Hirdetés

2024. június 8., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#32651) Timer válasza Jahno (#32641) üzenetére


Timer
veterán

Óóó, én a majdnem 40 éves, még rólam készült bakakori képekeimet digitalizálom éppen, és utómunkázon finoman PS-ben. Na, Fotós Feri bátyám is kereste ám a fókuszt mindenütt! Papíron sokszor semmi nem tűnik fel ebből, pedig segg életlen minden harmadik képe, vagy épp a szoba másik végében éles. Bezzeg az egykori szomszédasszony, aki a jó ég tudja, mivel dolgozott, lőtt olyan elkapott életképeket, hogy ma azt mondanák rá, hogy egyéni a látásmódja! :P

[ Szerkesztve ]

(#32652) ph_5.5 válasza Jahno (#32641) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

A Belga - Bezzeg régen dala jutott eszembe. És nem.. régen is volta kóklerek ahogy most is. Ez sem életkor sem más alapján nem célszerű definiálni.

Az esküvő az meg jelenleg kb annyit jelen hogy ha szép a pár, van 50 1.4-es obi meg fx váz meg jó lr preset akkor az jó esküvi sorozat. (népitélet ala totalcar) És kész... Mutathatok olyan prosi sminkes fb oldalát hogy azt hittem 1 fotóstól oszt csak meg anyagot. Erre kiderült hogy nem- az mondjuk 10 anyag 10 fotóstol... 10 pont egyforma f*s barna színben... nyári esküvők. Ez megy. Meg a bárányfelhők.

Árak? Arról azért nem érdemes beszélni mert nem mindegy hogy valaki a MOL szintű cégeknek melózik vagy Békésmegyében egy kis faluban és ott vállal esküvőket. Más költségek, más életszínvonal.. és persze jogod van Bivayhertelendi fotósként is 100e Ft-os óradíjat kérni.. csak legyen aki kifizeti a környéken.

(#32653) ph_5.5 válasza Jahno (#32642) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

Mivel nem ismerjük egymás a való életben, nem szertnék személyeskedésbe átmenni- sőt... nagyon távol álljon tőlem. Nem tudom hány éves vagy és mit fotózol pontosan, de hogy az ingyen elvállalom és tanulok belőle az csak bizonyos szinten működik.

Mindegy hogy esküvő, termék, kutyás rendezvény vagy bármi más, ezek általában valakinek fontosak. És ha a sorozat nem lesz jó, lehe thogy ez volt az egyetlen esélye arra hogy pl ebből megéljen, elindítson valamit... (pl béna termékfotókkal a konkurecia viszi majd el a vevőket) Úgy elvállalni valamit hogy ingyen nincs felelősségem az nem jó megoldás. Semmi nincs ingyen. Sem az időd, sem az hogy kijutsz, sem az utómunkára fordított energia... (és nem csak az áramszámlára gondolok)
Gyakorlni nem éles helyzetben kell. Ha kutyát akar valaki fotózni akkor hívjon el egy ismsrőst kutyával és prbálja ki. De rendezvény nem kisérleti telep. És ha egy rendezvényt megoldsz 0 Ft-ért akkor ez lesz a szint ott. És ha te már pénzt szeretnél érte kérni akkor 10 helyből 9 azt mondja.. a múltkor 0 Ft volt, megint találok annyiért. És találnak- pont azért mert van aki még elhiszi hogy ingyen talál fotóst. Nem, ingyen talál fényképezőgép tulajdonost. Az a fotós aki pénzért dolgozik az ebből szeretne élni.
Az meg hogy vannak fiatalok akik 2 év alatt megtanultak bizonyos dolgot jól lefotózni az nem azt jelenti hogy csodát tettek, hanem azt hogy a mai netes világban bárki könnyen tanulhat - bármiről. Utóna meg ha jön egy picit változó szitu akkor van aki rutinból tud megoldást, a másik meg elbénázza azt az adott szituációt... És ez sem életkor függvénye.

Adott egy nagy cég. Felvesznek szalagmunkára bárkit. Fizetés egyforma... az első napért is jár a bérezés, akkor is ha épp még béna valaki. Ilyen a fotózás is. Ha szalagon melóznál nem mondanád a cégnek azt hogy az első pár alkalommal bemennék gyakorolni .. mert úgy gondolod hogy jó tanulási időszak. Ez szolgáltó ipar. Nem művészet- munka. Régen is az volt és most is. 20 éves fotós is tud milliókat keresni, ha valamiben nagyon jó. És 50 évesen is lehet valaki középszerű vagy rossz. De mindenre van igény.

(#32654) Jahno válasza ph_5.5 (#32653) üzenetére


Jahno
őstag

" És ha a sorozat nem lesz jó,"

Bemákoltam, jó lett, de ezt el is mondtam az elején, hogy lehet akármi használhatatlan foshalom lesz belőle, mert csak.

"hívjon el egy ismsrőst kutyával és prbálja ki."

Nem megy. Nem értik, nincs annyi idejük, elfáradnak, pedig az a kutya aztán tényleg bírja, blábláblá. És annyi kutyás ismerős sincs idejük meg főleg nem. Évekig szervezzük én meg nem akarok senkinek a nyakára járni. Egy agaras leányzóval összefutottam, mert amúgy is fotómasinát szeretett volna venni, arra jó volt, hogy szar időben fény nélkül főleg ergya képek lettek, de legalább leteszteltem pár gépet, hogy milyet kellene venni mozgásra meg milyen fókuszmódszertanok léteznek, vagy milyen esetben melyik a jó. Valamennyi képet is kapott, oszt jóvan.

"De rendezvény nem kisérleti telep"

Viszont teljesen más szint, mint a kutyás ismerős és érdekes módon kísérleti terepnek is működött. Mondjuk ész kell hozzá, de hamar megtanultuk, hogy mikor kevés a kisvaku, meg sorban lehet hozni az ellenpéldákat az ilyen "nem a gép számít" meg "inkább legyen egy jobb objektíved, mint erős váz gyenge obival" meg társai. Csak ezek a hisztikék előre lementek én nem sokat tudtam róla, nekirontottam, valami lett belőle. Az sem olyan, hogy megtervezed, kitalálod és az fog történni :-D

"Ha szalagon melóznál "

És ha nem szalagon melóznék? Éppen itt magyarázta valaki, hogy a Gundel az kiváltság és kb. fizetni kell érte, hogy ott dolgozhass.

És akkor jön hirtelen a tapasztalat, mikor sorban írják fotós csoportokban, hogy jaaaaaj kutyát ne vakuzzunk mert megijed. Majd ha megijed, akkor újra gondolom, de azért 700-800 kutya kapott a képébe nem kevés vakut, manapság menő a holiporos ugráltatás is kivilágítva és sok más, nem úgy néznek ki, mint ha ijedősek lennének, mert kipróbáltuk és nem csak ketten voltunk...

(#32655) vond válasza ph_5.5 (#32652) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Ezt akkor mégegyszer, főleg a félkövér részt, mert totál ki vagyok borulva tőle én is. :(((

"Az esküvő az meg jelenleg kb annyit jelen hogy ha szép a pár, van 50 1.4-es obi meg fx váz meg jó lr preset akkor az jó esküvi sorozat. (népitélet ala totalcar) És kész... Mutathatok olyan prosi sminkes fb oldalát hogy azt hittem 1 fotóstól oszt csak meg anyagot. Erre kiderült hogy nem- az mondjuk 10 anyag 10 fotóstol... 10 pont egyforma f*s barna színben... nyári esküvők. Ez megy. Meg a bárányfelhők."

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#32656) Jahno válasza vond (#32655) üzenetére


Jahno
őstag

Mondjuk ez a fos barna most kb. trend, szóval ez van, valaki elkezdte más is olyat kér.

(#32657) tvamos válasza ph_5.5 (#32635) üzenetére


tvamos
nagyúr

Ne legyen mar hobbifotos (,vagy hobbi-ez+az) mindenki, aki sz@rul dolgozik! En hobbifotosnak gondolom magam, eleg sz@rok is mondjuk a kepeim, de lehetnenek akar szuper is, nem abbol elek. (Van rendes szakmam, ahol szerintem egesz jol dolgozom, es abbol elek.)

Manapsag mar minden szakma olyan, mint egy forum, mindenki beleszol mindenbe, gyakorlat, meg hozzaertes nelkul. Lehet, hogy ez nem is olyan nagy baj. Egyszeruen ez most igy van, es talan majd kiforrja magat... vagy nem. De hiba puffogok rajta, hogy olyan ember mondja meg, aki az egyetemet sem tudta elvegezni, tokre nem szamit. Vagy pont kijott az univerzitibol, beszelei a baromsagot, meg oltogat teged, hogy te ne dumalj, mert csak BSC-d van, te nem tudhatod... oke, hogy 30 eve csinalod, az nem szamit. Regen meg ugy volt, hogy a fiatalok kussoltak, az oregek meg mondtak a tutit, de az se volt jo. Ki a fene tudja, hogy mi a jo?!..

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#32658) Jahno válasza tvamos (#32657) üzenetére


Jahno
őstag

És az élhet belőle aki szarul dolgozik? Szerintem minden szarul dolgozóra találok legalább kettő olyan hobbistát, aki valamiben ésvagy kilóra megeszi a világot.

(#32659) Timer válasza ph_5.5 (#32652) üzenetére


Timer
veterán

"Az esküvő az meg jelenleg kb annyit jelen hogy ha szép a pár, van 50 1.4-es obi meg fx váz meg jó lr preset akkor az jó esküvi sorozat. "

"10 pont egyforma f*s barna színben"

Ennyi, tűpontos. De nyugodjatok meg, nekem van ismerősöm, aki karácsonyra is ezt tolja. És eszik a népek. Mondjuk nem ez a legrosszabb. Most futottam bele egy FB reklámba. Hogyaszongya, kattografi. Megnéztem a név miatt. Nagyon, de nagyon kár volt. Kezek maradnak le esküvői képekről, életlen, homályos képek, halszem torzítás a széleken. És ez a portfolió. 2013 óta profi fotós a hölgy, állítólag. Na, én az ilyenektől dobom le a láncot, ha már szóba jött fentebb a felelősség kérdése.

[ Szerkesztve ]

(#32660) lugosi válasza Jahno (#32650) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

“Ez meg lehet tévedés.”
Mi? Hogy a felszerelés költsége mellett a folyamatos film- és előhívási költséggel sokkal inkább rétegdolog volt a fotózás mint most? Meglepődnék rajta.

(#32661) Jahno válasza lugosi (#32660) üzenetére


Jahno
őstag

Szinte minden szomszédnak volt valami Zenitje meg Prakticája, osztálykirándulásokon meg itt-ott kis kompakt, Szmena, mint rétegkiváltság ja. Nem tudom, de nem volt olyan jelentéktelen, mint ahogy sejtjük, már csak a fennmaradt képek alapján sem, ahonnan szintén dőlt a hulladék. Nyilván most minden mobil is fotós, de azt azért ne keverjük ide. Most ész nélkül digitálisra ermelünk, nálunk meg folyamatosan mentek a laborok, kb. éjjelnappal.

Majd keresek valami paramétert, csak a filmgyárak orvosi dolgokra meg iparnak is gyártottak és mivel volt 120 és 35 is, nehéz lenne az évi 1-2 millió négyzetmétert visszaszámolni / telkercsre, de megpróbálhatjuk mindkét méretre, hogy mekkora szórás jün ki. Érdekes feladat lenne.

(#32662) tvamos válasza Jahno (#32658) üzenetére


tvamos
nagyúr

En most ugy latom, hogy igen. Nem azert, mert orulok neki, vagy jol van ez igy, hanem ez a trend. Regen kellett az en melomhoz is diploma, ami persze onmagaban nem eleg, de egy minimum lenne. Meg az esz osztashoz kellett egy minimum tapasztalat, amugy helyre raktak az embert, most meg nem kell semmi.

(#32661) Jahno
Nekem is volt, pedig csorok voltunk elegge. Mondjuk filmre nem futotta, csak max. 1-2 tekercsre egy evben. Az is feher-fekete. Mi volt az? ORWO, ha jol emlekszem.

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#32663) lugosi válasza Jahno (#32661) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Én nem arról beszélek hogy nem voltak fényképezőgépek, hanem azt mondtam hogy a fotózás sokkal inkább rétegdolog volt. Ne keverjük össze a fotózást azzal, hogy a szomszédnak is volt szmenája, amibe azt sem tudta, hogy hogy kell beletenni a filmet, mert nem fotózott vele, nem használta a járulékos költségek miatt.

“szintén dőlt a hulladék”

Ezt sem így láttam. Akkoriban 24/36 kockába gyakran egy év belefért.

[ Szerkesztve ]

(#32664) tvamos válasza lugosi (#32663) üzenetére


tvamos
nagyúr

En a '80-as evekre emlekszem valamennyire. Volt az a Fotoipari KTSZ, vagy mi a szosz, egy unott novel, aki szar kepeket csinalt. Es semmi verseny nem volt, hogy mehettel volna mashova. O sem kapott tobb penzt, ha 2x annyi kepet csinalt, szoval probalta elutalni az embereket. Akkor se kapott tobb zstont, ha elegedettek lettek volna az emberek, de az tuti, hogy tobbet mentek volna vissza, szoval az inkabb rossz lett volna neki. Letolta karacsonykor az osszes ovodas csoportot, mert muszaly volt, meg persze a ballagasi tablokat.

Szoval akkor is dolt a szar, meg most is. Lehet, hogy a '90-es evek vege vagy talan a 2000-es evek lehettek a legjobb idoszak. Nem tudom annyira. Masra figyeltem.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#32665) Jahno válasza lugosi (#32663) üzenetére


Jahno
őstag

Én azt lesem, hogy akinek volt használta, hobbisok meg ki tudja, most a DSLR korszakban mindenki fellángolt és 10 éves gépek mennek néha a piacon 1-2ezer expókkal vagy annyival sem, mert abbahagyták. Akkor meg tolták, de egy év? Meg is döglött a színes, egy karácsony több tekercs volt, osztálykirándulások minimum 1-2 tekercsek. A "dőlt a hulladék"-ról meg Fortepanosok meg Mai Manósok is értekeztek, Nekik a bejövő anyagokra is van rálátásuk meg jobban utánatúrtak.

Ez meg idézet a korszak elejéből egy újságból:

"Az amatőr fotósok közül egyre többen és többen kívánják színes képen megörökíteni emlékeiket, a családi élet nevezetes pillanatait. Amíg 1977-ben hazánkban ötmillió színes képet rendeltek meg, addig 1982-ben már 35 milliót. Az ugrásszerű növekedés komoly feladat elé állította az amatőr felvételek kidolgozásával foglalkozó laboratóriumokat. Éveken át volt a sajtó bírálatának célpontja e szolgáltatás. Napjainkra bővült a kapacitás, emelkedett a színvonal és csökkent a reklamációk száma.
A felvételek kidolgozásában a piac nagy részét a FÖFOTÓ uralja, de versenyben van a FORTE-gyár színes laborja és újabban a FÉNYSZÖV is. Sorra alakulnak a vidéki igényeket kielégítő laborok"

És 1983ból:

"A FORTE-labor a gyár filmjeinek mintegy 60—70 százalékát dolgazza ki. Az OFOTÉRT- tel kötött megállapodás szerint az ott beadott filmeket a gyár laborjába küldik. Ezenkívül a saját mintaboljukban és egy felvevőhelyükön vállalnak megrendeléseket. Tavaly nyolcnyolc és fél millió amatőr felvételt dolgozott ki a labor."

Ok, ez még kb. egy expó/fő, de ez már papírra ment és innen nőtt az arány, másik cikk kapásból 5szörös szorzót ír. Mondanám, hogy gyors mobilos fotózás Facéra nem mérvadó, de ebben az akkori 8millióban az is benne volt, mellékesen akik komolyan gondolták azok embertelen mennyiséget hívtak maguknak és másoknak, szóval ebben csak a színes kisfilmeket kell számolni.

Passz, hazai menő fotós csoportokba ennek töredékét rakják ki, pedig ott is vannak kemény turisták :-D

(#32666) lugosi válasza Jahno (#32665) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Az embertelen mennyiséggel meg a dőlt a fotóval vitatkoznék, de maradjunk annyiban hogy én másképp láttam akkor ezt a korszakot. Emlékeim szerint kb 1982 vagy 83 óta fotózok saját géppel, személyes tapasztalataim alapján másképp éltem meg az emberek fotózási szokásait, mint hogy dőltek a képek embertelen mennyiségben, de elfogadom hogy te netes cikkek alapján másképp látod ezt az időszakot.
Persze nyilván a korabeli sajtó hurráoptimista hangvételét is helyén kell kezelni, meg azt is, hogy mihez képest érezhették akkor ugrásszerű növekedésnek a dolgot. Akkoriban az újévkor leadott kidolgozandó karácsonyi tekercsen még simán rajta voltak a márciusi képek is, és ha fotóztál filmre akkor tudod, hogy az amatőr és profi film közötti egyik különbség volt, hogy a profi film pl sokkal rövidebb ideig állt el hűtőn kívül, mert az amatőr felhasználásra szánt filmnél szempont volt hogy hónapok alatt fog elhasználódni. A maihoz képest a meglátásom szerint sokkal kevesebben és sokkal kevesebbet fotóztak, de ez egy olyan kérdés amiben szerintem nem fogunk egyetérteni.

[ Szerkesztve ]

(#32667) Jahno válasza lugosi (#32666) üzenetére


Jahno
őstag

Elsőre nem a netes cikkek alapján láttam másképp, hanem ezeket 20 évvel később túrtam fel :-D Meg pár hete estek be ilyen régi karácsonyos képek, aztán pont ezért érdekelt, hogy csak rólam volt-e 3 tekercs, vagy máshol is hasonlóképpen nyomták.

"hogy mihez képest érezhették akkor ugrásszerű növekedésnek a dolgot."

Magukhoz képest (:- Persze ha azt mondjuk, hogy trükköztek a számokkal, akkor lehet, de csak nőtt valamiből a Forte gyár, később jöttek a Kodak/Agfa filmek még ide tanyára is. Aztán persze bezuhant, de úgy nőttek a kidolgozások, hogy közben a Főfotó meg kisebb laborok is növekedtek és nem ennyire központosítva kezeltek egy csomó mindent. Akármikor mentél filmet átvenni, ott volt legalább 50 boríték. Persze ezt én most néha magamban elnyomom egy nap alatt, de ez sem általános.

(#32668) Beldar


Beldar
tag

Én úgy látom, hogy akkoriban volt értéke - anyagi és eszmei szinten is - a papírképeknek.
Jómagam 10 évesen, 1985-ben kaptam Karácsonyra egy Smena Symbol gépet, azzal kattintgattam kb. a középiskolás korom végéig. Jártam fotószakkörre is, mi magunk hívtuk elő a filmet, nagyítottunk fotópapírra, még emlékszem egy nagy papír-szárító hengerre is :)
Valóban sokszor hónapokig tartott mire elkattant a 24 vagy 36 felvétel, utána izgatottan vártam hogy az Ofotért-ből visszakapjam és végre láthassam, mit fotóztam fél évvel korábban :) Eleinte FF-ben majd egyre inkább színes filmre fotóztam. Egy film gyakran elment mondjuk nyaraláskor, osztálykiránduláson is, születésnapokon. Sok fotó mai szemmel életlen, rosszul komponált, nem igazán színhelyes, de mégis szép emlékek akkori életünkből.

(#32669) tvamos válasza lugosi (#32666) üzenetére


tvamos
nagyúr

Azert matek nekem azt mondja, hogy egy 10 millios orszagban a 35 millio kep az meg akkor sem mondhato rengetegnek, ha az 5 milliohoz viszonyitjuk. Persze, sokkal tobb.

Ha teszem azt en 2 tekercs filmet elhasznaltam abban az evben, ami 48 kocka, akkor az az egy fore juto 3.5 kepnek a 14 szerese. Szoval keszult nehany kep.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#32670) Jahno válasza tvamos (#32669) üzenetére


Jahno
őstag

Jobban össze kellene adni, de ezzel senki nem akar foglalkozni, meg persze csomó paramétert nem fogunk megtalálni. A gyártott mennyiséget sem tudjuk, hogy mi a 120/35 de lehet most egyszer lemérem, hogy mennyi különbség van. Feketefehérből elég sokat be lehet húzni hasraütve előhívásra és akkor kijön egy akkora tól-ig szám, aminek nincs értelme. 1990 után meg a magán laborok termeltek ezerrel.

(#32671) Gyick


Gyick
őstag

Nagyon off topik!
Egy pici isy állványra nem tudom normálisan felrakni webkamerámat mert a csavar lötyög benne(nagyon kicst mintha kisebb lenne).Ezekhez a webkamerákhoz/go prokhoz a csavar az valami másik standard?

(#32672) kacsento1 válasza Gyick (#32671) üzenetére


kacsento1
senior tag

Nekem Sjcam sj4000-em van, azon standard menet van, szóval nem gondolnám, hogy a go-pro-n máshogy lenne. Webkamerát nem tudom.

(#32673) PitLee


PitLee
őstag

fél off érdekesség

Xiaomi 12S Ultra
https://www.mi.com/global/product/xiaomi-12s-ultra/

Meet Xiaomi 12S Ultra Concept
https://youtu.be/rZm4gg5CvWc

Xiaomi 12S Ultra Concept fuses camera and smartphone
with detachable Leica M-series lenses
https://9to5google.com/2022/11/02/xiaomi-12s-ultra-concept/

(#32674) Jahno válasza Gyick (#32671) üzenetére


Jahno
őstag

Mini állványokon keskenyebb csavar van, általában csak a mobiltartót fogja meg. GoPron egyéb akciókamerákon szabvány ugyanaz van, mint a fotógépeken meg mindenen.

(#32675) MasterMark válasza PitLee (#32673) üzenetére


MasterMark
titán

Fél colos szenzor, minden obi teleobi lesz így rajta a crop factor miatt.

Switch Tax

(#32676) scarabaeus válasza MasterMark (#32675) üzenetére


scarabaeus
őstag

(A Conceptben 1"-es van, jó, persze az sem FF)

Quoth the Raven "Nevermore."

(#32677) MasterMark válasza scarabaeus (#32676) üzenetére


MasterMark
titán

Ja hogy ott változtatnának rajta akkor? Mert alapból fél colos van benne. De még akkor is minden kistele lesz ha 1 colos. A távtartóban meg nincs lencse pedig lehetne egy jó speedbooster benne.

Switch Tax

(#32678) PitLee válasza MasterMark (#32677) üzenetére


PitLee
őstag

Ennyire nem értek hozzá itt a képen egyszerre ír 1/2" sensor-t és 23mm 1" ultra sensor-t,
két szenzor volna a fő obi alatt ?

(#32679) süti5


süti5
őstag

Sziasztok,
kislányomnak keresek használható mindent kibíró fényképezőt. Nikon W150-est néztem, de elvileg kifutott. Valaki tud esetleg hasonló belépőszintű gépet, vagy hogy mi lett ennek esetleg az utódja?
Szülinapra lenne és valami használható masinát szeretnénk, ami tovább kitart gyerekkézben is, de közben használható fotókat készít.
köszi

(#32680) Grillo válasza süti5 (#32679) üzenetére


Grillo
senior tag

Bakker, hogy eltűnt minden ilyen, ahogy most nézem. Nekünk pont a W150 van, nagyon szereti a kiscsaj, bírja a gyűrődést, szép színes, mindenféle filter meg csillámfaszláma.
Ha mégis találsz, akkor jó választás.

(#32681) Balinov válasza süti5 (#32679) üzenetére


Balinov
félisten

Szia, a helyedben megneznem az olympus toughot. Akár előző genest, használtan is

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#32682) Jahno válasza süti5 (#32679) üzenetére


Jahno
őstag

Újonnan még a Kodak égisze alatt csinálnak hasonlót, vagy fixfókuszos elég ergya kivitelben Agfa. Amúgy én is azt mondom, hogy ilyen Nikon/Olyt nézzél használtan. Ricoh is akad, de ritkább és drágább.

(#32683) süti5


süti5
őstag

Köszönöm mindenkinek, szétnézünk a piacon :)

(#32684) #31733248 válasza ph_5.5 (#32639) üzenetére


#31733248
törölt tag

"Nem az a baj ha valaki ért valamihez és azzal foglalkozik- hanem azzal ha ezt ingyen oldja meg vagy úgy hogy a szakma többi részének hátrányt okoz vele."

Szerintem hiba a hivatásos fotósok részéről ezt az önérdekeiknek alárendelt gondolkodást másoktól is elvárni. A világ egyszerűen nem így működik. A technikai fejlődés (tetszik, nem tetszik) ugyanúgy zárójelbe tette a hivatásos fotósok által elérhetőnek gondolt piac egy részét, mint mondjuk a teknővájó cigányokét annak idején. Ezért még csak szipogni sem érdemes, nagyon sokan jártunk úgy, hogy ami X évvel ezelőtt még hűha volt, ma már fel sem tűnik. Lépést kell tartani a korral és olyasmit csinálni, amivel ma is ki lehet tűnni és főképp: ami a mostani viszonyok között is piacképes. Ha nem megy, akkor viszont nem érdemes panaszkodni és másokat (pl. magát a piacot) hibáztatni, hanem el kell gondolkodni azon, mit rontottunk el. De az ilyen önreflexió nem erőssége a magyar társadalomnak, sokkal előbb keressük mások felelősségét a sajátunk helyett.

"Ezért nem kedvelem az "unatkozó Rózsadombi anyukákat" akikkel semmilyen módon nem leht versenyezni."

Többedszerre olvasom hivatásos fotósoktól ezt a sztorit, de számomra ez inkább városi legendának, mintsem elterjedt jelenségnek tűnik. Nagyon sok rózsadombi anyukát ismerek (a II/A kerületben lakunk, csak az utcánkban vannak két tucatnyian), kb. nincs is olyan köztük, aki az iPhone-nal kattintós fotózásnál jobban érdeklődne a téma iránt. Az üzemszerű céges működés nehézségeiről (pl. végezz hajnal 3-kor az esküvőn), már nem is beszélve. Őszintén szólva fogalmam sincs arról, hogy egy anyagi jólétben élő családanya miért is akarná ilyenekkel szivatni magát?

[ Szerkesztve ]

(#32685) Jahno válasza #31733248 (#32684) üzenetére


Jahno
őstag

Nem legenda, elterjed, de hosszú történet. Fotós anyukák nálam amúgy is a mumus, mindig valami értelmezhetetlen balhéba szoktunk keveredni.

"kb. nincs is olyan köztük, "

Nézzél fotós csoportokat, 100ával esnek be, megszületett a gyerek, odahaza unatkozok, Xezer a babafotós, fotózni fogok gondolkodásmóddal rendelkezők. Elsőre azon szoktak rinyálni, hogy 40ezres befektetésből sokra nem jut, másodikra azon, hogy tanulni is kellene.

Anyagi jólétben ülőt nem tudjuk, de volt már nekem is zűrös gondolatmenetem, lehet ugyanazért mert más meg gyufaszálakból épít Eiffel tornyot. Pár órát tudnék mesélni az ilyen anyukákról...

(#32686) #31733248 válasza Jahno (#32685) üzenetére


#31733248
törölt tag

Oké, csak ez nem a "rózsadombi" kategória. Ez a cimkézés ugyanolyan kisiklott gondolkodáshoz vezet, mint amikor a telexes hülyegyerek meglepődik, hogy a műkincspiaci árverésen nem csupa luxusmárkába öltözött nyálverőgépeket lát felbukkanni, hanem konszolidált, de anyagilag jól eleresztett, tisztességesen gyarapodó vállalkozókat. És mivel cikkekben és a fórumokban is folyamatosan az őket roncsoló képet erősítik, a társadalmi percepciók (személyes tapasztalatok híján) természetesen ennek megfelelően alakulnak.

[ Szerkesztve ]

(#32687) Jahno válasza #31733248 (#32686) üzenetére


Jahno
őstag

De az is lehet, ott meg azt nem értem mikor egy táskát előbb megvenne drágábban, mint egy fényxképezőt meg mindenfelé messze el lehetne menni, mikor valami kitartott nőci lehet és drága cuccot kap, hogy csendben legyen a sarokban és játszódjon, de világról nincs fogalma, az megint más kaszt. Erőből kell kerülni, egyik sem jó.

(#32688) ph_5.5 válasza #31733248 (#32684) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

A piac évek óta nem arról szól hogy ha jobbat adsz akkor tied a munka, hanem arról hogy ki hova fér be barátai, üzleti kapcsolatai, rokonai... egyéb dolgok révén.
Ha most kell összefoglalnom az évem akkor nincs okom panaszra sem a munkáim mennyiségére sem a jellegére. Ami viszont biztos- nem tudom meddig lesz ez így. Mármint sok normális meló és normális bevételek...

A Rózsadombi anyukák pedig nem mese. Nem Bp-n élek.. itt más a megnevezés de a lényeg az unatkozó gazdag feleségek szemmel látható módon ebben élik ki fantáziájukat. A mi városunkban ha lenne 5 percem 20 ilyen anyukát fel tudnék sorolni... úgy hogy csak hallomásból tudom kik ők, de egyre több helyen bukkannak fel a melók során.

Amúgy lesz ismét hiánypótló könyv a piacon... egy végtelenül hiteles személy már reklámozza és a fotózás marketingjéről szól. (irónia természetes a hitelességre vonatkozó rész) Ebből a "haveri" körből ismét elindult egy olyan személy aki hirdeti magát... csak épp a hirdetésben szereplő fotókhoz elfeljetete odaírni hogy illusztráció, mert stock képeket használ, neki ugyanis nincs ... és a helyszín amit használ távolról sem hasonlít a stock fotók környezetére.

A gazdag anyukák leginkább stúdiót nyitnak, babákat és kislányokat fotóznak. Majd terhes anyukákat... fő ismeretető jegyük hogy megveszi a Profoto cuccait (majd beteszi a sarokba) és vesz ledet.
Nálam volt olyan csaj stúdiót bérelni akitól megkérdeztem mivel szeretne világítani: vaku vagy led? Válasz: neki milce van. Azzal nem lehet vakuzni- leddel természetesen.

#32686Econ
"Oké, csak ez nem a "rózsadombi" kategória."

Az az általam felsorolható gazdag anyuka mind azért gazdag mert a férje az. Van aki csak sima építkezési vállalkozó (mármint itt a férjekre gondolok) mondjuk havi 10-15 milla netto jövedelemmel, de van aki ennél sokkal sokkal nagyobb összeget visz haza.
Egy elbeszélésből tudom hogy az egyik férj azt mondta hogy neki mindegy mennyit bukik havonta a párja a fotózások miatt, de csinálja ha jól érzi magát és addig sem ül otthon és nem őt bosszantja. A csaj kiéli lelkesedését- bármit megvehet... és az hogy nem megérős a munkája senkit nem érdekel. Most divatos fotózni... majd ha festeni lesz az, akkor feltehetően festő lesz. Utána meg saját divatmárkát indít vagy bármit...

[ Szerkesztve ]

(#32689) Timer válasza ph_5.5 (#32688) üzenetére


Timer
veterán

"A gazdag anyukák leginkább stúdiót nyitnak, babákat és kislányokat fotóznak. Majd terhes anyukákat... fő ismeretető jegyük hogy megveszi a Profoto cuccait (majd beteszi a sarokba) és vesz ledet."

Felröhögtem, annyira igaz! :R Ilyenből nálunk is annyi van, hogy megszámolni se tudod. Csak profoto helyett vesz GODOX-ot meg Z7-et. És igen, bizony hogy sok-sok melójuk van, és azt valaki elől elviszik (nyilván nem előlem, mert nem ebből élek). A milces témán is kacagtam egy jót, gondolom" elfelejtette", hogy ki kell kapcsolni egy beállítást (talán expo szimuláció?), és akkor lát a keresőben akkor is, ha épp nem villan a vaku, de az expo ahhoz van állítva. Ahogy nézem, ez workshopon visszatérő probléma azoknál, akik először fotóznának vakuval és MILC rendszerrel. DSLR-en legalább ez nem gond... ;]

[ Szerkesztve ]

(#32690) lugosi válasza ph_5.5 (#32688) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Akkor ehhez hozzáteszek annyit, hogy külföldön is van ilyen. Nem tudom hogy véletlen-e de külföldön élő magyaroknál láttam már ilyet. Hozzáteszem láttam már olyan anyukafotóst akinek tök jók voltak a képei.

(#32691) Jahno válasza lugosi (#32690) üzenetére


Jahno
őstag

Láttunk olyat is, meg gyerek mellett odahaza ül és van ideje PS oktatóvideókat lesni. Néha sablonosak, azt jól tudja, de összefüggésekben nem tudnak gondolkozni.

(#32692) #31733248 válasza Jahno (#32687) üzenetére


#31733248
törölt tag

A rendszerváltás után még nagyobb esélye volt a jómódú vállalkozóknál a HP-kategóriának, de a közhiedelemmel ellentétben ma ez már a nullához konvergál. Értelmes társaságban egy HP határozottan ciki, másrészt a mamahotelben lakó, vagy a papabankot csapolgató metroszexuális kisfiúk tömege miatt a 30-as éveinek elején már a nála jóval idősebb férfiak felé fordul egy rakás értelmes és egyébként 10 pontos csaj. Rengeteg ilyen példát ismerek a saját ismerősi körömből. Az egyik barátom úgy jellemezte ezt a helyzetet, hogy az egyik egy garázs a Ferrarinak, a másik egy P+R parkoló: lehet, hogy alkalmanként használjuk, de gyorsan odébbállunk. :D

ph_5.5

Lehet, hogy ez valami helyi folklór, de Budapesten egyetlen hasonlót sem ismerek, pedig elég nagy a merítés. És gondolom ti sem tudnátok a hasonlókból néhány fővárosi linket adni. A divatmárkát aláírom, de miért is ne lehetne szabadon próbálkoznia bárkinek? Ugyanez érvényes a kapcsolati tőkére is: építeni kell és kihasználni. Nyugaton is ezt teszik.

(#32693) Jahno válasza #31733248 (#32692) üzenetére


Jahno
őstag

Lehet nem értelmes társaságba viszi :-D Viszont lehet rájöttem, hogy 1-2 arc miért kerül el csajostól. Lehet jobb is. Nem tudom mi a ciki meg lehet nem egyre gondolunk, de nálam családban is akad aki merdzsót kapott, meg utazásokat és persze pár céget és nincs más dolga csak egész nap fitnesszelve jól kinézni meg Vian caféba vagy hova járni :DD Ezekkel mondjuk tele van az univerzum az biztos.

(#32694) #31733248 válasza Jahno (#32693) üzenetére


#31733248
törölt tag

Abban az égvilágon semmi rossz nincs, ha egy férfi a lehetőségeihez mérten támogatja a feleségét. Ha sokmilliót keres, miért is kéne a nőnek dolgoznia ahelyett, hogy a családra és az otthonra koncentrálna, akár úgy is, hogy mások végzik helyette a házimunkát? Legyen kipihent, feltöltődött, amikor a férfi hazaér, ha a keretek ezt engedik (ettől még nem lesz HP). Ezt véletlenül sem bélyegezném meg. Ugyanez vonatkozik a jó kocsira és egyebekre is. Ha luxusautóval jársz, miért várnád el a párodtól, hogy neki sokkal silányabb jusson? A magyar társadalom sokkal jobban járna, ha három évtizeddel a rendszerváltás után kigyógyulna végre a kádárizmusból és hozzászokna a jelentős anyagi különbségek meglétéhez.

[ Szerkesztve ]

(#32695) Jahno válasza #31733248 (#32694) üzenetére


Jahno
őstag

Nem pont erre gondoltam.

(#32696) tvamos válasza Jahno (#32691) üzenetére


tvamos
nagyúr

"Néha sablonosak"
Es a vevok is azt varjak, hogy sablonos kepeket kapjanak, es ne az oncelu artoskodast! Szoval a kereslet talalkozik a kinalattal ez esetben.
Megjegyzem, valamennyire en is azt vartam az ovodas karacsonyi fotozason, hogy sablonos legyen. Szerencsere csak egyszer kaptunk giccseset, akkor fellazadt a szulok fele.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#32697) Timer válasza #31733248 (#32694) üzenetére


Timer
veterán

"A magyar társadalom sokkal jobban járna, ha három évtizeddel a rendszerváltás után kigyógyulna végre a kádárizmusból és hozzászokna a jelentős anyagi különbségek meglétéhez."

De mocskosul felb@sztál ezzel a mondatoddal így vasárnap délben! :R A legbosszantóbb ebben, hogy teljes mértékben igazad van, ezért nem is próbálom vitatni. Ettől mondjuk én még továbbra is hányok attól a trendtől (és erre célzott itt ph5.5 is, ha jól érzem), hogy valaki csak azért boldogul a többiekkel szemben egy adott piacon, mert külső forrásból származó versenyelőnyhöz jut. Legyen az extra pénz, kapcsolati tőke, bármi. Bennünket, akiket az előző rendszerben szocializáltak (vagy azok szocializáltak, akik az előző rendszerben nőttek fel, és továbbadták nekünk "az igét") még zavar az, ha valaki nem saját erőből, tudással, tehetséggel érvényesül. Még akkor is, ha ma már ez törvényszerű, és kábé régen is így volt, csak a mantra volt más mellé. Egyáltalán nem tartom üdvözlendőnek, hogy ilyen brutálisra nyílt a társadalmunkban az a bizonyos olló. Semmi jóra nem vezet ez sem, mint ahogyan a szocializmus se vezetett sehova. Nem akarok poltizálásba kezdeni, csak le kellett írnom, mert lefőtt agyban a kávé ettől a mondattól, nézőponttól. De no offense, semmi személyes, csak épp Te írtad le azt, amit már kerülgettünk egy ideje.

[ Szerkesztve ]

(#32698) Timer


Timer
veterán

Na, hogy ne csak offoljak, hanem kérdezzek is. Pár nap múlva van egy időpontom egy napfény stúdióba, ami karácsonyra van már hangolva. Mivel napfény nem várható, villantanom kell. A kislányomat próbálnám majd lefotózni (nyugalom, két hét múlva "profi" családfotóshoz is megyünk, hogy legyen jó kép is ;] ), és érdekelne, hogy ilyenkor a hangulat megőrzése érdekében valami melegebb CTO-t használtok, vagy megy a szimpla fehér vakufény, és majd utólag van egy kis színkorrekció, hogy ne üssön el nagyon a díszlet fényétől a főtéma?

[ Szerkesztve ]

(#32699) Jahno válasza Timer (#32698) üzenetére


Jahno
őstag

Nem fog elütni a díszlet fényétől. Legtöbb helyen úgyis keverik a színt, fehért, sárgát, mindent is. Persze a karácsonyfa ne legyen kék, a többinél meg úgysem tudod mi volt az eredeti, most ha fehéres a szeretetgömb vagy sárgás, az mindegy.

(#32700) Timer válasza Jahno (#32699) üzenetére


Timer
veterán

Köszi! :) Alapvetően a bőrszín megóvása itt a cél, mert legutóbb azokon a képeken, amit csináltak rólunk, kábé mindannyian vérszegények vagyunk, de nem kicsit! ;] Másik fotós képein meg kissé sárgák...

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.