Hirdetés

2024. június 9., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#32201) Rapid136 válasza pvt.peter (#32198) üzenetére


Rapid136
őstag

Ezeket csúnyán benézted :))
az egyik nyomtatóhoz való papir, a másik meg a Fuji Instax rendszer papirja.
neked ilyesmi kell

Sony A7 + A7III + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."

(#32202) Louro


Louro
őstag

Sziasztok!

Remélem nem lóg ki nagyon a kérdésem.
Adott egy Panasonic TZ7 kompakt, aminek a kijelzője törött. Mivel van egy TZ20-asunk, így hátha van, aki barkács-fan és megbütykölné saját célra. Képet csinál, csak hát mivel kukucskáló nincs rajta, így nehéz lenne vele célozni. Asszony leginkább a videóképessége és a zoom miatt szerette.

Mess with the best / Die like the rest

(#32203) Jahno válasza Louro (#32202) üzenetére


Jahno
őstag

Cigány meló tud ez lenni, de utánajártál, biztos egyformák a kijelzők? Én nem lepődnék meg, ha méretben és felbontásban egyeznek, de teljesen más kábel megy rá a gép másik oldaláról.

(#32204) Rapid136 válasza Louro (#32202) üzenetére


Rapid136
őstag

Mi a kérdés?
Hogy kell-e valakinek egy 12 éves kompakt, törött kijelzővel?

Sony A7 + A7III + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."

(#32205) Jahno válasza Rapid136 (#32204) üzenetére


Jahno
őstag

Második olvasásra már értette, elsőre azt hittem, hogy keresztbe szeretné cserélni a kijelzőt. Egy TZ4est én is kiszórtam, persze most meg sírok, mert ilyesmiket akarok befogni hülye projektekre.

(#32206) pvt.peter válasza Rapid136 (#32201) üzenetére


pvt.peter
őstag

Köszi a választ.
Hát igen, nem igazán értek ezekhez :D

Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.

(#32207) Louro válasza Rapid136 (#32204) üzenetére


Louro
őstag

Jaja, gyűjtőnek vagy valakinek akár alkatrésznek...... Emlékszem veterán videókártyára is lett itt gyűjtő. Pedig egy Voodoo3 3000-es nem mai darab, de azért vannak, akikneknél jobb helye lenne, mint a kukában.

Mess with the best / Die like the rest

(#32208) tbaluso


tbaluso
újonc

Sziasztok!

Lehet, hogy rossz helyre írtam, de piciket kis segítségre volna szükségem. Felkértek, hogy egy nagyjából 30fős csoportról készítsek képet, mindenki elegáns fekete ruhában ingben lesz. Csináltam már fotót ekkora létszámról, beltéren. De miután elvállaltam szóltak hogy kültéren lesz. Studio vakukkal készülök az eseményre, de szeretném ha majdnem tökéletes lenne a kép. Neten nézegettem, hogy mit javasolnak vaku elhelyezés szempontjából:
https://www.colesclassroom.com/how-to-light-a-group-photo-its-easier-than-you-think/
Itt például írják hogy két oldalra elhelyezett vaku annyira nem szép. Illetve, hogy én iso 100-400 körüli beállításra gondoltam 1/125 zársebességre és f8 körülre. 3-4 sorban állítva az emberkéket. Viszont nem tudom hogy helyezzem el a vakut? Tudtok nekem ebben segíteni? Vagy ha beállításban másképp állítsam be a gépet? Köszönöm előre is

(#32209) Neck válasza .mf (#32199) üzenetére


Neck
veterán

Részvétem a váz miatt :(
Mindig rossz elköszönni egy régi harcostárstól.

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#32210) Jahno válasza tbaluso (#32208) üzenetére


Jahno
őstag

30 fős csoportot ki nem vakuzol értelmesen kültéren az egyszer biztos. Meg előre úgysem tudod, hogy a rekeszt, de ott sokan inkább NDznek, hogy ne legyen HSS vaku.

Kisebbet még így is, de nem lesz ott időd ilyesmikre, hogy szépen megcsináld, kivéve ha tényleg és az a terv egy kamarazenekarral. Azokat össze tudod terelni és egy irányba néznek az album borítóhoz, egyéb civil csoport csak szopás lesz, én legalább 5-6 fő felett teljesen el szoktam veszni.

De akkora vakut, ami ezt szabadtéren rendesen megoldja, nem sok helyen láttam és inkább a környezet meg a háttér lesz a zűrös.

(#32211) tbaluso válasza Jahno (#32210) üzenetére


tbaluso
újonc

Akkor szerinted ne is vakuval kísérletezzek hanem simán vaku nélkül oldjam meg?

(#32212) wms válasza tbaluso (#32211) üzenetére


wms
senior tag

Ha van elég fény - kültéren esélyes - akkor felesleges vakuval bajlódnod.

(#32213) Jahno válasza tbaluso (#32211) üzenetére


Jahno
őstag

Ha ennyire bizonytalan vagy, akkor meg főleg. Éppen ezt a plakátot nézegettem, hogy mennyire jól meg van csinálva. És ez még nincs 30 ember, de vajon mennyi idő alatt állogatta be, miképpen találta ki a helyet, ésatöbbi:

Utána már túl sok nincs benne, de nekem tuti foltokban átsütne a nap a fák közt és szívnék. Ekkorát mivel vakuznál ki? Filmesek elég nagy lufikat használnak hozzá.

(#32214) tbaluso válasza Jahno (#32213) üzenetére


tbaluso
újonc

2 studio vakura gondoltam, valami 90x120-as derítővel. Bár jogos, hogy a nap erősen befolyásolna.

(#32215) Jahno válasza tbaluso (#32214) üzenetére


Jahno
őstag

Sosem mertem kipróbálni, de most haverral is ez a téma, majd nekilátok és kiderül. Végül is van az a méretű vaku:

:C

(#32216) vihartigris válasza Jahno (#32215) üzenetére


vihartigris
őstag

Szükség lesz Paks II-re :DDD

bármi reciproka a semmi

(#32217) Timer válasza Jahno (#32215) üzenetére


Timer
veterán

Öngyújtó se kell, ahogy a példa mutatja! ;-D

(#32218) ph_5.5 válasza tbaluso (#32208) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

Azt tudtad hogy a neten midnenre találsz egy leírást, és annak pont az ellenkezőjére is?
Elolvastam ez a cikket, és azt aki leírja neked hogy kültéren használj ISO X ilyen és ilyen záridőt meg hasonlót... nos az netto értelmetlenséget ír.

Egy kültéri fotónál van a környezeti fény, és lehet mellé (sőt sokszor kell is) vakufényt adni.
A nem hss vakuk kültéren többnyire fejeltősek. A kültér is annyira változatos lehet...nem mindegy hogy egy széntároló fekete udvarán akarod őket lefotózni, vagy egy szürke betonon vagy egy fehér műgyantás udvarrészen.
Ha kiviszed őket a zöldbe, akkor megőrülsz az elszíneződéstől. Ha délben fotózol akkor olyan szemgödör árnyékod lesz hogy kötelező lesz vakuzni.
Ha naplementében vagy délután felhős időben fogsz dolgozni akokr megint más lesz minden. Más záridő, más villanási teljesítmény ... AZ ISO maradhat alacsonyan - kb ennyi az ami fix.
A két oldalról világítás pedig azét nem örgödtől való, mert simán adhat szép eredményt. Ugyanis két vaku nem kell hogy azonos erejű villanást produkáljon.

(#32219) tbaluso


tbaluso
újonc

10órakor lesz pontosan a fotózás. Udvaron, de holnap látom a helyszínt. Nincs zöldes rész. Beton talán meg épületek körben.

(#32220) ph_5.5 válasza tbaluso (#32219) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

Ha bp-i vagy, akkor a Mikrosattól bérelt két AD600 vakut- azzal meg lehet simán oldani. 10 h körül nem ideálisak a fények... kellhet a vaku.

(#32221) Jahno válasza Timer (#32217) üzenetére


Jahno
őstag

És ne parkba vigye a csoportot, mert olyan szép zöldre deríti vissza az arcokat, mint a zállat :DD

(#32222) Jahno válasza ph_5.5 (#32218) üzenetére


Jahno
őstag

"Ha kiviszed őket a zöldbe, akkor megőrülsz az elszíneződéstől. Ha délben fotózol akkor olyan szemgödör árnyékod lesz hogy kötelező lesz vakuzni. "

Azt hittem ezek alapok és tiszták. Bár az alacsony ISOval lehet nem értek egyet, mert kinek mi az alacsony és mit szeretnénk kikavarni.

Én mondjuk nagyon 3 ponttal csinálnám, de ilyenre nem mindig lehet előkészülni. Példa képem erre is van, 3 reflex ernyő, kész.

(#32223) ph_5.5 válasza Jahno (#32222) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

Ha itt minden kérdező tisztában lenne az alapokkal akkor nem kérdezne senki- semmit. (egyáltalán mi számít alapnak? Ez valaha egy szakma volt ahol alap a szakma ismerete. Most hogy évek óta bárki kinevezte magát fotósnak, grafikusnak, dizájnernek, szinematográfusnak... mi is lett az alap? Kb annyi hogy legyen pénze venni egy szettet amit akár zöldkocka módban tud használni)

ISO alapon. Ez már rég nem a zajról szól. De még mindig fontos, mert a szenzor dinamikája (különösen a csúcsfény rész) ott működik legjobban. Az általad linkelt hölgyek a zöldben fotón is az arcokon nem a highlighter hanem visszahúzhatatlan csúcsfény a napon.

(#32224) Jahno válasza ph_5.5 (#32223) üzenetére


Jahno
őstag

"De még mindig fontos, mert a szenzor dinamikája (különösen a csúcsfény rész) ott működik legjobban." Dinamikája nem alap minimumon a legnagyobb, de majd Zollner Karcsi rendesen elmondja, meg mindenre van Dpreview táblázat.

(#32225) ph_5.5 válasza Jahno (#32224) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

Értem...nem alap ison.

(#32226) Timer


Timer
veterán

Ha már szóba jött a naplemente: van erre valakinek valami tuti ökölszabály joker bónusz tippje, mert még soha nem fotóztam szabadtéren, naplementében portrét. Amikor mégis, akkor "csak úgy alakult", nem volt nálam vaku csak derítőlap, azzal egész jól sikerült megoldani a feladatot, de a sárgás elszíneződés az arcon a halálom. Az mondjuk egy örök vitatéma lesz, hogy egy naplementés hangulatba ez belefér-e vagy sem, néha én sem vagyok benne biztos, hogy nem fér bele.

Amim van hozzá: 70-es okta AD200-zal és boom karral, fill lightnak esetleg plusz egy darab TT350N egy 60 x 60 softboxban. Jó lenne egy fénnyel megoldani a dolgot, mert terepre vonulva általában ketten vagyok a modellel, neki meg nem árt, ha nem derítőlapot fog, hanem a képen szerepel. Ilyen megközelítés mellett mi a tuti recept? Fél arca a lemenő napfénybe, és valami színszűrős fóliával megvillantani a másik felét gyengébben? Esetleg full háttal a napnak, hogy mondjuk a hajának adjon egy kis díszítést, az arcát meg kicsit fentről, kicsit szélről megvillantani? Ebben az esetben lehet, hogy lesz egy erősebb orr árnyék, amit megint csak ki kellene valamivel védeni, derítőlap állványon esetleg?

Vagy túltolom? Full láma kezdők megoldják valahogy, én meg nem jövök rá, hogyan is kellene nekikezdeni.

[ Szerkesztve ]

(#32227) Jahno válasza Timer (#32226) üzenetére


Jahno
őstag

Ezzel én is szopnék egy kört, csak nincs akin kísérletezzek. Facebookon keress ilyen csoportot, egész értelmes gyakorlati megoldásokat lehet látni: Behind The Scenes Photography | ISO1200.COM

Vagy itt egy konkrét poszt, szóval csak időt kell rá szánni és jegyzetelni: [link]

(#32228) Neck válasza Jahno (#32213) üzenetére


Neck
veterán

Közelről nézve, telibe voltak villantva vakuval. A szervezettség viszont tényleg példás - de ez nem csoda, tanérnénikről van szó :))

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#32229) Timer válasza Jahno (#32227) üzenetére


Timer
veterán

Köszi a tippet! :R

(#32230) Lassú Víz válasza Neck (#32228) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Így-így :K
A középen álló világos kerdigános hölgyön lévő árnyék mindenképpen elárulja, és utal a fő fény elhelyezésére is.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#32231) .mf válasza Neck (#32228) üzenetére


.mf
veterán

A szemüvegeken a megcsillanások távolabbról is árulkodóak, hogy volt vaku :)

Nikon 70-200 f2.8G VR1 obimon az AF elkezdett nyűglődni, ma menet közben néha ki-be kapcsolt - tudtok esetleg egy nemtúldrága szakit? A Nikon asszem már külföldön szervizeltet (elmegy pár nap az utaztatással), egy ilyen régi obit már nem is biztos. Holnap felhívom azokat, akiket ismerek, de hátha jön még jó tipp...
Köszi!

Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

(#32232) Timer válasza .mf (#32231) üzenetére


Timer
veterán

Tudtommal a Nikon már nem ad ki nem márkaszerviznek alkatrészt. Engem ezzel nagyon csúnyán szívattak egy sufni szervizben egy ideig, végül kiküldtem a csehekhez. Full korrektek voltak, ajánlatot adtak, el kellett fogadni, és ha így teszel, a visszaposta ingyen van, ha jól rémlik. Ha még idén akarod látni az obidat, én ezt az utat javaslom! A sufni szervizben 5-6 hónapon át ígérgettek, hogy majd most, most aztán tényleg jön AF motor...

Viszont egy ismerősöm pont ebbe futott bele máskor, egy lagzi közepén ment el az AF, valami fórumon találta troubleshootként, hogy háromszor-négyszer manuálban át kell tekerni az AF gyűrűt végállásokig, és a váz is legyen bekapcsolva. Állítólag megoldotta a dolgot, azóta is megy neki! ;-D

[ Szerkesztve ]

(#32233) Jahno válasza .mf (#32231) üzenetére


Jahno
őstag

Kalocsay tesók és egyéb szokásos körök.

Viszont ha valakinek van egy Nikon tükröse akkor van egy alap 70-300as obim amit el kellene adnom, de előtte nem ártana rendesen kipróbálni. Z50en teljesen jó volt, egy 7500on nagyon nem akart fókuszálni és lehet csak vázzal kell összekalibrálni, szóval valami másik gépen meglesném. Új, első tulajos cucc, csak áll a polcon és gépem nem lesz hozzá, az tuti.

Van valaki akivel sör mellett meg lehet fejteni? Mondjuk ha másik MILCen is működik rendesen, akkor az sem rossz, max. úgy hirdetem meg.

(#32234) .mf válasza Timer (#32232) üzenetére


.mf
veterán

Valamikor félfüllel úgy hallottam, hogy ez az obi már olyan régi, hogy ehhez már nem tartanak fókuszmotort... De ha más nincs, akkor marad az, hogy megkérdezni Nikonékat.

Jahno: holnaputáni szocreál ha nem a világvégén lesz (8-ra vissza kéne érnem a Margit-hídhoz) vihetem a Z6 + FTZ-t, akár az én 70-300-asom is, hogy ahhoz képest másképp berreg-e.

Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

(#32235) randras_83 válasza Jahno (#32233) üzenetére


randras_83
addikt

Van a polcon egy D200-as, csak időben szólj. :D

https://www.flickr.com/randras83/

(#32236) ph_5.5 válasza .mf (#32231) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

Én leszek a károgó varjú...
Évekkel korábban a telédnek megszűnk a támogatottsága. Csurgó Laciéknak néha van hozzá alkatrésze, de ők is már csak ebayről és társaitól tudják beszerezni. (ha...)
Kb 5 éve már azt javasoljuk mindenkinek hogy még véletlenül se vegye meg ezt a típusú telét, és hogy a használt piaci ára a 200e feletti kínálások miatt teljesen elvarázsolt.
Ha mázlid van még most megjavítják. Ha nem tudnak alkatrészt szerezni, akkor ez gyakorlatilag egy levélnehezék lesz. Sok a ha... Kívánom hogy legyen mázlid.

(#32237) ph_5.5 válasza Timer (#32232) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

A Nikon gyár nem ad ki alkatrészt csak a képviseleteknek. Ezért nem ad ki a hazai Nikon sem semmit. Persze megjelennek a külföldi oldalakon af motorok, stabik... de sokszor az "eredeti Nikon" leírás sem fedi a valógásot még egy vacak vázburkolat guminál sem.

(#32238) .mf válasza ph_5.5 (#32236) üzenetére


.mf
veterán

Igen, hasonlót hallottam a helyzetről, de ezek szerint még egy árnyalatnyival rosszabb.
Egy pár évet már kiszolgált, az árát már megtermelte, szóval el tudom fogadni, ha ígyjárás, de nyilván örülnék neki, ha még javítható lenne, mert nem terveztem még egy telét is venni most.

Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

(#32239) Jahno válasza .mf (#32234) üzenetére


Jahno
őstag

Majdnem ott volt, lehetett volna meg nem is, de mindegy. Asszem érdekes hely volt ez is, aztán megnézzük, hogy képeken mennyire adja vissza magát, mert nekem ez nem szokott működni.

Eleve a kezdés megadta a lendületet. Dohányboltban nem volt kávé, szivar, csak minimál cigi ellátmány és kész. Mellette lévő mindenes helyre beestünk, ott 160 forintért rendes kávét adtak. Gyorsan végigfutottam a kőműveskifli választékon és a 250 forintos italok felett a 2 dekás Royal volt a legminőségibb cucc, szóval itt már sejtettem, hogy megérkeztünk :-D

És megbámultak egy csomóan meg kérdezősködtek, hogy mit szeretnénk. Egyszer majd bepróbálkozok valami rendes válasszal is, pld. azt mondom, hogy hát nem tudják? Nekünk azt mondták, már rég benne volt a kerületi újságban, hogy a szocialisták privatizálják ezt a területet és 3 éven belül irodaházas parkot csinálnak az egészből :-D Vagy valami hasonló. Mittomén.

Fényképeztem egy csomó ablakot meg rozsdás vasajtót, aztán csak győzzem letörölni. Többieknek bejött, majd alkalomadtán lesz egy szokásos éves Csepel Művek, ott jó ideje nem jártunk.

(#32240) Jahno válasza randras_83 (#32235) üzenetére


Jahno
őstag

Háköszi. Akkor majd eccermittomén. Ma este gondolom nem jársz Csepelen, hogy a Mayában igyunk valamit :-D

(#32241) Jahno válasza Jahno (#32240) üzenetére


Jahno
őstag

És ittunk a Mayában :C Ez rámfért, megfejtettem a világot, meg persze már napok óta nem voltam egy rendes kocsmában :DDD

(#32242) Timer


Timer
veterán

Urak, még mindig a naplementés kültéri fotózás a kérdés. Vakus derítéskor, milyen WB értéket adtok meg, 5600K körül? Gondolom én igen, már ha az ember normális bőrszínt szeretne kapni. Ez esetben viszont a környezet színeződik jelentősen, nem? Azt utómunka során hozzátok nagyjából vissza, vagy valami fóliát használtok a vaku elé melegebb WB értékkel?

(#32243) Jahno válasza Timer (#32242) üzenetére


Jahno
őstag

Csinálsz mindegyikkel, attól függ milyen színt szeretnél. Ugye fóliával azt ellensúlyozod, hogy ne legyen a vaku színe kékfehér a sárgás naphoz képest, de más meg direkt olyanra gyártja. Egyszerűbb előtte kipróbálni, meg a múltkori Face csoportban körbenézni.

WBmegadása meg mindegy, én ilyenkor kb. napocskásfelhőset használok, hogy valami értelmeset lássak a keresőben, de mivel RAW, így úgyis mindegy.

(#32244) Timer válasza Jahno (#32243) üzenetére


Timer
veterán

Köszi, egyelőre fejben póbálok felkészülni, hogy rövidítsem a helyszíni szenvedést, pláne mert helyben már a naplemente viszonyal kevés alkalommal várja meg, amíg én ráérzek a pillanatra! ;] Teszek egy próbát a CTO-val, úgyse használtam még így külön, stúdióban godox barndoort és a hozzá tartozó filtereket szoktam a vakura rakni, ha színekkel játszok.

RAW-ban fotózok, de azt azért cáfolnám, hogy totál mindegy a WB, és ez tapasztalat, sajnos. Nemrégiben elkövettem azt a klasszik hibát, hogy a WB-t figyelmetlenségből automatán hagytam, és a beállítófényre mért a gép. Tudom, lúzer egy hiba, pláne azért, mert pont én szoktam WS-en szólni a még nálam is tapasztalatlanabbnak, hogy helló, ez a gondod, adjál be kézzel 5600-5800 közé valamit, és jó lesz. Na, imost meg voltunk késve, és a a sietségben addig kapkodtam, hogy ez a lépés nálam is elmaradt, és végig nyomtam egy szettet így, de szerencsére hobbi munka volt egy siemerősről, így nem veszett sok minden. Azóta is bánom, hogy nem csináltam helyben újra, mert a ruhacsere közben ráébredtem a hibámra és a következő sorozatban már jó beállítással mentem, de akkor úgy voltam vele, hogy ó, mindegy, majd RAW kibontás során megoldom. Hát nem, nem lehet megoldani egy ekkora eltérést szépre. Szerencsére a modell vevő volt a FF képre, a leckét meg egy életre megranultam, stúdiózás előtt már itthon állítom a WB-t.

Nálam amúgy perverzió a kézi WB, ha "dolgozok", előtte a Kislányom fotózgattam otthon, ahogy falatozott, ott nyilván nem fogok szürke kártyával rohangálni, így maradt az auto, vesztemre.

(#32245) Jahno válasza Timer (#32244) üzenetére


Jahno
őstag

" és a beállítófényre mért a gép."

Elvileg továbbra is tök mindegy, hogy mire mér, mert a RAW az nyers, max. az előnézeti jpg-nek meg hasonlónak lesz színe.

"Hát nem, nem lehet megoldani egy ekkora eltérést szépre."

Ebből nincs egy nyersed? Érdekelne mi ment félre.

Én is állítom kézzel, mert egyrészt nem tükrös, így elég hülyén néz ki ha beltérre megyek és minden kék, no meg persze filmezünk is.

(#32246) Timer válasza Jahno (#32245) üzenetére


Timer
veterán

"Ebből nincs egy nyersed? Érdekelne mi ment félre."

Nincs már, mert még karácsonyi fotózás volt. Hiába állítgattam hőmérsékletet, szaturációt, hue-t, vagy atom sárga volt a kép, vagy egészségtelen bőrszínű volt rajta a modell, ha a kelvint utólag nagyjából jóra állítottam. 3500K a beállítóizzó azt hiszem, lőj egy portrét így direkt félrekonfigurálva 5600K-s vaku fénynél, és utána látni fogod, hogy maximum elfogadható eredményre lehet visszatornászni ilyenkor a képet (kiváltképp a bőrre), igazán szép már nem lesz sajnos.

De nem baj, mert egy életre megtanultam, hogy mielőtt az ember elkattint akár egy képet is, még egyszer ellenőriz mindent. Fotózás közben nem nézegetem a kijelzőt, mert kizökkenti a modellt is tapasztalataim szerint, ezért nem tűnt fel korábban a hiba.

[ Szerkesztve ]

(#32247) Jahno válasza Timer (#32246) üzenetére


Jahno
őstag

Ez az a teszt ami sosem fog elkészülni, de szerintem ha megtúrom a képeim, akkor tán lesz közte ilyen.

(#32248) Jahno válasza Timer (#32246) üzenetére


Jahno
őstag

Nem lehet, hogy csak a spektrum miatt ment el?

(#32249) theporcupine válasza Timer (#32246) üzenetére


theporcupine
tag

Nem tudom mi történt, de a RAW-ra nincs hatással a WB, annyira nincs, hogy vázon belül lehet az elkészült képet más WB-re is rakni, de az is csak JPG lesz.
Ilyen problémát csak úgy tudok előidézni, ha camera raw-ban elfogadom a hibás WB-t és tintet és abból próbálom utána visszahozni. Látatlanban ez találgatás, de esetleg a feldolgozási procedúrád miatt áll elő ez a helyzet.

https://www.flickr.com/photos/nomorethanwaves/

(#32250) Timer válasza theporcupine (#32249) üzenetére


Timer
veterán

Lehetséges, bár nem hiszem, mert cameraraw alatt kibontva próbálkoztam a NEF fájllal, a sárgás felütés mindig megmaradt. Lehet, csak én vagyok hozzá láma, nem a color grading volt a jelem az oviban, az tény. MIndenesetre az, hogy átraktam a WB-t 5600K-ra, önmagában rohadt fakó képeket eredményezett.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.