- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Rap, Hip-hop 90'
- Luck Dragon: MárkaLánc
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- hdanesz: Elektromos autózás - első élmények
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
urandom0
senior tag
válasz
inf3rno #41397 üzenetére
Kell valami disztró, ami out of the box működik grafikus felülettel, kb. mint egy Windows, mert nincs kedvem az OS-el küzdeni, ha valamit meg akarok oldani.
Szerintem ilyen disztrót nem fogsz találni.
Az ilyen jellegű problémákat, mint ami nálad is előjött, általában két dolog okozza. Az egyik a driverek minősége, a másik pedig az, hogy a Linux nem teszi kötelezővé a rendszer újraindítását frissítés után úgy, mint a Windows. Emiatt szoktak olyanok megtörténni, hogy
1) frissül a rendszer, mondjuk új kernel jön le
2) a felhasználó elindít egy kamerás alkalmazást (mondjuk a Cheest), és a kamera nem megyMiért?
Mert ugye fut a jelenlegi kernel, és amikor elindítod a kamerás alkalmazást, az betölti a kamerához a kernel modult - igen ám, de mivel az újabb kernelhez készült modul van a lemezen, a rendszer azt fogja betölteni, ami viszont nem kompatibilis a jelenleg futó kernellel.Erre két lehetséges megoldás van:
1) a rendszer frissít, és utána határozottan közli a felhasználóval, hogy légy szíves indítsd újra a géped, különben előfordulhat, hogy ez meg az nem működik
2) a rendszer csak bizonyos alkalmazásokat frissít le, de rendszerközeli dolgokat nem, azt majd újraindítás után, offline módon (tehát amikor még nem fut a rendszer, csak egy minimális környezet van betöltve, hogy a rendszer frissülhessen)A Linuxok az 1) megoldást preferálják, a Windows a másodikat, és szerintem a másodiknál az ilyen hibák egy része kiszűrhető lenne.
Én pont ebbe futottam bele tegnap, volt egy frissítésem, nem ment a kamerám. Újraindítottam a rendszert, lefutott az offline frissítés (Fedora), utána még egyszer újraindítottam, hogy biztosan mindenből az új töltődjön be, és azóta jó a kamerám.
Az a baj, hogy vannak olyan disztrók, amikben eleve nincs lehetősége a csomagnak arra, hogy szóljon, ha újraindításra van szükség (és a rendszer önmagától ezt nem tudhatja), másrészt offline frissíteni sem tud mindegyik disztró. Az Ubuntu általában szól, ha újraindításra van szükség.
Itt egy cikk erről, ha valakit érdekel. -
válasz
inf3rno #41397 üzenetére
Ja hogy LTS! Csak a 22-t láttam.
Nem tudom, nekem a 22 gyorsabb lett, mint a 20, egy hiba szokott lenni, hogy néha meghal az ablakkezelő, és olyankor kb. a sddm restartja segít :S De ez több gépen is van.Különben nem bugok, hanem általános OS-fejlődés miatt akarok majd Debianra váltani; elég elavult itthon minden, és kezd nehéz lenni a KDE-s Ubi. Debianon ugyanaz a KDE gyorsabb, csak fapadosabb az egész; a T400-ra nemrég került Alpine, ott kb. az történt, hogy ami FHD videó éppenhogy ment x64 Debianon, az x64 Alpine-on 60% körül prociterheléssel megy
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- World of Tanks - MMO
- Vicces képek
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Gurulunk, WAZE?!
- Xbox Series X|S
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Csere-Beszámítás! Olcsó RTX Gamer Laptop játékra! I5 11400H / RTX 3050Ti / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- Bomba ár! HP ProBook 430 G8 - i5-1135G7 I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 5060 Ti 16GB Zalman i3 NEO Enermax 650W
- iKing.Hu - Motorola Edge 50 Ultra - Nordic Wood - Használt, karcmentes
- 130+131+132+133 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged