Hirdetés

2024. május 29., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#32751) flash- válasza ph_5.5 (#32750) üzenetére


flash-
veterán

"valami normális minőségből,"
hát eneloop van,még a sanyo féle, úgytudom az a csúcsminőség, annál gondolom nincs jobb..bár 7-8 év az akkor is meghatározó lehet vajon ha alig használtam?

"Embrace our fellow man, no longer vilified"

(#32752) ph_5.5 válasza flash- (#32751) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

Nem akkuval, elem az amivel próbáld. Ezért írtam hogy tényleg ninc sjobb az Eneloopnál, de azok is 1.37 - 1.4 V körül jönnek le a töltőről. A kapacitásukat megőrzik, és én is ilyeneket használok ha nagyon kell... de volt hogy simán inkább elemeket vettem elő mert ott garantált volt az induló feszültésg. Az akku ha jól rémlik viszon jobban bírja a töltés felvételt- mármint a vaku részéről.
Jobb minőségű elem... halottam már panaszt Duracellre, Panasonicra, Vartára, Sonyra... de én sián elvagyok pl a Varta piros extratartósával.

(#32753) Jahno válasza ph_5.5 (#32750) üzenetére


Jahno
őstag

Az akku alapban 1.2 voltos, ezek már annyira nem nyűgösek rá. Többi meg kb. az, javítani már csak a munkadíjak miatt sem éri meg.

Többit meg csak így négyszemközt mondom, hogy bezzegrégen Mikrosat fikázta a Nyunyót, egész odáig, míg forgalmazni nem kezdte. Akkor az lett az istenkirály. Nekem akkor sem tetszett.

Mikor emlegettem, hogy ez a Godox már szimpatikus és van benne ráció, ha hamar ki nem hal akkor kilóra megeszi a világot. Alapban kiröhögtek, hogy mi az a fos kínai.

Most forgalmazzák, Nyunyó nem is létezik a szemükben, Godox meg az istenkirályság. Hát így megy ez. Nekem ócska Triopo, Andoer, Wansen szett is van, arra kell amire, meg néhány teljes Godox szett és lassan annál gondolkozom, hogy a Canikon szabványosokat Fuji/Sonyra cserélem, mert így változott körülöttem a géppark....

Elég vegyesen vagyok az egész céggel, néha ismerősöket is szopatják, nekem volt garis és kiszállítós bajom és konkrétan kiröhögtek a bajaimmal.

Aztán volt pár fórumos csörtém személyesen az ügyvezetővel is (na jó, de kivel nem :-D), oszt mikor ősöreg MTI fotósok meg egyéb koponyák helyretették, mondván erősen igaza van ám ennek a kis gyökérnek, akkor duzzogott és mindent kitörölt.

(#32754) ph_5.5 válasza Jahno (#32753) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

15 éve volt egy hosszabb eszmecserénk stúdió vakuk kapcsán a tulajjal. Nem Mikrosatot vettem, hanem egy másik márkába ugrottam bele ami olcsóbban erősebb vakukat készített. A végén már ott tartottunk hogy küld nekem vakut, és fénymérővel mérjem össze a valódi villanási teljesítményt mert az övé is van olyan erős mint a másik gyártó által megadott. A végén nem lett belőle semmi.
AZ elmúlt években sok sok pénzt hagytam náluk stúdiótechnika kapcsán. Mindig baromi gyorsak voltak, és mindig korrektek. A hírlevelükről régen leíratkoztam (egyik vásárlás kapcsán valahogy elkezdtek termelődni az üzeneteik) mert olyanoknak adtak tesztelésre cuccot akik annyira nem voltak képben hogy szinte fájt... illetve olyanoknak akik full feketén fotóztak végzettség nélkül. Ilyen emberek tesztjeire nem voltam kíváncsi.
Majd jött még egy löket hogy ha hazai beszerzés akkor tőlük... az hogy a városunkban működő nagy ismert fotós cég olyan emberek szekerét kezdte el tolni akik két mondatot nem tudnak egymás után összefűzni értelmesen... de annyira megmondó embereknek érzik magukat hogy rajtuk röhög minden jóérzésű fotós itt helyben. Mert nulla produktummal már oktat és hasonlók... Nos olyan cégnek nem adok pénzt aki ilyen emberek felé sztja szét a nyeresége egy részét.
Az más kérdés hogy hol találsz még hiteles figurát az országban... mert vagy dolgozik valaki és elégedettek a munkájával vagy netes tartalmat gyárt és akkor meg nincs ideje valódi melóra. De változik a világ ezt megértem... csak szerintem sokszor rossz irányba.

Godox. Van belépő szintű cuccom is tőlük meg pro vonal is. Még az MS sorozatú vakukkal is simán lehet dolgozni, és az X kioldási rendszerük igen jóra sikeredett. Ledből is van tőlük... azzal sincs bajom. A fényformálóik viszont változó minőségűek, ott mostmár másik márkát preferálom. AMi vicc hogy a sima Bowens bajonettes fényformálónál sem tudnak egyforma bajotettet készíteni méretre. Egyik simán szorul a másik márkán- és fordítva. Nesze nekünk kínai minősgellenőrzés...

(#32755) Jahno válasza ph_5.5 (#32754) üzenetére


Jahno
őstag

Régen sok pénzt hagytam ott, de volt olyan fényforrásom ami alig 20 percet működött és széttették a kezüket, hogy üzemóra, nem lehet ellenőrizni, erre nincs garancia. Mondom ember, alig 4 órája vettem az egész pakkot, ne már... Következő alkalommal olyan izzókat sikerült vennem nem túl olcsón, amiben el volt törve a szál.

Oktatás, VIP csoportjuk meg egyébről nem is beszélve, szerveztek valami portrés mókás fotózást a városligetbe, hogy majd kivisznek atopm jó cuccokat (egyszer éppen az AD200al akartak így befutni) és dől róla a nyál a csoportban és az jó. Én ott is mondtam előre, hogy ez legtöbb helyen nem működött, de a "modell" is hetekig könyörög majd a képekért és olyanokkal nehéz teszteltetni meg lózungokat íratni, akik a gépüket sem ismerik és vakut sem láttak. Mi lett a vége? Páran Mikrosat csoportban kérdezősködtek, válasz nem jött. Írtam az arcoknak, hogy X és Y csoport tele van olyannal aki nem két cuccot ismer a világban, mellé egész jó leírásokat szokott tolni és van 100 jó képe, holott amatőr, ott olvasd el, vagy kérdezhetsz is. Erre elküldtek a picsába, hogy ez itt a vakus csoportok alfája meg omegája (amúgy nem) és... Egyik csávó meg szerintem azóta nem tudott meg semmit, Ő baja.

Mikrosat csoportja most kicsit beindult, mindig nyomnak valami reklámot, amire nem vagyok kíváncsi, de ezek szervezésből és marketingből is gyengék, meg aztán elkélne néha szakmaibb segítség is, mert általában valaki fél fényértékkel hülyébb szokott tippelni a másik problémájára de már ott tartunk a csoda VIP csoportban, hogy MACet hirdetnek eladásra, az főleg nagyon kapcsolódik mindenhez. A Godox marketing videók megosztása még csak-csak, de azzal nem vagyunk előbbre. Legalábbis én nem, aztán ki tudja, szokásos módon mindenki kussol, csak páran szóltunk be, hogy ezt az @everyone jelölgetést is jó lenne abbahagyni.

Bowenssel viszont nem sok bajom volt, nekem is van jópár, so khelyen is csereberélgetünk, használtuk mindenféle más vakukon is. Mondjuk ennyi pici nekem belefér, ha megnézem a Profoto és többi árfekvését, vagy egy jó Hensel fényformálóét :F

(#32756) Timer válasza ph_5.5 (#32754) üzenetére


Timer
veterán

Nálam négy darab MS300 képezi a szett gerincét, fele kinából a Fomito-tól, fele a Mikrosattól. Godox fényformálóból is szinte minden van, én szorulást maximum akkor tapasztalok, amikor ki kell fizetni! :-) Az viszont érdekes, hogy stripből van kettő ugyanolyan, majd egy harmadikat is szereztem pár hónappal később, és masszív különbség van nem csak a fényükben, hanem at anyagukban is.

(#32757) Jahno válasza Timer (#32756) üzenetére


Jahno
őstag

Strip is Godoxos? Egyéb nevenincsekben láttam szórást, de persze lehet itt is akármi, ha időben eltéréssel vetted, csak érdekes. Én pont vettem nagy és kis stripeket ezer éve meg most havernak is pár havonta rendeltem, hogy legyen szettje és teljesen egyformák. Már csak használnom kellene valamire...

(#32758) ph_5.5 válasza Jahno (#32755) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

FV150-.es Godox led úgy érkezett, hogy kijelző hibás volt. Készítettem mobillal egy videot, és még vissza sem küldtem már küldték a cseredarabot. Más, alapból hibás cucc nem jött tőlük. De pl a 120-as Godox Oktobox egy kalap kaki. (nyitható változat) Gyenge pálcák, könnyen elfárad a szövet. A hordzsákja pl kritikán aluli.

Bowens bajonett esetén a 3 karom mélysége eltérő. 1-1 mm difi van a gyártók között és az pont elég hogy az egyik cégé lazán felmegy, a másik szoros.. néha túlságosan is.

Csoportok? Egynek sem vagyok tagja. És igazából nem is érdekelne semmilyen szinten. Ha szükségem van valamire megveszem. Azért mert tudom hogy kell. És a tesztek meg mindig a firss cuccokról szólnak- újonnan meg ami nem máködik az gyártási hibás. Amit cserélnek. De hogy egy 150W-os led mondjuk 2 év intenzív használat után mennyit veszít a fényerejéből- az sosem fog kiderülni.
Vakuknál volt egy idő hogy elolvastam a bemutatót. Utána már azt sem... Tudom mekkora ereje van a 300Ws-nak, az 500-600 vagy 1000 Ws-nak. Tudom mi mire elég, és úgy vásárolok.
Egy csomó plusz tudás pl hidegen hagy. Legyen állandó a WB, legyen kiszámítható a villanás erőssége (mármint hogy 1/16-on végig ugyanakkorát adjon le... ) és kb ennyi.

(#32759) ph_5.5 válasza Timer (#32756) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

Godox bowens fényformáló rámegy a Godoxra, típustól függetlenül. De pl a 180-as csík, az 1000-es vakun szorul (Godox a Godoxon) de a 300-400-600-as vakukon meg nem.
Az MS300 egy klassz kis könnyű cucc. Kisebb helyeken a fényereje elegendő... de pl egy 900-es paraboxban amin épp fent van a méhsejt, hamar elfogy. Néha túl hamar... Ami igazából akkor gond pl 1/1 villanások esetén hogy lassú az újtartöltés. És van amikor jobb ha a munka folyamatos és nem a fotósra kell várni. De 1/2 erejű villanásokig nekem sincs vele gondom.

(#32760) Timer válasza Jahno (#32757) üzenetére


Timer
veterán

Yepp, 160 x 35-ös mindhárom. A diffúzor a korábbiakban inkább szövethez közelít, az újnál meg kábé mint egy műanyag papír utánzat, csörög is rendesen. Mindhárom a Fomito-tól van, szóval nem hiszem, hogy hamis lenne, vagy ilyesmi.

@ph5.5: Az újratöltés sebessége tényleg nem acélos, de igazából én elvből nem használom full erőn, inkább rekesszel vagy ISO-val oldom meg, ha úgy alakul, de általában nem szokott. A legnagyobb, amit ráteszek, az a 120-as okta, grid nélkül, de tízből kilencszer 70-es beauty-val nyomom, oda meg még sok is. Egy bajom van vele, hogy halogén a modell fény, és melegít mint az állat. Nekem nem gond, de a stripben brutálisan tud melegedni. Ezért inkább az van, hogy vaku teljesítménytől függetlenül, állandó 20%-on hajtom. Ez a vaku melegedés kérdését megoldja, viszont a modellnek túl nagy a pupillája az alacsony fényerő miatt, és a fókusz is gyakrabban téveszt a váz (bár utóbbi csak sejtés). Na mindegy, ez legyen az egyetlen bajom velük, imádom őket.

[ Szerkesztve ]

(#32761) Jahno válasza Timer (#32760) üzenetére


Jahno
őstag

Modellfényt cseréld LEDesre, simán jó. Nekem ráadásul a halogének kinyúvadtak és nem pótoltam, nem olcsó és csak a baj van vele, hogy kilóg a vakuból vagy nehéz ügy szállítani.

Ha kevés a fény, akkor meg erősebb vaku kell :C

(#32762) ph_5.5 válasza Timer (#32760) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

Addig jó amig van lehetőséged ISO-t emelni és rekeszt nyitni. Nálunk a stúdióban a legtöbb fotós aki bérelni jön, a ledet preferálja. Mondjuk ebben az is kb közrejátszik hogy nem akarnak fényt mérni, nem akarnak szűk rekeszt használni. És mondjuk amikor sok száz Watt led körbevilágítja a modellt akkor bármi be fog állni élesre és nem kell keresgélnie.
AMit Jahno mondott hogy a beállító izzót cseréld le led-re az működhet. De ugye drimellhetőre lesz szükséged, és nem árt ha bírja a folyamatos ki-be kapcsolásokat. Ebben pár éve még a halogén volt a nyerő. (most rákerestem a legalább 15W-os LED lampákra, amir drimmelhető és hidegebb fényű. Hááát, olcsón nem találtam... de legalább drágán igen. És főként külföldön)

(#32763) Lassú Víz válasza ph_5.5 (#32762) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Elégedj meg 14W-tal :)
https://www.ledvonal.hu/dimmelheto-led-izzo/led-lampa-ego-t32-e27-foglalat-14-watt-hideg-feher-dimmelheto-bright-stik-tungsram

Ja, most nézem, hogy elfogyott, és a Tungsram háza tájékáról sincsenek manapság jó hírek.

[ Szerkesztve ]

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#32764) Timer


Timer
veterán

A LED beállítóra perze én is gondoltam, és körbenéztem pár hónapja a piacot, de minőségi termékek között nem találtam semmit. Ráadásul azt írták néhény helyen, hogy a GODOX vakuk vezérlő elektronikája sem díjazza, ezért nem dimmelhetővel nem is érdemes nekifutni, mert tönkre véghatja az eszközt, de a dimmelhető is vagy megy, vagy nem. Nem akartam kockáztatni, őszintén szólva.

@Jahno: nekem nem okoz gondot a szállítás, az MS300-ra van gyárilag egy kupak, ami védi, maga a vaku meg amúgy is egy nagy táskában van, amikor kitelepülök. A párától jobban tartok ilyenkor, mint attól, hogy a halogén eltörik, vagy ilyenek, azt amúgy is fényformáló cseréjekor "szokták" csonkolni tapasztalataim szerintl. Nálam is volt már ilyen határeset a 120-as okta cseréjekor. Nekem 2 éves a legöregebb MS300-am, eddig egyetlen darab beállítóizzót cseréltem a 4 vakuban összesen, igaz, nincsenek napi használatban az eszközeim. Szerintem ez nem rossz, rendeltem azért két tartalékot, az is nálam van általában.

@ph5.5: én is szemeztem LED lámpákkal. FV150 de inkább FV200 volt a kiszemeltem, amikor megjelentek (akkor még az erősebb is behozható lett volna 160 ezer körül), de nem bántam meg, hogy végül nem ugrottam rá. Lehet, hogy csak az én szemeimmel van gond, de ahány GODOX LED-et láttam eddig, mind nagyon kékfényűnek tűnt. Nanlite FS300 mellett viszont fotóztam is, azzal nem volt ilyen gondom, arra esetleg cserélném is az MS300-at. Csak hát az ára... Kocafotósként soha nem termelném vissza, így maximum a családfotó / gyerekfotó vonalon tudnám használni főfényként. Ezt pedig egyelőre nem csinálok gyakran, még itthon se. Most voltunk ismét a szokásos karácsonyi fotózáson, ezúttal másik fotósnál, és Ő FV200-zal tolta, a tavalyi fotósunk meg régebbi godox LED lámpával. Mindkettőnél fel volt téve egy 120-as GODOX okta, és viszlát. Eleég szabadon tudtak így dolgozni, ami kisgyerek mellett nem hátrány, kezdem azt gondolni, hogy ebben a múfajban ez nem is rossz választás, még ha el is veszítjük az árnyékok jó részét emiatt a képeken.

Csak hát, én valamiért vaku fetisiszta vagyok. Három hete kitelepültem a szokásos helyemre, és lezavartam egy fotózást stúdiós fehérnemű témakörben, nem éreztem úgy, hogy ne lenne még mindig elég nekem a kis GODOX. 8-as rekesz körül dolgozok általában, ehhez 1/160 és ISO100 mellé 1/4-nél nagyobbat nem kellett villantanom. Nem nagy a hely, de a 2.2-es háttér előtt bőven elvagyunk így. Ha valamire cserélném őket szívem szerint, az az AD300 lenne, hogy ne kelljen kábelezni. De néhányzor fotózok csak így "alkalmi" saját stúdióban egy évben, kibírom.

(#32765) ph_5.5 válasza Lassú Víz (#32763) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

Máshol megtaláltam 2.310 Ft-ért, ami kedvezőbb ár mint a sima halogén beállítóké.
A kérdés az hogy mennyire jól tűri a foglaltben lévő elektronika a vaku által termelt hőt..
SZóval köszönöm a tippet a típusra, én anno külföldi oldalakon néztem de nem cseréltem le. (és igen, a Tungsram feltehetően nem jól fogja a jövő évet sem zárni)

#32764Timer

A ledekkel az a gond hogy oké hog ytakarékosabb mint a halogén, de fényerőben nullák.
Mondom ezt úgy hogy van 500W-os ledünk, aminél azért kevés erősebb van a piacon...
Illetve tud ő erős lenni ha feltekerem, de már 50% környékén is vakít, ami zavarja a szemet. Nem kicsit- nagyon. Múlt héten fotóztam kutyákkal modellt a stúdióban (doberman, német vizsla) Hát pont nem érdekli őket hogy villog a vaku. És lehet normális élességi tartománnyal dolgozni, mert szűk rekesz sem FV150-el sem 200-al nincs meg. Az FV150 vaku módban tudo ISO100-on közepes fényformálóval F5.0 környékét. És villanásnál +2Fé van benne az állandó fényhez képest. És ha már takarékossággal kezdtem... azért 150-200-300W-os ledekkel világítani az olyan mint ha folyamatosan menne hősugárzó. Áramfelvétel szempontjából... nem hőmérséklet miatt :) És ipari környezetben lévő stúdiónál ahol simán 200-300 Ft-os kWh árakat kapnak, fenntartás miatt sem mindegy hogy mit használnak. (plusz 160-200ezer egy ilyen led/db... (az 500W-os meg sokkal húzósabb), ehhez képest egy MS300 60ezer...)

[ Szerkesztve ]

(#32766) Jahno válasza ph_5.5 (#32765) üzenetére


Jahno
őstag

Én állandó fényre mindenhol írom, hogy ami kell az zavarja a modellt, de többen le szoktak hurrogni. Múltkor kutyás fotónál 10ezer feletti képet adtunk át, annak nagy része vakus, meg hát ott van ezer stúdiófotó és mindig jön valami hülye aki fröcsögve magyarázza, hogy ne csináljam mert zavarja. Zavarja? Konkrétan tojik rá, ha zavarná az látszana és akkor nem erőltetem, de úgyis megmozdul, felrúg, morog, valami csak lenne ha ennyire zavarná. Lónál konkrétan egyszer a szeme mellett 20 centire véletlenül elsült és pont nem érdekelte. Persze ennyire nem kínoznám, véletlen volt de mindig jönnek a megmondók. Manapság pld. eléggé divatos a gyors vakus holi poros fotózás, meg sok más, szóval ja, csak körbe kellene nézni a világban.

LED meg nem azért gyengébb, mert nem halogén, LEDesből is vannak elég szép cuccok, ami éppen kell. Dolgoztam és rendes HMIs mindenféle ipari cuccal, azt is lehet már LEDdel helyettesíteni.

[ Szerkesztve ]

(#32767) inf3rno válasza Jahno (#32766) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Számít a színképe, a kékesebb jobban bántja, mint a sárga, vörös.

Buliban hasznos! =]

(#32768) Jahno válasza inf3rno (#32767) üzenetére


Jahno
őstag

Nekem elég kicsi a mintavételem, de van aki a fehérre sírt, hogy jaaaaj hullaház hangulat, más meg nem. És még mindig lehet ugyanolyan színe a LEDnek és a halogénnek.

(#32769) inf3rno válasza Jahno (#32768) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Hideg fényből könnyebb erősebbet csinálni, ritka a meleg fényű erős led. Teljesen más, mint mondjuk a napfény színképe. Nem mindenki érzékeny rá, úgy látszik te sem. Aztán nehéz elfogadni, hogy mások meg máshogy működnek.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#32770) Jahno válasza inf3rno (#32769) üzenetére


Jahno
őstag

De ehhez akkor miképpen jön, hogy "fényerőben nullák"?

(#32771) Timer válasza ph_5.5 (#32765) üzenetére


Timer
veterán

Praktikusság szempontjából így is sok tekintetben megváltás a LED szerintem, de abban egyetértünk, hogy ahogyan vakuval is lehet jól meg rosszul fotózni bármit, úgy a LED se garancia semmire. Az MS300 meg tényleg annyira jól eltalát cucc, hogy Halsman-féle ugrásoktól eltekintve kábé minden fotózható vele stúdióban.

A hunyorgás viszont valós gond, a Kiscsaj nálunk is végig hunyorgott a fotózáson.

[ Szerkesztve ]

(#32772) ph_5.5 válasza Jahno (#32766) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

"LED meg nem azért gyengébb, mert nem halogén, LEDesből is vannak elég szép cuccok, ami éppen kell. "

Akkor pontosítok. A megfizethető LED az ami fényerőben kevés. Ez kb a 150W-os határ... ami nem olyan drága (de, mert egy normális minőség sima 5600 K tudással ) 100e Ft feletti összeg.

Az 500W-os ledünk alaprefivel 1m-re (61.000 lux) még majdnem a napfény erejét is hozza.
( napnyugta 400 lux, borult nappali fény 1000 lux, árnyékban nappal 10.000- 25.000 lux, közvetlen napsütés 30.000-130.000 lux)
Ezért van az hogy feltekerve bizony a valóságban is vakít... ha meg nem vakít akkor meg kevés a szűk rekeszhez.

#32771Timer

Nálunk a stúdióban a sminkes egy légtérben dolgozik a fotóssal. Ha pl be van kapcsolva a sminkasztal "hollywood" világítása, akkor pl sima ledes fotózásnál bele tud szólni a képbe. (kb 70W-nyi led világít nála ami már érzeteti a fényét ha valaki egylámpás megoldással mondjuk 100W körüli teljesítménnyel fotózik)
Én többek között ezért sem használom a ledjeinket. * Így simán mehet a vakuk mellett bármilyen lámpa, a stylist vagy a tulaj nyugodtan nézegetheti pl a kollekcióját és gondolkodhat... nem azvar a lámpák fénye. Nem megy a meló rovására.

* persze az ilyen színeseknél néha a leddel kell megoldást keresnem, mert hiába van mondjuk 6-7 féle színfóliám, néha pont ninc solyan amit akarnak... már valahova betettem ezt a képet de ezek pont ilyen elvadult színek amik jók példának )

[ Szerkesztve ]

(#32773) Jahno válasza ph_5.5 (#32772) üzenetére


Jahno
őstag

De adott ennyire feltekert fénnyel a halogén is valít, meg minden is.

Elvadult színt nem tudom, nekem szerintem van ilyen a táskámban, de alap Aliexpresses pakkoban is mindenféle, meg Xpassz, ami stúdióban előfordultam ott is van a világ, az én raktárkészletem meg nem is emlegetem,. Már csak értenem kellene hozzá és használni :-D

(#32774) ph_5.5 válasza Jahno (#32773) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

A LED áram hasznosítása sokkal jobb, plusz a hőtermelés elenyésző. Így normális fényformálókkal lehet használni. Fogtam a kezemben sok éve Balogh lámpát. Még sima "izzólámpás" kivitelt 2 és 3KW-os méretben. Ún vasaló zsinórral kellett a 220V-os aljzatba dugni.
- kevés hosszabbító bírta elviselni
- brutálisan melegedett, a fényterelés csak a két fém lap volt...
- iszonyat zabálta az áramot, és semmilyen lágytó nem volt elé betehető mert elkezdett sárgulni
A halogénnél 20-30% hasznosul fénnyé. Ez van hogy csak 70 lumen/Watt
A lednél ez 200 lumen/watt körüli értéken is mozoghat. Plusz CRI-ben a led már nagyon jó.

(#32775) Jahno válasza ph_5.5 (#32774) üzenetére


Jahno
őstag

CRIben a LED még ár-értékben mindig necces, de igazából mindegy, ha utána teletoljuk ezzel a mai modern színesbarnáskávés Instás színvilággal.

Balogh teljesen másra való volt, mint az ilyen stúdiós fotózkodós izék. Haver szava járásával idézve "olyan faszán szar barátokköztösre van világítva"

Főleg mert lassan 15 éve kompaktcsöves (Kino klón) meg mindenféle verzója van ami nem meleg, DMXes és egyéb vezérléssel. Halogénjaihez akadtak fényformálók meg előtétek, sosem ez volt a cél, kár ide kavarni az egészet. Minek? Szomszédok sorozatot meg egy csomó híradót és riportot kivilágítottak vele és kész.

Mondanám pld. az Osram SLG-1000est, hogy az jó kézből, állványra, meg fényformálóhoz, de megint teljesen másra való. Csoda lenne, ha végre olyat használnánk az adott feladatra, ami ahhoz kell és ki van találva? 1980ban a HefelleIckzovics könyvben is ezek a vakuk meg fényformálók szerepeltek, azóta fizikában és kivitelben minimálisat fejlődött a világ. Az úgy pont jó, akkor sem halogéneztek semmit sehova. Majd idővel a LED vakuk megváltják a világot, állandó fény meg marad a bénák kultúrköre.

(#32776) Timer válasza ph_5.5 (#32774) üzenetére


Timer
veterán

" Fogtam a kezemben sok éve Balogh lámpát. "

Kezdő vagyok, valaki világosítson már fel, miért volt ennek akkora kultusza. Láttam élőben, fotóztam is vele, de nem értettem, mi ebben a trüváj. Állandó fény, azért?

(#32777) Jahno válasza Timer (#32776) üzenetére


Jahno
őstag

Semmi, magyar klasszikus siker, egyszerűen és jól volt megcsinálva cserébe az akkori behozhatatlan filmes cuccok mellé még később is olcsó volt. Ráadásul a gyártó sem adta fel, fejlődött mindennel, kicsit olcsóbb verzióban lemásolta a Kino Flot én meg utána a másolat másolatát és vakarhattam a fejem, hogy ugyanaz az elektronika és csövek, mégis kisebb a fényerő :DD

De már írtam, hogy nem fotózásra való, bár egy kifutót simán kivilágítasz vele és mehet a fotózás.

(#32778) ph_5.5 válasza Timer (#32776) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

Semmi extrát nem tud, de ahogy írod, megfizethető áron volt állandó fény. Ami persze kb ipari helyen volt használható mert akkora áramfelvételt ami ezekhez kellett egyszerűen otthon nem lehetett produkálni. 1 konnektor - 1 lámpa. 3000W... ki is volt maxolva.

Ahogy Jahno írta, stúdióvakuk már jó régóta beszerezhetőek voltak. Sokkal kisebb áramigénnyel- de azok csak fotózásra voltak jók. Az állandó fény a videozás szükséglete. Amcsi stúdióban azok a brutál lencsés lámpák... nos azok akár ennél is sokkal nagyobb áramot igényeltek. De Hollywoodban volt áram is bőven. Magyaroknak jutott a Balogh :)

Egyébként a Balogh család vállalkozása a mai napig gyárt mind fényeket, mind pl lámpaállványokat. Bár áraikkal nem versenyképesek a kínai olcsó cuccok miatt- szerintem...

#32775Jahno Jelenleg nem hiszek a LED vakuk közeli piac megváltásában. Abban igen, hogy led beállító fények lesznek majd megfizethető áron az új vakukban. De magát a villanócsövet LED-re cserélve, még nem látom benne a potenciált.

(#32779) Jahno válasza ph_5.5 (#32778) üzenetére


Jahno
őstag

Baloghnak a Kínai olcsóval nem összehasonlítható a minősége sem.

Idehaza is volt áram, nem azon múlt, hanem a stúdión és helyen mert ugye nem otthoni cucc, vagy megoldották az áramot akár aggregátorról is, ahogy most is a filmeseknél.

LED vakuban én sem, bár egyre menőbb, nem is teljesen értem aztán majd kialakul valahogy.

(#32780) Timer


Timer
veterán

Köszi az infót mindkettőtöknek, ma is tanultam valamit.

(#32781) Timer


Timer
veterán

Jönnék még egy találós kérdéssel, pontosabban PS problémám van. Én nem tudom, mit össze nem tudok még szívni ezzel a programmal, de most megint belefutottam valamibe, amit nem értek. Időről-időre találkozok azzal, hogy feldolgozás után, de még a PS ablakán belül, illetve aztán az exportált JPG képeken is kockásodás van egyes színátmeneteknél. Jellemzően a sötét felületek, és a haj szokott érintett lenni, és a nyersben még nem ilyen, tehát valahol, valami az utómunkában csúszik el. Egyszerűen nem tudok rájönni, mi lehet a gond, de rohadtul idegesít. Dobok egy mintaképet, hogy mire is gondolok pontosan:

A jobb oldali zseben látható a probléma. Van ötletetek, mi okozhatja ezt? Érdekes módon például ennél ak épnél is a bőr nem érintett, csak a haj, illetve a sötétebb ruházat. Egyszerű alexpó lenne?

[ Szerkesztve ]

(#32782) DrojDtroll


DrojDtroll
addikt

Sziasztok!

Nyaralásra nem vinnék magammal laptopot. Használtok valamilyen sd kártya külső merevlemez/ssd másolót?

(#32783) Jahno válasza DrojDtroll (#32782) üzenetére


Jahno
őstag

Igazából nekem van annyi kártyám, amivel bármit is kihúzok és ha venni kell, még mindig olcsóbb, mint ezek a cuccok. Amit akkor láttam, ha valakinél megdöglött és nem bírtuk lementeni :-D

Régen mikor a telefonomban egyszerűen cserélhető kártya volt és nem arról futottak szoftverek, akkor kábellel is másoltam rá, de tudja fene. Van a nem túl gyors, de teljesen korretk 3500 pénz körüli alap Kingston/Sandisk/Adata, abból még bontatlanok is vannak a táskámban vész esetére, de már az elég ritka volt, hogy a 64eseket tele termeljem. 5 napos kirándulásról ész nélkül 3 géppel fotózva 70 gigányi képpel estem haza, szóval így nehéz is a kérdéskörrel azonosulni, ha nekem sosem kellett ilyesmin gondolkozni. És még laptop is van nálam folyton.

(#32784) Timer válasza DrojDtroll (#32782) üzenetére


Timer
veterán

Volt itt már ez kérdés ősszel, ha jól emlékszem.

(#32785) DrojDtroll válasza Timer (#32784) üzenetére


DrojDtroll
addikt

Köszi, visszakerestem.

(#32786) Timer válasza DrojDtroll (#32785) üzenetére


Timer
veterán

Szívesen ! ;)

(#32787) t.imi


t.imi
addikt

Sziasztok!
Mamának vennék egy rx10iv-et. Állítólag inkább videózásra használták. Van valami módja tesztelni az érzékelőt halott pixeleket, egyéb hibák felfedezése végett?

(#32788) Jahno válasza t.imi (#32787) üzenetére


Jahno
őstag

Ha rögtön a kijelzőn nem világít piroszöldkéken akkor nem kell vele többet szórakozni.

(#32789) t.imi válasza Jahno (#32788) üzenetére


t.imi
addikt

Köszönöm! Mármint ha bekapcsolom, és nincs az élőképben színjáték, jöhet haza nyugodtan?

(#32790) Jahno válasza t.imi (#32789) üzenetére


Jahno
őstag

Ja. Eleve a legtöbb gép vasból is eltünteti, de utána a szoftver is. Meg kb. utolsó hibák egyike, amit láttam. Inkább gombok, tárcsa, szalagkábel megy el meg ilyenek. Ilyen Sonyt mondjuk csak működni láttam, nagyobbaknál aggasztóak a zár hibák.

(#32791) t.imi válasza Jahno (#32790) üzenetére


t.imi
addikt

Holnap meglátjuk, köszönöm a gyorsat :R

(#32792) Jahno válasza t.imi (#32791) üzenetére


Jahno
őstag

Amúgy mennyiért adják? Nekem ez kicsinek túl nagy :-D Többi RXet meg a hasonló ilyen kis tücsökpöcs méretű, de okos cuccot nagyon bírom mostanában. Pld. Ricohnak is van hasonló jó zsebgépe. Lehet öregszem :-D

(#32793) t.imi válasza Jahno (#32792) üzenetére


t.imi
addikt

430. Képeken mint az új....élőben meglátjuk.
Autóra kell "kisebb" összeg, így most kiszállok a m43-ból és kell valami helyette

(#32794) Breaker válasza t.imi (#32793) üzenetére


Breaker
tag

Sziasztok,

Van egy Canon 550D gépem, az alap kit objektivvel melyet szeretnék streamelésre használni. Tudnátok tanácsot adni hogy melyik objektivre cseréljem amely szép bokeh effectet ad és jó képminőséget autofocus-al? Nem baj ha nem kerül százezrekbe :)

Előre is köszönöm
Üdv
Breaker

[ Szerkesztve ]

MSI MPG B550 GAMING PLUS | AMD Ryzen 5800X3D | 32GB Trident RGB G.Skill 3200Mhz | MSI GTX 1080TI ARMOR OC

(#32795) Jahno válasza Breaker (#32794) üzenetére


Jahno
őstag

Klasszikus 1.8/50-nél gazdaságosabb szerintem nincs. Ha gyutávban elefér. Messzebbről ugyanazt megcsinálod egy nem fényerős teleobival :-P

Mondjuk ezzel folyamatos fókusszal biztos nem mernék nyitott rekesszel videózni. De legalább a HDMI kijön belőle és csak a hangot kell mellérakni, az is valami...

(#32796) csacsi77 válasza Jahno (#32795) üzenetére


csacsi77
senior tag

Én nem hinném, hogy az 550D használható folyamatos élőképes fókusszal. Mármint persze van fókusz emlékeim szerint, de lassú nagyon.

#32794Breaker
A célra valami modernebb milc vagy olyan dslr felelne meg, amin van élőkép alatti fázisérzékelős AF.

Öreg fater megoldja!!!!

(#32797) Jahno válasza csacsi77 (#32796) üzenetére


Jahno
őstag

Eleve tükrösökön az élő képes fókusszal már nem az igazi. Kell occsón egy Pana GH2 vagy ilyesmi :C

(#32798) csacsi77 válasza Jahno (#32797) üzenetére


csacsi77
senior tag

Azért a Canon 70-80-90-850-250D már teljesen jó a Dual pixel AF-el.

Öreg fater megoldja!!!!

(#32799) szata.68


szata.68
senior tag

Sziasztok!

Induló ékszer webshopunkba szeretnénk igényes fényképeket feltölteni az ékszerekről.
Van egy NIKON D3200 vázunk és hozzá egy NIKON AF-S 40mm f/2.8G DX Micro objektívünk, hozzá állványunk, valamint az ékszereket külön erre beszerzett fotoboxban fotózzuk.
Az így elkészített képek az utómunkálatok után sem lesznek olyan szépek. Ha ránagyítunk akkor nagyon pixelesek.
Az a kérdésem hogy ez a váz-objektív kombó alkalmas-e az ékszerfotózásra, és ha igen akkor milyen beállítások szükségesek a gépen, milyen trükkökkel kellene csinálnom?
Vagy esetleg tudnátok-e olyan fotó retusáló programot/alkalmazást amelynek a használatával a weboldalra feltöltött képek igényesen jelennek meg?
Annak is nagyon örülnék ha valaki tudna segíteni az elindulásban akár személyesen, természetesen nem ingyen.

Sajnos nem vagyok fotós, de meg szeretném alap szinten tanulni az ékszer fotózást és retusálást hogy én saját magam tudjam az oldalamat napi szinten frissíteni és karban tartani.

Előre is köszönöm a segítséget.

[ Szerkesztve ]

(#32800) Lassú Víz válasza szata.68 (#32799) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Tegyél be egy képet. Vagy még jobb, ha feltöltöd valahová, ahonnan úgy lehet letölteni, ahogy befejeztétek az utómunkát. Sok webhely - közte a PH! is - újratömöríti a képet és akkor már nem lehet a minőségről érdemben gondolkodni.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.