Hirdetés

2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#32701) Jahno válasza Timer (#32700) üzenetére


Jahno
őstag

Az mind utómunka miatt lehetett, fentebb emlegették, hogy most pld. divatosak ezek a barnás színvilágú képek, hát van ez így.

(#32702) Lassú Víz válasza Timer (#32697) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Ne dőlj már be neki! A hozzászokás az elfogadást, beletörődést is jelenti. Nem kell.

Kérdezzetek fotósat inkább, arra való ez a topik.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#32703) Jahno válasza Lassú Víz (#32702) üzenetére


Jahno
őstag

Mindegy mit kérdez, mindenhez is értünk :DD

(#32704) #31733248 válasza tvamos (#32696) üzenetére


#31733248
törölt tag

"Es a vevok is azt varjak, hogy sablonos kepeket kapjanak, es ne az oncelu artoskodast!"

Szerintem ez nagyon igaz. Időnként "művészi" színvilágú fotókat látok, amelyeknél egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy a kedves megrendelő is ilyenre gondolhatott...

Timer

"De mocskosul felb@sztál ezzel a mondatoddal így vasárnap délben! :R A legbosszantóbb ebben, hogy teljes mértékben igazad van"

Az szokott lenni, :D de az egyenlőtlenségekkel egyszerűen nem szabad foglalkozni. Mindig volt, van és lesz is. Már a fogantatáskor eldől, hogy 150 centis tökalsó leszel, vagy 190-es dalia, ugyanígy az IQ is öröklődik. Meg sokszor a társadalmi, vagyoni helyzet is, de azon legalább lehet változtatni.

Mi a Studio Lightroomba mentünk legtöbbször, ott az állandó fényű lámpák viszonylag jók voltak, de egy szürke kártyát (vagy ColorCheckert) azért érdemes vinni, máskor is jól jöhet.

(#32705) Jahno válasza #31733248 (#32704) üzenetére


Jahno
őstag

A legtöbb megrendelő általában az alapján is választ fotóst, vagy mutat 3 mintát a netről, hogy mire van szüksége. Ha nem így csinál, akkor hülye. Szürke kártya meg ilyen mambójambó kell a fenének, szürke az maradjon meg a filmeseknek, aztán ennyit képenként sem szórakoznak semmivel, hogy majd méterenként minden képhez colorcheckert igazítsanak és utómunázzanak, hát persze :DD

(#32706) #31733248 válasza Jahno (#32705) üzenetére


#31733248
törölt tag

"A legtöbb megrendelő általában az alapján is választ fotóst, vagy mutat 3 mintát a netről, hogy mire van szüksége. Ha nem így csinál, akkor hülye."

Meg olyan is van, hogy szépen utómunkázott képeket látsz, csak nem azt kapod. A kártyát magamnak vittem, nem vagyok hivatásos fotós, éppen ezért szívesen utómunkáztam az asszony glamour képeivel. Amúgy velem nyilván oldottabb is, mint egy fotós csajjal és ez a képeken látszik is. Igaz, cserébe kevésbé türelmes és fegyelmezett. :D

[ Szerkesztve ]

(#32707) Timer válasza #31733248 (#32706) üzenetére


Timer
veterán

Utóbbi problémát megoldja egy ostor, és kelléknek se utolsó! ;] Szürkekártyám nekem is van egyébként, és nem félek használni. Mások szerint a fénymérő is hülyeség, én szívesen használom azt is, ha van rá lehetőség és idő. Tudom, minek, szemre jó az, meg ott a hisztrogram! :D

Visszatérve a feleség problémájára: nekem pont vele a legnehezebb dolgozni, alkalmi modellekkel valahogy egyszerűbbnek érzem sok esetben a kommunikációt.

[ Szerkesztve ]

(#32708) Jahno válasza #31733248 (#32706) üzenetére


Jahno
őstag

Ha nem azt kapod, akkor az a másik kérdéskör, de mi most arról beszéltünk, hogy mire gondolhatott. Arra.

(#32709) Jahno válasza Timer (#32707) üzenetére


Jahno
őstag

Hisztogram állatság, legtöbbször semmi nem derül ki belőle, meg persze vakuval sem. Meg ugyanaz a fénymérőre, lehet vele bohóckodni és tudományoskodni, aztán milyen ruhára mérsz fényt, fehérre, szürkére, feketére? Úgyis más arányban esik vissza, 3 vakunál meg aztán végképp nem tudod másképp összerakni, mert nem lesz rá szabály, hogy 20 centivel odébb Z beesési szögben majd pont akkor lesz jobb a RALxxxxx színkódú haj, ha az a fény ennyivel meg annyival kevesebb vagy több. Ugyan.

(#32710) #31733248 válasza Timer (#32707) üzenetére


#31733248
törölt tag

Csak annyit mondok, külön gardróbja van, aminek utólag már én örülök a legjobban, különben kiszorultam volna onnan. :D A kommunikációval nem lenne gond, de többször is hamarabb abbahagy egy-egy pózt, mielőtt még tökéletesíteném a jelenetet. Amikor profi fotós fotózta, akkor ilyen nincs ritkán fordul elő. De ebben valószínűleg benne van a viszonylagos rutintalanságom is, egy profi hamarabb eltalálja a kedvező bevilágítást és ügyesebben irányítja a jeleneteket, mint én.

A legutóbbi karácsony fotózást (is) én csináltam, de akkor elhozta az egyik barátnőjét is, aki a férjének akart egy kis meglepit. Egy-egy órára béreltem ki három műtermet, de nekem két lánnyal már túl rövid volt az egy-egy óra, nem jutott mindenre elég idő. És hát őszintén szólva a barátnője távolról sem a feleségeméhez hasonló eszményi arányokat örökölt, volt rajta némi felesleg is, az ilyenek fotózásában viszont egyáltalán nincs gyakorlatom. Ennek ellenére nagy sikere volt a képeknek.

Jut eszembe, remélem nem haragszik meg érte senki és nem érzi úgy, hogy tőle veszem el az ingyenes fotózással a bevételt... :)

Jahno

Értettelek Jahno, teljesen igazad van.

(#32711) Uniross2


Uniross2
csendes tag

Sziasztok!

A Sigma objektívek zoom és fókusz gyűrűinek fehéres elszíneződését milyen tisztítószerrel tudnám eltávolítani?

Köszönettel:
Attila

(#32712) Jahno válasza Uniross2 (#32711) üzenetére


Jahno
őstag

Amik haveri körben beváltak: mosószer, szilikon, körömlakklemosó, mindezt kis ecsettel meg fülpucolóval, de autós boltban kapható Prevent meg egyéb gumiápoló is is jó volt. Ami a nagyobb baj, hogy általában nyúlik is...

(#32713) Uniross2 válasza Jahno (#32712) üzenetére


Uniross2
csendes tag

Érdekes, mennyire sok szer alkalmas.

Elsőre monitor tisztító habra gondoltam, hátha működik.
Másodikra etil-alkoholt próbáltam volna, az nem olyan agresszív oldószer.

A nyúlást úgy érted, hogy a fehéredés egyfajta jele már a gyűrű nyúlásnak?

(#32714) Timer válasza #31733248 (#32710) üzenetére


Timer
veterán

Hasonlóan sokat pepecselek (más szemsögből nézve, balf@szoskodok) én is ilyen helyzetben. Tanultam a dologból, 1 nő 2 óra, és akkor jut mindenre idő, nem kell kapkodni. Ha az ember hobbista, annak meg van az az előnye, hogy nem számít az idő, hiszen pont az a lényeg, hogy a fotózáson mindkét fél jól érezze magát. Ez nekem kapkodva, a beállításokra feszülve nem megy. De ebben a glamour / boudoir témában amúgy is kell szerintem az idő az oldódásra, illetve nem tudom, a kőprofik hogy bánnak a civil lányokkal, én először sima portrékat lövök, aztán amikor már "jobban értjük" egymás szavait, mozdulatait, akkor kezdek csak olyan témába, aminél már esetleg rosszul sülhet el (a modell hangulatára nézve) egy rosszabbul megfogalmazott mondat, vagy a túlzottan sok instrukció.

Ha itt van Hedzsi vagy a Budapestboudoir-os kolléga, mesélhetne erről, rengeteg civil lányt fotóznak, és a legtöbb képük baromi jó, látszik rajta, hogy oldott a modell, pedig civil szinte mind.

@Jahno: én arcra mérek a fénymérővel, és főfény irányába, a többit ahhoz állítom ízlés szerint. De muszáj, mert kezdetben rendszeresen viccelt meg a kijelző, és rengeteg alexpós képet lőttem, ami a kijelzőn jól mutatott, és mivel sok volt a fekete háttér, a hisztogram sem árulta el a problémát. Persze a rutinos Öreg Rókák biztos megoldják már ezt kisujjból, én inkább használom ezeket a dolgokat, megnyugtat.

[ Szerkesztve ]

(#32715) tvamos válasza Uniross2 (#32711) üzenetére


tvamos
nagyúr

[link]
[link]

Én alkoholt, meg aceton tartalmú dolgot nem tennék gumira a magam részéről, mert tönkre teheti.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#32716) Jahno válasza tvamos (#32715) üzenetére


Jahno
őstag

Újabb körömlakklemosók környékén semmi aceton nincs. Bár a ragacsos gumiburkolatot pld. DM-es Asanával mostan le az előző gépemről.

(#32717) Rapid136 válasza Uniross2 (#32711) üzenetére


Rapid136
őstag

Clean és fogkefe...
egy kört megér, régi Minolta objektiveknél bejött.

Sony A7 + A7III + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."

(#32718) tvamos válasza Jahno (#32716) üzenetére


tvamos
nagyúr

En puha ronggyal attoroltem az enyem. A feher micsoda nem jott le rola, de biztos nem karositotta a gumit. Mar megszoktam, hogy olyan, lehet zavarna is, ha eltunne a feher lerakodas.

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#32719) #31733248 válasza Timer (#32714) üzenetére


#31733248
törölt tag

Én csak női fotósokat láttam dolgozni, rajtuk látszott, hogy megszokott sémák szerint haladnak, így gyorsak és hatékonyak. Előre szóltak azért is, hogy mittudomén izomból tartsa magát és ne ernyedjen el, hogy véletlenül se legyen görbe a háta stb... Ezek nyilván az amatőr modellek tipikus hibái. Ugyanígy, amikor a kockahasat, vagy a láb izmai kellett érzékeltetni, gyorsan megvolt, hogy mivel és honnan kell bevilágítani, hogyan emelhetőek ki a pozitívumok. Ott például a természetes fényt egy az egyben ki is zárták, minden fény kontrolláltan működött. Nekem ez sokkal lassabban megy.

Számomra egyébként az elmúlt években a csúcs hasonló témában ez volt. Az ötlet, a kivitelezés is zseniális, érdemes lenne próbálkozni vele. A párom amúgy is imádja a testre tapadó ruhákat.

[ Szerkesztve ]

(#32720) Uniross2 válasza #31733248 (#32719) üzenetére


Uniross2
csendes tag

Köszönöm Mindenkinek a segítő szándékú válaszokat!
:R

Valójában a #32718-ra akart válasz lenni.

[ Szerkesztve ]

(#32721) Dorian


Dorian
félisten

Sziasztok,
Családi (digitális) képek "előhívásához" vannak ajánlott/kerülendő cégek?
Semmi extra, a falra szeretnénk kitenni, kb. 25 db normál méretű családi életképet.
A keretek látszó felülete 12x17 cm. A képeink oldalaránya változó, azt szeretném, ha a teljes kép látszana, a keretben látszó képen kívüli részek pedig fehérek lennének.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#32722) Jahno válasza Dorian (#32721) üzenetére


Jahno
őstag

Én mindent is a Pigmentánál intéztetnék, de az haladóbb szint, 12x17ben kb. szinte bárhova be lehet adni, első sarkon belefutsz a Cewébe, annak néha hullámzó a minősége. Teljes képnek "fill" eljárás a neve, egyik kedvenc laborom éppen most csukta be a boltot, de akkor sorban, amiknél online feltöltöd, aztán átveheted vagy ki is küldik: http://www.220foto.hu/, https://fotologus.hu/fenykep-rendeles, itt pd. már annak is külön menüpont van, hogy fehér szegéllyel: https://www.postershop.hu/poszternyomtatas/ Hirtelen ennyi, többit meg kellene néznem, sokan már csak naptár/fotókönyvre gyúrnak vagy 20x30 centi alatt nem is nagyon nyomtatnak. Fentiek bőven jó minőséget produkálnak.

(#32723) Dorian válasza Jahno (#32722) üzenetére


Dorian
félisten

Köszi szépen!

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#32724) Jahno válasza Dorian (#32723) üzenetére


Jahno
őstag

És el is írtam, de feltöltésnél látod a képet meg leírják, hogy melyik a FIT melyik a FILL. Vagy rajta van az egész kép és fehér keretek, vagy opciósan kitölti az egész szabványos arányos papírt, de akkor lemaradnak részek. Elég jó rugalmasan, egyszerűen használható feltöltő felületek és galéria rendezők vannak már évek óta. Belépsz, nekirontasz, összesíti a darabot, árat, rá fogsz jönni. Én egy csomó képből pld. több helyen csináltam koncepció nélküli kvázi "próba" nyomatot, hogy ha majd ezekkel szembesülök akkor tudjam miképpen működik a piac és egyáltalán hogyan néz ki a képem papíron. Ezeket szétosztottam a családban és kész is, ennyit megért.

(#32725) Beldar


Beldar
tag

Ehhez kapcsolódik, h LightRoom-ban van lehetőség JPEG exportáláskor választani, h Screen-re vagy Print-re (Matt, fényes) akarod-e menteni. Ennek vajon van bármi gyakorlati jelentősége ha nyomtatni akarsz?

(#32726) MasterMark válasza Beldar (#32725) üzenetére


MasterMark
titán

Biztos van, mert nyomtatásra más élesítés kell.

Switch Tax

(#32727) JohnD


JohnD
tag

Helló! Panasonic DMC-SZ1 digitális fényképezőgépen milyen USB csatlakozó van (mini USB? pl. vagy csak saját szabványú) és arról a csatlakozóról tudja a gép az akkumulátorát tölteni?

Köszi! :)

[ Szerkesztve ]

(#32728) Jahno válasza JohnD (#32727) üzenetére


Jahno
őstag

Képek alapján és Pana egyéb fasságaiból kiindulva saját... És abban sem vagyok biztos, hogy azon át tölteni bír.

(#32729) MasterMark válasza JohnD (#32727) üzenetére


MasterMark
titán

Az egy nem szabványos csatlakozó: [link]

Hozzávaló kábel kell.

Switch Tax

(#32731) Jahno válasza JohnD (#32730) üzenetére


Jahno
őstag

Úgy néz ki.

(#32732) madmike


madmike
őstag

Sziasztok!

Használt RX100 vásárlása van tervben.
Találtam egy Mark IV-et itt a ardveraprón

[link]

Van az optika elé valami védőüveg ragasztva. Ez az egy dolog ami nagyon nem szimpatikus benne. Szerintetek ez eltávolítható? Illetve jelenthet e bármi negatívumot képalkotásban ha ott marad?

"Az igaz, hogy a kemény munka még senkit sem ölt meg, de minek kockáztasson az ember?" - Ronald Reagan

(#32733) Grillo válasza madmike (#32732) üzenetére


Grillo
senior tag

Szedesd le az eladóval. Ha nem tudja leszedni, akkor legalább az legyen meg, hogy milyen ragasztó, stb. Ha zavar. Képen nem látszik? Mondjuk egyértelmű, hogy így mögötte esélytelen a tisztítás, ha esetleg kéne.

(#32734) Jahno válasza madmike (#32732) üzenetére


Jahno
őstag

Én már háromszor megnéztem de vaksi vagyok, nem látok semmit az obi előtt.

(#32735) madmike válasza Jahno (#32734) üzenetére


madmike
őstag

Ha jó hirdetést linkeltem volna be akkor látnád... :DDD

[link]

"Az igaz, hogy a kemény munka még senkit sem ölt meg, de minek kockáztasson az ember?" - Ronald Reagan

(#32736) ph_5.5 válasza madmike (#32735) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

Ez kuka. A gyári retesz elé ráragasztott még egy üvegtagot, ami minimum ront a képminőségen, de leginkább be fog csillani, rontja a kontrasztot és a mérnökök által megtervezett "tökéletes" lencsesorba betett plusz egy elemet- teljesen feleslegesen.
Ezt ha megveszed és leszed, akkor le fogja tépni jó eséllyel a feliratot az elejéről. Utána eladni csak hosszas magyarázkodás után tudod... nyomott áron. Ha ebben ilyen amatőrködés van akkor ki tudja mi történt még a géppel. (220V-ról működtette tápegység nélkül, vagy barkács akkuval... vagy ki tudja még mi történt szerencsétlen géppel)
Az sem jó hogy odaragasztotta... de hogy nem sikerült eltalálni a közepét az is igényességre utal.

(#32737) Jahno válasza madmike (#32735) üzenetére


Jahno
őstag

Lehet valami UVszűrőt szeretett volna, de max. kérdezz rá. Szép gányolás az biztos.

(#32738) tvamos válasza madmike (#32735) üzenetére


tvamos
nagyúr

Azert igazan kivancsi lettem, minek ragasztotta ra, ha amugy se hasznalja.

De mondjuk elso ranezesre annyit latok, hogy az uvegen keresztul mas szinunek latszik az objektiv, mint ahol nincs az uveg, szoval joeselyel nem szol bele a kepalkotasba... vagy de.

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#32739) Grillo válasza madmike (#32735) üzenetére


Grillo
senior tag

Jahogy. :DDD :Y

(#32740) ph_5.5 válasza tvamos (#32738) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

Az üveg vastagsága miatt kétszer éri a fényt törés. A belépésnél és a kilépésnél. Ráadásul ez az üveg zöld amit felaplikált, így tuti valami házi barkács és nem egy Zeiss cucc. Olyan mint amikor kirakaton keresztül akarsz lefotózni valamit. Ott ha nekinyomod az objektív elejét az üvegnek, akkor sem adja azt a minőséget mint kirakatüveg nélkül.. itt pedig oldalról az üveg élei plusz fényt visznek a a "normális" irányból a téma felől érkező fénysugarakhoz. Rossz ötlet, rosszul kivitelezve.

(#32741) lugosi válasza ph_5.5 (#32736) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Szegény gép :((

(#32742) Zozzant válasza tvamos (#32738) üzenetére


Zozzant
addikt

Azért hogy obival lefelé tehesse az asztalra. :DDD

https://logout.hu/bejegyzes/guga/az_utolso_kivansag.html

(#32743) flash-


flash-
veterán

YN565EX vakkut ha nem kaocsolom ki hanem készenléti módban tartom úgy mennyire meríti az elemet?

"Embrace our fellow man, no longer vilified"

(#32744) Jahno válasza flash- (#32743) üzenetére


Jahno
őstag

Eleve elektronikus ki-be kapcsolós, én polcon tároláshoz is kiveszem belőe az elemet, mert némelyik 1-2 hét alatt leszívja nullára, attól függ mik vannak bekapcsolva, meg ésvagy.

(#32745) Primary92


Primary92
senior tag

Sziasztok!

Sajnos régebben keletkezett egy jópár sérült Canon CR2 RAW-om.
Ismertek valami programot, ami helyre tudja állítani?

Demo Reapirit-et próbáltam, de nem egyértelmű, hogy csak azért JPG az eredmény, mert ennyit tud, vagy csak fizetnem kéne. A talán kedvéért nem fizetnék, egyébként igen.

A teljes mérető beágyazott JPG-et az ErawP-vel sikerült kinyernem.

(#32746) Jahno válasza Primary92 (#32745) üzenetére


Jahno
őstag

Háááát, fejből nem megy, de ha van ilyen RAW-d akkro megpróbálkozhatok vele, mert engem is érdekel. Kérdés, hogy ha a kép harmada liláskockás csíkosra lesz "javítva", azzal mire mész?

(#32747) flash- válasza Jahno (#32744) üzenetére


flash-
veterán

úgyértem hogy pl elmegyek fotózgatni egy családi alkalomnál, és ha mondjuk leteszem a gépet 5 percre, akkor is érdemes kikapcsolni a vakkut, vagy nem? (YN565EX)

egyébként mostanában szarakszik hogy zölden világit, és hiába várok 1 percet, nem kezd világitani a piros lámpa amikor használható a vaku. ezt tudja valaki miért van?
oké kb 7-8 éve rendeltem ezt a vakkut,de nagyon keveset volt használva.
az elemeket akkor vettem, de azokat gondozgatom időközönként ipc1l akksival (az akkus elemek benne eneloop, fehér az ajánlott)
vagy ez valószinű elem gond?

[ Szerkesztve ]

"Embrace our fellow man, no longer vilified"

(#32748) Jahno válasza flash- (#32747) üzenetére


Jahno
őstag

5 percen még nem aggódnék. Vakuban is száradhatnak a kondik, ez az 565 sorozat sem volt a legfényesebb, viszont Eneloopra sem jellemző, hogy megdöglik. Voltcrafttal ha kisütést csinálsz, akkor minden rendben, mindegyik celle felveszi/leadja amit kell?

(#32749) Primary92 válasza Jahno (#32746) üzenetére


Primary92
senior tag

Ennyire működik. A kép egyrésze hibás, van ahol talán valamelyik színcsatorna jó.
A nagy része csak emlékkép, ott elegendő az előnézeti jpg, de van egy-két jobb kép, aminek örülnék, ha meg lenne az eredetije, mert abból anno csak a kisebb felbontású jpg lett exportálva.

[Az egyik hibás kép]

[ Szerkesztve ]

(#32750) ph_5.5 válasza flash- (#32747) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

A rendszervakuk haklisak az akku feszültségre. Az új elemek hozzák a 1.5V-ot, de az akkuk sokszor csak 1.37 V körüli értéken mennek. Rajkj bele 4db AA elemet, valami normális minőségből, és ha akkor sem lesz bekapcsolás után 5 sec időb belül feltöltve, akkor sajnos a kondik adták meg magukat. Mivel YN... talán a Mikrosattal érdemes felvenni a kapcsolatot. Bár ők is átálltak inkább a Godoxra. Ahol még láttam YN cuccokat, az ha jól rémlik a Cfoto webáruház. Talán lesz tippük ki foglalkozik ennek a javításával. (az más kérdés hogy mennyiért tudják orvosolni a pár száz Ft-os alaktrész cseréjét... )

#32748JahnoEgyetértve veled.. amikor megvettem ezeke a YN-kat sok sok éve, akkor örültem hogy micsoda tudás van belezsúfolva és milyen klassz a rádiós vezérlés a gyári kioldóval. Majd szomorúan konstatáltam hogy a való élet sajna más mint amit ők a prospektusba le mernek írni. Sokszor nem volt pontos az expo amit lőtt, és gyakori volt a villanás kimaradása is- nem a feltöltés hiánya miatt hanem csak úgy... mert meggondolta magát :)

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.