Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

válasz Raynes #24379 üzenetére

Az Ubuntuban semmit sem kell utálnod, semmit nem nyomnak le a torkodon. ;)

„mert a Canonical öltönyösnyakkendős menedzsere azt látta menőnek”
    De azt azért tudod, hogy az egész Ubuntu az ő ötlete volt, ő indította el, mégpedig nem úgy, hogy összehívott pár srácot, söröztek egy nagyot, és másnap a garázsban ébredve elkezdték a munkát. Hanem konkrétan 10 millió dollárra elindította az Ubuntu Alapítványt. A saját 10 millió dollárjából. Persze a sok százmillióból nyilván telik, ahogy a Canonical veszteségeire is.

Egy alap (mármint az az alap, ami az általánosan használt telepítővel települ) Ubuntu bőven elfér 5GB alatt.

„Figyelembe kell venni továbbá, hogy 20% szabad helynek mindig maradnia kell a töredezés elkerülése miatt.”
    Hát, ez erősen kérdéses. A korábbi gépemen többször messze ezalatt volt a szabad hely (eleve 5% mindig úgy marad), de a ritka reboot-ok miatt még ritkább boot idejű fsck mindig alig pár % töredezettséget írt.

„ha elfelejtettem töröltetni az apt-gettel”
    És ezt mennyi ideig szoktad elfelejteni? 256MB-hoz elég hosszú idő kell, ennyi helyen elfér 10-12 kernel.

„10 giga rendszerpartíció max. Linuxot kipróbálni, tesztelgetni jó…semmi irodai csomag, vagy nagyobb szoftverek, mint GIMP”
    Eltekintve attól, hogy ezek mind alapból települnek a fent leírt méretre.

Ha 1GB ram mellé használsz bármennyi swapot is, az gyors semmiképp nem lesz.

„Csak ma pl. az Arch lehúzott 250 mega frissítést, ami valami 700 mega feletti plusz helyet igényelt telepítve”
    Ezt terminálban az Ubuntun is kiírja, de a frissítésekkel ennyi plusz hely elfoglalását én még sosem láttam. Még kernelnél sem.
    Nyilvánvalóan messze nem kezdő linuxos vagy, így számomra érthetetlen a fenti érveid egy része, mivel a tudásod alapján feltételezhetően igencsak tudatod felhasználó vagy.

[ Módosította: Racecam ]

• lev258

veterán

válasz Raynes #24379 üzenetére

A teljességhez hozzátartozik, hogy a Canonical egy profitorientált cég és évek óta nem túl sikeres bevételi oldalon. Így aztán az ilyen próbálkozások mögött egy kis plusz pénzszerzés is ott van. Az, hogy végül kivették a felhasználók tiltakozása miatt, az viszont mutatja, hogy a felhasználók is fontosak nekik. A mobil rendszerük célja is az lenne, hogy idővel stabilabb lábakra álljanak. Utóbbinak én is szurkolok, mert közvetve/közvetlenül nekünk is jó lenne.
    alitak: Pontosan milyen videókártya?

Új hozzászólás Aktív témák