Hirdetés

2024. június 7., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  XPEnology

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:53:49

LOGOUT.hu

Xpenology Téma Összefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#2765) Patice válasza devil-k (#2764) üzenetére


Patice
nagyúr

Elméletben ment csak végig, sok utánaolvasással.

Az épített NAS erejét szerettem volna jobban kihasználni + érdekelt az, hogy valóban jó megoldás lehet-e egy HTPC + egy NAS netán egy zenelejátszó kombinálása. Sokan vannak ezzel így, hogy egy gépben akarnák elintézni ezeket a funkciókat, csak én vagyok annyira elborult, hogy nem elégszem meg az egyszerű megoldásokkal. :))

XPenology akkor OK, ha dedikált NAS-t építesz. Ha másra is akarod használni, akkor vagy felejtős, vagy virtualizálva lehet csak futtatni. Ennek minden előnyével-hátrányával. Pl. ha virtuálisan futtatod az XPenology-t, akkor annyira lesz csak stabil a virtuális gép, amennyire stabil a gazda OP rendszer. Jön a kérdés: mi legyen a gazda OP rendszer? Win? A folyamatos üzem ellen lenne a folyamatos Win update + újraindítgatások, nem beszélve a sok biztonsági résre, amit nem is lát az ember Win-nél. Akkor marad mondjuk a Linux mint gazda OP rendszer, ami stabilabb, biztonságosabb, de nehezebb szvsz. a virtualizációt megcsinálni rajta, pláne olyanoknak, mint nekem, akik még soha nem csináltak ilyet előtte. OK, létezik ESXi, meg hasonlók, de nekem ez még fehér terület.

Más részről, akár Win alatt, akár Linux alatt virtualizálsz ott van a HDD-k kezelésének kérdése. Ebbe a problémába futottál bele Te is, hogy Win + VirtualBox nem igazán tudja úgy kezelni a lemezeket, hogy az egy esetleges virtuális gép összeomlás, hiba miatt olvasható maradjon. Nem igazán lenne kedvem csak azért létrehozni megint egy virtuális gépet, hogy a virtuális merevlemezekből ki tudjam olvasni az adatokat. OK, lehet akár naponta is csinálni egy mentés képet a virtuális rendszerről, de amikor effektíve vissza kell állítani a rendszert, mert a család épp használni szeretné a virtuális lemezeken lévő filmeket, akkor kiverne a víz. :DDD

Stabilabb működésre van szükségem.

Ha nem XPenology, akkor maradnak az ingyenes, Linuxos NAS szoftverek, OMV, Nas4free, FreeNAS, stb. Ha többcélú gépet akarok a NAS-ból, akkor marad az OMV + Debian + egyéb kiegészítők. És a virtualizáció kipróbálásával is ráérek.

Gondolkodtam azon is, hogy eladom a gyári Synology vasat. Aztán ahogy olvastam a témában rájöttem, hogy egyszerűbb lesz megoldanom a biztonsági mentés kérdését a Synology-val. A redundanciát nem az épített NAS-ban lévő lemezekkel kell így kitalálnom, hanem a napi mentés mehet másik NAS-ra, nem pedig külső merevlemezre, ahogy most csinálom.

Más részről meg a Synology szolgáltatásaitól sem fogok elesni, mivel ezeket "életben tudom tartani" a gyári vassal, aminek egyedül csak az a baja, hogy kevés benne a két HDD hely az otthoni igényeimhez, ami megint nem átlag ember igény. Tudom, nekem ez hobby. :B

Eladó: TP-Link 24-es switch, Xbox 360, Daewoo Matiz

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  XPEnology
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.