- gerner1
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Új energia- és akkumulátor-címke az okoseszközök dobozában
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- bobalazs: 5700x3d+4070S fogyasztása, alulfeszelése
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zebu
addikt
nem lenne ez túl nagy oda: [link] Ha jól látom max 8 körülre modulál le, nem sok az egy kicsit? nem lenne jobb mondjuk egy 24kW körüli kazán esetleg beépített HMV-vel?
Attól tartok, hogy túl sokat megy majd a kazán és a visszafolyó meleg miatt majd ki-be kapcsolgat. Én örülnék a legjobban ha ez az ajánlott jó lenne...
-
Zebu
addikt
válasz
Real_Necro #1991 üzenetére
itt azt mondják tévhit ez az egész: [link]
-
Én olyan panelban voltam, ahol a melegvíz a helyi thermalkútból jött (a fűtés is). Főidőben jó volt a víz, hideget nem nagyon kellett hozzáadni, de kellemes volt. Viszont ha akkor akartam fürödni, mikor nem lett volna időszerű (éjszakásból reggel fél hétkor, délutános után fél 11kor),akkor úgy két percig tartott, míg odaért a meleg. De szerettem, mert piszok olcsó volt a víz és a fűtés is.
-
Phery
csendes tag
Sziasztok!!
Nemrég vettem egy lakást amiben távfűtés van, a melegvízet is így kapjuk.
A kérdésem az, hogy szerintetek mennyire életszerű, hogy ha megnyitom a melegvizes csapot, akkor nem kell hozzá hideget engednem, így is simán bírja a kezem, fürdeni éppenhogy jó. ez mennyire életszerű ?A másik lakásom ahol házközponti a rendszer, valamint anyáméknál cirkó van, mindkét esetben be kell szabályozni, a hideg víz nyitásával.
-
Real_Necro
veterán
A lebegtetés elég ahhoz, hogy ha este abban a magasságban alszol és pl asztmás vagy vagy éppen porallergiás, akkor nem feltétlen lesz rád vagy a gyerekedre jó hatással. Gondolom az ágyig meg el kell jutni valahogy, nem a mennyezetről ugrasz bele.
De mindenki épít, amit akar, tény, hogy a kondenzációs fűtés alapvetően felületfűtésre a legoptimálisabb, falfűtésnek meg addig van értelme, míg nem kezdesz indikátor nélkül felfúrni dolgokat, stb... de alacsony hőmérsékletű fűtésrendszerekhez is létezik megfelelő radiátor. Én hálószobába azt raknék továbbra is. -
válasz
Real_Necro #1991 üzenetére
Az alapvető különbségekkel tisztában vagyok, köszönöm, viszont valamit félreérthettél, mert nem azt írtam, hogy ugyanúgy melegítenek, hanem azt, hogy a radiátor jobban keveri a port. Épp azért, mert a radiátor konkrétan keringeti a levegőt, a padlófűtés viszont sugározza a meleget, vagyis maximum lebegeti a finom port, amit az ember a játkálással felkavar, de azt nem hiszem el, hogy felnyomja a padlóról, csak úgy jókedvében.
-
válasz
Real_Necro #1989 üzenetére
A felkeveri a port Urban Legend miatt mondod? Radiátor durvábban keringeti a port a lakásban...
-
Zebu
addikt
megvolt a találka a gépsszel, elmondása szerint a padlófűtés elég mindenhova. Minden szobába javasolna külön termosztátot, a konyhába azt mondta, hogy a faltól 40cm/re ne vigyük be, hogy a hűtő és a bútor alatt ne melegítsen.
Típiusból a Remeha Tzerra ACE 35C fali kombit ajánlotta, és azt mondta ennek olyan jó a melegviz hozama, hogy nem kell mellé HMV.
-
emre
veterán
válasz
Real_Necro #1984 üzenetére
Most nagyon fáradt vagyok ötletelni. Lehet már olvastad, itt van pár okosság. : Használati melegvíz elıállítása
-
Real_Necro
veterán
Jövök én is egy kérdéssel.
Hogyan oldanátok meg cirkulációs ág bekötését olyan indirekt tárolóba, amelyen csak hideg meg meleg víz csatlakozás van?
Én arra gondoltam, a 15ös cirkulációst a melegvizes ágba bekötném egy kiperemezett hosszabb rézcsővel, így egy csatlakozón jönne, de a cirkulációs valamelyest mélyebbről venné a melegvizet. A sima melegvíz meg 22es rézen megy. A kiperemezett cső pedig egy T idomon menne keresztül. Remélem érthető.
Más ötlet?
Szerk.
Keringetésre Wilo z nova a-t gondoltam, a vezérlés mozgásérzékelős és időzítős lenne, azaz ha valaki bemegy zuhanyzóba, 15 percre elindul...
-
Állóból csak Ariston-t találtam, de úgy tűnik ez lesz a megoldás. Arról tudnál infót adni, mégis hogy működnek ezek? A villanynál alul melegíti a fűtőszál, a meleg felfelé megy, és fentről vesszük ki a búvárcsővel a vizet.
Azt is szeretném tudni, hogy maga a gázbojler hogy működik (nyilván nem olyan hőcserés megoldással, mint az átfolyós), és arról is, hogy ezek a felső kivezetésűek hogy működnek. Egy búvárcső meg az aljáig, ott megy be a víz, felül egy pici búvár lóg be, ott jön ki, és ugyanúgy megvan a levegő benne, mint a hagyományos bojlerekben?
-
emre
veterán
Nálam 110cm magasan van a sarokszelep bekötése, 130cm magasan meg az alja. 260 körüli belmagassággal simán elfér a 120 literes. Én is szerettem volna kitenni a fürdőből, de sajnos annak idején ide lett tervezve, és nem tehetem máshova.
A falit annyira kell magasra tenni hogy az alsó részén levő oxiprotektor (égésbiztosító) termoelem részhez hozzá lehessen férni. Olyan szintű vízkő képződésre mint a villanybojlernél nem kell számítani.
De ezekből van álló kivitelű is ha azzal jobban járnál. -
Akkor mindenképp maradna a kazánház, a fent említett méretekkel. Tehát akkor a kérdés, hogy mennyire lehet lerakni, hogyha kell, hozzá lehessen férni, miből áll a karbantartása egy gázbojlernek, mi a helyzet a vízkővel, stb.? Gondolom padlásra kizárt, hogy fel lehessen rakni, ugye?
-
Fura kéredésem lesz, de sokan vagyunk, hátha valaki hasonló cipőben jár.
Gázbojlernél mi az a minimális magasság, aminek meg kell lennie a vízmelegítő alatt, hogy szerelhető legyen? Nem nagyon találok arról videót, hogy egy tartályos (nem átfolyós) gázbojler hogy is működik, kell-e azt egyátalán vízkő miatt babrálni időszakosan?
A gond az, hogy jelenleg elektromos bojlerünk van (tárolós), de a vezérelt áram ellátás felénk borzalmas. Lecserélném gázosra a cuccot, ha már egyébként is gázzal megy a fűtés is, olcsóbb is lenne a melegvíz előállítás, és mindig IS lenne. DE. A fürdőből mennie kell a bojlernek, mert átalakítás következik, és nagyon kicsi helyiség lévén (2x2m) egyszerűen akadál. A kazánház viszont lapostetős (a ház mellé épült 1.6 méter széles lapostetős helyiség (5m hosszban), mellette pedig egy 20nm méretű, sátortetős plusz épület (ami szintén átalakításra kerül, féltetősre, több fény jut így be a szobába majd, és a későbbiekben mosókonyhaként funkcinál majd). A lapostetőre azért volt szükség, mert a hátsó szoba ablaka ott néz ki, másik irányba nem lehetett volna rakni a szomszéd miatt, (harmadik oldala a konyha). Így vettük a házat, ez akkori tervezés.
A lényeg, hogy a lapostetős sztori magassága 1.8 méter (a belső), a gázkazán (Termomax Color 35, álló, régi, működik, tudom, cserélhetném tartályosra, de épp nincs kéznél bő fél misi) jól érzi magát itt, de nem tudom, hogy egy bojlert el lehet-e itt helyezni? Messzebb nem szívesen vinném, mert már innen is 5m lenne a fürdő.
-
Zebu
addikt
Na közben tovább olvasva még mond egy ilyet is:
"A fűtési energiaigények fedezésére, valamint a HMV szükségletek ellátására elhelyezendő hőtermelő
berendezés típusa Viessmann Vitodens 100-W Touch B1HC kondenzációs fali gázkazánok; főbb
műszaki paramétereik:
Névleges fűtési teljesítmény: 19,0 kW
Névleges hőterhelés: 17,8 kW
Néveleges gázfogyasztás: 1,88 Nm3
Egyidejűségi tényező: 1,0
Védettség: IPX4D
A készülék HMV-előnykapcsolás szerint dolgoznak a fűtési hálózatra, valamint a 150 l kapacitású
Viessmann Vitocell 100-W, CUGA-150 egy hőcserélős, szigetelt indirekt HMV tárolókra.
Az új kazán, a 1.10. Háztartási helyiségben, valamint a fűtési rendszer „primer-körei” szintén ebben a
helyiségekben kerül elhelyezésre.
Mivel a hőtermelő, gázüzemű készülék; így annak telepítését, csak arra jogosult személy kivitelezheti;
míg üzembe-helyezését, kizárólag a Viessmann Magyarország munkatársai végezhetik el." -
Zebu
addikt
Energetikai megfelelőségi számítást kaptam a házra, igaz azt az egészre csinálták amiből lett kettő ikerházfél. Erre gondoltál, vagy ez más?
Kaptam épületgépészeti dokumentációt is, de az is az egészre készült, családi ház, ami 220nm, nem csak 110 ami a felezés után lett
De feltételezem akkor csak felezni kell az értéket, nem? mert kvázi tükörkép a kettő.
Abban van egy ilyen: [kép]
-
-Tsaba-
tag
-
Rotyi
aktív tag
válasz
Real_Necro #1970 üzenetére
Tetőtér beépítéses a házikó, 20cm vasbeton koporsófödémmel a tető alatt. Emeleten gyerekszobák, és nappaliban a ferdesík és a plafon van becsövezve. Eredetileg a hűtés miatt inkább, de amíg az nincs, addig az is fűtve van ha kell. Külön körön vannak, külön osztó-gyűjtő, külön keringető.
-
Rotyi
aktív tag
Hoval kazán és tároló. (Ott volt ismerős)
A számítást az épületgépész tervező csinálta.
Még annyi, hogy 8 körre lett osztva a padlófűtés, mindegyik külön termosztát. Ebben a garázs is benne van, ott 14 fok van beállítva.
Külön kör a fal és plafon fűtés, de az nincs minden helyiségben. Ezekre akár tudnék hűtést is tenni, csak még nem jutott rá.
A radiátorok fixen vannak kötve azok állandóan mennek. -
edeleny
őstag
Lakás felújítás közepén vagyok. Olvasgattam vissza a topicban.
Lenne még egy kérdésem.Most a gázóra a nappaliban van, és mivel bele kell nyúlni a gázcső hálózatba, gázterv kell. Új kazán lesz, teljesen máshol. (addig megy a régi)
A kédésem az lenne, hogy így hogy már egyszer volt, igy is kellesz új EPH mérés?
Mit fog, ha mér a csávókám, mérni?Annak idején még a vízórát is átköttette velem! ( hülye gyerek, a víz vezeti az áramot. 😁)
Gyakorlatilag nincs már fém cső amire lehetne kötni bármit.
( a gázcső és a kazán most is földelve van, a több 10 000-be került bilincseket meg azóta kihajitottam a kukába, műanyag csőre csak nem teszem rá csúfságnak! 😁) -
Rotyi
aktív tag
Nálunk 230m2 18kW-os (kondenzációs) kazánról megy, 150 literes tárolóval. HMV cirkulációs vezeték van.
Kettő fürdőszoba, mindenhol padló és felület fűtés van. Összesen fürdőszobánként van egy-egy törölközőszárítós radiátor 35 fokos vízzel. Tök elég.
Előzetesen készült hőigény számítás. 13,5kW volt abban a hőigény -15°C külső hőmérsékletnél. Számítást mindenképpen csináltass.
A tárolót csak a kazán tudja fűteni, ezt most nem olyanra kérném, hanem hogy elektromos lehetőség is legyen.
Van egy kandallónk, 6 év alatt 2x gyújtottunk be, de alig tudtuk elviselni a melegét.
Ja 4 tagú család, 2 pancsolós gyerekkel.... -
emre
veterán
Írtam, hogy személyenként 40-50 liter meleg vízzel kell számolni.
Az hogy a ház hány négyzetméter ebből a szempontból jelentéktelen. Ez majd a hőszükséglet számításnál lesz fontos, akárcsak a falazóanyag, a homlokzat, födém és aljzatszigetelés, nyílászárók, tájolás....stb.
A kazán teljesítményt meg hőszükséglet számítás után határozzuk meg, ha már tisztában leszünk a valós fizikai igényekkel. Felesleges egy észszerű túlméretezésnél nagyobbat, mert nem fogja megfelelően szabályozni a teljesítményét. Érdemes minél szélesebb modulációs skálájú kazánt választani. (a szar Ariston 1:10-ret tud)Ez egy új építésű ház?
Csak mert: link
(#1962) Zebu
A rétegtöltés jelenleg még nem a széleskörűen megfizethető kategória.
-
Zebu
addikt
Ah értem. Köszi a képeket!
Így néz ki a helység a kép alapján: [kép]
Bár lehet úgy beférne, ha az indirekt menne a sarok részre és mellé / fölé a kazán.A feleségem még örülne, ha egy szárítógép elférne a mosógép felett.
Egyébként mondjuk egy ilyen BAXI ez kevés lenne? Mondjuk elég húzós árban... Immergas, Biasi milyen amúgy?Vagy ezek a beépített tárolósok felejtősek?
-
edeleny
őstag
válasz
Real_Necro #1954 üzenetére
Érdekes, az itteni szerelők szinte csak a Baxi-t ajánlják!
A tervező az Ariston- t preferálja.Ezt neztem
https://www.bosch-thermotechnology.com/hu/hu/ocs/residential/condens-2300-w-854108-p/De jo lehet a 2500 is.
Sajna a 3000 ből csak 20 kW os van. Kellene legalább a 24 es. -
edeleny
őstag
válasz
Real_Necro #1949 üzenetére
Köszönöm a tanácsokat.
Ezt a hőmérsékletet nem ertem.
Egyrészt azért szeretnék külső hőmérőset, hogy vezérelje.Most már kb 55 fokra van állítva a gázkazán eloremenője, hidegben 65 körül. Ez magas?
A fás kazán egész télen 45 körűl forgott volt vagy 25 fok a lakásban.
-
Zebu
addikt
válasz
Real_Necro #1954 üzenetére
és nálad mi van elöl?
Egyébként a puffertartályt nem lehet feltenni a tetőtérbe?
-
Real_Necro
veterán
-
Zebu
addikt
válasz
Real_Necro #1950 üzenetére
Köszi a tanácsot. BAXI amúgy vállalható, vagy mik a tapasztalatok?
-
emre
veterán
válasz
Real_Necro #1949 üzenetére
Hát az Aristonomat nem kell három naponta újraindítani, fűt mint az állat. (Genus One 28kw)
Csak a hmv rendszerét kell resetelni, de azt fél óránként, szerintem az előnykapcsoló szarakodik rajta.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Vége: a kínai platformok nem adják vissza a pénzt visszaküldött áru nélkül
- Direct One (műholdas és online TV)
- Politika
- Sorozatok
- Melyik tápegységet vegyem?
- Nők, nőügyek (18+)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Filmgyűjtés
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AORUS B450 R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080 Ti 11GB ASUS GT 301 FSP 700W
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 PRO - Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Apple Watch Ultra 2 Titanium Szíjjal 49 mm Használt, újszerű
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE Z370P i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest