- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Graphics: OnePlus 13R - Üzemidőbajnok és remek képességek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Real_Necro
veterán
Sima mezei dimmelős kapcsoló azért nem lesz jó, mert a ledek teljesítménye túl kicsi hozzá és a szabályzás kb úgy néz ki, hogy egyik pillanatban a sötétből feltekerve hirtelen megnő a fényerő.
Én is belefutottam hasonlóba, csak ott mennyezeti csilláron 8 darab G9-es fényforrást cseréltem le Osram dimmelhetőre. Benne kellett hagynom 2 darab halogént, így nem kellett a drága dimmelős kapcsolót megvenni, valamint nem is látszik a csillár kialakítása miatt.
Ahogy csemberlen írta, ha a ledes lámpád dimmelhető (mert annak is annak kell lennie), akkor kell hozzá ledhez való dimmelős kapcsoló. A "2 kis doboz" megoldásokat én nem szeretem, ha nem tudom mi kerül bele... -
csemberlen
őstag
Ez pörgősebb: https://prohardver.hu/tema/led_vilagitas_a_lakasban/friss.html
Elöször is azt kellene tisztázni, hogy a lámpád dimelhető-e. Ha igen akkr megfelelő ledes fényerőszabályzó jó lesz. -
No.01
addikt
Sziasztok,
Nagy gondban vagyok révén semmit sem értek az elektromossághoz, cserébe vagy a szerelők hülyék és nem értenek hozzá vagy nem tudom, de jobbnak láttam kérdezni mielőtt a 3. szerelő jön, hogy legalább egy kicsit képbe kerüljek.
Adott 2db LED-es lámpa (2x 4spot, 2x 60W)
Ehhez keresnék megfelelő fényerőszabályzós kapcsolót, mivel állítólag nem mindegy, hogy milyen.A gondok itt kezdődne: az első szaki szerint bármilyen dimmelös állító jó lenne ami LED-es.
A másik ragaszkodott volna egy márkához ami nem is lett volna gond de ő meg a 2 dimmelös kapcsolón kívül vetetett volna még 2 kis "dobozt" is ami majdnem annyiba került, mint maga a kapcsoló.
Lehet igaza volt, de a végösszeget látván eléggé lehúzás szaga volt az egésznek.Tudnátok segíteni legalább egy kicsit?
-
Jabby
őstag
Sziasztok!
Van egy Gira egysarkú kapcsoló ami feladta a leckét, a keretet rögzítő betétet sehogy nem sikerül kivennem.
Esetleg valaki? -
törölt tag
válasz
csemberlen #345 üzenetére
Hát nálunk 3 évet se bírtak ki.
-
törölt tag
válasz
csemberlen #342 üzenetére
Köszi, közben kipróbáltam, tényleg egy pici keskeny, vékony csavarhúzófej jó hozzá, de ez eléggé tré megoldás. Oké, hogy beszerelésnél gyors, kifelé nem annyira.
-
BB9000
senior tag
válasz
Demokatona #339 üzenetére
A legjobb és legolcsóbb megoldás ha betekersz a meglévő ufo lámpába két ilyet:
Philips CorePro LEDbulb 13W 827 E27 WW 2700K LED Lumenet-nél 1390 Ft/db
Ezek 26 wattból nappali fényt csinálnak az 5 négyzetméteren!
Ha nem akarsz szoláriumozni a konyhában, akkor jó fényt ad oda két gyengébb izzó is. Pl. ebből: Philips CorePro LEDbulb 8W 827 E27 WW 2700K LED Lumenet-nél 990 Ft/db
Én szeretem a sok fényt és nálam egy 30 négyzetméteres helyiséget 4 db 1560 lumen fényerejű led világítha meg. -
Demokatona
tag
válasz
csemberlen #337 üzenetére
Köszi.Tudom nem idevaló...
A konyhában a bejárati ajtó felett van egy nagy kettő foglalatos ufó lámpa.Ha le szeretném cserélni,milyen lámpa az ajánlott max. 10k ig?Zárt 5 nm-es konyha.Az egyik fő világítás a szekrények tetején lévő 4 beépített spot lámpa.Jobb a Led modul az ufóba vagy egy rendes led ufó?
-
csemberlen
őstag
válasz
Demokatona #335 üzenetére
Persze az a legjobb megoldás, de a drivernek nem kell föld a müködéshez.
-
FerNandor
őstag
Sziasztok!
Vennénk nappaliba egy spotos lámpát: [link] ezt találtuk a mömaxban jó áron.
Két kérdésem lenne.
1. Ezt a lámpát be lehet vajon úgy kötni, hogy dupla fali kapcsolóval mondjuk 3-3 izzót vezérelni? Ha nem, honnan lehet tudni, hogy mely lámpatestek alkalmasak erre?2. Egy 21m²-es nappaliban elég lenne a fénye ennek a 6 e14 izzónak? 600Lumen/darab teljesítményű izzót néztem. Mennyezet 2.7m magas. Most egy 1700 lumen körüli izzó van csak úgy betekerve, kb elég, de lehetne azért kicsit világosabb.
-
Demokatona
tag
Üdv.
Panellakásban a konyha és fürdőszoba világításnak nem lett bevezetve földelés.Lecserélném az ufó lámpát ledesre,de nem tudom hova kötni a földet a driver-nek.Gondolom az egészet be kellene vezetékezni újra?
-
retesz147
addikt
válasz
customer114 #326 üzenetére
Erre a napi találósra lett megfejtés?
Nekem nincs ötletem sajnos és ez bánt is, hogy tudatlan vagyok még...
-
retesz147
addikt
válasz
csemberlen #332 üzenetére
És pont! Nincs de, nincs semmi "kifogás". Csemberlen fórumtátsnak ismét igaza van.
pl: A lámpánál, amiből hozni akarod, van földelés (zöldsárga)?
Amikor világít, akkor mehet csak a mosógép?Feszültségmentes ünnepeket mindenkinek!
-
Dan-szan
senior tag
válasz
Real_Necro #330 üzenetére
A szándékkal nincs gond, viszont szeretném saját erőből megoldani amennyiben lehet.
A nagy kérdés itt: hogyan kell ezt kivitelezni?Békés karácsonyt mindenkinek!
-
Dan-szan
senior tag
válasz
csemberlen #328 üzenetére
Muszáj megoldani,nincs kiépített konnektor. Ha van rá megoldás hogyan lehet ezt mindennek megfelelően megcsinálni jöhet,én is nyugodtabb leszek.
Akkor már szinte nem is merem mondani,hogy most így működik egy mezei csokival, de én is érzem ez így nemigazán oké. -
Dan-szan
senior tag
Üdv.
Egy ilyen Wago-m van itthon. Vezeték összekötésre akarom használni. A fali lámpa foglalatból a mosógép konnektorhoz vezetném az áramot. Arra használható ez?
Vagy inkább ez a fajta csatlakozó való ehhez a feladathoz? -
customer114
őstag
Napi találós kérdés:
Leállítottam az üzemrészt, rá egy órával az induktív meddőre kialakított fázisjavító cos fí-re -0.4et írt.
Kérdés: Hogy? Miért? stb.
Köszi
-
Ranger^41
aktív tag
válasz
retesz147 #323 üzenetére
Igen, én is így éreztem... Annyi a trükk, hogy az Anya keretrögzítőjét kell használni, mert téglalap alakú a nyomógomb míg az Asfora négyzet. Rögzítő nélkül az Anya keret mocorog a vason, nincs fix pozíciója (rögzítővel fixen áll rajta), mert a kereten van körbe ugye egy váll amibe a vas lemeze illeszkedik, és szerintem az Asfora lemeze kicsit kisebb mint az Anya, ebből következőleg azt gondolom, hogy az Asfora keret nem megy rá az Anya vas-ra, csak ha az illesztő "váll" le van reszelve a keretről.
-
retesz147
addikt
válasz
totyaNYC #320 üzenetére
Én még viszonylag új vagyok a szakmában, így nincs nagy tapasztalatom anyagokkal kapcsolatban, időtállóságban, megbízhatóságban.
Érdemes lenne a teljes hálózatot rézre cserélni, ha viszont nem, akkor megvizsgálni a kötéseket, újrahúzni a csavarkötéseket (simán lehetnek jók). Rezet alumíniummal nem összekötni.
Ha mégis, akkor Wago-ban, pasztával.
És a rákapcsolt fogyasztókkal is csak okosabban bánni, nem túlterhelni. Esetleg kismegszakítókkal védeni, lejjebb vinni az áram korlátozását.Az, hogy érdemes e a Kontállux lecserélni, az attól függ milyen állapotban vannak.
Agyonhasznált konnektor, törött házak esetleg, nagyon elhasználódott szerelvények, akkor igen.
Vagy mind patika, vigyázva volt rá, ha szétszeded sincsenek megégve, megoxidálódva, nem lazák a kötések, nincs sérült szerelvén se kívül, se belül akkor talán nem.
Ha nem, akkor is esetleg érdemes szétszedni és megvizsgálni a kötéseket, meghúzni mindent. Kizárólag feszültségmentesítés után!!Amit esetleg tudok ajánlani, az a Schneider Asfora család. Ha nincs különösebb igény, azt szoktuk ajánlani, olcsó, könnyű szerelni és sztem egész tartós is lesz. Nyilván nem egy design kánaán.
De várd meg, hogy a kollégák mit ajánlanak, kíváncsi vagyok én is. Arra is, hogy érdemes-e cserélni (ezt azért láthatatlanba nehéz megmondani) és arra is, ki mit ajánl.
Apropó....Földelés ki van építve? Zöld-sárga, vagy anno piros vezeték?
Én személy szerint a Legrand-ot kezdem háttérbe szorítani, úgy látom drága a tudásához és az anyagokhoz képest. De ez csak saját véleményem. Ha a megrendelő Legrandot hoz, azt is feltesszük, mert rossznak nem rossz, csak szerelés közben nekem nem áll úgy kézre, mint az Asfora, cserébe sokkal designosabb. Öngól: 6 éve (akkor még nem voltam villanyasz) magamnak én is Legrandot tettem fel
, mind hibamentes a mai napig.
-
Ranger^41
aktív tag
válasz
Ranger^41 #321 üzenetére
Na haluxvillben nem engedték kipróbálni, mert nem lehetett kibontani a csomagolást, viszont azt mondták, hogy biztos nem kompatibilis, tudják. Én csakazértis elhoztam egy asforat, mert hiszem ha látom. Hát, az ANYA keret és gomb hibátlanul pöccröff ráment az Asfora vasra...
-
totyaNYC
csendes tag
Sziasztok! Panel lakásról van szó, alumínium vezetékek. Klasszik, régi barna Kontállux kapcsolókat és dugaljakat le merjem cserélni újabb típusú, de olcsóbb kategóriájú kapcsolókra/dugaljakra? Esetleg csak a barna 'borítást' le lehet cserélni, létezik kompatibilis, de modernebb kinézetű? Ha a csere ajánlott, milyen bevált márkák / típusok ajánlottak? Nagyon köszi előre is!
-
Ranger^41
aktív tag
Sziasztok! Van valakinek információja arról, hogy a megszűnt Schneider ANYA kompatibils-e valamelyik azt követő Schneider szerelvénnyel (Asfora, Sedna)? Keret - nyomógomb - szerelvény háromszögben érdekelne. ANYA-val van szerelve az egész lakás, és az egyik váltókapcsolót nyomókapcsolóra szeretném cserélni, de már sehol nem kapni ANYA-t, gondoltam hátha meg tudom úszni csak a keret mögötti "vas" cseréjével.
-
válasz
Real_Necro #311 üzenetére
Kösz, annyira még én sem vagyok gyík csak rosszul fogalmaztam. A 0.5mm2 kábel 2,2mm átmérőjű szigeteléssel együtt az „pont jó" lett. Vékonyabb kellett volna de belepróbáltam és ez is jó lesz, csak sajnos zöldben nem találtam így fekete lesz.
-
Meg annyira nem bánd, én soha nem vennék beépített led-es lámpatestet. Bármi történik a led-el, akkor mehet a kukába az egész. Á másik gond vele, hogy minden a design-ról szól, a műszaki tartalmat nagyon sok esetben semmibe veszik ezeknél, és a legócskább kínai ledeket építik be. Konkrétan a Kika teljes kínálatát végignéztem egyszer, a 150 ezres lámpájukban is vibrált a led (a legtöbb telefon kamerájával szépen látható).
-
Codiac
csendes tag
válasz
Real_Necro #313 üzenetére
Igen sejtettem hogy ez lesz
Köszi a választ
-
Codiac
csendes tag
Sziasztok,
Olyan kérdéssel fordulnék hozzátok hogy szeretnék venni egy led mennyezeti lámpát.
A kérdésem hogy ha nem dimmelhető, akkor van lehetőség bármi módon fényerőszabályzásra?
Köszönöm
-
Real_Necro
veterán
Négyzetmilliméter a mértékegység, tehát nem lehet átmérő, ami sima milliméter lenne... Elvileg általános iskolában már tanították.
A régi kábelt persze jó megmérni, kb tudsz viszonyítani mekkora kábel, milyen keresztmetszet szükséges.
A felújítással meg óvatosan, ha direktbe 230ba köthető füzérről van szó. -
Üdv szakik. Egy retró fényfűzér feltámasztásán ügyködöm. A vezeték méretekkel kapcsolatban lenne egy láma kérdésem. Példa: 1X1,5mm2. Itt mire vonatkozik a 1.5 mm? A vezetékben lévő rézsodrony/rézvezető átmérőjét adja meg vagy a vezeték teljes keresztmetszetét szigeteléssel együtt? A gyári vezeték rézvezetője 1.00 mm a szigeteléssel együtt pontosan 2.00 mm. Ilyet is szeretnék hozzá venni csak a fenti kérdés egyelőre nem tiszta számomra. Köszi.
-
retesz147
addikt
Hmmm érdekes felvetés....Létezik, e27 porcelán foglalat
Biztos ezt akarod? -
mzso
veterán
válasz
Real_Necro #304 üzenetére
Nem.
-
mzso
veterán
Helló!
Van egy olyan elképzelésem, hogy egy plafon síkjába süllyesztett foglalatot kéne csinálni, ilyen minimalista indittatással.
Lehet ilyet? Csinált már valaki?
Amúgy a mennyezeten hungarocell van, ami gondolom egyszerűsítene a dolgon. -
kicsi kecske
tag
válasz
Real_Necro #299 üzenetére
Délután kiderül, meló után megpróbálkozom vele immár helyesen bekötni. Kíváncsi vagyok mennyire vágtam tönkre a dimmeres kapcsolót is
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gitáros topic
- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
- Tesla topik
- The Elder Scrolls IV: Oblivion Remastered - Már több mint 4 millió játékos
- Futás, futópályák
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Mesterséges intelligencia topik
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Xiaomi Mi 9T - a túl jó Redmi
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP ProBook 430 G3 - i5-6GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" HD I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800 16GB Cooler Master CMP 510 Seasonic850W
- iKing.Hu - Apple Macbook 14 M1 Pro - 2021 - Használt, újszerű
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest