Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  XPEnology

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:53:49

LOGOUT.hu

Xpenology Téma Összefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#25001) HIJ válasza kgymac (#25000) üzenetére


HIJ
őstag

Köszi a segítséget! Jelenleg egy SATA vezérlőm van, illetve tervezek egy ilyennel bővíteni.
Egyelőre nem vagyok meggyőződve arról, hogy így lenne e jobb ESXI -vel vagy maradnék az eredeti tervemnél, miszerint felmenne egy DS923+ loader és natívan kezelne mindent a DSM és VMM -re raknám a szükséges virtuális gépeimet :(

[ Szerkesztve ]

(#25002) ekkold


ekkold
őstag

Amikor utoljára próbálkoztam DSM7-el, akkor percekig tartott mire elindult. A legújabb loaderek gyorsultak valamennyit?

(#25003) Dr.FantastiK válasza kgymac (#24998) üzenetére


Dr.FantastiK
őstag

kiprobaltam !
pont az a baj hogy az atadott vezerlon levo Hddk-et az Xpeno nem allitsa le ,, porognek a Hdd-k mint a vadbarom ,, allandoan feleslegesen ,, :W :K es ha proxmox nelkul , Baremetal megy az xpeno ,, akkor is !!

Main full time job : >>> The ultra fast money producer !!!

(#25004) Dr.FantastiK válasza ekkold (#25002) üzenetére


Dr.FantastiK
őstag

nekem egy intel 3930k procival es 16 Gb ddr3 Ram + Asus lap , kb 12-masodperc es belephetek !!
te milyen hardveren probaltad , hogy lassu volt ??

Main full time job : >>> The ultra fast money producer !!!

(#25005) ekkold válasza Dr.FantastiK (#25004) üzenetére


ekkold
őstag

Celeron J1900, 4Gb RAM

(#25006) Dr.FantastiK válasza ekkold (#25005) üzenetére


Dr.FantastiK
őstag

haat IGEN , AZ tenyleg SOVANY !

Main full time job : >>> The ultra fast money producer !!!

(#25007) kgymac válasza Dr.FantastiK (#25003) üzenetére


kgymac
őstag

Nekem ez nem igény. Lévén, hogy egy hdd lemezei és a fejei leginkább egy köszörűre hasonlítanak, nekem inkább folyamatosan mennek.
A hdd leállításhoz engedélyezni kell a hdd-k hibernálását a dsm-ben, ami sokat logoló alkalmazások mellett ritkán teljesül.

(#25008) kgymac válasza HIJ (#25001) üzenetére


kgymac
őstag

Nem eredeti syno és VM használat esetében inkább valami rendes hoszt az ajánlott (esxi,proxmox). Főleg, ha jelentős eltérés van a gép cpu-ja és a használt syno modell között. Barebone gépen, amd cpu-val például rendben megy a docker, de VM-et már nem futtatnék dsm-en. Számomra az is kisebb csoda, hogy egy komolyabb intel cpu-ra optimalizáltan fordított kernel normálisan fut amd-n. Nem ryzen-en, a korábbi n36l/n40l/T56N/GX-212JC procikon.

szerk:
a vezérlőn lévő chip a lényeg, dsm7 alatt kell hozzá támogatás, pl. az rp-ext repo ehhez elég jó támpontot ad. Az lsi9211-8i sem megy magától, hozzá kellett adni az mpt3sas-t, meg a g7/g8-hoz a tg3 ext-eket.

[ Szerkesztve ]

(#25009) HIJ válasza kgymac (#25008) üzenetére


HIJ
őstag

Én pár gépen futtatok mindkettőt (dockert és VM -et) igaz csak intel CPU -kkal és eddig nem tapasztaltam hibát. Amit most összeraktam egy Ryzen 4500 alapú cucc és eredeti elképzelésem szerint egy 923+ -t futtatnék rajta. De ahogy próbálgattam a dolgokat, megfordult a fejemben, hogy biztonságos lenne e így üzemeltetni az egészet. Ekkor kezdtem a virtualizáció felé kacsingatni… A Proxmox -t még nem próbáltam. Az miben más az Esxi -től?

(#25010) kgymac válasza HIJ (#25009) üzenetére


kgymac
őstag

linux qemu/kvm alapú rendszer, egy egész normális felülettel, a sógoroktól. A második (tartalék) g8-cal próbáltam, egész jó, de nem mindent tudsz beállítani felületről. Tud usb-ről bootolni a vm, így kicsit más, mint az esxi-s vm, kb. mintha barebone gép lenne rajta az xpenology. Persze, ez csak a qm konfig file-t szerkesztve működik.
hw passtrought a futtató host bios-ától függ, a hpe például tiltja a pcie slotba tett kártya virtualizálását. Egy nem ehhez a géphez való xml-t kéne besütni a bios-ba (hpe support dl360g8 leírás alapján), így inkább nem kockáztattam. Saját kernellel korábban ment a passtrought (talán 5.3-as kernel), újabbal már nem. Bios-t meg kellett cserélnem biztonsági javítások miatt, ami úgy néz ki, komolyabban blokkolja a pcie slot-ot, mint a korábbi.
usb vezérlőt nem tud átadni, usb-s perifériát igen. Más, linux alapú, talán kevésbé komplex mint az esxi, bár újabban mintha clustert is tudna. lvm2-t erőlteti, amit én nem igazán kedvelek 1 hdd esetében.
külön saját backup a vm-ekhez. linux csomagok elérhetőek, talán jobb hw támogatás, mint az esxi-nél, mert az erősen üzleti gépes, bár megoldható házilag driver támogatás (hcl-nek volt egy írása realtek lan-nal). esxi-nél meg ugye lic függő a rendszer képessége.
6.5-höz van okosság, amivel futó vm is menthető, áthelyezhető, stb. Én eredetileg a hpe esxi 6.5 img-t használtam, majd az ingyenes lic helyett kapott egy kb. fullosat. Már nem tudom mi miatt, de valami nem ment a free-vel. Az esxi zártabb rendszer, ha valami külső progival oldasz meg, garvesztéssel/support nélkülözéssel jár (pl. nut, a syno-n fut, usb-n átadva az ups, amihez hálózati kliensként kapcsolódik az esxi-n futó communitys nut client).
És a proxmox fő előnye, hogy upgrade-elni tudod, frissítgetni, míg esxi-nél ez bonyolultabb. Ha elakadsz, az PH esxi topicban is fura válaszokat kaphatsz, így én inkább hanyagolom, ott melóban használók irogatnak inkább. gugli segít, haí tud.
A proxmox meg előfizetésre próbál rábírni, minden frissítés után újra, hiába lőtted már le. efi/uefi-t is tud, intel bx440 vagy q35 virtuális gépet, virtio eszközökkel a VM-ben. Egy qemu agent-et nehezebb összehozni, mint esxi-vel, ami akkor jön jól, ha pl. a hostról kell lekapcsolni a vm-et. esxi alá van spk a dsm-hez, proxmoxhoz max az acpi csomag. Esxi-n a hoston mutat pár infót a vm-ről, ip cím, hw elemek, stb., míg proxmox-nál nem ment.
Proxmox-on E1000 helyet E10000 lan (i219v) kellett 6.2.x/7.0.x verziókhoz, ami tényleg csak pár parancs futtatása, de minden update után újra kellett módosítani, különben nem kaptál ip-t. A gyári syno már az új intel lant használta, az E1000-et már nem töltötte be, így nem kapott ip-t az xpenology vm, van pár post erről a topicban. A 7.0.1 után meg fordítani kellett a boot-ot, ahogy most is. Nézz meg róla pár videót, látni a különbséget. A vmware jóval nagyobb cég mint az osztrákoké, így az esxi kevesebb "mókolást" igényel, mert szinte minden t be tudsz állítani felületről, bár van terminál, ami komolyabb tudást igényel, mint mondjuk egy linux bash.

(#25011) HIJ válasza kgymac (#25010) üzenetére


HIJ
őstag

Huhh, ezt jól összefoglaltad, köszi!

Egyre inkább kételkedem benne, hogy ez a jó irány az egyszerű mindennapokra... Lehet hogy inkább tesztelgetem én ezt a 923+ loadert vagy inkább valamelyik DVA -t , bár ott nem vagyok biztos a Ryzennel való működésbe...

(#25012) kgymac válasza HIJ (#25011) üzenetére


kgymac
őstag

Akkor jó ez az irány, ha mást is akarsz virtualizálni.
A c@n0n szerint meg dobjam ki a diás scannerem és vegyek új c@n0n-t, mert nekik nincs kedvük drivert írni, csak egy, általuk kiválasztott modellre (nem diás, csak 600dpi-s, "közép"kategória alja, de ebből adhatták el a legtöbbet). Szerintem meg winxp VM, belső hálózatkezeléssel. Két notin vmware playerrel egy megadott könyvtárba, esxi-n és proxmox-on vészmegoldásként sima VM-ként, nas megosztására tudok scannelni.
A c@n0n meg...k@pja b3.

(#25013) HIJ válasza kgymac (#25012) üzenetére


HIJ
őstag

Igazából az a cél, hogy eddig a DSM alól futó két virtuális gép működése hogy lenne jobb és arra gondoltam, hogy talán tisztább lenne 3 virtuális gép, mint egy DSM alól futó kettő...

De amennyi macerával jár ez a virtualizációs OS korrekt működtetése, lehet hogy inkább hagyom és inkább a loaderrel szórakozok és marad a két VM DSM alatt... (persze ha működik jól a Ryzen vonal)

(#25014) kgymac válasza HIJ (#25013) üzenetére


kgymac
őstag

Tisztább és ajánlottabb a 3 VM egy igazi, virtualizálásra kitalált host-on.
DSM alatt passz, amit eddig próbáltam, csak intel procin működött.
Ryzen-em nincs, csak korábbi amd-k.
A passtrought csak a hdd smart miatt kellett nekem, nézz rá az esxi alattira, talán Neked elég az is. Nekem kissé olyan, mint a syno havi hdd jelentés. 4, általam smart-hoz nem köthető információ. Ad valami infót, de én nem élvezem az "azonnal cserélj hdd-t, ha jót akarsz" típusú figyelmeztetéseket.

(#25015) DJGABI válasza HIJ (#25013) üzenetére


DJGABI
addikt

az elején bonyolult gondolom összehozni (én se vettem még rá magam proxmox telepítésre, pedig a hardver bő fél éve már kész..), de én is azt mondom hogy ésszerűbb félig-meddig közvetlenül futtatni a VM-eket, mintsem Syno alól.

pár hónapja került fel friss tutorial [link]

[ Szerkesztve ]

<< "stabil, de mégse" >> << MX440 FTW! >>

(#25016) kgymac válasza DJGABI (#25015) üzenetére


kgymac
őstag

A proxmox telepítés egyszerűbb, mint az esxi. Főleg, ha valaki sd-re teszi az esxi-t :) A saját fordítású, patch-elt kernel az egyetlen, ami bonyolult. Ill. aki nem szokta meg az lvm2-t "kisgépes" környezetben, az még lehet sz#p#ág.

(#25017) RazoR


RazoR
veterán

Van bármi mód arra, hogy egy xpeno-ból kiszedett hhd-ról lementsem az adatokat windows alatt?

(#25018) varmi2 válasza RazoR (#25017) üzenetére


varmi2
nagyúr

Linux alatt igen.

Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!

(#25019) RazoR válasza varmi2 (#25018) üzenetére


RazoR
veterán

Ettől nem igazán lettem közelebb a megoldáshoz :)

(#25020) Gombinyó válasza RazoR (#25019) üzenetére


Gombinyó
őstag

Windows-on futtatott Linux VM? :DDD

(#25021) RazoR válasza Gombinyó (#25020) üzenetére


RazoR
veterán

Sejtettem de fogalmam sincs, hogy hogyan kellene.... :B

[ Szerkesztve ]

(#25022) seger válasza RazoR (#25017) üzenetére


seger
addikt

Milyen file rendszer? Hány hdd? Raid? ...stb

(#25023) RazoR válasza seger (#25022) üzenetére


RazoR
veterán

EXT4, 1db 3TB, nem volt raid

(#25024) Essejó válasza RazoR (#25023) üzenetére


Essejó
Topikgazda

Elméletileg a TC-hez van egy kiegészítés ami olvassa az EXT4-et, sosem próbáltam ki, hogy működik-e.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#25025) seger válasza RazoR (#25023) üzenetére


seger
addikt

TotalCommander-hez van ext4 kiegészítő. Talán írtam is róla itt a forumba

(#25026) seger válasza RazoR (#25023) üzenetére


seger
addikt

DiskInternals Linux Reader

(#25027) RazoR válasza seger (#25025) üzenetére


RazoR
veterán

Az megvan de nem jöttem rá, hogy hogyan kell itegrálni a TC-be.

(#25028) ekkold válasza RazoR (#25027) üzenetére


ekkold
őstag

Emlékeim szerint amikor a TC-ben rányomtam a .zip-re megkérdezte, hogy akarom-e a kiegészítőt telepíteni. Viszont nekem anno nem sikerült hozzáférnem még linux alatt sem a lemezhez. Ha jól emlékszem telepíteni kellett az mdadm-t, és utána lehetett mountolni, de nekem ubuntu alatt nem sikerült. Szóval ha összejön mindenképpen írd meg hogyan.

(#25029) HIJ


HIJ
őstag

Sziasztok!

Valakinek sikerült már NVME SSD storagepool -ba húzása ARC loader alatt? Nálam látja, de nem kompatibilis SSD -nek nyilvánítja, így csak cache -ként engedné használni… Mivel Ryzen alapú a gép, így 923+ a modell.

(#25030) trance89 válasza HIJ (#25029) üzenetére


trance89
őstag

A drivedbpatch addon lehet hogy segít

(#25031) HIJ válasza trance89 (#25030) üzenetére


HIJ
őstag

Erre gondoltam én is, de sajnos nem segített :(

(#25032) Rick4


Rick4
félisten

Sziasztok! Kicsit hosszú lesz, de 3 hét történéseit írom le röviden.
Ugyan nem nagyon szoktam idejönni tanácsért, mert anno nekem volt elszőször itt xpenology a HP microserveren még 2013-ban, és akkor kezdtem el halkan írogatni ide- oda, hogy nálam már működik, szóval nagyjából van egy kis rálátásom a dolgokra, azóta is megy számtalan hardveren, bármikor, csukott szemmel összerakom, felkonfigolom. Ettől még nem lettem azonban sem hálózati, sem IT szakember, sok dolgot meg tudok csinálni, de még többet nem!

Viszont most belefutottam abba a lehetőségbe, hogy vettem a geekbuyingról egy kis kétlemezes mini pc-t, tbao r5 5500u néven fut, van 2 csúsztatós sata hely, 2 gb i226v 2.5G LAN, 2 db nvme ssd, egy 6 mag- 12 szálas ryzen 5 5500u, 16GB DDR4 ram, azaz elvileg minden adott, hogy kis méretben, kis fogyasztással beújítsam a jelenleg is jól működő i3-10100-as szerverkémet, de itt jön a de, mert a lehetőségből egyelőre csak probléma van!

Ugyanis a cucc nem engedi bootolni az xpenologyt, miután össze lett állítva a neki tetsző loader. IP-t kap, ki is jelzi a monitoron, de azon az ip-n nem elérhető, és máshol sincs...

Próbáltam több kisebb- nagyobb méretű pendrive-ról, ssd-ról (másik kettőnél régi intel 20GB-os ssd-ről bootol a gép, nálam stabilabban látja mint a pendrive-ot, kis usb2sata kábellel 1 perc ráírni bármilyen loadert) ebből volt 3 sata ssd is, próbáltam több usb-s kártyaolvasóval és ott 10 féle kártyával, nem megy aminek mennie kellene.
Végigmentem kb a listán, egyik féle készüléknek se akar látszani, holott volt régi, új, direkt amd-s, inteles, minden...

Bármilyen dsm-et kreálok bármilyen megoldással (ARC, ARPL, ARPL n18i, redpill) bármelyik eszközzel, hozzáadok addonokat, modulokat, végigfut szépen, a pat letöltés, patchelés, szóval látszólag oké, pontosabban nem csak látszólag, mert a kártyára valóban elmenti a beálításokat, azok reboot után is megmaradnak, de próbátam eredeti sn/ mac párossal is, nincs változás. Annyi történik mindössze, hogy beállítok mindent, restart, és nem találja semmi.
Előtte az advanced ip scanner látja a gépet a monitoron kiírt ip-n , tudom is böngészni a fájlokat, boot loader, és utána már nem találja, de a kiírt ip- címen nem értem el, se a syno assistant nem látja, pedig boot után látszik, hogy megkapja az ip-t, ki is írja minden más adattal együtt.
3 hete ezzel küzdök, itthonról dolgozok, szóval napi 14 órából 10 percenként 2-3 percet, összesen kb napi 6-8 órán keresztül burn image, boot, compile, restart, semmi..., Egyrészt mindegy, mert nem ez a fő eszköz, másrészt feltehetném az apróba, mert sokminden másra tökéletes cucc ez, de mostmár csak kihívásból is érdekel, mi a nyűgje, de nem akar sikerülni.
Hogy ellenőrizzem, minden más jó-e, a fiókból előkaptam egy itx lapot 16GB rammal és egy AMD ryzen 5-4500 cpu-val, azonnal bootol, 15 percen belül működik rajta a rendszer, kipróbáltam, utána visszatettem a fiókba.
Cseréltem lan kábelt, egy külön routerrel és kábelekkel csináltam itthon teljesen különálló hálózatot, amire a saját gépen, majd utána notit dugva is próbálkoztam, ugyanaz történik, boot the loader után semmi, nulla, egyetlen másodpercre sem látszik.
Rádugram egy usb2 lan adaptert (r8152), amivel pl a redpill látja a hálót, az alaplapi i226V-vel nincs neki net), compile, végül ugyanaz... De a többivel alaplapival is van net, leszedi a pat fájlt, patch, restart utána semmi, de ezzel az r8152-es adapterrel se történik semmi, szóval nem hálókártya gondnak tűnik, modulokban az igc modul mindig hozzáadva, ezen nem múlna.

AMI bios van rajta, igazából mindent lehet állítani, alapból secure boot és quiet boot kikapccsal indítok, mert kiabál, hogy nem engedélyezett módon indulna az xpenologyval, de utána bármihez nyúlok, nincs eltérés, miután elkezdem a pci express dolgokat letiltani, hogy végül már csak egy lan kártyám látható, akkor se megy.
Ugyan nem életbevágó, mert ez nekem hobbi, de jó lenne ha menne, persze időközben volt lehetőség kipróbálgatni más rendszereket, omv, truenas, freenas, rockstor, x64-es openwrt istoreos kiegészítővel, win11, win server, elementary os, ubuntu server + casa os is megy hiba nélkül.
Úgy gondolom mindent végigpróbáltam, de lehet egy apróságra nem figyelmtem, és valami banális dolgon csúszik el az egész, hátha lesz jó tipp.
youtube-on ezeknek a cuccoknak nagy szekértője a wukong nevű fószer, egy ugyanilyen eszközre, csak amd 300-as procis, gyengébb változatra pillanatok alatt felpatintotta a rendszert, még ugyanaz a fájl sem hajlandó indulni, tőle kérdeztem, it tmi a helyzet, azt mondja egyelőre ez az eszköz nem támogatja a dsm bootot, nem tudom, ez mit jeélenthet, és mi miatt van blokkolva, de kértem a gyártótól legfrissebb bios fájlt, ami amúgy ugyanaz, mint ami fent van, de még a bios frissítésre sincs mód, simán restartba futok win és dos alóli frissítési próbálkozásnál...
Na ilyenkor mi van?

[ Szerkesztve ]

Samsung 49" monitorok eladók: https://hardverapro.hu/apro/samsung_49_32_9-es_monitor_elado_meg_2_honap_papir/friss.html

(#25033) Egon válasza Rick4 (#25032) üzenetére


Egon
nagyúr

Ez van, ha gyári vasra tervezett oprendszert, nem gyári támogatású vason próbál futtatni az ember: az esetek jelentős részében megy, de egy kis százalékban nem, ebbe futottál bele.
No offense, de 3 heti melóval, amit a beüzemelésére szántál, megkereshetted volna egy gyári NAS árát, ami garantáltan működik, supportált, és még quickconnect is van hozzá...

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#25034) Rick4 válasza Egon (#25033) üzenetére


Rick4
félisten

No offense, de minden nap megkeresem egy nagyon nagyon komoly synology nas árát, a kérdés és a probléma forrása sem ez.
Ha azt akartam volna venni, azt vettem volna, sőt, azóta bármikor megtehettem volna, hogy ezt megunom, és veszek egyet, másnapra itt van, vinyó be, migrálom, és működik. Volt DS920+, 3 hét után elraktam, majd eladtam, mert nem hozta az elvártat. Most is megy egy fő eszköz i3-10100-zal a belsejében, és esténként bekapcsol egy második egy j4025-ös cpu-val a belsejében, ami menti az elsőről a kijelölt mappákat, tehát erre az eszközre nem volt égető szükségem, és most sincs égető szükségem, ha akarok, rátolok egy openwrt-t, és megy routernek, vagy tv mellé winnel kodival akárminek.
Én ezen egy pedig sem aggódtam, pláne nem anyagi megfontolásból kellett más helyett ezt vennem, quickconnect, azaz más néven slowconnect, vagy esetleg unsafeconnect meg akkor sem érdekelt, amikor a920+ itt volt a szekrénykéjáben.. Úgyhogy szerintem alaposan félreérted a dolgot, abszolút nem erről van szó.
Ez nekem kihívás, szórakozás, szabadidő, üresjárat eltöltése. Sokat ülök a gépnél, nagy az asztal, ki van terítve mindig valami, hogy szórakozzak vele, ph-zok, facebookozok, mailekre válaszolok, telefonon hívnak, és közben van idő mással szórakozni.
Hogy ez sikerül-e magamtól, vagy segítségen keresztül fog kiderülni, mi az, ami miatt pont ez nem működik, már csak részletkérdés, és a megoldás érdekel, nem a kifogások, ha nem innen jön a tuti tipp, majd jön máshonnan...

Samsung 49" monitorok eladók: https://hardverapro.hu/apro/samsung_49_32_9-es_monitor_elado_meg_2_honap_papir/friss.html

(#25035) Egon válasza Rick4 (#25034) üzenetére


Egon
nagyúr

Nos, ebben az esetben esetleg olvasd el az első bekezdésem is, ne csak a másodikat... ;]
Mondjuk ha tudtam volna, hogy az előző háesszel csak újabb fél oldal teljesen offtopic arcoskodást generálok, akkor inkább nem írtam volna meg... ;]

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#25036) Rick4 válasza Egon (#25035) üzenetére


Rick4
félisten

Amennyiben neked a tények arcoskodás, és valójában a probléma megoldása biztos, hogy nem tőled jön, nincs is miről beszéljünk!
Tedd meg, hogy a távobbiakban már nem válaszolsz, köszi!

[ Szerkesztve ]

Samsung 49" monitorok eladók: https://hardverapro.hu/apro/samsung_49_32_9-es_monitor_elado_meg_2_honap_papir/friss.html

(#25037) rgqjx válasza Rick4 (#25036) üzenetére


rgqjx
aktív tag

Ha nem tartod ördögtől valónak, akkor dobj fel egy proxmoxot és arra vm-ként mehet a xpeno és akár más is.

(#25038) ekkold válasza Rick4 (#25032) üzenetére


ekkold
őstag

Nekem némelyik PC-n csak akkor megy a XPenology, ha a valós MAC address van beállítva a loaderben. Ezzel már próbálkoztál?

(#25039) tstrehn válasza HIJ (#25029) üzenetére


tstrehn
újonc

Én is szívtam vele, nekem ezzel sikerült: https://github.com/007revad/Synology_M2_volume
Bár nekem ARPL - Intel G5500 - DS3622xs -en

(#25040) HIJ válasza tstrehn (#25039) üzenetére


HIJ
őstag

Köszi, nekem is végül parancssorból sikerült. Ez is jónak tűnik!

(#25041) DJGABI válasza Rick4 (#25032) üzenetére


DJGABI
addikt

+1 a virtualizációra, gondolom valamiért nem tetszik neki a sata/m.2/nemolvastamvégig milyen vezérlő

<< "stabil, de mégse" >> << MX440 FTW! >>

(#25042) wjoe válasza Rick4 (#25032) üzenetére


wjoe
tag

AMD esetén BIOS-ban C1E tiltás :U

(#25043) vottokar


vottokar
senior tag

Sziasztok!
Itteni segítséggel pár éve lett egy Asrock 4105ITX alaplapra épülő DS918+/DSM 6.x XPeno Nas-om. Tökéletesen kielégítette az igényeinket. Sajnos egy villámcsapás következtében az egész (meg egy csomó más minden is) elhalálozott. Most szeretnék helyette egy újat.
Alaplap megjött Asrock J4125ITX, 8G RAM, HDD-k és ház érkezőben. (Már csak egy 12V-os jófajta tápegység kellene a picoPSUhoz)
Akkor a lényeg:
Mi a javasolt telepítés mostanság egy ilyen vasra? Emlékezetem szerint anno sem ment nekem egykönnyen, de gondolom az akkori metódus (mind ha jun1.04b loader derengene,) de nem ártana egy frissítés az elmémnek. (Sajnos akkor a jelenleginél jóval több "szabad"idővel rendelkeztem... :(

"Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

(#25044) HIJ válasza vottokar (#25043) üzenetére


HIJ
őstag

Szia!

ARC loaderre keress rá! Szinte magától megy már, nincs vele annyi pepecs, mint a régiekkel! Youtube -on is van egy pár videó róla...

(#25045) vottokar válasza HIJ (#25044) üzenetére


vottokar
senior tag

Köszönöm szépen, majd rákeresek..

"Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

(#25046) varmi2 válasza vottokar (#25045) üzenetére


varmi2
nagyúr

vagy néd meg ezt a logout cikket. dsm 7.1 telepítés, képekkel!

Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!

(#25047) airsoftpro


airsoftpro
csendes tag

Sziasztok! Segítsetek kérlek, armageddon van a xpenologymon... 4 HDD közül egy elment crashed/normal státuszba, egy meg initialized és kilökte a volume! Mivel SHR-1 volt, így 2 HDD hiányzik és nem lehet elérni az adatokat. Van valami módja, hogy a HDD-n lévő adatokat visszanyerjem? Csatoltam képet! Köszi előre is!

(A vicc, hogy 2022-es a WD red a NAS-ban és volt már egy ilyen problémám szintén 8 hónapos HDD-vel, szóval lehet nem a HDD a hibás, vagy már nem tudom!)



(#25048) stigma


stigma
addikt

Sziasztok.

Abban kérném a segítségeteket, hogy 2 gépet kéne összeállítanom, melyen Xpenology futna az alábbi feladatokra. Gyári Syno NAS-t akartam, de 120-200k-s áron találtam az alternatívákat így inkább építek egyet/kettő :DDD
1. NAS:
Fő feladatok:
- Fájlok/dokumentumok tárolása
- Távoli elérés (max pár felhasználó lesz)
- Torrent
- HyparBackup 2 NAS között (Én gyári DS423+ --> Épített/új NAs között)
- Max 2 HDD külön kötetként (1 HDD csak torrent, másik HDD csak a fontos adatok)

Ház/tápot már beszereztem, erre elég lehet egy tökolcsó Asus J4005I-C-s lap is?

2 mag 2 szál, kb ilyen van a DS220+ban. Loadernek DS920+-t gondoltam.
Vagy még nem adtam el az én integrált lapomat (Asrock J5040-ITX), lehet inkább ezt tenném bele, lehet overkill lenne :DD
Kérdésem:
- Ha J4005I-C-s lapot veszem van 1 db NVME slot. Érdemes lenne bekonfigurálni?
Syno-m esetén max NVME SSD-t nem gyárit cachnek tudom használni, itt Xpenology esetén kötetnek tudnám vajon használni? (programok telepítése miatt gondolnom + Docker konténereknek 1-2nek)
- Ha J5040-es ITX lapom lenne, akkor van 4 db sata csatlakozom, melyből 2 db-ot használok. Pendrive helyett van értelme egy kis SSD-re írni a loader-t?
Hozna valami javulást?
2. NAS:
Fő feladat:
Csak 3 db Tp-Link Tapo C320WS kamerának kellene valami NAS-t összedobni, ahova a 128GB-os kártya helyett ide menteném a felvételeket.
1 lemezes kis házat akarok nézni erre a feladatra rokonnak, melyik választás lenne jó?
- Asus J4005I-C lap + 2TB-os HDD vagy esetleg egy HP T620/T630 vagy egy kis NUC(pl: Celeron N3050, 4GB RAM,) + 2,5-es HDD

Mivel 2-nél több kamera lesz ezért 1622-t tennék fel rá, ami ugye 6 kamerát kezel.
Melyik architektúra lenne a legalkalmasabb erre a 3-om közül?

Segítséget előre is köszi. :R

....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...

(#25049) kenand válasza stigma (#25048) üzenetére


kenand
veterán

Nálam hasonló célra HT Thin client és Intel NUC is megy/ment). Intel NUC-val az Intel proci miatt könnyebb a megvalósítás (ARPL loader is megy). Nálam a NUC-on VM is megy azon pedig HomeAssistant fut

[ Szerkesztve ]

(#25050) stigma válasza kenand (#25049) üzenetére


stigma
addikt

Hi kenand, köszi az infót. :R
Igaz NUC esetén N3050 nem egy mai darab, de akkor megbírkózik simán a feladattal ezkszerint, mert az lenne a legjobb megoldás részemről, már csak 1db 2,5-es 1TB/2TB-os HDD-t kellene vennem, és máris megvagyok :DDD (fiókban 2-3 db 16GB-os pendrive van, amin Xpenology máris startra kész lenne)

[ Szerkesztve ]

....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  XPEnology
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.