Hirdetés

2024. június 8., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#33101) Jahno válasza Fr@nkieWilde (#33100) üzenetére


Jahno
őstag

Megy manuális kisvakuval, de ha már beruházol akkor én TT350O-t mondanék, aztán kész is, legalább szabványosan kezeli.

(#33102) Fr@nkieWilde válasza Jahno (#33101) üzenetére


Fr@nkieWilde
senior tag

Nekem csupán egy olyan szintű/méretű kellene, mint a gyárija.
[link]
Igazából eladásra megy a gép, de mivel elkeveredett a gyári vaku, ezt próbálnám meg valamivel helyettesíteni, ami szintén kicsi. És nem komolyabb tudásban sem.

Nem lehet nékem nagyobb tolvajom, mint aki az én időmet eltolvajolja!

(#33103) Jahno válasza Fr@nkieWilde (#33102) üzenetére


Jahno
őstag

Nem lesz. Teljes manuális miniben pld. ilyet vettem de ez éppen annyit tud, hogy megnyomod és villan. Még a fényerőt sem tudod szabályozni: [link]

(#33104) puru


puru
senior tag

Sziasztok!
Kb 200 fénykéet szertenék levetíteni egy baráti társaságnak.
Melyik szoftvert ajánljátok ehhez? (esetleg ami zenét is betesz alá, a képeket efekteli, "mozgatja", stb)
Köszönöm szépen

(#33105) Jahno válasza puru (#33104) üzenetére


Jahno
őstag

Pld. Bolide slideshow studio. Remélem még occsóért adják, egy ideje nem néztem rá.

(#33106) Fr@nkieWilde válasza Jahno (#33103) üzenetére


Fr@nkieWilde
senior tag

Köszi, a kompatibilitást hogyan tudom meg? Hogy mely vakuk kompatibilisek a géppel?

Nem lehet nékem nagyobb tolvajom, mint aki az én időmet eltolvajolja!

(#33107) Jahno válasza Fr@nkieWilde (#33106) üzenetére


Jahno
őstag

Manuálisak manuálisan, a PanaOlysokra meg rá van írva, de direkt a széria legkisebb tagját írtam, főleg ilyen géphez.

(#33108) lugosi válasza Jahno (#33099) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

“És 15ezer leadott képet a versenyzők végig fognak nézni. Egyesével. Többször is.”
Tuti? Nem kemény ez egy kicsit? Csak azért mert egy gyors számolással ha minden képre átlag 3 másodpercet számolok akkor az 12 és fél óra. Azért ezt többször, meccsenként, nem tudom. Ennyi ideje lenne ezeknek az embereknek?

(#33109) Jahno válasza lugosi (#33108) üzenetére


Jahno
őstag

Én legalább napi 2 órát tömegközlekedem, gondolom másoknak is vannak ilyen agybajai, főleg ha mondjuk Dabasról járnak be dolgozóba és meg is van az a 12-X óra holtidő elég hamar. Meg este, míg megy a mosógép, szóval X. Én is végignéztem egy csomó albumot, azért tudom, hogy hány kép van, de főleg azért, hogy ki merre feküdt, amikor csinálta akko milyen képet csinált, mekkora gyutávokkal, satöbbi. Szóval néha 3 másodpercnél többet is időztem rajta. Többiek meg ott dumálnak a képek alatt, jelölgetik egymást. Most szervezik a szezont, azt is az előző képekkel meg albumokkal illusztrállják. Ha mindenhol megtalálja magát, vagy mondja, hogy hol hányszor szerepelt, akkor szerintem végig is nézte. Meg hát eleve van aki 12 órát azért utazik, hogy részt vegyen egy ilyenen.

(#33110) lugosi válasza Jahno (#33109) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Oké, hát ez nem volt meggyőző. Szerintem meccsenként 12.5 órát (minimum) képet nézegetni, mondjuk úgy, hogy számomra nem hihető, irreális. És akkor hangsúlyozom, hogy minimumszámokkal számoltam. Ha - ahogy írod - többször megnézik, akkor mi jön ki? Meccsenként 25-38 óra képnézegetés? Ezeknek az embereknek nincs élete? Kizártnak tartom, egy meccs idejének a többszörösét eltöltsék a róla készült képek nézegetésével, mert akkor kb. nincs másra idő az életben. Szerintem azért kimondhatjuk, hogy a meccsenkénti 15.000 kép többszöri megnézegetése erős túlzás volt.

(#33111) Jahno válasza lugosi (#33110) üzenetére


Jahno
őstag

De ha nem nézik meg, akkor hogyan találják meg magukat és írnak a képek alá? Véletlenszerűen pont oda kattintanak és az összesre is? Meg akik utána privátban írnak?

Más meg nem hiszi el, hogy körbe lehet futni a Balatont, oszt mégis. Az szintén több 5 percnél és akkor még nincs túl durva képzelőerőm. A "kb. nincs másra idő az életben." meg pont annyi, ami. Elég párszor kimenni vonattal Dabasra és vissza, már kijön az időjárás.

[ Szerkesztve ]

(#33112) Jahno válasza lugosi (#33110) üzenetére


Jahno
őstag

Na, éppen fotókról beszélnek, de hát egyszer gyere el, utána lehet el tudod képzelni. Alapban zakkant az egész társaság, könnyű beilleszkedni :-D És akkor még finoman fogalmaztam.

"A HDR nekünk nem futóverseny, egy buli, egy közös program és kapcsolatépítés. Ott mi is inkább elővesszük a mosolygós, fotózós alkatunkat és nem száguldunk rekord sebességgel a célig. Úgyhogy meg tudom érteni azokat akik csak HDR -eznek és szükségük vannak a fotó- emlékekre, én is kép/ fotómániás vagyok... Teljesen mindegy hogy én fotózom a kutyát vagy más.. a kép a lényeg."

(#33113) Soká


Soká
senior tag

Sziasztok!
Jobb híján kérdezek itt, de ha tudtok megfelelőbb topikot, köszönettel veszem.

Röviden: adott párszázezer fotó dátum szerint rendezve. Szeretném őket minél jobban kereshetővé tenni. Tehát kulcsszavazni (címkézni, tegelni...vagy nem tudom, mi a pontos kifejezés).
Az elsődleges szempont, hogy ezekkel a kulcsszavakkal ne legyek egyetlen programhoz kényszerítve, tehát x év múlva is legyen olyan képkezelő program, amibe importálni tudjam ezt az adatbázist.
Lehetőleg legyen ingyenes a program (tehát ne a Lightroom...), és előny ha tud magyarul is.

Nem látom át a témában rejlő buktatókat, előnyöket, de ha valaki gondos fotósként régóta kulcsszavazza a fotóit, akkor biztosan tudja minek mi az előnye, hátránya.

Köszönöm, aki saját tapasztalatból konstruktívan tud hozzászólni!

(#33114) Jahno válasza Soká (#33113) üzenetére


Jahno
őstag

Mindenképpen programhoz lennél kötve, mert az építene adatbázist a képekhez amiben keres. Az meg elég necces, hogy keresel valami templomot és akkor mind a 100ezer filében keresne. Régen próbálkoztam vele, aztán hiába lenne LRben is lehetőség, nem fogok benne 100ezer képet tárolni és akkor ott buktam el. Főleg ha fotózás után be is csillagoznám és jelölném.

Hátránya, hogy 100ezer képen elég lassan érsz végig én más hasonlókat kulcsszavazok meg mintának ott a Fortepan, hát attól függ mennyire lennél alapos, de elég kemény bír lenni, ha találsz rá megoldást.

(#33115) Lassú Víz válasza Soká (#33113) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Nézd meg a digiKam programot. A fájl mellé xmp fájlba is ki tudja írni a járulékos adatokat, így később ami érti az xmp-t, az be is tudja olvasni azt.

Nekem nagyon tetszik benne, hogy külső adathordozóról is tárol index képet. Csak legyél türelemmel, mire egy több terás HDD-ből felépíti a saját adatbázisát. :) Akkor is tudsz keresgélni, ha a külső adathordozó offline van.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#33116) Soká válasza Lassú Víz (#33115) üzenetére


Soká
senior tag

Köszi!!!
Nem teljesen kezdődként tettem fel a kérdést, mert már feltelepítettem a gépre egy XnView és digiKam programot (a Bridge mellé) csak egyszerűen elvesztem a lehetőségekben, nekem sok idő kell, hogy kiismerjem magamat ezen programok előnyében, hátrányában, ezért gondoltam, hogy megkérdezem azokat, akiknek esetleg többéves tapasztalatuk van ebben a témában.
Csak érdekességképpen említem meg, hogy az egyik MI-t kérdeztem meg, hogy mit ajánl és a Lightroom mellett ő/ez ajánlotta a fenti programokat.
A tervem az - nem tudom, hogy helyeselhető-e - hogy a meglévő fotóim könyvtárszerkezetéből először csinálok egy duplikátumot, amiből kiírtom a RAW fájlokat, a jpg-ket pedig lekicsinyítem mondjuk 1600x1200px-re egy erősebb tömörítés mellett (tehát, hogy a képek ne legyenek mondjuk 250Kb-nál nagyobbak. És ezt a könnyebben kezelhető adatbázist kezdem el kulcsszavazni.
Nincs mindennap szükségem képek keresgélésére, de hosszú távon jó lenne.

Esetleg ha valaki tud ajánlani megfelelő szakcikket ezügyben, hogy mit és hogyan érdemes? Olyan apróságokra (is) gondolva, hogy merjek-e például ékezetes betűkkel kulcsszavazni, mert éppen a digiKamban azt tapasztaltam, hogy a korábbi kulcsszavas próbálkozásaim például így jelennek meg:

Nekem még az sem tiszta, hogy mi az, ami a fotó exif-jébe íródik bele és mi az, ami egy "társfájlban" tárolódik (előnyök/hátrányok).

(#33117) Jahno válasza Soká (#33116) üzenetére


Jahno
őstag

Ezek külön nem írnak EXIFbe, de az könnyen ellenőrizhető.

(#33118) t72killer


t72killer
titán
LOGOUT blog

használ valaki usb-s hdmi adaptert, egyéb módon nem támogatott dslr webkamerásításához? A d5100-al a nikon wecam utility csődöt mondott, ráadásul ha működne akkor se vok biztos, hogy a soványka usb kábelen elég adat menne át pl 4k30fps-hez.

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#33119) Jahno válasza t72killer (#33118) üzenetére


Jahno
őstag

Kizárva, még az átlag és szabványos megoldások sem mindig működnek, USB-hez driver kell vagy csak a csatlakozó olyan, amin kijön a HDMI jel, de az nem USB. Csomó állatság van a világban, amit össze tudsz dugni, de nem műxik.

Éppen napokban nem értette valaki ezt sem, érintőlegesen hasonló a szitu:

Ez sem a VGAt alakítja kompozitra, hang meg bőven nem jön ki belőle, csak a VGA kevesebb tüskét használ és olyan VGA kártya van, ami egyszerűen TV kimenetes, rá lehet dugni a hangot és kivezeti a felesleges tüskéken.

USB kábelen sok minden átmegy, de azt sosem értettem minek nyáladzunk a 4k-ra meg társaira, hogy aztán bevilágítatlanul nézzék akadozó sávszéllel egy mobilképernyőjén. Bár igaz, hogy ha kamera van, akkor az ember nem szívesen vesz 50ezres webakmerát sem... De vesz egy max. 10ezrest és világít :-D

Szóval mit szeretnél pontosan és miért HDMIre ha már van bemeneted? Amelyik gépen HDMI van, azon USB is és jobban jársz vele.

(#33120) Lassú Víz válasza t72killer (#33118) üzenetére


Lassú Víz
őstag

dev47apps droid cam + egy pár ezer Ft-os telefontartó az állványra. wifi router meg biztos van otthon.
Nem pont ezt kérdezted, de web kamerához kell ennél több?

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#33121) lugosi válasza Soká (#33116) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Mac vagy iPhone nincs esetleg? A gyári fotók app tudja.

(#33122) t72killer válasza Lassú Víz (#33120) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

A d5100 inframoddolva van, nem kell másik gép, ennek a képkimenete kell.

#33119: lassabban az egerekkel, ez itt működik

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#33123) Jahno válasza t72killer (#33122) üzenetére


Jahno
őstag

Akkor fel kell tenni ezt az FW-t és így használni, probléma megoldva, profit.

(#33124) t72killer válasza Jahno (#33123) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

jaigen, Simeon előző fw-éhez még anno szolgáltattam 5leteket:K . A minőség szerencsére csak közepesen fontos, kb így néz ki a workflow:
videostreamből python progicska megmondja, mikor van "akció" -> amikor akció van, akkor akár kézzel a kioldókábelt maszírozva lövök 1-3 raw fotót. Ha nem kéne előzetes képelemzés, mehetne TV-re is közvetlenül.

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#33125) Jahno válasza t72killer (#33124) üzenetére


Jahno
őstag

Infrával lesz annyi élő képed, hogy tudd elemezni? Azokon általában semmi nem látszik a záridő függvényében...

(#33126) t72killer válasza Jahno (#33125) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Nincs gond az élőképpel/fénymennyiséggel: felhős idő van nálunk, 850nm-es szűrő, f/5.6, 1/125sec, iso100:

Itt műtöttem a gépet.

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#33127) Jahno válasza t72killer (#33126) üzenetére


Jahno
őstag

Nálam most jön a 7D herélésre, de kellene szűrő is. Mert fentebb kiderült, hogy eddig azt hittem van infraszűrőm, de nincs. Mellé meg képes voltam borús időben kimenni tesztelni :W

(#33128) Soká válasza Jahno (#33117) üzenetére


Soká
senior tag

Jahno:
"Ezek külön nem írnak EXIFbe, de az könnyen ellenőrizhető."

Bocs, hogy a korábbi hozzászólásodra nem reagáltam, de már ott is pontatlanságokat érzékeltem, de vitatkozni nem szeretnék. Szerintem meg írnak EXIF-be, legalábbis az a képernyőkép-részlet, amit feltöltöttem a hibás karakterekkel, éppen arról szól, hogy a digiKam ezeket a kulcsszavakat nyerte ki a korábbi fotókból, vagyis az EXIF-ből. És itt jön a kérdés, amire még nem tudom a választ, hogy mi a jobb/gyorsabb/hosszútávúbb megoldás, ha az exifbe írok bele, vagy ha egy társfájlba?

lugosi:
"Mac vagy iPhone nincs esetleg? A gyári fotók app tudja."

Pont ezt szeretném nagyon messzire elkerülni, hogy ilyen platformoknak legyek kitéve. Amióta digitálissal fotózok (23 éve), azóta már megéltem néhány operációs rendszert, váltást, költöztetést. Ilyen értelemben a jpg mint képformátum mindennél tartósabbnak bizonyult. De kevés vagyok ahhoz, hogy vitatkozzak erről. :)

(#33129) Jahno válasza Soká (#33128) üzenetére


Jahno
őstag

EXIF korlátos tud lenni, de az benne marad és bármivel olvashatod. Lehetek pontatlan, de ha kiolvasta, akkor az is írta bele? Nézzük meg rendesen, nekem itt az lenne a bjom, hogy a file dátuma változik, de persze kinek mi. Van ott egy csomó mező amit fel lehet tölteni, viszont ha 1 terányi anyagban bármit keresnék akkor az nem 2 perc lesz. MP3 tagnál bevált szokás, szabványos, itt kicsit más a történet.

(#33130) Apiaster


Apiaster
lelkes újonc

Sziasztok!
Az érdekelne, hogy mennyiért lehet árúba bocsátani, egy alig használt szinte új állapotú
karc és sérülés mentes Canon EF 85 mm f1/8 USM objektívet, hozzávaló ET-65 III napellenzővel?
mindenféle árat találok a neten nagy eltérésekkel, nem tudok kiigazodni. :F
Köszönöm!

(#33131) t72killer válasza Jahno (#33127) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Az exif-témára akartam reagálni: a most beszerzett 50milis ékszernek nincs sajna chipje, úgyhogy a d5100 kicsit meg van vele zakkanva, sztem megchippelem.

A kínai szűrőim közül a fenti 850es egész jó, a 720 valahogy nagyon mossa a képet. Infra (fehérek a levelek), de mintha vodkásüvegen keresztül fotóznál - ezért is volt pár oldallal fentebb az r72 kérdésem. Amit még nem próbáltam: a b+w 091-el félvizuál félinfra hamisszínest, de azt tudtommal narancsabbal szokták, nem ennyire mélyvörössel.

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#33132) lugosi válasza Soká (#33128) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

A Fotókban nekem jpg-k vannak jórészt (meg egy 10% raw).

(#33133) Jahno válasza t72killer (#33131) üzenetére


Jahno
őstag

Chippel felesleges vele szórakozni, előbbre nem leszel de legtöbb gépnél csak akadék.

(#33134) Jahno válasza lugosi (#33132) üzenetére


Jahno
őstag

Én elrakom a RAW-t is, mert mert csak, szóval dupla trükk. De ha a JPG van katalogizálva az is jó, filenév alapján ugyanaz a RAW.

(#33135) t72killer válasza Jahno (#33133) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Arra gondoltam, h jó lenne, ha irogatna az exifbe, de ahogy nézem 40 dodó magasságában kezdődik ez a luxus. Persze jó lenne A módban lőni, de infránál jellemzően ráérek vacakolni, nem szalad el a téma.

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#33136) Jahno válasza t72killer (#33135) üzenetére


Jahno
őstag

Jó, de mit írnál bele? Fixen, hogy 50mm meg valami obi név? Annak meg nem mindegy? Én a jelentőségét nem látom, ha minden obinak lenne sajátja és látni szeretném, hogy melyikkel készült a kép, akkor legyen.

(#33137) t72killer válasza Jahno (#33136) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Pontosan, obi neve, fényereje, fókusztávja. Ha megnézed a kép exifjét, amit feltettem, ezek mind üresek. Ráadásul az obinak van auto rekesze, amibe a chippel szintén életet lehet lehelni, kvázi úgy működne az 50es obi, mint az AF-D 105-ösöm:

"With Dandelion installed on a lens with an automatic AI-S aperture, the aperture will be controlled through the camera similar to autofocus lenses. This is one of Nikon's strongest points: you don't have to care about aperture when using an old manual lens." [link]

A művelet így néz ki. (máig nem tudom elhinni, hogy ez az infó aranybánya megszűnik :((( :((( )

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#33138) Jahno válasza t72killer (#33137) üzenetére


Jahno
őstag

Annyi ilyet láttam szétesni, hogy inkább kerülöm. Ha persze ez a kattanásod, akkor csináld, de én hülyét kapok a felprogramozásától is, meg persze több manuális obim van és mindegyikhez meg csak nem kellene. Utána már csak érintkezési bajok vannak, meg ha pont azt nem ismeri fel a váz, vagy egyikre rászorul és azért vakarózunk. Pár lényeges képet tudok fejből, hogy ez pld. Jupiter 37A, F4 környékén és kész is [link] Többinél akármi is lehet. Régebben gondolkoztam rajta én is, de szerencsére hamar feladtam.

(#33139) t72killer válasza t72killer (#33118) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Félsiker: sikerült USB-n képet kinyerni a gépezetből a digiCamControl nevű programocskával, a felbonás soványka 640x426. Skype pl felismeri, szóval ha más proginál nem megy, akkor az a progi baja nem a kamerakapcsolaté. A munkához nekem ez is elég lesz, annyi, hogy adatokat ebből nem bányászok, arra valók a raw fájlok. További nyavajgásaimmal a témában majd a python topikot fogom abajgatni :R

#33138: kihagyom, semmiről nem maradok le nélküle és többe kerülne, mint maga a lencse (45£-ért vettem nemrég, de csak azért ilyen drágán, mert nem akartam várni+adtak mellé egy hoya szűrőt).

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#33140) Soká válasza Jahno (#33129) üzenetére


Soká
senior tag

"EXIF korlátos tud lenni, de az benne marad és bármivel olvashatod."

És még ez sem feltétlenül igaz... Nem akarok tovább offolni, de még annyit, hogy az XnView esetében a megjegyzés szerkesztése így néz ki:

Vajon mit jelent a "Beágyazott megjegyzés"?
Mert én azt hittem, hogy az Exif-et, de most már teljesen elbizonytalanodtam.
Tudniillik a beírt szöveg ott van valahogyan a képfájlban (aminek egyébként a dátumai nem változtak ettől a beírástól) de, hogy ne legyen egyszerű az élet, az exifbe(?) mentett szöveget sem a Bridge sem a digiKam nem látja :( nem is értem...
Csak onnan tudom, hogy tutira benne van a képfájlban mert egy béna kis Exif Reader látja az általam beírt szöveget (miközben azt írja, hogy : error - Couldn't open EXIF file)
teljesen zavaros nekem, de holnap nekifutok valami más fotóval.

(#33141) adlersson válasza Apiaster (#33130) üzenetére


adlersson
aktív tag

Ez lesz a téma, ahol fognak neked segíteni.

毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。

(#33142) faki_ válasza t72killer (#33135) üzenetére


faki_
senior tag

Régen erre egy ExifTool scriptet használtam manuális objektíveknél, ha idegen a parancssor, használhatsz előtétprogramot is.

(#33143) t72killer válasza faki_ (#33142) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

már amennyiben emlékszem, milyen rekeszértéket csavartam be 3 nappal korábban :DDD . viccen kívül a fénymérést és a rekeszberántást hiányolom leginkább a chip nélküli lencsékből (#33137).

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#33144) Apiaster válasza adlersson (#33141) üzenetére


Apiaster
lelkes újonc

Köszönöm!
:R

(#33145) Jahno válasza Soká (#33140) üzenetére


Jahno
őstag

Ezt is mindet tudom, de még mindig korlátos, pont azért amit írtál, meg kevés és rövid meződ lesz, nem fogod tudni egységesen kezelni. Van amit használok is belőle.

(#33146) Jahno válasza t72killer (#33143) üzenetére


Jahno
őstag

Én még az obikra sem mindig. Egyszer bevezettem, hogy csere előtt lefényképeztem, akkor tudtam, hogy az a sor legalább mivel készült, de ennyire már nem zavar. Néha mikor így valaki magyarázza, hogy ennek vagy annak milyen a színe meg a hátterem, akkor elő lehetne szedni mintának, meg éjszakai égboltnál nekem most túl sok dolog ment félre és jó lett volna idehaza sejtenem, hogy F2 vagy F4 volt-e az obinak tekerve, de oda se neki, majd legközelebb jobban figyelek mi ment félre.

Fénymérés meg hát ja, nekem az összes gépem tudja mindenféle varázslat nélkül.

[ Szerkesztve ]

(#33147) scarabaeus válasza Soká (#33140) üzenetére


scarabaeus
őstag

Szerintem nem EXIF comment lesz az, hanem valamelyik IPTC mező. Egy IrfanView-val mindkettő tartalmát meg tudod nézni, és kiírja azt is, hogy mit mutat, mármint nemcsak annyit, hogy "leírás", így majd kiderül.

Quoth the Raven "Nevermore."

(#33148) t72killer válasza Jahno (#33146) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Persze, a nem 0.1amatőr vázak akkor is mérnek, ha nincs lencse rájuk tekerve. Viszont se fölös 1000 fontom, se fölös egész nap időm nincs, hogy a z6-ot átműtsem (+vegyek mellé egy normál példányt), szval marad a d5100 infrás váznak.

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#33149) Jahno válasza t72killer (#33148) üzenetére


Jahno
őstag

Infra szűrővel van egyáltalán fénymérés? Nekem semmit nem fogott fel belőle a váz, sötét kép aztán próba expó. Egyéb esetben nem a váz amatőrségén múlik, hanem a Nikon hülyeségén mert nem rakta bele. Más gyártóknál minden más is van, annó a Pentax pld. fókuszt is visszajelezte.

(#33150) t72killer válasza Jahno (#33149) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Átalakítottad a gépet, vagy csak felpattintottál rá egy szűrőt és éjfélipincében akarsz afro modelleket fotózni áramszünet idején?

Persze, h megy. D-s obival tökéletes a fénymérés, af-s obival pedig a liveview AF is.

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.