Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• urandom0

senior tag

válasz inf3rno #41397 üzenetére

Kell valami disztró, ami out of the box működik grafikus felülettel, kb. mint egy Windows, mert nincs kedvem az OS-el küzdeni, ha valamit meg akarok oldani.

Szerintem ilyen disztrót nem fogsz találni.
    Az ilyen jellegű problémákat, mint ami nálad is előjött, általában két dolog okozza. Az egyik a driverek minősége, a másik pedig az, hogy a Linux nem teszi kötelezővé a rendszer újraindítását frissítés után úgy, mint a Windows. Emiatt szoktak olyanok megtörténni, hogy
    1) frissül a rendszer, mondjuk új kernel jön le
    2) a felhasználó elindít egy kamerás alkalmazást (mondjuk a Cheest), és a kamera nem megy

Miért?
    Mert ugye fut a jelenlegi kernel, és amikor elindítod a kamerás alkalmazást, az betölti a kamerához a kernel modult - igen ám, de mivel az újabb kernelhez készült modul van a lemezen, a rendszer azt fogja betölteni, ami viszont nem kompatibilis a jelenleg futó kernellel.

Erre két lehetséges megoldás van:
    1) a rendszer frissít, és utána határozottan közli a felhasználóval, hogy légy szíves indítsd újra a géped, különben előfordulhat, hogy ez meg az nem működik
    2) a rendszer csak bizonyos alkalmazásokat frissít le, de rendszerközeli dolgokat nem, azt majd újraindítás után, offline módon (tehát amikor még nem fut a rendszer, csak egy minimális környezet van betöltve, hogy a rendszer frissülhessen)

A Linuxok az 1) megoldást preferálják, a Windows a másodikat, és szerintem a másodiknál az ilyen hibák egy része kiszűrhető lenne.

Én pont ebbe futottam bele tegnap, volt egy frissítésem, nem ment a kamerám. Újraindítottam a rendszert, lefutott az offline frissítés (Fedora), utána még egyszer újraindítottam, hogy biztosan mindenből az új töltődjön be, és azóta jó a kamerám.

Az a baj, hogy vannak olyan disztrók, amikben eleve nincs lehetősége a csomagnak arra, hogy szóljon, ha újraindításra van szükség (és a rendszer önmagától ezt nem tudhatja), másrészt offline frissíteni sem tud mindegyik disztró. Az Ubuntu általában szól, ha újraindításra van szükség.
    Itt egy cikk erről, ha valakit érdekel.

• hcl

titán

LOGOUT blog

válasz inf3rno #41397 üzenetére

Ja hogy LTS! Csak a 22-t láttam.
    Nem tudom, nekem a 22 gyorsabb lett, mint a 20, egy hiba szokott lenni, hogy néha meghal az ablakkezelő, és olyankor kb. a sddm restartja segít :S De ez több gépen is van.

Különben nem bugok, hanem általános OS-fejlődés miatt akarok majd Debianra váltani; elég elavult itthon minden, és kezd nehéz lenni a KDE-s Ubi. Debianon ugyanaz a KDE gyorsabb, csak fapadosabb az egész; a T400-ra nemrég került Alpine, ott kb. az történt, hogy ami FHD videó éppenhogy ment x64 Debianon, az x64 Alpine-on 60% körül prociterheléssel megy :D

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés