán is tehermentesít, hogy ne lebegjen vagy ne mindig csak a vállát húzza:

Csak hát mint mindennek, ennek is megkérik az árát. A szimpla pántot meg nem tudom kire tervezték, de nem az én sörhasamra az is biztos.

(#33582) #04331520


#04331520
törölt tag

A kérdésem azok szól akik vásároltak már fényképezőgépet infinityről.
1. VÁM/ÁFa jön rá?
2. Magyar menü van, sosincs, vagy nem tudni, hogy van e vagy nincs?
3. Gariztatott már valaki? Hogy működött?

Előre is köszi.

[ Szerkesztve ]

(#33583) JohnyBlue válasza #04331520 (#33582) üzenetére


JohnyBlue
őstag

ha az EU-s infyről vásárolsz nem kell vámozni és áfázni.

Nekem infiről egy R és egy R5 van. Mindkét vázon van magyar nyelv ;)

Garanciáról nem tudok nyilatkozni. ( minden működik, koppkopp )

Az oldal alján irogatják a garanciát, javítást, visszaküldést.

https://ipollo.com/?ref=johnyblue

(#33584) Jahno válasza #04331520 (#33582) üzenetére


Jahno
őstag

Nem mindenhol van magyar nyelv, de inkább ne is számolj vele. Meg amúgy is, angolul legalább minden gépet lehet érteni, YT is az alaján segít ha meg kell fejteni valami, L gomb is a focus Lock meg ezekhez is minden angolul társul.

Garinál minden változó, volt olyan is, hogy idehaza vitted be a terméket és amit fizettél azt megtérítették és hasonlók.

(#33585) Timer válasza Jahno (#33581) üzenetére


Timer
veterán

Köszi a tippet, ezt néztem, de nem tetszik, mert felfelé ki tud csúszni a váz, ha jól látom. Van erre szcenárió, legugolsz féltérdre, és nagyobb obival máris kitámasztod annyira, hogy csússzon. Ezért tetszik a capture, mert ott lockolni is lehet. Néztem Ulanzi-s vetélytársát féláron, nem nagyon bízok benne, csak az a bajom. A PD-re 90 kilós limitet írnak, az csak elég lesz! :D Hámból olyat néztem, ami vállra megy, és két oldalra lelóg. Ez azért gond, mert ha letérdelsz, koppan a váz... Én portrézás közben kábé fekszem is néha, szóval szintén alkalmatlannak tűnik. Marad a PD, tartónak meg vállra valami hám, ami olyan, mint egy táska, táska rész nélkül.

(#33586) Jahno válasza Timer (#33585) üzenetére


Jahno
őstag

"Én portrézás közben kábé fekszem is néha, "

Gyakorlat kérdése. Portrénál meg lehet nincs 2 vázad és úgyis megfogod közben, én magam mellé vagy hátamra szoktam felcsapni a másikat reflexből koppanás előtt. Lehet ezzel lenni simán. Nem a világ legjobb cucca, de össznépi megoldás nem is létezik. Nekem akkora mellényem is van, hogy első zsebébe egy kisebb gép belefér, azzal meg hasalni nem lehet. Hátizsákkal meg háton feküdni, van ez így.

(#33587) Timer válasza Jahno (#33586) üzenetére


Timer
veterán

Kell egy serpa! ;]

(#33588) gjoco1 válasza Timer (#33576) üzenetére


gjoco1
addikt

Ez valóban jó , de fentebb ecseteltem , hogy nem szénok rá ennyi összeget De köszönöm a szándékod ! :)
Lehet egy fél év múlva szögre akasztom az egész cuccot . Megvan az esély rá . Túl leszek a másokdik műtétemen és felépülés utan megyek vissza a sporthoz . :)

"A gyakorlat a legjobb tanitó mester" /Publius Syrus/

(#33589) Stauffenberg válasza lugosi (#33577) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Én csináltam ilyet egy időben még az egyetemről kiszabadulva (10+ éve), kicsit sem hiányzik az esküvőzés, de nem az időtartam miatt. Elfáradsz benne nyilván (fizikailag és szellemileg is), de kárpótol érte, hogy utána meg délelőtt 10 előtt ki sem nagyon kelsz az ágyból. Dolgoztam forgatásokon is, az keményebb meló tud lenni, de az jobban hiányzik.

Amúgy meg nem ott helyben fáradsz el igazán, hanem amikor vége a pörgésnek. Olyankor nagyon jókat lehet szunyókálni a kocsiban, de az egészségre ártalmas ha te vagy a sofőr is egyben. :D Amúgy mi is csapatban csináltuk, csak 2 videós, 1 fotós felállásban. De nem ez az átlag, sokan megelégszenek egy fotóssal és azt is addig próbálják faragni, ameddig tudják (pl: elég csak a szertartástól a vacsoráig rendelkezésre állni).

(#33590) #04331520 válasza JohnyBlue (#33583) üzenetére


#04331520
törölt tag

Köszi. Angol címet láttam az oldalon. Az meg nem EU tag, gondoltam egyértelmű a VÁM.

(#33591) vond válasza Timer (#33585) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Én az Ulanzi Falcam F38 rendszert használom már 2-3 éve. Mindhárom jelenlegi vázon rajta van a fej/plate, a gimbalon és a nagy statívon ott van a talp/base, és lehet frankón cserélgetni mindent mindenhova. Kisebb, Arca-s tripodokra rámennek simán a fejek, ez is nagyon jó.

Plusz van két "capture" hátizsák/öv rögzítőm is. Ezt használom talán legtöbbet. Melók előtt rögzítem az övemre a bal és jobb első zsebek környékére, félig oldalt, hogy még le is tudjak guggolni, térdelni. Aztán ezekbe megy a két váz+obi kombó (90%-ban A7III+16-35 és A7III+28-200). Nem mondom, hogy nem nyomja és húzza az oldalamat, főleg, ha egyik-másik gépet sokáig nem veszem le, de én még mindig ezt találtam a leghasználhatóbbnak, leggyorsabbnak, legbiztonságosabbnak. A tartása miatt nem kell aggódnod. Atom stabil, és véletlenül sem tudod unlock-olni.

A Moneymaker-szerű duplapántos hevederek sokkal kevésbé terhelik a testedet, de számomra nem kényelmes, nem biztonságos hogy lógnak, csapódnak mindenfelé a gépek, plusz ha nagyon magasról, vagy alacsonyról kellene használnom őket, oda már nem érnek el a pántok. Én jobban szeretem a szabadságot, hogy a kezemben lévő váz+obi nincs rögzítve sehova. De ha már nem kell, akkor is viszonlag stabilan rajtam legyen.

Egy időben oldaltáskát is használtam gyors cserélgetésre, csak abból meg ha akkorát cipelsz, amibe simán bele tudod dobálni a két fenti kombót, az nem lesz kicsi, meg nem lesz túl kényelmes. És ugye valószínűleg abban lesz a maradék cuccod is, amit szintén hurcolnod kell mindenhova, mivel e mellé hátizsákot felvenni nem túl életszerű. :D

Nehéz ügy ez, én is sokáig agyaltam rajta, meg tesztelgettem egy rakás rendszert, meg eszközt. Szerintem próbálgatni kell, hogy kinek mi jön be a legjobban. :)

[ Szerkesztve ]

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#33592) vond válasza lugosi (#33577) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Ezt nyomjuk mi is, különböző felállásokban. Mondjuk idén már nincs sok esküvőm, meg közeli kollégáknak se nagyon. Faragnak a párok a költségeken (én meg nem megyek egy szint alá), csak fura mód szinte mindig a fotós/videós szívja meg, pedig hosszútávon szerintem ezek a legfontosabb "szolgáltatások". A menüre, díszítésre, minden kis fiszem-faszomra elköltik a több tízszeresét egy normális fotós/videós bérének. Ez sajnos sosem fog változni. Távoli külföldi országokban nem tudom, ez hogyan alakul, de itthon szinte mindenhol ez van.

És jól látod, ez brutálisan megterhelő meló fizikálisan (cipeled, futkozol, ott vagy mindenhol) és mentálisan is (állandó figyelem, tervezés, gondolkodás, stb.) az esküvő napján, napjain, általában 12-14-16 órán át minimális pihenővel, és utána még napokat, néha heteket eltölthetsz otthon az utómunkával is. Sajnos nagyon nincsenek rendben a díjazások ebben a szektorban.

[ Szerkesztve ]

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#33593) Jahno válasza vond (#33592) üzenetére


Jahno
őstag

"csak fura mód szinte mindig a fotós/videós szívja meg"

Tipikus szolgáltatói rinya, máshol meg a vőfényzenekardekoros mondja ezt, hogy bezzeg a fotósra fussa, de...

(#33594) Stauffenberg válasza vond (#33591) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Az oldaltáska az egyik legundorítóbb műfaj, pár évig használtam, mert van egy ki-be cuccolós kényelme neki, de most nem győzöm kitornázni magamból amit művel a gerinccel. Nem is igazán ismerek olyat, akinek ne ez lenne a tapasztalata.

Mondjuk szerencsére nem fotózok olyan műfajokat jelenleg, amihez elengedhetetlen a két váz (vagy ha igen, azt műteremben, ahol nem kell magamon tartani), meg a villámgyors cserebere.

De amúgy kb 2 hete használok egy Wandrd Prvke 21-es hátizsákot, könnyű kivenni belőle a vázat oldalról, de ami a legjobb, hogy ha megvan (a sajnos feláras) kiegészítő pánt (a Photography Bundle tartalmaz 2 db-ot), akkor belülre is fel tudod rakni és olyankor ha a mellkasodra veszed a táskát, le tudod nyitni úgy, hogy egy "tálcaként" tárul elég a fotós részleg és tudsz mókolni, objektívet cserélni, stb. Baromi kényelmes, legalább annyira, mint az oldaltáska, de cserébe nem húzza és csavarja oldalirányba a gerinced.

(#33595) vond válasza Jahno (#33593) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Rinya, nem rinya, én ezt tapasztalom a környezetemben. Menüre (ami másnap a WC-ben végzi) elmegy 2-3-4 milla, sztárvendégre megint fél-egy milla, Spotify DJ-re is (aki reggel már el is felejti az egészet) 3-400 ezer bőven, de normális(!) fotósra, meg videósra sokan sajnálják a 200 ezret is.

Lebonthatnám simán órabérre is, meg eszközparkra, meg ilyesmire, de nem állok le most vitatkozni. Én látom, hogy mi a különbség egy laptopDJ, vagy egy totál fogalmatlan vőfély, meg egy alázatos, profi fotós/videós munkavégzése között.

Én ezek előtt elég értetlenül állok, de olyan nagyon nem izgat a dolog, átsúlyoztam másfelé a vállalkozásomat.

[ Szerkesztve ]

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#33596) Stauffenberg válasza vond (#33595) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Ezért hagytam ott egy szezon után az esküvőzést. Nyilván megvan az a réteg, akik igenis költeni akarnak a rendes fotósra/videósra, de a többség nem ilyen, nekik csak nyűg ez a tétel a sok egyéb kiadás mellett és addig faragják alkudozással, hogy jobb felállni és otthagyni. A legjobb, amikor ismerős-ismerőse a leendő ügyfél, nyíg azért, hogy ne kelljen foglalót fizetnie, aztán az esküvő előtt 1 héttel lemondja, mert talált egy lelkes hobbistát, aki ingyen is megcsinálja. A második ilyen után úgy berágtam, hogy mindenkit csípőből pattintok le az ismerőseim közül, amikor jönnek az "unokatesómnak most lesz az esküvője" dumával, már a mondatot sem kell befejezniük. :D

(#33597) vond válasza Stauffenberg (#33594) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Pár évig én is oldaltáskáztam, főleg a gyors ki-be pakolhatósága miatt, de ahogy mondod Te is, kegyetlen dolgokat tud művelni a testeddel, főleg, ha ilyen 12-14 órás melók alkalmával folyamatosan rajtad van a 8-10 kiló cucc.

Kényelmes, kellően nagy hátizsák mindennek, aztán utána meg csak azt vinni magadon, magaddal, ami biztosan kelleni fog.

Én most egy Vanguard VEO SELECT 48BF-et nyúzok (van mellette egy kisebb Lowepro FreeLine BP 350 AW is, ha nem kell minden cucc, vagy olykor viszem mindkettőt is), de nézegetem már egy ideje a WANDRD táskákat is. :)

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#33598) vond válasza Stauffenberg (#33596) üzenetére


vond
MODERÁTOR

"Van sok ájfónos, majd ők fotóznak, meg videóznak." - Okkkké, sok boldogságot! :D

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#33599) Timer válasza vond (#33591) üzenetére


Timer
veterán

Köszönöm, Ulanzi-ból én ezt néztem, mert mintha ez újabb lenne, de őszintén szólva annyira fregmentált a palettájuk, hogy nem is értem, miért tartanak ugyanarra célra több megoldást, hasonló áron, házon belül. Pont a "keszekuszaság" miatt gondoltam, hogy oké, akkor legyen peak, pedig ennek az ára jobban tetszene, pláne, mert csak kültéren használnám, ami esetemben néhány alkalmat jelent évente.

[ Szerkesztve ]

(#33600) Jahno válasza vond (#33595) üzenetére


Jahno
őstag

Más meg ezt? Mennyit keressek bármelyik frontról?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.