Hirdetés

2024. június 8., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#33801) zsoltzsolt válasza Jahno (#33800) üzenetére


zsoltzsolt
addikt

Várom a képeket! Régen madarásztam, még az MME ellenőrző bizottságának tagja is voltam :) jártam sokat gyűrűzni, gyurgyalagokat is Szeged környékén.

[ Szerkesztve ]

(#33802) Jahno válasza zsoltzsolt (#33801) üzenetére


Jahno
őstag

Óóóó, de jó is az.

Havernak így modellt repültek, ezek sem voltak zavarban, ugyanúgy forgolódtak, mint ha ott se lennénk, csak sokszor elég véletlenszerűen kellett beleexponálni a felhőbe:

Erre meg jövő héten gyúrok, hogy rendesebben kiadja, itt fészkelnek a nádasban, legalábbis onnan szállnak fel, megy egy kört a vetés felett, összekap/kibelez valamit, aztán megy vissza. Zöld háttérrel és szemből is kellene kép:

A bíbic viszont hosszabb távon baromi idegesítő tud lenni.

(#33803) zsoltzsolt válasza Jahno (#33802) üzenetére


zsoltzsolt
addikt

Jó bili ez a madárfotózás, de haverod felvehetne ilyenkor egy nem fehér pólót :D könnyebb lesz kimosni utána és kevésbé virít a tájban

(#33804) Jahno válasza zsoltzsolt (#33803) üzenetére


Jahno
őstag

Eredetileg nem erre készültünk, a mosás meg nem számít, ezért van. Én is beestem egyszer narancssárgában :-D Terepmintásaim szétestek mindenből, de majd viselkedem. Rajtam most általában úgyis zöld mellény van, mert olyat találtam sok zsebesben.

Elég sok fotózás lett olyan módszertannal, hogy csak kimentünk a határba a káposztaföldekre nézelődni és valamit találtunk vagy ottragadtunk.

(#33805) kendepepi


kendepepi
csendes tag

Sziasztok!

Két kérdésem lenne, remélem, jó helyen teszem fel őket.

1.) A kezembe került egy kb. 15 éve a szekrény mélyére süllyesztett gép, egy Canon EOS 300D a gyári, EF-S 18-55 mm-es objektívjével. Lőttem vele pár képet, és észrevettem egy sötét foltot a képeken. A folt csak a képeken látszik, a keresőben nem, és mindig ugyanott van, zoom-tól függetlenül. Egyedül a blendenyílás befolyásolja: szűk blende esetén jóval élesebb, nagy blende esetén elmosódott. Szóval gondolom, egyértelmű a helyzet, a szemcse nyilván a szenzoron van. Betettem tehát szenzortisztítás-módba, és látom is a szemcsét, de úgy tűnik, mintha a filter és a szenzor között lenne, tehát nem tudom lefújni a filterről. Ez mennyire gyakori eset? Ki tudom onnan valahogy szedni a váz teljes szétszedése nélkül? Vagy lehet, hogy nem is szemcse, hanem a hosszú állás alatt valami kémiai folyamat kezdődött?

2.) Nosztalgiáztam kicsit, csináltam vele pár képet, kíváncsi voltam, hogy milyen egy mai átlagos kompakt géphez képest. A használata lényegesen kényelmetlenebb (nincs live view az LCD-n, csak a kereső van, nagyon kicsi az LCD, nehézkes a gép kezelése), érezhetően eljárt felette az idő, de ami még durvább: sokkal gyengébbek a képei, mint egy mai kis kompaktnak. Egy Leica-objektíves Panasonic TZ-vel hasonlítottam össze, és óriási a különbség. Ugyanazon rekesz, záridő, ISO-érzékenység használata mellett a Panasonic szép képeket csinál, a Canon pedig gyakorlatilag értékelhetetleneket. Pedig a Canon objektívje és szenzora sokkal nagyobb, mégis úgy tűnik, mintha sokkal érzéketlenebb lenne a rendszer. Vaku nélkül lehetetlen vele értékelhető beltéri képeket készíteni, vagy csak igen magas ISO-számmal, amitől meg zajosak lesznek. Én nem csinálok jól valamit, vagy ennyit fejlődött az utóbbi húsz évben a szenzortechnika?

Köszi!

[ Szerkesztve ]

(#33806) Jahno válasza kendepepi (#33805) üzenetére


Jahno
őstag

"Ez mennyire gyakori eset?"

Évi 1-2 alkalommal futok bele csoportokban, de biztos a szűrő alatt van? Házilag nem tudod (volt aki kitartóan körtepumpázta és szép lassan kijött alóla) kiszedni, még mindig fenntartom az opciót arra, hogy ha nem is tudod lefújni, de egy rendes takarítás lekaphatja.

"vagy ennyit fejlődött az utóbbi húsz évben a szenzortechnika?"

Ennyit fejlődött, de ebben már szoftver is van, elvégre a másik gépből kidolgozott JPG-t kapsz, meg maga a szenzor állásában is öregszik.

De ja, 20 éves gép, néha én is nyomkodnám és megtartanám ereklyének, aztán megállapítanám ugyanezeket, hogy lassú, nyűgös, X.

Vagy megnézzük, hogy akkor tudott kb. 3 képes sorozatot, megnézzük a Canon aktuális gépeit, hogy még mindig adnak ki vasakat ilyen 3 kép/másodperc sorozattal ami viszont vérlázító. Csomó mindenben direkt nem fejlesztenek, eladják olcsón, rájön az ember, hogy kevés és márkánál maradva veszi a jobbat, ami relatív nem sokkal jobb, mint amivel drágább.

(#33807) kendepepi válasza Jahno (#33806) üzenetére


kendepepi
csendes tag

Eléggé biztos, hogy a szűrő alatt van. Jól láthatóan mélyebben van, mint a filterhez óvatosan hozzáérintett csővég. És hiába fújogatom, nem jön ki. De mindegy, nem hiszem, hogy szét fogom szedni, egyszerűen nem éri meg.

Köszi!

(#33808) Jahno válasza kendepepi (#33807) üzenetére


Jahno
őstag

Nem kell szétszedni, de akkor mehet egy darabig az ész nélküli körtepumpálás, aztán hátha.

(#33809) freelanced


freelanced
addikt

Üdv,

Ezt néztem ki, mi a véleményetek róla? [link]
Van esetleg jobb vétel ebben az árkategóriában?

A képekből nem derült ki, a középoszlop mozgatható ilyen irányban?

055 carbon fibre 3-section photo tripod - MT055CXPRO3 | Manfrotto Global

Köszönöm :R

Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.

(#33810) Jahno válasza freelanced (#33809) üzenetére


Jahno
őstag

K&Fek ár értékben tök jók és bírják. Ha a képen nincs olyan póz, akkor nem tudja. De nem is biztos, hogy fogsz vele szórakozni, mert az eléggé instabil meg szívás tud lenni. Éppen elég függőbe berakni. A kivehető középoszlop is tök jó.

Én sajna bolond vagyok, most repedt meg a Vanguard állványom, ha K&Fet lehetne csatos zárral venni, már meg is rendeltem volna kettőt. Addig még csak vergődök.

(#33811) freelanced válasza Jahno (#33810) üzenetére


freelanced
addikt

Köszönöm,

A másik amit néztem: LINK (T255A4)

Milyen Vanguard állványod volt?

Volt egy ilyen Vanguard-VEO-2-235AB, használtan, 35-ért, de lecsúsztam róla. Jó lehetőséget mulasztottam el?

Kicsit vacillálok, hogy Carbon vs. Alu.

Nyilván ha több opció van, nem bánom, még ha nem is használom, lehet, hogy a Carbonon nincs ilyen póz, mert túl könnyű az állvány. De csak tippelgetek.

Ezen az alun van ilyen:

Viszont itt meg a kivehető és megforditható középoszlopot nem látom. Most akkor szerinted ha nincs a képen, nem forditható meg?

Erre a pózra gondolok:

A KF-nél van twist meg flip lock is nem? Avagy a csatos egy harmadik mód?

[ Szerkesztve ]

Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.

(#33812) Jahno válasza freelanced (#33811) üzenetére


Jahno
őstag

35-ért azért jó lett volna, annyiért hasonlót sem nagyon kapni, meg az is 60-70ezres állvány. És jó állvány használtan szinte nincs. Évi pár darabot látok hirdetésekben.

Nekem Vanguard 265AB. Ilyen randa lett:

Ott repedt és picit lötyög.

De ez lehet haverom állványáról kép, mert ugyanígy repedt el az is. És nincs támogatása. Idehaza semmi, írtam a külföldi képviseletnek, nem is válaszoltak. Manfrotto megold bármit, legapróbb csavart is tudtak adni 15 éves állványhoz. Csak tudjuk hol a helyünk és itteni képviseletnél és szírvízben is jó fejek. Ezeket ki is fizetjük, de akkor is.

Ami az első képen van az erős marketing, mert az állványt is odébb tudod tenni 10 centivel. Ritka, mikor ezen múlik és nem. Általában akkor jó, ha nagyon alacsonyra kell tenni a gépet, mert a középoszlop ott lesz függőlegesen akadéknak, akkor elfordítod, nagy terpesz, nem lóg ki a súlypont és működik. Ugyanez a fejjel lefelé géppel, majd összevissza fordul a kijelző, gombok sem esnek kézre, átellenes szögben fordítod a gépet és másfelé megy a kép, de ez lehet az én korlátom, nekem fejben néha nehezen fordul át a világ. Ha kihajtós kijelző akkor a gép érzi a tájolást, kicsit döntesz rajt fél fokot és 180 fokban átrendezi a képet, bláááá.

Én ehhez inkább vettem egyéb mini állványokat. Ezért is van vagy 7 állványom, de még mindig nem jó semmi :-D

Így jó a középoszlop, nem akadály lefelé, támaszkodik:

Itt nem is értem, hogy miért a két lába közé rakja a gépet, mikor ott borul legjobban, de nekem ha a lábra veszem a tömegközepét, akkor kisebb géppel is olyan bizonytalan volt, hogy agyrém. Másik oldalára kellett fél hátizsák, aztán milliméterenként toszogatás:

Ennél elég nehéz volt akkora terpeszt csinálni és egyáltalán. Csoda, hogy ennél a képnél nem esett orra az egész miskulancia.

(#33813) freelanced válasza Jahno (#33812) üzenetére


freelanced
addikt

Köszönöm a részletes választ.

Én sem örülök amúgy, hogy lemaradtam a Vanguardról, de nem gondoltam, hogy ilyen hamar elkel, egyik pillanatban még kérdeztem róla, utána mire válaszoltak el is vitték.

A kettő közül amit küldtem, alu vs carbon, te melyiket választanád, melyik javasoltabb?

Illetve erről tudsz, valamit, érdekes lehet?

Manfrotto MK055XPRO3

Köszönöm :R

Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.

(#33814) Jahno válasza freelanced (#33813) üzenetére


Jahno
őstag

Karbon könnyebb, de könnyebben el is fújja a szél. Az a Manfrotto meg marha jó, de az árán is meglátszik. A 055XPRO szériából van pár idehaza. Karbonom még nincs, anny vacakra költöttem már, hogy nagyon fel kellene szívni magam és beruházni.

Karbonnál az a mókás, hogy tényleg az oldaladra akasztod vagy táskára és szinte észre sem veszed. Többi inkább letépi az oldalad meg szakadni fog a táska is, ha olyan. Most 055XPROB Manfrottoval mászkálok, békebeli darab mert van vagy 15-X éves, azt most jobb híján kézben viszem mindenhova, annyira nagy és kezelhetetlen. Ezek mellett táskában van egy Pixi is meg egy ilyen nagyon kicsi: [link]

Ez is olyan, mint a táska meg minden, mert pld. van a Manfrotto element traveller, abból a karbon baromi jó, kicsi, egyszerű, mindenfélére alkalmas, aztán kedd este pont nem látott át az M4 felüljáró korlátján, innentől viszont fene megette. Csillagokhoz meg néha födszintes tájolás kell és úgy felfelé dönteni a gépet, ahhoz szinte minden nagy. És akkor légy okos :O

(#33815) freelanced válasza Jahno (#33814) üzenetére


freelanced
addikt

Köszönöm a válaszod.

Szerinted mennyire kezelhetetlen a súlya? Olyan 2,5kg körül van a Manfrotto, emiatt kicsit ódzkodom tőle. Avagy ha sikerül jó áron szerezni használtan, érdemes lehet? Mi a reális ár egy ilyenért szerinted?

Most egyedül azon filózom, hogy vegyek egyet a fentiek közül, akár alut, akár karbont, vagy várjak valamit használtan, netán egy fent emlitett Manfrottot. A használt mellett szól, hogy sokszor ha cserélni kéne könnyebben eladható, kisebb veszteséggel, de a 2,5kg vs 1,5 kg vs 1,1 kg azért nagy különbség tud lenni.

Most főleg makróra fókuszálok majd, meg természetfotó, szóval ez lesz a szempont. De nem tudom, hogy mondjuk egy útra, ahova ugyan fotózni megyek a természetbe, lenne-e energiám cipelni a 2,5kg-os állványt hosszú távon. Alapból nem hangzik soknak, de gondolom csalóka. :K

Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.

(#33816) Lassú Víz válasza freelanced (#33815) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Ez a súlykülönbség 1,5 l vizet jelent, ami jól jöhet egy túrán és a nap végére eltűnik, míg az állvány marad. Hullafáradtan és szomjasan viszont úgy elmész a téma mellett, mintha ott sem lenne. Ha egyszeri fellángolás, akkor kb. mindegy. Ha viszont komolyan gondolod, és rendszeresen magaddal akarod vinni, akkor érdemes rá költeni. A mérete miatt mindenképpen kényelmetlen lesz.

A másik szempont, hogy ha társasággal mész, akkor legtöbbször választani kell a kép és a társaság között. A többiek nem fogják kivárni míg állványt állítasz és elkészíted a kedvenc makró képedet.

#33814 Jahno: A szalagkorlát és a beton szegély között nem látott volna ki a gép? A verkfotóról könnyű okosnak lenni, ott a helyszínen valószínűleg nekem sem jutott volna eszembe kipróbálni. :)

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#33817) Jahno válasza freelanced (#33815) üzenetére


Jahno
őstag

Á, tök szubjektív a teher és ki kell próbálni. Én kézben is viszem a nagy Manfrottot, ami mellé eddig hátizsákban volt a Vanguard (ha 2 centivel kisebb lenne akkor jobban beleférnék), de az most csak B terves autósnál játszik mert átvette helyét a kávéfőző és egyéb sallangok. Nálam amúgy is elég sok cucc van, átlag fotós már felénél nyíg, hogy jajj sok, letörik a derekam, akármi. És nyilván sosem használom a sok vackot, de ha éppen úgy adja ki és kell, akkor legyen kéznél. Most makrós haversrácra leszek kíváncsi, nekiállt magának fényformálót csinálni, amit egyszerű használni.

Ha nem lenne hátizsákom akkor hátamon keresztbe dobva lenne az állvány és kész, de van hátizsák a többi vacak miatt is. Ősszel talán lesz gomba képem, vagy bármi.

K&Fnél van akciós kupon, azt ugye tudod? Én lehet vennék ott egy közepes árfekvésű valamit, aztán majd kitalálod. Használtak jók és jók lennének, de tényleg nagyon ritkán szoktam látni.

(#33818) Jahno válasza Lassú Víz (#33816) üzenetére


Jahno
őstag

Én pld. ha úgy vagyok pár sört beverek az elején, vagy ahogy kiadja de eddig vízproblémával sem sűrűn küzdöttem, ahogy kajával sem. Igaz nem is 3 napos nomád túrákat járunk, de ha úgy adja ki akkor 5-6 órákat el vagyok bárhol bármi nélkül.

"A szalagkorlát és a beton szegély között nem látott volna ki a gép? "

De nem ám. mély volt, sem szögben sem semmiben nem adta ki. Időnk volt, első gépet kiraktuk, aztán mehetett a szórakozás a többivel, hogy milyen szög, mennyiben legyen más a kivitel, hogy ne egyforma képeket csináljon meg ilyesmik.

(#33819) freelanced válasza Lassú Víz (#33816) üzenetére


freelanced
addikt

Köszönöm,

Nos egyetértek egyébként, tényleg tud számitani. Bár kicsit most azt érzem, hogy kettő lenne a minimum, egy nagyon könnyű karbon hurcolni, meg egy komolyabb, akár ez Manfrotto. Mert szerintem egy fajtával nehéz lefedni minden használati területet.

Amúgy társasággal már nem mennék fotózni, maximum ha valami nagyon adódik és nálam van a gép, akkor, de amúgy csak feszültség az egész. Persze társaság függő, de én rájöttem, hogy nem érzem jól magam ha sürgetnek és türelmetlenek az emberek mellettem, mögöttem stb. Maximum másik fotóssal mennék, ha kimondottan fényképezni akar az ember. Persze ha csak adódik egy kép, az más, de akkor meg lehet, hogy nem cipel állványt az ember.

Köszi, hogy megosztod a véleményed egyébként.

Jahno

Köszönöm az infókat. :K

Amúgy már be kéne próbálnom a mágneses deritőket, jó hogy eszembe juttatod, van egy kettő jó külföldről, csak ezer év mire ideérnek. Igen, tudom, hogy van kupon 15% nem? De akkor azok közül amit küldtem, gondolom az aluminium vagy a karbon megteszi nem? Vélhetően akkor mondjuk a karbon, aztán nézek mellé egy nehezebbet majd. Persze lehet akár olcsóbbat is nézni ennél, de talán ez igy akciósan még egy közepes árfekvésűnek számit. :K

[ Szerkesztve ]

Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.

(#33820) Lassú Víz válasza freelanced (#33819) üzenetére


Lassú Víz
őstag

A nehézben ne gondolkodj, mindig otthon fog maradni. Az első állványom egy Velbon. Csak a fej 2,2 kg. Soha nem viszem magammal. Egy Manfi karbon állványt viszek, de többnyire csak ott van velem. Sajnos a minimális magassága valahol 40 cm körül van, ezért valószínűleg neked makróhoz nem lenne jó.
Van még egy monopodom, azt előszeretettel viszem, ha valami ingyenes fesztivál van és előadót támad kedvem fotózni.
Van még egy már nem gyártott NatGeo Tundra néven forgalmazott Manfrottom, 90 dkg az egész, ketté csavarható középoszlop, terpeszben 10 cm körül volt a talajtól. Egy m43-os zsebgépet simán elbír. Na azt szerettem magammal vinni, csak az egyik patent eltört a lábán. Kár érte, igazán jó ügynök volt.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#33821) Jahno válasza freelanced (#33819) üzenetére


Jahno
őstag

Társaság kérdése. Fotósokkal kell menni, akkor akármi is lehet. Van mikor várunk, vagy ránk várnak, vagy lemaradunk. Ez a fenti felüljárónál nem volt probléma, letanyáztunk 1.5 órás cigiszünetre és se ki, se bá :C

Annó vittük makrózni a kis gyökeret is, akkor még annyi előnye volt, hogy leraktad és ott is maradt (most már öntudatára ébredt és kettő lett belőle):

Míg kisebb volt addig max. aludt, evett meg szart az egészre. Mi meg el voltunk:

(#33822) Jahno válasza freelanced (#33819) üzenetére


Jahno
őstag

És makró feltétben ilyesmiket nézz, meg Instán van egy csomó okosság, ki kell válogatni ami jó. Én azt mondom, hogy a csápos vaku az egyik legleg, alap fénynek meg ilyenek, ez a csaj elég jól nyomja.

Gyári cuccokból nem tudom hova nyúlnék, csomó kínai vacak jön szembe, szóval át kell gondolni, a fény meg úgyis mindig rossz irányból jön, magamnak árnyékolok, semmi nem jó úgysem.

(#33823) Lassú Víz válasza Jahno (#33822) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Aztán jön, hogy a beépített focus stack e-shuttert használ, és állandó fény kéne, amikor vakud van. Ki van ez találva, hogy mindig legyen valami, amire lehet szórni a pénzt.

[ Szerkesztve ]

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#33824) Jahno válasza Lassú Víz (#33823) üzenetére


Jahno
őstag

Az legalább olcsó, tele vagyok kis LEDes lámpákkal, legjobb [link] Meg az is, hogy egyszer mire kipöcsöltem, hogy mit szeretnék arra lemerültek :C

(#33825) Grillo válasza Jahno (#33822) üzenetére


Grillo
senior tag

Makróra érdemes őt is megnézni, sok féle dolgot kipróbál, ajánl stb

(#33826) Stauffenberg válasza Lassú Víz (#33820) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

+1 ehhez, hogy a nehéz állvány csak stúdióba való vagy olyan helyre, ahova kocsival mész és nem kell sokat cipekedni.

Nekem van egy Vanguard VEO 2 235AB állványom, ami amúgy egészen kompakt, de nem az "S" változatot vettem, ami 1,8 kg helyett csak 1,4 kg, még ez is sokat számít, mikor összeadódnak ezek a potya grammok a felszerelés teljes tömegéhez.

Nyilván azért vettem (és is, mint sokan), mert anno az Alza 50 helyett 18 ezerért árulta egy időben.

Az volt a tervem, hogy majd fasza time lapse videókat készítek vele, de nem nagyon visz rá a lélek a cipelésére. Szerintem a következő nekifutásra valami pehelysúlyú karbon állványt veszek, mert hiába sokkal olcsóbb ez a gyösz, ha közben meg nem használom.

(#33827) Jahno válasza Stauffenberg (#33826) üzenetére


Jahno
őstag

"és nem kell sokat cipekedni."

Kinek mi a "nem sok". Én itt vagyok élő példának, meg sokan mások is. Vanguard míg nem reccsent meg mindig a táskámban volt, mert úgyis kell valamire. Mindig az kell, ami nincs és akkor fogom életem képét elbaszni :DD Hozzáállás kérdése, van akinek állványa sincs, nem is érti, hogy minek kellene. Nekem meg sok a tájképem, mindenféle alkonyat, próbálkozom timelapse dolgokkal, ND-s képek, csillagjárós mókák. Csillagjáróshoz meg rögtön kettő is kell, hogy ne unatkozzak :C

Jó, itt közel volt a kocsi de ezt nem mindig tudjuk előre és egyelőre amibe a karbon kerül, annál az erőm több és a lóvém kevesebb.

Már tudom ki vette meg előlem az Alzából, mert ezen is 5 percet gondolkoztam, amit nem szabadott volna :-D De ha valami karbont veszel, akkor ezt szívesen beszámítom jó pénzért. Végén még lesz egy 20ezres K&F bármim, ami pont belemegy a táskába, utálni fogom a csavaros megoldását mert csak és 1 év múlva eladom.

(#33828) Stauffenberg válasza Jahno (#33827) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Mindegy kinek-mi számít sokat cipekedésnek, az állvány tömege exponenciálisan csökkenti a hatósugarat, ameddig az emberek még hajlandók magukkal vinni.

Az meg végképp no-go a legtöbbeknek, hogy koncepció és cél nélkül elvigyék, hátha kelleni fog. Én sem viszek magammal állványt így, pedig volt amúgy alig 900 grammos karbon állvánnyal is dolgom (nem a sajátom volt, de egy hónapig használtam). A kulacsom 800 ml-es, az nyom kb ugyanennyit feltöltve, de még azt sem mindig viszem el, ha tudom, hogy olyan helyre tartok.

De én még objektívből is csak a legszükségesebbeket pakolom be.

(#33829) Jahno válasza Stauffenberg (#33828) üzenetére


Jahno
őstag

Fele sztorinál makrózásról volt szó, ott azért jó részt szükség lesz rá, de most egy átlag hegyre ha felmész abban van koncepció, vagy nincs? Koncepció mindig van, képet kell csinálni. Ha olyanok a felhők, akkor kelleni fog az állvány, mert szűrőzünk. Ezt meg nem tudom előre. Szóval van is koncepció meg nincs is. Kinézek ide a madaras helyre?

Lesz ebből még timelapse: [link]
Meg itt is: [link]

Egy tapasztalattal több van, oszt már legalább tudom mit kell csinálni. Persze ha ez nem igény, akkor nem igény, legfeljebb valamiről lemaradunk csak ezeket előre már nehezebben fogjuk megsaccolni.

(#33830) lugosi válasza Stauffenberg (#33828) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Meg hát attól is függ mit fotózik az ember. Én nem is emlékszem mikor vittem magammal utoljára állványt.

(#33831) Jahno válasza lugosi (#33830) üzenetére


Jahno
őstag

Van akinek állványa sincs, nem is hiányolja vagy sosem fotózott /500nál kisebb zárral. Aztán majd 10 nap múlva jön mindenki a fotós csoportokba kérdezni, hogy jajj mit kell csinálni jajj tűzijáték lesz. Előtte évben egy csomó mindent ki is próbálhatott volnw.

(#33832) Taci


Taci
addikt

Fotózással (kiegészítővel) kapcsolatos kérdés, így remélem, ebbe a topikba való, vagy legalábbis elfér itt:

Kíváncsiságból vettem egy vinyl hátteret, ami apróra összehajtva érkezett. Felcsavartam háttértartó rúdra, ami néhány gyűrődést kivitt belőle, de a döntő többsége megmaradt. Néztem neten, hogyan lehetne azokat eltüntetni, de egyik sem segített: se a gőzölős vasaló, se a sima vasaló kis fokozaton, se a sima vasaló nagy fokozaton egy köztes anyagon. Semmi. Egy %-ot sem javított egyik gyűrődésen sem.

Hátha ti tudjátok, hogyan lehet ezt az anyagot gyűrődésmentessé tenni. Direkt csak egyet vettem, és csak kipróbálni, hogyan lehet kezelni, de biztosan nem veszek több ilyet, mert ez kezelhetetlen, használhatatlan. Kitelepülős fotózásokhoz kerestem őszi témájú hátteret, és gondoltam, megnézem ezt és a polyestert is. Ez utóbbi még nem érkezett meg, de ettől csak jobb lehet...
De azért hátha ebbe a vinylbe is lehet valahogy gyűrődésmentességet lehelni.

Köszi.

(#33833) Jahno válasza Taci (#33832) üzenetére


Jahno
őstag

Nekem több ilyen hátterem van, de szinte mind másképp viselkedik. És mindenki a vasalót mondja, szóval X.

(#33834) zsoltzsolt válasza Stauffenberg (#33826) üzenetére


zsoltzsolt
addikt

Nekem is ilyen állványom van, szintén Alza, ok ugyanaz, nagyon olcsó volt. De most lemértem 1365 gr. Ezz jó súlynak számít?

(#33835) Jahno válasza zsoltzsolt (#33834) üzenetére


Jahno
őstag

Szerintem tök relatív továbbra is. El bírod és viszed magaddal? Persze mindennél lehet könnyebb, de hát amennyibe kerül, még mindig erősebb és elszántabb vagyok, mint anyagilag vastag. Mostani Manfrottom veri a 3 kilót, szóval ahhoz képest szerintem könnyű. Egyik havernak van csoda Siruija sok pénzért, na ahhoz képest nehéz.

(#33836) zsoltzsolt válasza Jahno (#33835) üzenetére


zsoltzsolt
addikt

Végülis igaz. Bár j az utcán még g sosem volt 🙂

(#33837) FerNandor


FerNandor
őstag

Sziasztok,
remélem itt is elfér. E-Infinityn van vagy szokott lenni valami kuponkód?

"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."

(#33838) Taci válasza FerNandor (#33837) üzenetére


Taci
addikt

Ezeket csak úgy tudod megnézni, hogy Google-ben rákeresel (e-infinity coupon codes), az bedob rengeteg oldalt, azokat átnézed, próbálgatod a kódokat. Vagy esetleg használsz egy (vagy több) erre specializálódott Chrome-bővítményt, ami ezeket megkeresi (én a Honey-t ismerem, bár sosem használtam még).
De nagy reményt amúgy nem fűznék hozzá. Ha van aktuális leárazás/kedvezmény, akkor az a kereskedő érdeke is, hogy promótálja, így a kezdőlapon is szerepelteti.

(#33839) FerNandor válasza Taci (#33838) üzenetére


FerNandor
őstag

Értem köszi.
Amúgy mostanában rendeltél esetleg vagy valaki más esetleg? Milyen gyorsan jön meg?Hivatkoznak a sztrájkokra, hogy befolyásolhatják a szállítási időt...

"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."

(#33840) Lassú Víz válasza Jahno (#33835) üzenetére


Lassú Víz
őstag

A Manfrotto oldalán elérhető a 190CXPRO4 alumínium és karbon változatban is. 2,04 vs 1,76 kg 90 ezer Ft-ért. Hát elgondolkodtató, főleg, hogy az egyéb kényelmetlenségek lesznek a dominánsak. Pl. valahogy magaddal kell vinni.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#33841) Jahno válasza Lassú Víz (#33840) üzenetére


Jahno
őstag

Na, nekem meg akkori beszerzési árán nézve kb. a három állványom nem volt összesen 90ezer pénz, így akár mondhatom azt is, hogy ugyanazt az értéket cipeljük, csak más tömeg/forint arányban. Most a Manfrottot meg sem tudom mondani mennyiért vettem, az nagyon homályba vész de mivel nem is teljesen erre kellett meg "egyszer vegyünk jót, de ne túl drágán" felfogásom volt, akkor tán lehetett 30ezer pénz körül.

Ezt is vettem vagy 300 alatti Euróval. Most meg az állvány is 50 Euró, időnként az Euró is 400.

Tartozékokra meg hasonló sallangokra simán elmegy a váz ára.

(#33842) Lassú Víz válasza Jahno (#33841) üzenetére


Lassú Víz
őstag

A 90 ezer a mai árkülönbözet. 99990 vs 189990 Ft a Manfrotto által ajánlott fogyasztói ára. Tehát a -28 dkg kerül 90 ezerbe. Más különbség a gyártói összehasonlító oldalon nincs köztük. Annyit meg nem nyúzom, hogy a tartósságáról bármit tudjak mondani.

Nekem Element Traveler Big karbon van tőlük, 60 ezer alatt volt pár éve valami akcióban. Ma a Google 74900-ért találta meg, nincs raktáron státuszban, de valószínűleg web áruház hiba, mert már gyártásban sincs. Van helyette valami MkII, több pénzért. Elsősorban a kicsit árulják, ami könnyabb, de nem is állítható olyan magasra. A nagynál viszont teljes magasságon már pipiskedés nélkül nem látok bele az EVF-be.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#33843) Jahno válasza Lassú Víz (#33842) üzenetére


Jahno
őstag

Idén nem vettük erősre, fotós túrák számolhatók, abból 20+ volt. Oda vittem. Meg pár egyéb alkalom, meg most úgy vagyok vele, hogy nem szedem ki az autóból, jól el van az ott, ha BKVval megyek akkor kiveszem és viszem.

(#33844) Jahno válasza Stauffenberg (#33828) üzenetére


Jahno
őstag

Na, havercsaj bepakolta obiból a legszükségesebbeket, mert csillagjárós képekhez megnézünk egy fát, szóval tele jó eséllyel nem kell, nagylátó, másik obi, kész.

Én megfogtam a táskám makróstól, mindenestől, aztán ki is jön a napi giccs instára. No, ezért vittem, de múltkor meg itt fordult egy tanker a város felett, mert városba is ugye mi a fenének ekkora gyutáv. Nekem ez a legszükségesebb, a minden is :DD

(#33845) Jahno


Jahno
őstag

K&F elég jól szórja az állványokat, még ha alu is:

26ezer forint körül van a kisebb, amire már rá lehet tenni szinte bármit. Ugyanez karbonból 45ezer, szóval tudja a fene. Még úgy vagyok fele, hogy azon is lehet inni pár láda sört :DD

(#33846) Stauffenberg válasza Jahno (#33844) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Semmiképpen sem akarom azt állítani, hogy baj ha cipeled magaddal, látszólag neked ez nem teher. :)

Jó a fotó!

Amire inkább kilyukadni akartam, hogy a nagy többség hamar megunja az állványosdit, pláne amikor már ilyen 6-7 EV stabilizálásokról beszélünk, így már én is meglövök kézből egy kékórás városfotót csíkot húzó autófényekkel, erre már nem viszek magammal állványt.

Ha ennél több kell, nincs mese, cipelni kell az állványt, de azt mondom megéri a felárat, hogy minél könnyebb legyen, annál többször jut az átlag ember eszébe, hogy csináljon olyan fotókat, amikhez kelleni fog.

(#33847) Taci válasza Jahno (#33845) üzenetére


Taci
addikt

És ezekből még lejön 15% (KFSB15).

(#33848) Jahno válasza Taci (#33847) üzenetére


Jahno
őstag

Nekem mondjuk Fprime15 kódott dobott, meg eleve valami akciós bannerra kattintottam, csak máshol is szóba került az állvány, aztán ott is most tudatosítottuk, hogy igazából hasonló karbon/alu közt nincs mérvadó különbség a tömegükben. Nagyon nagynál már változik, de ott az árak is, vagy a nagyon kicsiknél, Siruiban le lehet menni 1 kilóig, ami kicsit kisebb terhelhetőségű és 140 centire húzható, de ezek is elég maximum méretek. Ami pont megfelel ilyen 150-160 centis és jobban terhelhető méretben, ott nincs különbség.

De még van 20 óra hátra, egyiken elgondolkoztam, csak akkor férjen be a táskámba hosszában :-P

(#33849) madmike


madmike
őstag

Sziasztok,

Adott egy Panasonic LX15, ami fókusz hibát ír. zsebre lett vágva és közben véletlenül be lett kapcsolva. Próbált volna az objektív kinyílni, de nem járt sikerrel, azóta ezt a hibát írja. Tudnátok ajánlani szerelőt?
Csurgó Lászlót hívtam ma, de Ő nem foglalkozik Panasoniccal.
Azon is gondolkoztam, hogy eladom így ahogy van, mert vettem már helyette másik gépet. Szerintetek mivel járok jobban, ha eladom így valami vállalkozó kedvűnek vagy csináltassam meg, majd utána adjam el?

"Az igaz, hogy a kemény munka még senkit sem ölt meg, de minek kockáztasson az ember?" - Ronald Reagan

(#33850) Stauffenberg válasza madmike (#33849) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Tudni kéne mennyiért javítják és mennyi a használtpiaci értéke egy hibátlan példánynak.

Ezután már egyszerű a matek, hogy melyik éri meg jobban.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.