Hirdetés
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- gban: Mentett Pentium 1 alaplapok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
-
LOGOUT
Ezt érdemes elolvasni: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
GoodSpeed #14696 üzenetére
"Ezt formázással sem lehet orvosolni?"
Nem. Nem lehet.
Ha nem adod meg a jelszót akkor csak annyit lát belőle a hdsentinel hogy inicializálatlan lemez. Mérete látszik de semmi partíció. Smart adatok olvashatók csak ki.A bitlocker és hasonló szoftveres titkosításhoz képest az az előnye hogy ekkor hardver védi az adatokat, nem lehet gyorsan törni mint a szoftvereseket. Az 5. hibás jelszó után semmire sem reagál tápresetig.
Laptopoknál ez évtizedek óta benne van a biosban, asztali lapoknál csak az utóbbi években kezdett terjedni.
Persze a jelszót minden bekapcsoláskor be kell gépelni, ami kikapcsolásig érvényes. Újraindításkor, resetkor nem kéri újra.
-
válasz
boborján2 #14697 üzenetére
"A hdd kontra biosban hdd jelszó dolgot én sem értem."
Régebben volt ez a BIOS-t levédjük jelszóval... Kivettem a CMOS elemet aztán helló... de itt lehet, hogy másról van szó.
"Szóvak olyan helyen van , ami a tolvajok 99.9% -át garantáltan nem érdekli ,mert nem érték.Ezzel azért jelentősen leredukálva annak a lehetőségét,hogy megtalálja. És még utána tudnia kelle használni is , egyáltalán megérteni mi az és mit kellene vele tenni. Azt meg kijelenthetjük , hogy tolvajok 99.9%-a ehhez nyilván hülye lenne ,sőt nem állna neki meghajtót feloldani."
Meg az a helyzet, hogy a tolvajok, ha besurranó és nem célirányos, akkor egyszerűen a technikai eszközökre utaznak, eladni szaré,hugyé..
Az nem fogja egyrészt tudni sem, hogy mi az, másrészt ugye azt sem tudja, hogy kinél jár éppen, és hogy esetleg az illető zsarolható e a tartalommal ... na meg esélyes, hogy a Bitlockert sem tudja mi az, és a kinyomtatott papírral is lenne bajba... nekem pl 10 meghajtóm van, ahhoz azért 10 oldalnyi dokumentm is járBocsi, nem hanem 12 a másik laptopban is van kettő
Ha viszont nem az, akkor átnyálazza azt a 10 oldalt -
-
boborján2
senior tag
válasz
GoodSpeed #14696 üzenetére
Az én kinyomtatott bitlocker kulcsomat azért ne úgy értsd ,hogy a meghajtó mellett van a papír és rá van írva ,hogy ez egy bitlocker kulcs.
Bár amilyen értelmi fogykos tolvajok vannak mifelénk akárt ezt is megtenetném.
kb 1 éve havernál a teraszról vittek el 1-2 akkus szerszámot , visszanéztük a kamerát és olyan kb. 4percig mászkált a kamera előtt teli arccal. Az idióta arra nem volt képes ,hogy a kamerát észleljePedig abszolút nincs eldugva.
Szóvak olyan helyen van , ami a tolvajok 99.9% -át garantáltan nem érdekli ,mert nem érték.Ezzel azért jelentősen leredukálva annak a lehetőségét,hogy megtalálja. És még utána tudnia kelle használni is , egyáltalán megérteni mi az és mit kellene vele tenni. Azt meg kijelenthetjük , hogy tolvajok 99.9%-a ehhez nyilván hülye lenne ,sőt nem állna neki meghajtót feloldani.
A hdd kontra biosban hdd jelszó dolgot én sem értem.
-
válasz
Doky586 #14694 üzenetére
"Ha meghibásodik a laptop és szervizben alaplapot cserélnek benne vagy akár biost frissítenek: az már "másik gép"."
Tavaly volt egy alaplapcserém. Az ASUS szervízben felnyalták rá a Windows 11-et, a régi ment a levesbe... de akkor még csak Home verzió volt. Ha megismétlődne, akkor a sztori ugyanaz. Idehaza újratelepítem a Windowst, mert a szűz rendszert preferáljuk
Kap új Bitlockert, a többi meghajtón meg ott van a régi bitlocker. Microsoft fiókkal bejelentkezek, hiszen mindig online fiókkal lépek be...
https://account.microsoft.com/devices/recoverykey
Erről az elkönyvjelzőzött linkről ismét bejelentkezek és megerősítem a személyazonosságomat.
"Ha egy tolvaj fizikailag behatol a lakásodba v munkahelyedre és elviszi a bitlockeres hdd-t akkor az adatokhoz valóban nem jut hozzá, de magát a lemezt (letörölve) még el tudja adni, ezért megéri ellopnia."
Mondjuk én speciel egy elég jól védett társasházban lakom, ez a tolvaj bejut egy elméleti szinten létező dolog. Ha bejut, akkor még az is kell, hogy ne legyek itthon. Tehát a biztonsági rendszereket kell kicseleznie, a szomszédokat, engem ... akkor már jobb ha nincs kinyomtatva a feloldó kulcs, mert annak vagy a lakásban kell lennie, vagy nálam, nyilván nem a város egy véletlenszerű pontján van elrejtve
Egyébként a Windows 10 PRO-nál még nem volt automatikusan bekapcsolva a titkosítást, azt telepítés után, nekem kellett elvégezni. Window 11-nél már megvan. Windows 10 PRO-nál alaplapom nem halt le, de BIOS frissítésem volt 2016-2018 között, utána az ASUS elfelejtette a lapot
Akkor is fel tudtam oldani a kulccsal. Amúgy akkoriban kinyomtattam az összes meghajtónak a kulcsát
"de magát a lemezt (letörölve) még el tudja adni, ezért megéri ellopnia"
Nálam az a helyzet, hogy a legnagyobb háttértár a 7,4 TB-os összkapacitásból egy 9 éves 3 TB-os merevlemez
Kb nekem értékes az adatok miatt, meg azért, mert az a backup meghajtó. Pár ezer Ft-ot ér maximum. A laptop viszont ennek a sokszorosát, és a fontos adatok, nem a laptopon vannak. Ellenben a felhőben vannak letárolva részben. Na meg a Bitlockerrel védett HDD-n-.
"Erre van a biosban a hdd jelszó beállítási lehetőség. Ha ilyet lop el akkor se az adatokhoz nem fér hozzá, se a fizikai lemezt nem tudja eladni, mert az jelszó nélkül csak egy tégla. Legközelebb már máshova fog menni hardvert lopni... "
Ezt most nem teljesen értemEzt formázással sem lehet orvosolni?
-
boborján2
senior tag
válasz
Doky586 #14694 üzenetére
Ottboni környezetnek a legnagyobb hátránya , hogy a védelem következő nagy lépcsőfokait nem igazán lehet megugrani.
Drótkerítés fegyveres őrökkel, beépített tűzoltó rendszer, villamcsapás elleni védelem stb.
Egy rács az ajtón , meg mondjuk egy auchanos túlfeszültség védelemmel elátott hosszabító max arra való ,hogy az ember nyugodtabban aludjon.
De ezek nem állítják meg sem a tolvajt , sem a villámot...Őszintén szólva ez a bitlocker is egy olyan dolog ,hogy jó hogy van , de nem lepődünk meg majd azon sem ha holnapután megtörik.
-
válasz
GoodSpeed #14693 üzenetére
Ha egy tolvaj fizikailag behatol a lakásodba v munkahelyedre és elviszi a bitlockeres hdd-t akkor az adatokhoz valóban nem jut hozzá, de magát a lemezt (letörölve) még el tudja adni, ezért megéri ellopnia.
Ha online hatol be akkor meg már fel van oldva mert te használod.Erre van a biosban a hdd jelszó beállítási lehetőség. Ha ilyet lop el akkor se az adatokhoz nem fér hozzá, se a fizikai lemezt nem tudja eladni, mert az jelszó nélkül csak egy tégla. Legközelebb már máshova fog menni hardvert lopni...
"sosem dugom más gépre"
Ha meghibásodik a laptop és szervizben alaplapot cserélnek benne vagy akár biost frissítenek: az már "másik gép". -
válasz
Doky586 #14692 üzenetére
Hát én sosem dugom más gépre, szóval ez a része a dolognak ennyike
"Akinek meg az is fontos hogy a hatóságok (cia, nsa, fbi, kgb, interpol, stb) se olvashassák el, azok meg nem mentik fiókba a helyreállítási kulcsot."
1. a hatóságok elől nincs rejtegetni valóm , csak a tolvajok elől
2. Akiknek van, pl csalásokról őriznek ott dokumentumokat, és a hatóság kimegy hozzájuk házkutatni, megkérik, hogy oldja fel... ha nem teszi, akkor azt szokták eljátszani, hogy "ejnye, ejnye, lehet, hogy nem is ÁFÁt- csalt, hanem valami Terrorpista szervezettel, drogosokokkal stb volt kapcsolatban" szóval valami súlyosabbat akarnak rá tolni, ami egyébként ijesztgetés, mert bíróságon nem fogja megállni a helyét, de az előzetesben puhulnak az emberek, és kiadja a kulcsotAztán, lehet, hogy nem adja ki, mert tökös csávó... de egy próbát megér a hatóságnak ... és általában ki szokták adni, kivéve ha tényleg nagyon súlyos dolgot rejteget.
-
-
válasz
Doky586 #14689 üzenetére
A helyreállítókulcs mindig megvan, el van mentve a Microsoft accountomba pl, mert Windows újratelepítésnél is szükség van a C-től eltérő meghajtók feloldásához.
" akkor ahoz az alaplaphoz procihoz fog kötődni." ez a lényeg, főleg ,hogy a legtöbb meghajtóm USB kábelen lóg, és van olyan is, amelyiknél nincs is bepipálva az automatikus feloldás
Így az idegenek kezében egy féltégla
A TPM mindig be van kapcsolva. Eddig nem is gondolkoztam rajta, hogy ki lehetne e kapcsolni, de nem véletlen, mert eszem ágában sincs kikapcsolni
-
-
válasz
King Unique #14686 üzenetére
-
válasz
King Unique #14686 üzenetére
-
King Unique
titán
válasz
GoodSpeed #14685 üzenetére
Ha a S.M.A.R.T. és USB-n a fizikai csatlakozás rendben van, akkor még a fájlrendszer ellenőrzése és a meghajtó újrainicializálása + újraparticionálása + újraformázása jöhet szóba ilyen jellegű hibánál.
-
válasz
King Unique #14684 üzenetére
-
King Unique
titán
válasz
GoodSpeed #14683 üzenetére
Ha megjelenik a külső meghajtó a fájlkezelőben és engedi a Windows bekapcsolni annál a BitLocker meghajtótitkosítást, akkor ott nem valószínű a vezérlő inkompatibilitás, máskülönben akkor be sem lehetne kapcsolni, meg olyan hibaüzenetet írna, stb. Na meg az említett külső házban lévő ASMedia és JMicron chipek eleve ismertek és elterjedtek, nem valami noname vacak szokott lenni ezekben.
-
válasz
King Unique #14682 üzenetére
Felület teszteket 1-2 évente szoktam nyomni, a 3TB-osnak ilyen 8 óra körüli ideje volt, de szerintem a laptop érában még nem toltam, szóval lehet, hogy el fogok lőni megint egyet
Igen, amúgy itt van hibalehetőségként + 2 réteg egy normál közvetlen kapcsolathoz viszonyítva. Külsősház vezérlője + USB-HUB
-
King Unique
titán
válasz
GoodSpeed #14681 üzenetére
Feloldott állapotban Windows alól nyilván tud menteni a SIB és egyéb hasonló program is, ellenben hogy utána is megmarad-e a titkosított állapot, az más dolog, ami pl. a Macrium Reflect programnál is szemléltetve van.
Ha közvetlenül a PC USB-portja helyett USB-elosztóhoz van csatlakoztatva a külső meghajtó, akkor ez eleve plusz hibaforrás lehet, amit ha az egyik külső háznál megoldott a közvetlen csatlakoztatás, akkor ott az USB-elosztó lehetett a hiba forrása.
Ezek tényleg elég viseltes HDD-k már.
Ha 100% a kondíció, akkor elvileg rendben az állapot, de az igazán biztos az, ha a tesztek is lefutnak hiba nélkül.
-
válasz
King Unique #14679 üzenetére
"De ha a visszaállításnál nem lehet a titkosítás miatt hozzáférni pl. WinPE / WinRE környezetben a meghajtó/partíció tartalmához, akkor az meg nyilván szívás... "
Anno (2015 előtt) az egyik SSD-mhez kaptam az Acronis True Image HD-t még CD-n vagy DVD--n... most nincs már évek óta optikai meghajtóm, szóval szívnék vele... na ott volt az, hogy 2016-tól BitLockert kezdtem használni, és az Acronist emiatt kellett elfelejtenem, legalábbis az ingyenest ...Akkor mentem vissza a Windows 7 beépítettre. Abban az volt a jó, hogy a Bitlocker mellett is el tudta végezni a biztonsági mentést, és onnan vissza is tudta állítani de úgy, hogy közölte: a visszaállítás után a rendszerlemez partíciója elveszti a Bitlocker titkosítást, tehát újból meg kellett csinálni, de csak annál az egy meghajtónál.
Most majd ezt az AOMEI-nél kipróbálom, hogy jelszóval levédem.
"Vagy lehet tényleg hardverhiba van / lesz, pláne ilyen muzeális HDD-knél... De okozhat problémát az USB-s adatkapcsolat hibája is, ezért ilyenkor másik USB-porton és másik USB-kábellel is javasolt kipróbálni az eszközt."
Közvetlenül megnézem a laptop egyik USB portjára kötve is, mert most i-tec USB 3.0 Charging HUB 7port + Power Adapter 36 W ezen sorakoznak 7-en
Most végigkattintgattam mindegyiket csak a Sharkoonokra mondja, hogy nem okés
A működési idő, a becsült hátralévő élettartamuk, és az összes leállás / indulás számából azért érezhető, hogy nem fiatalok már... de HDS szerint 100%-on vannak
Amúgy másolni is szépen másolnak
Új hozzászólás Aktív témák
- Grand Theft Auto GTA Vice City PC
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Corsair K100 Air wireless (CH-913A01U-DE) DE SN - A1E4G325503IVC
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest