Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- sziku69: Szólánc.
- Random25: Windows 11 telepítés Pendriveról
Új hozzászólás Aktív témák
-
emre
veterán
szakcsoportból:
Ki mit gondol a kulcsos idomokról a falban vagy az aljzatban elhelyezve? Kilazul és folyat vagy nyugodtan mert örökös mint a szegénység!?
- Falban, padlóban TILOS!!! És minden esetben még a roppantós idomot is szigeteléssel védeni kell bármi nemű falazó vagy betontól!
- Ha kulcsos idommal kérik nincs garancia a munkára!
- Soha nem tenném be. Lassan a boltunkból is kivezetjük...
- nem raknék kulcsost falba-födémbe
- Kizàrt. Csak nyomàspróbàhoz és csak falon kívül!!!
- Ha kicsit húzod meg az a baj,ha nagyon az a baj.Pont el kell találni a nyomatékot,amit a gyártónak kell megadnia.
- Semmiképpen nem javaslom falon beül mert a hőtágulástól lazulhat és folyás veszélyes még akkor is ha nyomatékkulcsal van meghúzva!!!!!! -
Djtil
csendes tag
Sziasztok!
5 rétegű alu-pex műanyag csőhöz való kézi szorítós könyök idomot(4db) lehet padlóban elhelyezni? Pár cm estrich beton ,arra pedig járólap. Vagy valami miatt nem célszerű így szerelni. Amennyiben lehet, akkor mi a jó kivitelezés erre? Kell e hézagot hagyni stb. Köszi -
fornettisuti
veterán
válasz
elessar #1145 üzenetére
Nem használok semmit, a fürdő ajtó is nyitva van mindig, egész nap szellőztetve van, elég alacsony a lakásban a páratartalom ~30%.
Nem szélirányfüggő a sárgulás?
Ezt nem értem.Amikor jo a láng akkor éri a thermo elemet, amikor sárgás, akkor mar csak álló a láng akkor már nem éri el.
-
elessar
tag
válasz
fornettisuti #1142 üzenetére
A sárga láng azt jelenti, kevés az oxigén, tökéletlen az égés. Így kormoz, és a fúvóka elkormozódik - jöhet a szerelő. Nem használsz ventillátort, páraelszívót, vagy másik nyílt égésterű készüléket (kályhát, kandallót, kéményes konvektort)? Nem szélirányfüggő a sárgulás? Először azt kell kideríteni, a fúvókatisztítás csak tüneti kezelés. Szerintem keress másik gázszerelőt.
-
godjopet
tag
válasz
fornettisuti #1142 üzenetére
Én nem vagyok gázszerelő, de figyelem a topikot - mert pont előtted kérdeztem én is egyet - és ismerem a jelenséget is.
Sokmindtől függhet, hogy miért koszolódik el a fúvóka, de amúgy ez egy rendeltetésszerű jelenség, inkább a gyakoriságának lehet valami extra oka.
Én azt javaslom, hogy csak emiatt ne vegyél rögtön új készüléket (ha amúgy is cserélnéd, az egy másik kérdés), hanem cseréld ki a fúvókát és ne csak kitisztítsd. Nem egy drága dolog. Ha értesz picit a barkács dolgokhoz, akkor keress róla videót, vagy leírást és magad is megcsinálhatod, nem bonyolult és ha nem vagy barbár vagy piszkálsz el más dolgokat is, akkor teljesen veszélytelen is. De inkább azt javaslom, hogy még egyszer utoljára hívj ki szerelőt a cseréhez és kérd meg hogy mutassa meg a karbantartás folyamatát. Nem gondolnám, hogy üzletrontásnak veszi ha már amúgy is harmadszor megy hozzád féléven belül -
fornettisuti
veterán
Sziasztok!
A panelban lakunk mostani Junkers atfolyos gaz vizmelegitonk van, eleg gyakran az a gond vele, hogy kialszik az orlang es visszgyujtva nem marad egve.
(elojel: besargul az orlang aztan par nap mulva lep fel a hiba)
Gazszerelo kijon, kifujja a port belole aztan jo megint kb egy honapig, aztan kezdidk elolrol a hiba, a sulyos ezreket meg fizetem.
Most azon gondolkodom lecserelnenk uj Bosch, FEG stb. vizmelegitore.
Gazszerelo, ha van itt mit javasolna ezugyben? -
peony26
újonc
Kedves Tagok!
Fűtéskorszerűsítéssel kapcsolatos problémák feltárását kutatom. Ha az utóbbi években végeztél fűtéskorszerűsítést (fűtési rendszer átalakítása, fűtési rendszer vagy eszköz cseréje, javítása) és szívesen megosztanád tapasztalataidat, akkor Téged kereslek. A kérdőív kitöltése anonim módon történik és maximum 5 percet vesz igénybe.
A kérdőív a következő linken keresztül érhető el: https://forms.gle/h9ZvU6AaezvJFLeV8
Köszönöm azoknak, akik kitöltötték, ezzel segítve a kutatásomat. -
gerisz23
őstag
válasz
csemberlen #1138 üzenetére
A keresztbe kötés azt tudtam,köszi!
-
Exodion
senior tag
Es nornal esetben ugy mukodunk hogy az also mindig nyitva kene hogy legyen. A felso csak futesi szezonban, szabalyozni pedig a termo szeleppel. Nalunk a termo szelep hibas ezert van most a kepen zarva az also gombcsap is.
Innen jott az ertetlenkedesem. Ha nezem a vogel&noot kompakt 11/600x2000 radiatort ott az egycsoves rendszerre csatlakoztatasnal van 1db termo szelep font, az eloremeno es visszatero agak lent. Itt viszont valami kifacsart oknal fogva ahogy mutattam a foto meg a cserere jovagyo doksibol a csatlakoztatasi diagrammot, van 1termo+2gombcsap. Nemtudom nemertem miert de nem valtoztathatok rajta.
Ezert volt a kerdesem hogy ilyen formaban bekotheto e vogel kompakt radi mert ha megveszem es kiderul hogy nem lehet bekotni, akkor jol megszivattam magam. Szoval nem, a szelep nem erdekel
.
-
Exodion
senior tag
Pont nem a szeleprol beszeltem... Azt kerdeztem, hogy a gyarto pdf doksijaban a bekotesi rajzon a leereszto szelep bal also, a legtelenito bal felso, termo jobb felso a nafta meg a jobb alson jon megy. Mar ha jol ertelmezem a rajzot... ismetlen: NEM az erdekel hogy ki veszi a szelepet gombcsapot anyamkinjat, hanem a bekotes mikentje.
Nekem meg a ket gombcsap jobb alul felul, es bal lent a termo szelep kell. Vagy van rajta 4 lyuk es tokmindegy hogy van bekotve, ezzel azt akarod mondani? -
Exodion
senior tag
válasz
gerisz23 #1126 üzenetére
Na ez jo. Vogel&Noot -bol pont jok lennenek nekem a Vonova Kompakt 11K 600x2000 (2db), 11K 600x1400 (2db) es a 11K 600x1200 (1db). De hogy szepitsem a dolgokat, kozben megtalaltam a bekotesi leirasukat es hat nekem itt maskeppen nez ki...
Lentrol jon a viz es hogy oszinte legyek egyaltalan nem ertem a az abrat, de az osszes radiatorunk ugyanilyen es a hoszolgos papirokban is felkoveren kiemeltek, hogy a kivitelezes soran ennek ugyanigy kell kineznie. Ezzel szemben a vonova kompakt:
Ami hat nem igazan stimmel. Nem nagyon szeretnek 135eFt -ot kifizetni hogy utanna kideruljon nem lehet bekotni ugy ahogy eloirtak -
Exodion
senior tag
Sziasztok,
Na eddig is eljutottunk! Radiator valasztasban kernek tanacsot. Megkaptam a tavhoszolgaltatotol a szamokat, hogy milyen teljesitmenyu radiatorokat vehetek az egyes helysegekbe de bevallom oszinten nem igazan ertem hogy mit takar pl:
Acellemez radiatort szeretnek vasarolni es szuksegem lenne ezekre:
- 600x1800-2000 11K max 2600W (nappali)
- 600x1800-2000 11K max 2900W (halo)
- 600x1200-1400 11K max 2100W (halo)
- 600x1200-1400 11K max 2100W (halo)
- 600x1000-1200 11K max 1650W (konyha)
Mindegyikre a hoszolgaltato 90/70/20 °C homersekletnel adja meg a max teljesitmenyt. Vogel-Noot vagy Silver radiatorokat neztem eddig. A Silvernel a teljesitmenyadatok 90/70 °C -re vannak megadva, nemtudom szamit-e barmit a hianyzo 20. A Vogel-Noot -nal meg ahogy elnezem mindegyik beepitett szelepes ami nalam szinten nem jatszik, de lehet rosszul ertelmeztem a kepeket a termekrol
-
maglew
aktív tag
Üdv urak.
Konyhai fali mosogató csaptelepbe beletört a kifolyocső 2 db gumija.
Milyen trükkel lehetne kiszedni onnan?
Köszi -
Djtil
csendes tag
Megoldottam a problémát, azért leírom hátha valakinek hasznos lehet:
Lehet hozzá venni tömítés-szettet. A hagyományos Mfém gömbcsaphoz ugye egy záró golyósrész tartozik.
Áll két gömbcsap tömítésből egy szár tömítésből és egy fedél tömítésből. Viszont a fagycsap 2 zárórésszel rendelkezik. Azt nem tudtam,hogy azt is szét lehet szedni emiatt ,csak a felső tömítéseket cseréltem ki. Aztán fogóval kihúztam az alján levő csapot is , itt engedi el a vizet a fagytalanításkor és ott újabb 2db tömítés van + 1 alsó szártömítés. A pici leeresztő lyukon levő tömítés ketté volt repedve. Kicseréltem és most tökéletes. Én raktam már tavaly is mindenhova szilikonzsírt, a tömítések emiatt szinte tökéletesek maradtak, ajánlott a használata.
Kedves Mfém-nek pedig üzenem, hogy jó lenne egy tetves robbantott ábrát közzétennie a termékeiről, akkor nem ment volna rá ennyi időm és idegeskedésem!
Mindenkinek köszönöm, aki segíteni próbált! -
Djtil
csendes tag
Azért kérdeztem,hogy az első rajzomon a bekötés úgy jó-e.?
Hátha valaki már találkozott ilyennel vagy van tapasztalata -e téren esetleg annyival segít, hogy jó e a bekötés így.
Amit tenni fogok, szétszedem és kitisztítom a belsőt ,hátha valami szennyeződés keletkezett, ha nem sikerül veszek egy új fagycsapot, aminek a belsejét átrakom gömböstül. Ha az sem segít, akkor nincs mese kicserélem a fagycsapot házat is. -
Djtil
csendes tag
válasz
soldi3r #1118 üzenetére
Nem tudom, van rajta egy nyíl ami jelöli a folyásirányt. Úgy van bekötve ,ahogy a képen. Azt nem tudom, hogy össze lehet e rakni fordítva...van az a 2db golyót közrefogó tömítőgumi aminek az alján egy kitüremkedő téglalap van ,emiatt úgy emlékszem nem lehet összerakni fordítva.De valaki cáfoljon meg, nem vagyok vízszerelő...
-
Djtil
csendes tag
Kifejtenéd? A golyóscsap nem menetes, csak 2 állása van. Nyitott és zárt, ha fordítok még egy kört akkor kezdődik ugyanaz a 2 állapot.
-
Djtil
csendes tag
Sziasztok!
A fagycsapon a folyásirány így jó?Ha ránézek a kerti csapra elfog a hányinger, már eszi az életemet
Az bekötés után az első télen alig tudtam elzárni, mindig csepegett egy picit. Aztán levettem a T kulcs idomot és villáskulccsal addig tekertem, míg teljesen el nem zárt.
Aztán a következő évben kicseréltem a belsejét az összes tömítést stb a golyó kivételével.Akkor elzárt rendesen. Most idén mikor meg kellene nyitnom , ismét nem tudom, mert most azt csinálja,hogy zárva minden OK, de ha nyitom, akkor spriccelve ereszt a leeresztő lyukon.
Már fogalmam sincs mit kellene vele csináljak.
Az elzárásnál és nyitásnál valamire figyelnem kell? Vagy csak simán nyitott vízóra gömbcsap és hálózati csap mellett rányitok vagy elzárom épp?
Köszi a válaszokat. -
Oliverda
félisten
Két szerelvényboltban és egy barkácsboltban voltam, de nem tudtak adni ilyesmit. Ezt nem gondoltam volna. Végül berendeltem az emre által ajánlott cuccot, remélem jó lesz.
-
Oliverda
félisten
Köszi!
-
emre
veterán
-
Oliverda
félisten
Köszi! Kombinátfogóval próbáltam, de nem tudtam teljesen elfordítani, lesarkazni pedig nem szerettem volna.
Milyen üzletekben juthatok hozzá könnyen ilyesmi karhoz? Bármelyik sztenderd szerelvénybolt megteszi?
-
kasza blanka
aktív tag
Üdv!
(feltettem a kérdést a lakásfelújító topikban is, de most látom, hogy van külön gázos topik is, bocs)Légbevezető vs gáztűzhely kérdésben kérnék segítséget.
Tavaly kint volt FŐKÉTÜSZ, és a forma az ezeréves, süvítő műanyagablakra ugye beírta az 5c-t, hogy fokozott tömítettségű, és így egymásközt mondta nekem, hogy idénre tegyünk már fel 2 Aereco 35-st (így, ennyit mondott, papír erről nincs).
Most körüljártam a témát és meg is rendelném, de:
- ablakos csodálkozott, hogy 1 gáztűzhelyhez (4 égő, 10kw) 2db-t mondott.
- szerinte 2db fixen nyitott 309-es télen nagyon kellemetlen lenne (ez fix 35m3)
- ha viszont higroszabályozott EMM916-ost teszek fel, az nem biztos, hogy elég (ez 11-35m3 páratartalomtól függően)Abban maradtunk, hogy tegyünk fel 1db 916-ost, és ha nem elég, akkor büntetni már úgysem fognak, mert van fent egy, max felszólítanak, hogy tegyek fel még egyet.
Valahol a neten azt találtam, hogy 12m3/óra kell kW-onként, de gáztűzhelyhez 0.5-ös szorzó van, így hivatalosan tényleg 60m3/óra jönne ki.
Közvetlen a gáztűzhely mellett van egy faajtós kamra, amin van egy állandóan nyitott 40x20centis kis bukóablak (legalább 60 éves, soha nem volt becsukva). A konyhán ezeréves faajtó az előszobára, ahol a bejárati ajtó szintén ezeréves fa, közepén nyitható ablak, tehát fokozott tömítettségről nem igazán beszélhetünk. A műanyag ablak is is süvít a viharos szélben
Valaki tudja a tutit ebben a helyzetben?
- Tényleg ömlene télen a hideg 2db fixen nyitott 309-esen?
- Elég lenne ha 1 db 309-est teszek fel?
- Ha most csak egy 916-ost szereltetek fel és májusban kijönnek ellenőrizni, akkor legrosszabb esetben tényleg max felszólítanak, hogy 30 napon belül tegyek fel még egyet?Köszi
-
tomi5244
őstag
Üdv!
50-es pvc leágazás csöközepe 6cm. Kádba való bekötés még elvisel ekkora magasságot? Nem tudtunk olyan megoldást kivitelezni ami a padlóból jön ki. Tudom, hogy a kádat emelni is lehet, de ha lehet nem tornáznám fel az égig. Nem nagyon találok róla infót, hogy kb mekkora a kijátszható űr a kádak alján.
Sima, egyenes kád lesz. Akrill vagy lemez, ez a része még nem dőlt el.
Köszi!
T
Új hozzászólás Aktív témák
- Csere-Beszámítás! Manli RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- Samsung Galaxy A5 2017 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Billentyűzet magyarosítás magyarítás lézerrel is! 10-15ezer közötti áron! Óriási betűkészeletünk van
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6150 (18c/36t, 2.7/3.7GHz), 512GB RAM,10G, H740p 8GB, áfás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest